Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

 • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
 • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
 • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
 • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
 • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

 • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
 • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
 • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

217 comentarii

Buna ziua,
Am absolvit o scoala de masaj, recunoscuta și acreditata de Ministerul muncii, in urma căruia am dobândit profesia de maseur(masaj relaxare, terapeutic, reflexogen).
Recent am încercat sa îmi fac o forma legală de a declara veniturile la stat.
Am încercat sa fac un PFI dar nu mi-a aprobat ANAF cererea pe motiv ca nu se încadrează la profesie liberală.
Am încercat la Registrul Comerțului sa fac un PFA, acolo mi-au refuzat cererea și mi-au zis sa fac PFI.
Sunt complet bulversată, și efectiv nu știu in ce direcție sa o iau pentru a ma pune in legalitate.

As aprecia o recomandare,
Multumesc

Georgiana
-

27 octombrie 2023 at 11:58

Am un PFI ,asistent in brokeraj si colaborez cu o firma turceasca de distributie plasturi medicinali.Eu doar consum nu vand, dar recomandand se creaza retea si obtin venituri.Cum procedez .Fac un singur registru de evidenta?

Vaitus Florina
-

25 mai 2023 at 10:44

Buna ziua!

Pot sa solicit PFI cu contract de comodat in alt judet decat cel din buletin? Multumesc!

Marina
-

23 februarie 2023 at 11:38

  Contract de comodat la o adresa diferita decat cea din buletin*

  Marina
  -

  23 februarie 2023 at 11:38

Doresc sa știu o PF înregistrata la Anaf in 2015 cu codul CAEN 9319 – Alte activități sportive, azi 2023 pentru radiere unde ma duc ?
la Anaf sau acum trebuie la registrul comerțului ?

Mulțumesc !

O V
-

6 februarie 2023 at 20:52

Buna ziua! Am un PFI pe asistent in brokeraj in asigurari si as mai vrea sa imi deschid si unul pe IT, intrebarea este daca pot deschide pe acelasi pfi cu alt cod caen in IT sau trebuie sa imi deschid un PFA caci stiu ca pe PFA ai voie pana la 5 coduri caen. Multumesc!

Livia
-

22 ianuarie 2023 at 13:44

Bună ziua, în luna aprilie m-am înregistrat la ANAF ca PFI pentru meditații la matematică. În noile condiții este necesară trecerea la PFA?

Andreea
-

5 iulie 2022 at 17:44