Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

  • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
  • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
  • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
  • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
  • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

  • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
  • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
  • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

ContApp trimite automat e-facturi

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

217 comentarii

buna ziua. sunt absolvent de medicina generala. inca nu am promovat rezidentiatul dar m-am anjagat intre timp. pot sa imi deschid un pfi in aceste conditii , lucrez in clinica dar nu ca medic, sau trebuie intai sa ma inregistrez la colegiul medicilor ca medic cu competente limitate inainte? multumesc.

Daniela
-

24 mai 2022 at 9:01

Bună ziua. Vreau sa deschid o firma în colaborare cu un inginer geodez . Eu am aparatura el stampila. Ce ar trebui sa înființez un SRL ? Și ce acte as avea nevoie ? E nevoie sa o înregistrez la ocpi ?
Va multumesc frumos.

Dumitru M
-

19 martie 2022 at 16:12

Buna ziua!

Pentru cursuri de limbi straine (individuale sau de grup), ce este indicat, PFA sau PFI? Care este codul necesar? Nu am gasit. Precizez ca doar eu (o singura persoana) voi preda, Multumesc anticipat!

Lina
-

1 martie 2022 at 12:19

    Buna ziua!Se poate doar PFA inregistrat la Registrul Comertului. Pentru CAEN vedeti clara de coduri – 855 – Alte forme de invatamant.

    Constantin
    -

    15 martie 2022 at 9:26

Bună seara? Am o nelămurire, anul trecut în octombrie am înființat un PFI, am facturat în noiembrie suma de 2700 lei și în decembrie suma de 6300, venitul anual fiind de 9000 lei. Întrebarea ar fi dacă nu îi depășit plafonul de 12 salarii minime trebuie să plătesc CAS și CASS? Mulțumesc anticipat!

Gabriela Sabou
-

16 februarie 2022 at 18:48

    Buna ziua! CASS nu platiti si daca nu ati estimat CAS peste plafonul de 2 luni (4600 lei), nu-l platiti nici pe acesta.

    Constantin
    -

    23 februarie 2022 at 15:24

Buna ziua,
Pentreu activitati de montare parchet pot infiinta un PFI? Multunesc

Adi I
-

16 ianuarie 2022 at 8:44

    Buna ziua! Aveti nevoie de o PFA sau o intreprindere individuala.

    Constantin
    -

    18 ianuarie 2022 at 7:48

buna seara, am infiintat si eu un PFI in septembrie anul acesta,imi puteti spune va rog cum se calculeaza plafonul la care pot ajunge in anul 2021 pentru a ma putea incadra doar la 10% impozit pe venit? Se face raportarea la 4 luni(septembrie,octombrie,noimbrie,decembrie) sau plafonul este stabilit pe an indiferent in ce luna deschizi acel PFI? Multumesc anticipat!!!

Darius ROSTESCU
-

22 noiembrie 2021 at 18:49

Pentru cabinetele de psihologie (care functioneaza ca PFI), cand este obligatorie eliberarea de facturi?

Asa cum inteleg eu legislatia, incasarea de numerar aferent fiecarei sedinte de psihoterapie, de ex, se inscrie in contabilitate in Jurnalul de Incasari/Plati si intr-o chitanta – dar sunt contabili care sustin ca e obligatorie si eliberarea unei facturi. Sau ca e obligatorie factura pt sedintele efectuale online, cu plata in cont, prin transfer bancar.
Am intrebat la ANAF si am primit niste citate din legi, care sunt extrem de neclare – sau interpretabile asa cum am scris mai sus.

Dvs. cum considerati ca e legal?
Multumesc.

Cristina
-

8 noiembrie 2021 at 9:47

Buna seara!
Ca si medic rezident pot sa imi deschid PFI?

puskas roberto
-

6 noiembrie 2021 at 17:01

Buna ziua, PFI-ul (CMI-ul) se poate infiinta fara acel contract ce aveti nevoie in schimb sunt urmatorele:
1. Contract de comodat/inchiriere p sediul CMI-ului;
2. Aviz Colegiul Medicilor Stomatologi;
3. Certificat de inregistrare emis de DSP;
4. D070;
5. Copie CI

Daca aveti nevoie de asistenta de specialitate, ma puteti contacta la nr. 0724651559 si stabilim impreuna toata procedura privind infiintarii CMI-ul dvs.

Achitei Marius
-

9 octombrie 2021 at 4:27

Buna ziua . Doresc sa înființez un PFI ( medic stomatolog ) momentan nu colaborez cu niciun cabinet de Stomatologie . La finanțe mi s-a spus ca am nevoie de contractul făcut intre mine și medicul cu care vreau sa colaborez . Nu pot înființa PFI ul fără acest contract de colaborare ? Medicul cu care urmează sa colaborez dorește mai întai sa am făcut pfi ul. Mulțumesc !

Dragos
-

8 octombrie 2021 at 18:28

Daca un PFI medic specialist, a achizitionat in leasing (pe PFI) un autoturism pentru deplasarile necesare catre mai multe policlinici private dar nu doreste sa se complice cu foile de parcurs, va inregistra mijlocul fix ca fiind amortizabil si va considera ratele platite la leasing (capital, dobinda, diferente de curs valutar, TVA aferent acestora, RCA, CASCO) ca fiind cheltuiala deductibila in proportie de 50% la calculul impozitului pe venit ? Amortizarea in valoare de pina la 1500 lei / luna se considera deasemeni cheltuiala deductibila chiar daca nu reprezinta plata efectiva in Registrul jurnal de incasari si plati ? Va rog mult sa-mi raspundeti si va multumesc anticipat pentru raspuns.

Maria
-

29 septembrie 2021 at 21:52

Buna ziua!

Sunt functionar public si doresc sa imi infiintez o PFI. Exista vreo incompatibilitate intre aceste doua profesii?
Mentionez ca domeniul in care doresc sa imi infiintez PFI-ul nu are nicio legatura cu administratia publica.

mirela
-

22 septembrie 2021 at 7:23

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, daca am absolvit facultatea ( specializare Design de produs), dar fara diploma, imi pot deschide un PFI?
Multumesc frumos.

Cristina
-

3 septembrie 2021 at 10:42

Cabinet medical individual, CMI, pfa, cabinet stomatologic, are 3 salariati , mai poate avea si altii ? poate avea colaborari cu alti medici stomatologi ? care e fo0rma legala ?

mariana dragan
-

31 august 2021 at 9:46

Buna seara,

Doresc sa infiintez un PFA ca si conditie a unui job. Intrebare: contributiile mai mici – din punct de vedere al sumelor – furnizate catre CASS & CAS vor influenta calitatea serviciilor primite cazul unui anumite nevoi, de exemplu, intr-un spital public sau orice alta nevoie decontata de stat prin CASS?

Multumesc!

Alexandra
-

31 august 2021 at 1:39

Buna.Pt agent imobiliar e bine sa ai un PFI ? Care sunt costurile infiintarii?

Irina
-

26 august 2021 at 22:22

    Buna ziua! De regula pentru agent imobiliar este necesar sa infiintati o PFA. Costurile sunt zero pentru ambele.

    Constantin
    -

    30 august 2021 at 12:29

Bună seara, sunt asistenta medicala, pensionată.Intrebarea mea este cum procedez și ce acte, îmi trebuie să devin PFI.

Condrut
-

26 august 2021 at 16:57

    Buna ziua! Aveti nevoie de autorizatie de la Colegiul Medicilor ca sa profesati ca asistenta medicala (nu sunt sigur aici pentru ca nu cunosc legislatia specifica), contract de prestari servicii cu cabinetul/clinica cu care lucrati, contractul de sediu profesional, de regula un contract de comodat, copie CI si formularul 070 pentru inregistrare la ANAF. Dupa depunerea documentelor veti obtine Codul de identificare fiscala si puteti incepe activitatea.

    Constantin
    -

    30 august 2021 at 12:28

Multumesc mult!
Mult succes și seara buna!

C

Catalina
-

10 august 2021 at 18:21

Buna ziua,

Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie? In prezent imi desfasor activitatea in domeniul IT cu PFA, insa as dori sa migrez catre o profesie liberala. Intrucat trecerea va mai dura, pot avea in paralel si PFA si Cabinet Individual de Psihologie?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Catalina
-

10 august 2021 at 13:42

    Buna ziua! Da, puteti avea in paralel si cabinetul de psihologie si PFA-ul. Cele doua activitati nu pot functiona sub aceeasi forma de organizare.

    Constantin
    -

    10 august 2021 at 14:58

      Buna ziua, daca sunt angajata la o firma, imi pot deschide si un PFI?

      Nae Alina
      -

      13 octombrie 2021 at 8:50

Pot face un pfi pt activitati educative?

flori balasa
-

9 august 2021 at 12:12

    Buna ziua! Pentru activitati educative, servicii adresate mai multor persoane, fizice mai ales, trebuie sa va infiintati o PFA la Registrul Comertului.

    Constantin
    -

    9 august 2021 at 14:48

      Buna ziua, pentru ridesharing se poate folosi pfi

      Dinu ioan
      -

      16 martie 2022 at 15:03

        Buna ziua! Trebuie sa infiintati o PFA.

        Constantin
        -

        17 martie 2022 at 17:29