Contul unic – IBAN pentru plata impozit, CAS si CASS de către persoanele fizice

Contul unic – IBAN pentru plata impozit, CAS si CASS de către persoanele fizice

Contul unic – IBAN, pentru plata impozitului si contributiilor sociale datorate de persoanele fizice – PFA  – II – IF – Profesii Liberale


Ordinul nr. 2937 din 23 noiembrie 2018 publicat in Monitorul Oficial cu numarul 1005 din data de 27 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili persoane fizice in contul unic de stingere a obligatiilor fiscale.

Conform acestui ordin:

(2)Obligatiile fiscale de plata ale contribuabililor persoane fizice (PFA, PFI,) pentru veniturile estimate/realizate dupa data de 1 ianuarie 2018 se platesc in contul unic. Sumele platite se distribuie de organul fiscal central  pentru fiecare cod numeric personal pentru care s-a depus declaratia unica.

Obligatiile fiscale care se platesc in contul unic sunt:

 • Impozit pe venit aferent declaratiei unice,
 • Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice,
 • Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice,

Obligatiile se platesc in contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire„.

Contul unic este deschis pe codul numeric personal/numarul de identificare fiscala al contribuabililor la unitatile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de acestia.

Important! Verifica contul tau astfel:

Intra in lista de conturi IBAN din judetul tau, selecteaza trezoreria de la domiciliul tau  si cauta  dupa secventa de cifre 5504. Vei gasi contul de 24 de caractere in care trebuie sa trimiti banii, daca platesti cu ordin de plata.

Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking – selectati sectiunea dedicata de plati la buget)

 • Beneficiar: Bugetul de stat
 • Cod fiscal: CNP-ul
 • Detalii plata: CAS/CASS/impozit 20xx
 • Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic

Plata obligatiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro

Contribuabilii persoane fizice titulari de activitati independente : PFA, II, IF, Profesii Liberale pot achita contributiile sociale si impozitul si prin intermediul portalului guvernamental Ghiseul.ro cu cardul bancar.

Ghiseul.ro este un portal care faciliteaza plata taxelor, impozitelor, amenzilor catre diferite institutii publice cum sunt: primarii, inspectorate, agentii guvernamentale. De curand s-a inrolat si ANAF.

Desi portalul este in functiune de multi ani sunt foarte putine institutii inrolate. Functionarii publici din Romania nu agreeaza digitalizarea.

Sumele de plata

Sunt cele calculate in Declaratia Unica:

 • pentru venitul estimat in 2022, capitolul 2, din declaratia de anul trecut;
 • pentru venitul realizat in 2022, capitolul 1 din declaratia de anul acesta;.

Plata in contul unic, din care ANAF face redistribuire, te obliga sa platesti integral obligatiile datorate. Poti face un singur ordin de plata pentru toate cele trei obligatii: CAS, CASS si impozit.

Urmareste dupa data de 10 ale lunii urmatoare platii in Situatia obligatiilor de plata din SPV ca sa vezi exact cu a distribuit ANAF sumele! E posibil sa ai de recuperat sau de plata.

Distribuirea sumelor din contul unic

Plata obligatiilor fiscale in contul unic este reglementata de Ordinul Nr. 2937/2018 din 23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale.

Conform ordinului:

3.1. Sumele platite de catre contribuabili în contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, respectiv cu obligatiile fiscale înregistrate în declaratia unica în conturile 20.A.03.51.00 „Impozit pe venit aferent declaratiei unice”, 22.A.21.48.00 „Contributii de asigurari sociale aferente declaratiei unice” si 26.A.21.49.00 „Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice”, cu exceptia contribuabililor care beneficiaza de înlesniri la plata.

3.2. Codurile IBAN aferente acestor conturi de venituri bugetare nu se înscriu în lista codurilor IBAN care se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

4. Sumele distribuite potrivit pct. 3.1 sting obligaţiile fiscale, cu excepţiile prevăzute la cap. II şi III, în următoarea ordine:

a) toate obligatiile fiscale principale;
b) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a).

5. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligaţiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 4, distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporţional cu obligaţiile fiscale de plată.

Termene de plata

 • Pentru obligatiile din 2022 termenul final de plata este 25 Mai 2022;
 • Pentru obligatiile estimate in declaratia unica din 2023, termenul de plata este 25 Mai 2024;

Important! Contul Unic de plata este obligatoriu pentru toti contribuabilii, persoane fizice, care au depus declaratia unica, indiferent de sursa de venit: activitati independente (PFI – PFA – II – IF – Profesii Liberale), cedarea bunurilor, investitii, agricultura, drepturi de autor fara retinere la sursa, etc.

Sumele platite de catre contribuabili in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, proportional cu obligatiile fiscale de plata, inregistrate in declaratia unica, in urmatoarea ordine:

a)toate obligatiile fiscale principale;

b)obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a) (adica dobanzi si penalitati).

Plata obligatiilor fiscale pentru 2022 trebuie sa se inregistreze la ANAF inainte de 25 Mai 2023; pentru a nu se calcula dobanzi si penalitati de intarziere, plateste cu cel putin 3 zile inainte de termen!

Important! Obligatiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate pana la data de 31 decembrie 2017 se platesc distinct, in conturile bugetare existente aferente fiecarei surse de venit. Pentru aceste obligatii gasesti contul IBAN in decizia de plata comunicata de ANAF sau care urmeaza sa fie comunicata.

1 Trackback or Pingback

Leave a comment