Tranzacții intracomunitare realizate de PFA și Profesii Liberale

Acest articol despre operațiuni intracomunitare se adresează persoanelor fizice care desfășoară activități independente și nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA în România. Nu contează sistemul de impozitare: normă de venit sau în sistem real, prevederile privind operațiunile intracomunitare sunt aceleași.

Când trebuie să te înregistrezi la ANAF pentru obținerea codului special de TVA?

  • pentru achiziția de bunuri din țări membre ale Uniunii Europene cu valoarea de peste 34.000 lei pe an, (10.000 euro la cursul valutar de la data aderării). Pentru achiziții anuale de bunuri sub această valoare nu este necesar codul special de TVA.
  • achiziția de servicii sau livrarea de servicii în spațiul comunitar, indiferent de valoare. Exemple: cumpărarea unei licențe software, a unei fotografii de pe un site cu adresa fiscală în UE.

Pentru cele două situații de mai sus este obligatorie obținerea codului special de TVA pentru operațiuni intracomunitare. Doar după obținerea codului de TVA se pot realiza achiziții/livrări de bunuri și servicii din UE.

Important! Nu este necesară obținerea codului special de TVA pentru:

  • achiziția de bunuri din țări membre ale Uniunii Europene, cu valoarea de până la 34.000 lei;
  • pentru livrările de bunuri în spațiul comunitar.

Pentru obținerea codului special de TVA pentru operațiuni intracomunitare se completează și se depune electronic formularul 700 dacă s-a înregistrat semnătura electronică pe CUI-ul activității.

După câteva zile vei primi codul special de TVA pe care îl poți verifica în sistemul de validare european VIES.

Important! Acest cod special de TVA nu schimbă cu nimic situația fiscală din România: nu se va factura cu TVA la livrări și nu se va deduce TVA la achiziții.

Exemplu de operațiune intracomunitară la o PFA:

Achiziție de servicii de găzduire website din Irlanda, la prețul de 20 euro pe an, fără TVA.

Cota de TVA în Irlanda este de 23%.

  • Dacă nu ai avea cod special de TVA și cumperi serviciul de mai sus vei plati 24,60 euro, din care 20 de euro va ajunge la furnizor și 4,60 euro (cota de TVA de 23%) va fi colectată de frunizor pentru statul irlandez.
  • Dar fiind obligat sa ai cod de TVA, la facturare vei da codul tău de TVA și vei plăti doar 20 de euro. În consecință:
  • până la data de 25 ale lunii următoare tranzacției vei depune la ANAF declarația 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completează electronic) și formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. În formularul 301 vei declara achiziția comunitară la care se aplică 19% cota de TVA aferentă acestei achiziții, adică 3,80 euro (19%*20 euro) pe care-i vei plăti statului român, în lei la cursul BNR de la data facturii.

Important. Nedeclararea operațiunilor intracomunitare facturate în numele PFA, se sancționează cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Pentru livrări/achiziții  de servicii și pentru achiziții de bunuri cu valoarea mai mare de 10.000 euro, trebuie să obțineți codul special de TVA înainte de a desfășura operațiuni intracomunitare.

Operațiunile intracomunitare presupun întocmirea declarației 390 și a declarației 301 pentru fiecare lună în care au avut loc asemenea operațiuni. Declarațiile nu se depun pe zero (deci nu se depun atunci când nu s-au înregistrat operațiuni intracomunitare).

  • în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri/servicii,  veți comunica furnizorului din UE codul valid de tva al PFA/II/IF, și ca urmare facturile vor veni de la furnizor fără tva. De obicei furnizorul din UE sau transportatorul acestuia vă vor da o dată cu marfa și un CMR (dovada transportului intracomunitar). Pentru această operațiune se depune declarația 390 și declarația 301.
  • în cazul livrărilor intracomunitare servicii sunteți obligat să verificați codul de tva al clientului din UE, pentru a-i putea factura cu sau fără tva. Dacă clienții din UE nu au cod valid de TVA valabil în UE (se pot verifica pe VIES http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html), veți factura cu tva. În cazul livrării de bunuri veți furniza și dovada transportului. Pentru această operațiune se depune declarația 390 și, dacă colectați TVA depuneți și declarația 301.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

67 de comentarii

Buna seara,
Va rog sa imi spuneti ce parere aveti despre situatia mea. Sunt un PFA cu cod CAEN 7990. Vand programe turistice in Romania ( rezervari hotel, transport, ghid etc ) catre persoane juridice firme din UE care sunt platitoare de TVA .Eu nu sunt platitoare de TVA . Am oare nevoie de Cod TVA intracomunitar ? Daca beneficiarul este o persoana fizica cu domiciliul in afara Romaniei si toate operatiunile se desfasoara prin banca, care este situatia? Multumesc pentru timpul acordat

Gabriela Badescu
-

2 august 2024 at 18:23

Buna ziua,
Sunt PFA neplatitor de TVA si trebuie sa mi se achite de catre o societate din Germania o suma de 1000 EURO cheltuieli de judecata pentru care imi cere factura fiscala. Va rog sa-mi spuneti pasii de urmat in aceasta situatie.
Va multumesc!

Dana
-

22 mai 2024 at 7:50

Buna seara! Am un PFA si prestez design graphic. Am realizat niste lucrari pentru cineva din Germania si ar trebui sa fac acum factura. Nu sunt platitoare de tva. Pentru a efectua factura, trebuie sa completez declaratia 301 la Anaf?!

Mada
-

20 mai 2024 at 17:26

Buna ziua !
Am PFI inregistrat la ANAF. Sunt tehnician dentar, cod caen 3250, sunt scutit de plata TVA. Am o colaborare in Germania, pana la finele anului trecut mi-a acceptat facturile pe format hartie si trimise in format PDF. De la inceputul anului, nu mi-a mai acceptat acest mod de facturare, imi cere sa ii trimit factura in format XML. Am intrat pe aplicatia de RO E-Factura, am trimis factura in format XML, dar aplicatia medicului cu care emite si deschide facturile XML, nu vad factura mea, nu o recunosc.
Am inteles ca ar trebui sa ma inregistrez in Registrul Operatorilor Intracomunitari, dar fiindca serviciile medicale la noi in Romania sunt scutite de TVA, nu pot sa ma inregistrez in ROI. Deci care ar fi rezolvarea, am intrebat contabili si experti contabili, am sunat la Serviciul de asistenta a contribuabililor si inca nu am gasit solutia/rezolvarea problemei mele.

Ajutati-ma va rog !

Stoenescu Razvan
-

16 aprilie 2024 at 15:17

Pentru un PFA neplatitor de TVA, cheltuiala cu TVA-ul intracomunitar este o cheltuiala deductibila?

Gabi
-

14 februarie 2024 at 15:51

Buna ziua, Am deschis recent un SRL si doresc sa achizitionez marfa fizica de la diversi reteileri din UE (Germania) mai exact, pentru revanzarea produselor online in romania. Aveti idee de ce am nevoie pentru facturare in germania ?
Va multumesc mult !

Gabriel
-

8 august 2023 at 12:52

Buna ziua!
Sunt cabinet individual de psihologie, cu cod special de TVA si achizitionez servicii intracomunitare (supervizare) de la o persoana fizica din Italia, inregistrata in scopuri de TVA. Am inteles ca se depune declaratia 390. In acest caz trebuie sa depun si declaratia 301, si sa platesc TVA?

Multumesc

Daniela
-

23 iunie 2023 at 14:23

    Buna ziua! Pentru achizitii de servicii intracomunitate depuneti 390 si 301. Cum scrie mai sus, in articol.

    Constantin
    -

    4 iulie 2023 at 15:55

Buna ziua!

Daca sunt PFA neplatitor TVA si intentionez sa achizitionez un autoturism SH de la dealer din Germania (de valoare peste 20.000 Euro), pentru care sa deduc cheltuiala cu amortizarea lunara. Trebuie sa obtin cod special de TVA inainte de achizitie, chiar daca nu doresc sa deduc TVA-ul?

Multumesc!

Buzoianu Bogdan
-

23 mai 2023 at 12:12

Buna ziua,

Am infiintat un PFA cu norma de venit (CAEN 6202), servicii consultanta IT. Sunt PFA neplătitoare de TVA, înregistrată la ANAF în scopuri de TVA.Prestez servicii pentru o firma din UE cu cod valid de TVA.Am emis prima factura catre client in ultima zi a lunii martie 2023 fara TVA.Ce document trebuie sa depun la ANAF si pana cand ?Facturile se emit lunar in ultima zi din luna.Documentul trebuie transmis lunar ori de cate ori emit o factura?Va multumesc pentru lamuriri!

Stoica Nicu
-

11 aprilie 2023 at 7:03

Am tot incercat sa gasesc un raspuns pe aceasta speta si mereu gasesc contradictii.

Eu detin o motocicleta pe PFA ul meu. Neplatitor de TVA – dar cu numar de TVA intracomunitar.
Si incerc sa inteleg daca cumpar PIESE pentru aceasta motocicleta, daca trebuie pana la urma sa platesc sau nu TVA ul in tara.
Fiind destinate unui mijloc de transport propriu, inregistrat pe acelasi PFA

Adrian
-

21 ianuarie 2023 at 23:07

Buna ziua, ca artist plastic imi achizitionez unele materii prime si materiale din afara.
1. Daca le iau dintr-o tara UE , max 200 euro/luna, am nevoie de codul de tva special? Ce se intampla in situatia unei tari non UE.
2. Înregistrez facturile in lei la cursul Bnr din data platii si anexez la registru copie dupa extras de pe contul de pfa pt a fi deductibila?
Multumesc

Alexandra
-

9 februarie 2021 at 21:00

ART. 317 – Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 316 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b)-d) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 316 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 316 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a), b) sau d) ori a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 307 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective;
d) persoana impozabilă care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art. 315^1, care nu este deja înregistrată conform lit. a)-c) ori a alin. (2), dacă efectuează livrări intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 315^1 alin. (8) lit. c) sau d), înainte de livrarea bunurilor.

De aici inteleg ca nu are obligatia obtinerii codului special de tva pentru livrari de bunuri

Virginia
-

5 februarie 2021 at 0:07

    Da, este corect cum spuneti dvs.

    Constantin
    -

    22 februarie 2021 at 16:22

Buna ziua! Sunt un PFA care incasez comision pentru intermediere vanzari de la o firma platitoare de TVA din Germania, fara sa emit factura in acest sens. Valoarea comisionului depaseste 10.000 EURO pe an. Trebuie sa ma inscriu in ROI? Mentionez ca nu sunt platitor de TVA.

Cristina Feleki
-

15 ianuarie 2021 at 8:14

Buna ziua!

Sunt PFA norma fixa, neplatitor TVA. Doresc sa inchei un contract de import cu o firma platitoare de TVA din Italia. Produsele au provenienta America de Sud. In primul trimestru al anului achiziția nu va depăși valoarea de 10.000 EUR insa este foarte probabil ca în baza vânzărilor, valorile achizițiilor ulterioare să depășească acest plafon.

Întrebări
1. În cazul în care achiziția nu depășește plafonul, este necesar să o înregistrez în vreun fel (formular) la ANAF?
2. Daca am deja cod TVA intracomunitar, dar valoarea inițială a achiziției nu depășete plafonul, pot transmite furnizorului codul CUI PFA neplatitor TVA, urmand ca la urmatoare tranzactie (daca depașește plafonul) să îl trimit pe cel cu TVA intracomunitar? (este mai mult o întrebare care ține de etică).

Va multțumesc anticipat pentru raspuns!

Rodica B
-

13 ianuarie 2021 at 10:42

sunt PFA neplatitoare de TVA si prestez servicii pt o firma din UE platitoare de TVA. Valoarea prestatiilor este sub 10 000 euro. Trebuie sa obtin codul special de TVA pt op. intracomunitare? Va rog precizati si art. din lege. MULTUMESC1

mioara Moraru
-

16 octombrie 2020 at 18:29

Buna ziua,

Sunt PFA cod 7420, activitati fotografice. Ma puteti ajuta cu un raspuns la intrebarea „venituri din strainatate” – ce inseamna mai precis, si daca se aplica sau nu in cazul meu? Lucrez de pe teritoriul Romaniei, la distanta, cu fotografi din UE, activitate de retus foto. Am citit legislatia, insa nu imi este deloc clar daca aceste venituri sunt asimilate veniturilor din strainatate, adica trebuie sa le declar in Declaratia Unica ca fiind din strainatate? Sau sunt asimilate veniturilor din Romania? Mentionez ca lucrez din tara, 360 zile pe an, fara nici un fel de contract cu respectivele firme (fotografi, am verificat pe VIES codurile lor de operatori intracomunitari etc). Nu ma deplasez la domiciliul clientului, in statul respectiv, ei nu imi platesc nici un fel de salariu, taxe, impozite etc. Doar emit factura si incasez suma respectiva. Va multumesc anticipat.

Ionut
-

7 februarie 2020 at 19:16

    Buna ziua!

    ART. 671 – Definirea veniturilor din România din activități independente

    Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.

    Constantin
    -

    17 februarie 2020 at 19:51

Bună ziua!

Sunt PFA neplătitoare de TVA, însă înregistrată în scopuri de TVA, dat fiind faptul că prestez servicii către societăți din UE, partenerii fiind plătitori de TVA la rândul lor.

În cazul unei achiziții de servicii din UE (concret: 1. reparație auto într-un service dintr-o țară membră UE, service-ul fiind plătitor de TVA în țara de reședință 2. cazare la hoteluri în diferite țări ale UE, plătitoare sau nu de TVA în țările de reședință), sunt obligată la declararea și plata TVA-ului în România (însemnând că mi se facturează serviciile fără TVA, pa baza codului special obținut de la ANAF), sau mi se facturează serviciile cu TVA cu tot și prestatorul este obligat la declararea și plata TVA-ului în țara lui de reședință? Întrebarea ar fi valabilă și pentru situația în care alimentez combustibil (evident pentru mașina folosită de către PFA) în străinătate. Vă mulțumesc în prealabil pentru răspuns.

Cisco71
-

11 august 2019 at 18:39

    Buna ziua! Nu sunt operatiuni intracomunitare pentru ca locul prestatiei este in tara respectiva. In cazul dvs, daca am inteles bine din descriere, vi se factureaza cu TVA si veti plati TVA pentru aceste servicii si bunuri, pe care nu o veti recupera. Mai cereti si o opinie la firma de recuperare TVA, unde veti da mai multe detalii despre activitatea dvs.

    Constantin Cozma
    -

    21 august 2019 at 8:18