Declaratia Unica. Impozitarea veniturilor din criptomonede

Stabilirea venitului impozabil din transferul de criptomonede

Conform Codului fiscal, modificat in 2019 prin legea 30/2019, persoanele fizice care obtin venituri din tranzactiile cu criptomonede au obligația declarării și plații impozitului pentru aceste tranzacții. Declararea veniturilor din tranzactii cu criptomonede se realizeaza dupa incheierea anului fiscal, prin completarea capitolului 1 din declaratia unica 2022, sectiunea venituri din alte surse obtinute din Romania.

Din pacate, prevederile din codul fiscal nu sunt suficient de clare pentru stabilirea cu precizie a momentului si nici a metodei prin care se calculeaza venitul impozabil realizat.

La art. 114, aliniatul 2, s-a introdus litera m, cu prevedere expresa ca venit fiind venit impozabil.

m) venituri din transferul de monedă virtuală.

La art. 116, Declararea, stabilirea și plata impozitului pentru unele venituri din alte surse:

c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

La art. 10,

Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.)

Conform reglementarii de mai sus, venitul din transferul de criptomonede se stabileste la momentul in care exista o tranzactie, o vanzare de monede virtuale contra unei monede FIAT. Moneda FIAT reprezintă moneda unei țări pe care propriul guvern a declarat-o ca fiind mijloc legal de plată.

Impozitul datorat pentru venitul din tranzactii cu criptomonede

Pentru venitul realizat din tranzactii cu criptomonede se datoreaza impozit pe venit este de 10% din castigul realizat, dupa deducerea cheltuielilor si comisioanelor cu tranzactiile.

Castigul realizat din criptomonede se declara la capitolul 1 din declaratia unica, I.1.1.Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, se bifeaza rubrica de Alte surse si rubrica 10.3.Venituri prevăzute la art.114 alin.(2) lit.m) din Codul fiscal si se completeaza suma din tabel in chenar rosu.

Daca castigul realizat depaseste plafonul de 12 salarii valabil in anul pentru care se raporteaza venitul (in 2021 plafonul este de 27.600 lei), persoane fizica plateste si CASS in valoare de 2.760 lei pentru 2021.

Care sunt pasii de urmat pentru stabilirea venitului impozabil:

 • stabileste cu exactitate, pentru fiecare an, sumele investite din moneda Fiat in criptomende si castigurile in moneda FIAT, sau in natura, din tranzactii cu criptomonede;
 • pentru fiecare an cumuleaza rezultatele tranzactiilor realizate cu criptomonede raportat la o moneda FIAT – (nu e clar in codul fiscal daca trebuie sa luam in calcul si tranzactiile facute intre criptomonede);
 • diferenta pozitiva, daca depaseste 200 de lei/tranzactie sau 600 lei in total, reprezinta un venit impozabil care trebuie declarat si impozitat prin declaratia unica,
 • pastreaza toate extrasele bancare (de cont sau carduri emise de exchange-uri), rapoartele, emailurile, care pot dovedi atat investitiile initiale cat si retragerile ulterioare;

Exemplu impozitare venit criptomoneda:

 • o persoana fizica cumpara in data de 14 septembrie 20 EGLD la valoarea de 265 de USD. Suma investita este de 5.300 USD;
 • in data de 25 octombrie persoana vinde 10 EGLD la pretul de 290 USD, incaseaza 2.900 USD si ramane in portofoliu cu 10 EGLD;
 • in data de 28 octombrie persoana fizica cumpara din portofelul Elrond, EGLD in valoare de 2.900 de dolari la pretul de 255 USD, adica 11,37 EGLD.
 • La 31 decembrie un EGLD era cotat la 240 USD, si portofoliul total valoareaza: 21,37 EGLD x 240 = 5.129 USD;
 • Ca urmare, 2021 persoana fizica a realizat o pierdere de 5.300 – 5.129 = 171 USD
 • Cu toate acestea, rezulta conform codului fiscal, un venit impozabil de 2.900 – 2.650  = 250 USD, care este dierenta dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie a celor 10 EGLD tranzactionati pe 25 octombrie 2021.
 • Cursul valutar mediu al USD, stabilit de BNR pentru 2021, este de 4.1604 lei;
 • Impozit datorat: 250 USD x 4.1604 = 1040 x 10% = 104 lei.
 • Daca EGLD ar fi valorat 300 de USD la sfarsitul anului 2021, portofoliul persoanei fizice ar fi inregistrat un profit virtual, dar neimpozabil, acesta nefiind rezultatul unei tranzactii cu monede virtuale.

Un exemplar al declaratiei unice 2022 cu declararea impozitului pentru veniturile din criptomonede a fost adaugat in Ghidul pentru completarea Declaratiei Unice.

Observatii!

Avand in vedere ca monedele virtuale fluctueaza foarte mult de la o perioada la alta, momentul corect si logic pentru stabilirea rezultatului net ar fi dupa incasarea veniturilor intr-o moneda FIAT, intr-un cont bancar clasic. Doar la aceasta data se poate stabili cu precizie venitul impozabil. (Sau la momentul la care persoana fizica primeste un castig in natura de pe urma detinerii de monede virtuale.)

Evaluare portofoliului de monede la cotatii stabilite de o piata descentralizata, asa cum este Binance, nu este suficient de clarificatoare si pertinenta, pentru stabilirea castigului net din tranzactii din criptomonede si impozitarea acestuia. Valoarea monedelor dintr-un portofel poate fluctua de la o zi la alta, astfel incat daca pe 31 decembrie portofelul sa fie pe profit consistent, se poate ca pe 1 sau 2 ianuarie tot castigul sa fie anulat de modificarea abrupta a cotatiilor de criptomonede.

Modelul corect pentru raportarea si impozitarea veniturilor din tranzactii cu criptomonende este cel aplicat in codul fiscal pentru stabilirea venitului impozabil din detinerea de actiuni sau de titluri de investitii, a caror crestere in valoare devine impozabila la momentul lichidarii, partiale sau totale a titlurilor detinute, si incasarea valorii lor in moneda recunoscuta. A se vedea art 94 – 96 din Codul fiscal. Acest model permite si raportarea pierderilor din anii anteriori prin declaratia unica si recuperarea acestora din castigurile viitoare, ceea nu este acceptat pentru veniturile din tranzactii cu criptomonede.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

10 comentarii

Sunt pe platforma Binance.Brokerul mia spus ca am profit,si ca pot retrage bani.ok.va trebui sa platesc impozit,ok.impozitul trebuie sa il platesc din buzunar inainte de a vedea bani in contul meu bancar[ schimb crypto in FIAT].EU ma conformez fac transfer bancar1200 euro ptr plata impozitului .de la impozit ma suna ca nu au intrat decit 1000 euro si ca trebuie 1200.mai fac un transfer bancar de 215 euro.ma suna de la impozit si spune ca au intrat 1171 . Toata tarasenia asta,dupa care mi se spune ca bani au ramas blocati,si ca trebuie sa fac o singura depurare de 1200euro .ca abia dupa c’è platesc aceasta suma,mi se vor returna cei 1171 euro.dupa care abia atunci pot transfera profitul de pe platforma binance in contul meu bancar.intrebarea mea ,, e posibil sa ti blocheze bani,sa nu mai iti permita sa platesti restul de 30 euro? SI sa fi obligat sa stai cu bani blocati ca sa mai scoti inca 1200 euro + taxe di buzunar .Ma poate lamuri si pe mine cineva.Si cum de brokerul nu stia ? Doar nu e primul impozit pe care il plateste.Mai e si varianta AM LUAT TEAPA? MULTUMESC POATE IMI RASPUNDE CINEVA

Aura
-

21 ianuarie 2023 at 3:15

cea mai mare cretinatate posibila… adica eu daca intr-o luna fac 1 milion de tranzactii in care castig cate 1 dolar .. adica 1 milion de dolari.. si mai fac inca 1 milion de tranzactii in care pierd 1 dolar adica minus 1 milion de dolari… total pe zero …. trebuie sa platesc 100 de mii de dolari statului pentru tranzactiile pozitive ? asta e cea mai mare porcarie ..

pai ala care se duce la cazino si joaca toata noaptea la ruleta .. statul ii ia impozit cand castiga de fiecare data ? nu .. ii ia impozit pe banii cu care pleaca acasa la sfarsit .. si asa mi se pare normal

Adi m
-

10 mai 2022 at 14:52

  da, o mizerie.. ar trebui sa cumuleze profitul cu pierderea pe tot anul, la ce riscuri ne ascumam… astia ne mai cer si impozite mari

  Ionut
  -

  10 mai 2022 at 22:57

   nu este nicio mizerie. Mecanismul de impozitare este acelasi ca pentru orice PFA (totpicul este despre impozitarea PFA)
   Prin urmare:
   – la PFA se impoziteaza venitul net impozabil stabilit ca diferenta intre valoarea incasata si cea cumparata
   – la un SRL micro se impoziteaza valoarea vanduta la care se adauga castigurile din diferentele de valoare
   – la un SRL imp pe profit se impoziteaza diferenta intre valoarea vanduta si costurile deductibile realizate de societate la care se adauga valorile din diferentele de curs si se scad costurile nedeductibile

   Pentru cine nu este familiarizat cu aceste notiuni (fiscale) ii va fi greu sa inteleaga mecanismele de impozitare

   Robert
   -

   12 mai 2022 at 21:37

In plus, daca exchange-ul e in Romania dar au cont in alta tara si mie imi vin banii din banca lor din Lituania, Malta, Elvetia etc. – se pune ca sunt venituri din strainatate? Daca da mai trebuie ceva in plus cu duble impuneri etc. ?

Ca in Brosura ANAF e varza … nu e nimic clar.

Merci

Andrei Gheorghe
-

20 aprilie 2022 at 12:38

Salut Constantin,

Cum e cu astea? Daca de ex. fac 50.000€ anul asta 2022 depun acum in 2022 Declaratia Unica si trec ca estimat cei 50.000€ (astia vor fi la cursul BNR din ziua tranzactiei sau la cursul mediu pe 2022? – asta e alta intrebare) si in 2023 depun alta DU in care inchid anul 2022?

Sau se depune doar o DU in anul urmator tranzactiei?

Daca depun doar o DU in anul urmator si am peste alea 12 salarii si platesc si CASS, CASS ala e pe anul deja trecut? Adica ca iau masina timpului in 2023 si ma intorc in 2022 o sa fiu asigurat in 2022? 😉 Sau se aplica ca tot 2023 o sa fiu asigurat? Ca daca nu e asa sunt bani platiti fara sa fii asigurat!

In varianta cu 2 DU gen estimat si inchis s-ar rezolva treaba cu CASS. Adica e clar ca esti asigurat in 2022 cand depui estimativa.

Multumesc si Spor!

Andrei Gheorge
-

20 aprilie 2022 at 11:54

  in cazul tau e musai obligatoriu sa depui DU estimativa. Cu o copie dupa DU mergi la casa de sanatate; pentru siguranta ca vei fi luat in evidenta

  Robert
  -

  12 mai 2022 at 21:26

Se da urmatorul caz (l-am simplificat cat mai mult posibil):

In 06.2021 am intrat in spatiul Crypto cu 1.000 EUR (1 transfer SEPA catre Exchange BInance din contul meu bancar in LEI = 5000LEI pt simplificare)
In 12.2021 portofoliul virtual in crypto arata un profit de 2x => 2.000 EUR (neimpozabil fiindca e inca profit virtual netransferat inapoi in moneda FIAT) = 10.000 Lei pt simplificare.
In aceeasi luna, 12.2021, fac un transfer SEPA 1.100 EUR (pt simplificare = 5.500 Lei) in moneda FIAT (1 transfer SEPA dinspre Binance Exchange spre contul meu de LEI). Sunt deci sub cei 600 de lei profit anual.
In luna urmatoare, 01.2022, fac un transfer SEPA 900EUR (pt simplificare = 4.500 lei).

Cum voi fi impozitat pe 2021 in acest caz?
Presupunand ca pana la sf. lui 2022 nu mai intru cu nimic in spatiul Crypto, as vrea sa stiu si pe 2022 cum voi fi impozitat?

Multumesc.

Catalin HODIS
-

23 februarie 2022 at 8:57

  Buna ziua! Vedeti exemplul din articol. Codul fiscal nu spune nimic de retragere de castiguri, spune de tranzactii. Trebuie sa calculati profitul pe fiecare tranzactie pereche de achizitie/vanzare de criptomonede contra unei monede fiat. De exemplu cumparare bitcoin cu USD – vanzare bitcoin pt USD.

  Constantin
  -

  23 februarie 2022 at 15:32

   Buna ziua,

   Daca in anul 2021, am investit intr-o platforma sunma de 1000 de dolari.

   Am facut 40 de tranzactii din care am avut 20 de tranzactii cu profit 30 de dolari deci un castig de 600 de dolari si dupa 20 de tranzactii in care am pierdut 1000 de dolari, in total voi avea o pierdere de 400 de dolari.

   Nu trebuie sa declar nimic in acest caz nu?

   Nu se pot impozita niste castiguri de care nu am beneficiat, in plus am facut doar tranzactii intre criptomonede si nu am retras banii din cont.

   In alte tari se calculeaza si castigurile si pierderile se face o suma a tuturor tranzactiilor si daca la sfarsitul anului suma este pozitiva aceasta se impoziteaza daca este negativa atunci este pierdere si nu se impoziteaza asa este normal.

   Multumesc

   cristian ion
   -

   25 martie 2022 at 9:24