|

Declaratia unica pentru activitati independente

Pentru declaratia unica 2019 te rog viziteaza acest articol.

Din 11 Mai 2016 Declaratia Unica pentru persoanele fizice nu mai are numarul 212; se numeste simplu Declaratia Unica.

Vezi in acest articol Declaratia unica pentru veniturile realizate in 2017 si 2018.

Un model completat conform exemplului de calcul, pentru activitatile independente cu impunere in sistem real, a fost adaugat in Pachetul de Contabilitate.

Poti completa si depune declaratia 212 pe suport de hartie, prin posta sau la ghiseul ANAF. Abia dupa 16 Mai va apare si formularul digital care poate fi depus online, pentru care se obtine o bonificatie de 5% din valoarea impozitului si a contributiilor sociale datorate. Termenul de depunere este 15 iulie 2018.

Textul de mai jos este conform cu  Ordonanta de Urgenta nr 18 care modifica Codul Fiscal,  publicata in Monitorul Oficial in data de 23 Martie 2018 .

Declaratia unica – privind impozitul pe venit și contributiile sociale datorate de persoanele fizice

Contribuabilii care desfasoara activitate in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 15 martie inclusiv a fiecarui an.

Declaratia unica comaseaza mai multe declaratii in una singura.

Declaratiile eliminate sunt:

 • 200 – veniturile realizate din Romania in anul anterior
 • 201 – veniturile realizate din strainatate
 • 220 – venitul estimat/norma de venit pentru anul curent
 • 221 – declarare norme de venit in agricultura
 • 600 – plata CAS si CASS optional sau obligatoriu
 • 604 – optiune plata CASS pentru persoane fara venit
 • 605 – renuntare la plata CASS pentru persoane fara venit

Sunt obligati sa depuna declaratia unica contribuabilii care determina venitul net in sistem real, potrivit legii sau potrivit optiunii contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate:

a) venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii;

b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia veniturilor pentru care impozitul se retine la sursa;

c) venituri din exercitarea unei profesii liberale;

d) venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere;

e) venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, pentru care s-a optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

f) venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in cazul depasirii in cursul anului a numarului de 5 camere de inchiriat, pentru care, potrivit legii, venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

g) venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere, calificate in categoria venituri din activitati independente;

h) venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar de pana la 5 contracte de inchiriere, inclusiv, pentru care, potrivit optiunii contribuabilului, venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

i) venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care, potrivit optiunii contribuabilului, venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

j) venituri din activitati agricole pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de venit;

k) venituri din silvicultura si piscicultura.

Observatie! Depun declaratia unica si persoanele fara venituri care opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate (cass persoane fara venit);

Nu se completeaza declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii pentru urmatoarele categorii de venituri:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala – retinere la sursa;

b) venituri sub forma de arenda, a caror impunere este finala – retinere la sursa de catre platitorul de venit.

c) venituri sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, pentru care informatiile sunt cuprinse in declaratiile specifice;

d) venituri din investitii, a caror impunere este finala (vanituri din dobanzi, tranzactii financiare, etc);

e) venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala;

f) venituri din pensii;

g) venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;

h) venituri din alte surse, cu exceptia celor prevazute la art. 116.

Observatie! In situatia in care un contribuabil are venituri din mai multe surse cu retinere la sursa dar  fiecare dintre acestea este sub plafonul minim (si deci platitorii de venit nu retin contributii) dar cumulat contribuabilul obtine un venit net mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, acesta  este obligat sa completeze si sa depuna declaratia unica.

Termenul de depunere si de plata

 • Declaratia unica se depune pana la data de 15 Martie inclusiv a anului pentru care se stabileste impozitul si contributiile de plata.
 • Poti oricand face plati in cursul anului, termenul limita de plata este 15 Martie a anului urmator.

Prin exceptie, pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei unice este 15 Iulie 2018.

Cum si unde se depune declaratia unica

 • Pentru anul 2018 se accepta si depunerea pe suport de hartie – la ghiseu sau prin posta. Din 2019 declaratia se va depune numai online. Se depune la organul fiscal in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul.
 • Declaratia se depune si online, prin mijloace electronice de transmitere la distanta: prin Spatiul Privat Virtual de catre contribuabil sau de catre imputernicit, cu certificat digital calificat.

Bonificatii acordate la plata impozitului si contributiilor

 • 5% pentru depunerea online a declaratiei unice – se calculeaza bonificatie din valoarea impozitului si contributiilor sociale;
 • 5% pentru plata impozitului si contributiilor pana la data de 15 decembrie;

Bonificatiile se acorda si separat daca unul din criterii nu se indeplineste.

Alte situatii in care se depune declaratia unica

Contribuabilii pot modifica in cursul anului venitul estimat caz in care depun din nou declaratia unica (rectificativa) si recalculeaza contributiile sociale datorate.

Contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit, precum si cei pentru care cheltuielile se determina in sistem forfetar si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice completata corespunzator.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Dupa incheierea anului fiscal

Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 15 martie , inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.

Atentie! Declarația unica constituie titlu de creanță fiscala. Contribuţia de asigurări sociale si impozitul se calculează de către contribuabili, prin aplicarea cotei de contribuţie si se plateste de catre acestia in termenul prevazut de lege. ANAF nu va mai emite decizii de impunere  in urma depunerii Declaratiei Unice (exceptie pentru veniturile obtinute in 2017 pentru care se vor emite decizii de impunere).

[ratings]

76 comentarii

 1. Am infiintai un PFA in 2009 si nu am activat in nici un fel , pana in prezent . Nu am depus nici o declaratie , nimic la ANAF . Mergand intr-o zi la ANAF pentru o alta problema , am avut surpriza neplacuta sa mi se comunice ca am de plata suma de 14000 de lei , ca si contributie ” pentru pensie ” ?! Pot face cerere la ANAF pentru anularea debitului ?

 2. daca am un pfa pe care l-am radiat in 16 ian 2017 mai trebuie sa fac declaratie unica pe 2017 ? nu mai am activitate inca din 2016. multumesc anticipat.

  1. Buna ziua! Da, trebuia sa depuneti declaratia unica finala in 2018. Mergeti la ANAF si intrebati.

 3. Bună ziua .
  Am PFA COD CAEN 8559.
  Vreun sa plec în străinătate, dorinta mea este sa-mi pastrez acest pfa.
  Cum procedez, daca eu mi-am dat demisia de la jobul pe care îl aveam pe lângă acest pfa?
  Ce pot sa menționez este ca eu cu acest pfa, lucrez doar online, nu fizic.
  Mă puteți ajuta cu răspuns ?
  Multumesc!

 4. Bună ziua,am o activitate independentă în sistem real si în 2018 am obținut venituri nete sub plafonul minim și am optat pentru plata la CAS. În declarația unică din 2019 când completez la secțiunea 4 pentru stabilirea impozitului anul datorat pe 2018 se scade plata CAS și rezultă venit net impozabil 0?Sau dacă sunt plafonul minim și am optat pentru plata la CAS nu se scade din venit net impozabil cas-ul?

 5. Buna seara.
  Am o intrebare: sant salariat( platesc contributii retinute la sursa) si am un PFA cu venit net sub plafonul de 22800 lei.Cum platesc contributii?trebuie sa adun salariul cu venitul ca si PFA sau separat? Multumesc

  1. Buna seara! Nu se cumuleaza venitul din salarii cu veniturile din activitati independente. Daca doriti sa platiti contributii, chiar daca venitul net obtinut este sub plafon, puteti opta pentru acest lucru. Completati corespunzator declaratia unica.

 6. Buna ziua,
  Am si eu cateva intrebari :

  1. Poti sa ai un singur PFA pe care sa desfasori atat activitatea de consultant in asigurari (adica sa lucrezi pentru un asigurator) dar si activitate de agent imobiiar ?
  Sau trebuie sa ai 2 PFA-uri pentru fiecare tip de activitate ? Codurile CAEN presupun ca sunt diferite.

  2. In cazul in care ai 2 PFA-uri, unul pentru consultant asigurari si altul pentru agent imobiliar, trebuie sa platesti pentru 2 PFA-uri cota fixa pentru sananate (CASS) si pentru Pensie (CAS) ? Sau se plateste doar pentru 1 PFA ? Ma gandesc ca esti aceeasi persoana, de ce ai plati de 2 ori ?

  3. Impozitul presupun ca se plateste ambele PFA-uri

  4. Perioada in care ai activitate de PFA se numara la vechimea in munca ? Si daca da cum se considera ? Un an de activitate se considera un an sau mai putin ? (am auzit varianta ca 1 an se considera 1/4 ani la vechime ceea ce nu mi se pare ok.

  5. Ce declaratii trebuiesc depuse pentru PFA si cand ?

  Multumesc

  1. Buna ziua! Este in lista: RO24TREZ6212621050302X Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoane care realizeaza venituri din
   activitati independente si alte activitati si persoanele care nu realizeaza venituriati cautare dupa activitati independente sau dupa cuvantul

  2. Buna ziua! 1. DA, un singur PFA, mai multe coduri CAEN. 2. Se plateste o singura data indiferent de numarul de surse de venit pe care le aveti. 4. Vechimea este completa, ca si cum ati avea un contract de munca cu salariul minim. Pentru o informare completa, de care aveti nevoie va recomand: Pachet complet pentru activitati Independente

 7. Buna ziua ! Un PFA-MEDIC COLABORATOR , infiintata in septembrie 2018 , depune declaratia unica pentru cele 3 luni de activitate ?

  1. Buna ziua! Depuneti declaratia unica in termen de 30 de zile de la infiintare (de la data certificatului de la ONRC) daca ati facut PFA.

 8. Buna,
  Am un PFA, norme de venit, cod caen 6202 IT, si sunt si angajat cu 8 ore. In februarie am depus inclusiv contractul de munca, adeverinte ca lucrez ca sa reduca 50% norma. Iar acum am fost la ANAF si a spus sa mai completez o declaratie unica , ca ce am facut nu mai e valabil. Am intrat pe contul meu de anaf, la sectiunea DECLARATII, completarea declaratii, insa surpriza, nu vad nicaieri formular de gen. Vad in schimb D200 din 2015, 2016, si D230.
  Ce inseamna si asta? Nu a fost depus declaratiile anii astea? Si cum merg mai departe? Multumesc.

  1. Buna ziua! Fiind la norma de venit nu erati obligat sa depuneti 220 sau 200 in fiecare an. Dar trebuie sa depuneti declaratia unica in 2018. Salavati decalaratiile si recipisele de la depunerea lor in calc dvs.

   1. Multumesc pentru raspuns. Intre timp am gasit aici declaratia unica, deci nu in contul meu de anaf.
    https://declunica.anaf.ro/
    Poate era greu sa conecteze cei de la IT sectiunea asta :)

    Fiind sunt de la o comuna, si norma e de 24800 stabilit pe 2018, si intre timp si angajat cu 8 ore pe zii, am declarat 12400.
    La sectiunea cu // 2.1.2.B.2.Norma ajustata potrivit Codului Fiscal // am introdus suma de 12400 , 50% reducere fiind angajat.
    Si a iesit Impozit anual estimat 1240 lei. Am salvat nr . inregistrare, recipisele. In contul meu am primit 2 mesaje legat de asta. Sper ca am terminat.

 9. Buna ziua,
  Sunt pensionar, am un PFA profesii liberale in sistem real, individual.
  In declarația 212, am estimat pentru anul 2018 că voi realiza:
  Venituri…… 40000 lei
  Cheltuieli….20000 lei
  Veni net ……20000 lei
  In acest caz, am doar obligația de plată a impozitului in sumă.2000 lei?
  Vă mulțumesc.

 10. Bună ziua

  Am 1,10489 puncte pentru pensia de bătrîneţe din ţară şi 107 euro pensie pt. anii lucraţi în Israel..Anul trecut m-am trezit cu o impunere de 16 % pentru pensia din Israel şi a trebuit să fac cărare la ANAF pînă mi-a fost anulată. Întrebare Anul acesta trebuie să depun declaratia unică să nu mă trezesc cu vreo amendă pentru nedepunerea ei ? Menţionez că am domiciliul stabil în Romania.

  1. Buna ziua! Persoanele care au calitatea de pensionari nu platesc CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de autor, indiferent de valoarea venitului realizat. Doar impozit de 10%.

  2. Buna ziua! Nu ar trebui sa va taxeze pentru un asemenea venit, dar mai mergeti sa verificati la ANAF.

 11. Buna ziua,

  Am urmatoarea speta :

  Venituri in anul 2017 din asigurari 30.000 Ron , Taxele ce trebuie platite pentru anul 2017 arata astfel :

  Impozit 30.000 * 16 % = 4.800
  CAS 30.000 * 10,5% = 3.150
  CASS 30.000 * 5,5% = 1.650

  Pentru 2018 Sa presupunem un venit net de 20.000 ron (< 22.800)

  Impozit 20.000 * 10% = 2.000
  CASS 6 * 1900 * 10 % = 1.140
  CAS = nu se plateste

  Calculul pe care l-am expus mai sus, considerati ca este corect privind taxele ce trebuie achitate pentru anul 2017 + 2018 ?

  Multumesc

  1. Buna ziua! Presupun ca sumele reprezinta venitul net. Pentru 2017 inainte de a calcul impozitul ANAF va scade CAS si CASS datorat din venitul net. La rezultat va aplica procentul de 16% impozit.
   Pentru 2018 calculul este corect: CAS nu se plateste si CASS nu este deductibil.

 12. Buna ziua,sunt un producator agricol si sunt inscris la o asociatie agricola am o suprafata de 150 mp de solar in care cultiv flori la ghiveci in atestatul de producator sunt trecut cu o productie de 2000 de ghivece iar intrebarea mea este daca trebuie sa depun la anaf vreun formular.

  1. Buna ziua! Daca norma de venit – corectata – este mai mare decat 22.800 lei:
   – baza de calcul a CASS este fix 22.800;
   – baza de calcul a CAS este o valoare alaeasa de dvs, dar nu mai mica decat 22.800 lei, (orice suma vreti dvs, nu are legatura cu norma de venit).
   – Doar impozitul de 10% se aplica la norma de venit.

 13. Buna ziua,

  O persoana care lucreaza pentru o firma din Polonia,cu contract de prestari servicii ca ingrijitor persoane varstnice in Germania,are obligatia sa depuna declaratia unica?
  Mentionez ca aceasta desi are domiciliul in Romania,momentan locuieste in Germania.

  Va multumesc!

 14. Bună ziua,
  În condițiile în care contractul de închiriere nu se mai înregistrează la ANAF, cum se completează in declarația unică câmpul obligatoriu cu numărul de înregistrare al contractului de închiriere (preluat din fosta 200 si 220 când există obligația depunerii contractului la ANAF). Mulțumesc.

 15. Buna ziua!! Am o dilema .Am o I.I. și în 2017 am realizat un VN de 6758 trebuie sa depun estimată? Am de plătit CAS , CASS? daca venitul net este sub minim pe economie? Menționez că nu mai am alt venit.Va mulțumesc anticipat.

 16. Buna ziua,
  Am un contract de inchiriere din 01.07.17 care se incheie la data de 30.06.2018. Am depus anul trecut declaratia 220 la ANAF. Tinand cont ca nu stiu daca voi inchiria din nou dupa 30.06, mai este nevoie sa completez declaratia unica? Din comentarii am inteles ca daca voi inchiria din nou apartamentul va trebui ca in 30 de zile sa depun declaratia, dar pana atunci?
  Multumesc anticipat pentru eventualul raspuns!

  1. Buna ziua! Depuneti declaratia cu venitul calculat pe 6 luni din 2018. Va calculati impozitul si il platiti. Daca il inchiriati din nou depuneti in 30 de zile de la data inchirierii.

 17. Buna ziua,
  Pana in 2017 – inclusiv, am depus declaratia de impunere pentru venitul din agricultura – pe baza normei de venit
  Cum procedez pentru acest an – 2018: completez declaratia unica doar daca venitul meu din agricultura depaseste suma de 22.800 lei? Sau depun declaratia indiferent de valoarea venitului estimat / calculat dupa norma de venit din judetul meu?
  Multumesc. Numai bine.

 18. Buna ziua ! In cazul unui PFA cu norma de venit , pentru calculul CASS, ce venit se ia in calcul ? cel rezultat din norma de venit , sau cel rezultat din activitatate ? si ce plafon maxim se achita pentru CASS ?

  1. Buna ziua! Se ia in calcul norma de venit, nu conteaza cat realizati. Plafonul de 12 salarii minime pe economie – 22.800 lei in 2018 – cass de plata = 2.280 lei.

 19. Sunt PFA norma de venit. Am deschis cont în spațiul virtual ANAF si am depus declaratia unica online pe nume propriu, ca persoana fizica cu CNP, dar cu cod CAEN PFA normal cu care functionez. Se accepta sau trebuie depusa ca si persoana juridica?

  1. Buna ziua! Nu sunt specialist pe acest domeniu. Legea spune ca se face o medie a veniturilor realizate in utlimile 12 luni, deci trebuie sa se ia in calcul venitul net obtinut in 2018. In opinia mea venitul obtinut in 2018, baza de calcul pentru indemnizatie, va fi diminuat de pierderea inregistrata in 2017. Intrebati va rog la primaria locala.

 20. Buna ziua
  Un contract de inchiriere care nu mai este inregistrat la ANAF conform noilor prevederi isi mai pastreaza calitatea de titlul executoriu ? Chiriasul nu v-a avea probleme in a-l inregistra la Registrul comertului neavand stampila ANAFului si un numar de inregistrare ? Va multumesc

 21. Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu declaratia unica. Am completat online si am observat ca nu exista optiunea pt a nu plati CAS si CASS. Mentionez ca sunt PFA si am obtinut urmatoarele venituri pt anul trecut: Incasari-35337 , plati-24471,92, venit net- 10865,09. Trebuie sa platesc aceste taxe? Din declaratia unica pe care am depus-o reiesea ca ar trebui sa platesc aproape 7000 ron. Mi se pare foarte mult.
  Va multumesc!
  Daca nu trebuie sa platesc aceste taxe, pot depune o rectificativa?

 22. Buna ziua. Anul trecut am avut un contract de inchiriere care s-a incheiat in 31 martie 2018. Am depus atunci decl. 220. Acum nu mai am nici un contract. Cum completez declaratia unica? Daca in toamna inchiriez iar apartamentul dupa ce depun declaratia unica cum procedez?

  1. Buna ziua! Nu platiti CASS in conditiile date de dvs. Doar daca realizati un venit net de peste 22.800 lei in 2018 veti plati CASS.

  2. Buna ziua! Veti depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la semnarea contractului. Acum nu mai sunteti obligata de dpeuneti declaratia unica.

 23. Buna ziua,
  Am un contract de închiriere în euro. Am depus declarația 212 cu venitul estimat pe 2018, la cursul actual. Venitul real se va determina în anul 2018 pe baza cursului euro BNR din ultima zi a fiecărei luni, care evident va diferi de cel utilizat de mine la estimare venit pe 2018. Cum regularizez venitul real pe 2018?

 24. buna, si inca o treaba: completez declaratia …si ea calculeaza la sfarsit impozitele datorate in f de ce am pus; si mai calculeaza si acea bonificatie daca platesti pana la 15 dec 2018; ok; Eu ce sa inteleg ca platesc suma neta adica imi acord bonificatia, corect? (evident in conditiile in care platesc pana la 15 dec 2018)
  multumesc
  Raluca

  1. Da, va calculati singura bonificatiile din sumele datorate la buget – 5% plata la termen si 5% depunere online a DU.

 25. buna, am si eu o nelamurire asa poate retorica: acum ca declaratia este publicata in SPV si o putem depune online….la CASS de ex acum e luna iunie deci 5 luni din an au trecut, eu nu am avut nevoie de serviciile marete ale CASS … cand bifez acolo in declaratie ca am avut venituri mai mari decat 22800… apoi imi cere nr de luni … de ce as pune 12 luni (adica si retroactiv) si nu as pune doar lunile viitoare ale acestui an? Scrie undeva care este minimul de luni pt care datorez CASS (cu baza de calcul sal minim?)
  multumesc

  1. Buna ziua! Declaratia unica este pentru venitul obtinut in 2018 si deci asigurarea se plateste integral pe 12 luni daca depasiti plafonul de 12 salarii minime brute – 22.800 lei.
   Numarul de luni poate fi mai mic de 12 in conditiile in care incepeti sau intrerupeti activitatea in cursul anului.

 26. Buna seara,
  AM urmatoarea situatie: venitul obtinut din chirii este 19200 lei deci sub 22800(si alt venit in afara de salariu si acesta, nu am). Trebuie sa depun declaratia pentru plata impozitului dar sunt obligata sa platesc CASS?

  1. Buna ziua! Depuneti declaratia unica cu venitul estimat din chirii. In ceea ce priveste CASS exista un articol in Codul fiscal pentru care Ministrul de Finante nu a adus clrificari. Acest articol spune: Art 174. (18) În cazul în care persoanele fizice aflate în situația prevăzută la art. 170 alin. (1), realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1), acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută la art. 122, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

   In opinia mea veti plati CASS la inceputul anului 2019. Cereti o clarificare si la ANAF.

 27. Buna ziua,

  Am descarcat declaratia unica si incerc sa o completez dar am urmatoarele probleme.
  Fiind PFA cu norma de venit, aleg oprtiune corespunzatoare da imi apare capitolul „1.1.A.6.Documentul de autorizare/Contractul de asociere/Închiriere” si aferentele care sunt obligatorii (la validare apare eroare) unde nu stiu ce s-ar putea completa.
  Precizez ca sunt pe IT (6202).

  Multumesc
  Rodian

  1. Buna ziua,

   Gasiti acel numar pe decizia de impunere din 2017.
   E de fapt numarul rezolutiei ORC care insoteste certificatul constatator.

   Cu stima,
   Alin

   1. Multumim Alin! Eu am trecut numarul de pe certificatul de inregistrare de la RC.. cel aflat intre F40/ xxxxx /data.

 28. Am un contract de inchiriere si depun D212 cu veniturile estimate.Chiriasul reziliaza contractul mai devrem, automat veniturile mele estimate sunt mai mici.Trebuie sa depun o D212 rectificativa?
  Multumesc

  1. Buna ziua! Se depune in 30 de zile declaratia 212 si se recalculeaza impozitul si contributiile, daca e cazul.

 29. Bună,

  Nu apare nimic în articol despre PFA cu normă de venit. Dacă există o normă de pe urmă căreia, până anul trecut plăteai impozitele, anul acesta nu se mai ia în calcul acea normă ?!, trebuie să estimezi și eu cât am să fac sau cum ?!?!

  Mulțumesc!

  1. Călin, impozitul o sa fie raportat tot la norma de venit, nu trebuie sa estimezi. Vezi la cap. 2 secțiunea 2 din modelul propus

  2. Buna ziua! Cel mai probabil veti depune declaratia unica. Cu sumele din 200,220 si 600. Vom vedea dupa publicarea ordonantei in Monitorul oficial. In opinia mea cel mai sigur este sa o depuneti.

 30. Buna ziua !!! As avea nevoie de niste informatii, nu au direct legatura cu articolul dar nu am stiut cum sa va abordez altundeva. Detin un PFA pt calitatea de agent de asiguri. In cursul anulyi 2017 nu am avut incasari si de curand am reziliat contractul cu societatea de asigurari. Acum as dori sa desfiintez Pfa-ul. Nu prea stiu cum trebuie sa procedez. Locuiesc intr-un alt judet fata de cel de care apartin cu pfa-ul si nu as vrea sa fac prea multe drumuri pentru ca nu imi permite timpul. Va rog frumos sa ma ajutati daca se poate cu informatii legat de ce acte as avea nevoie pt dizolvare Pfa-ului si cum trebuie sa procedez. Multumesc anticipat!!!! O zi frumoasa

 31. Se apropie 25 martie când ar trebui platita prima tranșă din impozit și contribuții. Cum procedam in condițiile de față? Le plătim sau mai asteptam?

 32. Buna ziua!
  In cazul in care am venituri in sistem real ca PFA( sub pragul de 22.800) si am si venituri din dividende ca asociat la o alta societate ( peste pragul de 22.800) , se cumuleaza cele doua surse sau se declara separat? Voi plati CASS de doua ori?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna ziua! In situatia dvs nu sunteti obligat la plata CAS pentru ca nu estimati si nici nu realizati peste plafonul de 22.800 lei in 2018. In ceea ce priveste CASS-sanatate – se cumuleaza venitul net de la PFA cu cel din dividende si daca este peste 22.800 lei veti plati CASS la baza de calcul, adica 2.280 lei pentru 2018. O singura data.

 33. Bună ziua. dacă am depus deja declarațiile 200, 220 și 600 în anul 2018, mai trebuie depusă declarația unică?
  Persoanele neangajate care plătesc contribuție cass, cum vor plăti?

 34. Buna ziua,

  Cum se ia in calcul vechimea la pensie daca plata contributiei pentru activitati independente se face o singura data dupa depunerea formularelor anul urmator pentru anul precedent? Adica se considera fiecare luna din anul precedent ca vechime la pensie sau cum? Pentru ca daca nu, atunci e mai avantajos sa faci contract social cu casa de pensii si sa virezi banii lunar asa stii o treaba. Sau asta se poate rezolva depunand o estimativa pe anul in curs si platesti cum se va stabili, trimestrial sau sub alta forma?

  1. Buna ziua! Nu e clar cum se va face: nici inregistrarea optionala si nici plata CAS. In Codul Fiscal actual se prevede ca inregistrarea in sistemul de pensie (obligatorie sau optionala) se face prin declaratia 600. Acum vad ca propunerea este ca inregistrarea optionala sa se faca la CASA de Pensii si doar inregistraere obligatorie se face la ANAF, cu declaratia unica. Dar plata CAS la CASA de Pensie, cu contract personal (optional/facultativ) nu este deductibila la calculul venitului net din activitati independente. Doar CAS platit obligatoriu este deductibil. Mai asteptam…..

  1. Buna ziua. Nu am vazut nicaieri o asemenea propunere. In opinia mea cred ca nu vor dispare. Vom vedea!

 35. Buna ziua,
  Eu am depus deja declaratia 600, dar declaratiile 200 si 220 inca nu.
  Ar fi bine sa le depun sau sa astept si sa vad daca intra in vigoare aceasta declaratie unica? Sigur pe mai multi ii macina aceasta problema. Va multumesc anticipat!

  1. Buna seara! Mai asteptam pana se limpezeste situatia. Este timp si pentru 200 si pentru declaratia unica, daca se aproba. Si sa vedem ce se intampla cu cei care au depus 600 in 2018. Daca se merge pe venitul estimat, cred ca declaratia 600 se anuleaza si o sa se depuna declaratia unica cu venitul estimat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *