PFA sau SRL în 2024? Calculator taxe 2024.

Cuprins articol

Articol actualizat cu legea 296/26.10.2023 publicată în M. Of. nr. 977 din 27 Octombrie 2023.

Ce alegem în 2024, PFA sau SRL?

După modificările la Codul Fiscal 2023, aprobate in iulie 2022, iată ca avem din nou modificări la Codul fiscal 2024, aprobate in septembrie 2023, si vom avea si in anii următori, pentru ca in satele acestor modificări nu se aflam nicio strategie, doar dorința de a carpi, pe ici pe colo, găurile de la bugetul de stat.

Dacă din 2023 s-a introdus un nou prag pentru CAS si CASS de 24 de salarii, din 2024 PFA si profesiile liberale sunt puternic afectate de două măsuri:

  • CASS – contributia la sănătate, se calculează la venitul net obținut, baza de calcul a CASS nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii minime si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii;
  • Pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente NU se vor mai cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat.

Desi CASS redevine cheltuiala deductibilă la calculul impozitului pe venitul din activități independente si activități sportive, impactul nu este semnificativ, avem o reducere de 1 procent la venit dar o crester semnificativa a bazei de calcul.

Prin urmare la întrebarea ce alegem in 2024, PFA sau SRL? avem un răspuns clar pe calcule matematice. Totuși, sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le analizam inainte de a gasi forma optima organizare a activitatii.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

Salariul minim pe economie in 2024

De la 1 octombrie Guvernul a crescut salariul minim la 3.300 lei. Pentru calculele de mai jos am folosit salariul de 3.300 lei. Vom actualiza imediat ce vor fi publicate prevederi noi.

Calculator taxe 2024

Instrucțiuni de completare:

  • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
  • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
  • în cazul microîntreprinderii, coloana E și F, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
  • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
  • tot legat de norma de venit, in primul an de activitate venitul realizat poate fi oricât de mare, taxele se calculează la valoarea normei de venit. Daca venitul realizat este mai mare de 25.000 euro in 2023 (aprox. 123.000 lei) din 2024 se aplica sistemul real de impunere pentru venitul realizat in 2024;
  • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
  • daca ești plătitor de TVA, aceasta nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, deci nu o include in venitul estimat;
  • pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 660 lei pe lună.
  • venitul net realizat in cazul microîntreprinderii include si salariul net realizat de primul salariat, condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere.
WP Data Tables

Alege soluția optimă în 2024 în raport de venitul estimat

In funcție de venitul estimat sunt următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.300 lei pe luna, respectiv 39.599 lei an, inclusivÎn acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real, PFA cu norma de venit nu este o buna alegere pentru ca norma de venit este stabilita la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește și CAS și CASS la nivelul normei de venit.
2Venitul net este intre 3.300 si 6.600 lei pe luna, respectiv 79.199 lei/an, inclusivPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS la plafonul de 12 salarii si CASS la venitul net. Costurile cu contabilitatea unei microintreprinderi sunt mai mari decat diferenta de la CASS.
3Venitul net realizat este mai mare de 6.599 lei/lună, respectiv mai mare de 79.199 leiPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci Microintreprindere este mai avantajoasă ca și taxe plătite la stat. O parte din taxele economisite se vor duce catre serviciul de contabilitate.
4Titularul obține și alte venituri peste plafonul de 6 salarii minime pe economie, respectiv peste 19.799 lei;În situația în care se obțin și venituri din chirii, dividende, alte venituri cf lit c)-h)  peste plafonul de 12 salarii atunci microintreprinderea este cea mai buna opțiune și în acest caz; 
5Ești plătitor de TVA sau ai mai mulți salariați Recomandarea este sa lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare.
6Societate platitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Este preferabilă plata de contribuții (CAS&CASS) CA PFA decât plata impozitului pe profit.

Conditii microintreprindere 2024

Pentru ca o societate comercială să se încadreze în categoria microîntreprinderilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aibă cifra de afaceri de până la 500.000 euro la 31.12.2023;
  • să aibă cel puțin un salariat la 31.12.2023;
  • nu au venituri din consultanta într-un procent mai mare de 20% din venitul realizat;
  • un asociat poate detine 25% sau mai mult din capitalul social doar intr-o singura microintreprindere;

Incepand cu 2024 Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile:
    • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
    • 5829 – Activități de editare a altor produse software,
    • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
    • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
    • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare,
    • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată,
    • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
    • 5590 – Alte servicii de cazare,
    • 5610 – Restaurante,
    • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
    • 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.,
    • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
    • 6910 – „Activități juridice” – numai pentru activitățile avocaților,
    • 8621 – Activități de asistență medicală generală,
    • 8622 – Activități de asistență medicală specializată,
    • 8623 – Activități de asistență stomatologică,
    • 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
  • 3% pentru microintreprinderile care depășesc plafonul de 60.000 euro sau încep să aibă activitate în unul dintre domeniile menționate mai sus. Aceasta va datora un impozit de 3% din cifra de afaceri, aplicabil incepand cu trimestrul în care una din cele 2 a intervenit.

Studiu de caz: calculator taxe 2024 pentru un venit de 3.000 euro

O persoană fizică intentionează sa desfasoare o activitate economica din care estimeaza ca va obtine in jur 15.000 lei pe luna ( aprox 3.000 euro) cu cheltuieli deductibile de 10% cheltuieli, in jur de 1.500 lei/luna. Persoana analizeaza posibilitate de a deschide o PFA sau o Microintreprindere pentru activitatea desfășurată. Folsind calculatorul de mai sus, rezulta:

  • Avem o diferență de taxe de 48.600 – 35.829 = 12.771 lei în  favoarea microintreprinderii
  • Din aceasta diferenta, putem scădea cheltuielile cu contabilitatea, care pot fi de cateva zeci de lei la PFA si pot ajunge la 400-500 lei pe luna la microintreprindere. Estimăm o dIferenta de 4.000 lei în defavoarea Micro.
  • 12.771 lei – 4.000 lei = 8.771 lei care pot fi
    • încasați de asociatul micro ca dividende, sau 
    • dacă alege PFA ca formă de organizare, acești bani vor merge către contribuția la pensie-CAS;

Concluzii. PFA sau SRL? Care este soluția optimă în 2024?

Alege PFAAlege SRL
Esti la inceput de drum, inca nu cunosti potentialul activitatii pe care vrei sa o desfasoari, unde tu sau familia ta reprezinta principala resursa umana implicata. O PFA/II/IF este mai usor de infiintat, mai usor de gestionat si mai usor de radiat.Activitatea desfasurata presupune inca de la inceput investitii importante, are salariati si un proces laborios de obtinere si vanzare a produselor sau serviciilor, recomand infiintarea unei microintreprinderi.
Dacă vrei o forma de organizare care să-ți ofere independența, flexibilitate si confidentialitate.Dacă intentionetionezi sa cresti afacerea ta, sa angajezi si alte persoane sa te dezvolți si spre alte domenii de activitate.
Dacă vrei sa te folosești venitul obținut imediat ce l-ai încasat. Totodată păstrează bani pentru impozit si contribuții. La PFA exista un singur termen de plata 25 mai a anului următor.Dacă nu ești presat de lipsa de lichiditate, ești disciplinat în utilizarea veniturilor si poți aștepta cateva luni întocmirea de situații financiare și distribuirea de dividende ca sa incasezi venitul realizat.
Ești interesat sa cotizezi mai mult la sistemul public de pensie. Vei plăti CAS la 24 de salarii in loc de a plăti CAS la 12 salarii, ca salariat la microintreprinderea ta. Preferi sa investesti tu banii in locul statului. Și să-ți asumi riscurile aferente; cu atat mai mult dacă se obțin venituri mai mari de 6 salarii din chirii, dividende, investiții, late surse. 
Pentru taxele PFA exista un singur termen de plată, 25 mai a anului următor.Trebuie sa platesti contabilul, taxele la salarii și impozitul pe venit trimestrial.
Desfășori activități de consultanta. CAEN 7022 Activități de consultanta pentru afaceri si management este o activitate des întâlnita care nu poate fi transferata pe microîntreprinderi.Dorești sa-si asume altcineva de aceasta responsabilitate si sa platesti pe aceasta persoana.

Important! Contributia la pensie (CAS) si la sanatate (CASS) nu reprezinta taxe, acestea sunt cotributii la fondul național de pensii/sau la fondul de sanatate, care-ti da dreptul la încasarea unei pensii după varsta minima de pensionare respectiv la servicii medicale în spitalele publice.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

418 comentarii

Buna ziua,
Am un prieten care ar dori sa treaca pe PFA in colaborarea cu firma la care lucreaza(incetarea contractului de munca si trecerea pe colaborare cu PFA)

Suma totala pe care el o cere este 4500 ron. Care sunt taxele totale pe care el ar trebui sa le plateasca?

Multumesc!

Andrei
-

13 noiembrie 2014 at 13:08

Buna ziua,
AM infiimtat un PFA in octombrie 2012, am colaborat cu un SRL care mi-a platit in noiembrie si decembrie cate 300 lei.Imediat, in ianuarie 2013 m-am angajat la o multinationala si nu am depus nicio declaratie la Adm. Fiscala. In ianuarie 2014 am radiat PFA. Mi s-au emis decizii de plata inclusiv CAS pe tot anul 2013 plus penalitati. Spuneti-mi, va rog mult, cum sa fac pentru a nu plati CAS de doua ori? Mentionez ca am platit deja „sume accesoriu”.

dora
-

7 noiembrie 2014 at 15:11

Buna ziua.
Sunt angajata in prezent la o firma de constructii. Contractul este pe perioada determinata pina in decembrie 2014. Din decembrie ma va da in somaj pina in martie, iar dim martie ma va angaja cu contract pe perioada nedeterminata.
Vreau sa-mi deschid PFA ca administrator imobile.
Va rog sa-mi spuneti ce contributii trebuie sa platesc ca PFA? (ce contributii trebuie sa platesc acum pina in decembrie , in perioada de somaj si in perioada de angajat).
Multumesc.

Gabi
-

7 noiembrie 2014 at 12:01

Buna ziua, v-as ruga frumos sa-mi raspundeti la o intrebare. Momentan lucrez cu contract individual de munca la o firma. Mi-am facut un pfa (sistem real, neplatitor de tva ) cu caen 7112 si de la 1 ianuarie voi avea contract intre mine ca pfa si firma la care lucrez momentan. Contributiile le voi plati eu de atunci incolo ? Sa zicem ca voi primi 3000 lei pe luna, care ar fi contributiile pe care le datorez statului ? Va multumesc anticipat !

Dan
-

5 noiembrie 2014 at 8:44

Buna ziua, vreau sa deschid cabinet de psihologie, ce taxe voi avea de platit, ce contributii, avand in vedere ca nu voi avea multa activitate la inceput? Se poate un raspuns? Multumesc.

Cristina
-

1 noiembrie 2014 at 16:58

    Buna ziua
    Aveti toate informatiile aici https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/, sau descarcati materialul gratuit. Ulterior, daca aveti nelamuriri va rog sa reveniti cu un email sau comentariu. Va multumesc.

    Constantin
    -

    3 noiembrie 2014 at 10:31

      Buna ziua, cum e mai bine, taxare la nivel de venit sau in sistem real? Multumesc.

      Cristina
      -

      3 noiembrie 2014 at 10:34

        Alegerea, daca aveti posibilitatea sa alegeti, este in functie de venitul net pe care il estimati (venit net = total incasari estimate – cheltuieli estimate).
        1. Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit atunci alegeti impozitare la norma de venit pentru ca toate taxele se calculeaza la o valoare mai mica. Ca exemplu daca estimati un venit net de 50.000 lei iar norma este de 20.000 lei este logic sa alegeti norma de venit ca impozitare. Astfel numai la impozit veti economisi 4800 lei – (50.000 *16%) – (20.000 lei * 16%) = 4.800 lei.
        2. Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit atunci alegeti impozitare in sistem real.

        Constantin
        -

        12 noiembrie 2014 at 17:30

Buna vreau sa stiu care sunt contributiile pt un pfa daca sunt angajat in alta parte cu norma intreaga(in tara).PFA cu profil cultural .Si daca pot sa-mi deduc cheltuielile aferente(cumparare cd-uri proprii pt publicitate,difuzare videoclipuri la televiziuni,transport,cazare,etc)Va multumesc

maria
-

30 octombrie 2014 at 10:57

    Buna seara. La PFA impozitul se calculeaza (declara) anual si se plateste trimestrial. Dupa inchiderea anului fiscal se fac regularizari si in functie de venitul dvs real puteti fi in situatia de a primi bani sau de a da bani peste ce ati dat in timpul anului.
    Referitor la calculul pe care mi-l cereti gasiti in articolul https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/ tot ce aveti nevoie pentru a calcula taxele in functie de situatia dvs.: venituri, cheltuieli, asigurat sau nu in sistemul public de pensii.

    Constantin
    -

    29 octombrie 2014 at 19:16

Buna seara, am o mica intrebare, ce trebuie explicata ca pentru copii mici.
Teoretic vorbind detin un PFA. Plec in sistemul PFA dupa 1 an de munca in privat. Vreau sa stiu exact daca se poate calcula sau cum se calculeaza ( mai babeste sa zic asa ) taxele datorate minunatului stat in situatia in care lunar , castigul efectiv , taiat pe chitanta, este de 600 lei. Ce se intampla daca , timp de 3-4 luni castigul este de 600 lei lunar ( aici ma refer in termeni de nestiutor la suma efectiva care o tai pe chitanta ) iar, urmatoarele 2-3 luni totul este 0. .. Va multumesc in avans pentru timpul acordat.

Stefan
-

27 octombrie 2014 at 20:24

Buna ziua,

As avea nevoie urgent de o informatie in legatura cu postarea de mai sus, caci as dori sa depun contestatie la decizia de impunere, si curan expira cele 30 de zile de contestatie. Este o idee buna, sau exista o alta solutie?

Postarea este urmatoarea:

Buna ziua,

Am PFA-ul cu norma de venit cu sediul in Bacau, iar domiciliul meu este in Bucuresti. Am depus declaratiile de venit la ANAF Bucuresti, iar decizia de impunere a fost calculata in functie de norma de venit pe Bucuresti. Din ce vad mai sus, norma se calculeaza conform cu sediul PFA-ului. Ce pot face in aceasta situatie, pentru a mi se recalcula decizia de impunere?

Va multumesc!

Theodora
-

26 octombrie 2014 at 14:23

Pff… nu mai intelg nimic.
Am ajuns la solutia drastica de a-mi da demisia din firma in care sunt angajat si sa continui cu contract de colaborare intre firma mea si firma in care eram angajat.
Deci se exclude ideea angajat+PFA sau angajat+SRL.

Sa presupunem urmatoriul scenariu dintre doua firme SRL.
1. SRL 1 incheie un contract de colaborare pe termen lung (2 ani sa zic) cu SRL 2. In acest caz, dupa cum spuneti, devine activitate dependenta pentru SRL 1. Pe baza a ce ? SRL 1 este la inceput, incheie un contract, care e problema ?
2. care e perioada de control pentru a incadra SRL 1 ca fiind dependenta ? Sa luam de exemplu o firma de constructii, prinde un contract sa construiasca o casa … ia 2 ani. Este incadrata ca dependenta ? SRL 1 nu poate sa construiasca 2 case in acelasi timp, deci nu are cum sa aiba mai multi clienti, chiar daca asta e scopul.
3. conform celebrului Art. 7 – „2.activitate dependentă – orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;”

Mersi !

Vlad
-

26 octombrie 2014 at 15:49

Bună, va mulțumesc pentru informații.
Doresc să colaborez cu o firmă canadiană ca redactor pentru un site, cu plata prin PayPal. Pot să o fac prin pfa și ce presupune asta în materie de chitanțe, contracte, etc?

Vă mulțumesc anticipat!

Bogdan
-

25 octombrie 2014 at 19:53

Am pfa in sistem real fara salariati,am estimat 3000 brut,2000 cheltuieli,1000 net,cat si ce cote trebuie sa platesc?
Multumesc!

genis
-

24 octombrie 2014 at 7:10

mie mi se pare mult sa cotizez la pensionari fie si o luna adica 252 ron , mi-ar parea rau de luat de la gura copilui chiar 2 luni anul asta adica noiembrie plus dec 504ron cu care pot face multe ptr baietelul meude un an si 7 luni …. daca ar trebui sa fiu obligat sa dau inca un an 252 x 12 luni de CAS as consdera o bataie de joc acest PFA si ar fi o idee buna sa-l desfiintez de pe acum cand imi ies actele sa depun direct dizolvarea lui , nu vreau sa platesc pensii la niste batrani pe care sa-i intretin cu forta , in timp ce nu stiu cu ce sa-mi hranesc si sa-mi imbrac copilul desi sunt absolent de master in germanistica si nu numai …. va rog sfatui-ti-ma cum pot evita acast cosmar CAS , ma tem ca si angajarea cu sfert de norma ca fi ignorata in curand ca si dovada ca platim CAS si ca vom fi obligati toti cei cu PFA sa platim enorm ptneru ceea ce nici macar nu face fizic ca si realizari lunare / anuale …. ce cosmar care pare palnuit de gerontocrati impotriva tinerilor , fix la fel cum se intmapla cu drma asigurarlor RCA de 3 ori mai scumpe sub 30 de ani , pare-se tot o masura gerontocrta de import imusa de scumpa noastra UE

Scoala Nana
-

23 octombrie 2014 at 21:22

    Buna ziua. Unde va desfasurati activitatea? Conform Cod fiscal ”ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit.
    (1) În cazul contribuabililor care realizează venituri comerciale venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.”

    Constantin
    -

    27 octombrie 2014 at 15:32

Mi-am infiintat un PFA cu profilul traduceri care va incepe sa functioneze din 1 noiembrie 2014 , nu sunt nici salariat nici pensionar , nici nu iau somaj… cum se procedeaza cu contributia la pensii (cea de minim 250 ron / luna ) ? Daca de exemplu nu voi realiza nici un venit net sau sa zicem, realizez un venit modic (de ex 100ron / luna) in aceste 2 luni care au mai ramas din an , voi fi obligat totusi sa platesc CAS pe aceste 2 luni ? Dar anul viitor ? Sunt suficiente cele 2 luni care au mai ramas din 2014 pentru ca anul viitor sa intru la neplatitori de CAS sau trebuie sa treaca inca un an (2015) in care voi plati obligatoriu 250ron X 12 luni , ca abia apoi sa intru la neplatitori abia din 2016 ?

Scoala Nana
-

23 octombrie 2014 at 14:58

Buna ziua,

Am PFA-ul cu norma de venit cu sediul in Bacau, iar domiciliul meu este in Bucuresti. Am depus declaratiile de venit la ANAF Bucuresti, iar decizia de impunere a fost calculata in functie de norma de venit pe Bucuresti. Din ce vad mai sus, norma se calculeaza conform cu sediul PFA-ului. Ce pot face in aceasta situatie, pentru a mi se recalcula decizia de impunere?

Va multumesc!

Theodora
-

22 octombrie 2014 at 11:00

    Buna ziua,
    Puteti sa va organizati ca PFA. Trebuie sa aveti o certificare in acest domeniu de activitate.
    Stabiliti codul CAEN si verificati daca e pe lista de activitati taxate la norma de venit.
    Ca pensionar nu platiti contributie la pensie.
    Taxele pe care trebuie sa la platit le-am descris aici https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.

    Constantin
    -

    21 octombrie 2014 at 12:08

Buna ziua,
Sunt salariat in firma SRL, X, venit net > 3000 lei.
Detin un SRL, firma Y, 3% impozit pe venit.

Mergand pe acelasi model ca in firmele de IT, si anume angajat+PFA, as dori sa stiu daca eu ca persoana juridica pot incheia un contract de prestari servicii cu firma in care sunt angajat (deci firma Y incheie un contract cu firma X).

In afara de o singura persoana, toti spun ca nu se poate ca angajat sa inchei contract SRL-SRL, ci doar cu PFA. Este adevarat ?
In acest sens as vrea sa imi deschid un PFA, doar pentru acest contract de prestari servicii. Veniturile care, in teorie, s-ar realiza se ridica undeva la ~100.000 / an.

Ce taxe si impozite ar fi de achitat in cazul unei astfel de PFA ?
Nu mi-e prea in clar la PFA (sau poate sunt blocat pe SRL), eu trebuie sa fiu angajat in PFA? Daca sa zic tai o facture de 10.000 lei, ce platesc la stat, impozit si anume 16% ? Restul banilor pot sa ii cheltuiesc in interes personal sau si aici e cu dividente ?

Partea cu PFA pare tentanta deoarece si veniturile din firma Y unde sunt salariat 8h/zi nu mai prea pot creste datorita taxelor. In acest sens as micsora salariul si as incheia contract PFA…
Care sunt veniturile maxim realizabile ? Ma trece ca platitor de TVA sau ceva de genul ?

Ar fi de preferat II sau IF ? Precizez ca vreau PFA doar pentru a incasa veniturile prin contract.

Un sfat ?

Multumesc anticipat.

Vlad
-

20 octombrie 2014 at 7:56

    Buna ziua,
    Trebuie sa aveti grija atat ca srl, dar si mai mult ca PFA, la activitatea dependenta https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/
    Faptul ca sunteti salariat la clientul dvs si aveti si contract de prestari servicii cu acelasi client nu este in regula, indiferent de forma juridica.
    Despre taxe am vorbit atat in materialul gratuit cat si in acest post https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/.
    Nu exista impozit pe dividende la PFA, puteti folosi banii imediat ce-i incasati.

    Constantin
    -

    21 octombrie 2014 at 12:43

      Va multumesc pentru raspuns.
      Am citit articolul dupa ce am postat intrebarea, si asa este, nu se mai poate angajat+PFA (dependenta fiind un singur client).
      Dar nu inteleg unde as putea sa gasesc daca intru in ceva probleme in cazul in care inchei contract cu acelasi client la care sunt angajat, din punct de vedere al SRL.
      Problema rezumata … pot sa fiu angajat+SRL? Daca nu, care ar fi problemele? (pentru PFA am lamurit ca e dependenta).
      Va multumesc !

      Vlad
      -

      21 octombrie 2014 at 12:59

        Aceeasi lege se aplica si la PFA si la SRL. Va recomand sa gasiti mai multi clienti la SRL.

        Constantin
        -

        26 octombrie 2014 at 11:53

Vreau sa deschid o pensiune agro turistica .se poate c persoana fizica autoruizata?si ce taxe trebuie sa polatesc fiind pensionara?

Iacob Maria
-

18 octombrie 2014 at 5:29

Buna ziua,
Am un PFA cu impozitare fixa in domeniul IT. Platesc la PFA trimestrial in jur de 530 de lei (impozit + CASS). In acelasi timp sunt si angajat intr-o companie de IT. Serviciul meu la aceasta companie nu are nicio legatura cu ce fac eu pe PFA.

Exista posibilitatea de a beneficia de o deducere a impozitului sau o deducere a CASS-ului pe PFA in conditiile in care platesc foarte multi bani din salar. (pe fluturas mi se opresc peste 1000 de ron pe luna pentru contributii)?

Multumesc anticipat.

costea17k2013
-

13 octombrie 2014 at 15:04

Va multumesc pentru raspuns.

Doru S
-

13 octombrie 2014 at 7:35

Va salut,
Am oportunitatea de a colabora cu o firma din Italia care nu vor
sa infiinteze o societate in Romania, deci nu poate angaja si ma gandeam la un PFA al meu, care sa factureze care firma din Italia.
Este vreun regim special in acest caz? Platile se fac prin banca in Euro.
Pt masina probabil solutia este un leasig operational care include servisul.
1. Restul : combustibil, hotel + mese, papetarie, laptop, etc. merita sa le bag la detuctibile si am inteles ca sunt doar 50%.
2. Tb sa fac Ordine de Delegatie + Foi parcurs ( sau pot folosi doar facturile de hotel + bon combustibil fara sa le atasez la un ordin de delegatie )?
3. Indiferent de veniturile realizate, pot sa folosesc ca si metoda de calcul b – EXEMPLU DE CALCUL TAXE IN SISTEM REAL?
Multumesc.

Doru S
-

9 octombrie 2014 at 2:21

PFA sistem real – 2014; va rog sa imi spune-ti daca in cheltuielile deductibile pot sa adaug:
– cost benzina (am contract comodat cu proprietarul masinii); masina este doar pentru deplasare nu face parte din domeniul activitatii; exista restrictie la suma deductibila? trebuie sa am alt document in afara bonului fiscal de la benzinarie?; cheltuielile pentru revizie masina?
– asigurarea de viata este deductibila?
– asigurarea de sanatate este deductibila?

Multumesc

Liliana Momete
-

28 septembrie 2014 at 6:53