Contul unic – IBAN pentru plată impozit, CAS și CASS de către persoanele fizice

Contul unic – IBAN, pentru plata impozitului și contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice – PFA  – II – IF – Profesii Liberale



WP Data Tables

Ordinul nr. 2937 din 23 noiembrie 2018 publicat în Monitorul Oficial cu numărul 1005 din data de 27 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic de stingere a obligațiilor fiscale.

Conform acestui ordin:

(2)Obligațiile fiscale de plată ale contribuabililor persoane fizice (PFA, PFI) pentru veniturile estimate/realizate după data de 1 ianuarie 2018 se plătesc în contul unic. Sumele plătite se distribuie de organul fiscal central pentru fiecare cod numeric personal pentru care s-a depus declarația unică.

Obligațiile fiscale care se plătesc în contul unic sunt:

  • Impozit pe venit aferent declarației unice;
  • Contribuții de asigurări sociale aferente declarației unice;
  • Contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente declarației unice.

Obligațiile se plătesc în contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire„.

Contul unic este deschis pe codul numeric personal/numărul de identificare fiscală al contribuabililor la unitățile Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de aceștia.

Important! Verifică contul tău astfel:
Intră în lista de conturi IBAN din județul tău, selectează trezoreria de la domiciliul tău și caută după secvența de cifre 5504. Vei găsi contul de 24 de caractere în care trebuie să trimiți banii, dacă plătești cu ordin de plată.

Completarea op-ului de plată (la ghișeu sau prin online banking – selectați secțiunea dedicată de plăți la buget)

  • Beneficiar: Bugetul de stat;
  • Cod fiscal: CNP-ul;
  • Detalii plată: CAS/CASS/impozit 20xx;
  • Numărul de evidență al plății: necompletat sau un număr unic.
ContApp- solutia completa pentru PFA si profesii Liberale

Plata obligațiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro

Contribuabilii persoane fizice titulari de activități independente : PFA, II, IF, Profesii Liberale pot achita contribuțiile sociale și impozitul și prin intermediul portalului guvernamental Ghiseul.ro cu cardul bancar.

Ghiseul.ro este un portal care facilitează plata taxelor, impozitelor, amenzilor către diferite instituții publice cum sunt: primării, inspectorate, agenții guvernamentale. De curând s-a înrolat și ANAF.

Desi portalul este în funcțiune de mulți ani sunt foarte puține instituții înrolate. Funcționarii publici din România nu agreează digitalizarea.

Sumele de plată

Sunt cele calculate în Declarația Unică:

  • pentru venitul estimat în 2022, capitolul 2, din declarația de anul trecut;
  • pentru venitul realizat în 2022, capitolul 1 din declarația de anul acesta.

Plata în contul unic, din care ANAF face redistribuire, te obligă să plătești integral obligațiile datorate. Poți face un singur ordin de plată pentru toate cele trei obligații: CAS, CASS și impozit.

Urmărește după data de 10 ale lunii următoare plății în Situația obligațiilor de plata din SPV ca să vezi exact cu a distribuit ANAF sumele! E posibil să ai de recuperat sau de plată.

Distribuirea sumelor din contul unic

Plata obligațiilor fiscale în contul unic este reglementată de Ordinul Nr. 2937/2018 din 23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale.

Conform ordinului:

3.1. Sumele plătite de către contribuabili în contul unic se distribuie de către organul fiscal central competent, proporțional cu obligațiile fiscale de plată, respectiv cu obligațiile fiscale înregistrate în declarația unică în conturile 20.A.03.51.00 „Impozit pe venit aferent declarației unice”, 22.A.21.48.00 „Contribuții de asigurări sociale aferente declarației unice” și 26.A.21.49.00 „Contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente declarației unice”, cu excepția contribuabililor care beneficiază de înlesniri la plată.

3.2. Codurile IBAN aferente acestor conturi de venituri bugetare nu se înscriu în lista codurilor IBAN care se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

4. Sumele distribuite potrivit pct. 3.1 sting obligaţiile fiscale, cu excepţiile prevăzute la cap. II şi III, în următoarea ordine:
a) toate obligatiile fiscale principale;
b) obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la lit. a).

5. În cazul în care suma achitată nu acoperă toate obligațiile fiscale aferente uneia dintre categoriile prevăzute la pct. 4, distribuirea se face, în cadrul categoriei respective, proporțional cu obligațiile fiscale de plată.

Termene de plată

  • Pentru obligațiile din 2022 termenul final de plată este 25 Mai 2022;
  • Pentru obligațiile estimate în declarația unică din 2023, termenul de plată este 25 Mai 2024;

Important! Contul Unic de plată este obligatoriu pentru toți contribuabilii, persoane fizice, care au depus declarația unică, indiferent de sursa de venit: activități independente (PFI – PFA – II – IF – Profesii Liberale), cedarea bunurilor, învestiții, agricultură, drepturi de autor fără reținere la sursă, etc.

Sumele plătite de către contribuabili în contul unic se distribuie de către organul fiscal central competent, proporțional cu obligațiile fiscale de plată, înregistrate în declarația unică, în următoarea ordine:

a) toate obligațiile fiscale principale;
b) obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor prevazute la lit. a) (adică dobânzi și penalități).

Plata obligațiilor fiscale pentru 2022 trebuie să se înregistreze la ANAF înainte de 25 Mai 2023; pentru a nu se calcula dobânzi și penalități de întârziere, plătește cu cel puțin 3 zile înainte de termen!

Important! Obligațiile fiscale datorate de contribuabilii persoane fizice pentru veniturile realizate până la data de 31 decembrie 2017 se plătesc distinct, în conturile bugetare existente aferente fiecărei surse de venit. Pentru aceste obligații găsești contul IBAN în decizia de plată comunicată de ANAF sau care urmează să fie comunicată.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

Un comentariu

foarte clar si bine facut

maria
-

19 mai 2023 at 11:50

[…] Contul unic IBAN pentru pata impozitului, CAS si CASS; […]

Declaratia unica 2023 - Contapp
-

7 decembrie 2022 at 2:18

1 Trackback or Pingback