PFA sau SRL în 2024? Calculator taxe 2024.

Cuprins articol

Articol actualizat cu legea 296/26.10.2023 publicată în M. Of. nr. 977 din 27 Octombrie 2023.

Ce alegem în 2024, PFA sau SRL?

După modificările la Codul Fiscal 2023, aprobate in iulie 2022, iată ca avem din nou modificări la Codul fiscal 2024, aprobate in septembrie 2023, si vom avea si in anii următori, pentru ca in satele acestor modificări nu se aflam nicio strategie, doar dorința de a carpi, pe ici pe colo, găurile de la bugetul de stat.

Dacă din 2023 s-a introdus un nou prag pentru CAS si CASS de 24 de salarii, din 2024 PFA si profesiile liberale sunt puternic afectate de două măsuri:

 • CASS – contributia la sănătate, se calculează la venitul net obținut, baza de calcul a CASS nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii minime si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii;
 • Pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente NU se vor mai cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat.

Desi CASS redevine cheltuiala deductibilă la calculul impozitului pe venitul din activități independente si activități sportive, impactul nu este semnificativ, avem o reducere de 1 procent la venit dar o crester semnificativa a bazei de calcul.

Prin urmare la întrebarea ce alegem in 2024, PFA sau SRL? avem un răspuns clar pe calcule matematice. Totuși, sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le analizam inainte de a gasi forma optima organizare a activitatii.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

Salariul minim pe economie in 2024

De la 1 octombrie Guvernul a crescut salariul minim la 3.300 lei. Pentru calculele de mai jos am folosit salariul de 3.300 lei. Vom actualiza imediat ce vor fi publicate prevederi noi.

Calculator taxe 2024

Instrucțiuni de completare:

 • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
 • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
 • în cazul microîntreprinderii, coloana E și F, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
 • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
 • tot legat de norma de venit, in primul an de activitate venitul realizat poate fi oricât de mare, taxele se calculează la valoarea normei de venit. Daca venitul realizat este mai mare de 25.000 euro in 2023 (aprox. 123.000 lei) din 2024 se aplica sistemul real de impunere pentru venitul realizat in 2024;
 • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
 • daca ești plătitor de TVA, aceasta nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, deci nu o include in venitul estimat;
 • pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 660 lei pe lună.
 • venitul net realizat in cazul microîntreprinderii include si salariul net realizat de primul salariat, condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere.
WP Data Tables

Alege soluția optimă în 2024 în raport de venitul estimat

In funcție de venitul estimat sunt următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.300 lei pe luna, respectiv 39.599 lei an, inclusivÎn acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real, PFA cu norma de venit nu este o buna alegere pentru ca norma de venit este stabilita la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește și CAS și CASS la nivelul normei de venit.
2Venitul net este intre 3.300 si 6.600 lei pe luna, respectiv 79.199 lei/an, inclusivPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS la plafonul de 12 salarii si CASS la venitul net. Costurile cu contabilitatea unei microintreprinderi sunt mai mari decat diferenta de la CASS.
3Venitul net realizat este mai mare de 6.599 lei/lună, respectiv mai mare de 79.199 leiPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci Microintreprindere este mai avantajoasă ca și taxe plătite la stat. O parte din taxele economisite se vor duce catre serviciul de contabilitate.
4Titularul obține și alte venituri peste plafonul de 6 salarii minime pe economie, respectiv peste 19.799 lei;În situația în care se obțin și venituri din chirii, dividende, alte venituri cf lit c)-h)  peste plafonul de 12 salarii atunci microintreprinderea este cea mai buna opțiune și în acest caz; 
5Ești plătitor de TVA sau ai mai mulți salariați Recomandarea este sa lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare.
6Societate platitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Este preferabilă plata de contribuții (CAS&CASS) CA PFA decât plata impozitului pe profit.

Conditii microintreprindere 2024

Pentru ca o societate comercială să se încadreze în categoria microîntreprinderilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa aibă cifra de afaceri de până la 500.000 euro la 31.12.2023;
 • să aibă cel puțin un salariat la 31.12.2023;
 • nu au venituri din consultanta într-un procent mai mare de 20% din venitul realizat;
 • un asociat poate detine 25% sau mai mult din capitalul social doar intr-o singura microintreprindere;

Incepand cu 2024 Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

 • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile:
  • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
  • 5829 – Activități de editare a altor produse software,
  • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
  • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
  • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare,
  • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată,
  • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
  • 5590 – Alte servicii de cazare,
  • 5610 – Restaurante,
  • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
  • 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.,
  • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
  • 6910 – „Activități juridice” – numai pentru activitățile avocaților,
  • 8621 – Activități de asistență medicală generală,
  • 8622 – Activități de asistență medicală specializată,
  • 8623 – Activități de asistență stomatologică,
  • 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
 • 3% pentru microintreprinderile care depășesc plafonul de 60.000 euro sau încep să aibă activitate în unul dintre domeniile menționate mai sus. Aceasta va datora un impozit de 3% din cifra de afaceri, aplicabil incepand cu trimestrul în care una din cele 2 a intervenit.

Studiu de caz: calculator taxe 2024 pentru un venit de 3.000 euro

O persoană fizică intentionează sa desfasoare o activitate economica din care estimeaza ca va obtine in jur 15.000 lei pe luna ( aprox 3.000 euro) cu cheltuieli deductibile de 10% cheltuieli, in jur de 1.500 lei/luna. Persoana analizeaza posibilitate de a deschide o PFA sau o Microintreprindere pentru activitatea desfășurată. Folsind calculatorul de mai sus, rezulta:

 • Avem o diferență de taxe de 48.600 – 35.829 = 12.771 lei în  favoarea microintreprinderii
 • Din aceasta diferenta, putem scădea cheltuielile cu contabilitatea, care pot fi de cateva zeci de lei la PFA si pot ajunge la 400-500 lei pe luna la microintreprindere. Estimăm o dIferenta de 4.000 lei în defavoarea Micro.
 • 12.771 lei – 4.000 lei = 8.771 lei care pot fi
  • încasați de asociatul micro ca dividende, sau 
  • dacă alege PFA ca formă de organizare, acești bani vor merge către contribuția la pensie-CAS;

Concluzii. PFA sau SRL? Care este soluția optimă în 2024?

Alege PFAAlege SRL
Esti la inceput de drum, inca nu cunosti potentialul activitatii pe care vrei sa o desfasoari, unde tu sau familia ta reprezinta principala resursa umana implicata. O PFA/II/IF este mai usor de infiintat, mai usor de gestionat si mai usor de radiat.Activitatea desfasurata presupune inca de la inceput investitii importante, are salariati si un proces laborios de obtinere si vanzare a produselor sau serviciilor, recomand infiintarea unei microintreprinderi.
Dacă vrei o forma de organizare care să-ți ofere independența, flexibilitate si confidentialitate.Dacă intentionetionezi sa cresti afacerea ta, sa angajezi si alte persoane sa te dezvolți si spre alte domenii de activitate.
Dacă vrei sa te folosești venitul obținut imediat ce l-ai încasat. Totodată păstrează bani pentru impozit si contribuții. La PFA exista un singur termen de plata 25 mai a anului următor.Dacă nu ești presat de lipsa de lichiditate, ești disciplinat în utilizarea veniturilor si poți aștepta cateva luni întocmirea de situații financiare și distribuirea de dividende ca sa incasezi venitul realizat.
Ești interesat sa cotizezi mai mult la sistemul public de pensie. Vei plăti CAS la 24 de salarii in loc de a plăti CAS la 12 salarii, ca salariat la microintreprinderea ta. Preferi sa investesti tu banii in locul statului. Și să-ți asumi riscurile aferente; cu atat mai mult dacă se obțin venituri mai mari de 6 salarii din chirii, dividende, investiții, late surse. 
Pentru taxele PFA exista un singur termen de plată, 25 mai a anului următor.Trebuie sa platesti contabilul, taxele la salarii și impozitul pe venit trimestrial.
Desfășori activități de consultanta. CAEN 7022 Activități de consultanta pentru afaceri si management este o activitate des întâlnita care nu poate fi transferata pe microîntreprinderi.Dorești sa-si asume altcineva de aceasta responsabilitate si sa platesti pe aceasta persoana.

Important! Contributia la pensie (CAS) si la sanatate (CASS) nu reprezinta taxe, acestea sunt cotributii la fondul național de pensii/sau la fondul de sanatate, care-ti da dreptul la încasarea unei pensii după varsta minima de pensionare respectiv la servicii medicale în spitalele publice.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

416 comentarii

Buna ziua,

CAS la PFA din 2024 nu este 10% din 24 salarii minime? si anume 10% din 79,200 ?

Alex
-

9 noiembrie 2023 at 14:24

  Buna ziua! Este 25% din 12 sau 24 de salarii. Vedeti mai sus.

  Constantin
  -

  9 noiembrie 2023 at 17:00

   Buna ziua!
   Caen 6622 nu apare in lista de mai sus. Lista este o adaugire la caen-urile exceptate de la micro, lista valabila pt anul 2023, sau lista este finala pt 2024?
   Va intreb pt ca, pana in 2022 inclusiv, acest caen era pt micro.
   Incepand cu 2023, caen 6622 a fost trecut la impozit pe profit, nici nu mai conteaza venitul brut.
   Pt 2024 sa inteleg ca este micro?
   Multumesc.

   mihai
   -

   20 noiembrie 2023 at 12:54

Buna ziua,
Cred ca trebuie corectat ceva in tabel: avand in vedere ca nu este deductibila cheltuiala cu contributia la CAS (25%), randul 12 – pt PFA in sistem real – nu reflecta corect venitul impozabil, acesta este mai mare cu 25%. Doar CASS (10%) este deductibila.

Andreea
-

7 noiembrie 2023 at 12:20

  Buna ziua! Este corect in calculator, CAS este deductibil. A fost dintotdeauna. Mai exact, se scade din baza impozabila, sectiunea 1.4 din Declaratia Unica.

  Constantin
  -

  7 noiembrie 2023 at 12:28

Ar fii bine sa il actualizati si pe 2024

Alexandru
-

24 octombrie 2023 at 9:53

excelul de mai sus nu se incarca

Raluca
-

10 octombrie 2023 at 7:07

  Buna ziua! Functioneaza acum.

  Constantin
  -

  11 octombrie 2023 at 8:14

Buna! Oare nu mai functioneaza deloc calculatorul de taxe?

Alice
-

3 octombrie 2023 at 12:39

  Buna! Functioneaza acum.

  Constantin
  -

  11 octombrie 2023 at 8:14

Buna seara,

Tabela nu se mai incarca, de cateva zile, si nu cred ca e de la mine, am incercat si Chrome si Edge, de pe doua masini diferite.

George Mihaescu
-

27 septembrie 2023 at 21:59

  Buna ziua! Multumim pentru notificare, verificati acum va rog.

  Constantin
  -

  11 octombrie 2023 at 7:33

Foarte util, asteptam calculele dupa modificarile din 2024, multumim frumos

Iasmin
-

19 septembrie 2023 at 7:47

Buna ziua,
Pentru codul CAEN 4939 (ridesharing) se poate alege norma de venit?
Multumesc!

Viorel
-

15 august 2023 at 4:28

Cred că este o eroare în celulele C10 și C11. Sumele sunt constante indiferent de valorile celorlaltor celule.

Ionuț
-

12 august 2023 at 22:00

  Nu este eroare, asa se calculeaza la norma de venit. Schimabti norma de venit de 37.000 lei si o sa vedeti ca se schimba si in celulele C10-C11.

  Constantin
  -

  13 august 2023 at 15:12

Bună ziua! Am un PFA, cu un venit lunar 4000-5000 lei. Nu am plătit nimic până în acest moment nici la CAS, nici la CASS. Nu am carte de muncă. Sunt obligată de acum să fac acest lucru?

Maria G
-

2 august 2023 at 15:59

  Buna ziua! Trebuie sa depuneti declaratia unica si sa stabiliti impozitul si contributiile de plata. Calculatorul de mai sus va ajuta.

  Constantin
  -

  7 august 2023 at 8:18

Buna ziua,
Multumesc de raspuns, probabil ca nu am formulat corect.
Cand venitul realizat depaseste nivelul de doua norme de venit anual (norma de venit de 36000 lei anual), CAS si CASS datorate se calculeaza asupra bazei de 72000 lei anual si rezulta18000 lei si respectiv 7200 lei;
Tabelul nu contine aceasta situatie. In coloana „PFA Norma de venit”, la venitul de 150000 lei se datoreaza CAS 18000 lei si CASS 7200 lei. Gresesc?

Eugen Ionita
-

23 iunie 2023 at 8:41

  Buna ziua! Daca norma de venit este 36.000 lei si venitul realiza de dvs este 1 milion de euro, datorati taxe la norma de venit de 36.000 lei. Daca norma de venit este 72.000 lei si venitul realizat de dvs este 1 milion de euro, datorati taxe la norma de venit de 72.000 lei. Modificati in tabel valoarea normei si o sa vedeti diferentele. Daca norma de venit sau normele cumulate sunt in valoare de 150.000 lei calculatorul va calcula corect.

  Constantin
  -

  23 iunie 2023 at 21:17

Buna ziua,

La PFA norma de venit pentru situatia in care venitul realizat este mai mare decat doua norme (de ex. 78000 lei=6500 lei lunar x12 luni) CAS datorat este 18000 lei anual si CASS anual este 7200 lei. Tabelul nu face calculul asta, sau nu vad eu?

Eugen Ionita
-

22 iunie 2023 at 16:06

  Buna ziua! Impozitul si contributiile se stabilesc la valoarea normei de venit, nu la venitul realizat.

  Constantin
  -

  22 iunie 2023 at 18:03

Buna ziua. O persoana fizica, salariata la o alta firma,cu norma intreaga, are venituri din dividende , si venituri din asigurari ce depasasec cumulul a 24 salarii.
Intrebarea mea este daca plateste CAS aceste venituri?

Alina Ursa
-

22 mai 2023 at 10:43

Bună ziua, dețin un PFA cu norma pe venit cod CAEN 6202 iar venitul este mai mare de 12000 lei pe luna, din 2024 trec în sistem real așa am înțeles…. Întrebare este următoare: Mai beneficiez de reducere 50% în sistem real și dacă este opțională plata CAS și CASS având în vedere că sunt și angajat cu 8 ore pe perioadă nedeterminată ? Dacă forma în sistem real credeți că este dezavantajoasă în situația prezentă mai sus, puteți vă rog frumos să îmi spune-ți care formă o recomandați în acest caz ?

Florin
-

18 mai 2023 at 13:53

Buna ziua,
La un PFA cu norma de venit, norma de venit fiind de 50.000 RON, plata CAS si CASS se calculeaza in functie de venitul estimat, sau pe baza normei de venit?
Multumesc.

Emanuel
-

16 mai 2023 at 18:23

  Buna ziua! In cazul dvs impozitul si contributiile se calculeaza in functie de norma de venit.

  Constantin
  -

  17 mai 2023 at 16:13

Buna ziua,

Tocmai ce am infiintat un PFA, voi realiza urmatoarea activitate (colaborare B2B programator pentru o companie din Statele Unite + comert shopify international produse digitale + merch )

Veniturile pentru IT o sa depaseasca plafonul de 300.000 de RON. Inteleg ca voi trece la platitor de TVA. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii legat de acest aspect? Calculatorul de mai sus nu pare sa tina cont de TVA, plata 24% sau cel mai probabil nu am eu cunostiintele necesare.

Un alt punct ar fi cel de codul TVA intracomunitar pentru comert online, pentru codul CAEN 4791

Astept cu mult interes raspunsul dumneavoastra!

Dumitru Emanuel
-

18 aprilie 2023 at 8:14

Bună ziua,

In anul 2023, se pastreaza restrictiile in situatia in care au intervenit modificari fiscale daca avem PFA si CIM la același angajator?(situatia pt PFA se incadreaza la mai mult de 24 de salarii, stiind ca taxele vor fi platite la limita superioara a plafoanelelor). Inca se pot recalcula veniturile din PFA ça fiind salariale, avand in vedere aceste modificari , la un control ANAF? este o diferenta intre CIM si PFA sau CIM si SRL la acelasi angajator ?
Mulțumesc !

Alina Andrei
-

24 februarie 2023 at 16:04

Bună ziua doresc sa înființez o firma kinetoterapie ,masaj,fizioterapie.Sunt asistent BFKT,și masterand anul 1 kinetoterapie si reeducare neuromotorie.Ce este mai indicat sa deschid pfa sau srl?Eu voi fi sigura care va lucra jn firma.Cod caen8690.,în apartamentul proprietate pers.

Ene Alina
-

18 februarie 2023 at 21:46

Foarte bun articolul!
M-a ajutat să fac niște calcule utile.

Andrei
-

10 februarie 2023 at 20:14

SRL cu contract de colaborare pe prestari servicii (activitati de training/formare profesionala), infiintat martie 2022. Venit pana la 3.000 lei/lunar, fara profit. Fara angajati, doar un administrator. Cum afecteaza noile schimbari ale Codului Fiscal si ce solutii exista? Multumesc.

Anamaria Popescu
-

1 februarie 2023 at 17:22