Declaratia unica. Cand se rectifica venitul estimat

Se apropie termenul de plata anticipata a contributiilor sociale si a impozitului pe venitul estimat in anul fiscal 2018.

Daca pentru 2017 si anii anteriori, ANAF a trimis decizii de impunere, pentru 2018 calculul impozitului si contributiilor revine contribuabililor.

Ajunsi la aceasta data, cu o luna inainte de termenul de plata si plus inca doua saptamani pana la sfarsitul anului fiscal, putem face un calcul mai precis a venitului estimat in 2018, care poate fi mult mai aproape de venitul realizat pana la sfarsitul anului.

De ce este important venitul estimat corectat la aceasta data, cu 7 saptamani inainte de finalul anului fiscal?

Pentru ca il putem compara cu cel estimat  la depunerea declaratiei unice. In functie de diferenta dintre cele doua valori stabilim daca se impune depunerea unei declaratii rectificative. Avem urmatoarele situatii:

  • Venitul net estimat este mai mare decat venitul estimat corectat la aceasta data;

In acest caz recomand depunerea unei rectificative pentru rectificarea venitului estimat initial. Nu ai de ce sa platesti un impozit mai mare pe venit si apoi, dupa depunerea declaratiei de definitivare in 2019, sa ceri recuperarea sumelor platite in plus.

  • Venitul net estimat este mai mic decat venitul estimat corectat la aceasta data;

In acest caz, daca diferentele sunt mari intre  cele doua valori recomand depunerea unei declaratii rectificative astfel incat sa profiti de bonificatia pentru plata anticipata a impozitului pe venit.

De exemplu, daca ai estimat un venit net de 10.000 lei, rezulta un impozit pe venit de 1.000 lei si o bonificatie de 50 lei pentru plata anticipata. Daca venitul estimat la aceasta data pentru 2018 creste cu inca 10.000 lei, rectificarea venitului estimat iti aduce inca 50 de lei la bonificatie. Tu decizi in acest caz daca merita sau nu depunerea unei declaratii rectificative.

Care este impactul modificarii venitului estimat asupra contributiilor?

a. Daca venitul estimat initial a generat obligatia de a plati CAS si CASS, iar venitul realizat este sub plafonul de 12 salarii minime; rezulta urmatoarele situatii:

  • CAS nu se restituie, contributia datorata si platita va fi considerata vechime in munca;
  • CASS : Conform Codului Fiscal art. 174. (15)   „își pot modifica contribuția datorată prin rectificarea venitului estimat”. Prin aceasta inteleg ca depunerea declaratiei rectificative, cu reducerea venitului estimat, sub plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, conduce la renuntarea  calitatii de asigurat in sistemul public de sanatate si cu plata CASS pentru perioada in care contribuabilul a fost asigurat (acest punct trebuie clarificat).

b. In situatia inversa cand venitul estimat la 31 Iulie 2018 a fost declarat sub plafonul de 12 salarii, dar la acest moment, se estimeaza depasirea acestui plafon, recomand depunerea declaratiei unice rectificative.

  • Incadrarea ca platitor de CAS si plata integrala a acesteia pana la data de 15 Decembrie 2018 pentru a profita de bonificatii;
  • Incadrarea ca platitor de CASS si plata integrala a acesteia pana la data de 15 Decembrie 2018 pentru a profita de bonificatii dar si pentru a beneficia  de asigurare de sanatate.

Important! Chiar daca tu ai estimat sub plafon, Codul Fiscal te obliga la plata contributiilor si dupa sfarsitul anului fiscal, daca venitul realizat este mai mare decat plafonul de 12 salarii minime pe economie. In acest caz plata CASS este inutila pentru tine, dar obligatorie.

Observatie. Aceste prevederi se refera strict la corectarea declaratiei unice prin depunerea declaratiei rectificative. Alta este situatia daca se depune, dupa incheierea anului fiscal a declaratiei cu definitivarea venitului pentru anul 2018. Vom scrie un alt articol pe aceasta tema.

Solutii pentru calcularea corecta a Venitului Net Impozabil in 2018

Cea mai dificila operatiune este calculul venitului net, care presupune: stabilirea cheltuielilor deductibile, inclusiv a contributiilor sociale datorate pentru anul curent si/sau cele platite pentru anii anteriori.

Pentru clarificarea acestei situatii, gasesti in  Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente si in Pachetul Complet – Declaratia Unica pentru Persoane Fizice, ghiduri cu informatii complete si exemple de calculul a venitului net,  a impozitului si contributiilor sociale datorate, a bonificatiilor si a sumelor de plata pentru toate situatiile posibile in care te poti afla.

ContApp trimite automat e-facturi

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

8 comentarii

Buna ziua!
As avea nevoie de o lamurire?
Daca in anul 2018 an fost incadrat la norma de venit, PFA taxi, si am depasit plafonul cum procedez? Din cate am citit daca pentru anul 2018 am depasit plafonul de 19000 de lei trebuie sa trec in anul 2019 la sistem real.
Multumesc!

Cristina
-

23 februarie 2019 at 10:25

Buna seara,
Am fost sa achit azi la ANAF impozitul pe venit stabilit prin decizie de impunere pentru anul 2017. Din pacate, inspectorul de la ghiseu nu a vrut sa-mi aplice reducerea de 10% pentru plata pana la 15 decembrie, motivand ca se aplica ulterior. Cum procedez in acest caz, deaorece am platit integral?
Multumesc,

anca_silvia_dumitru
-

26 noiembrie 2018 at 17:13

    Buna ziua! Nu este legal ce a facut inspectorul. Aveti de recuperat bani de la ANAF sau puteti sa-i lasati pentru stingerea obligatiilor viitoare.

    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 11:57

Buna ziua. In cazul impozitelor si contributilor cu sume existente in sold (platite in plus), care este modalitatea de calcul al impozitului si CASS de platit pana in 15 decembrie 2018 si cum afecteaza bonificatiile acordate? Calculez suma de plata pentru venitul estimat in 2018, scad 5%, obtin suma de platit, din care mai scad suma existenta in sold? Sau platile in plus se regularizeaza la 15 martie cu definitivarea impozitului?

Fiind vorba de venituri din chirii stabilite in euro, trebuie sa estimez veniturile conform contractelor, iar la definitivarea veniturilor din cauza cursului valutar venitul net va fi mai mic.
In acest caz, care este modalitatea de a cere prin SPV restituirea impozitului platit in plus daca va fi cazul?
Multumesc pentru raspuns.

Emese
-

16 noiembrie 2018 at 7:57

    Buna ziua! Un raspuns este aici: https://contapp.ro/bonificatii-2018/
    Compensarea se face automat pentru obligatiile din aceeasi categorie. Cererea de restituire se face la ANAF si se asteapta cateva luni pentru prelucrarea ei. Mai bine compensati cu obligatiile viitoare.

    Constantin Cozma
    -

    21 noiembrie 2018 at 20:12

In situatia contabilitatii in sistem real, eu nu vad avantajul material al depunerii declaratiei rectificative, daca venitul estimat rectificat este mai mare decat venitul estimat initial. Daca am inteles corect, pentru plata anticipata pana in 15 decembrie beneficiem de o bonificatie de 5 %. Anul viitor, dupa definitivarea venitului si in conditiile efectuarii platii impozitului pana in 15 martie, beneficiem din nou de bonificatie de 5 % pentru diferenta de impozit rezultata. Rezulta de aici ca si daca nu depunem declaratia rectficativa, vom beneficia de bonificatia de 5 %, daca platim impozitul integral pana in 15 martie. Daca depunem declaratia rectificativa, beneficiem de bonificatie mai repede, la plata anticipata pana in 15 decembrie, iar daca nu o mai depunem, beneficiem de bonificatie doar anul viitor, la plata pana in 15 martie. Este corect rationamentul? Practic nu pierdem nimic, indiferent daca mai depunem declaratia rectificativa, sau nu. Va multumesc pentru confirmare.

hadrianlupu
-

14 noiembrie 2018 at 19:33

    Da, e corect rationamentul, se acorda bonificatie si anul viitor pentru diferenta de impozit datorata in plus, calculata dupa incheierea anului fiscal. Problemele apar mai mult pe partea de contributii sociale. Nu se acorda pentru sumele in plus stabilite la definitivare. Bonificatia de plata anticipata se acorda SI daca nu s-a calculat la momentul platii, inainte de 15 decembrie 2018 dar la definitivare se constata plata lor integrala.

    Constantin Cozma
    -

    14 noiembrie 2018 at 21:02

      Multumesc. Totusi, am studiat aseara exemplul dvs. din studiile de caz. Din modul de calcul prezentat rezulta totusi ca exista un avantaj material la rectificarea venitului estimat cat mai aproape de realitate, pentru ca bonificatia de 5% acordata in 2019 se calculeaza pe intregul impozit pe venit datorat, nu doar pentru diferenta de impozit. Asadar odata beneficiem de 5 % pentru plata anticipata a impozitului estimat pana in 15 decembrie, iar apoi de inca 5 % pentru tot impozitul, inclusiv cel achitat deja in decembrie. Este corect modul acesta de calcul? Bonificatia va fi cuantificata in formularul declaratiei unice de anul viitor, pentru a evita neclaritatile, respectiv riscurile aferente (penalitati de intarziere etc.)?

      hadrianlupu
      -

      15 noiembrie 2018 at 6:09