PFA sau SRL în 2024? Calculator taxe PFA 2024.

Articol actualizat cu legea 296/26.10.2023 publicată în M. Of. nr. 977 din 27 Octombrie 2023.

Ce alegem în 2024, PFA sau SRL?

După modificările la Codul Fiscal 2023, aprobate in iulie 2022, iată ca avem din nou modificări la Codul fiscal 2024, aprobate in septembrie 2023, si vom avea si in anii următori, pentru ca in satele acestor modificări nu se aflam nicio strategie, doar dorința de a carpi, pe ici pe colo, găurile de la bugetul de stat.

Dacă din 2023 s-a introdus un nou prag pentru CAS si CASS de 24 de salarii, din 2024 PFA si profesiile liberale sunt puternic afectate de două măsuri:

 • CASS – contributia la sănătate, se calculează la venitul net obținut, baza de calcul a CASS nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii minime si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii;
 • Pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente NU se vor mai cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat.

Desi CASS redevine cheltuiala deductibilă la calculul impozitului pe venitul din activități independente si activități sportive, impactul nu este semnificativ, avem o reducere de 1 procent la venit dar o crester semnificativa a bazei de calcul.

Prin urmare la întrebarea ce alegem in 2024, PFA sau SRL? avem un răspuns clar pe calcule matematice. Totuși, sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le analizam inainte de a gasi forma optima organizare a activitatii.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

Salariul minim pe economie in 2024

De la 1 octombrie Guvernul a crescut salariul minim la 3.300 lei. Pentru calculele de mai jos am folosit salariul de 3.300 lei. Vom actualiza imediat ce vor fi publicate prevederi noi.

Calculator taxe PFA 2024

Instrucțiuni de completare:

 • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
 • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
 • în cazul microîntreprinderii, coloana E și F, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
 • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
 • tot legat de norma de venit, in primul an de activitate venitul realizat poate fi oricât de mare, taxele se calculează la valoarea normei de venit. Daca venitul realizat este mai mare de 25.000 euro in 2023 (aprox. 123.000 lei) din 2024 se aplica sistemul real de impunere pentru venitul realizat in 2024;
 • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
 • daca ești plătitor de TVA, aceasta nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, deci nu o include in venitul estimat;
 • pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 660 lei pe lună.
 • venitul net realizat in cazul microîntreprinderii include si salariul net realizat de primul salariat, condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere.
WP Data Tables

Alege soluția optimă în 2024 în raport de venitul estimat

In funcție de venitul estimat, conform calculator taxe pfa, avem următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.300 lei pe luna, respectiv 39.599 lei an, inclusivÎn acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real, PFA cu norma de venit nu este o buna alegere pentru ca norma de venit este stabilita la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește și CAS și CASS la nivelul normei de venit.
2Venitul net este intre 3.300 si 6.600 lei pe luna, respectiv 79.199 lei/an, inclusivPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS la plafonul de 12 salarii si CASS la venitul net. Costurile cu contabilitatea unei microintreprinderi sunt mai mari decat diferenta de la CASS.
3Venitul net realizat este mai mare de 6.599 lei/lună, respectiv mai mare de 79.199 leiPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci Microintreprindere este mai avantajoasă ca și taxe plătite la stat. O parte din taxele economisite se vor duce catre serviciul de contabilitate.
4Titularul obține și alte venituri peste plafonul de 6 salarii minime pe economie, respectiv peste 19.799 lei;În situația în care se obțin și venituri din chirii, dividende, alte venituri cf lit c)-h)  peste plafonul de 12 salarii atunci microintreprinderea este cea mai buna opțiune și în acest caz; 
5Ești plătitor de TVA sau ai mai mulți salariați Recomandarea este sa lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare.
6Societate platitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Este preferabilă plata de contribuții (CAS&CASS) CA PFA decât plata impozitului pe profit.

Conditii microintreprindere 2024

Pentru ca o societate comercială să se încadreze în categoria microîntreprinderilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa aibă cifra de afaceri de până la 500.000 euro la 31.12.2023;
 • să aibă cel puțin un salariat la 31.12.2023;
 • nu au venituri din consultanta într-un procent mai mare de 20% din venitul realizat;
 • un asociat poate detine 25% sau mai mult din capitalul social doar intr-o singura microintreprindere;

Incepand cu 2024 Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

 • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile:
  • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
  • 5829 – Activități de editare a altor produse software,
  • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
  • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
  • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare,
  • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată,
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
  • 5590 – Alte servicii de cazare,
  • 5610 – Restaurante,
  • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
  • 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.,
  • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
  • 6910 – „Activități juridice” – numai pentru activitățile avocaților,
  • 8621 – Activități de asistență medicală generală,
  • 8622 – Activități de asistență medicală specializată,
  • 8623 – Activități de asistență stomatologică,
  • 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
 • 3% pentru microintreprinderile care depășesc plafonul de 60.000 euro sau încep să aibă activitate în unul dintre domeniile menționate mai sus. Aceasta va datora un impozit de 3% din cifra de afaceri, aplicabil incepand cu trimestrul în care una din cele 2 a intervenit.

Studiu de caz: calculator taxe 2024 pentru un venit de 3.000 euro

O persoană fizică intentionează sa desfasoare o activitate economica din care estimeaza ca va obtine in jur 15.000 lei pe luna ( aprox 3.000 euro) cu cheltuieli deductibile de 10% cheltuieli, in jur de 1.500 lei/luna. Persoana analizeaza posibilitate de a deschide o PFA sau o Microintreprindere pentru activitatea desfășurată. Folsind calculatorul de mai sus, rezulta:

 • Avem o diferență de taxe de 48.600 – 35.829 = 12.771 lei în  favoarea microintreprinderii
 • Din aceasta diferenta, putem scădea cheltuielile cu contabilitatea, care pot fi de cateva zeci de lei la PFA si pot ajunge la 400-500 lei pe luna la microintreprindere. Estimăm o dIferenta de 4.000 lei în defavoarea Micro.
 • 12.771 lei – 4.000 lei = 8.771 lei care pot fi
  • încasați de asociatul micro ca dividende, sau 
  • dacă alege PFA ca formă de organizare, acești bani vor merge către contribuția la pensie-CAS;

Concluzii. PFA sau SRL? Care este soluția optimă în 2024?

Alege PFAAlege SRL
Esti la inceput de drum, inca nu cunosti potentialul activitatii pe care vrei sa o desfasoari, unde tu sau familia ta reprezinta principala resursa umana implicata. O PFA/II/IF este mai usor de infiintat, mai usor de gestionat si mai usor de radiat.Activitatea desfasurata presupune inca de la inceput investitii importante, are salariati si un proces laborios de obtinere si vanzare a produselor sau serviciilor, recomand infiintarea unei microintreprinderi.
Dacă vrei o forma de organizare care să-ți ofere independența, flexibilitate si confidentialitate.Dacă intentionetionezi sa cresti afacerea ta, sa angajezi si alte persoane sa te dezvolți si spre alte domenii de activitate.
Dacă vrei sa te folosești venitul obținut imediat ce l-ai încasat. Totodată păstrează bani pentru impozit si contribuții. La PFA exista un singur termen de plata 25 mai a anului următor.Dacă nu ești presat de lipsa de lichiditate, ești disciplinat în utilizarea veniturilor si poți aștepta cateva luni întocmirea de situații financiare și distribuirea de dividende ca sa incasezi venitul realizat.
Ești interesat sa cotizezi mai mult la sistemul public de pensie. Vei plăti CAS la 24 de salarii in loc de a plăti CAS la 12 salarii, ca salariat la microintreprinderea ta. Preferi sa investesti tu banii in locul statului. Și să-ți asumi riscurile aferente; cu atat mai mult dacă se obțin venituri mai mari de 6 salarii din chirii, dividende, investiții, late surse. 
Pentru taxele PFA exista un singur termen de plată, 25 mai a anului următor.Trebuie sa platesti contabilul, taxele la salarii și impozitul pe venit trimestrial.
Desfășori activități de consultanta. CAEN 7022 Activități de consultanta pentru afaceri si management este o activitate des întâlnita care nu poate fi transferata pe microîntreprinderi.Dorești sa-si asume altcineva de aceasta responsabilitate si sa platesti pe aceasta persoana.

Important! Contributia la pensie (CAS) si la sanatate (CASS) nu reprezinta taxe, acestea sunt cotributii la fondul național de pensii/sau la fondul de sanatate, care-ti da dreptul la încasarea unei pensii după varsta minima de pensionare respectiv la servicii medicale în spitalele publice.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

420 de comentarii

Sunt I.I. Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc CASS (conform calclatorului dvs, da) daca venitul net relizat este intre 6 și 12 salarii minime pe economie, in conditiile in care sunt si salariat cu norma intreaga la o societate privata? sau exista o bonificatie in % si nu trebuie sa platesc 1800 suma intreaga?

Dragos P.
-

19 ianuarie 2023 at 15:48

Cred ca este o mica greseala in tabelul dumneavoastra. Incepand cu 2023 plafonul maxim de venit pentru incadrarea la PFA cu norma de venit este de 25.000 EURO (in loc de 100.000 euro ca in anii precedenti). Am completat un estimat lunar de 30.000 ron (deci anual este peste 25.000 euro) si totusi coloana cu PFA la norma de venit calculeaza totul pe baza normei in loc sa treaca automat la sistem real de impozitare.

Claudiu
-

18 ianuarie 2023 at 15:54

  Nu e greseala, sistemul real se aplica incepand cu anul urmator, nu pentru anul curent, chiar daca se depaseste plafonul in cursul anului.

  Constantin Test
  -

  18 ianuarie 2023 at 16:31

Buna ziua,

Aveti idee daca pe pfa real se deduc CAS, CASS? Se deduce si salariul net personal?

Multumesc!

V
-

13 ianuarie 2023 at 12:51

Bună ziua! La care dintre cele de mai sus (C-E) se încadrează cabinetul individual de psihologie? Mulțumesc!

Roxana
-

12 ianuarie 2023 at 15:34

  Se incadreaza la pfa real.

  Lacramioara
  -

  8 februarie 2023 at 17:13

Buna ziua.
Daca factura a fost emisa pe data de 31.12.2022 dar a fost incasata pe 10.01.2023 la ce impozit se supune? La cel din 2022 sau cel din 2023?
Multumesc

Alex
-

9 ianuarie 2023 at 17:35

Bună ziua!
Mulțumim pentru articol și pentru răspunsurile la întrebări.
Îmi puteți da și mie un sfat, vă rog? Sunt freelancer și câștig aproximativ 6000-9000 RON pe lună. Nu vreau să fiu obligat să plătesc contribuția la pensie, nici la sănătate. Există vreo variantă pentru mine, și care ar fi aceea?
Mulțumesc!

L Sergiu
-

7 ianuarie 2023 at 16:37

  Buna ziua! Nu exista nicio varianta pentru dvs. Trebuie sa va infiintati rapid o PFA sau SRL si sa declarati venitul realizat, daca veniturile sunt constante, realziate din activitati cu caracter de continuitate.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  8 ianuarie 2023 at 22:53

   Momentan am PFA cu norma de venit 45000 RON, deci sunt obligat sa platesc CAS si CASS la 12 salarii minime. Ma gandeam daca este vreo varianta ca sa platesc doar impozit, fara contributii CAS si CASS, sau macar sume mai mici la contributii CAS si CASS.

   L Sergiu
   -

   9 ianuarie 2023 at 12:41

Adaugati in calculator si PFA(fara salariati) cu administrator pensionar

Dragos
-

4 ianuarie 2023 at 16:04

  Buna ziua! Calculatorul are ca scop sa compare formele de impozitare fara sa tina cont de situatii particulare, care sunt nenumarate. De situatiile particulare trebuie sa tineti cont dvs. De exemplu, ca pensionar, nu platiti CAS deci PFA in sistem real este foarte avantajos in comparatie cu SRL micro.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  8 ianuarie 2023 at 22:50

Buna ziua.
In tabelul de mai sus, la SRL cu un angajat, la venit incasat este cuprins si salariul angajatului din cate inteleg?
In cazul in care angajatul si este acelasi cu proprietarul firmei, salariul revine tot detinatorului firmei, pe langa veniturile din dividende.
Multumesc.

Traian Popica
-

29 decembrie 2022 at 8:03

  Buna ziua! Da, la venitul net incasat este inclus si salariul net incasast de catre administratorul micro.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  30 decembrie 2022 at 13:37

Buna ziua.
Multumim pntru articol.
Imi puteti spune va rog daca regulile PFA in sistem real se vor aplica in 2023 pentru veniturile din 2022, sau in 2024 pentru cele din 2023?
Va multumesc.

Traian Popica
-

27 decembrie 2022 at 15:10

  Buna ziua. In ceea ce priveste activitatile independente, modificarile la codul fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2023 si se aplica pentru vneiturile obtinute dupa 1 ianuarie 2023.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  30 decembrie 2022 at 13:32

Pentru norma de venit mai mare de 72000 la CAS datorat nu ar trebui sa fie 18000 pentru PFA cu norma de venit? Acum afiseaza 7200
Multumesc!

V
-

15 decembrie 2022 at 9:44

  Buna ziua! Da, CAS este 18.000, dar nu reusesc sa reproduc eroarea. Poate fi de la cache, de aceea l-am dezactivat. Va rog sa reîncărcați pagina.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  15 decembrie 2022 at 17:49

   Buna ziua. Acum pune 18000. Multumesc

   V
   -

   16 decembrie 2022 at 10:40

Buna ziua. Pentru un PFA cu norma de venit(norma mai mica de 72000 lei) CAS-ul si CASS-ul se platesc la valoarea a 12 salarii minime? Sau plata contributiilor depinde de venit(Venit >72000 inseamna CAS si CASS la valoarea a 24 salarii minime)?

Mihai
-

14 decembrie 2022 at 19:51

  Buna ziua! Plata impozitului si contributiilor „depinde” de valoarea normei de venit nu de venitul inregistrat.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  14 decembrie 2022 at 22:57

   Multumim D-nul Constantin pentru acest calculator foarte util. Am totusi o intrebare: cum ati dedus acest lucru? Vad ca anumiti contabil folosesc venitul realizat pentru determinarea plafonului de CAS & CASS.

   Cristi
   -

   16 decembrie 2022 at 12:29

    Cu placere! S-ar putea sa fie doar o confuzie intre termeni. Din punct de vedere fiscal exista termenul de venit net, care se raporteaza la plafoane.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 decembrie 2022 at 22:31

Am incercat sa refac calculul dvs din tabel si am o nelamurire. De ce contabilitatea se adauga la taxe si contributii datorate si nu se scade doar din Venitul net incasat ? In calculele din tabelul dvs suma de la contabilkitate se adauga si la total taxe si la venitul incasat. Multumesc.

Stefanul
-

13 decembrie 2022 at 16:33

  Buna ziua! Pentru ca am considerat serviciul de contabilitate ca fiind un cost direct al formei de organizare. Puteti pune 0 pe linia 8 si rezulta taxele nete de plata.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  14 decembrie 2022 at 18:43

Buna ziua,
Ft util tabelul si explicatiile, dar va rog sa ma ajutati cu o lamurire:
In situatia unui Micro SRL cu 1 angajat (angajatul fiind chiar posesorul SRL-ului), la randul 23 „Venit net incasat” este inclus si salariul angajatului?
Multumesc

Gabriel
-

8 decembrie 2022 at 20:11

  Nu. In cazul in care angajatul este chiar posesorul SRL-ului, acesta trebuie sa isi adune la veniturile lunare afisate in coloana „Micro cu salariat”, randul 23 si salariul net lunar (valoare rand 14 / 12 luni).
  Aceeasi intrebare am avut-o si eu. Am pus toate datele intr-un excel, am gasit formulele de calcul si mi-am dat seama ca nu este inclus salariul angajatului la randul 23.

  Spor!

  Cristian
  -

  10 decembrie 2022 at 1:44

   Salariul net incasat de salariat in cazul micro este inclus la randul 22, altfel comparatia nu ar fi rezonabila. In tabel: rd6 = rd7 + rd21 + rd22. Explicatii: rd7 reprezinta cheltuieli deductibile cu obtinerea venitului, rd21 reprezinta cheltuieli cu taxele si rd22 reprezinta castigul antreprenorului (sub forma de salariu si dividende).

   CONSTANTIN COZMA
   -

   10 decembrie 2022 at 2:37

   Buna ziua, se poate va rog sa faceti public fisierul excel, sau sa il trimiteti pe privat ([email protected])? O zi frumoasa!

   Viorel
   -

   12 decembrie 2022 at 13:26

  Buna ziua! Da, este inclus si salariul celui care „asigura” incadrarea intreprinderii in regimul fiscal de microintreprindere.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  10 decembrie 2022 at 2:40

Pentru PFA la norma nu exista cheltuieli deductibile.

Catalin
-

1 decembrie 2022 at 0:04

  O activitate are cheltuieli, indiferent de forma de organizare. Pentru norma de venit, impozitul si contributiile se calculeaza raportate la valoarea normei de venit. Cheltuielile deductibile se completeaza si tocmai pentru a o face comparabila cu celelalte forme de organizare si a calcula corect procentele de taxe.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  1 decembrie 2022 at 12:03

Buna ziua

in cazul in care am incasat dividende in cursul anului 2022 persoana fizica peste pragul de 12 salarii minime deci 30600 ron trebuie sa platesc cass pana pe 25 mai 2023 suma de 3060 ron?

ALEX
-

29 noiembrie 2022 at 12:31

  Buna ziua! Da, trebuie sa platiti.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  2 decembrie 2022 at 12:51

Buna seara! In cazul unui PFA norma de venit conform cod CAEN 27 600 RON, cu deducere 50 % datorita unui contract de munca norma intreaga, se ia in calcul aceasta suma (27.600 RON) si deci intra automat la plata CASS fiind intre 18.000 si 36.000?
Multumesc.

Andreea
-

24 noiembrie 2022 at 18:46

  Buna ziua! Daca norma de venit corectata depaseste plafonul, oricare ar fi acesta, platiti CASS.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  28 noiembrie 2022 at 16:01

Bună ziua. Actualmente am un SRL fara angajati, Cod CAEN 6622 Activități ale agentilor și broker-ilor de asigurări (Asistent în brokeraj), și un profit net de 200.000 lei/ an. Ce îmi recomandați pe viitor ? SRL sau PFA? Mulțumesc.

Claudiu
-

21 noiembrie 2022 at 14:37

  Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  28 noiembrie 2022 at 15:56

  Sunt in aceeasi situatie. Codul CAEN nu se regaseste la activitatile PFA cu norma de venit, deci se incadreaza la PFA in Sistem Real, fapt care nu avantajeaza fata de SRL. Vom plati impozit pe profit la SRL, nu vom avea ce face. E foame mare la buget

  Ovidiu C
  -

  22 decembrie 2022 at 16:39

In 2022 ,3000 lei va fi salariu brut, nu net. CASS se va plăti la venituri ce depasesc 6 salarii minime brute ,sau nete? Mulțumesc.

Ana
-

20 noiembrie 2022 at 16:57

Aveți multe erori în explicații….
Sau probabil asa vreți sa câștigați clienți….

Viorica Draghicescu
-

18 noiembrie 2022 at 7:26

  Dovada, va rog…
  Altfel e doar un comentariu rautacios, ca sa nu zic ca n-are logica. Cine ar spera sa castige clienti dand informatii eronate?!?

  Iliovici Dan
  -

  20 noiembrie 2022 at 2:41

  De ce nu punctati erorile la care faceti referire?

  Deleanu Adriana
  -

  20 noiembrie 2022 at 9:59

  Explica destul de bine

  X
  -

  24 noiembrie 2022 at 8:39

Bună ziua. Actualmente am un SRL și un profit net de 100.000 lei/ an. Nu știu exact ce venituri voi avea anul viitor, activitatea mea fiind de consultanta , cod caen 7022, eu fiind pensionara și neavând angajați. Ce îmi recomandați? SRL sau PFA? Mulțumesc.

Luminita
-

17 noiembrie 2022 at 17:08

  PFA in sistem real, pentru ca nu mai platiti CAS.

  CONSTANTIN COZMA
  -

  18 noiembrie 2022 at 0:42

   Buna ziua..fiind pfa ca vopsitor industrial..venitul net pe 2022 estimez un 165000lei cu cheltuieli de max. 20000lei..iar pe 2023 estimez un venit similar ca 2022..ce ar fii mai avantajos sa continui pfa sau sa infiintez un srl?

   Lungu Marius
   -

   20 noiembrie 2022 at 20:33

    Va rog sa introduceti datele in calculator si sa luati decizia corecta pentru dvs. Calculatorul este mai sus.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    28 noiembrie 2022 at 15:56

   Cum luam legatura cu d-voastra, pentru o analiza mai complexa ?

   Sorin
   -

   27 noiembrie 2022 at 11:49