PFA, Micro sau Impozit pe profit în 2023? Plătim CAS sau plătim Contabil? Calculator taxe 2023.

Actualizat cf cu Hotărârea 1447/08.12.2022 publicată în M. Of. nr. 1186 din 9 Decembrie 2022 – salariul minim pe economie este stabilit la valoare a 3.000 de lei, din care 200 lei neimpozabili, în anumite condiții;

Ce alegem, PFA sau SRL în 2023?

Să începem cu concluzia:

Pentru 2023 ai de ales între a plăti CAS (pensie) sau a plăti contabil și a 3-a oară CASS! Aceasta este singura dilemă cu privire la alegerea formei de organizare în 2023. Celelalte obligații fiscale sunt asemănătoare, și pentru PFA și pentru SRL.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

După modificările codului fiscal, din iulie 2022, întrebarea oricărui antreprenor este: ce aleg pentru 2023, PFA sau SRL? Care este opțiunea care-mi economisește mai mult timp și mai mulți bani?

Am lăsat timpul să treacă și lucrurile să se așeze. Am văzut multe răspunsuri până acum și fiecare răspuns înclina către interesul celui care oferea răspunsul. Deși, la rândul meu, am interese, prezint mai jos un calcul obiectiv, sper.

Instrucțiuni:

  • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
  • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
  • în cazul microîntreprinderii, coloana E, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
  • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
  • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
  • TVA-ul nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, de regulă aceasta se adaugă la valoarea livrărilor;
  • Pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 600 lei pe lună.
  • În tabel: rd6= rd7+rd21+rd22
    • rd7 reprezintă cheltuieli deductibile cu obținerea venitului, inclusiv alte salarii, după caz;
    • rd21 reprezintă cheltuieli cu taxele, costul fiscal al formei de organizare;
    • rd22 reprezintă câștigul net al antreprenorului (sub forma de salariu, venit net și/sau dividende, după caz).

Atenție! Pentru prima oară am pus în tabel și cheltuielile cu serviciile de contabilitate, vezi rândul 8, acestea sunt un cost direct al formei de organizare, mai ieftin la PFA, mai scump la SRL. Te rog șterge sumele de pe rândul 8, dacă vrei să vezi doar taxele plătite de fiecare formă de organizare.

WordPress Tables Plugin

Concluzii!

  • Dacă activitatea poate fi impusă cu norme de venit și venitul estimat a se încasa este mai mare decât norma de venit, atunci norma de venit este prima ta opțiune. Dacă în 2023 depășești plafonul de 25.000 euro, din 2024 este obligatorie impozitarea în sistem real;
  • Dacă în activitatea ta veniturile din consultanță sunt mai mari de 20%, atunci nu se poate opta pentru microîntreprindere;
  • Dacă desfășori activități restricționate la impozitarea în regim de microîntreprindere (intermediere în asigurări), atunci poți alege între PFA și Impozit pe profit;
  • Pentru o decizie corectă privind forma de organizare sunt mai multe elemente de analizat, de aceea tabelul de mai sus este cu titlu informativ și nu angajează răspunderea autorului în niciun fel.

În funcție de venitul net estimat sunt următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut (încasări minus plăți)Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.000 lei pe lună, adică de până la 35.999 lei– În acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real,
– PFA cu norma de venit nu este o bună alegere pentru că, de regulă, norma de venit este stabilită la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește CAS și CASS.
2Venitul net este între 3.000 și 6.000 lei pe lună, adică de până la 71.999 leiÎn acest caz:
– PFA cu normă de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu normă de venit, iar dacă nu se poate cu normă, atunci
– PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS și CASS la plafonul de 12 salarii.
– Costurile fiscale și administrative ale unei microîntreprinderi sunt mai mari în acest caz.
3Venitul net realizat este între 6.000 lei și 10.500 lei/lunaÎn acest caz ai de ales între:
– PFA cu normă de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu normă de venit, iar dacă nu se poate cu normă atunci ai de ales între:
a) PFA în sistem real, unde mai plătești încă o dată CAS și CASS = 12,600 lei sau
b) Microîntreprindere unde plătești contabil 4.500 lei, CASS = 3600 la dividende și CAM=816 lei. Practic ai de ales între a plăti CAS=9.000 lei sau Contabilitate + CAM=5.256 lei.
4Venitul net realizat este mai mare de 10.500 lei/lunaAi de ales între PFA și Micro, singura modificare față de punctul 3 este că dividendul la Micro depășește plafonul de 72.000 lei și mai plătești încă o dată CASS=3600 lei, a 3-oară.
Deci ai de ales între a plăti CAS=9.000 lei sau Contabilitate + CAM + CASS=8.856 lei.
5Ești plătitor de TVA sau ai salariați în activitateAtunci recomandarea este să lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare. Între formele de organizare ai de ales conform celor de mai sus.
6Societate plătitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Costurile fiscale și administrative ale SC cu impozit pe profit sunt mai mari în comparație cu celelalte forme de organizare.

Cele mai importante modificări ale Codului Fiscal care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023

  • În ceea ce privește microîntreprinderile
    • Este eliminată opțiunea de a avea microîntreprindere fără salariați cu impozitare de 3% din cifra de afaceri;
    • Este eliminată opțiunea de a desfășura activități de consultanță pe microîntreprinderi;
    • Impozitul pe dividendele distribuite crește de la 5% la 8%;
    • Dacă valoarea dividendelor distribuite:
      • este între 6-12 salarii – se plătește CASS la baza de calcul de 6 salarii, prevedere nouă față de 2018-2022;
      • este între 12-24 salarii minime – se plătește CASS la baza de calcul de 12 salarii,
      • este peste 24 salarii minime – se plătește CASS la baza de calcul de 24 salarii, prevedere nouă față de 2018-2022.
    • Sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor si societățile comerciale care „desfășoară activități în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv cea care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii”
  • În ceea ce privește activitățile independente impuse cu norme de venit, începând cu veniturile anului 2023 se elimină plafonul de 100.000 euro și se impune plafonul de 25.000 euro, de la care este obligatorie impunerea în sistem real;
  • Pentru toate activitățile independente organizate ca PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale:
    • Dacă venitul net realizat/norma de venit este între 0 și 6 salarii minime pe economie, NU se schimbă nimic față de perioada 2018-2022;
    • Dacă venitul net realizat/norma de venit este între 6 și 12 salarii minime pe economie, se plătește CASS la baza de calcul de 6 salarii, în plus față de perioada 2018-2022. Nu se plătește CAS.
    • Dacă venitul net realizat/norma de venit este între 12 și 24 salarii minime pe economie, NU se schimbă nimic față de perioada 2018-2022. Se plătește CAS și CASS la plafonul de 12 salarii.
    • Dacă venitul net realizat/norma de venit este peste 24 salarii minime pe economie, se plătește CAS și CASS la plafonul de 24 salarii, prevedere nouă față de perioada 2018 – 2022.

Vezi aici un articol cu toate modificările din 2023 descrise pe larg.

caontapp sau excel

Salariul minim pe economie în 2023 si plafoanele de calcul

Nu avem o inca o lege aprobata de Guvern, dar având în vedere nivelul inflației din 2022 o creștere a salariului minim, care sa fie real pozitiva, trebuie sa fie de cel putin 18-20%. Astfel, pentru calculele următoare o sa folosim salariul minim de 3.000 de lei, care este in discuție la aceasta data, deși ar putea fi mai mult de 3000 de lei. Pentru 2023 trebuie avem următoarele plafoane:

  • plafon de 6 salarii = venit net/norma de venit/dividende = 18.000 lei
    • CASS = 1.800 lei
  • plafon de 12 salarii = venit net/norma de venit/dividende = 36.000 lei
    • CASS = 3.600 lei
    • CAS = 9.000 lei (pentru dividende nu se plătește CAS)
  • plafon de 24 salarii = venit net/norma de venit/dividende = 72.000 lei
    • CASS = 7.200 lei
    • CAS = 18.000 lei (pentru dividende nu se plătește CAS)

Observație 1! Singura diferență între PFA și SRL este în cazul în care activitatea generează un venit net mai mare de 24 de salarii. În acest caz, titularul unei PFA are de plătit încă 25% la CAS, adică 9.000 de lei. Totuși, dacă ar alege să aibă o SRL, o parte în acești bani vor merge către serviciile de contabilitate, care sunt de cel puțin jumătate din suma de mai sus, adică de cel puțin 4800 de lei pe an.

Observație 2! În cazul unei PFA, contabilitatea se poate ține de către titularul PFA, la un cost de 5 sau 10 ori mai mic, având în vedere că acum sunt mai multe aplicații de automatizare a contabilității în partida simplă.

Important! Contribuția la pensie (CAS) nu este o taxă ci este o cotizație la fondul național de pensii, care iți dă dreptul la încasarea unei pensii după vârstă minimă de pensionare;

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

392 de comentarii

Buna seara,

Tabela nu se mai incarca, de cateva zile, si nu cred ca e de la mine, am incercat si Chrome si Edge, de pe doua masini diferite.

George Mihaescu
-

27 septembrie 2023 at 21:59

Foarte util, asteptam calculele dupa modificarile din 2024, multumim frumos

Iasmin
-

19 septembrie 2023 at 7:47

Buna ziua,
Pentru codul CAEN 4939 (ridesharing) se poate alege norma de venit?
Multumesc!

Viorel
-

15 august 2023 at 4:28

Cred că este o eroare în celulele C10 și C11. Sumele sunt constante indiferent de valorile celorlaltor celule.

Ionuț
-

12 august 2023 at 22:00

    Nu este eroare, asa se calculeaza la norma de venit. Schimabti norma de venit de 37.000 lei si o sa vedeti ca se schimba si in celulele C10-C11.

    Constantin
    -

    13 august 2023 at 15:12

Bună ziua! Am un PFA, cu un venit lunar 4000-5000 lei. Nu am plătit nimic până în acest moment nici la CAS, nici la CASS. Nu am carte de muncă. Sunt obligată de acum să fac acest lucru?

Maria G
-

2 august 2023 at 15:59

    Buna ziua! Trebuie sa depuneti declaratia unica si sa stabiliti impozitul si contributiile de plata. Calculatorul de mai sus va ajuta.

    Constantin
    -

    7 august 2023 at 8:18

Buna ziua,
Multumesc de raspuns, probabil ca nu am formulat corect.
Cand venitul realizat depaseste nivelul de doua norme de venit anual (norma de venit de 36000 lei anual), CAS si CASS datorate se calculeaza asupra bazei de 72000 lei anual si rezulta18000 lei si respectiv 7200 lei;
Tabelul nu contine aceasta situatie. In coloana „PFA Norma de venit”, la venitul de 150000 lei se datoreaza CAS 18000 lei si CASS 7200 lei. Gresesc?

Eugen Ionita
-

23 iunie 2023 at 8:41

    Buna ziua! Daca norma de venit este 36.000 lei si venitul realiza de dvs este 1 milion de euro, datorati taxe la norma de venit de 36.000 lei. Daca norma de venit este 72.000 lei si venitul realizat de dvs este 1 milion de euro, datorati taxe la norma de venit de 72.000 lei. Modificati in tabel valoarea normei si o sa vedeti diferentele. Daca norma de venit sau normele cumulate sunt in valoare de 150.000 lei calculatorul va calcula corect.

    Constantin
    -

    23 iunie 2023 at 21:17

Buna ziua,

La PFA norma de venit pentru situatia in care venitul realizat este mai mare decat doua norme (de ex. 78000 lei=6500 lei lunar x12 luni) CAS datorat este 18000 lei anual si CASS anual este 7200 lei. Tabelul nu face calculul asta, sau nu vad eu?

Eugen Ionita
-

22 iunie 2023 at 16:06

    Buna ziua! Impozitul si contributiile se stabilesc la valoarea normei de venit, nu la venitul realizat.

    Constantin
    -

    22 iunie 2023 at 18:03

Buna ziua. O persoana fizica, salariata la o alta firma,cu norma intreaga, are venituri din dividende , si venituri din asigurari ce depasasec cumulul a 24 salarii.
Intrebarea mea este daca plateste CAS aceste venituri?

Alina Ursa
-

22 mai 2023 at 10:43

Bună ziua, dețin un PFA cu norma pe venit cod CAEN 6202 iar venitul este mai mare de 12000 lei pe luna, din 2024 trec în sistem real așa am înțeles…. Întrebare este următoare: Mai beneficiez de reducere 50% în sistem real și dacă este opțională plata CAS și CASS având în vedere că sunt și angajat cu 8 ore pe perioadă nedeterminată ? Dacă forma în sistem real credeți că este dezavantajoasă în situația prezentă mai sus, puteți vă rog frumos să îmi spune-ți care formă o recomandați în acest caz ?

Florin
-

18 mai 2023 at 13:53

Buna ziua,
La un PFA cu norma de venit, norma de venit fiind de 50.000 RON, plata CAS si CASS se calculeaza in functie de venitul estimat, sau pe baza normei de venit?
Multumesc.

Emanuel
-

16 mai 2023 at 18:23

    Buna ziua! In cazul dvs impozitul si contributiile se calculeaza in functie de norma de venit.

    Constantin
    -

    17 mai 2023 at 16:13

Buna ziua,

Tocmai ce am infiintat un PFA, voi realiza urmatoarea activitate (colaborare B2B programator pentru o companie din Statele Unite + comert shopify international produse digitale + merch )

Veniturile pentru IT o sa depaseasca plafonul de 300.000 de RON. Inteleg ca voi trece la platitor de TVA. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii legat de acest aspect? Calculatorul de mai sus nu pare sa tina cont de TVA, plata 24% sau cel mai probabil nu am eu cunostiintele necesare.

Un alt punct ar fi cel de codul TVA intracomunitar pentru comert online, pentru codul CAEN 4791

Astept cu mult interes raspunsul dumneavoastra!

Dumitru Emanuel
-

18 aprilie 2023 at 8:14

Bună ziua,

In anul 2023, se pastreaza restrictiile in situatia in care au intervenit modificari fiscale daca avem PFA si CIM la același angajator?(situatia pt PFA se incadreaza la mai mult de 24 de salarii, stiind ca taxele vor fi platite la limita superioara a plafoanelelor). Inca se pot recalcula veniturile din PFA ça fiind salariale, avand in vedere aceste modificari , la un control ANAF? este o diferenta intre CIM si PFA sau CIM si SRL la acelasi angajator ?
Mulțumesc !

Alina Andrei
-

24 februarie 2023 at 16:04

Bună ziua doresc sa înființez o firma kinetoterapie ,masaj,fizioterapie.Sunt asistent BFKT,și masterand anul 1 kinetoterapie si reeducare neuromotorie.Ce este mai indicat sa deschid pfa sau srl?Eu voi fi sigura care va lucra jn firma.Cod caen8690.,în apartamentul proprietate pers.

Ene Alina
-

18 februarie 2023 at 21:46

Foarte bun articolul!
M-a ajutat să fac niște calcule utile.

Andrei
-

10 februarie 2023 at 20:14

SRL cu contract de colaborare pe prestari servicii (activitati de training/formare profesionala), infiintat martie 2022. Venit pana la 3.000 lei/lunar, fara profit. Fara angajati, doar un administrator. Cum afecteaza noile schimbari ale Codului Fiscal si ce solutii exista? Multumesc.

Anamaria Popescu
-

1 februarie 2023 at 17:22

Sunt I.I. Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc CASS (conform calclatorului dvs, da) daca venitul net relizat este intre 6 și 12 salarii minime pe economie, in conditiile in care sunt si salariat cu norma intreaga la o societate privata? sau exista o bonificatie in % si nu trebuie sa platesc 1800 suma intreaga?

Dragos P.
-

19 ianuarie 2023 at 15:48

Cred ca este o mica greseala in tabelul dumneavoastra. Incepand cu 2023 plafonul maxim de venit pentru incadrarea la PFA cu norma de venit este de 25.000 EURO (in loc de 100.000 euro ca in anii precedenti). Am completat un estimat lunar de 30.000 ron (deci anual este peste 25.000 euro) si totusi coloana cu PFA la norma de venit calculeaza totul pe baza normei in loc sa treaca automat la sistem real de impozitare.

Claudiu
-

18 ianuarie 2023 at 15:54

    Nu e greseala, sistemul real se aplica incepand cu anul urmator, nu pentru anul curent, chiar daca se depaseste plafonul in cursul anului.

    Constantin Test
    -

    18 ianuarie 2023 at 16:31

Buna ziua,

Aveti idee daca pe pfa real se deduc CAS, CASS? Se deduce si salariul net personal?

Multumesc!

V
-

13 ianuarie 2023 at 12:51

Bună ziua! La care dintre cele de mai sus (C-E) se încadrează cabinetul individual de psihologie? Mulțumesc!

Roxana
-

12 ianuarie 2023 at 15:34

    Se incadreaza la pfa real.

    Lacramioara
    -

    8 februarie 2023 at 17:13

Buna ziua.
Daca factura a fost emisa pe data de 31.12.2022 dar a fost incasata pe 10.01.2023 la ce impozit se supune? La cel din 2022 sau cel din 2023?
Multumesc

Alex
-

9 ianuarie 2023 at 17:35

Bună ziua!
Mulțumim pentru articol și pentru răspunsurile la întrebări.
Îmi puteți da și mie un sfat, vă rog? Sunt freelancer și câștig aproximativ 6000-9000 RON pe lună. Nu vreau să fiu obligat să plătesc contribuția la pensie, nici la sănătate. Există vreo variantă pentru mine, și care ar fi aceea?
Mulțumesc!

L Sergiu
-

7 ianuarie 2023 at 16:37

    Buna ziua! Nu exista nicio varianta pentru dvs. Trebuie sa va infiintati rapid o PFA sau SRL si sa declarati venitul realizat, daca veniturile sunt constante, realziate din activitati cu caracter de continuitate.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    8 ianuarie 2023 at 22:53

      Momentan am PFA cu norma de venit 45000 RON, deci sunt obligat sa platesc CAS si CASS la 12 salarii minime. Ma gandeam daca este vreo varianta ca sa platesc doar impozit, fara contributii CAS si CASS, sau macar sume mai mici la contributii CAS si CASS.

      L Sergiu
      -

      9 ianuarie 2023 at 12:41

Adaugati in calculator si PFA(fara salariati) cu administrator pensionar

Dragos
-

4 ianuarie 2023 at 16:04

    Buna ziua! Calculatorul are ca scop sa compare formele de impozitare fara sa tina cont de situatii particulare, care sunt nenumarate. De situatiile particulare trebuie sa tineti cont dvs. De exemplu, ca pensionar, nu platiti CAS deci PFA in sistem real este foarte avantajos in comparatie cu SRL micro.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    8 ianuarie 2023 at 22:50

Buna ziua.
In tabelul de mai sus, la SRL cu un angajat, la venit incasat este cuprins si salariul angajatului din cate inteleg?
In cazul in care angajatul si este acelasi cu proprietarul firmei, salariul revine tot detinatorului firmei, pe langa veniturile din dividende.
Multumesc.

Traian Popica
-

29 decembrie 2022 at 8:03

    Buna ziua! Da, la venitul net incasat este inclus si salariul net incasast de catre administratorul micro.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    30 decembrie 2022 at 13:37

Buna ziua.
Multumim pntru articol.
Imi puteti spune va rog daca regulile PFA in sistem real se vor aplica in 2023 pentru veniturile din 2022, sau in 2024 pentru cele din 2023?
Va multumesc.

Traian Popica
-

27 decembrie 2022 at 15:10

    Buna ziua. In ceea ce priveste activitatile independente, modificarile la codul fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2023 si se aplica pentru vneiturile obtinute dupa 1 ianuarie 2023.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    30 decembrie 2022 at 13:32

Pentru norma de venit mai mare de 72000 la CAS datorat nu ar trebui sa fie 18000 pentru PFA cu norma de venit? Acum afiseaza 7200
Multumesc!

V
-

15 decembrie 2022 at 9:44

    Buna ziua! Da, CAS este 18.000, dar nu reusesc sa reproduc eroarea. Poate fi de la cache, de aceea l-am dezactivat. Va rog sa reîncărcați pagina.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    15 decembrie 2022 at 17:49

      Buna ziua. Acum pune 18000. Multumesc

      V
      -

      16 decembrie 2022 at 10:40

Buna ziua. Pentru un PFA cu norma de venit(norma mai mica de 72000 lei) CAS-ul si CASS-ul se platesc la valoarea a 12 salarii minime? Sau plata contributiilor depinde de venit(Venit >72000 inseamna CAS si CASS la valoarea a 24 salarii minime)?

Mihai
-

14 decembrie 2022 at 19:51

    Buna ziua! Plata impozitului si contributiilor „depinde” de valoarea normei de venit nu de venitul inregistrat.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    14 decembrie 2022 at 22:57

      Multumim D-nul Constantin pentru acest calculator foarte util. Am totusi o intrebare: cum ati dedus acest lucru? Vad ca anumiti contabil folosesc venitul realizat pentru determinarea plafonului de CAS & CASS.

      Cristi
      -

      16 decembrie 2022 at 12:29

        Cu placere! S-ar putea sa fie doar o confuzie intre termeni. Din punct de vedere fiscal exista termenul de venit net, care se raporteaza la plafoane.

        CONSTANTIN COZMA
        -

        16 decembrie 2022 at 22:31

Am incercat sa refac calculul dvs din tabel si am o nelamurire. De ce contabilitatea se adauga la taxe si contributii datorate si nu se scade doar din Venitul net incasat ? In calculele din tabelul dvs suma de la contabilkitate se adauga si la total taxe si la venitul incasat. Multumesc.

Stefanul
-

13 decembrie 2022 at 16:33

    Buna ziua! Pentru ca am considerat serviciul de contabilitate ca fiind un cost direct al formei de organizare. Puteti pune 0 pe linia 8 si rezulta taxele nete de plata.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    14 decembrie 2022 at 18:43

Buna ziua,
Ft util tabelul si explicatiile, dar va rog sa ma ajutati cu o lamurire:
In situatia unui Micro SRL cu 1 angajat (angajatul fiind chiar posesorul SRL-ului), la randul 23 „Venit net incasat” este inclus si salariul angajatului?
Multumesc

Gabriel
-

8 decembrie 2022 at 20:11

    Nu. In cazul in care angajatul este chiar posesorul SRL-ului, acesta trebuie sa isi adune la veniturile lunare afisate in coloana „Micro cu salariat”, randul 23 si salariul net lunar (valoare rand 14 / 12 luni).
    Aceeasi intrebare am avut-o si eu. Am pus toate datele intr-un excel, am gasit formulele de calcul si mi-am dat seama ca nu este inclus salariul angajatului la randul 23.

    Spor!

    Cristian
    -

    10 decembrie 2022 at 1:44

      Salariul net incasat de salariat in cazul micro este inclus la randul 22, altfel comparatia nu ar fi rezonabila. In tabel: rd6 = rd7 + rd21 + rd22. Explicatii: rd7 reprezinta cheltuieli deductibile cu obtinerea venitului, rd21 reprezinta cheltuieli cu taxele si rd22 reprezinta castigul antreprenorului (sub forma de salariu si dividende).

      CONSTANTIN COZMA
      -

      10 decembrie 2022 at 2:37

      Buna ziua, se poate va rog sa faceti public fisierul excel, sau sa il trimiteti pe privat ([email protected])? O zi frumoasa!

      Viorel
      -

      12 decembrie 2022 at 13:26

    Buna ziua! Da, este inclus si salariul celui care „asigura” incadrarea intreprinderii in regimul fiscal de microintreprindere.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    10 decembrie 2022 at 2:40

Pentru PFA la norma nu exista cheltuieli deductibile.

Catalin
-

1 decembrie 2022 at 0:04

    O activitate are cheltuieli, indiferent de forma de organizare. Pentru norma de venit, impozitul si contributiile se calculeaza raportate la valoarea normei de venit. Cheltuielile deductibile se completeaza si tocmai pentru a o face comparabila cu celelalte forme de organizare si a calcula corect procentele de taxe.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    1 decembrie 2022 at 12:03

Buna ziua

in cazul in care am incasat dividende in cursul anului 2022 persoana fizica peste pragul de 12 salarii minime deci 30600 ron trebuie sa platesc cass pana pe 25 mai 2023 suma de 3060 ron?

ALEX
-

29 noiembrie 2022 at 12:31

    Buna ziua! Da, trebuie sa platiti.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    2 decembrie 2022 at 12:51

Buna seara! In cazul unui PFA norma de venit conform cod CAEN 27 600 RON, cu deducere 50 % datorita unui contract de munca norma intreaga, se ia in calcul aceasta suma (27.600 RON) si deci intra automat la plata CASS fiind intre 18.000 si 36.000?
Multumesc.

Andreea
-

24 noiembrie 2022 at 18:46

    Buna ziua! Daca norma de venit corectata depaseste plafonul, oricare ar fi acesta, platiti CASS.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    28 noiembrie 2022 at 16:01

Bună ziua. Actualmente am un SRL fara angajati, Cod CAEN 6622 Activități ale agentilor și broker-ilor de asigurări (Asistent în brokeraj), și un profit net de 200.000 lei/ an. Ce îmi recomandați pe viitor ? SRL sau PFA? Mulțumesc.

Claudiu
-

21 noiembrie 2022 at 14:37

    Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    28 noiembrie 2022 at 15:56

    Sunt in aceeasi situatie. Codul CAEN nu se regaseste la activitatile PFA cu norma de venit, deci se incadreaza la PFA in Sistem Real, fapt care nu avantajeaza fata de SRL. Vom plati impozit pe profit la SRL, nu vom avea ce face. E foame mare la buget

    Ovidiu C
    -

    22 decembrie 2022 at 16:39

In 2022 ,3000 lei va fi salariu brut, nu net. CASS se va plăti la venituri ce depasesc 6 salarii minime brute ,sau nete? Mulțumesc.

Ana
-

20 noiembrie 2022 at 16:57

Aveți multe erori în explicații….
Sau probabil asa vreți sa câștigați clienți….

Viorica Draghicescu
-

18 noiembrie 2022 at 7:26

    Dovada, va rog…
    Altfel e doar un comentariu rautacios, ca sa nu zic ca n-are logica. Cine ar spera sa castige clienti dand informatii eronate?!?

    Iliovici Dan
    -

    20 noiembrie 2022 at 2:41

    De ce nu punctati erorile la care faceti referire?

    Deleanu Adriana
    -

    20 noiembrie 2022 at 9:59

    Explica destul de bine

    X
    -

    24 noiembrie 2022 at 8:39

Bună ziua. Actualmente am un SRL și un profit net de 100.000 lei/ an. Nu știu exact ce venituri voi avea anul viitor, activitatea mea fiind de consultanta , cod caen 7022, eu fiind pensionara și neavând angajați. Ce îmi recomandați? SRL sau PFA? Mulțumesc.

Luminita
-

17 noiembrie 2022 at 17:08

    PFA in sistem real, pentru ca nu mai platiti CAS.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:42

      Buna ziua..fiind pfa ca vopsitor industrial..venitul net pe 2022 estimez un 165000lei cu cheltuieli de max. 20000lei..iar pe 2023 estimez un venit similar ca 2022..ce ar fii mai avantajos sa continui pfa sau sa infiintez un srl?

      Lungu Marius
      -

      20 noiembrie 2022 at 20:33

        Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

        CONSTANTIN COZMA
        -

        28 noiembrie 2022 at 15:56

      Cum luam legatura cu d-voastra, pentru o analiza mai complexa ?

      Sorin
      -

      27 noiembrie 2022 at 11:49

Buna ziua,

In primul rand felicitari pentru articol si pentru exemple, dar mai ales concluzia de la final 🙂
Am o intrebare legata de PFA, daca eu voi factura in anul 2023 doar in primele 2 luni din an pentru ca apoi voi intrerupe activitatea pe PFA (concediu de crestere copil), iar venitul brut pe care il voi realiza estimez ca este sub plafonul de 12 salarii min, cum se va face calculul? Voi raporta venitul brut realizat din astea 2 luni la 12 luni din an? pentru ca in cazul asta as plati doar impozit. Sau se calculeaza altfel?
Multumesc

Elena B
-

17 noiembrie 2022 at 12:33

    Buna ziua! Platiti in functie de nivelul venitului net realizat, nu a perioadei de activitate.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:45

      Daca ai un srl cu 1 angajat pe salar minim pe economie,cu cod caen 6622 ai 6619,o cifra de afaceri de 500000 RON si cu un profit brut de 350000 RON, dupa data de 01.01.2023 vei achita : 16% impozit pe profit,1% impozit pe Cifra de Afaceri,8% dividende.Cat vei avea de plata CAS-ul si CASS-ul pt veniturile sin dividende?

      Gheorghe Rares
      -

      18 noiembrie 2022 at 8:32

        Nu veti plati si 1% impozit micro, fiind cu impozit profit, doar 16% impozit din profit, contributii salariat daca e cazul, iar referitor la dividende, nu platiti cas, doar cass….depasind plafonul de 24 salarii, 7200 lei veti plati/an.

        Lacramioara
        -

        8 februarie 2023 at 17:21

Bună,
Daca realizez un venit net de peste 100.000 lei, dar sunt angajat cu CM normă întreagă (8 ore), tot aceleași contribuții le voi plăti ca PFA?
Mulțumesc!

Dan
-

17 noiembrie 2022 at 0:12

    Calitatea de salariat conteaza doar in situatia in care aveti o activitate impusa cu norma de venit. In sistem real platiti aceleasi taxe, chiar daca sunteti salariat.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:22

Bună ziua, totuși nu e mai avantajos să plătești impozit pe profit de 16% decât să ai un PFA, la venituri de 5000 de ron/lună cu cheltuieli deductibile de 1500?

Când va fi disponibil calculatorul fiscal actualizat pentru 2023?

Mulțumesc!

Rafiliu Andrei
-

16 noiembrie 2022 at 20:34

    Ca sa fie reprezentativa comparatia intre cele doua forme de organizare am mers pe un caz standard, valabil pentru 90% din cszuri. Nu discutam situatii particulare! Calculatorul o sa fie gata pana la sfarsitul lunii.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:21

Bun calculul și primul pe care-l văd care ia în calcul costurile contabilității la SRL. Felicitări!
Într-adevăr, pentru venituri sub al doilea prag de contribuții, PFA-ul e mai avantajos.

Însă contabilitatea la PFA nu costă 1000 de lei pe an. O licență pentru o aplicație costă între 160 (Saga) și 400 (Contapp) de lei pe an.
Dacă nu ai chestii complicate, o poți face gratis într-un program de calcul tabelar (Google, care e tot gratuit).

Am făcut un calcul pentru două PFA-uri comparativ cu un SRL la care sunt angajate cele două persoane (administrator cu mandat și angajat, fiecare cu brut de 3.000).
Nici când ambele PFA-uri depășesc pragul al doilea de contribuții NU e mai avantajos SRL-ul.
De exemplu, pentru un venit brut cumulat de 156.000 (6.500 brut lunar la fiecare PFA) rezultă o diferență de aprox 7.500 de lei anual în favoarea PFA-urilor.

Adrian
-

16 noiembrie 2022 at 13:32

    Multumesc pentru apreciere! PFA-ul este mai avantajos, dar trebuie facute calcule de la caz la caz.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 noiembrie 2022 at 19:34

Buna ziua,

Articolul are o oarecare abordare subiectiva si incompleta.
Abordarea taxelor pentru PFA (de pilda impizitarea pe CASS sau CAS sau alte taxe) trebuie calculate in functie de toate veniturile pe care le realizeaza o persoana fizica.. atat din PFA cat si din alte surse.. gen chirii, dividende…. etc. Deci analiza din articol e incompleta.
Articolul abordeaza doar fiscal lucrurile… insa un SRL are avantaje in fata unui PFA din punct de vedere juridic (raspunderea legala e diferita intre cele doua forme de organizare) din punct de vedere a posibilitatii de a accesa diverse fonduri guvernamentale sau europene. Pe PFA fondurile sunt foarte limitate, in schimb pe SRL sunt cu totul alte posibilitati.
Deci…

Adrian HODREA
-

16 noiembrie 2022 at 11:33

    Buna ziua! In ceea ce priveste celelalte venituri de care vorbiti chirii, nu trebuie luate in calcul pentru a raspunde la intrebarea principala din articol, stabileste fiecare in functie de situatia proprie. In ceea ce priveste partea cu raspunderea, aveti dreptate, o sa completez tabelul, desi nimeni nu-si propune falimentul sau sa dea teapa. In ceea ce priveste accesarea de fonduri europene, depinde de fiecare program, sunt acceptate si activitatile independente in unele cazuri.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 noiembrie 2022 at 19:24

      Buna ziua,
      Corect, nimeni nu-si propune „falimentul sau sa dea teapa”, dar nu despre asta este vorba cand abordam subiectul limita raspunderii, ci despre efectul unor posibile prejudicii aparute in cazul unor erori de interpretare a legislatiei, erori „omenesti” sau chiar cazuri de abuzuri ale organelor de control, sa nu mai vorbim de vestitul termen „solidar” in materie de TVA cand ai ghinionul sa intri intr-o relatie cu un partener cu probleme si lista poate continua, cine a vazut asa ceva stie despre ce este vorba…

      G
      -

      17 noiembrie 2022 at 10:40

        Sunt o sumedenie de situatii particulare pe care nu le-am luat in calcul, pentru ca nu este relevant pentru comparatia noastra. Fiecare persoana va stabili in functie de situatia proprie.

        CONSTANTIN COZMA
        -

        18 noiembrie 2022 at 0:25

Buna ziua,Cum se aplica aceasta modificare in cazul pensionarilor daca are PFI – sistem real.Multumesc penru raspuns

Agent de asigurare
-

16 noiembrie 2022 at 8:44

    Buna ziua! Pensionarii nu platesc CAS, celelalte obligatii fiscale nu se schimba.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 noiembrie 2022 at 19:16

      Multumesc foarte mult !

      Agent de asigurare
      -

      17 noiembrie 2022 at 21:55

Am un PFA si preconizez ca veniturile sa depaseasca valoarea de 60 000 euro pe an ceea ce va insemna ca voi plati TVA din momentul cand ajung la aceea valoare sau pe toate veniturile din anul respectiv?

Emanuel
-

10 noiembrie 2022 at 11:36

    Bună ziua! Veti plăti TVA pentru sumele facturate după obținerea codului de TVA.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    11 noiembrie 2022 at 22:44

Buna ziua!

Superb ghid! Cand va fi updatat pentru 2023?

Multumesc

Cosmin
-

26 iulie 2022 at 11:19

Daca am PFA si incasari anuale de peste 300.000 RON (plafonul pentru obligatia de a trece la platitori de TVA), insa am contracte doar cu firme din afara tarii, mai intru la platitor de TVA?

Barbu Andrei
-

7 decembrie 2021 at 22:20

Bună ziua!
Sunt medic și voi presta servicii într-o clinică, dar nu știu ce tip de entitate fiscală să aleg în vederea colaborării. Venitul pe care estimez că îl voi realiza este de 10000 lei/lună și nu voi avea alți angajați. Ce să aleg ca formă fiscală, PFA sau SRL? Ce formă de impozitare ar fi mai convenabilă?
Mulțumesc!

Mihail B
-

14 noiembrie 2021 at 21:44

Buna ziua, in cazul unei PFA in sistem real raportarea impozitarii se face pentru perioada 1 ian – 31dec? Spre exemplu, pur teoretic, daca ma infiintez azi in octombrie pentru a ramane sub plafon si a nu plati CASS/CAS e ok sa emit facturi totale cu 1 leu sub plafon pana pe 31 decembrie si alte facturi cu 1 leu sub plafon pe 1 ianuarie? Bineinteles, considerand ca nu exista alte incasari.

Liviu
-

26 octombrie 2021 at 23:27

Buna ziua! Cred ca calculatorul este gresit. La „Dividende brute repartizate din profit” pt micro cu salariat este blocat la 7176.00 ceea ce face ca restul valorilor sa fie la fel, gresite

T
-

8 septembrie 2021 at 7:15

    Buna ziua! Am rezolvat eroarea. Va rog sa verificati.

    Constantin
    -

    16 septembrie 2021 at 12:53

Salariul minim brut este acum 2300 lei. Cred ca ar trebui actualizate formulele

roger
-

10 iunie 2021 at 15:52

    Buna ziua! Calculul este pentru 2020. O sa scriem un articol si cu calculele pentru 2021.

    Constantin
    -

    27 iunie 2021 at 9:37

Buna ziua! In cazul in care veniturile sunt peste 100000 euro/an, nu se mai poate PFA cu normal de venit si in cazul asta se poate ignora coloana respectiva. Gresesc ceva?

Ta
-

28 mai 2021 at 9:35

Buna ziua. Am observat ca acest calculator nu mai functioneaza – apar multe erori. Era de foarte mare ajutor!
Imi puteti spune va rog daca planuiti sa fixati aceasta problema?
Multumesc!

Vlad
-

26 februarie 2021 at 8:21

    Buna ziua! Am rezolvat cu erorile. S-au schimbat operatorii din ratiuni de securitate si formulele complexe nu au mai functionat. Multumim pentru atentionare.

    Constantin
    -

    26 februarie 2021 at 16:07

      Perfect! Mulțumesc și eu pentru promptitudine.

      Vlad
      -

      26 februarie 2021 at 22:01

Buna ziua,

Acest calculator este defect? Apar o gramada de erori acum…

Alex
-

17 februarie 2021 at 7:01

    Buna ziua! Am rezolvat cu erorile. Multumesc pentru atentionare.

    Constantin
    -

    26 februarie 2021 at 16:06

Permiteti-mi o remarca: in cazul in care pfa (I.I., IF) ar trece de 26.760 lei/anul fiscal 2020 si nu se doreste plata CAS, CASS, solutia ar fi incheierea unui contract de asociere in participatiune, solutie perfect legala, dar si utila. Recomand.

atticus
-

6 decembrie 2020 at 11:36

Buna ziua!
Am un PFA din 2014, înregistrat pe numele meu, însă de activitatea acestuia se ocupă soțul. Eu sunt angajată cu contract pe perioadă nedeterminată(bugetară). Cum pot proceda ca activitatea soțului să fie înregistrată ca
vechime în muncă?
Multumesc!

Onofrei
-

22 noiembrie 2020 at 19:49

    Buna ziua! Pentru a acumula vechime in munca trebuie sa-si faca sotul dvs o PFA. La aceasta data contributia platita se inregistreaza pe contul dvs, titularul PFA,

    Constantin
    -

    23 noiembrie 2020 at 8:30

      Buna ziua! Pana la acest moment nu se recunoaste ca si vechime in munca, activitatea desfasurata prin PFA (chiar daca sunt platite CAS si CASS aferente activitatii desfasurate). Este o inechitate legislativa care poate va fi corectata in viitor. Pana atunci persoanele care isi desfasoara activitatea sub aceasta forma, inca isi mai pot „cumpara” vechime.

      Sorin
      -

      3 august 2021 at 11:09

Sunt angajat cu norma intreaga. Daca imi infiintez un PFA si depasesc suma de 27000 lei, voi achita iar CAS si CASS?

Roman Nicu
-

22 noiembrie 2020 at 19:17

    Buna ziua! Norma de venit se reduce cu 40-50% daca sunteti si salariat. Verificati normele si criteriile de reducere de la sfarsitul tabelului. https://contapp.ro/norme-de-venit-2020/

    Constantin
    -

    23 noiembrie 2020 at 8:32

      Buna ziua !
      Asa cum spunea si domnul Roman Nicu: situatia actuala – PFA cu norma de venit, depasind insa limita de 25000E/an si angajat cu norma intreaga la o companie privata. Exista obligativitatea achitarii CAS si CASS pe PFA ?

      Costin
      -

      16 noiembrie 2022 at 13:42

Buna ziua, doresc sa deschid un PFA in domeniul IT, partea de security. Intrebarea este, daca cumva (si in cel mai rau caz) in 6 luni – 1 an nu am nici un venit, trebuie sa platesc ceva taxe?

Cristi
-

27 octombrie 2020 at 7:20

    Bună ziua! Înființați PFA si la depunerea declaratiei unice alegeți sistemul real de impozitare. Veti plati impozit la venitul realizat.

    Constantin
    -

    27 octombrie 2020 at 7:25

Buna ziua.am un pfa nou.trebuie sa fac declaratia de venit si nu stiu cum sa fac sa raman cu cat mai multi bani,adica in sistem real sau norma de venit.mentionez ca venitul este apr 3500 ron lunar.as avea si cheltuieli deductibile de 1200 ron pe luna (bon conbustibil etc).cum ar fi mai bine pt mine.multumesc

Marian
-

15 octombrie 2020 at 12:47

Buna ziua,

Tabelul nu contine o rubrica dedicata cotei TVA. Pentru a avea o previziune mai realista a taxelor si contributiilor in functie de venitul brut anual ar trebui sa tinem cont si de acesta?

Multumesc anticipat.

Alex
-

6 septembrie 2020 at 7:42

    Buna ziua! TVA nu are nicio influenta asupra impozitului pe venit si contributiilor sociale datorate. Daca intetionati sa fiti platitor de TVA, includeti in tabel sumele nete, fara TVA, atat la cheltuieli cat si la venituri.

    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:33

Buna seara,
am studiat putin tabelul de sus si nu imi este clar de unde vine suma de 142.446 lei in cazul microintreprinderii cu un salariat corespunzatoare dividendelor brute platite (linia 15). La fel, cum poate fi castigul net anual (linia 20) mai mare decat dividendele brute (148.799 vs 142.446).
Va multumesc !

Ion
-

22 august 2020 at 19:18

    Am uitat sa mentionez datele de intrare
    Venituri lunare estimate: 15000
    Cheltuieli deductibile estimate: 700

    Ion
    -

    22 august 2020 at 19:20

    Buna ziua! Pentru a face comparabile formele de organizare si a reprezenta cat mai fidel diferentele dintre aceste forme, am considerat ca salariul incasat de salariat in cazul „MICRO cu salariat” este al viitorului antreprenor. Asadar, acesta incaseaza un salariu net anual minim egal cu 16.152 lei, care se adauga la rd 20 Castig net anual/pierdere anuala. Si acesta este un castig al antreprenorului care cauta cea mai avantajoasa forma de organizare a afacerii lui si trebuie inclus atat pe partea de costuri (taxe) cat si pe partea de venituri.

    Constantin
    -

    24 august 2020 at 11:01

      Buna seara detina un Srl si pe ultima suta de metri am depasit cifra de afacerii de 60.000 de euro deci obligatoriu din 2023 platitor de tva ….mentioneza ca nu am avut angajati in ani precedenti ….tind sa cred ca am depasit cei 60.000 din cauza cresterii preturiilor …cod caen 4711 si 5630..totusi cred ca si vanzarile au fost bunicele fiind in mediul urban ca idee o medie undeva la 2500…2700 pe zi cu 30 zile lucratoare si un adaos de 30% ..dupa cifrele pe care vi le am dat si dupa
      noile modificarii credeti ca mai pot merge mai departe ma pot incadra cu un salariat si ce costurii ar fi …cum ar fi mai bine procedat …..VA MULTUMESC.

      SeleaStelu
      -

      23 noiembrie 2022 at 21:34

        Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

        CONSTANTIN COZMA
        -

        28 noiembrie 2022 at 15:57

sunt agent de asigurari, pt o asigurare in care comisionul meu este de 29euro(139 ron), cat mi se retine ? ( impozit si celelate contributii)

claudia
-

13 iulie 2020 at 12:53

Sunt PFA cu 2 angajati,cu cifra afceri sub 100000,pot depune declaratia 112 o data pe trimestru,la fel sa platesc taxele pt angajati trimestrial?

daniela iager
-

4 iulie 2020 at 21:06

Buna seara, mi-am infiintat un II. Daca realizez venituri sub plafon inteleg ca nu sunt obligata sa platesc CAS si CASS. Cum fac sa fiu totusi asigurata medical?

Stoenescu Cristina
-

11 februarie 2020 at 17:31

Bună seara! Sunt agent de asigurari si am venituri in jur de 30000 lei/an, dar cheltuieli f mici. Incerc cu greu sa tin venitul net sub pragul de 12 salarii minime pt a plati numai impozit pe venit nu si alte contribuții. Menționez că sunt angajata cu norma intreaga la o firmă. Ce forma de organizare credeti ca m-ar ajuta?
2. Factura de telefon mobil as putea sa o inregistrez pe cheltuiala, si daca da, cat ar fi deductibila?

Uta Elena
-

28 ianuarie 2020 at 19:56

Dragi domni și doamne! În anul 2019 am vândut doua case cu pfa înființat la vânzare. Nu am cheltuieli deductibile deoarece nu infiintasem pfa, cat%plătesc impozit și din ce sumă??? Pot sa diferențiezi suma încasată cu suma evaluata din cartea notarilor??? Mulțumesc anticipat

Pascu doina
-

19 ianuarie 2020 at 19:40

Foarte interesant articolul d.vs
Lucrez in UE unde platesc contributiile de sanatate si pensie!
Detin un teren la Cluj pe care vreau sa-l valorific astfel: o parte bani si o parte apartamente.

Intrebarea mea este: contractul de asociere cu dezvoltatorul sa fie pe persoana fizica sau firma?!
Care este alegerea mai svantajoasa pt mine dpdv fiscal ?! opinia dvs. Multumesc

Vio Rosca
-

16 ianuarie 2020 at 12:21

Multumesc frumos, aceasta entitate va plati si TVA?

Anghelescu Anamaria
-

12 noiembrie 2019 at 11:36

Salut, situatia sta in felul urmator: proiect de scurta durata cu SUA (consultanta it, echipa formata din 3 persoane). Doi dintre membrii echipei au PFA-uri si vor emite facturi catre al treilea membru al echipei, care mai departe trebuie sa emita o factura generala catre clientul din SUA. Ce ar avantaja mai mult al treilea membru al echipei PFA sau microintreprindere? Care ar fi costurile avand in vedere ca va emite factura generala (3salarii)? Multumesc

Ana
-

5 noiembrie 2019 at 11:21

    Buna ziua! Pentru al treilea membru al echipei este potrivit o Intreprindere Individuala cu impozitare in sistem real, va veti deduce plata catre cele 2 PFA. Impozitul este de10% din venitul net. Daca venitul net este mai mare de 24.960 lei pe an se plateste CAS – 6240 lei si CASS – 2.496, calcule facute pentru anul 2019. Pentru 2020 nu stim inca salariul minim pe economie. Pentru un calcul exact va sugerez una dintre solutiile de aici.

    Constantin
    -

    5 noiembrie 2019 at 16:10

Buna ziua. Am o nelamurire.Acum un an am infiintat un pfa dar nu am avut activitate fiscala pe el si nu l-am declarat la anav fiindca asa ma sfatuise un jurist.Totusi stau cu teama sa nu ma trezesc cu vreo amenda.Daca nu desfasor activitate trebuie sa il declar sau in ce pericol sunt daca dupa infiintare nu l-am declarat ? Multumesc frumos

Vlad
-

28 iulie 2019 at 15:58

    Buna Ziua! PFA trebuia declarat la ANAF in termen de 30 zile de la infiintare prin declaratia unica, chiar daca e pe 0. De asemenea, in 2019 trebuie depusa declaratia unica cu venitul estimat – pe 0 daca e cazul. Deci, depuneti DU si pentru 2018 si pentru 2019. Gasiti formularele aici.: https://contapp.ro/declaratia-unica-2019/

    Constantin Cozma
    -

    29 iulie 2019 at 13:17

Buna seara,

Am doua intrebari pentru dumneavoastra.

Daca sunt si angajar, drept urmare platest pensie si sanatate, mai trebuie sa le platesc pe PFA in cazul in care depasesc plafonul ?

Daca am un venit net de aproximativ net de 33000-35000 pentu 2018 si optez pentru plata in sistem real, cam cat ar trebui sa platesc ca taxe si impozite ?

Multumesc.

Leon
-

14 iulie 2019 at 22:50

    Buna ziua! Daca sunteti angajat platiti CAS si CASS pt venituri din activitati independente. Pentru impozit si contributiile de plata folositi calculatoarele de aici: https://venitnet.ro/

    Constantin Cozma
    -

    15 iulie 2019 at 8:18

Buna ziua,

Din calculele dumneavoastra reiese ca e mult mai eficient sa alegi PFA cu norma de venit in locul statutului de salariat, pentru acelasi salariu brut platit de angajator.
Ne puteti spune si daca exista alte restrictii in alegerea formei de organizare PFA cu norma de venit in locul celei de salariat obisnuit?
Bineinteles, cu presupunerea ca acest tip de colaborare este agreat de compania angajatoare.

Multumesc!

Ionel Adrian Spalatelu
-

12 martie 2019 at 9:20

Buna ziua. Sunt pensionar si intentionez sa infiintez un PFA pentru activitati fotografice. Anticipez un venit de aproximativ 20 000 – 30 000 lei pe an, dar si cheltuieli de 5000 – 6000 lei. Trebuie sa mai platesc asigurarile sociale in acest caz?
Cu multumiri, Dorel

Dorel
-

3 martie 2019 at 20:45

„28.000 de lei in Bucuresti pentru 2018”. E pentru plata facuta in 2018 dar pentru veniturile realizate in 2017, nu? https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2017/Bucuresti2017.pdf

Ioan
-

22 februarie 2019 at 13:38

Buna ziua.Am înființat o ii ,am primit certificatul de la camera de comert dar stau in dubii cu actele pentru anaf ,nustiu cum sa ma înregistrez la norma de venit sau sistem real.Deschid un atelier croitorie si o sa dureze un pic pana o sa avem ceva încasări. La atelier nu vor fi angajați, eu si sotul suntem de meserie. Va rog un sfat.Multumesc.

Pavel Nuta
-

8 februarie 2019 at 23:44

Buna ziua. Sotul meu are un pfa din 2011. A fost facut ca sa poata pescui pe dunare. Avea doar 5000 lei incasari pe an. Din anul 2014 din lipsa de bani , nu a mai platit nimic pt pfa. Sunt curioasa ce sa intamplat cu acel pfa. Sa radiat din oficiu sau datoria a tot crescut??
Va rog sa-mi raspundeti. Multumesc

Maria
-

24 ianuarie 2019 at 19:02

    Buna ziua! Cel mai probabil raspuns este ca aveti CASS de plata pentru ultimii ani. Mergeti la Registrul Comertului cu actele PFA in original si radiati PFA. Apoi cu Declaratia UNica la ANAF. La ANAF puteti verifica si datoriile de plata.

    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 20:33

vreau sa iau o masina de taxi sa fac taxi dupa servici castig 3000 4000 pe luna
ce sa infintez un pfa sau srl?

mihai
-

6 ianuarie 2019 at 12:37

Buna seara si un an nou fericit si linistit.
Sunt la inceput de drum si urmeaza sa incep o activitate de transport marfa ( cod CAEN 6024* ).
Se da urmatoarea situatie:

Incasai lunare:
– Pe baza de contract: 27.000 lei

Cheltuieli lunare:
– Leasing auto: 2.500 lei
– Carburant: 12.000 lei
– Taxe autostrada: 1.600 lei
– Revizie masina: 800 lei
– Salarii: 3.000 lei
– Diurna: 4.830 lei
Total cheltuieli lunare: 23.830 lei
Total profit lunar: 3170 lei

Intrebari:
1. Ce forma recomandati a se adopta in situatia respectiva ? PFA sau SRL ?
2. Aceasta activitate impune sofer angajat sau pot face eu cursele respective ?
3. Pot fi unic asociat, administrator, si totodata angajat cu CM ?
4. Impozitul se plateste pe total suma facturata sau pe profit ?
5. Pentru diurna externa ( 35 E/zi respectiv 163 lei/zi ) acordata soferului se plateste impozit ?
6. Care sunt sumele deductibile si care este procentul de deductibilitate pentru acestea ?
Multumesc anticipat.

Costi
-

3 ianuarie 2019 at 1:37

    Buna ziua! Ca sa faceti diferenta intre micro si PFA cititi acest raport va rog: https://contapp.ro/raport-gratuit/ Pentru celelalte intrebari va rog sa dicutati cu cineva care are experienta in transporturi – care face deja activitatea dvs.

    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 15:30

Buna ziua !
Doresc sa infiintez un pfa avand cod caen ( 7112 , 7111 , 7022 ) ,activitati de consultanta in domeniul ingineriei . Pentru acest aspect ma intereseaza sa cunosc care ar fi cea mai buna forma de organizare legislativ fiscala .
Multumesc !

Razvan
-

12 decembrie 2018 at 11:27

Buna ziua,
Intentionez sa infiintez o firma avand ca profil „activitati fotografice”
Tinand cont ca sunt angajat la o alta companie (unde platesc toate contributiile) iar activitatea de fotograf o voi presta in timpul meu liber, care este ce-a mai avantajoasa forma pfa sau srl?
Mentionez ca nu am toata aparatura si urmeaza sa o achizitionez dupa infiintarea firmei contactand un imprumut.
Multumesc,
Mihai

Mihail
-

4 noiembrie 2018 at 16:50

    Buna ziua! E in functie de volumul activitatii pe care il estimati – daca sumele sunt mari, de peste 20.000 lei venit net, va ajuta microintreprinderea. Daca nu stiti exact cat veti realiza sau estimati sume mici, atunci alegeti PFA – impozitul se calculeaza la profitul obtinut, puteti deduce investitiile facute.

    Constantin Cozma
    -

    5 noiembrie 2018 at 20:18

Buna ziua,

Detin un PFA pe partea de consultanta si proiectare. Va rog sa imi spuneti ce pot sa achizitionez pe firma ca apoi sa le trec ca si cheltuieli deductibile? Pot achizitiona haine, televizoare…..?
Va multumesc anticipat..

Alexandru
-

29 octombrie 2018 at 14:10

    Buna ziua! Puteti deduce doar cheltuielile care conduc la generarea de profit din activitatea dvs. Daca nu puteti justifica cheltuielile conform acestui principiu acestea nu sunt deductibile. O lista completa se gaseste in produsul – Studii de caz pentru contabilitatea in partida simpla

    Constantin Cozma
    -

    5 noiembrie 2018 at 17:47

Bună ziua! Eu și sora mea dorim sa ne deschidem un mic salon cosmetic cu servicii de: manichiura/pedichiura, machiaj, extensii gene, unghii in gel, epilări și curatenia feței. Menționez că este un mic salon de 40 mp. Sora mea are o diplomă acreditata în toată Europa, iar eu diploma in machiaj acreditata în România, plus un curs de extensii gene. Pentru inceput vom lucra doar noi două, fără angajați. Eu am sub 30 de ani, iar ea peste. Ce ne-ar conveni mai tare sa deschidem? PFA sau SRL? Va mulțumesc anticipat!

Elena
-

28 august 2018 at 15:52

    Buna ziua! Daca estimati un venit dublu decat cheltuielile este recomandata microintreprinderea, in care sa fiti asociate. E si mai usor din punct de vedere administrativ – un contract de inchirere, o singura casa de marcat, o singura gestiune. PFA-urile va ajuta daca veniturile sunt mici si ch mari, deci profitul este mic. In schimb trebuie bine impartit spatiul in contractul de inchiriere de la punctul de lucru, fiecare PFA cu casa de marcat, fiecare cu gestiunea proprie.

    Constantin
    -

    10 septembrie 2018 at 18:22

Buna ziua, as dori sa exercit o meserie insa codul CAEN nu este inclus la cele pentru care exista posibilitatea PFA cu norma de venit. Marja de profit depaseste cu mult 40%, merge spre 85-90% din moment ce prestez prin internet, de acasa. Alegerea corecta este cea de microintreprindere, fara angajati (cu contabil ~200 lei/luna). Am inteles bine? Mi-ar oferi vreun avantaj PFA in sistem real, mentionand ca nu doresc sa platesc CAS si serviciile contabilului sunt binevenite? Multumesc.

Matei
-

11 august 2018 at 17:44

    Buna ziua! In acest caz va ajuta micro-intrperinderea. Pretul contabilitatii poate fi mai mare, dar tot este avantajos. Nu uitati ca platiti CASS la dividende incasate daca depasiti valoarea de 22.800 lei.

    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:23

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie, vreau sa import niste produse din China si apoi sa le comercializez cu amanuntul in Romania, si nu stiu ce forma ar fi mai potrivita pentru acest gen de activitate? Citisem undeva pe forumuri cum ca pentru a importa din China este obligatoriu sa ai un SRL, oare o fi adevarat sau pot opta si pt. un PFA?
Va multumesc anticipat!

Vadim
-

2 august 2018 at 11:13

Buna seara,

As dori sa va adresez si eu o intrebare, am incercat sa caut informatii pe cont propriu si mai mult m-am zapacit. In cadrul unei firme cu asociat unic, asociat care este mandatat si administrator, pentru ca firma sa poata presta servicii (servicii prestate de acel unic asociat) este necesar ca asociatul sa fie si angajat la propria firma?

Va multumesc anticipat atat pentru raspuns cat si pentru tot ceea ce faceti pentru noi, furnizandu-ne toate aceste informatii.

Maria
-

31 iulie 2018 at 15:01

    Buna ziua! In cele mai multe cazuri asociatul unic/administrator nu trebuie sa fie angajat, dar exista coduri CAEN care au o reglementare speciala si prin lege se poate impune existenta unui salariat cu o anumita certificare. Deci, depinde de serviciul prestat si de legislatia sepcifica activitatii desfasurate.

    Constantin
    -

    31 iulie 2018 at 16:27

      Este vorba despre Constructii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale.

      Tin sa va multumesc din suflet pentru ca mi-ati raspuns. O seara cat mai placuta!

      maria
      -

      31 iulie 2018 at 17:45

        7112, acesta este codul CAEN

        maria
        -

        31 iulie 2018 at 18:07

Bună ziua,

Dacă am un venit brut de 5600 de lei pe luna ma pot încadra la PFA cu norma pe venit? Pentru codul Caen 6202.

Petra
-

25 iulie 2018 at 18:53

    Buna ziua! Nu conteaza venitul realizat lunar, decat daca depaseste 100.000 de euro. Puteti opta pentru impunerea le norma de venit daca aveti deja doi ani de functionare in sistem real.

    Constantin
    -

    30 iulie 2018 at 13:44

buna ziua! doresc sa stiu daca pfa cu norma de venit isi poate suspenda activitatea? si ce trebuie sa faca la reg com si anaf?

florin
-

4 iulie 2018 at 12:02

    Buna ziua! Va puteti suspenda activitatea. Mergeti mai intai cu actele PFA in original la Registrul Comertului unde depuneti o cerere de suspendare si apoi la ANAF unde depuneti o copie dupa actele de suspendare de la Registrul Comertului, alaturi de dedlcaratia unica.

    Constantin
    -

    10 iulie 2018 at 13:47

Buna ziua! Am şi eu o întrebare pt început.
Mai întâi de toate vreau sa va spun ca aş vrea sa deschid o afacere pe cont propriu , ceva micuț pt început. M-am gândit la un salon de cosmetica .Am diploma de cosmetician. Ideea este ca nu prea ma pricep ce ar fi mai avantajos pt mine , un pfa sau srl? Va mulțumesc !

Iony
-

27 mai 2018 at 16:43

    Buna ziua! Infiintati o PFA. Daca veniturile sunt mari si profitul consistent infiintati o SRL. PFA se deschide usor, se administeaza usor si se inchide usor. La Miro e mai complicat si se merita daca aveti venituri consistente. Aveti nevoie de casa de marcat.

    Constantin
    -

    29 mai 2018 at 15:10

cum ati calculat 876 impozit pe salariu in situatia „micro cu salariat”

Alexandra
-

21 mai 2018 at 19:34

Buna ziua!
Sunt PFA cu norma de venit(meditator) si nu stiu daca trebuie sa mai platesc CAS pe 2018 pe norma in conditiile in care sunt angajat al unei institutii scolare.

cartis anca
-

2 aprilie 2018 at 5:39

Bunã ziua. Ám nu Pfa cu normã de venit. Ám fost La finante, sí mi sa spus cã norma m-es de venit pe anul 2018 este de 17500 Leó. Vã rog sã mã lãmuriti ce obligatii de platã am, fiindcã de câte ori întreb primesc altã explicatie. Nu vreau sã rãmân în urmã cu plãtile, dar pânã azi nu sunt lãmurit ce ár trebui sã plãtesc

Ambrus Gyula
-

29 martie 2018 at 14:34

    Buna seara! Norma de venit poate fi corectata verificati in tabelul cu norme din judetul dvs de aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/
    La 17.500 lei platiti 10% impozit pe norma si posibil 10% contributie de sanatate din 6 salarii minime pe economie (urmeaza a se clarifica aici).

    Constantin
    -

    2 aprilie 2018 at 19:25

Buna seara!

In acest moment platesc CASS de 2-a ori si pt. PFA si pt. ap. inchiriat + imp.+ CAS
Din Ianuarie 2018 O SA PLATESC DOAR 1 DATA??!! + IMP + CAS??!!

Anonim
-

20 noiembrie 2017 at 18:03

    Buna ziua. Daca nu se modifica ordonanta in Parlament veti plati o singura data la salariul minim brut pe economie. 1900*12=22.800*10% = 2280 lei contributie la sanatate.

    Constantin
    -

    4 decembrie 2017 at 14:40

In tabel (https://contapp.ro/optimizare-fiscala-2017-pfa-sau-microintreprindere/), la micro fara angajat lipseste CAS. E o scapare?

cristi
-

4 octombrie 2017 at 20:30

    Buna ziua! Nu e nicio scapare, nu se plateste contributie la pensie – CAS sau CASS la srl-uri fara angajati.

    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 13:15

Am un PFA si vreau sa ma angajez la o societate. Intrebare pot pastra PFA -ul si sa fiu salariat la o alta societate? Astept raspunsul dvs.

VITIAN AUREL
-

12 iunie 2017 at 10:12

    Buna ziua. Puteti pastra PFA-ul.

    Constantin
    -

    3 iulie 2017 at 12:10

Buna ziua, Am PFA la norma de venit, sant in varsta de peste 60 de ani ,Am dreptul sa beneficiez de rduceri la impozit, daca da ma interteseaza legea si articolele din lege …… Multumesc.

BUMB IOAN
-

3 mai 2017 at 13:28

    Buna ziua. Nu aveti nicio reducere de impozit pentru ca sunteti pensionar. E posibil sa aveti o reducere a normei de venit daca este cazul dvs.

    Constantin
    -

    11 mai 2017 at 6:50

Buna seara, sunt pensionara si vreau sa infiintez un PFA pentru activitati turistice. Am absolvit ASE/Relatii Economice Internationale si am prieteni in stainatate care ar dori sa le organizez vizite in Romania.Dar activitatea va fi temporara, in perioada de vara in special. Nu stiu unde sa ma informez daca am nevoie de avize speciale pentru aceasta activitate . Si daca se poate gestiona PFA-ul fara ajutorul unui contabil, ce declaratii ar trebui sa depun?. Multumesc, Carmen Voinescu

Voinescu Carmen
-

4 noiembrie 2016 at 14:38

    Buna seara. Din pacate nu stiu daca sunt necesare avize speciale pe acest domeniu de activitate. Daca aveti activitate restransa, va recomand PFA cu taxare in sistem real. Mai multe detalii avetim aici – https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/

    Constantin
    -

    15 noiembrie 2016 at 10:43

Bună ziua! Ce e mai avantajos sa deschid Pfa sau Srl-d pentru a deschide un salon de cosmetica și machiaj? Am diploma în domeniu

Dana
-

6 septembrie 2016 at 10:48

buna ziua,am un srl cu ob. de activitate-taximetria-si sunt angajat pe firma,cate 6 luni pe an am contractul de munca suspendat(lucrez si in strainatate),venituri in jur de 10000/an.ar fi mai avantajos sa schimb pe pfa in aceasta situatie?va multumesc!

Maria
-

6 septembrie 2016 at 7:03

Salut, daca sunt functionar public si doresc sa devin PFA in domeniul de prestarii servicii pentru nunti, botezuri, etc, mai sunt obligat sa platesc asigurare de sanatate si cpntributie la pensie?

andreiS
-

3 septembrie 2016 at 11:00

Buna ziua!Am un pfa il pot inchide si redeschide un srl?

Mihai
-

30 august 2016 at 7:20

    Buna ziua. Sigur ca puteti. Mergeti la registrul comertului.

    Constantin
    -

    8 septembrie 2016 at 13:22

pt un tfa in sistem real se depune decl 220 venituri si chelt estimate

mariana
-

15 august 2016 at 15:26

Buna seara,

Sunt persoana cu handicap si am un PFA. Cum este mai avantajos pentru mine? Sa ma angajez ca salariat sau sa fac contract ca PFA?

ruxandrapintilie
-

26 mai 2016 at 19:12

    Buna ziua! Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, sunt scutite de impozit pe venitul net (venit brut- ch deductibile), dar veti plati contributie la sanatate (5,5%) si pensie (10,5%). E in functie de venitul net pe care il estimati si mai ales de cheltuielile pe care le puteti deduce.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 14:18

      Buna ziua!

      Cat trebuie sa fie venitul net estimat ca sa nu platesc contributie la sanatate si pensie? Eu intelesesem ca daca nu platesc impozit, nu mai e nevoie sa deduc cheltuielile. In concluzie, ar trebui sa deduc cheltuielile pentru a nu plati contributia la sanatatate si pensie?

      Multumesc pentru raspuns!

      Ruxandra
      -

      31 mai 2016 at 7:54

        Buna seara! Pentru a nu plati contributie la pensie venitul net estimat in primul an de activitate trebuie sa fie sub 938 lei pe luna (daca primul an de activitate este 2016). In anii ulteriori primului an de activitate venitul net obtinut trebuie sa fie sub 35% din venitul mediu brut pe economie (in 2015 ati obtinut sub 938 lei pe luna venit net). La sanatate veti plati, nu conteaza cat de mic estimati venitul net. La fel si impozitul de 16%. Anul viitor ( 2017) veti platiin plus sau recupera o parte din taxele si contributiile platite la venitul estimat, in functie de situatia reala. Aveti mai multe detalii aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/

        Constantin
        -

        2 iunie 2016 at 20:23

Buna ziua,sunt angajat la o firma srl,vreau sa îmi deschid pfa ,ma afecteaza cu ceva acest lucru?pe mine ca angajat?sau pe angajator?exista vreo problema?

Taifas Georgiana
-

27 martie 2016 at 11:22

    Buna seara. Daca in contractul de munca va permite puteti sa va deschideti PFA. Unii angajatori cer exclusivitate.

    Constantin
    -

    29 martie 2016 at 18:43

Am un PFA pot sa fiu angajat la propriu meu PFA?Pot sa beneficiez si de indemnizație crestere copil?Ce taxe trebuie sa plătesc la CAS Casa de pensie Somaj .Mulțumesc

georgeta
-

11 ianuarie 2016 at 7:36

Care este valoarea estimata a impozitului pe profit pt. PFA cu obiect de activitate masaj (kinetoterapie).Care este perioada minima de functionare.Pentru PFA trebuie casa de marcat ?

GEO
-

21 august 2015 at 15:11

    Da, daca se factureaza catre persoane fizice…

    Anonim
    -

    23 septembrie 2015 at 19:14

buna seara o firma vrea sa ma angajeze cu un contract pfa nu su ma pricep la asta ie bine sau nu

s
-

30 iulie 2015 at 18:32

Buna ziua,

Sunt angajat la firma x SRL cu un venit net de 4400 ron. Trimestrial incasez un bonus net de aproximativ 9.000 ron / trimetru. Va rog sa ma sfatuiti daca este mai avantajos ca acest venit trimestrial sa il incasez ca persoana fizica autorizata.

Va multumesc anticipat!

Mihaela Popescu
-

15 iulie 2015 at 13:03

Buna ziua. Am PFA la norma de venit, cod 6202, neplatitor de TVA, cu domiciliul fiscal In Bucuresti dar cu sediul social In Jud. Neamt (pentru ca in Bucuresti locuiesc la bloc si nu am reusit sa obtin acordul vecinilor, in schimb in Neamt vorbim de casa parintilor care si-au dat acordul pentru folosinta unei camere ca si sediu social). Ofer consultanta la sediul beneficiarului. Imi ridic toate declaratiile de impunere si platesc taxe si impozite la Bucuresti. Credeam ca asta este tot ceea ce trebuia sa platesc (impozit la norma de venit, sanatate si pensie). De curand am primit o instiintare de plata de la adresa sediului social cu o taxa de viza si taxa de salubritate. Nu este rea vointa, pur si simplu as vrea sa inteleg si eu ce sunt aceste taxe avand in vedere ca am domiciliul fiscal in Bucuresti si platesc oricum salubritate la bloc iar despre taxa de viza nu am auzit. Am cerut lamuriri la ANAF si mi-au spus ca nu este de competenta lor. Mentionez ca la domiciliul social nu am afisat numele si nu imi fac publicitate pe teritoriul comunei. Trec pe acolo de maxim 2 ori pe an, in vizita. Multumesc.

Carmen I
-

9 iunie 2015 at 9:03

Buna ziua. Am un PFA cu codul 6202 la norma de venit. De curand am adugat codul 7420 si urmeaza sa aleg la finante modul de impozitare si nu imi este clar ce contributii va trebui sa le platesc de 2 ori daca aleg tot norma de venit. Pentru 7420 norma de venit este de 11300 lei.Conform calculelor mele impozitul pe an este de 1808 lei, CASS este de 621.5 lei. Daca pentru codul 6202 platesc pentru CAS suma minima lunara de 222 lei, va trebui sa o platesc inca o data si pentru codul 7420? Sau se plateste doar o singura data pentru intreg PFA-ul? Multumesc.

Andrei
-

9 iunie 2015 at 8:27

Buna. Am pfa si sunt angajat la o firma cu 2 ore/zi. vreau la randul meu sa angajez pe PFA 2 persoane. va trebui sa platesc CAS si pentru mine si pentru angajati? sau CAS-ul meu este doar cel platit de firma la care sunt angajat?
daca angajarea va avea ca consecinta obligativitatea de a plati 31% din veniturilepfa-ului, nu cred ca ma mai complic cu angajarea celor doi.
multumesc anticipat de raspuns

radu
-

8 iunie 2015 at 22:08

Buna ziua. Numai sotul/sotia pot fi declarati la Registrul Comertului si pot lucra in cadrul activitatii fara sa fie angajati si fara a plati contributii sociale.

Constantin
-

8 iunie 2015 at 17:18

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati ptr ca nu mai stiu ce sa fac. Detin un P.F.A din 2006 ,la inceput pot sa spun ca am incasat ceva banii.
Incet ,incep situatia a inceput sa scape de sub control si nu am mai putut plati taxele.
Sanatate nu am platit deloc, m-am luat dupa anumite persoane ptr ca am gandit ca daca eu nu merg la spital mi se pare abuziv ca noi sa paltim un serviciu ptr altii.
Acum ma trezesc ca am datorii uriase
Doresc sa stiu ce trebuie sa fac?
vreau sa inchid acest P.F.A, se poate?

Gabi
-

14 mai 2015 at 8:25

Buna ziua,

Doresc sa-mi infiintez un PFA cu norma de venit pe intermedieri turism. As vrea sa stiu, daca din acel impozit de 16% pot sa deduc cheltuieli (ex. facturile la lumina, apa, gaz, internet, telefon, bonuri de benzina) sau se pot deduce doar pe PFA-urile cu venit real ?

Amedeea
-

6 mai 2015 at 18:47

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca sunt PFA cum imi incasez salariul?
Spre ex. Am declarat 1000lei venit brut lunar, din care deduc cheltuieli, etc dar daca am nevoie de bani sa-mi platesc rate personale, sa folosesc ca si atunci cand sram salariat, pot sa-i incasez ca si salariu suma declarata?

georgemiroiu
-

2 mai 2015 at 7:26

Sunt PFA , pot sa ma angajez eu pe mine cu 2 ore in PF-ul meu?????

Gabriel
-

21 aprilie 2015 at 10:04

buna ziua,

Sunt PFA norma de venit cod 6202 – consultanta IT. Imi puteti spune care sunt obligatiile unei firme cu care eu inchei contract de colaborare ? (am citit ca ar trebui sa aibe departament special de IT etc….dar cred ca aceste obligatii sunt valabile doar pentru specialistii IT care sunt ANGAJATI)
De asemenea, este o problema daca eu am si un contract de munca cu aceeasi firma, in care eu detin o functie diferita de specializarea PFA? Va multumesc.

cu stima,

Mihai Gheorghiu

Mihai Gheorghiu
-

20 aprilie 2015 at 13:52

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta: la un PFA transport rutier marfuri cum e cel mai corect sa scriu pe factura:
1.Transport marfa conform ctr. nr…
2.Servicii prestate conform ctr. nr….
3.Livrare bunuri conform ctr.nr, in ideea ca ANAF-UL sa nu aiba nimic de obiectat.Va multumesc!

Sony Sonia
-

16 aprilie 2015 at 11:34

Buna ziua,
Sunt medic specialist si trebuie sa fac un PFA de medic colaborator cu o institutie privata.
Am o nelamurire in ceea ce priveste contractul de comodat: eu am o adresa in buletin care nu mai este valabila si am si viza de resedinta intr-un bloc de garsoniere, de medici rezidenti care apartin Universitatii de Medicina, aici locuiesc cu contract de inchiriere. Vreau sa va intreb daca pot trece sediul pt PFA la aceasta locatie si daca este suficient acest contract de inchiriere fara a fi nevoie de vreo declaratie sau semnatura a administratorului?

Anonim
-

16 aprilie 2015 at 11:00

Buna ziua, daca doresc sa imi fac PFA-ul in apartamentul in care locuiesc , apartamentul este pe numele parintilor si fac contract de comodat , este obligatoriu sa am cadastru si intabulare la apartament ? Multumesc

Daniel Ar.
-

7 aprilie 2015 at 14:54

Buna ziua,daca sunt PFA (cod caen 7022) si am ctr de 4 h/luna la o societate ca economist pot incheia cu aceeasi societate si ctr de servicii de management si consultanta? La un ctr de 4 h/luna pentru PFA mai trebuie sa dau declaratia 600? Va multumesc de ajutor.

Daniela St
-

7 aprilie 2015 at 12:52

Buna ziua,

In categoria cheltuielilor cu deductibilitate 100% inteleg ca se incadreaza cheltuielile cu energia, apa, intretinerea chiar daca acestea sunt aferente unui contract incheiat intre furnizor si proprietarul apartamentului (precizez ca voi avea contract de comodat cu proprietarul). Asta ar reiesi si din codul fiscal, norme metodologice: „Sunt cheltuieli deductibile şi cele efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea spaţiilor folosite pentru desfăşurarea afacerilor chiar dacă documentele sunt emise pe numele proprietarului, şi nu pe numele contribuabilului.”. Va rog sa ma corectati in cazul care am gresit.

In plus, daca pt apartamentul respectiv am incheiat un contract de furnizare servicii internet pe persoana fizica, cheltuielile respective pot fi deduse integral pe PFA in baza articolului de mai sus? Sau este necesara incheierea unui contract pe PFA cu furnizorul de internet?

Va multumesc foarte frumos pentru ajutorul dumneavoastra.

Cu stima,
Stefan

Stefan
-

1 aprilie 2015 at 12:50

Da sint in sistem real.Va multumesc.

Ioan Corcea
-

26 martie 2015 at 12:48

Buna Ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele nelamuriri:

1. Daca am PFA cu norma de venit si sunt angajat cu o ora sau cu 2 ore
trebuie sa depun declaratia 600?

Sau, obligatia de a depune declaratia 600 o au doar cei care au PFA cu
norma de venit si nu sunt angajati?

Ce se intampla daca am PFA cu norma de venit si nu sunt angajat si
nici nu depun declaratia 600?

Multumesc mult,

Cristian Todosi

Cristian Todosi
-

25 martie 2015 at 9:04

Buna seara domnule Constantin si tot respectul pentru ajutorul oferit.
Incerc sa imi deschid un PFA si nu pot gasi un cod CAEN potrivit pentru ceea ce fac eu adica prelucrari mecanice in lemn mai ales si alte materiale si realizari de structuri mecanice mobile.
Lucrez pe o masina cu comanda numerica si realizez gravuri , frezari in lemn sau alte metale moi si compozite sa spunem pretabile in domeniul publicitar , sabloane si diferite piese , dar si construiesc anumite kituri constructive din profile metalice si placi debitate. Pot merge pe codul 2562 Operatiuni de mecanica generala ? sau imi pot alege mai multi obiecte de activitate ? Multumesc anticipat

razvan
-

21 martie 2015 at 17:55

Buna ziua.Se poate reduce norma de venit la pfa daca am si contract de munca pe 2 ore?

Danni Ell
-

21 martie 2015 at 9:58

Am un pfa si in anul 2013 cheltuielile au fost mai mari ca si venitul.In ianuarie 2014 am vandut marfa din 2013 si am depasit venitul unui salariu minim pe luna. Sunt obligata sa platesc cas? Nu se compenseaza venitul cu pierderea din anul precedent

Anonim
-

18 martie 2015 at 20:17

buna am un pfi din anul2006 cand am inceput activitatea doamnele de la finante au fost dragute sa nu ma informee ce am de facut . sa ma informez unde stiu.intre timp am fost angajata la o firma unde sau platit toate taxsele timp de 3 ani .nimeni nu ma instiintat ca si daca se plateste dupa tine intr un loc esti obligata sa platesti in 2 locuri cas-ul .in 2010 nu mai lucram la firma respectiva asa ca am decis eu fara sa intreb pe nimeni si fara sa fiu informata sa imi fac contract cu cas. doamnele deacolo mi-au spus ca trebuie sa plates retrovizoriu si ani precedenti si miau calculat o suma pe care nu am putut sa o plates in 2 luni nu contributia era mare si nici penalizarea ci dobanda era o suma uriasa.nu am reusit sa o plates nici pana in ziua de azi deocam data nu am activitata pe pfi dar as-s dori sa il inchid sfatuitima va rog ce sa fac cum sa procedez nu am un venit stabil si deja datoria a ajuns la o suma foarte foarte mare va multumesc

judith
-

16 martie 2015 at 7:42

Buna ziua.1. E corect, TVA-ul facturat de furnizor reprezinta un cost pt dvs. O sa va puneti adaosul comercial peste pretul de achizitie si acest TVA. Avantajul, ca neplatitor de TVA, este ca la acest adaos pus de dvs. nu veti calcula cota de TVA (care ar fi trebuit platit de clientul dvs). Deci sunteti mai competitiva decat platitorii de TVA.
2. Pentru un start-up, daca nu aveti cheltuieli mari cu investitiile initiale (stocuri, mijloace fixe, etc) e mai bine sa fiti neplatitor de TVA.

Constantin
-

7 martie 2015 at 14:55

    Daca va referiti la contributia de stat, pilonul 1, (26,3% din minimul de 845 lei) este deductibila chiar daca va asigurati prin optiune si nu pentru ca sunteti obligata. Daca e vorba de alta pensie (administrata privat) nu este deductibila.

    Constantin
    -

    7 martie 2015 at 15:29

Daca platesc cas(contributia la pensii) optional(la un PFA) este deductibila cheltuiala sau doar cea obligatorie este deductibila.? Multumesc mult

ariana
-

6 martie 2015 at 0:41

    Va multumesc frumos.O seara placuta

    Mada
    -

    5 martie 2015 at 18:01

      Ca principiu cheltuielile deductibile sunt cele realizate cu scopul de a obtine venituri. In ceea ce priveste sediul profesional puteti deduce cheltuielile in limita procentului pe care il ocupa sediul din suprafata imobilului. Puteti raporta biroul la nr total de camere sau la metri patrati. Ca exemplu la un apartament cu trei camere puteti deduce 33% din cheltuielile cu utilitatile. E bine sa aveti specificat in contractul de inchiriere sau de comodat procentul de cheltuieli suportate. Ideal este sa aveti factura si chitanta de plata ca document justificativ (pe numele proprietarului spatiului) si sa completati o fisa de operatiuni diverse pe fiecare luna si pe categorie de cheltuiala.

      Constantin
      -

      5 martie 2015 at 17:55

Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste lamuriri.
Sunt medic specialist si pentru a ma angaja a trebuit sa mi fac un PFA-Medic colaborator.Am completat declaratia 220 dupa care mi s-a stabilit un impozit trimestrial si plati cas.
Intrebarea mea este ce cheltuieli pot deduce si cand se depun actele care justifica cheltuielie?
Am facut un contract de comodat in apartamentul de domiciliu(care apartine socrului)dar nu stiu cum se stabileste cota din cheltuieli pe care o pot deduce,cine o stabileste si unde trebuie sa merg pentru asta.
Pot plati facturile la utilitati prin internet baking si sa salvez ordinele de plata sau trebuie factura fiscala? Utilitatile trebuie sa fie pe numele meu sau contreaza doar adresa.
Va multumesc

mada
-

1 martie 2015 at 14:21

    Buna seara. Din pacate nu cunosc vreun caz asemanator cu al dvs. Va rog sa intrebati la administratia financiara din zona dvs.

    Constantin
    -

    4 martie 2015 at 17:02

      Multumesc.

      lg m
      -

      6 martie 2015 at 8:26

Buna ziua D-le Constantin,

Scurt si la obiect. Am avut un „PFA cu norma de venit” inchis la sfarsitul anului 2014. Intre 2010 si 2014 am platit impozit fara a se tine seama de faptul ca in toata perioada mai sus mentionata am fost „angatat permanent” (40 de ore pe saptamana – „full-time”), in acelasi domeniu ca si cel al activitatii PFA. Exista, va rog sa-mi spuneti, posibilitatea sa recuperez 50% din suma platita deja, retroactiv bineinteles? Multumesc cu anticipatie pentru ajutorul acordat si timpul Dvs., Cele bune, Laura

lg m
-

26 februarie 2015 at 8:30

La un un PFA cu norma de venit cod 4941 transport rutier marfuri (autoutilitara 3.5t). Intrebarea mea este daca fac transport catre o firma din UE trebuie sa fiu inregistrata la ROI ? Nu sunt platitoare de Tva.Plata nu se va face prin cont bancar.

Sony Sonia
-

23 februarie 2015 at 6:53

Bună ziua,

Presupun că toată lumea a răsfoit propunerea de Nou cod fiscal și toată lumea a fost oripilată de noile prevederi. În calitate de om care este nevoit acum să-și deschidă PFA, în probabil cea mai proastă perioadă cu putință, am câteva întrebări:

Locuiesc cu chirie în București, dar domiciliul este în Tîrgu-Neamț. Pentru că locuitul cu chirie nu este niciodată sigur, deși am viză de rezident, voi deschide PFA-ul pe adresa de domiciliu (casa părinților din Tîrgu-Neamț), deși voi desfășura serviciile la sediile clienților, cel puțin momentan aflați în București:

1) La calculul impozitelor bazate pe norma de venit, se va lua norma de venit pentru București sau pentru Neamț ?
2) Conform noilor propuneri, va crește impozitul pe casa părinților ? Din moment ce nu voi influența vecini de deasupra/sub/lângă fiind casă și mai ales nu voi desfășura efectiv acolo nicio activitate ? Dacă da, cu cât ?
3) Conform noilor propuneri, va crește CAS+CASS până la un plafon minim de 800 de lei pe lună pentru PFA-uri, indiferent de venituri ?

Alex
-

22 februarie 2015 at 9:19

Pe 2015 mai este valabila chestia cu carte de munca part time 2 ore pentru a nu plati si CAS pe pfa ?

M
-

19 februarie 2015 at 23:51

buna seara. am infiintat un pfa si am un contract de prestari servicii cu o institutie. valoarea serviciilor este de 3000 lei pe luna. cam cat ar fi salariul net?pentru sanatate si pensii taxele reprezinta un procent din suma sau poti plati minimul indiferent de salariu?

mioara
-

19 februarie 2015 at 17:06

buna ziua!
nu mi-e foarte clar, in cazul in care sunt nevoit sa platesc CAS , am obtiunea sa platesc fie minim de 222 lei/luna, fie maxim …. ? sau calculez venituri- chelt. deductibile *26.3%.

Anonim
-

19 februarie 2015 at 7:49

    Daca nu estimati o activitate complexa, cu angajati, cheltuieli, investitii mari, venituri mari si sunteti la inceput, infiintati o pfa, mai exact o intreprindere individuala.

    Constantin
    -

    23 februarie 2015 at 17:54

Buna seara, Doresc sa-mi înființez un site de știri. Ma interesează care ar fi cea mai avantajoasa formula pt funcționarea lui: pf sau SRL.

Adriana
-

15 februarie 2015 at 16:21

cine alege dintre cele 2 variante de taxare (dupa norma de venit sau in sistem real)?
este la latitudinea PFA sau inspectorul de la finante hotaraste asta?
la sfarsitul perioadei se fac ceva regularizari in functie de rezultatele obtinute (de ex. optez pt. norma de venit, dar in cursul anului obtin venituri mai mari decit cele mentionate in norma de venit)

Vasile
-

12 februarie 2015 at 9:17

    Buna ziua,
    Baza de calcul este venitul net obtinut dar nu mai putin de salariul minim brut pe economie.
    (2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

    Constantin
    -

    13 februarie 2015 at 18:15

Buna seara,
Intr-un raspuns de mai sus spuneati ca pentru a fi asigurat la Casa de sanatate e nevoie de plata a min 5,5% din salariul minim brut. Dar baza de calcul este venitul realizat, deci daca platesc de exemplu 5,5 % din 900 lei ii platesc degeaba?
Sau daca vreau sa fiu asigurat, dar pur si simplu nu realizez venitul necesar, ce se poate face?

Adyna
-

11 februarie 2015 at 19:44

Buna seara! Aveti grija ca in 2015 venitul net sa nu depaseasca 845 lei pe luna. Altfel veti fi obligat sa va asigurati in 2016. Detalii sunt aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/

Constantin
-

11 februarie 2015 at 17:39

    Buna seara! Nu depuneti nicaieri contractul de comodat. Si cheltuielile cu manopera auto sunt deductibile 50%.

    Constantin
    -

    11 februarie 2015 at 17:14

Venitul meu a fost sub 804 lei in 2013, 2014 si conform estimarii si in 2015, sa inteleg ca nu sunt obligata sa platesc CAS deocamdata?
Fiind administrator imobile poate sa apara situatia in care inchei un nou contract de administrare imobile in cursul anului, atunci cu siguranta depasesc venitul de 804 lei. Ce fac in acest caz?
Declaratia 220 rectificativa nu este si doar in 2016 pot sa depun decl.200 cu venitul real in 2015, atunci cand trebuie sa depun decl.600, imediat dupa ce venitul meu depaseste 804 lei sau in 2016 cu decl.200 si 220?
Ce reprezinta suma de 804 lei mai exact, in 2016 poate se schimba valoarea, sa stiu la ce ma raportez atunci?
Multumesc mult.

ramona
-

11 februarie 2015 at 16:08

Buna seara
Incurand o sa termin infiintarea unei Pfa cod caen 4540 (maine depun 220).
As vrea sa stiu unde se depune contractul de comodat pt.autoturism pe care o sa il folosesc in interes personal ( deplasare de acasa la punctul de lucru si alte deplasari care nu sunt in interesul activitatii desfasurate de pfa). Am citit intrun raspuns dat de d-voastra mai sus ca sunt deductibile 50% din cheltuielile cu combustibilul,asigurare,revizie,piese schimb etc.doar pe baza bon casa cu stampila (combustibil).
Sunt deductibile si cheltuielile cu manopera reparatiilor la auto, tot 50%?
Va multumesc.

claudiu
-

8 februarie 2015 at 19:29

Buna ziua, domnule Constantin! Vin și eu cu o întrebare…Dacă îmi deschid un PFA și lucrez in digital marketing mă pot scuti de anumite taxe/impozite?
Mulțumesc.

Mariano
-

8 februarie 2015 at 15:05

Buna seara.Cred ca nu m-am exprimat bine, reformulez deci prin exemplu concret: la o intreprindere individuala in 2011 a fost obligata sa plateasca cas chiar daca a realizat pierdere si explicatia de la casa de sanatate a fost ca se ia venitul brut din decl 200 nu venit-chelt deci nu venitul net ,deci se aplica art 6 alin1 lit IV din legea 263/2010 ,in 2012 la fel si din 2013 cum a preluat finantele obligatia platii cas-ului si s-a introdus formularul 600 si s-a explicat ca doar daca ai venit net care depaseste 740 lei/luna (2013) trebuie sa platesti cas . intrebarea mea este care dintre reguli era in vigoare in 2012?

rose
-

6 februarie 2015 at 18:32

Buna ziua/seara, detin si eu un PFA CAEN 6311 ca principal si secundar 6312, venitul este doar de 1200 lei pe an.
Platesc CAS deoarece sunt angajat.
Imi puteti spune care ar fi impozitele de platit la aceasta suma?
Deasemenea daca achizitionez un produs si-l introduc la cheltuieli, impozitul va scadea?

Lazar Cristian
-

6 februarie 2015 at 16:35

Buna ziua, sunt PFA din 01.11.2013 administrator imobile , cei de la finante mi-au spus ca trebuie sa depun declaratiile: 200 si 220 dupa care am primit decizia de impunere si am platit CASS si impozit. Venitul meu pe luna nu depasea in 2013 si in 2014 salariul minim pe economie. Va rog sa sa-mi spuneti in cazul in care venitul meu depaseste salariul minim pe economie, cei de la finante prin decizia de impunere o sa-mi retina CAS alaturi de impozit si CASS sau eu trebuie sa-mi fac dosar de asigurat la Oficiul de Pensii?Nu inteleg rolul celor de la finante, inafara de faptul ca retin taxe nu ar trebui sa ne informeze care este calea corecta si legala de a ne desfasura activitate. Multumesc pentru bunavointa de a ne da informatii.

ramona
-

5 februarie 2015 at 9:17

buna ziua!

sunt grafician/ilustrator/animator(desen animat). va rog sa-mi spuneti, la prima impresie, care ar fi cea mai avantajoasa forma de activitate pentru mine:
-cesionarea drepturilor de autor
-PFA (sistem real)
-intreprindere individuala (cu optiunea platii a 3% impozit pe incasari; mentionez ca activitatea mea nu presupune costuri mari)
-autorizare profesie liberala (?!)

deasemenea, sotia mea este PFA (norma de venit): pot exista solutii de luat in seama care sa rezulte din aceasta?

va multumesc frumos!

cornerro
-

4 februarie 2015 at 20:09

Buna ziua,
va rog mult, daca ma puteti ajuta cu niste informatii, esentiale pentru mine.
Vreau sa infiintez un PFA in sistem real neplatitor de TVA.
Un fel de consultanta financiara.
1) Daca clientii sunt din alte tari, nu neaparat UE, trebuie sa emit factura cu TVA?

Va multumesc mult!

nicol
-

4 februarie 2015 at 13:30

Buna ziua. V-as ruga sa imi spuneti incepand cu ce an s-a stabilit ca baza de calcul pt contributia de de pensi-cas , sa fie venitul net si nu venitul brut ?? din cunostintele mele a existat la un moment dat ca plata contributiei la pensii sa fie obligatorie luand in calcul venitul brut si nu venitul net. M-ar interesa fff mult din ce an s-a schimbat aceasta baza de calcul . Va multumesc anticipat pt raspuns!!

rose
-

4 februarie 2015 at 13:23

Buna ziua!As vrea sa-mi deschid un pfa si as vrea sa va cer ajutorul.Vreau sa cumpar gresie din Italia de la o firma platitoare de tva si sa o vand in Romania.Trebuie sa ma inscriu obligatoriu ca platitor de tva?Daca am domiciliul intru-n judet si o sa vand in alt judet(in curtea unui prieten care are spatiu suficient si unde eventual o pot expune),unde o sa imi deschid sediul pfa-ului si unde o sa platesc toate taxele?Pentru a putea deconta cheltuielile de transport,trebuie sa ma inscriu undeva anume?Daca eventualii cumparatori imi vor solicita factura si nu doar bon fiscal,trebuie sa fiu si platitor de tva(am vazut ca pe o factura ,exista si rubrica de tva)?Imi este de vre-un ajutor sa fiu platitor de tva ,sau nu(tva-ul asta imi face viata mai usoara?).Exista valoare minima(ca pret de achizitie) pana la care nu devin platitor obligatoriu de tva in cazul achizitionarii de marfa din exteriorul Romaniei,pentru ca am vazut ca devin obligatoriu platitor de tva daca am un venit brut mai mare de 220000 lei(65000 euro).Va multumesc pentru timpul acordat!

Gigel
-

4 februarie 2015 at 11:16

    Buna ziua,
    La un salariu minim brut de 244 lei (25% din 975 lei) platiti taxe de 130 lei pe luna.
    Aveti nevoie de ajutorul unui contabil pentru intocmirea si depunerea declaratiei.
    Sotul dvs poate lucra la pfa si fara sa fie angajat. Trebuie sa dati o declaratie la registrul comertului.Iar daca vreti sa fie asigurat la sanatate faceti contract cu Casa de sanatate (minim de plata 54 lei/luna), pentru pensie depuneti declaratia 600 (minim de plata 222 lei pe luna).

    Constantin
    -

    3 februarie 2015 at 17:41

    Buna ziua. Verficati codul CAEN de taximetrie in lista de norme de venit https://contapp.ro/norme-de-venit-2015/ Daca nu-l gasiti inseamna ca activitatea este impozitata in sistem real.
    Ca angajat si PFA nu platiti contributia la pensie. Aveti toaote taxelel aici: https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/

    Constantin
    -

    3 februarie 2015 at 18:02

Buna ziua,
Am un pfa cod CAEN 4776 la norma de venit iar eu beneficiez de 40 %reducere la impozit pentru ca sunt angajata ca profesor.
Vreau sa-mi angajez sotul cu 2 ore pentru a ma ajuta si nu stiu daca voi mai beneficia de reducerea de 40 % la impozit.
Puteti sa-mi trimite-ti care vor fi contributiile lunare si ce valoare pentru 2 ore?
Va multumesc!

alina
-

2 februarie 2015 at 10:25

Buna ziua, In cazul unui pfa in taximetrie se poate alege un impozit forfetar? Precizez ca inca nu s a declarat inceperea activitatii si de asemenea sunt angajat la o alta firma cu salariul minim pe economie…in aceasta situatie de ce taxe catre stat sunt scutit in cazul pfa ului? Va multumesc!!!

Andrei
-

31 ianuarie 2015 at 21:04

Si daca imi deschid PFA, sunt deja angajat la o alta firma, si vreau sa imi angajez la randul meu pe PFA mai multe persoane, tot nu platesc CAS?
Mai exact, pot sa imi angajez pe PFA cate persoane vreau fara sa platesc CAS, daca eu sunt angajat si la o alta firma?

Multumesc!

Stefan Octavian Chistol
-

28 ianuarie 2015 at 14:23

    Multumesc pt raspuns.
    Ca orice lege aberanta, se pot schimba daca cineva prostesteaza. Stiu ca ma voi lupta cu morile de vant, dar macar vreau sa stiu de unde sa incep cu protestul. Exista vreo asociatie a contabililor sau vreao structura la ministerul finantelor/sanatatii carora sa ma pot adresa?
    Probail voi incepe prin a nu plati complet sau deloc CASS. Un avocat din Timisoara a avut success in instanta in 2013 cand i-au fost imputata lipsa platii la CASS timp de 5 ani de zile. Presupun ca este un precedent ce se poate exploata…

    simona
    -

    4 februarie 2015 at 12:34

      Vad aici un aspect care ma priveste si pe mine,deci daca vreau ca sotul sa ma ajute in activitatea pfa trebuie sa dau o declaratie la registrul comertului care implica cumva si alte taxe?Puteti veni cu un exemplu de declaratie? Oare in cazul fratelui care ar vrea sa ma ajute la activitatea PFA e valabil?

      sony
      -

      10 mai 2015 at 10:50

        La norma de venit nu deduceti nimic. Se aplica impozitul de 16% la valoarea normei si rezulta impozit de plata.

        Constantin
        -

        25 mai 2015 at 16:44

Buna ziua
am o rugaminte : sa ma indrumati unde gasesc o lista cu cheltuielile deductibile care sunt legate de activitatea pe care o dasfasor Transporturi cu Taxiuri CAEN 4932
multumesc
George

Anonim
-

26 ianuarie 2015 at 17:44

    Va inteleg supararea. Din pacate nu am gasit o baza legala pentu plafonarea CASS. Se calculeaza la orice venit, oricat de mare ar fi.

    Constantin
    -

    3 februarie 2015 at 19:07

    De ce nu va faceti un SRL?

    Adyna
    -

    11 februarie 2015 at 19:51

Buna, am un PFA cu norma de venit, in 2015 preconizez sa am un facturat peste 100.000 euro, ceea ce ma obliga sa trec la sistemul pe venit real. Deci voi plati 5.5% CASS, sa zicem 100.000 euro * 5.5% = 5.500 euro!!!
INTREBARE: Nu exista nici o limita superioara, ca si in orice tara civilizata? Pot refuza sa platesc atat de mult?
Nu am chef sa dau statului 5.500 de euro pt sanatatea celor ce nu muncesc sau celor platiti bine din casele de sanatate cefac afaceri proprii, cand nu beneficiez de servicii publice de sanatate de peste 7 ani de zile!
Va multumesc!

simona
-

23 ianuarie 2015 at 9:30

Buna, lucrez in domeniul IT si nu am diploma de invatamant superior. Pot sa ma fac PFA cu 6202/6203?

Ionel
-

20 ianuarie 2015 at 18:06

Daca am doar doar cheltuieli pe 2014 la un pfa abia infiintat in 2014, mai tb sa completez registrul de incasari si plati? Sau mai bine nu mai declar nici cheltuielile?
Multumesc.

Alina
-

20 ianuarie 2015 at 15:48

    Platile, de impozit si contributii, se stabilesc de organul fiscal pe fiecare sursa de venit, prin
    emiterea unei decizii care vi se comunica prin posta. Daca nu a venit verificati la adm financiara!

    Constantin
    -

    19 ianuarie 2015 at 17:55

La exemplul cu norma de venit, practic care este suma care trebuie platita la stat trimestrial?

Anonim
-

18 ianuarie 2015 at 11:01

Ca PFA veti plati: 5,5% sanatate la venitul net, cel putin 222 lei pensie pe luna si 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli. Banii vor putea fi cheltuiti imediat ce sunt incasati la PFA. La SRL (microintreprindere) aveti 3% la total venituri plus 16% pe dividende.
In functie de activitatea dvs. daca sun cheltuieli deductibile puteti alege I.I. altfel e avantajoasa si SRL. La SRL mai apare si contabilul 200,300 lei pe luna de care veti avea nevoie si la II cu salariat.
Trebuie facut un calcul cu creionul in mana.

Constantin
-

17 ianuarie 2015 at 14:01

Buna ziua!
Sunt pensionara si in prezent lucrez pe un PFA, – cod CAEN 7112, va rog sa-mi spuneti ce declaratii btrebuie sa depun si ce taxe trebuie sa platesc. Va Multumesc!

Falata Lacramioara
-

17 ianuarie 2015 at 10:33

Buuna ziuz ma numesc iacob maria vam intrebat mai demult ce taxe se platesc ca pfa in domeniu cazare pensiuni.(am verificat si intu in domeniul sta de activitate) dar nu gasesc domeniul in cod caen.cum voi fi impozitata .voi deschide in 2015 pfa. Multumesc

Iacob Maria
-

17 ianuarie 2015 at 0:37

    In cazul dvs, activitatea prestata ca PFA nu reprezinta vechime in munca, deoarece dvs cotizati la pensii doar la contractul de munca nu si la PFA.

    Constantin
    -

    13 ianuarie 2015 at 20:43

      Va multumesc oricum pentru raspunsul oferit. Ma ajuta sa-mi fac o idee mai clara. O zi cat mai buna!

      cuvintecareconteaza
      -

      19 ianuarie 2015 at 7:56

trebuie sa aduci o adeverinta de la firma ca esti angajat.

Man
-

16 ianuarie 2015 at 10:06

Buna ziua,
Doresc sa infiintez PFA norma de venit. Sunt si angajat 8h la o firma de IT. Ideea e ca doresc sa intocmesc 2 contracte cu 2 firme(diferite de cea la care lucrez), una cu sediul in Romania cealalta cu sediul in UE.

Este necesar sa ma inregistrez in ROI in privinta contactului cu firma din UE?

Deoarece contributiile pentru pensie sunt platite datorita statutului meu de angajat, in momentul infintarii PFA, trebuie sa fac dovada ca sunt asigurat sau cum se procedeaza pentru a nu plati de doua ori contributia pentru pensie?

Va multumesc!

Andrei
-

15 ianuarie 2015 at 22:23

Buna ziua,
In cazul in care intentionez sa deschid un PFA prin care sa incasez lunar 2000 eur, ma pot incadra la norma de venit, sau trebuie sa aplic pentru sistemul real de calcul?

Multumesc

Natasa
-

15 ianuarie 2015 at 14:06

Fiind PFA la norma de venit, trebuie sa depun la Fisc vreun formular luna aceasta? (ianuarie 2015) ?

Man
-

15 ianuarie 2015 at 8:56

Buna ziua. Am un PFA pe sistem de norma fixa de venit, nu platesc deloc la pensii, deoarece am si un Contract Individual de Munca pt 2 ore. Activitatea de PFA reprezinta sau nu vechime de munca ? Pt partea de stagiu de cotizare realizez ca cotizez doar la 2 h.

Ramona
-

13 ianuarie 2015 at 13:30

    As vrea sa va raspund dar nu am suficiente date. Care sunt cheltuielile deductibilie pe care le faceti? Sunteti obligat la plata CAS?
    O modalitate de calcul pentru semestrul 1 din 2015 este :
    2700 lei – cheltuieli deductibile= venit impozabil
    venit impozabil*5,5%= valoarea lunara a contributiei de sanatate (dar nu mai putin de 54 lei)
    contributia minima la pensie este de 222 lei pe luna
    impozit pe venit = 16%(venit impozabil-sanatate-pensie)
    Platile se fac trimestrial pe baza declaratiei de venit estimat.

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2015 at 15:01

Buna ziua…Sunt PFA si am un angajat. Pot sa trec de la sistem real la norma de venit_

Catalin
-

2 ianuarie 2015 at 20:55

In cazul unui PFA cu mai multe activitati care genereaza venituri din categoria „venituri comerciale” se poate compensa pierderea dintr-o activitate cu castigul dintr-o alta activitate

cati
-

29 decembrie 2014 at 12:23

    Faptul ca aveti contract de munca in alta tara nu va ajuta, platiti aceleasi taxe.

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2015 at 14:52

Buna Seara. Am închiriat un scaun de manichiura intr-un salon si mi-am înființat un pfa in sistem real. Activitatea am deschis-o pe 15.10.2014, am depus declarația 220. Nu am depus 600 si 601. Ce e de facut ? Le pot depune la anu sau trebuia sa le fi depus ? Si inafara de 220 nu am mai depus nimic. La anu ce depun ? Multumesc anticipat

nicoleta
-

14 decembrie 2014 at 19:34

Buna ziua,
Am un PFA in sistem real înființat la sfârșitul lunii Octombrie 2014.
1) Pana la ce suma pot sa facturez pe anul 2014 astfel încât sa nu devin anul viitor plătitor de TVA? Este corect calculul meu?
220.000 lei : 12 luni * 2 luni = 36.666 lei

2) Sa zicem ca la sfârșitul anului 2014 situația este următoarea: încasări 12.000 lei, cheltuieli diverse 2.000 lei, deci venit net impozabil 10.000 lei. La suma asta voi plăti 16% impozit pe venit 1.600 lei si 5.5% sănătate 550 lei. Am contract de munca, deci nu trebuie sa plătesc pensii.
Întrebarea este: cele 2 sume (1600 si 550) reprezintă cheltuiala deductibila in anul 2015? Se trec in registrul de încasări si plăti? Sau doar contribuția la sănătate este cheltuiala deductibila?

Mulțumesc frumos.

Ani
-

13 decembrie 2014 at 5:09

    Da. Inregistrati chitanta in Registrul Jurnal de incasari si plati din anul 2014.

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2015 at 14:09

Buna ziua!
Va multumim mult pentru interesul acordat fiecarei intrebari postate aici. M-ar interesa pentru doc CAEN 2642, jurnalist, cu cat ai ramane lunar dintr-un venit brut de 2700 de lei.

cuvintecareconteaza
-

10 decembrie 2014 at 13:49

Buna ziua,

Am un PFA in Romania pe traduceri (profesie liberala, sistem real).

Intre timp m-am mutat in alta tara si sunt angajata cu norma intreaga in tara respectiva.

As putea sa scap de vreuna dintre platile pe PFA-ul din Romania? Daca da, de care si cum?

Va multumesc

smo
-

10 decembrie 2014 at 11:12

    Buna ziua. Aveti venit cu retinere la sursa. IFN-ul este obligat sa retina de la dvs aceste impozite si contributii care sunt considerate plati anticipate. Sunteti obligat ca pana la 25 Mai a anului urmator (25 Mai 2015 pentru anul 2014) sa depuneti declaratia 200 cu venitul ci cheltuielile realizate efectiv.

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2015 at 14:47

      Buna ziua. Incadrarea se face in functie de codul CAEN al activitatii dvs. Stabiliti codul si verificati listele de norme de venit sa vedeti daca se afla in aceasta categorie de impozitare.
      https://contapp.ro/norme-de-venit-2015/

      Constantin
      -

      17 ianuarie 2015 at 15:18

        Multumesc pentru informatie.

        Andrei
        -

        16 ianuarie 2015 at 10:08

Buna seara,

Va fi nevoie sa imi deschid o firma la anul, in vederea prestarii de activitati de consultanta in vanzari, si nu pot sa imi dau seama ce forma juridica e cea mai avantajoasa penrtu mine. De mentionat ca sunt cateva criterii improtante pe care le iau in calcul:
– posibilitatea sa folosesc bani lunar, intrucat va fi singura sursa de venit (sau sa imi platesc un salariu de 1,000 de euro pe luna);
– Posibiliatea sa imi pot angaja si sotia, sa poata beneficia de concediu de materniatet in cazul in care vom avea copii;
– estimez o cifra de afaceri cam de 60,000 de euro in primul an – am doua contracte cu care o sa incep.

Deci in acesata situatie, care este mai buna pentru mine: PFA sau SRL? Care din ele ma va avantaja din punct de vedere fiscal, plecand de la criterille de mai sus? Nu am gasit nroma de venit pentru aceasta activitate, asa ca va trebui sa platesc impozit de 16% si la PFA.

Multumesc,

Constantin
-

8 decembrie 2014 at 17:11

Buna ziua! Si eu am un pfa. Am platit anul acesta 700 de lei la Pensie, restanti de anul trecut. Ii pot deconta la cheltuielile din acest an? sau cum trebuie procedat?

iconografis
-

28 noiembrie 2014 at 10:57

    Buna ziua. Conform normelor metodologice la articolul 296/22 daca estimati un venit lunar mai mic decat 35% din venitul mediu brut pe tara (2298 lei in 2014), nu sunteti obligata sa va asigurati in sistemul public de pensii.

    costicozma
    -

    29 noiembrie 2014 at 9:57

      Buna ziua! Stabiliti codul CAEN si verificati daca e pe lista de activitati taxate la norma de venit. Daca este pe lista puteti alege impozitare la norma de venit sau in sistem real, altfel ramane doar varianta cu taxare in sistem real.
      Daca aveti posibilitatea sa alegeti, o in functie de venitul net anual pe care-l estimati. Daca venitul net (venituri totale-cheltuieli totale) estimat este mai mic decat norma de venit alegeti taxarea in sitem real. Si invers.

      costicozma
      -

      29 noiembrie 2014 at 11:16

Buna ziua. Am un PFA care colaboreaza cu un IFN. Din veniturile incasate saptamanal, ma aleg cu un venit brut de aprox 250 lei din care firma retine 5,5% sanatate/CASS, 10,5% CAS si 10% impozit pe venit. Este corecta calculatia IFN? Si o a doua intrebare: daca mi se retine CAS mai trebuie sa platesc cei 252 de lei? Multumesc

Florin
-

24 noiembrie 2014 at 7:23

buna ziua,vreau sa imi deschid un pfa pentru un stand cu cosmetice si accesorii,ce timp de pfa este potrivit comertului?cel in norma de venit sau in sistem real?multumesc

simonaban
-

20 noiembrie 2014 at 20:05

un pfa in primul an de activitatea daca in declaratia 220 trece un venit de sub 800 lei-luna este obligat sa depuna declaratia 600?

dana
-

19 noiembrie 2014 at 8:06

Buna ziua,
Am un PFA in domeniul medical si as dori sa achizitionez un laptop in interesul desfasurarii activiatii.
Ma puteti ajuta cu informatii despre deducerea cheltuielilor de achiztionare a acestui aparat?
Se scad dintr-o data, lunar, e suma procentuala din valoarea lui pe care o pot scade?
Multumesc,
Cu stima

alin
-

15 noiembrie 2014 at 13:19

Buna ziua,
Am un prieten care ar dori sa treaca pe PFA in colaborarea cu firma la care lucreaza(incetarea contractului de munca si trecerea pe colaborare cu PFA)

Suma totala pe care el o cere este 4500 ron. Care sunt taxele totale pe care el ar trebui sa le plateasca?

Multumesc!

Andrei
-

13 noiembrie 2014 at 13:08

Buna ziua,
AM infiimtat un PFA in octombrie 2012, am colaborat cu un SRL care mi-a platit in noiembrie si decembrie cate 300 lei.Imediat, in ianuarie 2013 m-am angajat la o multinationala si nu am depus nicio declaratie la Adm. Fiscala. In ianuarie 2014 am radiat PFA. Mi s-au emis decizii de plata inclusiv CAS pe tot anul 2013 plus penalitati. Spuneti-mi, va rog mult, cum sa fac pentru a nu plati CAS de doua ori? Mentionez ca am platit deja „sume accesoriu”.

dora
-

7 noiembrie 2014 at 15:11

Buna ziua.
Sunt angajata in prezent la o firma de constructii. Contractul este pe perioada determinata pina in decembrie 2014. Din decembrie ma va da in somaj pina in martie, iar dim martie ma va angaja cu contract pe perioada nedeterminata.
Vreau sa-mi deschid PFA ca administrator imobile.
Va rog sa-mi spuneti ce contributii trebuie sa platesc ca PFA? (ce contributii trebuie sa platesc acum pina in decembrie , in perioada de somaj si in perioada de angajat).
Multumesc.

Gabi
-

7 noiembrie 2014 at 12:01

Buna ziua, v-as ruga frumos sa-mi raspundeti la o intrebare. Momentan lucrez cu contract individual de munca la o firma. Mi-am facut un pfa (sistem real, neplatitor de tva ) cu caen 7112 si de la 1 ianuarie voi avea contract intre mine ca pfa si firma la care lucrez momentan. Contributiile le voi plati eu de atunci incolo ? Sa zicem ca voi primi 3000 lei pe luna, care ar fi contributiile pe care le datorez statului ? Va multumesc anticipat !

Dan
-

5 noiembrie 2014 at 8:44

Buna ziua, vreau sa deschid cabinet de psihologie, ce taxe voi avea de platit, ce contributii, avand in vedere ca nu voi avea multa activitate la inceput? Se poate un raspuns? Multumesc.

Cristina
-

1 noiembrie 2014 at 16:58

    Buna ziua
    Aveti toate informatiile aici https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/, sau descarcati materialul gratuit. Ulterior, daca aveti nelamuriri va rog sa reveniti cu un email sau comentariu. Va multumesc.

    Constantin
    -

    3 noiembrie 2014 at 10:31

      Buna ziua, cum e mai bine, taxare la nivel de venit sau in sistem real? Multumesc.

      Cristina
      -

      3 noiembrie 2014 at 10:34

        Alegerea, daca aveti posibilitatea sa alegeti, este in functie de venitul net pe care il estimati (venit net = total incasari estimate – cheltuieli estimate).
        1. Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit atunci alegeti impozitare la norma de venit pentru ca toate taxele se calculeaza la o valoare mai mica. Ca exemplu daca estimati un venit net de 50.000 lei iar norma este de 20.000 lei este logic sa alegeti norma de venit ca impozitare. Astfel numai la impozit veti economisi 4800 lei – (50.000 *16%) – (20.000 lei * 16%) = 4.800 lei.
        2. Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit atunci alegeti impozitare in sistem real.

        Constantin
        -

        12 noiembrie 2014 at 17:30

Buna vreau sa stiu care sunt contributiile pt un pfa daca sunt angajat in alta parte cu norma intreaga(in tara).PFA cu profil cultural .Si daca pot sa-mi deduc cheltuielile aferente(cumparare cd-uri proprii pt publicitate,difuzare videoclipuri la televiziuni,transport,cazare,etc)Va multumesc

maria
-

30 octombrie 2014 at 10:57

    Buna seara. La PFA impozitul se calculeaza (declara) anual si se plateste trimestrial. Dupa inchiderea anului fiscal se fac regularizari si in functie de venitul dvs real puteti fi in situatia de a primi bani sau de a da bani peste ce ati dat in timpul anului.
    Referitor la calculul pe care mi-l cereti gasiti in articolul https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/ tot ce aveti nevoie pentru a calcula taxele in functie de situatia dvs.: venituri, cheltuieli, asigurat sau nu in sistemul public de pensii.

    Constantin
    -

    29 octombrie 2014 at 19:16

Buna seara, am o mica intrebare, ce trebuie explicata ca pentru copii mici.
Teoretic vorbind detin un PFA. Plec in sistemul PFA dupa 1 an de munca in privat. Vreau sa stiu exact daca se poate calcula sau cum se calculeaza ( mai babeste sa zic asa ) taxele datorate minunatului stat in situatia in care lunar , castigul efectiv , taiat pe chitanta, este de 600 lei. Ce se intampla daca , timp de 3-4 luni castigul este de 600 lei lunar ( aici ma refer in termeni de nestiutor la suma efectiva care o tai pe chitanta ) iar, urmatoarele 2-3 luni totul este 0. .. Va multumesc in avans pentru timpul acordat.

Stefan
-

27 octombrie 2014 at 20:24

Buna ziua,

As avea nevoie urgent de o informatie in legatura cu postarea de mai sus, caci as dori sa depun contestatie la decizia de impunere, si curan expira cele 30 de zile de contestatie. Este o idee buna, sau exista o alta solutie?

Postarea este urmatoarea:

Buna ziua,

Am PFA-ul cu norma de venit cu sediul in Bacau, iar domiciliul meu este in Bucuresti. Am depus declaratiile de venit la ANAF Bucuresti, iar decizia de impunere a fost calculata in functie de norma de venit pe Bucuresti. Din ce vad mai sus, norma se calculeaza conform cu sediul PFA-ului. Ce pot face in aceasta situatie, pentru a mi se recalcula decizia de impunere?

Va multumesc!

Theodora
-

26 octombrie 2014 at 14:23

Pff… nu mai intelg nimic.
Am ajuns la solutia drastica de a-mi da demisia din firma in care sunt angajat si sa continui cu contract de colaborare intre firma mea si firma in care eram angajat.
Deci se exclude ideea angajat+PFA sau angajat+SRL.

Sa presupunem urmatoriul scenariu dintre doua firme SRL.
1. SRL 1 incheie un contract de colaborare pe termen lung (2 ani sa zic) cu SRL 2. In acest caz, dupa cum spuneti, devine activitate dependenta pentru SRL 1. Pe baza a ce ? SRL 1 este la inceput, incheie un contract, care e problema ?
2. care e perioada de control pentru a incadra SRL 1 ca fiind dependenta ? Sa luam de exemplu o firma de constructii, prinde un contract sa construiasca o casa … ia 2 ani. Este incadrata ca dependenta ? SRL 1 nu poate sa construiasca 2 case in acelasi timp, deci nu are cum sa aiba mai multi clienti, chiar daca asta e scopul.
3. conform celebrului Art. 7 – „2.activitate dependentă – orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;”

Mersi !

Vlad
-

26 octombrie 2014 at 15:49

Bună, va mulțumesc pentru informații.
Doresc să colaborez cu o firmă canadiană ca redactor pentru un site, cu plata prin PayPal. Pot să o fac prin pfa și ce presupune asta în materie de chitanțe, contracte, etc?

Vă mulțumesc anticipat!

Bogdan
-

25 octombrie 2014 at 19:53

Am pfa in sistem real fara salariati,am estimat 3000 brut,2000 cheltuieli,1000 net,cat si ce cote trebuie sa platesc?
Multumesc!

genis
-

24 octombrie 2014 at 7:10

mie mi se pare mult sa cotizez la pensionari fie si o luna adica 252 ron , mi-ar parea rau de luat de la gura copilui chiar 2 luni anul asta adica noiembrie plus dec 504ron cu care pot face multe ptr baietelul meude un an si 7 luni …. daca ar trebui sa fiu obligat sa dau inca un an 252 x 12 luni de CAS as consdera o bataie de joc acest PFA si ar fi o idee buna sa-l desfiintez de pe acum cand imi ies actele sa depun direct dizolvarea lui , nu vreau sa platesc pensii la niste batrani pe care sa-i intretin cu forta , in timp ce nu stiu cu ce sa-mi hranesc si sa-mi imbrac copilul desi sunt absolent de master in germanistica si nu numai …. va rog sfatui-ti-ma cum pot evita acast cosmar CAS , ma tem ca si angajarea cu sfert de norma ca fi ignorata in curand ca si dovada ca platim CAS si ca vom fi obligati toti cei cu PFA sa platim enorm ptneru ceea ce nici macar nu face fizic ca si realizari lunare / anuale …. ce cosmar care pare palnuit de gerontocrati impotriva tinerilor , fix la fel cum se intmapla cu drma asigurarlor RCA de 3 ori mai scumpe sub 30 de ani , pare-se tot o masura gerontocrta de import imusa de scumpa noastra UE

Scoala Nana
-

23 octombrie 2014 at 21:22

    Buna ziua. Unde va desfasurati activitatea? Conform Cod fiscal ”ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit.
    (1) În cazul contribuabililor care realizează venituri comerciale venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.”

    Constantin
    -

    27 octombrie 2014 at 15:32

Mi-am infiintat un PFA cu profilul traduceri care va incepe sa functioneze din 1 noiembrie 2014 , nu sunt nici salariat nici pensionar , nici nu iau somaj… cum se procedeaza cu contributia la pensii (cea de minim 250 ron / luna ) ? Daca de exemplu nu voi realiza nici un venit net sau sa zicem, realizez un venit modic (de ex 100ron / luna) in aceste 2 luni care au mai ramas din an , voi fi obligat totusi sa platesc CAS pe aceste 2 luni ? Dar anul viitor ? Sunt suficiente cele 2 luni care au mai ramas din 2014 pentru ca anul viitor sa intru la neplatitori de CAS sau trebuie sa treaca inca un an (2015) in care voi plati obligatoriu 250ron X 12 luni , ca abia apoi sa intru la neplatitori abia din 2016 ?

Scoala Nana
-

23 octombrie 2014 at 14:58

Buna ziua,

Am PFA-ul cu norma de venit cu sediul in Bacau, iar domiciliul meu este in Bucuresti. Am depus declaratiile de venit la ANAF Bucuresti, iar decizia de impunere a fost calculata in functie de norma de venit pe Bucuresti. Din ce vad mai sus, norma se calculeaza conform cu sediul PFA-ului. Ce pot face in aceasta situatie, pentru a mi se recalcula decizia de impunere?

Va multumesc!

Theodora
-

22 octombrie 2014 at 11:00

    Buna ziua,
    Puteti sa va organizati ca PFA. Trebuie sa aveti o certificare in acest domeniu de activitate.
    Stabiliti codul CAEN si verificati daca e pe lista de activitati taxate la norma de venit.
    Ca pensionar nu platiti contributie la pensie.
    Taxele pe care trebuie sa la platit le-am descris aici https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.

    Constantin
    -

    21 octombrie 2014 at 12:08

Buna ziua,
Sunt salariat in firma SRL, X, venit net > 3000 lei.
Detin un SRL, firma Y, 3% impozit pe venit.

Mergand pe acelasi model ca in firmele de IT, si anume angajat+PFA, as dori sa stiu daca eu ca persoana juridica pot incheia un contract de prestari servicii cu firma in care sunt angajat (deci firma Y incheie un contract cu firma X).

In afara de o singura persoana, toti spun ca nu se poate ca angajat sa inchei contract SRL-SRL, ci doar cu PFA. Este adevarat ?
In acest sens as vrea sa imi deschid un PFA, doar pentru acest contract de prestari servicii. Veniturile care, in teorie, s-ar realiza se ridica undeva la ~100.000 / an.

Ce taxe si impozite ar fi de achitat in cazul unei astfel de PFA ?
Nu mi-e prea in clar la PFA (sau poate sunt blocat pe SRL), eu trebuie sa fiu angajat in PFA? Daca sa zic tai o facture de 10.000 lei, ce platesc la stat, impozit si anume 16% ? Restul banilor pot sa ii cheltuiesc in interes personal sau si aici e cu dividente ?

Partea cu PFA pare tentanta deoarece si veniturile din firma Y unde sunt salariat 8h/zi nu mai prea pot creste datorita taxelor. In acest sens as micsora salariul si as incheia contract PFA…
Care sunt veniturile maxim realizabile ? Ma trece ca platitor de TVA sau ceva de genul ?

Ar fi de preferat II sau IF ? Precizez ca vreau PFA doar pentru a incasa veniturile prin contract.

Un sfat ?

Multumesc anticipat.

Vlad
-

20 octombrie 2014 at 7:56

    Buna ziua,
    Trebuie sa aveti grija atat ca srl, dar si mai mult ca PFA, la activitatea dependenta https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/
    Faptul ca sunteti salariat la clientul dvs si aveti si contract de prestari servicii cu acelasi client nu este in regula, indiferent de forma juridica.
    Despre taxe am vorbit atat in materialul gratuit cat si in acest post https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.
    Nu exista impozit pe dividende la PFA, puteti folosi banii imediat ce-i incasati.

    Constantin
    -

    21 octombrie 2014 at 12:43

      Va multumesc pentru raspuns.
      Am citit articolul dupa ce am postat intrebarea, si asa este, nu se mai poate angajat+PFA (dependenta fiind un singur client).
      Dar nu inteleg unde as putea sa gasesc daca intru in ceva probleme in cazul in care inchei contract cu acelasi client la care sunt angajat, din punct de vedere al SRL.
      Problema rezumata … pot sa fiu angajat+SRL? Daca nu, care ar fi problemele? (pentru PFA am lamurit ca e dependenta).
      Va multumesc !

      Vlad
      -

      21 octombrie 2014 at 12:59

        Aceeasi lege se aplica si la PFA si la SRL. Va recomand sa gasiti mai multi clienti la SRL.

        Constantin
        -

        26 octombrie 2014 at 11:53

Vreau sa deschid o pensiune agro turistica .se poate c persoana fizica autoruizata?si ce taxe trebuie sa polatesc fiind pensionara?

Iacob Maria
-

18 octombrie 2014 at 5:29

Buna ziua,
Am un PFA cu impozitare fixa in domeniul IT. Platesc la PFA trimestrial in jur de 530 de lei (impozit + CASS). In acelasi timp sunt si angajat intr-o companie de IT. Serviciul meu la aceasta companie nu are nicio legatura cu ce fac eu pe PFA.

Exista posibilitatea de a beneficia de o deducere a impozitului sau o deducere a CASS-ului pe PFA in conditiile in care platesc foarte multi bani din salar. (pe fluturas mi se opresc peste 1000 de ron pe luna pentru contributii)?

Multumesc anticipat.

costea17k2013
-

13 octombrie 2014 at 15:04

Va multumesc pentru raspuns.

Doru S
-

13 octombrie 2014 at 7:35

Va salut,
Am oportunitatea de a colabora cu o firma din Italia care nu vor
sa infiinteze o societate in Romania, deci nu poate angaja si ma gandeam la un PFA al meu, care sa factureze care firma din Italia.
Este vreun regim special in acest caz? Platile se fac prin banca in Euro.
Pt masina probabil solutia este un leasig operational care include servisul.
1. Restul : combustibil, hotel + mese, papetarie, laptop, etc. merita sa le bag la detuctibile si am inteles ca sunt doar 50%.
2. Tb sa fac Ordine de Delegatie + Foi parcurs ( sau pot folosi doar facturile de hotel + bon combustibil fara sa le atasez la un ordin de delegatie )?
3. Indiferent de veniturile realizate, pot sa folosesc ca si metoda de calcul b – EXEMPLU DE CALCUL TAXE IN SISTEM REAL?
Multumesc.

Doru S
-

9 octombrie 2014 at 2:21

PFA sistem real – 2014; va rog sa imi spune-ti daca in cheltuielile deductibile pot sa adaug:
– cost benzina (am contract comodat cu proprietarul masinii); masina este doar pentru deplasare nu face parte din domeniul activitatii; exista restrictie la suma deductibila? trebuie sa am alt document in afara bonului fiscal de la benzinarie?; cheltuielile pentru revizie masina?
– asigurarea de viata este deductibila?
– asigurarea de sanatate este deductibila?

Multumesc

Liliana Momete
-

28 septembrie 2014 at 6:53

Din textul de mai jos inteleg ca daca nu realizez un venit de minim 804 lei pe luna nu datorez CAS. Asta inseamna ca nu sunt asigurat in sistemul de pensii? Daca realizez un venit de 805lei pe luna platesc CASS la 805 lei sau la diferenta dintre 805-804?. Salariatii care au contracte mai mici de 8 ore si nu realizeaza minimul pe economie nu sunt asigurati in sistemul CAS?

„Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:

Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2298 = 804 lei)”

Va multumesc pentru raspunsuri.

ion
-

27 septembrie 2014 at 13:10

De ce in cazul PFA-ului nesalariat si nepensionat CAS-ul se incaseaza in procent de 31,3% (echivalent cota angajator+cota angajat) iar in ce priveste CASS se incaseaza doar 5,5%? De ce nu se incaseaza CAS la veniturile din dividende? In cazul inchiderii unei societati cand se transfera activele sociatatii catre asociat(nesalariat si nepensionat) acesta datoreaza doar impozit pe venit sau si CASS?

ion
-

27 septembrie 2014 at 13:04

Buna ziua. As dori sa stiu daca exista vreun conflict de interese daca eu, PFA cu norma fixa de venit, facturez o firma in care sunt si eu asociat (firma are mai multi asociati). Mentionez ca atat PFA-ul cat si firma au multe contracte (firma nu e unicul client al PFA-ului). Va multumesc.

Alexandru
-

24 septembrie 2014 at 11:16

Buna ziua! Va cer ajutorul pentru a lamuri o problema legata de plata asigurarilor sociale.
Am un PFA in sistem real din 2006 si, desi platesc 5% catre CNASS respectiv 35,5% catre Casa de Pensii, am avut surpriza sa merg la cabinetul medical pentru o adeverinta medicala si sa-mi spuna ca nu sunt in baza de date. Am fost la ANAF de unde apartin si mi s-a spus ca in baza lor de date figurez cu CASS platit la zi, doar ca suma nu este suficienta pentru a avea calitatea de ASIGURAT. Mentionez ca venitul anual estimat in ultimii ani a fost de 1000-2000 ron.
Va rog sa-mi spuneti cat trebuie sa declar Venitul Anual Estimat respectiv Cheltuieli Deductibile Estimate pentru a plati catre CNAS respectiv Pensii si pentru a fi ASIGURAT.
Nu vreau sa ma trezesc peste alti 10 ani ca am platit degeaba si nu sunt asigurata.
Va multumesc!

protraduceri
-

12 septembrie 2014 at 16:44

Buna ziua,
Am primit de la ANAF in luna august o noua decizie de impunere pe anul 2014 in care s-a luat ca baza de calcul venitul realizat in anul anterior si nu valoarea estimata declarata la inceputul anului. Din intamplare anul anterior a fost unul de exceptie iar sumele incasate depasesc cu mult pe cele incasate anul acesta. Ar rezulta ca pana la finele anului sa platesc un impozit egal cu castigul net pe anul 2014. Cum se poate regla o asfel de situatie ?
Va multumesc,
George

Drugea Gheorghe
-

10 septembrie 2014 at 6:18

Buna ziua..sau buna seara,
Doresc sa va solicit atentia cu privire la infiintarea unui PF II If unde care ca va fi cod unic CAEN si voi plati impozit pentru fiecare in parte. Intrebarea mea este daca suntem scutiti de taxa de CAS dat fiind faptul ca noi suntem someri. Intrebarea mea este care este procedura de derulare a documetaiei suport pentru infiintarea PFA -ului II IF. Va multumesc

Popescu Iuliana
-

6 septembrie 2014 at 22:03

    Buna ziua,
    Atat timp cat sunteti someri sunteti asigurati in sistemul public de pensie si nu platiti CAS.
    Etapele necesare pentru infiintarea unei Pfa le-am scris aici: https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/

    Constantin
    -

    10 septembrie 2014 at 12:22

Bună ziua. Dacă persoana care a înființat PFA este cetățean român cu domiciliul în altă ţară UE și salariată acolo mai plătește contribuţiile ?

letitia
-

29 august 2014 at 11:13

Buna seara,
doresc sa infiintez o II, cu norma de venit. Am nevoie de 3 coduri CAEN. Va trebui sa platesc impozit pentru fiecare in parte?
Multumesc!

Vera Drumea
-

15 august 2014 at 19:24

    Daca fiecare este generatoare de venituri veti plati impozit pentru fiecare in parte. Va recomand contabilitatea in partida simpla sau o societate comerciala – SRL, daca aveti o activitate complexa.

    Constantin
    -

    19 august 2014 at 13:26

    Buna ziua,Sunt angajata cu carte de munca si vreau sa-mi infiintez un PFA.Pot sa merg in continuare si cu actualul loc de munca si cu PFA-ul ?Multumesc!

    Radantu
    -

    7 septembrie 2015 at 15:54

      Buna ziua. Sigur ca puteti merge in continuare sica salariat si ca titular de PFA.

      Constantin
      -

      9 septembrie 2015 at 14:07

      Bună.UN pfa poate avea angajati? Precizez in domeniul taximetriei. Multumesc.

      Nuica
      -

      23 septembrie 2015 at 19:33

sunt pensionar si doresc infiintarea unui PFA. ca venituri preconizez undeva intre 5000 – 7000 ron TRIMESTRIAL. nu voi avea angajati. ce impozite si taxe voi plati catre stat??? va multumesc anticipat.

delcea gheorghe
-

11 august 2014 at 11:31

    Buna ziua,
    Gasiti toate informatiile in articolul https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.
    Pe scurt: veti plati impozit 16% din venitul net sau din norma de venit si 5,5% contibutia la sanantate din venitul net sau norma de venit.
    Nu veti plati contributie la pensie.

    Constantin
    -

    12 august 2014 at 11:48

imi puteti spune, va rog, unde se poate plati impozitul pentru PFA?

madalin vdc
-

25 iunie 2014 at 7:50

am si eu o nedumerire, daca sediul profesional al pfa-ului e in alt judet decat cel din buletin, care norma de venit ar fi luata in considerare de anaf ? (daca stie cineva).

m
-

8 iunie 2014 at 10:05

Am citit ca exista o perioada de 2 ani in care un pfa e obligat sa nu schimbe regimul. E posibila oare desfiintarea si apoi reinfiintarea (poate in alt judet) pentru a nu sta 2 ani cu acelasi regim?

Man
-

25 mai 2014 at 18:30

Ca sa fiu sigur ca am inteles : indiferent cat de mare e venitul -de exemplu taxare in sistem real , 60000 venit , 10000 cheltuieli – pot alege sa platesc CAS – Contributia la pensie = 252 * 12 = 3.024 lei?

bogdan bugean
-

21 mai 2014 at 15:25

    Descarcati va rog materialul gratuit si veti afla tot ce trebuie sa stiti despre nivelul taxarii. Multumesc.

    Constantin
    -

    21 mai 2014 at 15:29

Stiti cumva care este nivelul taxarii? Am auzit ca pentru PFA acest nivel este de 10.5 % la pensii si se aplica la venitul realizat.

Mihail Dragotoiu
-

21 mai 2014 at 11:11

Da, cer scuze ca am inteles gresit. Nu ma pricep la chestiile astea (is mai de la talpa tarii) si am fost indus in eroare de linia cu „Rezultat net teoretic”.
O alta intrebare, deci daca suntem angajati cu 2 ore, firma plateste taxe pentru alea 2 ore(total 101lei/luna?) si noi nu mai avem absolut nici o treaba cu CAS (253lei/luna) ? (e si vreun dezavantaj la chestia asta?, statul nu s-a prins de „scaparea” asta in avantajul slavilor? ).
Numai bine.

Man
-

17 mai 2014 at 20:14

In cazul PFA in sistem real, impozitul pe venit, platit in anul trecut pentru anul anterior, intra in categoria cheltuielior deductibile ale anului trecut? De exemplu, impozitul platit in anul 2013, pentru anul 2012, se poate deduce din venitul anului 2013? Multumesc.

bogdan mariana
-

16 mai 2014 at 13:20

    Impozitul pe venit nu intra in categoria cheltuielilor deductibile, indiferent de an. Il inregistrati doar in Registrul de incasari si plati, la data la care s-a facut plata.

    Constantin
    -

    19 mai 2014 at 14:33

    Buna seara. Cheltuiala cu impozitul pe venit nu este deductibila din venitul brut. O treceti in registrul de incasari si plati din 2013 si aveti grija ca la calculul venitului impozabil pe 2013 sa nu o luati in calcul.

    Constantin
    -

    22 ianuarie 2015 at 17:45

      Nu va trebuie o diploma de invatamant superior. Este acceptata si diploma de liceu sau orice diploma de scoala acreditata de Ministerul Muncii sau Ministerul Educatiei. Legata de domeniul de activitate ales 6202.

      Constantin
      -

      21 ianuarie 2015 at 18:47

Asadar, chiar si pentru cei la norma, se scad contributiile din cifra normei pentru a se calcula impozitul ?

Man
-

11 mai 2014 at 18:24

    Impozitul de 16% se aplica la norma de venit, fara a se scadea valoarea contributiilor.

    Constantin
    -

    13 mai 2014 at 12:22

In cazul unei pfa avand cod caen 6622 platesc taxe lunare?

Tinel
-

7 mai 2014 at 20:05

    Indiferent de codul CAEN persoanele fizice autorizate (PFA/II/IF) platesc taxele trimestrial pana la data de 25 a ultimei luni din trimestru, adica martie, iunie, septembrie si decembrie.

    Constantin
    -

    10 mai 2014 at 16:31

„Daca titularul se angajeaza cu 2 ore, cu scopul de a plati CAS mai putin, atunci economiseste 160*12= 1.920 lei pe an.” – Unde se poate angaja? Poate fi angajatul propriului PFA?

Toniuc
-

13 aprilie 2014 at 6:36

    Se poate angaja la o societate comerciala sau alt pfa care nu are acelasi obiect de activitate cu pfa-ul dvs. Daca angajatorul este si clientul dvs acesta nu trebuie sa fie unicul client, pentru a se evita problema activitatii dependente, vedeti aici mai mult despre dependenta https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/.

    constantin
    -

    14 aprilie 2014 at 15:26

AS DORI UN EXEMPLU SI PENTRU CALCUL TAXE PENTRU O LUNA

simion doina
-

27 martie 2014 at 8:16

    O sa reactualizez articolul si sa o fac si o comparatie de taxe intre acelasi venit ca salariu si ca PFA.
    Multumesc.

    constantin
    -

    31 martie 2014 at 11:14