PFA sau SRL în 2024? Calculator taxe 2024.

Cuprins articol

Articol actualizat cu legea 296/26.10.2023 publicată în M. Of. nr. 977 din 27 Octombrie 2023.

Ce alegem în 2024, PFA sau SRL?

După modificările la Codul Fiscal 2023, aprobate in iulie 2022, iată ca avem din nou modificări la Codul fiscal 2024, aprobate in septembrie 2023, si vom avea si in anii următori, pentru ca in satele acestor modificări nu se aflam nicio strategie, doar dorința de a carpi, pe ici pe colo, găurile de la bugetul de stat.

Dacă din 2023 s-a introdus un nou prag pentru CAS si CASS de 24 de salarii, din 2024 PFA si profesiile liberale sunt puternic afectate de două măsuri:

  • CASS – contributia la sănătate, se calculează la venitul net obținut, baza de calcul a CASS nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii minime si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii;
  • Pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente NU se vor mai cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat.

Desi CASS redevine cheltuiala deductibilă la calculul impozitului pe venitul din activități independente si activități sportive, impactul nu este semnificativ, avem o reducere de 1 procent la venit dar o crester semnificativa a bazei de calcul.

Prin urmare la întrebarea ce alegem in 2024, PFA sau SRL? avem un răspuns clar pe calcule matematice. Totuși, sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le analizam inainte de a gasi forma optima organizare a activitatii.

Important: În cadrul acestui articol termenul PFA se referă toate formele de organizare: PFI, II, IF, Profesii Liberale sau alte asocieri fără personalitate juridică.

Salariul minim pe economie in 2024

De la 1 octombrie Guvernul a crescut salariul minim la 3.300 lei. Pentru calculele de mai jos am folosit salariul de 3.300 lei. Vom actualiza imediat ce vor fi publicate prevederi noi.

ContApp- solutia completa pentru PFA si profesii Liberale

Calculator taxe 2024

Instrucțiuni de completare:

  • completează spațiile albe din tabel conform estimărilor tale;
  • cheltuielile lunare deductibile estimate – sunt cheltuieli directe, legate de obținerea venitului;
  • în cazul microîntreprinderii, coloana E și F, cheltuielile cu salariul sunt evidențiate separat, fiind un cost fiscal al formei de organizare; de regulă asociatul unic se angajează la srl-ul la care este asociat;
  • dacă activitatea nu poate fi impozitată cu normă de venit, completează cu 0 în tabel la norma de venit sau ignoră;
  • tot legat de norma de venit, in primul an de activitate venitul realizat poate fi oricât de mare, taxele se calculează la valoarea normei de venit. Daca venitul realizat este mai mare de 25.000 euro in 2023 (aprox. 123.000 lei) din 2024 se aplica sistemul real de impunere pentru venitul realizat in 2024;
  • na – înseamnă că nu se aplică formei de organizare;
  • daca ești plătitor de TVA, aceasta nu are nicio influență asupra calculelor de mai jos, deci nu o include in venitul estimat;
  • pentru calculul impozitului pe salariu la microîntreprindere s-a inclus o deducere personală de 660 lei pe lună.
  • venitul net realizat in cazul microîntreprinderii include si salariul net realizat de primul salariat, condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere.
WP Data Tables

Alege soluția optimă în 2024 în raport de venitul estimat

In funcție de venitul estimat sunt următoarele opțiuni:

NrVenit net obținut Opțiuni:
1Venitul net este mai mic decât 3.300 lei pe luna, respectiv 39.599 lei an, inclusivÎn acest caz, singura opțiune este PFA în sistem real, PFA cu norma de venit nu este o buna alegere pentru ca norma de venit este stabilita la cel puțin 12 salarii minime pe economie și se plătește și CAS și CASS la nivelul normei de venit.
2Venitul net este intre 3.300 si 6.600 lei pe luna, respectiv 79.199 lei/an, inclusivPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci PFA în sistem real este soluția optimă, plătești CAS la plafonul de 12 salarii si CASS la venitul net. Costurile cu contabilitatea unei microintreprinderi sunt mai mari decat diferenta de la CASS.
3Venitul net realizat este mai mare de 6.599 lei/lună, respectiv mai mare de 79.199 leiPFA cu norma de venit, dacă activitatea poate fi impusă cu norma de venit, iar dacă nu se poate cu norma, atunci Microintreprindere este mai avantajoasă ca și taxe plătite la stat. O parte din taxele economisite se vor duce catre serviciul de contabilitate.
4Titularul obține și alte venituri peste plafonul de 6 salarii minime pe economie, respectiv peste 19.799 lei;În situația în care se obțin și venituri din chirii, dividende, alte venituri cf lit c)-h)  peste plafonul de 12 salarii atunci microintreprinderea este cea mai buna opțiune și în acest caz; 
5Ești plătitor de TVA sau ai mai mulți salariați Recomandarea este sa lucrezi cu un contabil și costul cu serviciul de contabilitate nu mai poate fi un criteriu de departajare între formele de organizare.
6Societate platitoare de impozit pe profitNu este recomandabilă în nicio situație. Este preferabilă plata de contribuții (CAS&CASS) CA PFA decât plata impozitului pe profit.

Conditii microintreprindere 2024

Pentru ca o societate comercială să se încadreze în categoria microîntreprinderilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aibă cifra de afaceri de până la 500.000 euro la 31.12.2023;
  • să aibă cel puțin un salariat la 31.12.2023;
  • nu au venituri din consultanta într-un procent mai mare de 20% din venitul realizat;
  • un asociat poate detine 25% sau mai mult din capitalul social doar intr-o singura microintreprindere;

Incepand cu 2024 Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile:
    • 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator,
    • 5829 – Activități de editare a altor produse software,
    • 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
    • 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației,
    • 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare,
    • 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată,
    • 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
    • 5590 – Alte servicii de cazare,
    • 5610 – Restaurante,
    • 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente,
    • 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.,
    • 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor,
    • 6910 – „Activități juridice” – numai pentru activitățile avocaților,
    • 8621 – Activități de asistență medicală generală,
    • 8622 – Activități de asistență medicală specializată,
    • 8623 – Activități de asistență stomatologică,
    • 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
  • 3% pentru microintreprinderile care depășesc plafonul de 60.000 euro sau încep să aibă activitate în unul dintre domeniile menționate mai sus. Aceasta va datora un impozit de 3% din cifra de afaceri, aplicabil incepand cu trimestrul în care una din cele 2 a intervenit.

Studiu de caz: calculator taxe 2024 pentru un venit de 3.000 euro

O persoană fizică intentionează sa desfasoare o activitate economica din care estimeaza ca va obtine in jur 15.000 lei pe luna ( aprox 3.000 euro) cu cheltuieli deductibile de 10% cheltuieli, in jur de 1.500 lei/luna. Persoana analizeaza posibilitate de a deschide o PFA sau o Microintreprindere pentru activitatea desfășurată. Folsind calculatorul de mai sus, rezulta:

  • Avem o diferență de taxe de 48.600 – 35.829 = 12.771 lei în  favoarea microintreprinderii
  • Din aceasta diferenta, putem scădea cheltuielile cu contabilitatea, care pot fi de cateva zeci de lei la PFA si pot ajunge la 400-500 lei pe luna la microintreprindere. Estimăm o dIferenta de 4.000 lei în defavoarea Micro.
  • 12.771 lei – 4.000 lei = 8.771 lei care pot fi
    • încasați de asociatul micro ca dividende, sau 
    • dacă alege PFA ca formă de organizare, acești bani vor merge către contribuția la pensie-CAS;

Concluzii. PFA sau SRL? Care este soluția optimă în 2024?

Alege PFAAlege SRL
Esti la inceput de drum, inca nu cunosti potentialul activitatii pe care vrei sa o desfasoari, unde tu sau familia ta reprezinta principala resursa umana implicata. O PFA/II/IF este mai usor de infiintat, mai usor de gestionat si mai usor de radiat.Activitatea desfasurata presupune inca de la inceput investitii importante, are salariati si un proces laborios de obtinere si vanzare a produselor sau serviciilor, recomand infiintarea unei microintreprinderi.
Dacă vrei o forma de organizare care să-ți ofere independența, flexibilitate si confidentialitate.Dacă intentionetionezi sa cresti afacerea ta, sa angajezi si alte persoane sa te dezvolți si spre alte domenii de activitate.
Dacă vrei sa te folosești venitul obținut imediat ce l-ai încasat. Totodată păstrează bani pentru impozit si contribuții. La PFA exista un singur termen de plata 25 mai a anului următor.Dacă nu ești presat de lipsa de lichiditate, ești disciplinat în utilizarea veniturilor si poți aștepta cateva luni întocmirea de situații financiare și distribuirea de dividende ca sa incasezi venitul realizat.
Ești interesat sa cotizezi mai mult la sistemul public de pensie. Vei plăti CAS la 24 de salarii in loc de a plăti CAS la 12 salarii, ca salariat la microintreprinderea ta. Preferi sa investesti tu banii in locul statului. Și să-ți asumi riscurile aferente; cu atat mai mult dacă se obțin venituri mai mari de 6 salarii din chirii, dividende, investiții, late surse. 
Pentru taxele PFA exista un singur termen de plată, 25 mai a anului următor.Trebuie sa platesti contabilul, taxele la salarii și impozitul pe venit trimestrial.
Desfășori activități de consultanta. CAEN 7022 Activități de consultanta pentru afaceri si management este o activitate des întâlnita care nu poate fi transferata pe microîntreprinderi.Dorești sa-si asume altcineva de aceasta responsabilitate si sa platesti pe aceasta persoana.

Important! Contributia la pensie (CAS) si la sanatate (CASS) nu reprezinta taxe, acestea sunt cotributii la fondul național de pensii/sau la fondul de sanatate, care-ti da dreptul la încasarea unei pensii după varsta minima de pensionare respectiv la servicii medicale în spitalele publice.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

418 comentarii

Buna ziua,

In primul rand felicitari pentru articol si pentru exemple, dar mai ales concluzia de la final 🙂
Am o intrebare legata de PFA, daca eu voi factura in anul 2023 doar in primele 2 luni din an pentru ca apoi voi intrerupe activitatea pe PFA (concediu de crestere copil), iar venitul brut pe care il voi realiza estimez ca este sub plafonul de 12 salarii min, cum se va face calculul? Voi raporta venitul brut realizat din astea 2 luni la 12 luni din an? pentru ca in cazul asta as plati doar impozit. Sau se calculeaza altfel?
Multumesc

Elena B
-

17 noiembrie 2022 at 12:33

    Buna ziua! Platiti in functie de nivelul venitului net realizat, nu a perioadei de activitate.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:45

      Daca ai un srl cu 1 angajat pe salar minim pe economie,cu cod caen 6622 ai 6619,o cifra de afaceri de 500000 RON si cu un profit brut de 350000 RON, dupa data de 01.01.2023 vei achita : 16% impozit pe profit,1% impozit pe Cifra de Afaceri,8% dividende.Cat vei avea de plata CAS-ul si CASS-ul pt veniturile sin dividende?

      Gheorghe Rares
      -

      18 noiembrie 2022 at 8:32

        Nu veti plati si 1% impozit micro, fiind cu impozit profit, doar 16% impozit din profit, contributii salariat daca e cazul, iar referitor la dividende, nu platiti cas, doar cass….depasind plafonul de 24 salarii, 7200 lei veti plati/an.

        Lacramioara
        -

        8 februarie 2023 at 17:21

Bună,
Daca realizez un venit net de peste 100.000 lei, dar sunt angajat cu CM normă întreagă (8 ore), tot aceleași contribuții le voi plăti ca PFA?
Mulțumesc!

Dan
-

17 noiembrie 2022 at 0:12

    Calitatea de salariat conteaza doar in situatia in care aveti o activitate impusa cu norma de venit. In sistem real platiti aceleasi taxe, chiar daca sunteti salariat.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:22

Bună ziua, totuși nu e mai avantajos să plătești impozit pe profit de 16% decât să ai un PFA, la venituri de 5000 de ron/lună cu cheltuieli deductibile de 1500?

Când va fi disponibil calculatorul fiscal actualizat pentru 2023?

Mulțumesc!

Rafiliu Andrei
-

16 noiembrie 2022 at 20:34

    Ca sa fie reprezentativa comparatia intre cele doua forme de organizare am mers pe un caz standard, valabil pentru 90% din cszuri. Nu discutam situatii particulare! Calculatorul o sa fie gata pana la sfarsitul lunii.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    18 noiembrie 2022 at 0:21

Bun calculul și primul pe care-l văd care ia în calcul costurile contabilității la SRL. Felicitări!
Într-adevăr, pentru venituri sub al doilea prag de contribuții, PFA-ul e mai avantajos.

Însă contabilitatea la PFA nu costă 1000 de lei pe an. O licență pentru o aplicație costă între 160 (Saga) și 400 (Contapp) de lei pe an.
Dacă nu ai chestii complicate, o poți face gratis într-un program de calcul tabelar (Google, care e tot gratuit).

Am făcut un calcul pentru două PFA-uri comparativ cu un SRL la care sunt angajate cele două persoane (administrator cu mandat și angajat, fiecare cu brut de 3.000).
Nici când ambele PFA-uri depășesc pragul al doilea de contribuții NU e mai avantajos SRL-ul.
De exemplu, pentru un venit brut cumulat de 156.000 (6.500 brut lunar la fiecare PFA) rezultă o diferență de aprox 7.500 de lei anual în favoarea PFA-urilor.

Adrian
-

16 noiembrie 2022 at 13:32

    Multumesc pentru apreciere! PFA-ul este mai avantajos, dar trebuie facute calcule de la caz la caz.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 noiembrie 2022 at 19:34

Buna ziua,

Articolul are o oarecare abordare subiectiva si incompleta.
Abordarea taxelor pentru PFA (de pilda impizitarea pe CASS sau CAS sau alte taxe) trebuie calculate in functie de toate veniturile pe care le realizeaza o persoana fizica.. atat din PFA cat si din alte surse.. gen chirii, dividende…. etc. Deci analiza din articol e incompleta.
Articolul abordeaza doar fiscal lucrurile… insa un SRL are avantaje in fata unui PFA din punct de vedere juridic (raspunderea legala e diferita intre cele doua forme de organizare) din punct de vedere a posibilitatii de a accesa diverse fonduri guvernamentale sau europene. Pe PFA fondurile sunt foarte limitate, in schimb pe SRL sunt cu totul alte posibilitati.
Deci…

Adrian HODREA
-

16 noiembrie 2022 at 11:33

    Buna ziua! In ceea ce priveste celelalte venituri de care vorbiti chirii, nu trebuie luate in calcul pentru a raspunde la intrebarea principala din articol, stabileste fiecare in functie de situatia proprie. In ceea ce priveste partea cu raspunderea, aveti dreptate, o sa completez tabelul, desi nimeni nu-si propune falimentul sau sa dea teapa. In ceea ce priveste accesarea de fonduri europene, depinde de fiecare program, sunt acceptate si activitatile independente in unele cazuri.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 noiembrie 2022 at 19:24

      Buna ziua,
      Corect, nimeni nu-si propune „falimentul sau sa dea teapa”, dar nu despre asta este vorba cand abordam subiectul limita raspunderii, ci despre efectul unor posibile prejudicii aparute in cazul unor erori de interpretare a legislatiei, erori „omenesti” sau chiar cazuri de abuzuri ale organelor de control, sa nu mai vorbim de vestitul termen „solidar” in materie de TVA cand ai ghinionul sa intri intr-o relatie cu un partener cu probleme si lista poate continua, cine a vazut asa ceva stie despre ce este vorba…

      G
      -

      17 noiembrie 2022 at 10:40

        Sunt o sumedenie de situatii particulare pe care nu le-am luat in calcul, pentru ca nu este relevant pentru comparatia noastra. Fiecare persoana va stabili in functie de situatia proprie.

        CONSTANTIN COZMA
        -

        18 noiembrie 2022 at 0:25

Buna ziua,Cum se aplica aceasta modificare in cazul pensionarilor daca are PFI – sistem real.Multumesc penru raspuns

Agent de asigurare
-

16 noiembrie 2022 at 8:44

    Buna ziua! Pensionarii nu platesc CAS, celelalte obligatii fiscale nu se schimba.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    16 noiembrie 2022 at 19:16

      Multumesc foarte mult !

      Agent de asigurare
      -

      17 noiembrie 2022 at 21:55

Am un PFA si preconizez ca veniturile sa depaseasca valoarea de 60 000 euro pe an ceea ce va insemna ca voi plati TVA din momentul cand ajung la aceea valoare sau pe toate veniturile din anul respectiv?

Emanuel
-

10 noiembrie 2022 at 11:36

    Bună ziua! Veti plăti TVA pentru sumele facturate după obținerea codului de TVA.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    11 noiembrie 2022 at 22:44

Buna ziua!

Superb ghid! Cand va fi updatat pentru 2023?

Multumesc

Cosmin
-

26 iulie 2022 at 11:19

Daca am PFA si incasari anuale de peste 300.000 RON (plafonul pentru obligatia de a trece la platitori de TVA), insa am contracte doar cu firme din afara tarii, mai intru la platitor de TVA?

Barbu Andrei
-

7 decembrie 2021 at 22:20

Bună ziua!
Sunt medic și voi presta servicii într-o clinică, dar nu știu ce tip de entitate fiscală să aleg în vederea colaborării. Venitul pe care estimez că îl voi realiza este de 10000 lei/lună și nu voi avea alți angajați. Ce să aleg ca formă fiscală, PFA sau SRL? Ce formă de impozitare ar fi mai convenabilă?
Mulțumesc!

Mihail B
-

14 noiembrie 2021 at 21:44

Buna ziua, in cazul unei PFA in sistem real raportarea impozitarii se face pentru perioada 1 ian – 31dec? Spre exemplu, pur teoretic, daca ma infiintez azi in octombrie pentru a ramane sub plafon si a nu plati CASS/CAS e ok sa emit facturi totale cu 1 leu sub plafon pana pe 31 decembrie si alte facturi cu 1 leu sub plafon pe 1 ianuarie? Bineinteles, considerand ca nu exista alte incasari.

Liviu
-

26 octombrie 2021 at 23:27

Buna ziua! Cred ca calculatorul este gresit. La „Dividende brute repartizate din profit” pt micro cu salariat este blocat la 7176.00 ceea ce face ca restul valorilor sa fie la fel, gresite

T
-

8 septembrie 2021 at 7:15

    Buna ziua! Am rezolvat eroarea. Va rog sa verificati.

    Constantin
    -

    16 septembrie 2021 at 12:53

Salariul minim brut este acum 2300 lei. Cred ca ar trebui actualizate formulele

roger
-

10 iunie 2021 at 15:52

    Buna ziua! Calculul este pentru 2020. O sa scriem un articol si cu calculele pentru 2021.

    Constantin
    -

    27 iunie 2021 at 9:37

Buna ziua! In cazul in care veniturile sunt peste 100000 euro/an, nu se mai poate PFA cu normal de venit si in cazul asta se poate ignora coloana respectiva. Gresesc ceva?

Ta
-

28 mai 2021 at 9:35

Buna ziua. Am observat ca acest calculator nu mai functioneaza – apar multe erori. Era de foarte mare ajutor!
Imi puteti spune va rog daca planuiti sa fixati aceasta problema?
Multumesc!

Vlad
-

26 februarie 2021 at 8:21

    Buna ziua! Am rezolvat cu erorile. S-au schimbat operatorii din ratiuni de securitate si formulele complexe nu au mai functionat. Multumim pentru atentionare.

    Constantin
    -

    26 februarie 2021 at 16:07

      Perfect! Mulțumesc și eu pentru promptitudine.

      Vlad
      -

      26 februarie 2021 at 22:01

Buna ziua,

Acest calculator este defect? Apar o gramada de erori acum…

Alex
-

17 februarie 2021 at 7:01

    Buna ziua! Am rezolvat cu erorile. Multumesc pentru atentionare.

    Constantin
    -

    26 februarie 2021 at 16:06

Permiteti-mi o remarca: in cazul in care pfa (I.I., IF) ar trece de 26.760 lei/anul fiscal 2020 si nu se doreste plata CAS, CASS, solutia ar fi incheierea unui contract de asociere in participatiune, solutie perfect legala, dar si utila. Recomand.

atticus
-

6 decembrie 2020 at 11:36

Buna ziua!
Am un PFA din 2014, înregistrat pe numele meu, însă de activitatea acestuia se ocupă soțul. Eu sunt angajată cu contract pe perioadă nedeterminată(bugetară). Cum pot proceda ca activitatea soțului să fie înregistrată ca
vechime în muncă?
Multumesc!

Onofrei
-

22 noiembrie 2020 at 19:49

    Buna ziua! Pentru a acumula vechime in munca trebuie sa-si faca sotul dvs o PFA. La aceasta data contributia platita se inregistreaza pe contul dvs, titularul PFA,

    Constantin
    -

    23 noiembrie 2020 at 8:30

      Buna ziua! Pana la acest moment nu se recunoaste ca si vechime in munca, activitatea desfasurata prin PFA (chiar daca sunt platite CAS si CASS aferente activitatii desfasurate). Este o inechitate legislativa care poate va fi corectata in viitor. Pana atunci persoanele care isi desfasoara activitatea sub aceasta forma, inca isi mai pot „cumpara” vechime.

      Sorin
      -

      3 august 2021 at 11:09

Sunt angajat cu norma intreaga. Daca imi infiintez un PFA si depasesc suma de 27000 lei, voi achita iar CAS si CASS?

Roman Nicu
-

22 noiembrie 2020 at 19:17

    Buna ziua! Norma de venit se reduce cu 40-50% daca sunteti si salariat. Verificati normele si criteriile de reducere de la sfarsitul tabelului. https://contapp.ro/norme-de-venit-2020/

    Constantin
    -

    23 noiembrie 2020 at 8:32

      Buna ziua !
      Asa cum spunea si domnul Roman Nicu: situatia actuala – PFA cu norma de venit, depasind insa limita de 25000E/an si angajat cu norma intreaga la o companie privata. Exista obligativitatea achitarii CAS si CASS pe PFA ?

      Costin
      -

      16 noiembrie 2022 at 13:42

Buna ziua, doresc sa deschid un PFA in domeniul IT, partea de security. Intrebarea este, daca cumva (si in cel mai rau caz) in 6 luni – 1 an nu am nici un venit, trebuie sa platesc ceva taxe?

Cristi
-

27 octombrie 2020 at 7:20

    Bună ziua! Înființați PFA si la depunerea declaratiei unice alegeți sistemul real de impozitare. Veti plati impozit la venitul realizat.

    Constantin
    -

    27 octombrie 2020 at 7:25