Deducerea cheltuielilor cu autoturismul la PFA și la Profesiile Liberale

Cu privire Ordinul MAI nr. 181 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1141 din 15 noiembrie 2024. care la articolul 4 alineat 5

(5) Calitatea de titular al certificatului de înmatriculare poate fi avută doar de o persoană fizică sau de o persoană juridică titulară a unui patrimoniu.

Ca urmare a acestei prevederi, activitățile independente nu au putut înmatricula autovehicule și prin urmare nu pot deduce cheltuieli cu amortizarea și cu asigurările, cf prevederilor codului fiscal – vezi mai jos.

Aceasta prevedere a generat blocaje, stupoare și enervare in rândul antreprenorilor cu activități independente. Prevederea nu a fost discutată și nu a fost anunțată in spațiul public. Ca de fiecare dată ne-am trezit în fața faptului împlinit.

Prin urmare MAI vin cu clarificări și stabilește ca activitățile independente pot înregistra autovehicule în următoarele condiții:

În cazurile în care înmatricularea sau transcrierea unui vehicul este solicitată de titularul unei forme de exercitare a unei profesii liberale precum cabinet individual de avocat/avocat colaborator, birou notarial, birou de executor judecătoresc, cabinet medical, al unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, asociatii familiale sau alte forme juridice pe care legi speciale le reglementează conferindu-le posibilitatea dobândirii de autoturisme în patrimoniul de afectaţiune, iar documentaţia prezentată este întocmită în numele respectivei entităţi, cererea va fi completată în funcţie de opţiunea solicitantului, după cum urmează:

a) Fie cu datele de identificare ale formei de organizare sau entităţii prevăzute conform reglementărilor specifice profesiei; în certificatul de înmatriculare se vor înscrie datele formei de organizare / datele de identificare stabilite conform reglementărilor profesiei, în calitate de proprietar (C.2), sau utilizator (C.3) în cazul vehiculelor utilizate în sistem leasing, în baza declaraţiei titularului formei de organizare sau celui care exercită o profesie liberală prevăzută de lege din care rezultă faptul că aceasta are un patrimoniu sau un patrimoniu de afectaţiune destinat exerciţiului profesiei.

Textul integral al precizării MAI este aici.

Deducerea cheltuielilor cu autoturismele la PFA și la Profesiile Liberale

Persoanele fizice, titulari de PFA, II, IF sau de Profesie Liberala, pot utiliza in activitatea desfasurata autovehicule din proprietatea personală, in baza unui contract de împrumut sau de comodat (folosință gratuită) sau achiziționate in cadrul activitatii desfasurate.

Cheltuielile de funcționare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil, sunt deductibile in limita a 50% din valoarea lor, la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane. Deci, la PFA care are doar un singur titular se pot deduce cheltuieli cu un singur autoturism.

Conform codului fiscal:

Cheltuielile de funcționare sunt limitate la 50% pentru „vehicule rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfășurării activității și a căror masa totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate in proprietate sau in folosinta”.

În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing.

În cazul cheltuielilor reprezentând diferențe de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, limita de 50% se aplică asupra diferenței nefavorabile dintre veniturile din diferențe de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare în funcție de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, și cheltuielile din diferențe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

Printre aceste cheltuieli enumerăm:

  • rovinieta și costul cu inspectia tehnica periodica, sunt deductibile 50%;
  • cheltuieli cu combustibilul, deductibile 50%;
  • servicii de reparații și de întreținere (spalarea masinii), este deductibila 50%;
  • chiria pentru autoturismul utilizat conform contract de închiriere este cheltuiala deductibila in limita a 50% din valoarea chiriei;
  • polita RCA si polita CASCO, deductibile 50% – dacă autoturismul este inchiriat, este in leasing sau este proprietatea activității. Nu se deduc cheltuieli cu asigurarile in cazul unui contracrt de comodat – folosinta gratuita.
  • Se poate deduce si impozitul local doar dacă autoturismul este in proprietatea PFA.

In opinia mea impozitul local este o taxa pe proprietate și nu o taxa pentru utilizarea autovehiculului. Prin contractul de comodat/închiriere se transmite dreptul de utilizare nu și dreptul de proprietate. Prin urmare aceasta taxa este deductibilă doar dacă autovehiculul este in proprietatea PFA.

Pentru deducerea cheltuielilor in limitat la 50% nu trebuie intocmite foi de parcurs. pentru deducere sunt suficiente factura fiscala si sau bonul fiscal.

Deducerea integrală a cheltuielilor cu autoturismul

         Cheltuielile de mai din lista de mai sus sunt integral deductibile, pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

  1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
  2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
  3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
  4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
  5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

In vederea acordarii deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizarii vehiculelor se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Daca desfasurati activitati economice in cel putin una din categoriile de mai sus puteti deduce integral cheltuielile cu autovehiculele.

Cheltuielile cu autoturismele care intră sub incidența acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Deducerea cheltuielilor cu amortizarea

Cheltuielile cu amortizarea unui autoturism aflat in proprietatea activitatii este limitata la 1.500 lei pe luna. Diferenta de amortizare, peste valoarea de 1500 lei, nu este deductibila.

O activitate independenta poate avea un singur autoturism in utilizare, deoarece exista un singur titular. Deducerea cheltuielilor cu mai multe autovehicule este justificata de existenta salariatilor.

Important! Nu se amortizeaza bunuri care nu sunt in proprietatea activitatii economice si nici cele care fac parte din patrimoniul de afectatiune (cf art 68, alineat 7 litera k^1).

Conform codului fiscal:

(14) ….pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, ………., cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Sunt exceptate situațiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgență, servicii de pază și protecție și servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agenții de vânzări și de achiziții, precum și pentru test drive și pentru demonstrații;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosință, în cadrul contractelor de leasing operațional sau pentru instruire de către școlile de șoferi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

6 comentarii

Buna seara, Ca intermediar in asigurari - asistent in brokeraj cum se deduc cheltuielile cu autoturismul avand in vedere ca activitatea este una strict legata vanzari si implicit de deplasari zilnice in scop profesional?Am inteles , carburantul se deduce 50% dar cum se procedeaza in cazul celorlalte cheltuieli cu taxe,rovigneta ,impozit , asigurari si alte consumabile auto ?Am contract de comodat in care este mentionat ca toate cheltuielile cu auto sunt suportate de comodatar.
mioara
-

14 aprilie 2022 at 19:11

In cazul cheltuielilor cu combustibilul, deductibile 50%, in Registrul de Incasari si Plati se trece suma integrala de pe bon sau doar 50% din suma? Multumesc anticipat!
Ioana
-

30 ianuarie 2022 at 22:19

    Buna ziua! Daca documentul este cu CUI/CIF si cu datele PFA atunci se completeaza intotdeauna cu valoarea integrala. Stabilirea parti deductibile de cea nedeductibila se face prin REF. In Contapp se face totul automat.
    Constantin
    -

    7 februarie 2022 at 17:55

buna ziua. Pentru un medic cu PFA , care a cumparat un autoturism in leasing se poate deduce integral dobanda la credit si comisionul la credIT? , Mentionez ca este achizitionat prin firma de leasing. MULTUMESC MULT
vasiliu cristina
-

13 noiembrie 2021 at 8:08

    Dobanda+ tva, se deduc 50%, la fel și comision, rata principal+tva, tot 50%
    Mariana
    -

    9 iulie 2022 at 15:09

Buna ziua, Sunt PFA cod caen 4939(transport alternativ) utilizez auto in baza comodat cu pf. Am doua intrebari la care nu am gasit raspuns 1. Pentru masina luata in comodat si utilizata exclusiv in activitatea de transport alternativ pot deduce asigurarea RCA, CASCO? si deduceri 100% din cheltuieli de intretinere etc 2.Pot lua in comodat si o a doua masina pe care sa o utilizez si in cod 4939 si utilizare proprie ( este mai mare si are un alt regim la inchiriere(lux, confort, etc) la aceasta pasina pot deduce cheltuieli in procent de 50%, inclusiv polite RCA sau CASCO?
Toni Brag
-

19 septembrie 2021 at 7:10