Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

  • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
  • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
  • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
  • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
  • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

  • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
  • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
  • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

ContApp descriere generala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

216 comentarii

Am un PFI ,asistent in brokeraj si colaborez cu o firma turceasca de distributie plasturi medicinali.Eu doar consum nu vand, dar recomandand se creaza retea si obtin venituri.Cum procedez .Fac un singur registru de evidenta?

Vaitus Florina
-

25 mai 2023 at 10:44

Buna ziua!

Pot sa solicit PFI cu contract de comodat in alt judet decat cel din buletin? Multumesc!

Marina
-

23 februarie 2023 at 11:38

    Contract de comodat la o adresa diferita decat cea din buletin*

    Marina
    -

    23 februarie 2023 at 11:38

Doresc sa știu o PF înregistrata la Anaf in 2015 cu codul CAEN 9319 – Alte activități sportive, azi 2023 pentru radiere unde ma duc ?
la Anaf sau acum trebuie la registrul comerțului ?

Mulțumesc !

O V
-

6 februarie 2023 at 20:52

Buna ziua! Am un PFI pe asistent in brokeraj in asigurari si as mai vrea sa imi deschid si unul pe IT, intrebarea este daca pot deschide pe acelasi pfi cu alt cod caen in IT sau trebuie sa imi deschid un PFA caci stiu ca pe PFA ai voie pana la 5 coduri caen. Multumesc!

Livia
-

22 ianuarie 2023 at 13:44

Bună ziua, în luna aprilie m-am înregistrat la ANAF ca PFI pentru meditații la matematică. În noile condiții este necesară trecerea la PFA?

Andreea
-

5 iulie 2022 at 17:44

buna ziua. sunt absolvent de medicina generala. inca nu am promovat rezidentiatul dar m-am anjagat intre timp. pot sa imi deschid un pfi in aceste conditii , lucrez in clinica dar nu ca medic, sau trebuie intai sa ma inregistrez la colegiul medicilor ca medic cu competente limitate inainte? multumesc.

Daniela
-

24 mai 2022 at 9:01

Bună ziua. Vreau sa deschid o firma în colaborare cu un inginer geodez . Eu am aparatura el stampila. Ce ar trebui sa înființez un SRL ? Și ce acte as avea nevoie ? E nevoie sa o înregistrez la ocpi ?
Va multumesc frumos.

Dumitru M
-

19 martie 2022 at 16:12

Buna ziua!

Pentru cursuri de limbi straine (individuale sau de grup), ce este indicat, PFA sau PFI? Care este codul necesar? Nu am gasit. Precizez ca doar eu (o singura persoana) voi preda, Multumesc anticipat!

Lina
-

1 martie 2022 at 12:19

    Buna ziua!Se poate doar PFA inregistrat la Registrul Comertului. Pentru CAEN vedeti clara de coduri – 855 – Alte forme de invatamant.

    Constantin
    -

    15 martie 2022 at 9:26

Bună seara? Am o nelămurire, anul trecut în octombrie am înființat un PFI, am facturat în noiembrie suma de 2700 lei și în decembrie suma de 6300, venitul anual fiind de 9000 lei. Întrebarea ar fi dacă nu îi depășit plafonul de 12 salarii minime trebuie să plătesc CAS și CASS? Mulțumesc anticipat!

Gabriela Sabou
-

16 februarie 2022 at 18:48

    Buna ziua! CASS nu platiti si daca nu ati estimat CAS peste plafonul de 2 luni (4600 lei), nu-l platiti nici pe acesta.

    Constantin
    -

    23 februarie 2022 at 15:24

Buna ziua,
Pentreu activitati de montare parchet pot infiinta un PFI? Multunesc

Adi I
-

16 ianuarie 2022 at 8:44

    Buna ziua! Aveti nevoie de o PFA sau o intreprindere individuala.

    Constantin
    -

    18 ianuarie 2022 at 7:48

buna seara, am infiintat si eu un PFI in septembrie anul acesta,imi puteti spune va rog cum se calculeaza plafonul la care pot ajunge in anul 2021 pentru a ma putea incadra doar la 10% impozit pe venit? Se face raportarea la 4 luni(septembrie,octombrie,noimbrie,decembrie) sau plafonul este stabilit pe an indiferent in ce luna deschizi acel PFI? Multumesc anticipat!!!

Darius ROSTESCU
-

22 noiembrie 2021 at 18:49

Pentru cabinetele de psihologie (care functioneaza ca PFI), cand este obligatorie eliberarea de facturi?

Asa cum inteleg eu legislatia, incasarea de numerar aferent fiecarei sedinte de psihoterapie, de ex, se inscrie in contabilitate in Jurnalul de Incasari/Plati si intr-o chitanta – dar sunt contabili care sustin ca e obligatorie si eliberarea unei facturi. Sau ca e obligatorie factura pt sedintele efectuale online, cu plata in cont, prin transfer bancar.
Am intrebat la ANAF si am primit niste citate din legi, care sunt extrem de neclare – sau interpretabile asa cum am scris mai sus.

Dvs. cum considerati ca e legal?
Multumesc.

Cristina
-

8 noiembrie 2021 at 9:47

Buna seara!
Ca si medic rezident pot sa imi deschid PFI?

puskas roberto
-

6 noiembrie 2021 at 17:01

Buna ziua, PFI-ul (CMI-ul) se poate infiinta fara acel contract ce aveti nevoie in schimb sunt urmatorele:
1. Contract de comodat/inchiriere p sediul CMI-ului;
2. Aviz Colegiul Medicilor Stomatologi;
3. Certificat de inregistrare emis de DSP;
4. D070;
5. Copie CI

Daca aveti nevoie de asistenta de specialitate, ma puteti contacta la nr. 0724651559 si stabilim impreuna toata procedura privind infiintarii CMI-ul dvs.

Achitei Marius
-

9 octombrie 2021 at 4:27

Buna ziua . Doresc sa înființez un PFI ( medic stomatolog ) momentan nu colaborez cu niciun cabinet de Stomatologie . La finanțe mi s-a spus ca am nevoie de contractul făcut intre mine și medicul cu care vreau sa colaborez . Nu pot înființa PFI ul fără acest contract de colaborare ? Medicul cu care urmează sa colaborez dorește mai întai sa am făcut pfi ul. Mulțumesc !

Dragos
-

8 octombrie 2021 at 18:28

Daca un PFI medic specialist, a achizitionat in leasing (pe PFI) un autoturism pentru deplasarile necesare catre mai multe policlinici private dar nu doreste sa se complice cu foile de parcurs, va inregistra mijlocul fix ca fiind amortizabil si va considera ratele platite la leasing (capital, dobinda, diferente de curs valutar, TVA aferent acestora, RCA, CASCO) ca fiind cheltuiala deductibila in proportie de 50% la calculul impozitului pe venit ? Amortizarea in valoare de pina la 1500 lei / luna se considera deasemeni cheltuiala deductibila chiar daca nu reprezinta plata efectiva in Registrul jurnal de incasari si plati ? Va rog mult sa-mi raspundeti si va multumesc anticipat pentru raspuns.

Maria
-

29 septembrie 2021 at 21:52

Buna ziua!

Sunt functionar public si doresc sa imi infiintez o PFI. Exista vreo incompatibilitate intre aceste doua profesii?
Mentionez ca domeniul in care doresc sa imi infiintez PFI-ul nu are nicio legatura cu administratia publica.

mirela
-

22 septembrie 2021 at 7:23

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog, daca am absolvit facultatea ( specializare Design de produs), dar fara diploma, imi pot deschide un PFI?
Multumesc frumos.

Cristina
-

3 septembrie 2021 at 10:42

Cabinet medical individual, CMI, pfa, cabinet stomatologic, are 3 salariati , mai poate avea si altii ? poate avea colaborari cu alti medici stomatologi ? care e fo0rma legala ?

mariana dragan
-

31 august 2021 at 9:46

Buna seara,

Doresc sa infiintez un PFA ca si conditie a unui job. Intrebare: contributiile mai mici – din punct de vedere al sumelor – furnizate catre CASS & CAS vor influenta calitatea serviciilor primite cazul unui anumite nevoi, de exemplu, intr-un spital public sau orice alta nevoie decontata de stat prin CASS?

Multumesc!

Alexandra
-

31 august 2021 at 1:39

Buna.Pt agent imobiliar e bine sa ai un PFI ? Care sunt costurile infiintarii?

Irina
-

26 august 2021 at 22:22

    Buna ziua! De regula pentru agent imobiliar este necesar sa infiintati o PFA. Costurile sunt zero pentru ambele.

    Constantin
    -

    30 august 2021 at 12:29

Bună seara, sunt asistenta medicala, pensionată.Intrebarea mea este cum procedez și ce acte, îmi trebuie să devin PFI.

Condrut
-

26 august 2021 at 16:57

    Buna ziua! Aveti nevoie de autorizatie de la Colegiul Medicilor ca sa profesati ca asistenta medicala (nu sunt sigur aici pentru ca nu cunosc legislatia specifica), contract de prestari servicii cu cabinetul/clinica cu care lucrati, contractul de sediu profesional, de regula un contract de comodat, copie CI si formularul 070 pentru inregistrare la ANAF. Dupa depunerea documentelor veti obtine Codul de identificare fiscala si puteti incepe activitatea.

    Constantin
    -

    30 august 2021 at 12:28

Multumesc mult!
Mult succes și seara buna!

C

Catalina
-

10 august 2021 at 18:21

Buna ziua,

Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie? In prezent imi desfasor activitatea in domeniul IT cu PFA, insa as dori sa migrez catre o profesie liberala. Intrucat trecerea va mai dura, pot avea in paralel si PFA si Cabinet Individual de Psihologie?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Catalina
-

10 august 2021 at 13:42

    Buna ziua! Da, puteti avea in paralel si cabinetul de psihologie si PFA-ul. Cele doua activitati nu pot functiona sub aceeasi forma de organizare.

    Constantin
    -

    10 august 2021 at 14:58

      Buna ziua, daca sunt angajata la o firma, imi pot deschide si un PFI?

      Nae Alina
      -

      13 octombrie 2021 at 8:50

Pot face un pfi pt activitati educative?

flori balasa
-

9 august 2021 at 12:12

    Buna ziua! Pentru activitati educative, servicii adresate mai multor persoane, fizice mai ales, trebuie sa va infiintati o PFA la Registrul Comertului.

    Constantin
    -

    9 august 2021 at 14:48

      Buna ziua, pentru ridesharing se poate folosi pfi

      Dinu ioan
      -

      16 martie 2022 at 15:03

        Buna ziua! Trebuie sa infiintati o PFA.

        Constantin
        -

        17 martie 2022 at 17:29

Buna ziua. Am PFI pt medic specialist. In urma casatoriei mi-am schimbat numele si judetul de domiciliu, dar sediul social e neschimbat. E suficienta actualizarea datelor sau e nevoie de inchidere PFI si redeschidere in noul judet?

Gabriela
-

26 iulie 2021 at 11:31

    Buna ziua! Nu trebuie sa radiati Profesia Liberala. Mergeti la ANAF de dmociliu si solicitati mutarea sediului profesional. Veti folosi formularul 050 si un nou contract de comodat.

    Constantin
    -

    27 iulie 2021 at 7:21

Buna seara! Sunt inregistrata la ANAF cu un birou de mediator. Pot inregistra pe acelasi cod fiscal mai multe activitati? Daca da, acestea trabuie sa fie compatibile? (birou mediator, consilier juridic, expert accesare fonduri europene … formator?)
Va multumesc anticipat

Luminita
-

5 iulie 2021 at 18:30

buna ziua! sunt medic stomatolog, detin un pfi. exista posibilitatea inchirierii unui spatiu pentru desfasurarea activitatii stomatologice (cabinet) prin acest pfi? multumesc

simona
-

5 mai 2021 at 8:56

Buna ziua! Sunt medic stomatolog rezident si vreau sa incep activitatea intr-un cabinet. Imi puteti spune exact care este procedura pentru a obtine PFA? Trebuie mers inai la Camera de Comert sau la ANAF pentru CIF? Multumesc anticipat

Mara
-

27 aprilie 2021 at 5:52

    Bună ziua! Cu autorizația de la Colegiul medicilor mergeți la ANAF si depuneti formularul 070 pentru înregistrare. Va creați SPV și depuneți în 30 zile și declarația unica.

    Constantin
    -

    27 aprilie 2021 at 5:54

Buna seara! Am lucrat 12 ani ca registrator medical. De o luna m-am pensionat si am fost rechemata ca PFI pentru campania de vaccinare antiCOVID19. Am mers la ANAF sect 2, dar intampin greutăți, întrucât nu au mai avut solicitari în acest sens, si motivează ca nu exista un cod CAEN pentru registrator medical. Va rog sa ma ajutați, sigur mai sunt și alte persoane în aceeași situație!

Elena
-

21 aprilie 2021 at 17:56

    Buna ziua! Ati incercat cu 8610 Activităţi de asistenţă spitalicească sau cu 8621 Activităţi de asistenţă medicală generală?

    Constantin
    -

    26 aprilie 2021 at 12:27

Buna ziua.Sunt ghid national de turism atestat.Pot sa ma inregistrez ca PFI?

David Constantin
-

14 aprilie 2021 at 4:48

    Bună ziua! Va puteți inregistra ca PFA sau II la Registrul Comerțului.

    Constantin
    -

    14 aprilie 2021 at 4:52

Vă salut.Am un cabinet medical inregistrat cu CIF. Am cumpărat o mașină pe cabinet – CIF. In momentul in care am vrut să fac asigurarea mașinii in vederea înmatriculării am fost asimilat drept persoană juridică. Este corect ? Diferența față de persoană fizică este de 4 ori mai mare. Cu toată considerația vă mulțumesc anticipat .

Căluțul Cabrat
-

12 aprilie 2021 at 8:29

    Buna ziua! Cum v-am raspuns si la telefon, tine de procedurile interne ale companiilor de asigurari.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:05

Buna seara! Doresc sa colaborez cu agenții Tour-operatoare ca și agent de turism independent. Ce ar fi indicat sa deschid, PFA sau PFI?
Va multumesc!

Alina
-

17 martie 2021 at 21:38

    Buna ziua! Trebuie sa va deschdeti o PFA la Registrul Comertului.

    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 8:02

Buna ziua.Am facut un curs de stilist protezist de unghii si as vrea sa imi desfasor activitatea acasa .Ce ar fi mai indicat un PFA,PFI sau II?Multumesc!

Butac Pompilia
-

16 februarie 2021 at 10:55

Buna ziua
Sunt PFI si as dori sa stiu in ce conditii se poate achizitiona un autoturism in rate si daca pot trece la cheltuieli aceste rate?
Multumesc!

MONICA RIZA
-

5 februarie 2021 at 11:26

Bună ziua,
Sunt asistent medical licențiat și doresc să înființez o formă juridic legală prin care să ofer servicii de asistență medicală la domiciliu. Fiind meserie liberală, am nevoie de PFI/PFA? Referitor la contract, nu pot încheia cu o enititate anume, deoarece activitatea se va realiza exclusiv pe cont propriu, folosind echipamente achiziționate personal și mașină personală.

Alexandra A
-

30 ianuarie 2021 at 6:28

    Buna ziua ,am văzut ca ați avut o problema cu înființare pfi asistent medical ,eu sunt un aceiasi situație ,cum ați rezolvat problema ?
    Dacă ma puteți ajuta și pe mine Adi fi recunoscător .
    Va las un nr tel 0742244386

    Gogoneata iulian Florin
    -

    24 ianuarie 2023 at 20:50

Buna ziua. Am un PFI si desfasor activitate de asigurari pe baza de contract si in 2020 am estimat venit brut 26.760 ron, cheltuieli 4.000 ron, rezultand un venit net estimat de 22.760 ron, la care am estimat ca am de plata impozit de 2.276 ron, CAS
6.690 ron si CASS 2.676 ron. In data de 15.10.2020 am primit decizia de pensionare de la Casa de Pensii, intrucat am cerut pensie anticipata. As vrea sa stiu daca contributiile pentru estimatul pentru 2020 le-am stabilit corect, iar pentru ca am primit decizia de pensionare trebuie sa depun rectificativa la DU estimat 2020? Imi puteti oferi un raspuns?

PASCU FELICIA
-

14 decembrie 2020 at 13:53

Buna seara.
Va rog lamuriti-ma cu acest aspect: daca infiintez un PFA pt Consultanta Fonduri Europene si in primul an nu am incasari, voi plati vreo taxa catre cineva? Daca da – cat anume?
Alt aspect ar fi – daca la acest PFA vreau sa autorizez doua coduri CAEN (respectiv Consultanta si Graphic Design), activitatea de consultanta fiind prima declarata, mi se solicita diploma si pentru activitatea de Design? Am aceasta diploma obtinuta intr-un stat de pe alt continent, si am intampinat probleme monstruoase in Romania, in a o echivala (momentan nu o am echivalata cu varianta romaneasca si nu stiu daca o pot folosi asa pt PFA).

Va multumesc si astept raspuns.
Cu consideratie – DB

D B
-

11 decembrie 2020 at 18:52

Buna ziua, am deschis in urma cu 3 luni un PFI, platitoare doar de 10 % din impozitul pe profit.
Ce documente trebuie sa mai depun pentru a putea plati impozitul? Cum trebuie sa procedez?
Multumesc

Leonte Carmen
-

12 noiembrie 2020 at 12:38

Multumesc pentru raspuns! Deci deocamdata, imi pot depune o declaratie unica pentru venituri din alte surse, pe persoana fizica, pentru cei 25000 lei.
Daca pe viitor vreau sa mai fac reconditionari, cel mai ok ar fi sa-mi infiintez PFA, din ce am citit.
Pentru depunerea declaratiei unice ca persoana fizica, imi trebuie dovada incasarii banilor? Gen extras de cont, daca am primit banii intr-un cont bancar?

MARIA
-

11 noiembrie 2020 at 7:36

Multumesc!

VLASE ENE
-

10 noiembrie 2020 at 15:34

Buna ziua, va deranjez cu urmatoarea intrebare : poate o persoana fizica sa-si deschida mai multe PFI, avand apartenente la mai multe corpuri profesionale ? Sau este obligatoriu doar un singur PFI per CNP. care sa cumuleze toate apartenentele profesionale ?
De exemplu, practician in insolventa dar totodata si expert contabil si expert fiscal, membru al fiecaruia din cele 3 foruri tutelare – dar ca persoana fizica ? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.

BN
-

10 noiembrie 2020 at 10:29

Buna ziua! Am incasat suma de 25000 lei din reconditionarea unei mobile. As dori ca aceasta suma sa o declar la ANAF, insa nu am PFI, PFA. Pot face asta fara a ma inregistra ca PFI sau PFA? Doar printr-o declaratie?
O sa am incasari de genul doar de 2 ori pe an, maxim 3. Daca nu au continuitate, cum declar aceste venituri?

Multumesc pentru un eventual raspuns!

Maria
-

9 noiembrie 2020 at 10:31

Buna ziua. Am infiintat un PFI ca fiziokinetoterapeut cu sediul social in provincie, eu avand buletin de Bucuresti. As dori sa stiu unde trebuie sa depun declaratiile la ANAF si unde sa platesc taxele – la ANAF-ul din provincie sau din Bucuresti? Multumesc

Alina
-

29 octombrie 2020 at 19:19

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Am fost acceptat de un angajator din Irlanda pentru prestare de servicii Data analysis.
Pentru serviciile prestate firma imi solicita factura.
Intentionez sa deschid un PFA sau PFI dar sunt blocat de , documentele ce atesta competentele profesionale, in cazul PFA sau de atestatul eliberat de organismul profesional , in cazul PFI. Mentionez ca inca nu am absolvit facultatea(sunt anul 2) dar am absolvit un liceu cu profil informatica intensiv. De asemenea detin un certificat ECDL 6 module.
Ce-mi recomandati?
Multumesc anticipat!

Vlase
-

26 octombrie 2020 at 14:55

Un PFI poate sa aiba cheltuieli deductibile? Si daca da, are nevoie de contabil angajat?

Daiana
-

20 octombrie 2020 at 10:31

Buna ziua! Am nevoie de cateva informatii, daca sunteti amabil. Doresc sa infiintez un PFA( sau PFI)- un cabinet de kinetoterapie.

Doresc sa stiu care ar fi pasii (de ex la PFI unde nu mai am nevoie de registrul comertului ci direct de ANAF. Intai trebuie sa obtin aviz de la colegiul fizioterapeutilor/dsp, si cu el ma duc la anaf, sau invers?

Din ce an inteles profesia e liberala, deci impozitarea e in sistem real, va rog sa ma corectati. Fiind la inceput, estimez venituri mici (sub plafon)  deci as dori sa nu platesc pt Cas si Cass. Daca depasesc plafonul si am declarat ca nu depasesc, ce se intampla? Platesc ulterior din urma raportat la plafonul minim, sau voi fi penalizat? De asemenea nu am inteles cu impozitul pe venit, daca eu estimez un 2000 lei lunar si obtin 1000, sau 3000, ce se intampla? Daca deschid acum(octombrie 2020), platesc vreun impozit acum? Sau in 15 martie cum am mai citit, cand depun declaratia unica, platesc impozit de la deschiderea pfa pana la data depunerii declaratiei?multumesc mult de amabilitate! Florin

Florin-Cristian Gheorghiu
-

15 octombrie 2020 at 15:42

Eu sunt agent de asigurari si am PFI, nu am avut nici o problema la solicitarea CiF-ului. Ciudat

Andalona
-

9 octombrie 2020 at 13:30

Fac stream live pe https://www.twitch.tv . Am devenit afiliat si urmeaze sa primesc prima plata dar am nevoie de CIF. Cum credeti ca trebuie sa procedez in cazul asta? Multumesc

Man Marius
-

7 octombrie 2020 at 3:15

    Buna ziua! Trebuie sa va inregistrati ca PFA sau II la Registrul Comertului.

    Constantin
    -

    7 octombrie 2020 at 14:49

Buna ziua,
Sunt in aveeasi speta, doresc sa ma iregistrez fiscal ca agent in distributia de asigurari,
la ANAF Dambovita au refuzat sa imi emita cod CIF pe motiv ca nu este profesie reglementata ca fiind liberala, singura varianta ar fi sa fac PFA. Insa exista o restrictie in ultima norma ASF care interzice sa pot avea PFA in distribuitia de asigurari si un alt job, fara legatura cu aaigurarile. Am temei legal sa continui demersurile?
Multumesc

Sandu Mihai
-

30 septembrie 2020 at 20:34

    Buna ziua! Incheiati contractul cu compania sau brokerul de asigurari si dupa aceea il inregistrati la ANAF. Puteti sa va inregistrati si o PFA. Detalii exacte primiti de la compania sau brokerul de asigurari.

    Constantin
    -

    5 octombrie 2020 at 10:09

Buna ziuă! As vrea sa imi deschid un mic atelier de croitorie în care sa lucrez doar eu ,cum as putea sa ma înregistrez ca PFA sau PFI?Mentionez ca as vrea sa apar ca angajata. Multumesc.

Irina
-

16 septembrie 2020 at 13:59

    Buna ziua! Va inregistrati ca PFA la registrul comertului, daca aveti o diploma de calificare in domeniul de activitate. Ca PFA nu sunteti salariata si nu va puteti angaja la prorpiul PFA, dar va puteti asigura la pensie si la sanatate.

    Constantin
    -

    17 septembrie 2020 at 10:30

Buna ziua!
Pentru inregistrare servicii de coaching pe PFI, voi beneficia de asigurare de sanatate la sistemul de stat? Adica se platesc aceste dari?

Multumesc frumos
Andreea Dumitru

Andreea Dumitru
-

10 septembrie 2020 at 8:10

Buna ziua. Lucrez ca forex trader pentru un Proprietary trading firm in Israel. Din moment ce fondul respectiv foloseste doar capitalul propriu si nu bani de la clienti, nu e o institutie financiara si nu se supune reglementarilor in vigoare. Eu tranzactionez prin platforma lor de trading fara a avea acces direct la banii fondului. Ca PFA, nu pot gasi un cod CAEN care sa se potriveasca cu ce fac eu. Ar fi 6630 – managementul portofoliilor, dar cu ala ar trebui sa ma inregistrez ca societate de investitii. E mult prea complicat. Momantan sunt self employed in UK si fac aceeasi chestie fara reglementari speciale si fara fi autorizat de FCA. Eu imi doresc cea mai simpla forma de-a factura la sfarsitul fiecarei luni. Mi s-ar potrivi PFI? Cum sa le explic la aia de la finante sa inteleaga. In UK, taxele pentru self employed sunt mult prea mari. Va multumesc!

Amos
-

3 septembrie 2020 at 8:17

    Buna ziua! Va inregistrati acolo unde aveti rezidenta fiscala. Daca stati in UK mai mult de 183 de zile pe an trebuie sa va inregistrati acolo. Daca aveti inca rezidenta fiscala in Romania puteti inregistra o PFA pe un cod CAEN cum ar fi 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management si puteti factura servicii catre firma din Israel.

    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:28

Salutari.

Am o intrebare si m-as bucura tare mult daca puteti sa imi raspundeti. Asa pe scurt, sunt videograf si ocazional lucrez cu companii pentru care filmez videoclipuri de prezentare pe care ei le folosesc pentru marketing si nu numai. Are sens sa infintez un PFI? Eu sunt deschis la orice sugestie atat timp cat este alegerea cea mai potrivita pentru mine. Avand in vedere ca momentan fac asta ocazional, as prefera o varianta cat mai usoara si rapid de folosit care nu implica prea multe costuri.
M-as putea descurca si cu un contract de cesiune dreputi de autor?

Mersi mult

Dragos

Dragos
-

28 august 2020 at 11:54

Buna ziua. Reprezentantul unei PFI (persoana fizica independenta) se poate angaja cu CIM (contract individual de munca) in cadrul propriului PFI (persoana fizica independenta).

achitei.marius
-

26 august 2020 at 2:38

Buna ziua, sunt in acceasi situatie, mentionata mai sus, iau banii de la cabinet, care este un SRL, lucrez si la alte cabinete ca si colaborator. Am nevoie doar de PFI si pot sa ofer atunci doar factura si chitanta pentru banii primiti de la cabinet (SRL)? Multumesc

Radu Gross
-

14 iulie 2020 at 16:10

    Buna ziua! VA inregistrati ca PFI la ANAF in baza autorizatiei emise de Colegiul Medicilor sau alta organizatie profesionala. CA profesie liberala este suficienta factura si chitanta pentru incasari in numerar.

    Constantin
    -

    3 august 2020 at 13:13

Buna ziua, vreau sa lucrez ca si agent in asigurari, am contractul semnat cu ei,se poate lucra cu PFI? Multumesc

Carmen Leonte
-

9 iulie 2020 at 8:09

    Buna ziua! Va inregistrati la ANAF cu formularul 070.

    Constantin
    -

    10 iulie 2020 at 13:03

Buna ziua.
Sunt kinetoterapeut si doresc sa efectuez serviciile de kinetoterapie si masaj la domiciliu clientului. Ce fel de forma juridica imi trebuie?
Am inteles ca aceasta meserie face parte din profesiile liberale si nu trebuie trecut pe la ONRC, ci doar direct la anaf.
Trebuie sa deschid PFI?
Va multumesc

Andrei
-

20 iunie 2020 at 4:45

Buna ziua. Am trei intrebare:
1.La o societate unde tin evidenta contabila a fost incheitat un contract de colaborare cu o doamna. Acest contract trebuie sa fie inregistrat la ANAF?
2.Trebuie sa retinem 10% si declaram la D100 sau la D112 trebuie retinut toate contributile la suma bruta?
3.Doamna a cerut de la AJPIS ajutor in aceasta perioda de pandemie si ei au problema acum ca contractul nu a fost inregistrat la ANAF. A avut doamna ca sa cere ajutor de la AJPIS?

0746635252
-

17 iunie 2020 at 12:46

‘@Ramo,
Cum ai semnat contractul, in ce calitate?
Daca ai semnat ca PFI, e ciudat, caci nu ai avut inca inregistrat PFI-ul la ANAF, nu?
In alta ordine de idei, cred ca trebuie sa mergi pesonal la ANAF-ul sectorului unde ai domiciliul. Nu cred ca se accepta depunerea actelor prin email/Posta.

Dan I.
-

13 iunie 2020 at 20:22

Buna ziua. Vreau sa incep colaborarea cu o societate de asigurari in calitate de agent. Am semnat contractul la dansii si ar trebui sa ma inregistreaz la anaf ca persoana fizica independenta. Se poate face operatiunea in spatiul virtual? Sau trebuie sa ma prezint obligatoriu la anaf? Trebuie sa merg la cel din sectorul unde domiciliez? Sau pot merge la orice sediu? Multumesc

Ramona Ramo
-

11 iunie 2020 at 15:07

Totusi ca PFI as avea un impozit mai mic de plata fata de cel retinut la sursa. Venitul net ar fi mai mic, prin deducerea celor 40% cheltuieli forfetare, nu?
Plus ca nu as depinde de un tert in ce priveste achitarea obligatiilor (impozit, contributii) retinute. S-au mai vazut cazuri cand cel ce retine impozitul, nu-l mai plateste la buget…
Casa de marcat e alta belea. Sper ca la PFI nu e cazul. Nu am parcurs legea caselor. dar vanzarea de tablouri nu e prea deasa, nici macar la expozitii. Si c/val.se incaseaza preferabil prin banca (POS). Pot da si un contract cumparatorului…
Multumesc.

Dan I.
-

4 iunie 2020 at 23:00

Mulțumesc mult pentru ajutor!
Sper ca ANAF sa nu se puna contra înregistrării artistului plastic ca PFI, cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala.
Un alt argument (indirect) pentru aceasta încadrare a activității sale, este si faptul ca majoritatea artiștilor își comercializează lucrările prin intermediul galeriilor de arta, cele care si fac retinerea la sursa a impozitului si contribuțiilor (aici nu sunt sigur, la contribuții).
Mulțumesc mult!

Dan Iliovici
-

3 iunie 2020 at 21:04

    Buna ziua! Nu trebuie sa va inregistrati ca PFI. Daca vindeti opere catre entitati care tin evidenta contabila, acestea sunt obligate sa va retina impozitul si contributiile. Dvs incasati venitul net. Pentru vanzarea catre persoane fizice, se intocmeste un contract de vanazare cumparare, prin care se cesioneaza drepturile asupra operei. In acest caz autorul realizeaza autoimpunerea si depune declaratia unica. Daca totusi vreti sa comercializati in spatii publice, piete sau targuri, aici nu-mi este clar; opinia mea este ca ati avea nevoie de o PFA si de casa de marcat, daca nu intocmiti contract de cesiune. Va rog sa cititi legea 8/drepturile de autor.

    Constantin
    -

    4 iunie 2020 at 10:17

Multumesc!

Alexandra Botezatu
-

1 iunie 2020 at 15:59

Buna ziua,
Referitor la speta din aceasta intrebare, totusi artistul obtine venituri din valorificarea operelor sale (desene/picturi) deci cred ca se incadreaza in categoria drepturilor de autor.
Faptul ca are cheltuieli deductibile nu cred ca este un argument (legal) in favoarea optiunii de inregistrare ca PFA.
Pe de alta parte, daca se inregistreaza doar la ANAF, scapa de taxele si nervii cu inregistrarea la Reg. Com., si poate sa deduca (fara complicatii) o cota de 40% din venituri ca si cheltuieli forfetare.
Am revenit la acest caz ptr. ca sunt intr-o situatie similara si nu stiu cum sa provedez.
Multumesc.

Dan Iliovici
-

30 mai 2020 at 16:18

    Buna ziua! Este posibil sa fi considerat ca activitatea este mai degraba o activitate de productie si comercializare, mai degraba decat de activitatea de creatie a unei opere originale pentru care se aplica legea drepturilor de autor. O analiza atenta trebuie facuta pentru a determina daca e o activitate de productie/comercializare sau de creatie – conform cu LEGEA nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Valorificarea operelor originale, (desene/picturi), asa cum spuneti dvs, se incadreaza la drepturi de autor si se aplica regimul fiscal adecvat.

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 15:43

    Am gasit comentariul si l-am actualizat. Va multumesc!

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:04

De ce II si nu PFI?

Alexandra Botezatu
-

25 mai 2020 at 21:36

    Buna ziua! Activitatea pe care o desfasurati nu se incadreaza la inregistrarea ca PFI (doar la ANAF). Trebuie sa va inregistrati la registrul comertului ca PFA sau II.

    Constantin
    -

    27 mai 2020 at 15:34

Buna seara. Lucrez ca freelancer pe o platformă de joburi online freelancer.com. Ce recomandări pfa sau pfi? Trebuie contract intre mine si angajator (din Israel)? Sau sunt îndeajuns facturile din platforma? Si ce acte trebuie pentru înființarea unui pfa/pfi 2020?
Multumesc!

Alexandra B.
-

19 mai 2020 at 18:26

    Buna ziua! Va reocmand sa infiintati o Intreprindere Individuala la Registrul Comertului (e tot ca o PFA, dar mai avansata). Contractul in acest caz sunt termenii si conditiile site-ului freelancer.com. Cititi mai multe inainte despre fisclitate. Pachetul acesta va ajuta.

    Constantin
    -

    25 mai 2020 at 8:50

Buna ziua! Ca medic poti sa ai un contract individual de munca cu un spital si in acelasi timp sa fii si PFI pentru a putea avea activitate suplimentara in alta parte?

Alin
-

4 mai 2020 at 10:40

    Buna ziua! Din punct a legislatiei fiscale nu aveti nicio ingradire, puteti avea CIM si oricate contracte cu spitale/clinici/cabine medicale, daca acestea va permit.

    Constantin
    -

    5 mai 2020 at 17:06

Buna ziua,
Sunt inregistrata ca PFI pentru activitatea de agent de asigurari si nu mai desfasor activitate.
Cum procedez pentru anularea CIF-ului?
Multumesc anticipat

Alexandra
-

25 aprilie 2020 at 11:23

Buna ziua.de anul trecut sunt inregistrata la anaf online (prin declaratia unica) ca si persoana fizica inregistrata fiscal cu cnp ul propriu deoarece era cea mai usoara forma prin care imi puteam lua comisioanele din partea firmei de brokeraj, platind doar 10% impozit. Acum doresc sa colaborez cu o firma(biocom-contract de servicii marketing) care isi plateste comisioanele doar pe baza facturii eliberate de client.Eu nu pot elibera facturi si nici macar certificat de înregistrare fiscală nu am.Ar trebui sa am pe baza a ce s-a inregistrat la anaf anul trecut?ce ma sfatuiti ar trebui sa raman pe pers fizica inreg fiscal in domeniul asigurarilor si sa imi fac un pfa pt celalalt ?sunt 2 coduri caen diferite .nu stiu care sunt costurile si ce implica cel de -al doilea mai ales?trebuie casa de marcat, contabil platit etc?multumesc anticipat.

gyongyike peter
-

8 aprilie 2020 at 15:06

Buna ziua, daca sunt broker imobiliar acreditat pot sa imi fac un pfi? Multumesc

voica elena
-

31 martie 2020 at 15:01

    Buna ziua! Mai bine va faceti o PFA, nu stiu daca va accepta ANAF cu contract de colaborare ca agent imobiliar.

    Constantin
    -

    1 aprilie 2020 at 20:09

Buna ziua. Pt inregistrarea ca PFI la ANAF pentru medici este mentionat ca dosarul care se depune contine ”copie dupa documentul eliberat de oganismul profesional care coordoneaza activitatea SAU copie dupa contractul cu partenerul de afaceri”. asta inseamna ca se pot depune pt infiintare doar documentele de la ministerul sanatatii si colegiul medicilor sau este obligatoriu ca pt infiintare sa am deja un contract de colaborare cu o clinica medicala? momentan lucrez cu contract individual de munca si as vrea sa schimb locul de munca iar la acesta nou sa fiu pfi. Multumesc

Cristina
-

14 ianuarie 2020 at 7:21

Multumesc de raspuns! Si imi cer scuze ca mai deranjez inca o data dar am uitat sa precizez un lucru (cred eu important), daca nu am contract cu platformele respective ar putea reprezenta o problema atunci cand declar veniturile?

User
-

7 decembrie 2019 at 20:54

    Aveti termeni si conditii pe care le-ati acceptat la inrolare in platforme, acela este contractul.

    Constantin
    -

    9 decembrie 2019 at 15:30

Da am aflat ca legislatia din romania nu imi permite sa obtin formularul A1 daca nu am activitate economica si in romania (contracte active). Nu imi ramane decat sa inchid PFA-ul ca in aceste conditii devine inutil si sa plec din tara.

Lucian
-

4 decembrie 2019 at 7:30

    Buna ziua! Faceti asa cum e bine penru dvs!

    Constantin
    -

    9 decembrie 2019 at 14:37

Buna, de aproximativ 2 ani am inceput sa vand prin intermediul zazzle, society6, redbubble si threadless (site-uri din strainatate care vand la comanda produse printate cu imagini facute de artisti) si in cazul meu sumele obtinute sunt pe proprietate intelectuala iar banii dobanditi prin site-urile mentionate sunt trimisi in contul Paypal (deocamdata suma totala din aceste venituri este mai mica de 50$ si nu am virat nimic inca in contul bancar). In cazul acesta, pentru a fi in deplina legalitate ce pasi trebuie sa urmez? Va multumesc.

Andreea
-

30 noiembrie 2019 at 10:42

    Am uitat sa mentionez ca nu detin PFI, PFA sau orice alta forma de organizare

    Andreea
    -

    30 noiembrie 2019 at 11:00

    Buna ziua! Completati declaratia unica ca venituri din strainatate dupa incheierea anului fiscal. Dar sumele sunt prea mici ca sa va faceti probleme ci fiscul. Concentrati-va pe cresterea venitului.

    Constantin
    -

    3 decembrie 2019 at 11:59

Multumesc pentru raspuns este de mare ajutor, insa pentru formularul A1 se cere a fi depuse o serie de acte la CNAS printre care si adeverinta cu stagiul de cotizare realizat in ultimele 12 luni de catre respectiva persoana fizica autorizata, in conditiile in care ea abia a fost infiintata si este cu venit 0 lei ce fel de adeverinta trebuie prezentata?

Lucian
-

21 noiembrie 2019 at 5:05

Buna ziua. Am deschis de curand un PFA cu domeniul activitatii de inginerie si consultanta tehnica pentru a lucra in Franta (si nu numai).L-am inregistrat si in spatiul intracomunitar. Nedumerirea mea este legata de formularul A1 daca imi este necesar tinand cont ca PFA meu are codul caen 7112 care intra (sau nu?) sub incidenta legii 114/2019. In caz ca trebuie sa achit taxele PFA-ului merg catre Anaf si catre CNAS separat?

Lucian
-

20 noiembrie 2019 at 16:01

    Buna ziua! Formularul A1 se obtine de la CNPP si va trebuie in cazul in care va deplasati sa lucrati in statele membre UE, pentru ca acestea sa stie ca va platiti impozitul si contributiile in Romania. Dvs in continuare veti declara veniturile obtinute din strainatate si veti plati impozitul si contributiile la ANAF.

    Constantin
    -

    20 noiembrie 2019 at 18:09

Buna ziua,

Un Cabinet individual de insolventa se poate inregistra la ANAF ca PFI? Multumesc!

Laur
-

19 aprilie 2019 at 7:36

    Buna ziua! Sunteti profesie liberala si va inregistrati doar la ANAF; dar mai intai trebuie sa obtineti autorizatie de functionare de la autoritatea care organizaeaza profesia dvs. https://www.unpir.ro/

    Constantin Cozma
    -

    22 aprilie 2019 at 10:16

In calitate de artist plastic-pictor, sunt artist plastic cu expozitii la activ prin tara si strainatate.Care este varianta cea mai potrivita PFA-PFI- II ?. Este nevoie de inregistrare doar la Anaf sau si la ONRC..teoretic e o profesie libera..dar conform listei reglementate cu profesiile liberale activtatea de artist plastic-pictor nu e trecuta..

Costin
-

15 februarie 2019 at 19:44

    Buna ziua! O PFA, sistem real, inregistrata la ONRC, pentru ca probabil aveti si cheltuieli cu consumabilele. Dupa inregistrarea la ONRC Se aplica regimul fiscal pentru drepturile de autor.

    Constantin Cozma
    -

    18 februarie 2019 at 14:50

Buna seara,
Am o intrebare referitoare la inchiderea unui PFI, aveti idee ce acte trebuiesc depuse? Mentionez ca PFI ul a fost deschis pt activitate sportiva.
Multumesc.

Moga Anamaria
-

23 ianuarie 2019 at 16:03

    Buna ziua! Depuneti declaratia unica la ANAF in 30 de zile de la data de la care v-ati hotarat sa inchideti.

    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 18:14

Intrebare: sunt organizata in Cabinet Medical Individual si platesc impozit la ANAF si Primarie ca persoana fizica. De la salubritate mi se cere sa plataesc taxa ca persoana juridica, Este corect? Mentionez ca mai platesc o taxa , unei entitati autorizate si pentru deseurile toxice. Rog raspuns.

Magdalena
-

29 noiembrie 2018 at 6:52

    Buna ziua! Nu cunosc hotararea primariei locale cu privire la colectarea deseurilor. Va rog cititi hotararea pentru a afla persoanele care sunt obligate sa plateasca.

    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 12:13

Buna ziua,

Va rog sa-mi comunicati,
pentru un ghid de turism local care presteaza servicii de asistenta turistica unor turisti straini , recomandati PFA?
PFA poate emite factura catre firma/asociatia din strainatate cu care colaboreaza in scopul insotirii turistilor pe teritoriul tarii noastre?

Va multumesc!

Maria
-

20 octombrie 2018 at 11:57

    Buna ziua! Va recomand PFA. Sigur, puteti emite factura catre oricine, din UE sau afara UE.

    Constantin
    -

    22 octombrie 2018 at 17:06

Bună ziua! Vă rog frumos să mă ajutați și pe mine în următoarea situație:

– dacă vreau să meditez elevi la domiciliul clientului, să fac cursuri și alte activități educativ-distractive pentru copii, atât în școli, cât și într-o locație proprie (închiriată), ce ar fi mai potrivit: PFI, PFA sau SRL? Iar ca documente ce ar trebui să am la dosar? Mulțumesc mult pentru ajutor! O zi frumoasă!

Gabriela
-

4 octombrie 2018 at 12:31

    Buna ziua! Puteti avea doar PFA sau SRL. SRL are avantaje la cifre mari. De aceea trebuie sa va faceti un calcul cu veniturile si cheltuielile estimate din activitate. Va recomand sa incepeti cu o PFA, unde veti plati la venitul net realizat si nu aveti contabil. Pentru ca aveti nevoie de foarte multa informatie cititi in continuare site-ul contapp.ro sau gasiti aici o solutie completa: https://contapp.ro/produs/pachet-complet-activitati-independente/

    Constantin
    -

    8 octombrie 2018 at 20:03

Buna ziua,
Sunf fiziokinetoterapeut cu PFI infiinta la ANAF si am contract de prestari servicii cu o statiune. As dori sa stii daca realizez venituri si de la persoane fizice cu chitanta este legal in baza aceluiasi pfi. In decembrie 2018 imi va expira contractul de prestari servicii si vreau stiu daca voi putea obtine venituri de la persoane fizice in baza PFI-ului sau trebuie sa imi fac PFA.

Ionut
-

14 septembrie 2018 at 7:20

    Buna ziua! Sunteti profesie liberala, nu e nevoie nici de casa de marca nici de PFA – . Detereminati venitul in sistem real.

    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:26

Buna ziua, un tatuator poate fi considerat PFI?

Claudia
-

24 august 2018 at 6:36

    Buna ziua! Trebuie sa va faceti un PFA la Registrul Comertului. Aveti nevoie de o certificare.

    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:54

      Ați putea sa imi explicați de ce tatuatorul nu se încadrează in categoria profesiilor libere cu veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniul artistic?

      Claudia
      -

      27 august 2018 at 16:38

        Buna ziua! Nu pot sa va explic pentru ca nu eu fac legile in Romania. Obiectivul meu este sa va informez cat mai precis pe dvs. De cele mai multe ori reusesc. Recomand sa mai intrebati. Verificati va rog si la ANAF si la Registrul Comertului. Intrebati si pe cei din domeniu cum functioneaza. Va multumesc!

        Constantin
        -

        27 august 2018 at 17:08

Buna ziua!
Va rog sa-mi spune-ti ca arbitru de gimnastica ritmica , ce anume trebuie sa-mi constitui ? PFA sau PFI?
Mentionez ca particip la doar cateva concursuri pe an, respectiv este o activitate cu caracter ocazional.

LILIANA
-

30 mai 2018 at 9:32

    Buna ziua! Pentru contractele de activitate sportiva nu trebuie sa va inregistrati, incheiati contract cu beneficiarul serviciilor dvs si va retine impozitul si contributiile daca e cazul.

    Constantin
    -

    4 iunie 2018 at 14:06

Buna ziua,
Sunt medic stomatolog si momentan functionez ca angajat la un cabinet si detin si un PFI, in baza caruia am si alte colaborari. As dori sa il inchid si sa deschid CMI. In ce moment se face acest lucru la anaf, raportat la acreditarile de la Dsp si Colegiul Medicilor? Pentru ca toate informatiile sunt pentru acreditare CMI si nu infiintare.

Multumesc

Laura
-

20 mai 2018 at 20:20

    Buna ziua! Inregistrea CMI se face la ANAF cu declaratia unica (dupa ce obtineti autorizatia de la Colegiul Medicilor). Nu stiu daca puteti continua cu acelasi cod fiscal de la PFI, de aceea e mai bine sa il inchideti inainte de inregistrarea CMI.

    Constantin
    -

    22 mai 2018 at 8:31

Buna ziua,
de la 01.01.2016 pana la 30.11.2017 am avut incheiat un contract de agent cu o companie de asigurari, ca PFI.
inaintea de 01.01.2016 am fost doar agent persoana fizica la aceeasi companie, dar toate taxele se retineau la sursa (impozit si sanatate).
in toata perioada cat am avut contractul de agent (PF) si pana in august 2017 am fost si angajat cu carte de munca la alta companie (practic in 2017 am avut doar 4 luni doar contract PFI de agent).
in acest caz, exista obligativitatea platii CAS (pensiei) pentru 2016 si 2017 (pana in august), avand in vedere ca am avut si carte de munca de unde se retinea si pensia?
va intreb deoarece mi-a venit decizie de plata si CAS pentru 2016.
multumesc!

Ane Barbu
-

3 mai 2018 at 8:39

buna ziua,
ca si valoare juridica, PFI este incadrat la persoane fizice sau jurdicie din punct de vedere al inregistrarii la ANAF?

Alin
-

8 aprilie 2018 at 18:48

    Nici PFA si nici PFI nu au personalitate juridica. Din punct de vedere legal persoana fizica, titularul PFI/PFA, este responsabila de activitatea PFI/PFA.

    Constantin
    -

    11 aprilie 2018 at 9:58

Buna ziua! Sunt constituit in Intreprindere Individuala, deci am CUI, CIF si nr. ordine in RC. Activitatea am suspendat-o recent la ONRC. Vreau, in schimb, sa ma constitui in Persoana Fizica Individuala. Daca am deja CIF, mai pot constitui PFI? Este vreo procedura de a transforma Intreprinderea Individuala in Persoana Fizica Individuala?
Va multumesc!

Silviu
-

30 martie 2018 at 13:51

    Buna seara! Nu cunosc o asemenea procedura. Dar probabil nu exista. De ce nu continuati cu II-ul? nu are nimic in minus fata de PFI si Sunt aceleasi taxe si impozite..

    Constantin
    -

    2 aprilie 2018 at 19:55

      Buna ziua. Sunt constrans sa imi deschid un PFI pentru a putea factura expertize tehnice (nu imi accepta facturile pe II). La autorizare nu au zis ca nu pot factura pe II, dar la plata si-au amintit … Ar putea fi o problema sa deschid PFI daca am deja CIF (pe II)? Am fost intrebat de cei de la ANAF daca am CIF, ca ar putea fi o problema in cazul asta.

      Silviu
      -

      3 aprilie 2018 at 3:51

Buna seara. As dori sa stii care este varsta minima la care poti deschide pfi.

Ivan iulian
-

17 martie 2018 at 20:30

    Buna ziua! Sa aveti 18 ani. PFI se deschide la ANAF de la domiciliul dvs in baza unui contract de prestari servicii incheiat intre dvs si clientul dvs – de regula o societate comerciala.

    Constantin
    -

    21 martie 2018 at 10:07

Buna ziua,
vreau sa prestez servicii de electrician si unii clienti imi cer factura fiscala. De profesie sunt inginer automatist; doar cu diploma de ing. ma pot incadra la PFI?
Multumesc anticipat.

dragos
-

23 februarie 2018 at 8:00

    Buna ziua. Problema cu PFI este ca trebuie sa-l infiintati la ANAF in baza unui contract cu o perosana juridica. Aici nu va trebuie calificare. Daca vreti sa aveti mai multi clienti, infiintati o PFA la Registrul Comertului. Sunt sanse mari sa va accepte profesia de inginer pentru activitatea prestata – electrician.

    Constantin
    -

    7 martie 2018 at 9:51

      Bună seara. Dacă am deja un pfa pot deschide și un pfi? Mulțumesc

      Oana
      -

      24 noiembrie 2022 at 23:51

        PFI si PFA nu va sunt utile, pentru ca activitatea de pe PFI o puteti desfasura pe PFA, adaugand un cod CAEN la PFA. Puteti avea o profesie liberala si o PFA in acelasi timp. Poate faceti confuzie intre pfi si profesie liberala.

        CONSTANTIN COZMA
        -

        28 noiembrie 2022 at 16:03

Buna ziua.Doresc sa.mi deschid o mini cofetărie acasă cu produse bio.Sub ce forma pot lucra legal?

Anonim
-

7 februarie 2018 at 16:20

Buna ziua , am nevoie de un sfat.Doresc sa-mi deschid cabinet individual de psihologie , pot face PFI ?
Daca da , ce acte imi trebuie ?
Multumesc.

chirila
-

30 ianuarie 2018 at 7:18

    Buna ziua! De regula PFI se inregistreaza la ANAF in baza unui contract de prestari servicii cu o persoana juridica. Cred ca in cazul dvs e mai util o PFA sau II. Diferenta este ca aceasta se inregistreaza la Registrul Comertului si va costa 100 de lei. Va rog sa intrebati si organismul profesional din care face parte profesia.

    Constantin
    -

    13 februarie 2018 at 14:30

Buna ziua
Sunt medic specialist si, pe langa activitatea din spital, vreau sa merg la o clinica privata 2 zile pe saptamana pentru consultatii sau sa imi fac un cabinet. Ce ma sfatuiti sa fac? PFI, PFA sau CMI?
Multumesc

Vasile P
-

24 ianuarie 2018 at 4:55

Buna ziua. Sunt un tanar medic dentist si as dori sa iau un cabinet stomatologic in chirie. La randul sau acest cabinet e intr-un spatiu inchiriat.Cabinetul dentar in sine functioneaza ca si SRL. Ce fel de organizare pot fi eu? PFA sau PFI ?
Va multumesc.

Sergiu
-

22 ianuarie 2018 at 10:15

Buna seara. M-am înregistrat la anaf ca PFI si urmeaza sa semnez un contract cu un spital.sunt asistent medical generalist. Persoana de la spital mi.a spus ca are nevoie de codul caen… eu am depus actele la anaf pt înregistrare si dupa o luna am fost si am ridicat documentele ,acestea constand in declarația 260!in aceasta declaratie nu vad sa scrie vrun cod caen!trebuie sa mai depun in alta parte alte documente pt a obține codul caen? Sau cum se procedează mai departe?
Va multumesc!

Alexandra
-

14 ianuarie 2018 at 21:09

    Pe declaratia 220 care ai spus-o la înființare pfi ai la punctul 4 obiectul principal de activitate :Alte activitati referitoare la sănătatea umană. Cod CAEN 8690. Astea le regăsești si pe decizia de impunere pe trim4 2017..

    Anca
    -

    20 ianuarie 2018 at 11:59

Buna ziua,
Sunt medic pensionat recent, si as dori sa fac in continuare garzi in specialitatea mea.
Posed si certificat de traducator pentru 2 limbi de circulatie internationala, si vreau sa fac si traduceri/tehnoredactare.
Ce ar fi mai potrivit pentru mine si mai simplu de administrat – PFA sau PFI?
Pot efectua ambele activitati pe acelasi PFA/PFI?
Daca fac garzi in mai multe spitale, ,mai am nevoie de sediu (comodat) avand in vedere ca activitatea mea se poate desfasura doar in cadrul unui spital?
Multumesc!

chirurgul
-

15 decembrie 2017 at 12:20

    Buna ziua. Va recomand PFA pentru mai multe activitati. Totusi s-ar putea sa aveti restrictii pentru activitatea de medic asa cum scrie cineva mai jos.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2018 at 21:15

Bună ziua sunt asistent medical generalist asi dori să colaborez cu o policlinica particulară ce mă sfătuiți să fac PFA sau PFI

Cadrie
-

10 decembrie 2017 at 11:47

    Buna ziua! Pentru evitarea incadrarii la activitate dependenta faceti PFA si e ideal sa aveti cel putin 2 clienti. Aici mai multe despre activitate dependenta: https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/

    Constantin
    -

    14 decembrie 2017 at 15:40

      Bună ziua. Conform ordinului de la OAMMR dat de către ministerul sănătății asistentul medical poate fi doar PFI și poate avea și cabinet. OAMMR-ul nu recunoaște PFA-urile

      Anonim
      -

      15 decembrie 2017 at 9:57

Buna ziua,
Sunt medic militar, am fost pensionat anticipat la 50 ani si as dori sa efectuez in continuare garzi intr-un spital – sunt anestezist si specialitatea mea e deficitara.
Cum ar fi mai bine sa lucrez – pe PFI sau pe PFA, avand in vedere recenta „revolutie fiscala” ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

doctorul
-

29 noiembrie 2017 at 7:59

buna ziua!lucrez ca coregraf,deci incadrez in lejislatie privind pfi (RActivitati de spectacole, culturale si recreativeCorespondenta cu NACE rev.2
ENG – Arts, entertainment and recreation
FRA – Arts, spectacles et activit�s r�cr�atives) dar nu stiu DACA,pot beneficia de pfi fiind ceataten strain stabilit in romania?si a doua,este nevoie de un contract de comodat. eu desfasor activitate in locuri deferite deplasez dupa client,adica nu lucrez mereu in acelasi spatiu,am un apartament pe numele meu .

larisa
-

25 octombrie 2017 at 17:28

sint tehnician maseur,,,puteti sa-mi ziceti traseul ce trebuie parcurs ptr a intra in legalitate,,,optez ptr P F Independenta

Bratu Catalin -Gabriel
-

11 octombrie 2017 at 13:55

sint tehnician masseur cunoasteti traseul care trebuie sa-l fac ptr a intra in legalitate,,,pot sa optez ptr PFI?

Bratu Catalin -Gabriel
-

11 octombrie 2017 at 13:52

    Buna ziua! Cred ca nu va puteti face PFI pentru care va trebuie un contract de prestari servicii cu un client anume. Mai degraba PFA sau II, nu conteaza.

    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 13:25

Buna seara.Sunt economist pot sa imi deschid un P.F.A cu obiect de activitate contabilitate,mentionez ca nu sunt expert contabil si ce fel de contracte ar trebui sa intocmesc cu clientii pt evidenta contabila.Multumesc…

Fisteica Alina
-

18 septembrie 2017 at 21:32

    Buna ziua! Pentru activitati contabile ONRC o sa va ceara aprobarea de la CECCAR. Trebuie sa alegeti un alt cod CAEN si sa convingeti clientii sa semenze bilantul si balantele, dvs nu puteti sa semnati, doar dupa ce obtineti certificare ANAF.

    Constantin
    -

    25 septembrie 2017 at 10:13

Buna ziua,
reprezint un club sportiv de drept public care apartine de un UAT.
Pana sa se schimbe legeea 69/2000 noi am platit jucatorii si antrenorii prin acele conventii civile. Impozitele, CAS si CASS le am platit noi pentru toate contractele.
Noua lege a introdus acele CONTRACTE DE ACTIVITATE SPORTIVA, care spun ei reprezinta venituri din activitati independente.
Pot plati sportivii cu aceste contRate de activitate sportiva in aceleasi conditii ca si conventiile civile? Sau trebuie ca fiecare sportiv sa isi faca PFI sau PFA?

DUMITRU
-

31 iulie 2017 at 11:59

    Buna ziua! Am gasit in ordonanta specificat ca se aplica regimul veniturilor din activitati independente, dar nimic mai mult.
    In opinia mea acest contract trebuie inregistrat la ANAF o data cu depunerea declaratiei 220 si eventual 600. Se va calcula vanitul net la sfarsitul anului.
    Va rog sa cereti o opinie si la ANAF.

    Constantin
    -

    7 august 2017 at 16:36

Bună ziua,eu fac pictură în mozaic…altfel spus ….arta mozaicului….am căutat mult un cadru potrivit pentru a mă face văzută….aș dori să trăiesc din aceasta …în țară nu există nici o formă de instruire în domeniu….nu găsesc un cod CAEN…potrivit….credeți că mi se potrivește un PFI….? Arta mozaicului este foarte foarte slab reprezentată în România….puțin existentă în Bucurști….Iași…Bacău……nu am găsit nimic în vestul țării…..nu există nici voință …în liberalizarea artelor….creative…..de aceea e nevoie de timp pentru ….a prospecta….piața……care oricum…..în ce privește…arta …e foarte slab gustul….simțul….aici în Timișoara……ce părere aveți…de un PFI…sau…PFA….ce avantaje sau dezavantaje…aș avea….în acest….spațiu….artistic….necunoscut în Timișoara….deci….complet ..NOU….?mulțumesc foarte mult…pentru atenție….și răspuns….

Ludmila Tania Pieloiu
-

14 iulie 2017 at 10:59

    Buna ziua! Oportunintatea afacerii o stabiliti dvs pentru stiti domeniul mai mult decat mine. Va recomand II, se impoziteaza la fel ca PFI sau PFA dar se infiinteaza la Registrul comertului. Puteti gasi un cod CAEN pe constructii sau amenajari. Nu va blocati in codul caen. Va recomand sa incepeti initial fara o forma de organizare, chiar si ca simplu angajat. Daca este lucru puteti trece la modul freelancer.

    Constantin
    -

    25 iulie 2017 at 12:29

      Buna dimineata

      O intrebare, daca ma puteti ajuta

      Urmeaza sa mi infintez un PFI si tb sa am un punct de lucru, as vrea sa l fac la sediul social unde am un srl

      Eu am fost la taxe si impozite si am declarat ca acolo nu se desfasuara activitate economica pt a nu plati impozitul majorat.

      Pot face punctul de lucru pt PFI unde este si sediul sicial al firmei ?

      Visan stefania
      -

      12 ianuarie 2023 at 4:34

Buna ziua, pentru jucatorii de fotbal care incheie contracte de activitate spOrtiva cu un club sportiv trebuie sa aiba deschis PFA sau PFI?

Ovidiu
-

12 iulie 2017 at 13:09

    Buna ziua. In opinia mea aveti nevoie de un contract de munca atat timp cat sunteti dependent de un singur club. Daca va oferiti serviciile la mai multe cluburi in acealsi timp puteti infiinta un PFA sau un PFI.

    Constantin
    -

    14 iulie 2017 at 9:56

Buna ziua! pt comision de primit, trebuie sa fac PFA SAU PFI?

ionela
-

26 mai 2017 at 11:34

Sunt asistent medical și vreu sa fac îngrijiri la domiciliu, pot să îmi fac PFI?

Mureșan Ionuț
-

23 martie 2017 at 12:21

    Buna seara! Nu cred ca merge PFI, mai degraba PFA.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:44

Buna ziua,

As aprecia foarte mult daca ma puteti lamuri cu un aspect.

Sunt fotograf (cu diploma) si vreau sa prestez servicii in baza unui contract cu clientul meu. Ar fi suficient un PFI pentru acest lucru ? Si pot sa ii tai omului o factura si sa ii dau o chitata cand primesc banii ?

De asemenea, se pot atribui mai multe coduri CAEN unui PFA ?

Multumesc.

Dragos
-

20 martie 2017 at 7:37

    Buna seara. In opinia mea este nevoie de o PFA sau II.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:52

Buna ziua, detin un PFI pentru activitati de intermediere in asigurari. As dori sa aflu daca pot sa adaug pe acest PFI si activitatea de consultanta in achizitii publice, sau este nevoie sa deschid un PFA pentru asta? Se pot muta in vreun fel ambele activitati pe o singura forma de inregistrare? PFI sau PFA, multumesc

Andreea
-

20 februarie 2017 at 3:24

    Buna ziua! In opinia mea este necesara deschiderea unei PFA pentru cea de a doua activitate. Daca nu aveti restrictii impuse de lege (verificati la registrul comertului) cele doua activitati pot fi desfasurate pe PFA.

    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:43

Buna ziua. Mi-am deschis un cabinet psihologic insa in continuare sunt salariata la o asociatie. Cei de la asociatie m-au intrebat daca vreau sa continui cu CIM sau sa imi faca contract de colaborare? Nu stiu care varianta ar fi cea mai buna pentru mine! POate ma lamuriti Dv in acest sens.Multumesc.

Mariana
-

25 ianuarie 2017 at 6:18

    CIM este cea mai buna varianta, in situatia in care va ganditi la pensie. PFA este cea mai buna varianta daca nu va intereseaza pensia si doriti sa va ramana mai multi bani dupa ce va platiti darile la stat (in optiunea alegerii variantei cu cele mai mici contributii sociale, adica CAS 10,5% !). Atentie la negocierea onorariului in aceasta varianta !

    Anisoara
    -

    29 martie 2017 at 1:35

Daca lucrez in colaborare (avand PFI ) cu un cabinet stomatologic sunt obligata sa am casa de marcat sau pot incasa cu chitante banii de la pacienti.

Olah
-

23 ianuarie 2017 at 9:13

    Buna ziua. Luati bani de la pacienti sau de la cabinet?

    Constantin
    -

    23 ianuarie 2017 at 16:05

Buna seara,

Sunt arbitru de fotbal si ar trebui sa infiintez PFA pentru a putea primi baremurile de la anumite cluburi!
Intrebarea mea este daca a-si putea sa infiintez PFI in loc de PFA?

Alin
-

21 ianuarie 2017 at 18:31

Buna ziua
Daca sunt PFI, este optional sau obligatoriu sa platesc pt pensie (CAS) ? Toti contabilii pe care i-am intalnit au spus ca obligatoriu este doar impozitul pe venit si sanatatea (CASS). Pt pensie trebuie sa fac un contract cu casa de pensii.

Dentistul
-

20 ianuarie 2017 at 16:01

Buna ziua,

Sunt kinetoterapeut licentiat si autorizat DSP Bucuresti. Am incercat sa infiintez in PFI la ANAF sector 1 si mi s-a respins dosarul, motvat de faptul ca nu am cabinet de libera practica. Ca sa lucrez prin terti ( cabinet medicale, spitale, asociatii sportive, la domiciliul pacientilor, etc. ) imi trebuie cabinet medical ? Kinetoterapeut este profesiune liberala si Registrul Comertului nu accepta sa infiintez PFA.. Cum ma pot inregistra ?

Burcea Vasile
-

19 ianuarie 2017 at 14:31

Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru infiintarea PFI, ca sa lucrezi ca asistenta medicala. Va multumesc

Buzle Gyöngyi
-

16 ianuarie 2017 at 14:13

    Buna ziua. Pentru infiintarea unei PFI aveti nevoie in principiu de un contract de prestari servicii cu clientul dvs. Verificati daca puteti inregistra acest PFI, in opinia mea trebuie incheiat un contract de munca.

    Constantin
    -

    22 ianuarie 2017 at 9:44

Buna ziua
Am 51 ani si experienta in domeniul artelor plastice acumulata din anul 1987 pana in prezent. Nu am studii atestate pe domeniu insa am expozitii personale si de grup si fac parte inca din 1987 dintr-un cerc de pictura organizat acum in UAP Amatori la care paltesc cotizatia anuala . As dori sa stiu cum si daca pot sa infiintez un PFI in aceste conditii .
Multumesc

dana
-

1 ianuarie 2017 at 8:52

    Buna ziua. Nu stiu daca profesia dvs este reglementata de o lege a acestui corp profesional. Si daca este reglemtata va trebuie o adeverinta sau o diploma care sa dovedeasca ca faceti parte din acest corp. Va rog informati-va atat in cercul dvs cat si la Administratia financisra de domiciliu.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:08

Buna ziua ,
As dori sa stiu cum as putea ca PFI sa declar veniturile pentru a mi se calcula indemnizatia de crestere copil.
Va multumesc

irina
-

28 decembrie 2016 at 9:56

    Buna seara. Nu sunt specialist in domeniul concediilor si indemnizatiilor . Totusi primesc foarte multe intrebari legate de indemnizatie de crestere copil. Conform legii este important sa aveti declarata o activitate economica, la registrul comertului sau la ANAF, ca PFI, sa depuneti declaratiile anuale si sa platiti impozitul si contributiile, daca e cazul. Ca sa obtineti indemnizatia trebuie sa dovediti ca ati lucrat si obtinut venituri cel putin un an din ultimii doi. Legea nu specifica mai mult de atat. Puteti obtine si un leu venit in aceasta perioda si tot aveti dreptul la indemnizatia minima (85% din salariul minim brut, 1250*85%=1062lei in 2016). Trebuie sa suspendati activitatea dupa nastere. Intrebati si la primaria locala unde veti depune dosarul de indemnizatie.

    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:51

Am contract de arenda cu o PFI. Mi se spune că aceasta nu poate retine la sursa impozitul pe arenda și CASS nefiind abilitată în acest sens si ca trebuie să fac eu formele la ANAF pentru retinere Este corect?

Gologan Radu Bucur
-

19 decembrie 2016 at 20:45

Buna ziua, am un PFI pentru prestări servicii medicale si vroiam sa știu ce declarații trebuie eu sa depun anual? In Ianuarie am depus 220 si 392b sfătuită de o contabila.pana in acest moment nu am primit nici o rectificare privind diferența dintre estimat si suma din anul anterior menționata in 392b.am fost la ANAF si mi s-a spus ca scrie ca declarația 200 apare neprelucrată .(din câte am văzut e cam același lucru cu 392b doar ca un pic mai complexa) .ce fac in situația asta?in alta ordine de idei ca pfi trebuie sa am un registru de contabilitate?lucrurile sunt foarte neclare privind PFI-urile.
Va mulțumesc .

Irina
-

19 decembrie 2016 at 13:00

Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca pot sa functionez in cadrul unui PFI pentru mai multe
activitati.(de ex. relatii publice si comunicare, expert achizitii publice, manager proiect)
Multumesc.

Brumaru Adriana
-

17 noiembrie 2016 at 5:41

Pentru a colabora cu o banca in a le promova si vinde produsele pot fi pfi sau pfa?

andrei viorel
-

16 noiembrie 2016 at 5:39

    Buna seara. Este alegerea dvs. desi puteti intampina ceva dificultati la infiintarea PFI care se face la ANAF.
    Nu sunt diferente majore dpdv al avantajelor fiscale.

    Constantin
    -

    21 noiembrie 2016 at 11:16

Daca esti inreg ca PFI la ANAF , mai poti infiinta si un PFA pt alte activitati?

mihaela
-

14 septembrie 2016 at 10:17

Buna ziua,

suna foarte interesant ce spuneti – eu sint traducator si jurnalist si ma gandisem la PFA sau II, de cand a devenit complicat sa lucrez pe drepturi de autor.
PFI pare o optiune mai logica – dar nu imi dau seama de la ce organisme profesionala sa aduc hartii, pentru ca nici in presa, nici la traducatori nu exista asa ceva…

Alex
-

8 aprilie 2016 at 4:22

    Buna ziua. Pe baza autorizatiei de traducator eliberata de Ministerul Justitiei puteti infiinta o PFI direct la admnistratia financiara. Altfel PFA sau II la Registrul Comertului.

    Constantin
    -

    11 aprilie 2016 at 15:35

    Buna seara!
    Sunt medic specialist si as dori sa infiintez un pfa pt a presta servici medicale in diferite institutii dar si pt a acorda consultatii medicale online.
    Exista un cod caen specific telemedicinei?
    Multumesc

    Alina mandra
    -

    4 noiembrie 2021 at 18:58