|

Declaratia unica 2023

Declaratia Unica 2023

Actualizare 11.01.2023. Formularul inteligent a fost publicata pe 1 ianuarie 2023 si il poti descarca de aici:

Atentie! pentru veniturile obtinute in 2022 se aplica prevederile Codului fiscal din 2022. Modificările aduse codului fiscal din 2023 afecteaza veniturile obtinute/estimate in cursul anului 2023.

Taxe si contributii declarate prin Declaratia Unica

Persoanele fizice completeaza Declaratia unica daca au realizat venituri in 2022 si/sau estimeaza pentru 2023, venituri din:

 • venituri din activitati independente,
 • venituri din contracte de activitate sportiva,
 • venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
 • venituri din asocierea cu o persoana juridica,
 • venituri din cedarea folosintei bunurilor,
 • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
 • venituri din investitii: dividende, titluri de investitii, criptomonede, etc
 • venituri din alte surse,
 • venituri din străinătate, inclusiv veniturile din pensii si salarii,

In funcție de tipul venitului si de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează la:

 • capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2022;
 • capitolul 2 din declarație, unde se estimează venitul pentru 2023;

Atenție! Nu se declara veniturile cu reținere la sursa: salarii, pensii obținute din România sau pentru care s-au calculat contribuții sociale la sursa.

Ce este nou în declarația unica 2023

Codul fiscal a fost modificat prin OUG 16/2022 și aduce modificări importante privind plafoanele de contribuții sociale datorate de contribuabili. Aceste plafoane afectează veniturile estimate la capitolul II din declarație, cu venitul estimat pentru 2023. Am discutat despre modificările la codul fiscal în acest articol.

Se modifica baza de calcul a contributiilor sociale, astfel, in ceea ce priveste CAS – contributia la pensie, persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor si contracte de activitate sportiva datoreaza CAS la o baza de calcul egala cu:

 • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
 • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, daca veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară;

Se modifica baza de calcul a contributiilor sociale de sanatate, CASS, astfel persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor, contracte de activitate sportiva, cedarea folosintei bunurilor, investii, agricultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate, datoreaza CASS la o baza de calcul egala cu:

 • nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;
 • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
 • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Masura intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023, termenul de plata a obligațiilor datorate este 25 mai 2024.

Plafoane CASS 2023
Plafoanele pentru plata contribuției de sănătate 2023.

Desi nu este o noutate, se introduce clar prevederea conform careia daca s-au declarat contributii sociale in declaratia de venit estimat, nu mai este necesar sa se declare contributii de plata si in declaratia de venit realizat.

(3^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (3^1), în situaţia în care venitul realizat se încadrează în acelaşi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122, în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări sociale.

In cazul veniturilor cu reținere la sursa, plătitorii de venituri sunt obligați sa informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. In cazul in care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 12 sau 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculata la plafonul de 6 respectiv 12 salarii, contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratia unica, dupa incheierea anului fiscal, si sa stabileasca diferenta de plata a contributiei.

Persoanele care obtin venituri din pensii, datorează CASS pentru sumele care depășesc valoarea de 4.000 lei. Aceste sume se declara la secțiunea I.2.3.Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care obțin din străinătate venituri
din pensii

Bonificatii pentru plata obligatiilor fiscale 2022

Pana la aceasta data, 07 decembrie 2022, nu s-au anuntat bonificatii pentru plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor obtinute in 2022. Legea bugetului de stat abia a fost publicata pentru consultare publica.

Contributii sociale declarate prin declaratia unica 2023

Prin declaratatia unica se stabileste si obligatia de plata a contributiilor sociale datorate: CAS si CASS.

 • Pentru 2022 se datoreaza contributii sociale daca venitul net (sau brut, dupa caz) realizat depaseste valoarea de 30.600 lei. Detalii pe larg aici.
 • Pentru 2023 se datoreaza contributii sociale daca venitul net (sau brut) estimat depaseste valoarea de 18.000 lei. Vezi aici pe larg.
  • CASS se datoreaza daca venitul depaseste valoarea de 18.000/36.000/72.000 lei
  • CAS se datoreaza daca venitul depaseste valoarea de 36.000/72.000 lei

Completare Declaratia Unica

Persoanele fizice care realizeaza venituri pentru care NU exista obligativitatea retinerii la sursa a contributiilor sociale, depun declaratia unica astfel:

 1. 1.completeaza capitolul 2 din declaratie,cu venitul estimat pe anul curent, si stabilesc contributii de plata, daca venitul estimat este mai mare de 6/12/24 salarii minime pe economie, sau
 2. 2. dupa incheirea anului fiscal, completeaza capitolul 1 din declaratie, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor si stabilesc contributii de plata, daca venitul realizat in anul precedent (2022) este mai mare decat plafonul de 6/12/24 de salarii minime pe economie;

Atentie! Conform Ordinului nr. 2541/2022 pentru aprobarea modelului declaratiei unice 2023, daca s-a declarat contributie de plata prin declaratia de venit estimat (cap II din decl 2022) nu se mai declara contributii de plata dupa incheierea anului fiscal (capitolul 2 din declaratia 2023). Pe scurt, daca va incadrati la punctul 1 de mai sus nu se mai aplica punctul 2.

CASS optional prin Declaratia Unica 2023. Model completat.

Persoanele care se regasesc in categoria de la punctul b) de mai sus, deci care NU obtin venituri si care NU sunt exceptate de la plata CASS, (cf art 154 din codul fiscal), se pot asigura in la sanatate optional, oricand in cursul anului, pentru o perioada de 12 luni. Mai multe detalii aici.

Contributia de sanatate optionala, CASS optional 2022, se calculeaza la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

 • 3.000 lei x 6 luni = 18.000 lei;
 • 18.000 lei x 10% = 1.800 lei contributie de plata pentru declaratia unica depusa in 2023

Termen de depunere Declaratia Unica 2023

Termenul de depunere a declaratiei unice 2023 este 25 mai 2023.

Termenul de plata a obligatiilor din Declaratia Unica 2023

 • Termenul de plata a obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2022 este 25 mai 2023.
 • Termenul de plata a obligatiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2023 este 25 mai 2024.

Linkuri utile

Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Microsoft Edge si nici de pe telefon. Iti va apare o pagina alba cu textul „Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.

112 comentarii

 1. Buna ziua,
  Daca in anul 2023 obtin venituri din salarii, voi mai obtine venituri din drepturi de autor in suma de 400.000 lei (impozit la sursa 10% ) si venituri din strainatate peste 50.000 lei (impozitate in Bulgaria la sursa 10%) , mai platesc CAS si CASS sau TVA in Romania? Va multumesc !

 2. Buna ziua,

  Din 2023 se aplica cotele de 1%/3% fara compensarea pierderilor si instrumentelor financiare tranzactionate pe pietele internationale de persoane fizice prin brokeri inregistrati in strainatate? Sau ramane 10% cu compensarea pierderilor ca inainte?

 3. Buna ziua,
  In ianuarie 2022 am decis sa investesc in actiuni BVB Ro economii personale PF. Randamentul a fost negativ, aproximativ -2%. In acest caz este necesara depunerea declaratiei fiscale pt anul anterior? Puteti asigura suport contracost cu completarea acestei declaratii?Multumesc anticipat

 4. Nu se pomeneste nimic, astfel cum se vorbea la inceputul anului, despre posibilitatea de a completa declaratia unica in format electronic nu numai in windows, dar si de pe device cu android, iOS ori macOS. Au ramas doar promisiuni?

   1. Daca am depus estimativ pe 2022, apoi in ian 2023 depun rectificativ al estimativului pt 2022 cand in sfarsit apare declaratia din 2023 mai trebuie sa declar si realizatul pe 2022 sau e indeajuns ceea ce am rectificat pe post de rectificativa?

   2. Am un PFA din 2021 și nu am înregistrat venituri și as vrea sa’l închid. Care sunt pasii care trebuie urmați? Va mulțumesc frumos

 5. Daca sunt la norma pe venit, CASS si CAS se platesc daca norma depaseste plafonul de 12 salarii minime sau daca venitul meu real depaseste?

  1. Buna ziua! Impozitul si contributiile se stabilesc in raport cu norma de venit nu in raport cu venitul realizat, care poate fi mai mic sau mai mare decat norma.

 6. Bună ziua. Sunt o persoana fără venituri și as vrea sa depun și eu o declarație unica pentru a ma asigura la sănătate. Știu ca trebuie sa plătesc suma de 1530 de lei. As vrea sa știu cât din aceasta suma trebuie sa plătesc acum, când depun declarația unica. Mulțumesc

 7. Bună ziua,

  Dețin un PFA la normă de venit. Am activat cu acest PFA până în Noiembrie 2021. Din Decembrie m-am angajat.

  În prezent nu folosesc PFA-ul și nu l-am suspendat. Pot depune declarația unică cu sume 0 (fără venit) sau trebuie neapărat să suspend activitatea PFA-ului?

 8. Buna ziua, daca CAS si CASS nu se mai declara,pentru ca a fost estimat in DU 2021, pentru impozit (in cazul chiriilor in valuta) se declara numai diferenta rezultata din diff curs sau intreaga valoare recalculata?

 9. Bună ziua, dacă am plătit deja CAS și CASS estimat pe anul 2021, cind depun DU mai completez ceva la realizat/ datorat la rubricile respective?

  1. Bună seara! Pentru venituri sub plafon din activități independente trebuie sa plătesc CASS? Anul trecut când am depus DU pentru anul 2020, la estimarea lui 2021 nu am trecut CASS de plata, a fost completata corect? Nu știu dacă acum trebuie sa plătesc sau nu CASS pentru 2021. Mulțumesc!

 10. Buna ziua !Am o nelamurire referitor la completarea declaratie unice 2022 :La rubrica I.8 Sumarul obligatiilor….I Obligatii privind impozitul pe venitul realizat …6.Plati anticipate conf Legii 227/2015 include si impozitul platit in 2021 la venitul estimat anului 2022 si se scade din total impozit la venitul realizat ? Multumesc mult !

 11. Există PFA-uri (vă rog coduri CAEN) care nu sunt obligate să depună declarația unică sau alte documente la fisc, deci nu vor fi obligate să adere la SPV (spatiul virtual) ? Mulțumesc.

 12. buna ziua , am un II cu activitate suspendata pana in luna a 10-a . saptamana trecuta am fost si am depus actele pentru Radierea II-ului , la ANAF mi-a zis ca trebuie Declaratia UNICA RECTIFICATIVA . si nu stiu care este aia . ma puteti ajuta cu un raspuns va rog . Multumesc!

 13. buna ziua. PFA norma de venit am depus decl unica in 2020 cu venit estimat la nivelul normei de venit.In 2020 am avut activitatea suspendata in perioada 18.03-31.05.20 perioada pt care am incasat indemnizatie conf.oug32/2020 .Recalcularea normei de venit se face pentru cele 75 zile si se depune declaratie rectificativa pe formularul din 2020?

 14. Buna ziua, unde anume in declaratia unica se trec sumele pentru indemizatia primita cat si CASS+CAS+imp aferent?
  multumesc mult

 15. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa lamuresc daca trebuie depusa DU pentru venituri realizate din activitati agricole, ca persoana fizica, cu certificat de producator, iar suprafata lucrata de 1000mp. Multumesc mult.

 16. VA ROG,SUNT ASOCIAT IN I.F.,AM ESTIMAT PENTRU 2020 UN VENIT MAI MARE DECAT PLAFONUL(27600),DAR AM REALIZAT UN VENIT MAI MIC . CAS AM CALCULAT SI PLATIT LA 27600LEI.POT ACUM SA FAC O RECTIFICATIVA SI SA OPTEZ PENTRU PLATA CAS DOAR PE 6 LUNI?

 17. Buna ziua! in aprilie 2021 am vazut o intrebare ” Bani intrati pe luna ianurie 2021 .. Adica cererea facuta in decembrie 2020 impozitul se trece in anul 2020?

  Răspunde

  CONSTANTIN
  01/04/2021 LA 11:06
  Buna ziua! Se declara ca venit pentru anul fiscal 2020.

  Pe 14 mai ANAF: Veniturile din indemnizatiile aferente lunii decembrie 2020, plătite în luna ianuarie 2021, vor fi considerate venituri realizate în anul 2021 și vor fi declarate la cap. I ,,Date privind impozitul pe veniturile realizate și contributiile sociale datorate pentru anul 2021.

  Daca am depus deja DU pentru 2020, dar nu am platit obligatiile fiscale, trebuie sa depun DU rectificativa?

  1. Buna ziua! Raspunsul ANAF este gresit. Cf Ord. 14/2021 Sectiunea 1.5 si 1.6 Se completează pentru fiecare lună pentru care s-a încasat indemnizaţia, după cum
   urmează: Col. 2 „Indemnizaţia brută încasată” – se înscrie, pentru fiecare lună, indemnizaţia brută încasată; Verificati si declaratiile precompletate, care respecte aceasta regula. De exemplu indemizatia din luna martie 2020, incasata in aprilie 2020, este trecuta la luna martie ca fiind incasata.

 18. Buna ziua am un pfa in sistem real care il suspend cu data de 13.05.2021 vreau sa intru in indemnizatie crestere copil, in anul 2021 am obtinut venituri din somaj conform oug 132/2020. Pe declaratia actuala nu pot sa bifez sa complectez somajul care l-am incasat in anul 2021
  Va multumesc anticipat

 19. Buna seara, in anul 2020 am depus declaratia unica pentru anul 2019, insa am bifat cass cu toate ca nu depasisem plafonul. La 5 zile am depus rectificativa,am debifat cass,am primit recipisa ca nu sunt erori de validare. Sistemul nu mi-a luat in calcul rectificativa si acum am fost somat ca voi fi executat silit. M-am prezentat la anaf, mi s-a dat dreptate ca declaratia si rectificativa sunt corecte,insa nici ei nu isi explica de ce nu mi-a luat sistemul in calcul rectificativa la momentul acela. Ma puteti ajuta cu un sfat, ce am de facut in situatia asta? Cei de la anaf au dar din umeri si mi-au spus ca sunt bun de plata.

 20. Dacă am declarat in declaratia unica din 2020 ca estimez un venit anual sub nivelul salariului minim (si am si realizat venituri SUB acest nivel) dar m-am asigurat totusi la sănătate la nivelul a 6 salarii minime + am și plătit contributia tot anul trecut, o mai declar si acum încă o dată in declaratia unica 2021, la sectiunea I.3.2. privind venitul realizat in 2020 (Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) datorată)? Mi-e să nu mă oblige să o mai plătesc o dată. Multumesc.

 21. Buna ziua! Domnule Constantin, am o mare rugaminte! Am o nelămurire legată de CASS realizat in 2020. În 2020 am avut 4 contracte de inchiriere in valuta , funcționînd 8 luni. , cu un venit impozabil de18910 lei deci am depășit puțin plafonul de 2230 x8 si am completat in 2020 DU cu plata CASS pentru 8 luni de funcționare, eu sint pensionara!Am completat DU pe 2021 cu rectificativa cap 1, dar contribuția la CASS , nu am fost lăsată să o completez pe 8 luni, , ma lasa fie pe 6, fie pe 12 luni, am lasat necompletat, ca si cum nu as fi platit CASS pe 2020, desi am platit tot, anul trecut! In cap 1 am rectificat doar impozitul, pe chiriile recalculate la cursul din ultima zi a lunii.
  In 2021 am estimat , venituri, impozit si CASS. Doar asa am putut depune declaratia unica pe 2021 ! Avind aceasta neclaritate, ca nu am putut sa trec pe DU din 2021 , la cap 1 , rectificativa, sănătatea, am mers azi la Anaf, la asistenta contribuabili. Mi s- a spus ca nu trebuia sa plătesc sănătatea pe 2020,pentru ca nu am venituri la nivel de 12 salarii minime pe ec pe 2020 si sa depun o altă DU care să scot sănătatea pe 2020, pe care oricum nu o completasem , ca nu mi- a luat-o DU! Deci nu trebuia in 2020 sa platesc sanatatea pentru veniturile realizate unde am gresit? Nu mai inteleg! Va rog sa ma lămuriți! Daca nu trebuie sa platesc sanatatea pe 2020, inseamna ca Du depusa in 2021, fara sanatate pe 2020 e corecta? Va multumesc, din suflet!

 22. Ref: CASS

  Buna ziua d-l Constantin.

  Avem contracte de inchiriere in lei si valuta. Anul trecut s-a estimat cass de plata pentru 2020.
  In declaratia 2020/2021 ce se depune pana la 25.05.2021, la venitul realizat in 2020, mai trecem cass -ul de plata, sau trecem doar contractul in valuta pentru regularizare? Dorim sa evita dublarea sumelor…
  Multumesc!

 23. Buna ziua, am si eu o nelamurire cu impozitarea indemnizatia covid. Am un client care are o Inreprindere Familiala – pensiune, sunt 3 membri, cand completez DU pt anul 2020, indemnizatiile primite impartesc la 3, si fiecare platese separat CAS, CASS si Impozit aferent sumei primite? Multumesc

 24. Buna ziua. Costin ma numesc si nu gasesc posibilitatea de a descarca declaratia unica (212), in vederea completarii si transmiterii electronic catre ANAF. Ma poteti ajuta? Multumesc anticipat:

 25. Pentru CASS, daca inceperea activitatii PFA este in acest an, cu venituri (norma de venit) peste plafonul ajustat la numarul de luni ramase (sa zicem 8.5 luni), se pare ca sunt obligat sa pun suma maxima – cea de 2760, adica 10% din 12 salarii minime si nu din 8.5 salarii minime cat e plafonul ajustat. Este clar un bug pe undeva dar nu ma prind cum sa trec peste. S-a mai lovit cineva de aceasta problema?

 26. Buna ziua! Sunt PFA-norma de venit. In 2020 am avut 1000 Ron venituri din vanzare actiuni la bursa. Intrebarea mea este cum trec aceste venituri in declaratia din 2021(completez la Cap.I?)

 27. Bună ziua!
  Dacă am încasat indemnizatia in 2020 de 3 ori, adica 4072×3, se plateste CAS, CASS, sau doar impozitul?
  Mulțumesc!

 28. I am new to Romania and now a PFA from September 2020. I cannot find how to use the DU to submit a partial pro-rata income for 4 months and so pay partial CAS/CASS for 4 months. My income in 4 months was just under the annual minimum salary of 26,760 so do I have to pay CAS/CASS?

 29. Bani intrati pe luna ianurie 2021 .. Adica cererea facuta in decembrie 2020 impozitul se trece in anul 2020?

 30. Declaratia anului 2021 pentru veniturile realizate in 2020 cuprinde si sectiunea 1.9 referitoare la bonificatii. Inteleg ca se va publica modul de acordare a bonificatiilor aferente anului 2020 in 60 zile de la aprobarea bugetului de stat ( bugetul a fost aprobat pe 2 martie 2021, deci 2 mai 2021 putem spera la publicare) . In concluzie, daca vrem sa depunem declaratia „din timp” se completeaza acest capitol? Plata se face integral fara a lua in calcul bonificatiile? ANAF va lua in calcul bonificatiile trecute la capitolul 1.9 desi plata a fost facuta integral? sau va trebui facuta declaratie rectificativa? Este foarte neclar si ineficient. Daca asteptam cu depunerea declaratiilor pana in mai probabil ca sistemul va fi suprasolicitat.

 31. Pe 2020 am luat chiria in lei, am platit impozit pe venitul estimat, cand a fost nevoie am depus declaratie rectificativa. Nu realizez venituri mari si nu trebuie sa platesc asigurari de sanatate. Mai trebuie sa depun declaratie pe venitul realizat in 2020 pana pe 25 05 2021?

 32. Buna ziua, sunt pers fizica cu venit din închiriere aparte in scop turistic din 2019, la Norma de venit. Va rog, din impozitul pt anul 2021, pot scădea valoarea casei de marcat, achiziționată in 2019? Pe 2020 am plătit deja impozitul. Daca termenul Declarației Unice este 25.05.2021, Declarațiile lunare pe ian, febr, martie,…când trebuie depuse? In cursul anului 2021, la orice modificare apărută, mai putem depune Declarație Rectificativa ? Daca sunt pensionară, trebuie să completez și plătesc Contribuția de sanatate, indiferent de valoarea venitului? Sau nu mai completez rubrica respectiva ? Va Multumesc, astept raspunsul a voastră !

 33. Buna ziua.
  Din cauza pandemiei,venitul anual estimat prin DU 2020, a fost mai mare decat venitul anual realizat conform DU 2021, depusa in 26.01.2021. Totusi in SPV continua sa apara obligatiile de plata aferente DU 2020 (estimate), si cu termen 15.03.2021. Va rog ,daca puteti sa-mi spuneti,eu ce trebuie sa platesc: estimatul din DU 2020, sau realizatul din DU 2021, si pana cand?
  Multumesc anticipat

  1. Buna ziua! Informatiile se modifica dupa data de 10 a lunii urmatoare depunerii declaratiei unice.

 34. Buna ziua, daca deschid SPV apare termen de plata impozit chirii 15.03.Aici in ghid scrie 25.05.Ce sa inteleg?Si o alta problema, daca se incaseaza chirie in valuta, cum se face regularizarea?suma este f mica.Multumesc anticipat

 35. La cap. 1.4 pt.stabilirea impozitului datorat este Rd. 2 „CAS datorată” – se înscrie contribuţia de asigurări sociale datorată potrivit prevederilor titlului V „Contribuţii sociale obligatorii” din Codul fiscal. Nu inteleg care CAS se trece? Cel platit la estimatul pt 2020? Multumesc.

 36. Va rog sa ma ajutati in completarea dec.unice. Am completat Dec.Unica ptr. un PFA din dec. ANAF,am transmiso si am primit recipisa in care arata ca anul de raportare este anul 2021 si nu 2020. Nu stiu umde sa modific pentru a fi corect.Va multumesc anticipat.

 37. Ieri, 20 februarie, fost adoptat bugetul de stat. Ar trebui să știm deja dacă vor fi bonificații sau nu.

 38. Bună ziua. Am un pfa în sistem real. Pe sfârșitul lunii decembrie 2020 am cumpărat o casă de marcat și care a fost fiscalizată la începutul lunii ianuarie 2021. După noua lege mai e deductibilă ? Vă mulțumesc.

 39. Domnule Tudor! Ați primit răspunsul la aceste nelămuriri? Vă întreb pentru că aceeași situație o am și eu!

 40. Buna ziua tuturor, as dori sa ridic o speță și sunt curios daca e cineva în măsură să răspundă, cu privire la indemnizație de covid acordat celor care au obținut venituri din drepturi de autor, si anume: in codul fiscal a la ART. 62 se menționează:
  Venituri neimpozabile
  În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

  a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane.
  1. prin ordonanță de guvern dată „noapte ca hoții la 31.12.2020”, prin care se menționează că trebuiesc plătite asig de sanatate și șomaj (41,5%) se încalcă articolul 62 din codul fiscal!!!
  2. sursa acestor ajutoare este EXCLUSIV din bani europeni, astfel statul prin această OUG incearcă sa FURE aproape jumatate din acești bani;
  3. Din punct de vedere juridic este posibil ca aceasta ordonanță sa fie dată peste codul fiscal stabilit prin lege?
  4 A contestat cineva această ordonanță?
  5. Veniturile obținute din drepturi de autor se impozitau cu 10% daca nu depășești cele 12 salarii minime pe an, până la urmă acest ajutor este acordat tot urmare a veniturilor din drepturi de autor! De astfel cei de la agenția de plăti au menționat in prima fază ca acesta v-a fi criteriul de impozitare!

 41. Buna seara,
  Daca vreau sa reduc norma de venit aferenta 2020 in urma implinirii varstei de 65 ani in iulie 2020 unde trebuie sa completez in DU 2021 ? A avut cineva acest caz ?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Completati in sectiunea de la capitolul 2 din declaratie: Norma ajustată potrivit Codului fiscal.

 42. Chiar nu stie nimeni la cine se refera colana 4 din tabelul pentru plata idemnizatiilor conform OG 30 si 132?

  1. Buna ziua! Sunt categorii de contribuabili care platesc CAS in sisteme proprii de asigurari.

 43. Am depus declaratia pentru anul 2020 astazi si in confirmarea primita scrie ca am depus o declaratie pentru anul 2016. A mai patit cineva asa ceva sau am gresit eu ceva?

 44. Am inteles ca anul trecut au fost probleme dupa aparitia bonificatiilor si depunerea rectificativelor, asa ca am zis sa astept anul asta bonificatiile. Cand apar? Apar ?

 45. Bună ziua! Am primit microgrant ul pt PFA și as dori sa folosesc o parte din suma pt plata impozitului, în termenul de 90 de zile. Pot plăti impozitul chiar dacă nu am depus încă declarația unica?

  1. Buna ziua! Depuneti declaratia mai intai si apoi platiti. Declaratia o incarcati in aplicatia MEEMA.

   1. Va descriu urmatoarea situatie, daca aveti rabdare sa cititi si cineva intelege ordinea in care ar trebui sa fie trimise notificarile in platforma, as aprecia o parere. Cererea mea a fost evaluata de agentia din Prahova.

    1.am depus cererea de finantare

    2.cererea a fost respinsa

    3. am depus clarificare

    4 am primit notificarea – cerere aprobata in 21.01.2021 care spune ca cerea de finantare a fost aprobata in urma evaluarii. am verificat platforma zilnic pentru a vedea daca a fost generat contractul si am sunat la numarul de telefon di platforma si aimmaipe ploiesti sa intreb de ce nu a fost generat contractul o data cu aprobarea cererii de finantare. mi s a spus sa astept , dupa care

    5 in 01.02 am primit notificare de contestatie acceptata care spune ca cererea deja aprobata conform notificarii anterioare, intra in reevaluare. ?!?!?!

    6.nu am primit niciodata raspunsul acestei reevaluari a cerereii deja aprobate

    7.pe 01.02 a aparut contractul in platforma. descarcat – semnat electronic -incarcat pe 02.02 in platfoma.

    8.(asteptand in continuare rezultatul re-evaluarii cererii deja aprobate) a urmat asta
    notificare contract respins in data de 04.03 pe motiva ca nu am respectat articolul 6.7

    Eu am certitudinea ca cineva a incurcat borcanele si nu a trimis notificarile in ordinea corecta.
    Dupa parerea mea, logic ar fi sa primesc mai intai notificare de contestatie aprobata dupa care notificare de cere aprobata. Dar ordinea logica a fost inversata

    De unde si decizia aimmaipe prahova de a nu semna contractul.

    Din pacate nu apare nicaieri in platforma data la care a fost generat contractul, am rugamintea daca cineva stie unde pot gasi aceasta notificare sa ma informeze.

    Gresesc eu undeva? Va rog sa imi explicati si va multumesc.

   2. Sa inteleg ca pot plati in baza decl unice . Atat impozitul pe 2020 cat si anticipatul? Care de asemenea este decarat in respectiva declaratie?

 46. Eu am plătit taxele la stat din microgrant. Am fost la ANAF, mi-au comunicat faptul ca ei nu pot sa ofere înștiințare de plata sau foaie de vărsământ pentru plata DU 2020, ci doar mi-au pus la dispoziție contul unic în care sa virez banii prin OP. De asemenea, mi-au comunicat faptul ca nu trebuie sa aștept să-mi apară în spațiul virtual la obligații fiscale plata acestora, întrucât se anunță întârzieri foarte mari în procesarea lor.

 47. Buna. Va rog poate ma poate lamurii cineva cu urmatoarea speta: in cadrul Declaratiei unice la contributii datorate conform indemnizatiilor OG 30 si 132 in tabelele aferente exista doua coloane (3 si 4) referitoare la Contributiile de asigurari sociale datorate in sistemul public de pensii (col.3) si datorate in sistemul propriu de pensii (col.4). Ce reprezinta coloana 4 si cui se aplica?
  Va multumesc.

  1. Buna ziua! Sunt categorii de contribuabili care platesc CAS in sisteme proprii de asigurari: avocati, personal clerical si altii.

 48. Buna ziua! Am si eu va rog o nelamurire. PFA nu mai doreste sa realizeze activitate in 2021, prin urmare va fi radiat. Intrebarea mea este daca trebuie depuse 2 declaratii unice, una pt definitivare venituri realizate in 2020 si inca una in termen de 30 zile de la lichidare? Sau astept sa se faca radierea si voi completa o singura declaratie unica? Multumesc!

  1. Buna ziua! Daca radiati pana la 25 mai depuneti o singura declaratie cu venitul estimat si cu data radierii de la ONRC. Altfel trebuie sa depuneti o decl pana pe 25 mai si una in 30 de zile de la radiere.

 49. Și pe mine m-ar interesa acest aspect, dar având în vedere ca DU reprezinta titlu de creanță și produce efectele juridice ale înștiințării de plata de la data depunerii acesteia, ar trebui sa putem plăti, o sa mai ma interesez.

 50. Bună ziua,
  După depunerea declarației unice peste cât timp apare pe anaf.ro obligații de plată?

  Aș dori să plătesc din microgrant și aș dori să știu dacă trebuie să aștept până apare pe anaf.ro sau pot plăti sumele declarate direct?

  1. Buna ziua! Modificarile apar dupa data de 10 a lunii urmatoare depunerii declaratiei. Puteti plati obligatiile fara sa asteptati, imediat dupa depunerea declartiei.

 51. Buna ziua, am un PFA care primeste indemnizatia lunara de 75% pentru intreruperea totala a activitatii. Eu ca persoana fizica ma pot angaja la alta societate fara sa risc pierderea indemnizatiei pt pFA ? Parca am vazut intr-un act normativ ca veniturile din salarii si chirii nu anuleaza primirea indemnizatiei. Multumesc anticipat!

  1. Buna ziua! Da, va puteti angaja, nu pierdeti indemnizatia. Va rog sa sunati si la Agentia de plati locala, sa va confirme si ei. In trecut au tratat diferit de la un judet la altul.

 52. am urmatoarea speta (intrebare): am un pfa si sunt la norma de venit inca de cand l-am facut din 2012. pana acum in fiecare an asteptam sa apara norma de venit si pana la finalul lunii ianuarie depuneam declaratia unica pt anul in curs si alegeam norma de venit. stiam ca inainte asa era parca, adica pana pe 31 ianuarie trebuia sa depui ca sa ramai la norma. anul acesta este la fel, adica trebuie sa depun pana pe 31 ianuarie declaratia unica ca sa nu ma trezesc ca sunt trecut din oficiu la sistem real?

 53. daca o Intrep.Indiv.care a achizitionat casa de marcat in anul 2018 dar in 31.12.2020a iesit cu pierdere va lasa ptr.in 2022 asimilarea chelt .nedeductibile val.casei de marcata neavind impozit de unde sa scada c/v ei?Multumesc

 54. Nu depuneti inca declaratia unica, nu s-au afisat bonificatiile pentru plata anticipata inca. Nu se vor recalcula in cazul in care nu apar in declaratie. Timp de depunere mai este pana in mai.

 55. anul trecut am depus si eu prin februarie si bonificatiile au fost anuntate mai tarziu. A trebuit depusa o declaratie rectificativa mai tarziu Anul acesta mai astept.

 56. Buna ziua, Am un PFA cu norma de venit platitor de TVA. Limita de 100000 E pentru trerea la impozitarea in sistem real se aplica la totalul incasarilor din 2020, inclusiv valoarea TVA ului? Multumesc.

 57. Cum se procedeaza cu bonificatiile? Cind se vor publica pentru declaratia unica 2021? Pot depunde fara se le trec? Mi se vor recalcula separat de catre anaf si vor aparea in spv?

  1. Buna ziua! Nu avem bonificatii anuntate pana la aceasta data. E posibil sa apara dupa publicarea legii bugetului de stat.

 58. Buna ziua, pentru cei care au inceput activitatea in 2020, venituri din activitati independente, venituri peste plafon, CAS si CASS nu se recalculeza la nr de luni efective pana la finalul anului 2020? Vad ca modeul de declaratie publicat recent, nu permite introducerea de sume mai mici decat plafonul de 12 salarii pentru 2020, respectiv 26.760 lei.

  1. Buna ziua! Pentru anul 2020 se recalculeaza plafonul pe perioada de activitate. Recalcularea se face in declaratia de venit estimat, de anul trecut, nu la capitolul 1 din declaratia 2021.

 59. Intrebare rugaminte pt. Constantin (cu toate ca ar trebui sa platesc pt. consultanta asta, nu cred ca lucrurile sunt clare ca plata si raspunsul indiferent care e el sa fie garantat ca asa va fi interpretat 100% de fisc, asa ca cer doar o parere) – probabil ca e cunoscut faptul ca se poate cumpara aur din Revolut. Acel aur nu se stie ce e. CFD nu e dar nici nu ai acces la aur efectiv, Revolut foloseste un partener care ar acoperi investotiile in aur in aur fizic dar nu vor da aur inapoi, nu e acoperit de nicio schema de garantare de nimic, din cate inteleg nu cred ca e “aur financiar” cum e definit in Codul fiscal.

  Intrebare e se declara eventualul castig din tranzactii cu aur in Declaratia Unica? Sau e ca un schimb valutar si alea nu se declara. Ca daca am cumparat euro in Revolut cu 4.2 lei si i-am vandut cu 5 lei nu declar in DU si nu platesti impozit.

 60. contribuabilii impusi la norma de venit care au peste 65 ani (reducere norma 50%) au obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15.01 a fiecarui an pentru stabilirea sumelor datorate la buget aferente anului in curs? Multumesc!

  1. Buna ziua! Termenul este 25 mai; doar cei care au modificari se depune in 30 de zile de la eveniment.

 61. Daca plătim CAS și CASS pt indemnizația Covid, suntem asigurați pt perioada cât am primit indemnizație sau trebuie sa ne asiguram separat?

 62. Buna ziua,

  Nu am mai platit pana acum, nu stiu cum se procedeaza. Ar fi prima data. Ma puteti indruma? Am incasat inca din martie indemnizatia. De unde iau declaratia unica, am nevoie de un contabil, unde trimit banii, cat (%) se trimite/calculeaza, cum ma asigur ca am inchis socotelile cu ei?

  Multumesc,

 63. Buna ziua, in Studiu de caz: Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor realizate in 2020 este scris ca „Depune la inceputul anului 2020 declaratia unica – privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaratia este depusa online, pe site-ul ANAF.”

  Inceputul anului inseamna pana in 25 Mai 2021 ?. Nu mai retin exact , parca in alti ani trebuia sa depunem ceva declaratie in luna ianuarie.

  1. Este doar un exemplu cu venitul estimat pentru 2020. Definitivarea impozitului si contributiilor pentru 2020 se realizeaza dupa incheierie anului fiscal, pana la data de 25 mai 2021. Daca nu sunteti platitor de TVA nu aveti nimic de depus in ianuarie 2021 pentru veniturile din 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *