Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

  • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
  • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
  • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
  • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
  • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

  • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
  • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
  • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

ContApp trimite automat e-facturi

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

217 comentarii

Un PFI poate sa aiba cheltuieli deductibile? Si daca da, are nevoie de contabil angajat?

Daiana
-

20 octombrie 2020 at 10:31

Buna ziua! Am nevoie de cateva informatii, daca sunteti amabil. Doresc sa infiintez un PFA( sau PFI)- un cabinet de kinetoterapie.

Doresc sa stiu care ar fi pasii (de ex la PFI unde nu mai am nevoie de registrul comertului ci direct de ANAF. Intai trebuie sa obtin aviz de la colegiul fizioterapeutilor/dsp, si cu el ma duc la anaf, sau invers?

Din ce an inteles profesia e liberala, deci impozitarea e in sistem real, va rog sa ma corectati. Fiind la inceput, estimez venituri mici (sub plafon)  deci as dori sa nu platesc pt Cas si Cass. Daca depasesc plafonul si am declarat ca nu depasesc, ce se intampla? Platesc ulterior din urma raportat la plafonul minim, sau voi fi penalizat? De asemenea nu am inteles cu impozitul pe venit, daca eu estimez un 2000 lei lunar si obtin 1000, sau 3000, ce se intampla? Daca deschid acum(octombrie 2020), platesc vreun impozit acum? Sau in 15 martie cum am mai citit, cand depun declaratia unica, platesc impozit de la deschiderea pfa pana la data depunerii declaratiei?multumesc mult de amabilitate! Florin

Florin-Cristian Gheorghiu
-

15 octombrie 2020 at 15:42

Eu sunt agent de asigurari si am PFI, nu am avut nici o problema la solicitarea CiF-ului. Ciudat

Andalona
-

9 octombrie 2020 at 13:30

Fac stream live pe https://www.twitch.tv . Am devenit afiliat si urmeaze sa primesc prima plata dar am nevoie de CIF. Cum credeti ca trebuie sa procedez in cazul asta? Multumesc

Man Marius
-

7 octombrie 2020 at 3:15

    Buna ziua! Trebuie sa va inregistrati ca PFA sau II la Registrul Comertului.

    Constantin
    -

    7 octombrie 2020 at 14:49

Buna ziua,
Sunt in aveeasi speta, doresc sa ma iregistrez fiscal ca agent in distributia de asigurari,
la ANAF Dambovita au refuzat sa imi emita cod CIF pe motiv ca nu este profesie reglementata ca fiind liberala, singura varianta ar fi sa fac PFA. Insa exista o restrictie in ultima norma ASF care interzice sa pot avea PFA in distribuitia de asigurari si un alt job, fara legatura cu aaigurarile. Am temei legal sa continui demersurile?
Multumesc

Sandu Mihai
-

30 septembrie 2020 at 20:34

    Buna ziua! Incheiati contractul cu compania sau brokerul de asigurari si dupa aceea il inregistrati la ANAF. Puteti sa va inregistrati si o PFA. Detalii exacte primiti de la compania sau brokerul de asigurari.

    Constantin
    -

    5 octombrie 2020 at 10:09

Buna ziuă! As vrea sa imi deschid un mic atelier de croitorie în care sa lucrez doar eu ,cum as putea sa ma înregistrez ca PFA sau PFI?Mentionez ca as vrea sa apar ca angajata. Multumesc.

Irina
-

16 septembrie 2020 at 13:59

    Buna ziua! Va inregistrati ca PFA la registrul comertului, daca aveti o diploma de calificare in domeniul de activitate. Ca PFA nu sunteti salariata si nu va puteti angaja la prorpiul PFA, dar va puteti asigura la pensie si la sanatate.

    Constantin
    -

    17 septembrie 2020 at 10:30

Buna ziua!
Pentru inregistrare servicii de coaching pe PFI, voi beneficia de asigurare de sanatate la sistemul de stat? Adica se platesc aceste dari?

Multumesc frumos
Andreea Dumitru

Andreea Dumitru
-

10 septembrie 2020 at 8:10

Buna ziua. Lucrez ca forex trader pentru un Proprietary trading firm in Israel. Din moment ce fondul respectiv foloseste doar capitalul propriu si nu bani de la clienti, nu e o institutie financiara si nu se supune reglementarilor in vigoare. Eu tranzactionez prin platforma lor de trading fara a avea acces direct la banii fondului. Ca PFA, nu pot gasi un cod CAEN care sa se potriveasca cu ce fac eu. Ar fi 6630 – managementul portofoliilor, dar cu ala ar trebui sa ma inregistrez ca societate de investitii. E mult prea complicat. Momantan sunt self employed in UK si fac aceeasi chestie fara reglementari speciale si fara fi autorizat de FCA. Eu imi doresc cea mai simpla forma de-a factura la sfarsitul fiecarei luni. Mi s-ar potrivi PFI? Cum sa le explic la aia de la finante sa inteleaga. In UK, taxele pentru self employed sunt mult prea mari. Va multumesc!

Amos
-

3 septembrie 2020 at 8:17

    Buna ziua! Va inregistrati acolo unde aveti rezidenta fiscala. Daca stati in UK mai mult de 183 de zile pe an trebuie sa va inregistrati acolo. Daca aveti inca rezidenta fiscala in Romania puteti inregistra o PFA pe un cod CAEN cum ar fi 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management si puteti factura servicii catre firma din Israel.

    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:28

Salutari.

Am o intrebare si m-as bucura tare mult daca puteti sa imi raspundeti. Asa pe scurt, sunt videograf si ocazional lucrez cu companii pentru care filmez videoclipuri de prezentare pe care ei le folosesc pentru marketing si nu numai. Are sens sa infintez un PFI? Eu sunt deschis la orice sugestie atat timp cat este alegerea cea mai potrivita pentru mine. Avand in vedere ca momentan fac asta ocazional, as prefera o varianta cat mai usoara si rapid de folosit care nu implica prea multe costuri.
M-as putea descurca si cu un contract de cesiune dreputi de autor?

Mersi mult

Dragos

Dragos
-

28 august 2020 at 11:54

Buna ziua. Reprezentantul unei PFI (persoana fizica independenta) se poate angaja cu CIM (contract individual de munca) in cadrul propriului PFI (persoana fizica independenta).

achitei.marius
-

26 august 2020 at 2:38

Buna ziua, sunt in acceasi situatie, mentionata mai sus, iau banii de la cabinet, care este un SRL, lucrez si la alte cabinete ca si colaborator. Am nevoie doar de PFI si pot sa ofer atunci doar factura si chitanta pentru banii primiti de la cabinet (SRL)? Multumesc

Radu Gross
-

14 iulie 2020 at 16:10

    Buna ziua! VA inregistrati ca PFI la ANAF in baza autorizatiei emise de Colegiul Medicilor sau alta organizatie profesionala. CA profesie liberala este suficienta factura si chitanta pentru incasari in numerar.

    Constantin
    -

    3 august 2020 at 13:13

Buna ziua, vreau sa lucrez ca si agent in asigurari, am contractul semnat cu ei,se poate lucra cu PFI? Multumesc

Carmen Leonte
-

9 iulie 2020 at 8:09

    Buna ziua! Va inregistrati la ANAF cu formularul 070.

    Constantin
    -

    10 iulie 2020 at 13:03

Buna ziua.
Sunt kinetoterapeut si doresc sa efectuez serviciile de kinetoterapie si masaj la domiciliu clientului. Ce fel de forma juridica imi trebuie?
Am inteles ca aceasta meserie face parte din profesiile liberale si nu trebuie trecut pe la ONRC, ci doar direct la anaf.
Trebuie sa deschid PFI?
Va multumesc

Andrei
-

20 iunie 2020 at 4:45

Buna ziua. Am trei intrebare:
1.La o societate unde tin evidenta contabila a fost incheitat un contract de colaborare cu o doamna. Acest contract trebuie sa fie inregistrat la ANAF?
2.Trebuie sa retinem 10% si declaram la D100 sau la D112 trebuie retinut toate contributile la suma bruta?
3.Doamna a cerut de la AJPIS ajutor in aceasta perioda de pandemie si ei au problema acum ca contractul nu a fost inregistrat la ANAF. A avut doamna ca sa cere ajutor de la AJPIS?

0746635252
-

17 iunie 2020 at 12:46

‘@Ramo,
Cum ai semnat contractul, in ce calitate?
Daca ai semnat ca PFI, e ciudat, caci nu ai avut inca inregistrat PFI-ul la ANAF, nu?
In alta ordine de idei, cred ca trebuie sa mergi pesonal la ANAF-ul sectorului unde ai domiciliul. Nu cred ca se accepta depunerea actelor prin email/Posta.

Dan I.
-

13 iunie 2020 at 20:22

Buna ziua. Vreau sa incep colaborarea cu o societate de asigurari in calitate de agent. Am semnat contractul la dansii si ar trebui sa ma inregistreaz la anaf ca persoana fizica independenta. Se poate face operatiunea in spatiul virtual? Sau trebuie sa ma prezint obligatoriu la anaf? Trebuie sa merg la cel din sectorul unde domiciliez? Sau pot merge la orice sediu? Multumesc

Ramona Ramo
-

11 iunie 2020 at 15:07

Totusi ca PFI as avea un impozit mai mic de plata fata de cel retinut la sursa. Venitul net ar fi mai mic, prin deducerea celor 40% cheltuieli forfetare, nu?
Plus ca nu as depinde de un tert in ce priveste achitarea obligatiilor (impozit, contributii) retinute. S-au mai vazut cazuri cand cel ce retine impozitul, nu-l mai plateste la buget…
Casa de marcat e alta belea. Sper ca la PFI nu e cazul. Nu am parcurs legea caselor. dar vanzarea de tablouri nu e prea deasa, nici macar la expozitii. Si c/val.se incaseaza preferabil prin banca (POS). Pot da si un contract cumparatorului…
Multumesc.

Dan I.
-

4 iunie 2020 at 23:00

Mulțumesc mult pentru ajutor!
Sper ca ANAF sa nu se puna contra înregistrării artistului plastic ca PFI, cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Un alt argument (indirect) pentru aceasta încadrare a activității sale, este si faptul ca majoritatea artiștilor își comercializează lucrările prin intermediul galeriilor de arta, cele care si fac retinerea la sursa a impozitului si contribuțiilor (aici nu sunt sigur, la contribuții).
Mulțumesc mult!

Dan Iliovici
-

3 iunie 2020 at 21:04

    Buna ziua! Nu trebuie sa va inregistrati ca PFI. Daca vindeti opere catre entitati care tin evidenta contabila, acestea sunt obligate sa va retina impozitul si contributiile. Dvs incasati venitul net. Pentru vanzarea catre persoane fizice, se intocmeste un contract de vanazare cumparare, prin care se cesioneaza drepturile asupra operei. In acest caz autorul realizeaza autoimpunerea si depune declaratia unica. Daca totusi vreti sa comercializati in spatii publice, piete sau targuri, aici nu-mi este clar; opinia mea este ca ati avea nevoie de o PFA si de casa de marcat, daca nu intocmiti contract de cesiune. Va rog sa cititi legea 8/drepturile de autor.

    Constantin
    -

    4 iunie 2020 at 10:17

Multumesc!

Alexandra Botezatu
-

1 iunie 2020 at 15:59

Buna ziua,
Referitor la speta din aceasta intrebare, totusi artistul obtine venituri din valorificarea operelor sale (desene/picturi) deci cred ca se incadreaza in categoria drepturilor de autor.
Faptul ca are cheltuieli deductibile nu cred ca este un argument (legal) in favoarea optiunii de inregistrare ca PFA.
Pe de alta parte, daca se inregistreaza doar la ANAF, scapa de taxele si nervii cu inregistrarea la Reg. Com., si poate sa deduca (fara complicatii) o cota de 40% din venituri ca si cheltuieli forfetare.
Am revenit la acest caz ptr. ca sunt intr-o situatie similara si nu stiu cum sa provedez.
Multumesc.

Dan Iliovici
-

30 mai 2020 at 16:18

    Buna ziua! Este posibil sa fi considerat ca activitatea este mai degraba o activitate de productie si comercializare, mai degraba decat de activitatea de creatie a unei opere originale pentru care se aplica legea drepturilor de autor. O analiza atenta trebuie facuta pentru a determina daca e o activitate de productie/comercializare sau de creatie – conform cu LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Valorificarea operelor originale, (desene/picturi), asa cum spuneti dvs, se incadreaza la drepturi de autor si se aplica regimul fiscal adecvat.

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 15:43

    Am gasit comentariul si l-am actualizat. Va multumesc!

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:04