Diferența dintre rectificarea și definitivarea veniturilor

Continuăm clarificările la declarația unica și astăzi vorbim despre diferența dintre rectificarea și definitivarea veniturilor. Multe persoane fac încă confuzie intre aceste doua operatii si au erori la depunerea declaratiei.

Rectificare vs definitivare

Definitivarea veniturilor reprezinta declararea valorii exacte a unui venit estimat prin declarația unica. Dacă venitul estimat este o aproximare, valoarea venitului realizat o putem stabili exact după inchieirea anului fiscal iar prin definitivare transmitem ANAF valoarea exacta a acestuia.

Rectificarea unui venit reprezinta operatia de corectare a datelor unui venit transmis inițial, fie ca este venit estimat fie ca este un venit definitivat. Deci, ca sa putem rectifica un venit, acesta trebuie mai intai declarat fie ca venit estimat fie ca venit definitivat.

Prin declaratia unica, venitul estimat se completeaza intotdeauna la capitolul II iar pentru definitivarea venitului se realizeaza la capitolul I.

Important! Tinand cont de cele de mai sus, dacă am estimat un venit pentru anul anterior, după incheierea anului fiscal acest venit estimat trebui definitivat. Prin urmare NU se bifeaza rectificare pe declaratia unica la capitolul 1. Abia dupa ce definitivam venitul si constatam ca am gresit, putem depune declaratie rectificativa pentru venitul definitivat pentru cel estimat, daca este cazul.

In cazul in care se depune o declaratie rectificativa fara a fi depusa o declaratie initiala sistemul ANAF reda urmatoarea eroare:

E: validari globale

eroare regula: R_NO_INIT_DEC: Nu a fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada.

Reclama la aplicatia ContApp

Categorii de venituri estimate si definitivate

Categorii de venituriEstimareDefinitivare
1Venituri din activități independente impuse cu norma de venitDa
2Venituri din cedarea folosinței bunurilor cu chiria stabilita in leiDa
3Venituri din activități agricole impuse cu norme de venitDa
4Toate categoriile de venit impuse în sistem real (activități independente, agricultura, drepturi de autor, cedarea folosinței bunurilor, cedarea camerelor în scop turistic)DaDa
5Venituri din cedarea folosinței bunurilor cu chiria stabilita în valutaDaDa
6*Venituri cu reținere la sursa care se declara pentru a stabili contribuții sociale de plata (dividende, dobânzi, arenda, drepturi de autor, vânzare de titluri prin intermediari romani)Da*Da*
7Venituri din străinătate, inclusiv veniturile din transferul titlurilor de pe piețele de capital prin intermediari străiniDa
8Venituri din cedarea camerelor in scop turistic impuse cu norma de venitDa
9Venituri din alte surse inclusiv venituri din cripto-monedaDa

*Pentru întregirea cumulului de venituri, care se raportează la plafoane, veniturile cu reținere la sursa se declara si la estimat si la definitivare.

Pentru a rezolva automat dilemele legate de completarea declaratiei unice, am dezvoltat un program automat pentru completarea Declarației Unice. Folosește acest program și nu vei mai avea erori în declarația unică.

Abonează-te la noutăți și descarcă Raportul

Lista completă de cheltuieli deductibile și nedeductibile

 Pentru un impozit mai mic!

Leave a comment

Un comentariu

Absolut necesare si bine venite ,observatiile dumneavoastra. Multumim!

Anca Chiru
-

18 mai 2023 at 10:03