Tranzacții intracomunitare realizate de PFA și Profesii Liberale

Acest articol despre operațiuni intracomunitare se adresează persoanelor fizice care desfășoară activități independente și nu sunt înregistrați ca plătitori de TVA în România. Nu contează sistemul de impozitare: normă de venit sau în sistem real, prevederile privind operațiunile intracomunitare sunt aceleași.

Când trebuie să te înregistrezi la ANAF pentru obținerea codului special de TVA?

  • pentru achiziția de bunuri din țări membre ale Uniunii Europene cu valoarea de peste 34.000 lei pe an, (10.000 euro la cursul valutar de la data aderării). Pentru achiziții anuale de bunuri sub această valoare nu este necesar codul special de TVA.
  • achiziția de servicii sau livrarea de servicii în spațiul comunitar, indiferent de valoare. Exemple: cumpărarea unei licențe software, a unei fotografii de pe un site cu adresa fiscală în UE.

Pentru cele două situații de mai sus este obligatorie obținerea codului special de TVA pentru operațiuni intracomunitare. Doar după obținerea codului de TVA se pot realiza achiziții/livrări de bunuri și servicii din UE.

Important! Nu este necesară obținerea codului special de TVA pentru:

  • achiziția de bunuri din țări membre ale Uniunii Europene, cu valoarea de până la 34.000 lei;
  • pentru livrările de bunuri în spațiul comunitar.

Pentru obținerea codului special de TVA pentru operațiuni intracomunitare se completează și se depune electronic formularul 700 dacă s-a înregistrat semnătura electronică pe CUI-ul activității.

După câteva zile vei primi codul special de TVA pe care îl poți verifica în sistemul de validare european VIES.

Important! Acest cod special de TVA nu schimbă cu nimic situația fiscală din România: nu se va factura cu TVA la livrări și nu se va deduce TVA la achiziții.

Exemplu de operațiune intracomunitară la o PFA:

Achiziție de servicii de găzduire website din Irlanda, la prețul de 20 euro pe an, fără TVA.

Cota de TVA în Irlanda este de 23%.

  • Dacă nu ai avea cod special de TVA și cumperi serviciul de mai sus vei plati 24,60 euro, din care 20 de euro va ajunge la furnizor și 4,60 euro (cota de TVA de 23%) va fi colectată de frunizor pentru statul irlandez.
  • Dar fiind obligat sa ai cod de TVA, la facturare vei da codul tău de TVA și vei plăti doar 20 de euro. În consecință:
  • până la data de 25 ale lunii următoare tranzacției vei depune la ANAF declarația 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completează electronic) și formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. În formularul 301 vei declara achiziția comunitară la care se aplică 19% cota de TVA aferentă acestei achiziții, adică 3,80 euro (19%*20 euro) pe care-i vei plăti statului român, în lei la cursul BNR de la data facturii.

Important. Nedeclararea operațiunilor intracomunitare facturate în numele PFA, se sancționează cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Pentru livrări/achiziții  de servicii și pentru achiziții de bunuri cu valoarea mai mare de 10.000 euro, trebuie să obțineți codul special de TVA înainte de a desfășura operațiuni intracomunitare.

Operațiunile intracomunitare presupun întocmirea declarației 390 și a declarației 301 pentru fiecare lună în care au avut loc asemenea operațiuni. Declarațiile nu se depun pe zero (deci nu se depun atunci când nu s-au înregistrat operațiuni intracomunitare).

  • în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri/servicii,  veți comunica furnizorului din UE codul valid de tva al PFA/II/IF, și ca urmare facturile vor veni de la furnizor fără tva. De obicei furnizorul din UE sau transportatorul acestuia vă vor da o dată cu marfa și un CMR (dovada transportului intracomunitar). Pentru această operațiune se depune declarația 390 și declarația 301.
  • în cazul livrărilor intracomunitare servicii sunteți obligat să verificați codul de tva al clientului din UE, pentru a-i putea factura cu sau fără tva. Dacă clienții din UE nu au cod valid de TVA valabil în UE (se pot verifica pe VIES http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html), veți factura cu tva. În cazul livrării de bunuri veți furniza și dovada transportului. Pentru această operațiune se depune declarația 390 și, dacă colectați TVA depuneți și declarația 301.
Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

64 de comentarii

Buna ziua,

Am infiintat un PFA cu norma de venit (CAEN 6202), servicii consultanta IT. Voi presta servicii pentru o firma din UE. Am inteles ca trebuie sa depun declaratia 091 la ANAF.
Ce trebuie sa bifez la paragraful A, punctul 1:
a) (persoana impozabila care nu este inregistrata….
sau
b)persoana juridica neimpozabila
Iar la paragraful D trebuie sa bifez punctul 2?

Va multumesc frumos pentru raspuns!

Bogdana
-

27 martie 2019 at 19:54

Bună seara,
Pentru a vinde lucruri handmade în afara țării către persoane fizice trebuie să fiu înregistrat pentru operațiuni intacomunitare? Sunt PFA neplătitor de TVA .
Mulțumesc

Alin
-

18 februarie 2019 at 20:09

Bună seara.

Vă mulțumesc pentru informațiile cuprinse în articol. Am totuși o nelămurire. Mă aflu în situația descrisă de dumneavoastră, respectiv: am un PFA neplătitor de TVA în România, dar înscris în ROI pentru operațiuni intracomunitare, PFA impozitat în sistem real. Ce înseamnă, în acest caz, că, așa cum spuneți în articol, „nu voi deduce TVA la achizitii”? Mai exact, ce înseamnă verbul „a deduce”? A deduce TVA-ul aferent unei astfel de achiziții înseamnă efectiv a-l trece în Registrul jurnal de încasări și plăți + în Registrul de evidență fiscală pe post de cheltuială? Adică, a-l deduce înseamnă a-l considera cheltuială deductibilă? Sau e vorba despre altceva? (Cum ar fi: dacă ești plătitor de TVA – ceea ce nu e cazul meu -, a deduce TVA-ul aferent unei achiziții înseamnă a scădea TVA-ul achitat din TVA-ul colectat de la clienți…). Mai pe scurt și mai simplu spus, mă interesează (pentru că tocmai încerc să-mi completez Registrul de evidență fiscală) dacă un astfel de TVA, în cazul meu, poate fi trecut la cheltuieli.

Vă mulțumesc.

Teodor
-

15 februarie 2019 at 21:10

Buna,

In articol se mentioneaza urmatoarele:
„pana la data de 25 ale lunii urmatoare tranzactiei vei depune la ANAF declaratia 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată (se completeaza electronic) si formularul 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare. In formularul 301 vei declara achizitia comunitara la care se aplica 19% cota de TVA aferenta acestei achizitii, adica 3,80 euro (19%*20) pe care-i vei plati statului roman.”

Pentru prestari servicii, nici o achizitie, este nevoie DOAR de formularul 390?
Trebuie platit ceva la stat pentru prestari servicii intracomunitare?

Multumesc,
Ana

Ana
-

17 ianuarie 2019 at 13:02

    Buna ziua! Doar 390 in cazul prezentat de dvs.

    Constantin Cozma
    -

    21 ianuarie 2019 at 13:00

Bună ziua, vreau să infiintez un pfa, și să facturez în Germania servicii (voi pune faianță ).va rog sa ma ajutați și să mi spuneti ce declaratii voi depune în tară, multumesc frumos

Rada Maria
-

8 ianuarie 2019 at 8:49

Buna ziua ! Recent ( nov 2018) am infiintat un pfa in sistem real, ( caen 6201) neplatitor de tva pt ca am obtinut un contract de prestari servicii in domeniul it cu o firma din ue. In momentul actual lucrez exclusiv pt aceasta companie unde am stabilit o suma de xx eur/zi tva inclus. Ce trebuie sa fac acum? Trebuie sa depun declaratie pt a deveni platitor de tva ?

Gică
-

25 decembrie 2018 at 11:01

Buna ziua! Detin un PFA, am obtinut cod special de tva pt ca am avut o achizitie intracomunitara, un videoproiector valoarea facturii 9578 €. Fac declaratiile 301 si 390, plateac TVA aferent, dar nelamurirea mea este: 9578€ la cursul bnr din ziua respectiva este 44623.9 lei iar eu am platit 46838.18, eu declar 44623.9 cu tva aferent iar cu diferenta ce fac? este vorba de 2214 lei.. comisioane de banca, paypal.. Se trece in rjip? Sau o trec in valoarea mijlocului fix chiar daca factura e mai mica ca suma? Multumesc!

Mihaela
-

4 decembrie 2018 at 7:38

    Buna ziua! Pentru 390, 301 luati in calcul cursul de la data facturii. Pentru RJIP luati in calcul platile din extrasele bancare. Pentru clarificarea platilor in valuta, a amortizarii, a declaratiilor aveti exemple in Ceietul cu studii de caz care face parte din Pachetul de contabilitate pentru activitati independente. https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/

    Constantin Cozma
    -

    5 decembrie 2018 at 11:58

Buna ziua, detin o Inteprindere Individuala si produc cosmetice naturale. Mi s-a propus de curand o colaborare cu o firma din Anglia in sensul in care ei vor ca eu sa le livrez produse cosmetice. Pentru a le factura ceea ce ei cumpara, trebuie sa obtin codul special de TVA? Mentionez ca bunurile livrate nu vor depasi valoarea de 10.000 de euro/an. Multumesc.

Ionut
-

18 septembrie 2018 at 18:41

    Buna ziua! Pentru livrare de bunuri (nu conteaza valoarea) trebuie sa obtineti cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:33

Buna ziua,

In cazul unui PFA care are sediul social in Braila dar sediul fiscal in Bucuresti (taxele se platesc in Bucuresti), unde ar trebui sa depuna formularu 091?

Multumesc

Dorina B
-

3 august 2018 at 14:20

Buna ziua,

Prestez servicii de transport (firma din Olanda). Inainte de 25 ale lunii depun online 301 si 390. Intrebarile mele sunt:
1. eu platesc 20% tva intracomunitar. E corect? sau trebuie 19%?
2. din ce suma se ia acest procent de TVA intracomunitar? Eu il iau din taxa lor care o pastreaza (adica ei pastreaza 25% din veniturile mele). E corect cum caclulez?

Multumesc mult pentru raspuns

D-nul
-

3 iulie 2018 at 19:34

Buna ziua!
Am un PFA cu cod special de TVA, am achizitionat un bun intracomunitar (in valoare de 59000 lei), am facut declaratiile 390 si 301, am platit tva aferent. Intrebarea este: TVA-ul platit il trec ca si cheltuiala in registrul jurnal de incasari si plati sau il adaug la mijlocul fix (59000+11210) si calculez amortizarea la valoarea totala? Mijlocul fix e achizitionat in luna mai iar tva l-am platit in iunie. Multumesc mult!

Mihaela
-

20 iunie 2018 at 6:48

    Buna ziua! Plata se inregistreaza in RJIP dar nu este deductibila decat prin amortizare. Deci intra in valoarea de intrare a mijlocului fix care se amortizeaza cf nomenclator, in cativa ani.

    Constantin
    -

    29 iunie 2018 at 10:49

Buna Costantin,
Eu am un PF servicii de traducere (fara TVA) dar recent am emis o factura unei organizatii neinscrisa in scopuri de TVA din UE. Intrebarea mea este, in acest caz trebuie sa depun declaratia 390 si, in caz afirmativ, organizatia respectiva este obligata sa aiba cod TVA pentru tranzactii intracomunitare?
Iti multumesc anticipat pentru ajutor si iti doresc o zi cat mai frumoasa!!

Ana-Maria
-

13 iunie 2018 at 13:37

    Buna ziua! Da, trebuie sa aiba la randul ei cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare.

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:35

Buna ziua,
Sunt PFA neplatitor TVA (artist plastic), pentru a vinde picturi in afara Romaniei imi trebuie codul special de TVA?
Multumesc

Liviu
-

4 iunie 2018 at 13:24

    Buna ziua! Da, trebuie sa obtineti cod special de TVA de la ANAF si sa depuneti declaratia 390.

    Constantin
    -

    4 iunie 2018 at 16:13

      Raspunsul primit de la Anaf a fost ca imi trebuie codul special TVA doar daca depasesc 300000lei pentru livrari si 10000euro pentru achizitii .

      Liviu
      -

      6 iunie 2018 at 16:52

        La livrari de peste 300.000 de lei toti contribuabilii trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA. In cazul dvs faceti livrari intracomnitare cu opere de arta, produse de dvs. In opinia mea aveti nevoie de cod special de TVA pentru livrari intracomunitare, mai ales daca aveti ca si cumparatori firme din UE care sunt platitori de TVA. Mai cereti si alte opinii.

        Constantin
        -

        11 iunie 2018 at 12:34

          Buna seara,
          Dar in cazul in care cumparatorii sunt persoane fizice, este aceeasi situatie ?in cazul livrarilor de bunuri tva-ul il plateste clientul?

          Liviu
          -

          12 februarie 2019 at 18:59

          Buna ziua! In cazul livrarilor nationale, nu conteaza cine este cumparatorul, pers juridica sau fizica. Daca sunteti platitor de TVA pretul de vanzare include TVA, pe care il colectati de la clienti, deduceti TVA de la achizitiile dvs si diferenta o platiti la bugetul de stat.

          Constantin Cozma
          -

          18 februarie 2019 at 14:39

Buna ziua! Am un PFA neplatitor de tva, vreau sa achizitionez de la o firma din Germania un videoproiector in valoare de 13000€. Imi puteti spune cum procedez? Trebuie sa imi fac neaparat cod special de tva? Cei de acolo o sa-mi emita factura cu sau fara tva?

Ana
-

25 aprilie 2018 at 18:52

    Buna ziua! Trebuie sa obitneti cod special de TVA inainte de achizitie. Cei de acolo va or emite factura fara TVA pt ca le veti da codul special de TVA. Dar veti plati TVA aferent achizitiei in Romania.

    Constantin
    -

    2 mai 2018 at 14:47

      Va multumesc!

      Ana
      -

      2 mai 2018 at 18:50

Buna ziua,

Am un PFA recent infiintat. (fara TVA). O sa ma ocup de intermediere in comertul cu material de constructii , prin intermediul unei firme din UE (platitoare de TVA ).
Sunt obligat sa am cod special de TVA? Ce declaratii trebuie sa depun si cand? O sa platesc TVA pentru aceste operatiuni intracomunitare? Va multumesc anticipat.

Zsolt
-

18 aprilie 2018 at 7:35

    Buna ziua! Daca importati bunuri (materiale de constructie) pana la valoarea de 10.000 euro (34.000 lei) nu va trebuie cod de TVA si nu platiti TVA. dar daca depasiti pragul trebuie sa obtineti un cod special de TVA. Astfel ca neplatitor de TVA trebuie sa platiti TVA in Romania aferent achizitiilor/importurilor. Se completeaza lunar formularul 301 si 390. Un Pachetul de Contabilitate gasiti descrise pe larg aceste operatiuni.

    Constantin
    -

    23 aprilie 2018 at 11:58

Buna ziua,

Am PFA pe norma de venit (fara TVA) si voi presta servicii catre companii din UE (platitoare de TVA).
Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa fiu inregistrat in ROI cu cod de TVA si apoi, eu facturand fara TVA, ce declaratii trebuie sa depun.
Deasemenea, voi ava obligatii de plata a TVA?

Multumesc
Rodian

Rodian
-

11 aprilie 2018 at 6:54

    Buna ziua! Sunteti obligat sa aveti cod special de TVA. Nu veti factura cu TVA si nu platiti TVA. Nu mai exista ROI ci doar cod de TVA obtinut la ANAF. Declaratia 390 si 301 in unele cazuri.

    Constantin
    -

    11 aprilie 2018 at 10:15

Bună ziua, în ian. 2018 am demarat formalitățile pt infiintare PFA. Deoarece voi presta servicii pentru o societate comerciala din UE, va trebui sa mă înregistrez în scopuri de TVA intracomunitar? Mă puteți ajuta cu câteva informații despre documentele necesare? Nu reușesc sa găsesc nimic nicăieri. ….Mulțumesc mult!

Oana
-

22 ianuarie 2018 at 12:28

Buna ziua, eu sunt PFA, neplatitor de TVA si am cod intracomunitar. Daca vreau sa achizitionez aparatura din UE, Germania mi se cere cod VAT, platesc suma fara TVA, asta inseamna ca in tara sunt obligat sa platesc TVA? tine de mine asta sau se intampla sub alte forme?

Cosmin
-

7 decembrie 2017 at 10:46

Buna ziua,

Am un PFA deschis anul acesta si luna asta am depus pentru prima data form 390. Eu lucrez pe platforme de freelancing (creez continut pentru site-uri si ajut cu SEO) si am avut 2 clienti din Olanda pentru care am declarat sumele (sub $100 pt fiecare).

Intrebarea mea este: in acest caz trebuie sa depun si form 301? Si daca da, la ce punct m-as incadra?

Va multumesc pentru raspuns!

MiraN
-

24 august 2017 at 6:56

    Buna ziua!. Si 301 si 390 trebuie sa depuneti in urmatoare luna in care ati avut operatiuni intracomunitare ca tre firme din UE.

    Constantin
    -

    28 august 2017 at 10:34

      Pai de ce sa depuna si 301 daca n-a cumparat nimic? Dumnealui zice ca doar a vandut, nu !??!?

      Mara
      -

      10 iulie 2018 at 13:26

        Buna ziua,

        Sunt si eu in aceeasi situatie cu MiraN, prestez servicii dezvoltare web pentru clienti din UE. Eu am PFA inregistrat in scopuri de TVA, dar nu sunt platitor de TVA. Emit facturile fara TVA si deci nu incasez TVA. Nu fac nici un fel de achizitii intracomunitare. Trebuie sa depun formularul 390 si sa declar acolo sumele incasate? Si trebuie sa platesc TVA pentru aceste sume chiar daca eu nu incasez deloc TVA si nu sunt platitor de TVA? Sau la rubrica “Baza Impozabila” scriu zero?

        Va multumesc pentru lamuriri!

        Valentin
        -

        28 august 2018 at 14:30

          Buna ziua! Trebuie sa depuneti 390 pentru livrarile intracomunitare de servicii. Aveti termen pana pe 25 ale lunii urmatoare lunii in care s-a emis factura. Nu veti avea nimic de plata pentru ca nu colectati TVA.

          Constantin
          -

          28 august 2018 at 14:39

          Corect, declaratia 301 se completeaza pentru achizitii intracomunitare.

          Constantin
          -

          28 august 2018 at 14:42

          Am inteles acum. Va multumesc inca odata.

          Valentin
          -

          28 august 2018 at 15:35

Buba ziua,
Daca prin cabinetul meu ofer servicii de psihoterapie unor clienti persoane fizice din UE sau USA, trebuie sa obtin un cod special de TVA?
Multumesc,
Maria

Maria
-

24 august 2017 at 5:36