Declarația unică 2023
Declarația unică 2023
Atenție! pentru veniturile obținute în 2022 se aplică prevederile Codului fiscal din 2022. Modificările aduse codului fiscal din 2023 afectează veniturile obținute/estimate în cursul anului 2023.
Taxe și contribuții declarate prin Declarația Unică
Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2022 și/sau estimează pentru 2023, venituri din:
- venituri din activități independente;
- venituri din contracte de activitate sportivă;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venituri din investiții: dividende, titluri de investiții, criptomonede, etc;
- venituri din alte surse;
- venituri din străinătate, inclusiv veniturile din pensii și salarii.
În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează la:
- capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2022;
- capitolul 2 din declarație, unde se estimează venitul pentru 2023;
Atenție! Nu se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau pentru care s-au calculat contribuții sociale la sursă.
Ce este nou în declarația unică 2023
Codul fiscal a fost modificat prin OUG 16/2022 și aduce modificări importante privind plafoanele de contribuții sociale datorate de contribuabili. Aceste plafoane afectează veniturile estimate la capitolul II din declarație, cu venitul estimat pentru 2023. Am discutat despre modificările la codul fiscal în acest articol.
Se modifică baza de calcul a contribuțiilor sociale, astfel, în ceea ce privește CAS – contribuția la pensie, persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor și contracte de activitate sportivă datorează CAS la o bază de calcul egală cu:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară;
Se modifică baza de calcul a contribuțiilor sociale de sănătate, CASS, astfel persoanele care obțin venituri din activități independente, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, cedarea folosinței bunurilor, învestiții, agricultură, venituri din alte surse, venituri din străinătate, datorează CASS la o bază de calcul egală cu:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, termenul de plată a obligațiilor datorate este 25 mai 2024.
Desi nu este o noutate, se introduce clar prevederea conform căreia dacă s-au declarat contribuții sociale în declarația de venit estimat, nu mai este necesar să se declare contribuții de plată și în declarația de venit realizat.
(3^2) Prin excepție de la prevederile alin. (3^1), în situaţia în care venitul realizat se încadrează în acelaşi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122, în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări sociale.
În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 12 sau 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 6 respectiv 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.
Persoanele care obțin venituri din pensii, datorează CASS pentru sumele care depășesc valoarea de 4.000 lei. Aceste sume se declară la secțiunea I.2.3.Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care obțin din străinătate venituri din pensii
Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2022
Până la această dată, 07 decembrie 2022, nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2022. Legea bugetului de stat abia a fost publicată pentru consultare publică.
Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2023
Prin declarația unică se stabilește și obligația de plată a contribuțiilor sociale datorate: CAS și CASS.
- Pentru 2022 se datorează contribuții sociale dacă venitul net (sau brut, după caz) realizat depășește valoarea de 30.600 lei. Detalii pe larg aici;
- Pentru 2023 se datorează contribuții sociale dacă venitul net (sau brut) estimat depășește valoarea de 18.000 lei. Vezi aici pe larg.
- CASS se datorează dacă venitul depășește valoarea de 18.000/36.000/72.000 lei;
- CAS se datorează dacă venitul depășește valoarea de 36.000/72.000 lei.
Completare Declarația Unică
Persoanele fizice care realizează venituri pentru care NU există obligativitatea reținerii la sursă a contribuțiilor sociale, depun declarația unică astfel:
- completează capitolul 2 din declarație, cu venitul estimat pe anul curent, și stabilesc contribuții de plată, dacă venitul estimat este mai mare de 6/12/24 salarii minime pe economie, sau
- după încheierea anului fiscal, completează capitolul 1 din declarație, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor și stabilesc contribuții de plată, dacă venitul realizat în anul precedent (2022) este mai mare decât plafonul de 6/12/24 de salarii minime pe economie.
Atenție! Conform Ordinului nr. 2541/2022 pentru aprobarea modelului declarației unice 2023, dacă s-a declarat contribuție de plată prin declarația de venit estimat (cap II din decl 2022) nu se mai declară contribuții de plată după încheierea anului fiscal (capitolul 2 din declarația 2023). Pe scurt, dacă vă încadrați la punctul 1 de mai sus nu se mai aplică punctul 2.
CASS opțional prin Declarația Unică 2023. Model completat.
Persoanele care se regăsesc în categoria de la punctul b) de mai sus, deci care NU obțin venituri și care NU sunt exceptate de la plata CASS, (cf art 154 din codul fiscal), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, pentru o perioadă de 12 luni. Mai multe detalii aici.
Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2023, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:
- 3.000 lei x 6 luni = 18.000 lei;
- 18.000 lei x 10% = 1.800 lei contribuție de plată pentru declarația unică depusă în 2023
Model de completare a declarației unice 2023 cu CASS opțional.
Termen de depunere Declarația Unică 2023
Termenul de depunere a declarației unice 2023 este 25 mai 2023.
Termenul de plata a obligațiilor din Declarația Unică 2023
- Termenul de plată a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2022 este 25 mai 2023.
- Termenul de plată a obligațiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru 2023 este 25 mai 2024.
Linkuri utile
- Norme de venit 2023;
- Declarația unică se depune aici;
- Spațiul privat virtual se accesează de aici;
- Contul unic IBAN pentru plata impozitului, CAS și CASS;
- Obligațiile de plată pot fi achitate cu cardul și pe ghiseul.ro;
- SPV pentru persoane fizice se creează aici;
- Tutorial pentru înregistrarea in SPV;
Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..” Trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.
118 comentarii
Stimati Oameni buni, este pentru prima data cand, regasesc in acelasi loc reunite, toate instructiunile clare, pentru descarcarea, completarea si trimiterea Declaratiei unice!
Va multumesc!
Cinste dumneavoastra, adevarati profesionisti!
19 mai 2023 at 15:50
Buna ziua,
Dupa ce am depus declaratia unica am gasit in contul meu ANAF la creante suma datorata pentru impozit dar nu apare si suma de plata pentru CASS acolo.
Imi spuneti va rog cum fac sa platesc CASS?
30 aprilie 2023 at 4:45
Va rog sa imi spuneti daca trebuie depusa declaratia la Anaf pentru venitul obtinut din vanzarea drepturilor succesorale.
1 martie 2023 at 8:31
Am facut Contract de comodat auto, eu, persoana fizica si tot eu Cabinet(echivalent PFA). Chitanta/factura de motorina repatatii, etc (deductibile partial 50%) o inregistrez ca persoana fizica la benzinarie, Service etc. sau direct cu CIF pe Cabinet? Multumesc anticipat!
28 februarie 2023 at 20:43
Am completat declaratia unica pe acest an si am observat ca la venitul estimativ (pentru chirii) nu se mai poate bifa casuta „Cote forfetare de cheltuieli” si ca urmare impozitul estimat se calculeaza pe tot venitul, in loc de 60% din acesta. Exista o reglementare noua in acest sens, sau este vreo problema cu formularul sau modul in care l-am completat?
8 februarie 2023 at 7:36
Buna ziua,
Daca in anul 2023 obtin venituri din salarii, voi mai obtine venituri din drepturi de autor in suma de 400.000 lei (impozit la sursa 10% ) si venituri din strainatate peste 50.000 lei (impozitate in Bulgaria la sursa 10%) , mai platesc CAS si CASS sau TVA in Romania? Va multumesc !
14 ianuarie 2023 at 11:52
Buna ziua,
Din 2023 se aplica cotele de 1%/3% fara compensarea pierderilor si instrumentelor financiare tranzactionate pe pietele internationale de persoane fizice prin brokeri inregistrati in strainatate? Sau ramane 10% cu compensarea pierderilor ca inainte?
4 ianuarie 2023 at 16:23
Buna ziua,
In ianuarie 2022 am decis sa investesc in actiuni BVB Ro economii personale PF. Randamentul a fost negativ, aproximativ -2%. In acest caz este necesara depunerea declaratiei fiscale pt anul anterior? Puteti asigura suport contracost cu completarea acestei declaratii?Multumesc anticipat
3 ianuarie 2023 at 12:42
Nu se pomeneste nimic, astfel cum se vorbea la inceputul anului, despre posibilitatea de a completa declaratia unica in format electronic nu numai in windows, dar si de pe device cu android, iOS ori macOS. Au ramas doar promisiuni?
25 decembrie 2022 at 18:24
Nu am auzit pe nimeni sa promita ca declaratia se poate descarca si completa pe telefon, poate niste aplicatii care voiau sa castige clienti. Daca aveti MacOS introduceti incasrile si platile in aplicatia ContApp si puteti descarca declaratia gata completata. Vedeti aici- https://suport.contapp.ro/category/100-tutoriale-video.
25 decembrie 2022 at 19:08
Daca am depus estimativ pe 2022, apoi in ian 2023 depun rectificativ al estimativului pt 2022 cand in sfarsit apare declaratia din 2023 mai trebuie sa declar si realizatul pe 2022 sau e indeajuns ceea ce am rectificat pe post de rectificativa?
11 ianuarie 2023 at 0:34
Am un PFA din 2021 și nu am înregistrat venituri și as vrea sa’l închid. Care sunt pasii care trebuie urmați? Va mulțumesc frumos
25 ianuarie 2023 at 9:40
Daca sunt la norma pe venit, CASS si CAS se platesc daca norma depaseste plafonul de 12 salarii minime sau daca venitul meu real depaseste?
8 decembrie 2022 at 11:56
Buna ziua! Impozitul si contributiile se stabilesc in raport cu norma de venit nu in raport cu venitul realizat, care poate fi mai mic sau mai mare decat norma.
25 decembrie 2022 at 19:04
Bună ziua. Sunt o persoana fără venituri și as vrea sa depun și eu o declarație unica pentru a ma asigura la sănătate. Știu ca trebuie sa plătesc suma de 1530 de lei. As vrea sa știu cât din aceasta suma trebuie sa plătesc acum, când depun declarația unica. Mulțumesc
11 iulie 2022 at 7:05
Bună ziua,
Dețin un PFA la normă de venit. Am activat cu acest PFA până în Noiembrie 2021. Din Decembrie m-am angajat.
În prezent nu folosesc PFA-ul și nu l-am suspendat. Pot depune declarația unică cu sume 0 (fără venit) sau trebuie neapărat să suspend activitatea PFA-ului?
19 mai 2022 at 16:10
Buna ziua, daca CAS si CASS nu se mai declara,pentru ca a fost estimat in DU 2021, pentru impozit (in cazul chiriilor in valuta) se declara numai diferenta rezultata din diff curs sau intreaga valoare recalculata?
4 mai 2022 at 13:05
Bună ziua, dacă am plătit deja CAS și CASS estimat pe anul 2021, cind depun DU mai completez ceva la realizat/ datorat la rubricile respective?
9 aprilie 2022 at 6:45
Buna ziua! Daca ati estimat CAS si CASS in 2021, nu mai declarati in 2022 la capitolul 1.
9 aprilie 2022 at 7:57
Bună seara! Pentru venituri sub plafon din activități independente trebuie sa plătesc CASS? Anul trecut când am depus DU pentru anul 2020, la estimarea lui 2021 nu am trecut CASS de plata, a fost completata corect? Nu știu dacă acum trebuie sa plătesc sau nu CASS pentru 2021. Mulțumesc!
17 aprilie 2022 at 17:18
Buna ziua !Am o nelamurire referitor la completarea declaratie unice 2022 :La rubrica I.8 Sumarul obligatiilor….I Obligatii privind impozitul pe venitul realizat …6.Plati anticipate conf Legii 227/2015 include si impozitul platit in 2021 la venitul estimat anului 2022 si se scade din total impozit la venitul realizat ? Multumesc mult !
11 martie 2022 at 7:13
Există PFA-uri (vă rog coduri CAEN) care nu sunt obligate să depună declarația unică sau alte documente la fisc, deci nu vor fi obligate să adere la SPV (spatiul virtual) ? Mulțumesc.
1 martie 2022 at 18:15
buna ziua , am un II cu activitate suspendata pana in luna a 10-a . saptamana trecuta am fost si am depus actele pentru Radierea II-ului , la ANAF mi-a zis ca trebuie Declaratia UNICA RECTIFICATIVA . si nu stiu care este aia . ma puteti ajuta cu un raspuns va rog . Multumesc!
2 septembrie 2021 at 6:27
buna ziua. PFA norma de venit am depus decl unica in 2020 cu venit estimat la nivelul normei de venit.In 2020 am avut activitatea suspendata in perioada 18.03-31.05.20 perioada pt care am incasat indemnizatie conf.oug32/2020 .Recalcularea normei de venit se face pentru cele 75 zile si se depune declaratie rectificativa pe formularul din 2020?
24 mai 2021 at 13:53
Buna ziua, unde anume in declaratia unica se trec sumele pentru indemizatia primita cat si CASS+CAS+imp aferent?
multumesc mult
20 mai 2021 at 18:51
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa lamuresc daca trebuie depusa DU pentru venituri realizate din activitati agricole, ca persoana fizica, cu certificat de producator, iar suprafata lucrata de 1000mp. Multumesc mult.
20 mai 2021 at 17:12
VA ROG,SUNT ASOCIAT IN I.F.,AM ESTIMAT PENTRU 2020 UN VENIT MAI MARE DECAT PLAFONUL(27600),DAR AM REALIZAT UN VENIT MAI MIC . CAS AM CALCULAT SI PLATIT LA 27600LEI.POT ACUM SA FAC O RECTIFICATIVA SI SA OPTEZ PENTRU PLATA CAS DOAR PE 6 LUNI?
20 mai 2021 at 13:49
Buna ziua! in aprilie 2021 am vazut o intrebare ” Bani intrati pe luna ianurie 2021 .. Adica cererea facuta in decembrie 2020 impozitul se trece in anul 2020?
Răspunde
CONSTANTIN
01/04/2021 LA 11:06
Buna ziua! Se declara ca venit pentru anul fiscal 2020.
Pe 14 mai ANAF: Veniturile din indemnizatiile aferente lunii decembrie 2020, plătite în luna ianuarie 2021, vor fi considerate venituri realizate în anul 2021 și vor fi declarate la cap. I ,,Date privind impozitul pe veniturile realizate și contributiile sociale datorate pentru anul 2021.
Daca am depus deja DU pentru 2020, dar nu am platit obligatiile fiscale, trebuie sa depun DU rectificativa?
17 mai 2021 at 6:57
Buna ziua! Raspunsul ANAF este gresit. Cf Ord. 14/2021 Sectiunea 1.5 si 1.6 Se completează pentru fiecare lună pentru care s-a încasat indemnizaţia, după cum
urmează: Col. 2 „Indemnizaţia brută încasată” – se înscrie, pentru fiecare lună, indemnizaţia brută încasată; Verificati si declaratiile precompletate, care respecte aceasta regula. De exemplu indemizatia din luna martie 2020, incasata in aprilie 2020, este trecuta la luna martie ca fiind incasata.
17 mai 2021 at 14:48
Buna ziua am un pfa in sistem real care il suspend cu data de 13.05.2021 vreau sa intru in indemnizatie crestere copil, in anul 2021 am obtinut venituri din somaj conform oug 132/2020. Pe declaratia actuala nu pot sa bifez sa complectez somajul care l-am incasat in anul 2021
Va multumesc anticipat
15 mai 2021 at 5:39
Buna seara, in anul 2020 am depus declaratia unica pentru anul 2019, insa am bifat cass cu toate ca nu depasisem plafonul. La 5 zile am depus rectificativa,am debifat cass,am primit recipisa ca nu sunt erori de validare. Sistemul nu mi-a luat in calcul rectificativa si acum am fost somat ca voi fi executat silit. M-am prezentat la anaf, mi s-a dat dreptate ca declaratia si rectificativa sunt corecte,insa nici ei nu isi explica de ce nu mi-a luat sistemul in calcul rectificativa la momentul acela. Ma puteti ajuta cu un sfat, ce am de facut in situatia asta? Cei de la anaf au dar din umeri si mi-au spus ca sunt bun de plata.
4 mai 2021 at 18:47
Dacă am declarat in declaratia unica din 2020 ca estimez un venit anual sub nivelul salariului minim (si am si realizat venituri SUB acest nivel) dar m-am asigurat totusi la sănătate la nivelul a 6 salarii minime + am și plătit contributia tot anul trecut, o mai declar si acum încă o dată in declaratia unica 2021, la sectiunea I.3.2. privind venitul realizat in 2020 (Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) datorată)? Mi-e să nu mă oblige să o mai plătesc o dată. Multumesc.
3 mai 2021 at 14:28
Buna ziua! Domnule Constantin, am o mare rugaminte! Am o nelămurire legată de CASS realizat in 2020. În 2020 am avut 4 contracte de inchiriere in valuta , funcționînd 8 luni. , cu un venit impozabil de18910 lei deci am depășit puțin plafonul de 2230 x8 si am completat in 2020 DU cu plata CASS pentru 8 luni de funcționare, eu sint pensionara!Am completat DU pe 2021 cu rectificativa cap 1, dar contribuția la CASS , nu am fost lăsată să o completez pe 8 luni, , ma lasa fie pe 6, fie pe 12 luni, am lasat necompletat, ca si cum nu as fi platit CASS pe 2020, desi am platit tot, anul trecut! In cap 1 am rectificat doar impozitul, pe chiriile recalculate la cursul din ultima zi a lunii.
In 2021 am estimat , venituri, impozit si CASS. Doar asa am putut depune declaratia unica pe 2021 ! Avind aceasta neclaritate, ca nu am putut sa trec pe DU din 2021 , la cap 1 , rectificativa, sănătatea, am mers azi la Anaf, la asistenta contribuabili. Mi s- a spus ca nu trebuia sa plătesc sănătatea pe 2020,pentru ca nu am venituri la nivel de 12 salarii minime pe ec pe 2020 si sa depun o altă DU care să scot sănătatea pe 2020, pe care oricum nu o completasem , ca nu mi- a luat-o DU! Deci nu trebuia in 2020 sa platesc sanatatea pentru veniturile realizate unde am gresit? Nu mai inteleg! Va rog sa ma lămuriți! Daca nu trebuie sa platesc sanatatea pe 2020, inseamna ca Du depusa in 2021, fara sanatate pe 2020 e corecta? Va multumesc, din suflet!
23 aprilie 2021 at 15:14
Ref: CASS
Buna ziua d-l Constantin.
Avem contracte de inchiriere in lei si valuta. Anul trecut s-a estimat cass de plata pentru 2020.
In declaratia 2020/2021 ce se depune pana la 25.05.2021, la venitul realizat in 2020, mai trecem cass -ul de plata, sau trecem doar contractul in valuta pentru regularizare? Dorim sa evita dublarea sumelor…
Multumesc!
23 aprilie 2021 at 10:35
Bună ziua! Completați doar cu contractele în valuta
23 aprilie 2021 at 10:44
Buna ziua, am si eu o nelamurire cu impozitarea indemnizatia covid. Am un client care are o Inreprindere Familiala – pensiune, sunt 3 membri, cand completez DU pt anul 2020, indemnizatiile primite impartesc la 3, si fiecare platese separat CAS, CASS si Impozit aferent sumei primite? Multumesc
22 aprilie 2021 at 12:40
Buna ziua. Costin ma numesc si nu gasesc posibilitatea de a descarca declaratia unica (212), in vederea completarii si transmiterii electronic catre ANAF. Ma poteti ajuta? Multumesc anticipat:
16 aprilie 2021 at 14:04
Bună ziua. Apăsați pe butonul albastru de mai sus.
16 aprilie 2021 at 14:08
Pentru CASS, daca inceperea activitatii PFA este in acest an, cu venituri (norma de venit) peste plafonul ajustat la numarul de luni ramase (sa zicem 8.5 luni), se pare ca sunt obligat sa pun suma maxima – cea de 2760, adica 10% din 12 salarii minime si nu din 8.5 salarii minime cat e plafonul ajustat. Este clar un bug pe undeva dar nu ma prind cum sa trec peste. S-a mai lovit cineva de aceasta problema?
14 aprilie 2021 at 23:10
Deci anul acesta, 2021, va fi fără bonificație?
14 aprilie 2021 at 19:32
Da, fara bonificatii.
15 aprilie 2021 at 12:09
Buna ziua! Sunt PFA-norma de venit. In 2020 am avut 1000 Ron venituri din vanzare actiuni la bursa. Intrebarea mea este cum trec aceste venituri in declaratia din 2021(completez la Cap.I?)
7 aprilie 2021 at 15:04
Bună ziua!
Dacă am încasat indemnizatia in 2020 de 3 ori, adica 4072×3, se plateste CAS, CASS, sau doar impozitul?
Mulțumesc!
4 aprilie 2021 at 10:41
I am new to Romania and now a PFA from September 2020. I cannot find how to use the DU to submit a partial pro-rata income for 4 months and so pay partial CAS/CASS for 4 months. My income in 4 months was just under the annual minimum salary of 26,760 so do I have to pay CAS/CASS?
21 martie 2021 at 17:23
Bani intrati pe luna ianurie 2021 .. Adica cererea facuta in decembrie 2020 impozitul se trece in anul 2020?
17 martie 2021 at 12:02
Buna ziua! Se declara ca venit pentru anul fiscal 2020.
1 aprilie 2021 at 8:06
Declaratia anului 2021 pentru veniturile realizate in 2020 cuprinde si sectiunea 1.9 referitoare la bonificatii. Inteleg ca se va publica modul de acordare a bonificatiilor aferente anului 2020 in 60 zile de la aprobarea bugetului de stat ( bugetul a fost aprobat pe 2 martie 2021, deci 2 mai 2021 putem spera la publicare) . In concluzie, daca vrem sa depunem declaratia „din timp” se completeaza acest capitol? Plata se face integral fara a lua in calcul bonificatiile? ANAF va lua in calcul bonificatiile trecute la capitolul 1.9 desi plata a fost facuta integral? sau va trebui facuta declaratie rectificativa? Este foarte neclar si ineficient. Daca asteptam cu depunerea declaratiilor pana in mai probabil ca sistemul va fi suprasolicitat.
9 martie 2021 at 14:46
Pe 2020 am luat chiria in lei, am platit impozit pe venitul estimat, cand a fost nevoie am depus declaratie rectificativa. Nu realizez venituri mari si nu trebuie sa platesc asigurari de sanatate. Mai trebuie sa depun declaratie pe venitul realizat in 2020 pana pe 25 05 2021?
9 martie 2021 at 8:23
Buna ziua, sunt pers fizica cu venit din închiriere aparte in scop turistic din 2019, la Norma de venit. Va rog, din impozitul pt anul 2021, pot scădea valoarea casei de marcat, achiziționată in 2019? Pe 2020 am plătit deja impozitul. Daca termenul Declarației Unice este 25.05.2021, Declarațiile lunare pe ian, febr, martie,…când trebuie depuse? In cursul anului 2021, la orice modificare apărută, mai putem depune Declarație Rectificativa ? Daca sunt pensionară, trebuie să completez și plătesc Contribuția de sanatate, indiferent de valoarea venitului? Sau nu mai completez rubrica respectiva ? Va Multumesc, astept raspunsul a voastră !
7 martie 2021 at 7:03
Buna ziua.
Din cauza pandemiei,venitul anual estimat prin DU 2020, a fost mai mare decat venitul anual realizat conform DU 2021, depusa in 26.01.2021. Totusi in SPV continua sa apara obligatiile de plata aferente DU 2020 (estimate), si cu termen 15.03.2021. Va rog ,daca puteti sa-mi spuneti,eu ce trebuie sa platesc: estimatul din DU 2020, sau realizatul din DU 2021, si pana cand?
Multumesc anticipat
2 martie 2021 at 8:11
Platiti la realizat, conform DU 2021 pana in 25 mai
5 martie 2021 at 6:17
Buna ziua! Informatiile se modifica dupa data de 10 a lunii urmatoare depunerii declaratiei unice.
1 aprilie 2021 at 8:48
Buna ziua, daca deschid SPV apare termen de plata impozit chirii 15.03.Aici in ghid scrie 25.05.Ce sa inteleg?Si o alta problema, daca se incaseaza chirie in valuta, cum se face regularizarea?suma este f mica.Multumesc anticipat
1 martie 2021 at 8:27
La cap. 1.4 pt.stabilirea impozitului datorat este Rd. 2 „CAS datorată” – se înscrie contribuţia de asigurări sociale datorată potrivit prevederilor titlului V „Contribuţii sociale obligatorii” din Codul fiscal. Nu inteleg care CAS se trece? Cel platit la estimatul pt 2020? Multumesc.
25 februarie 2021 at 11:32
Va rog sa ma ajutati in completarea dec.unice. Am completat Dec.Unica ptr. un PFA din dec. ANAF,am transmiso si am primit recipisa in care arata ca anul de raportare este anul 2021 si nu 2020. Nu stiu umde sa modific pentru a fi corect.Va multumesc anticipat.
21 februarie 2021 at 15:14
Ieri, 20 februarie, fost adoptat bugetul de stat. Ar trebui să știm deja dacă vor fi bonificații sau nu.
21 februarie 2021 at 10:25
Bună ziua. Am un pfa în sistem real. Pe sfârșitul lunii decembrie 2020 am cumpărat o casă de marcat și care a fost fiscalizată la începutul lunii ianuarie 2021. După noua lege mai e deductibilă ? Vă mulțumesc.
21 februarie 2021 at 6:25
Multumesc. in aceasta categorie se incadreaza si pensionarii militari?
19 februarie 2021 at 14:46
Hai cu bonificatiile mai repede!
19 februarie 2021 at 12:20
Posibil dupa ce apare legea bugetului de stat.
19 februarie 2021 at 14:39
Domnule Tudor! Ați primit răspunsul la aceste nelămuriri? Vă întreb pentru că aceeași situație o am și eu!
18 februarie 2021 at 8:24
Buna ziua tuturor, as dori sa ridic o speță și sunt curios daca e cineva în măsură să răspundă, cu privire la indemnizație de covid acordat celor care au obținut venituri din drepturi de autor, si anume: in codul fiscal a la ART. 62 se menționează:
Venituri neimpozabile
În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane.
1. prin ordonanță de guvern dată „noapte ca hoții la 31.12.2020”, prin care se menționează că trebuiesc plătite asig de sanatate și șomaj (41,5%) se încalcă articolul 62 din codul fiscal!!!
2. sursa acestor ajutoare este EXCLUSIV din bani europeni, astfel statul prin această OUG incearcă sa FURE aproape jumatate din acești bani;
3. Din punct de vedere juridic este posibil ca aceasta ordonanță sa fie dată peste codul fiscal stabilit prin lege?
4 A contestat cineva această ordonanță?
5. Veniturile obținute din drepturi de autor se impozitau cu 10% daca nu depășești cele 12 salarii minime pe an, până la urmă acest ajutor este acordat tot urmare a veniturilor din drepturi de autor! De astfel cei de la agenția de plăti au menționat in prima fază ca acesta v-a fi criteriul de impozitare!
14 februarie 2021 at 14:11
Buna seara,
Daca vreau sa reduc norma de venit aferenta 2020 in urma implinirii varstei de 65 ani in iulie 2020 unde trebuie sa completez in DU 2021 ? A avut cineva acest caz ?
Multumesc
13 februarie 2021 at 18:17
Buna ziua! Completati in sectiunea de la capitolul 2 din declaratie: Norma ajustată potrivit Codului fiscal.
19 februarie 2021 at 14:38
Chiar nu stie nimeni la cine se refera colana 4 din tabelul pentru plata idemnizatiilor conform OG 30 si 132?
13 februarie 2021 at 16:31
Buna ziua! Sunt categorii de contribuabili care platesc CAS in sisteme proprii de asigurari.
5 martie 2021 at 6:13
Am depus declaratia pentru anul 2020 astazi si in confirmarea primita scrie ca am depus o declaratie pentru anul 2016. A mai patit cineva asa ceva sau am gresit eu ceva?
13 februarie 2021 at 13:12
Am inteles ca anul trecut au fost probleme dupa aparitia bonificatiilor si depunerea rectificativelor, asa ca am zis sa astept anul asta bonificatiile. Cand apar? Apar ?
12 februarie 2021 at 9:29
Bună ziua! Am primit microgrant ul pt PFA și as dori sa folosesc o parte din suma pt plata impozitului, în termenul de 90 de zile. Pot plăti impozitul chiar dacă nu am depus încă declarația unica?
5 februarie 2021 at 6:57
Buna ziua! Depuneti declaratia mai intai si apoi platiti. Declaratia o incarcati in aplicatia MEEMA.
19 februarie 2021 at 14:34
Sa inteleg ca pot plati in baza decl unice . Atat impozitul pe 2020 cat si anticipatul? Care de asemenea este decarat in respectiva declaratie?
4 martie 2021 at 21:08
Eu am plătit taxele la stat din microgrant. Am fost la ANAF, mi-au comunicat faptul ca ei nu pot sa ofere înștiințare de plata sau foaie de vărsământ pentru plata DU 2020, ci doar mi-au pus la dispoziție contul unic în care sa virez banii prin OP. De asemenea, mi-au comunicat faptul ca nu trebuie sa aștept să-mi apară în spațiul virtual la obligații fiscale plata acestora, întrucât se anunță întârzieri foarte mari în procesarea lor.
3 februarie 2021 at 10:41
Buna. Va rog poate ma poate lamurii cineva cu urmatoarea speta: in cadrul Declaratiei unice la contributii datorate conform indemnizatiilor OG 30 si 132 in tabelele aferente exista doua coloane (3 si 4) referitoare la Contributiile de asigurari sociale datorate in sistemul public de pensii (col.3) si datorate in sistemul propriu de pensii (col.4). Ce reprezinta coloana 4 si cui se aplica?
Va multumesc.
3 februarie 2021 at 10:09
Buna ziua! Sunt categorii de contribuabili care platesc CAS in sisteme proprii de asigurari: avocati, personal clerical si altii.
19 februarie 2021 at 14:33
Buna ziua! Am si eu va rog o nelamurire. PFA nu mai doreste sa realizeze activitate in 2021, prin urmare va fi radiat. Intrebarea mea este daca trebuie depuse 2 declaratii unice, una pt definitivare venituri realizate in 2020 si inca una in termen de 30 zile de la lichidare? Sau astept sa se faca radierea si voi completa o singura declaratie unica? Multumesc!
30 ianuarie 2021 at 14:07
Buna ziua! Daca radiati pana la 25 mai depuneti o singura declaratie cu venitul estimat si cu data radierii de la ONRC. Altfel trebuie sa depuneti o decl pana pe 25 mai si una in 30 de zile de la radiere.
19 februarie 2021 at 14:32
Și pe mine m-ar interesa acest aspect, dar având în vedere ca DU reprezinta titlu de creanță și produce efectele juridice ale înștiințării de plata de la data depunerii acesteia, ar trebui sa putem plăti, o sa mai ma interesez.
29 ianuarie 2021 at 14:46
Bună ziua,
După depunerea declarației unice peste cât timp apare pe anaf.ro obligații de plată?
Aș dori să plătesc din microgrant și aș dori să știu dacă trebuie să aștept până apare pe anaf.ro sau pot plăti sumele declarate direct?
26 ianuarie 2021 at 10:24
Buna ziua! Modificarile apar dupa data de 10 a lunii urmatoare depunerii declaratiei. Puteti plati obligatiile fara sa asteptati, imediat dupa depunerea declartiei.
19 februarie 2021 at 14:30
Buna ziua, am un PFA care primeste indemnizatia lunara de 75% pentru intreruperea totala a activitatii. Eu ca persoana fizica ma pot angaja la alta societate fara sa risc pierderea indemnizatiei pt pFA ? Parca am vazut intr-un act normativ ca veniturile din salarii si chirii nu anuleaza primirea indemnizatiei. Multumesc anticipat!
25 ianuarie 2021 at 13:48
Buna ziua! Da, va puteti angaja, nu pierdeti indemnizatia. Va rog sa sunati si la Agentia de plati locala, sa va confirme si ei. In trecut au tratat diferit de la un judet la altul.
19 februarie 2021 at 14:28
am urmatoarea speta (intrebare): am un pfa si sunt la norma de venit inca de cand l-am facut din 2012. pana acum in fiecare an asteptam sa apara norma de venit si pana la finalul lunii ianuarie depuneam declaratia unica pt anul in curs si alegeam norma de venit. stiam ca inainte asa era parca, adica pana pe 31 ianuarie trebuia sa depui ca sa ramai la norma. anul acesta este la fel, adica trebuie sa depun pana pe 31 ianuarie declaratia unica ca sa nu ma trezesc ca sunt trecut din oficiu la sistem real?
24 ianuarie 2021 at 18:18
Buna ziua! Termenul de depunere este 25 mai 2021.
19 februarie 2021 at 14:27
daca o Intrep.Indiv.care a achizitionat casa de marcat in anul 2018 dar in 31.12.2020a iesit cu pierdere va lasa ptr.in 2022 asimilarea chelt .nedeductibile val.casei de marcata neavind impozit de unde sa scada c/v ei?Multumesc
24 ianuarie 2021 at 14:43
Buna ziua! Puteti deduce costul cu casa de marcat in urmatorii 7 ani.
19 februarie 2021 at 14:26
Nu depuneti inca declaratia unica, nu s-au afisat bonificatiile pentru plata anticipata inca. Nu se vor recalcula in cazul in care nu apar in declaratie. Timp de depunere mai este pana in mai.
19 ianuarie 2021 at 9:57
anul trecut am depus si eu prin februarie si bonificatiile au fost anuntate mai tarziu. A trebuit depusa o declaratie rectificativa mai tarziu Anul acesta mai astept.
19 ianuarie 2021 at 7:06
Buna ziua, Am un PFA cu norma de venit platitor de TVA. Limita de 100000 E pentru trerea la impozitarea in sistem real se aplica la totalul incasarilor din 2020, inclusiv valoarea TVA ului? Multumesc.
18 ianuarie 2021 at 20:12
Buna ziua! Nu, TVA nu se ia in calcul la plafonul de 100.000 euro.
19 februarie 2021 at 14:25
Cum se procedeaza cu bonificatiile? Cind se vor publica pentru declaratia unica 2021? Pot depunde fara se le trec? Mi se vor recalcula separat de catre anaf si vor aparea in spv?
18 ianuarie 2021 at 12:26
Buna ziua! Nu avem bonificatii anuntate pana la aceasta data. E posibil sa apara dupa publicarea legii bugetului de stat.
19 februarie 2021 at 14:22
Buna ziua, pentru cei care au inceput activitatea in 2020, venituri din activitati independente, venituri peste plafon, CAS si CASS nu se recalculeza la nr de luni efective pana la finalul anului 2020? Vad ca modeul de declaratie publicat recent, nu permite introducerea de sume mai mici decat plafonul de 12 salarii pentru 2020, respectiv 26.760 lei.
15 ianuarie 2021 at 12:51
Buna ziua! Pentru anul 2020 se recalculeaza plafonul pe perioada de activitate. Recalcularea se face in declaratia de venit estimat, de anul trecut, nu la capitolul 1 din declaratia 2021.
19 februarie 2021 at 14:21
Si pe mine ma interesează. Multumesc
12 ianuarie 2021 at 20:52
Intrebare rugaminte pt. Constantin (cu toate ca ar trebui sa platesc pt. consultanta asta, nu cred ca lucrurile sunt clare ca plata si raspunsul indiferent care e el sa fie garantat ca asa va fi interpretat 100% de fisc, asa ca cer doar o parere) – probabil ca e cunoscut faptul ca se poate cumpara aur din Revolut. Acel aur nu se stie ce e. CFD nu e dar nici nu ai acces la aur efectiv, Revolut foloseste un partener care ar acoperi investotiile in aur in aur fizic dar nu vor da aur inapoi, nu e acoperit de nicio schema de garantare de nimic, din cate inteleg nu cred ca e “aur financiar” cum e definit in Codul fiscal.
Intrebare e se declara eventualul castig din tranzactii cu aur in Declaratia Unica? Sau e ca un schimb valutar si alea nu se declara. Ca daca am cumparat euro in Revolut cu 4.2 lei si i-am vandut cu 5 lei nu declar in DU si nu platesti impozit.
10 ianuarie 2021 at 13:55
contribuabilii impusi la norma de venit care au peste 65 ani (reducere norma 50%) au obligatia depunerii declaratiei unice pana pe 15.01 a fiecarui an pentru stabilirea sumelor datorate la buget aferente anului in curs? Multumesc!
9 ianuarie 2021 at 18:31
Buna ziua! Termenul este 25 mai; doar cei care au modificari se depune in 30 de zile de la eveniment.
19 februarie 2021 at 14:19
Daca plătim CAS și CASS pt indemnizația Covid, suntem asigurați pt perioada cât am primit indemnizație sau trebuie sa ne asiguram separat?
9 ianuarie 2021 at 11:41
Buna ziua,
Nu am mai platit pana acum, nu stiu cum se procedeaza. Ar fi prima data. Ma puteti indruma? Am incasat inca din martie indemnizatia. De unde iau declaratia unica, am nevoie de un contabil, unde trimit banii, cat (%) se trimite/calculeaza, cum ma asigur ca am inchis socotelile cu ei?
Multumesc,
6 ianuarie 2021 at 10:35
Buna ziua, in Studiu de caz: Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor realizate in 2020 este scris ca „Depune la inceputul anului 2020 declaratia unica – privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Declaratia este depusa online, pe site-ul ANAF.”
Inceputul anului inseamna pana in 25 Mai 2021 ?. Nu mai retin exact , parca in alti ani trebuia sa depunem ceva declaratie in luna ianuarie.
4 ianuarie 2021 at 14:12
Este doar un exemplu cu venitul estimat pentru 2020. Definitivarea impozitului si contributiilor pentru 2020 se realizeaza dupa incheierie anului fiscal, pana la data de 25 mai 2021. Daca nu sunteti platitor de TVA nu aveti nimic de depus in ianuarie 2021 pentru veniturile din 2020.
4 ianuarie 2021 at 16:09
Buna ziua,
Practic nu putem depune declaratia pentru ca inca nu a fost publicat modelul ?
2 ianuarie 2021 at 21:14
Aceeasi intrebare o am si eu
6 ianuarie 2021 at 10:35