PFA sau SRL în 2024? Calculator taxe 2024.

Cuprins articol

Articol actualizat cu legea 296/26.10.2023 publicată în M. Of. nr. 977 din 27 Octombrie 2023.

Ce alegem în 2024, PFA sau SRL?

După modificările la Codul Fiscal 2023, aprobate in iulie 2022, iată ca avem din nou modificări la Codul fiscal 2024, aprobate in septembrie 2023, si vom avea si in anii următori, pentru ca in satele acestor modificări nu se aflam nicio strategie, doar dorința de a carpi, pe ici pe colo, găurile de la bugetul de stat.

Dacă din 2023 s-a introdus un nou prag pentru CAS si CASS de 24 de salarii, din 2024 PFA si profesiile liberale sunt puternic afectate de două măsuri:

 • CASS – contributia la sănătate, se calculează la venitul net obținut, baza de calcul a CASS nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii minime si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii;
 • Pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente NU se vor mai cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat.

Desi CASS redevine cheltuiala deductibilă la calculul impozitului pe venitul din activități independente si activități sportive, impactul nu este semnificativ, avem o reducere de 1 procent la venit dar o crester semnificativa a bazei de calcul.

Prin urmare la întrebarea ce alegem in 2024, PFA sau SRL? avem un răspuns clar pe calcule matematice. Totuși, sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le analizam inainte de a gasi forma optima organizare a activitatii.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

Salariul minim pe economie in 2024

De la 1 octombrie Guvernul a crescut salariul minim la 3.300 lei. Pentru calculele de mai jos am folosit salariul de 3.300 lei. Vom actualiza imediat ce vor fi publicate prevederi noi.

Calculator taxe 2024

Instrucțiuni de completare:

 • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
 • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
 • în cazul microîntreprinderii, coloana E și F, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
 • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
 • tot legat de norma de venit, in primul an de activitate venitul realizat poate fi oricât de mare, taxele se calculează la valoarea normei de venit. Daca venitul realizat este mai mare de 25.000 euro in 2023 (aprox. 123.000 lei) din 2024 se aplica sistemul real de impunere pentru venitul realizat in 2024;
 • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
 • daca ești plătitor de TVA, aceasta nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, deci nu o include in venitul estimat;
 • pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 660 lei pe lună.
 • venitul net realizat in cazul microîntreprinderii include si salariul net realizat de primul salariat, condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere.
WP Data Tables

Alege soluția optimă în 2024 în raport de venitul estimat

In funcție de venitul estimat sunt următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.300 lei pe luna, respectiv 39.599 lei an, inclusivÎn acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real, PFA cu norma de venit nu este o buna alegere pentru ca norma de venit este stabilita la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește și CAS și CASS la nivelul normei de venit.
2Venitul net este intre 3.300 si 6.600 lei pe luna, respectiv 79.199 lei/an, inclusivPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS la plafonul de 12 salarii si CASS la venitul net. Costurile cu contabilitatea unei microintreprinderi sunt mai mari decat diferenta de la CASS.
3Venitul net realizat este mai mare de 6.599 lei/lună, respectiv mai mare de 79.199 leiPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci Microintreprindere este mai avantajoasă ca și taxe plătite la stat. O parte din taxele economisite se vor duce catre serviciul de contabilitate.
4Titularul obține și alte venituri peste plafonul de 6 salarii minime pe economie, respectiv peste 19.799 lei;În situația în care se obțin și venituri din chirii, dividende, alte venituri cf lit c)-h)  peste plafonul de 12 salarii atunci microintreprinderea este cea mai buna opțiune și în acest caz; 
5Ești plătitor de TVA sau ai mai mulți salariați Recomandarea este sa lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare.
6Societate platitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Este preferabilă plata de contribuții (CAS&CASS) CA PFA decât plata impozitului pe profit.

Conditii microintreprindere 2024

Pentru ca o societate comercială să se încadreze în categoria microîntreprinderilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa aibă cifra de afaceri de până la 500.000 euro la 31.12.2023;
 • să aibă cel puțin un salariat la 31.12.2023;
 • nu au venituri din consultanta într-un procent mai mare de 20% din venitul realizat;
 • un asociat poate detine 25% sau mai mult din capitalul social doar intr-o singura microintreprindere;

Incepand cu 2024 Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

 • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile:
  • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
  • 5829 – Activități de editare a altor produse software,
  • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
  • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
  • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare,
  • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată,
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
  • 5590 – Alte servicii de cazare,
  • 5610 – Restaurante,
  • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
  • 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.,
  • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
  • 6910 – „Activități juridice” – numai pentru activitățile avocaților,
  • 8621 – Activități de asistență medicală generală,
  • 8622 – Activități de asistență medicală specializată,
  • 8623 – Activități de asistență stomatologică,
  • 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
 • 3% pentru microintreprinderile care depășesc plafonul de 60.000 euro sau încep să aibă activitate în unul dintre domeniile menționate mai sus. Aceasta va datora un impozit de 3% din cifra de afaceri, aplicabil incepand cu trimestrul în care una din cele 2 a intervenit.

Studiu de caz: calculator taxe 2024 pentru un venit de 3.000 euro

O persoană fizică intentionează sa desfasoare o activitate economica din care estimeaza ca va obtine in jur 15.000 lei pe luna ( aprox 3.000 euro) cu cheltuieli deductibile de 10% cheltuieli, in jur de 1.500 lei/luna. Persoana analizeaza posibilitate de a deschide o PFA sau o Microintreprindere pentru activitatea desfășurată. Folsind calculatorul de mai sus, rezulta:

 • Avem o diferență de taxe de 48.600 – 35.829 = 12.771 lei în  favoarea microintreprinderii
 • Din aceasta diferenta, putem scădea cheltuielile cu contabilitatea, care pot fi de cateva zeci de lei la PFA si pot ajunge la 400-500 lei pe luna la microintreprindere. Estimăm o dIferenta de 4.000 lei în defavoarea Micro.
 • 12.771 lei – 4.000 lei = 8.771 lei care pot fi
  • încasați de asociatul micro ca dividende, sau 
  • dacă alege PFA ca formă de organizare, acești bani vor merge către contribuția la pensie-CAS;

Concluzii. PFA sau SRL? Care este soluția optimă în 2024?

Alege PFAAlege SRL
Esti la inceput de drum, inca nu cunosti potentialul activitatii pe care vrei sa o desfasoari, unde tu sau familia ta reprezinta principala resursa umana implicata. O PFA/II/IF este mai usor de infiintat, mai usor de gestionat si mai usor de radiat.Activitatea desfasurata presupune inca de la inceput investitii importante, are salariati si un proces laborios de obtinere si vanzare a produselor sau serviciilor, recomand infiintarea unei microintreprinderi.
Dacă vrei o forma de organizare care să-ți ofere independența, flexibilitate si confidentialitate.Dacă intentionetionezi sa cresti afacerea ta, sa angajezi si alte persoane sa te dezvolți si spre alte domenii de activitate.
Dacă vrei sa te folosești venitul obținut imediat ce l-ai încasat. Totodată păstrează bani pentru impozit si contribuții. La PFA exista un singur termen de plata 25 mai a anului următor.Dacă nu ești presat de lipsa de lichiditate, ești disciplinat în utilizarea veniturilor si poți aștepta cateva luni întocmirea de situații financiare și distribuirea de dividende ca sa incasezi venitul realizat.
Ești interesat sa cotizezi mai mult la sistemul public de pensie. Vei plăti CAS la 24 de salarii in loc de a plăti CAS la 12 salarii, ca salariat la microintreprinderea ta. Preferi sa investesti tu banii in locul statului. Și să-ți asumi riscurile aferente; cu atat mai mult dacă se obțin venituri mai mari de 6 salarii din chirii, dividende, investiții, late surse. 
Pentru taxele PFA exista un singur termen de plată, 25 mai a anului următor.Trebuie sa platesti contabilul, taxele la salarii și impozitul pe venit trimestrial.
Desfășori activități de consultanta. CAEN 7022 Activități de consultanta pentru afaceri si management este o activitate des întâlnita care nu poate fi transferata pe microîntreprinderi.Dorești sa-si asume altcineva de aceasta responsabilitate si sa platesti pe aceasta persoana.

Important! Contributia la pensie (CAS) si la sanatate (CASS) nu reprezinta taxe, acestea sunt cotributii la fondul național de pensii/sau la fondul de sanatate, care-ti da dreptul la încasarea unei pensii după varsta minima de pensionare respectiv la servicii medicale în spitalele publice.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

420 de comentarii

Din textul de mai jos inteleg ca daca nu realizez un venit de minim 804 lei pe luna nu datorez CAS. Asta inseamna ca nu sunt asigurat in sistemul de pensii? Daca realizez un venit de 805lei pe luna platesc CASS la 805 lei sau la diferenta dintre 805-804?. Salariatii care au contracte mai mici de 8 ore si nu realizeaza minimul pe economie nu sunt asigurati in sistemul CAS?

„Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:

Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2298 = 804 lei)”

Va multumesc pentru raspunsuri.

ion
-

27 septembrie 2014 at 13:10

De ce in cazul PFA-ului nesalariat si nepensionat CAS-ul se incaseaza in procent de 31,3% (echivalent cota angajator+cota angajat) iar in ce priveste CASS se incaseaza doar 5,5%? De ce nu se incaseaza CAS la veniturile din dividende? In cazul inchiderii unei societati cand se transfera activele sociatatii catre asociat(nesalariat si nepensionat) acesta datoreaza doar impozit pe venit sau si CASS?

ion
-

27 septembrie 2014 at 13:04

Buna ziua. As dori sa stiu daca exista vreun conflict de interese daca eu, PFA cu norma fixa de venit, facturez o firma in care sunt si eu asociat (firma are mai multi asociati). Mentionez ca atat PFA-ul cat si firma au multe contracte (firma nu e unicul client al PFA-ului). Va multumesc.

Alexandru
-

24 septembrie 2014 at 11:16

Buna ziua! Va cer ajutorul pentru a lamuri o problema legata de plata asigurarilor sociale.
Am un PFA in sistem real din 2006 si, desi platesc 5% catre CNASS respectiv 35,5% catre Casa de Pensii, am avut surpriza sa merg la cabinetul medical pentru o adeverinta medicala si sa-mi spuna ca nu sunt in baza de date. Am fost la ANAF de unde apartin si mi s-a spus ca in baza lor de date figurez cu CASS platit la zi, doar ca suma nu este suficienta pentru a avea calitatea de ASIGURAT. Mentionez ca venitul anual estimat in ultimii ani a fost de 1000-2000 ron.
Va rog sa-mi spuneti cat trebuie sa declar Venitul Anual Estimat respectiv Cheltuieli Deductibile Estimate pentru a plati catre CNAS respectiv Pensii si pentru a fi ASIGURAT.
Nu vreau sa ma trezesc peste alti 10 ani ca am platit degeaba si nu sunt asigurata.
Va multumesc!

protraduceri
-

12 septembrie 2014 at 16:44

Buna ziua,
Am primit de la ANAF in luna august o noua decizie de impunere pe anul 2014 in care s-a luat ca baza de calcul venitul realizat in anul anterior si nu valoarea estimata declarata la inceputul anului. Din intamplare anul anterior a fost unul de exceptie iar sumele incasate depasesc cu mult pe cele incasate anul acesta. Ar rezulta ca pana la finele anului sa platesc un impozit egal cu castigul net pe anul 2014. Cum se poate regla o asfel de situatie ?
Va multumesc,
George

Drugea Gheorghe
-

10 septembrie 2014 at 6:18

Buna ziua..sau buna seara,
Doresc sa va solicit atentia cu privire la infiintarea unui PF II If unde care ca va fi cod unic CAEN si voi plati impozit pentru fiecare in parte. Intrebarea mea este daca suntem scutiti de taxa de CAS dat fiind faptul ca noi suntem someri. Intrebarea mea este care este procedura de derulare a documetaiei suport pentru infiintarea PFA -ului II IF. Va multumesc

Popescu Iuliana
-

6 septembrie 2014 at 22:03

  Buna ziua,
  Atat timp cat sunteti someri sunteti asigurati in sistemul public de pensie si nu platiti CAS.
  Etapele necesare pentru infiintarea unei Pfa le-am scris aici: https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/

  Constantin
  -

  10 septembrie 2014 at 12:22

Bună ziua. Dacă persoana care a înființat PFA este cetățean român cu domiciliul în altă ţară UE și salariată acolo mai plătește contribuţiile ?

letitia
-

29 august 2014 at 11:13

Buna seara,
doresc sa infiintez o II, cu norma de venit. Am nevoie de 3 coduri CAEN. Va trebui sa platesc impozit pentru fiecare in parte?
Multumesc!

Vera Drumea
-

15 august 2014 at 19:24

  Daca fiecare este generatoare de venituri veti plati impozit pentru fiecare in parte. Va recomand contabilitatea in partida simpla sau o societate comerciala – SRL, daca aveti o activitate complexa.

  Constantin
  -

  19 august 2014 at 13:26

  Buna ziua,Sunt angajata cu carte de munca si vreau sa-mi infiintez un PFA.Pot sa merg in continuare si cu actualul loc de munca si cu PFA-ul ?Multumesc!

  Radantu
  -

  7 septembrie 2015 at 15:54

   Buna ziua. Sigur ca puteti merge in continuare sica salariat si ca titular de PFA.

   Constantin
   -

   9 septembrie 2015 at 14:07

   Bună.UN pfa poate avea angajati? Precizez in domeniul taximetriei. Multumesc.

   Nuica
   -

   23 septembrie 2015 at 19:33

sunt pensionar si doresc infiintarea unui PFA. ca venituri preconizez undeva intre 5000 – 7000 ron TRIMESTRIAL. nu voi avea angajati. ce impozite si taxe voi plati catre stat??? va multumesc anticipat.

delcea gheorghe
-

11 august 2014 at 11:31

  Buna ziua,
  Gasiti toate informatiile in articolul https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.
  Pe scurt: veti plati impozit 16% din venitul net sau din norma de venit si 5,5% contibutia la sanantate din venitul net sau norma de venit.
  Nu veti plati contributie la pensie.

  Constantin
  -

  12 august 2014 at 11:48

imi puteti spune, va rog, unde se poate plati impozitul pentru PFA?

madalin vdc
-

25 iunie 2014 at 7:50

am si eu o nedumerire, daca sediul profesional al pfa-ului e in alt judet decat cel din buletin, care norma de venit ar fi luata in considerare de anaf ? (daca stie cineva).

m
-

8 iunie 2014 at 10:05

Am citit ca exista o perioada de 2 ani in care un pfa e obligat sa nu schimbe regimul. E posibila oare desfiintarea si apoi reinfiintarea (poate in alt judet) pentru a nu sta 2 ani cu acelasi regim?

Man
-

25 mai 2014 at 18:30

Ca sa fiu sigur ca am inteles : indiferent cat de mare e venitul -de exemplu taxare in sistem real , 60000 venit , 10000 cheltuieli – pot alege sa platesc CAS – Contributia la pensie = 252 * 12 = 3.024 lei?

bogdan bugean
-

21 mai 2014 at 15:25

  Descarcati va rog materialul gratuit si veti afla tot ce trebuie sa stiti despre nivelul taxarii. Multumesc.

  Constantin
  -

  21 mai 2014 at 15:29

Stiti cumva care este nivelul taxarii? Am auzit ca pentru PFA acest nivel este de 10.5 % la pensii si se aplica la venitul realizat.

Mihail Dragotoiu
-

21 mai 2014 at 11:11

Da, cer scuze ca am inteles gresit. Nu ma pricep la chestiile astea (is mai de la talpa tarii) si am fost indus in eroare de linia cu „Rezultat net teoretic”.
O alta intrebare, deci daca suntem angajati cu 2 ore, firma plateste taxe pentru alea 2 ore(total 101lei/luna?) si noi nu mai avem absolut nici o treaba cu CAS (253lei/luna) ? (e si vreun dezavantaj la chestia asta?, statul nu s-a prins de „scaparea” asta in avantajul slavilor? ).
Numai bine.

Man
-

17 mai 2014 at 20:14

In cazul PFA in sistem real, impozitul pe venit, platit in anul trecut pentru anul anterior, intra in categoria cheltuielior deductibile ale anului trecut? De exemplu, impozitul platit in anul 2013, pentru anul 2012, se poate deduce din venitul anului 2013? Multumesc.

bogdan mariana
-

16 mai 2014 at 13:20

  Impozitul pe venit nu intra in categoria cheltuielilor deductibile, indiferent de an. Il inregistrati doar in Registrul de incasari si plati, la data la care s-a facut plata.

  Constantin
  -

  19 mai 2014 at 14:33

  Buna seara. Cheltuiala cu impozitul pe venit nu este deductibila din venitul brut. O treceti in registrul de incasari si plati din 2013 si aveti grija ca la calculul venitului impozabil pe 2013 sa nu o luati in calcul.

  Constantin
  -

  22 ianuarie 2015 at 17:45

   Nu va trebuie o diploma de invatamant superior. Este acceptata si diploma de liceu sau orice diploma de scoala acreditata de Ministerul Muncii sau Ministerul Educatiei. Legata de domeniul de activitate ales 6202.

   Constantin
   -

   21 ianuarie 2015 at 18:47

Asadar, chiar si pentru cei la norma, se scad contributiile din cifra normei pentru a se calcula impozitul ?

Man
-

11 mai 2014 at 18:24

  Impozitul de 16% se aplica la norma de venit, fara a se scadea valoarea contributiilor.

  Constantin
  -

  13 mai 2014 at 12:22

In cazul unei pfa avand cod caen 6622 platesc taxe lunare?

Tinel
-

7 mai 2014 at 20:05

  Indiferent de codul CAEN persoanele fizice autorizate (PFA/II/IF) platesc taxele trimestrial pana la data de 25 a ultimei luni din trimestru, adica martie, iunie, septembrie si decembrie.

  Constantin
  -

  10 mai 2014 at 16:31

„Daca titularul se angajeaza cu 2 ore, cu scopul de a plati CAS mai putin, atunci economiseste 160*12= 1.920 lei pe an.” – Unde se poate angaja? Poate fi angajatul propriului PFA?

Toniuc
-

13 aprilie 2014 at 6:36

  Se poate angaja la o societate comerciala sau alt pfa care nu are acelasi obiect de activitate cu pfa-ul dvs. Daca angajatorul este si clientul dvs acesta nu trebuie sa fie unicul client, pentru a se evita problema activitatii dependente, vedeti aici mai mult despre dependenta https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/.

  constantin
  -

  14 aprilie 2014 at 15:26

AS DORI UN EXEMPLU SI PENTRU CALCUL TAXE PENTRU O LUNA

simion doina
-

27 martie 2014 at 8:16

  O sa reactualizez articolul si sa o fac si o comparatie de taxe intre acelasi venit ca salariu si ca PFA.
  Multumesc.

  constantin
  -

  31 martie 2014 at 11:14