Cont bancar dedicat PFA

Cont personal sau cont bancar deschis pe CUI-ul activitatii desfasurate?

Nu exista o prevedere legala care sa oblige activitatile independente sa deschida un cont bancar pe CUI sau CIF. Doar partenerii de afaceri sau institutiile guvernamentale, pot impune detinerea unui cont bancar dedicat, si aceasta in anumite situatii.

Totusi, este recomandat ca o persoana fizica care desfasoara activitati independente, sa-si deschida un cont bancar utilizat numai pentru operatiuni specifice activitatii desfasurate.

Mai jos sunt cateva argumente in favoarea aceste rocmandari, argumente care sunt valabile atat pentru activitatile impuse cu norme de venit cat si pentru cele care stabilesc venitul net in sistem real:

  • Extrasul de cont este document justificativ pentru contabilitatea PFA si trebuie pastrat cel putin 5 ani. In cazul in care folosesti un cont personal, extrasele trebuie de asemenea pastrate cel putin 5 ani si prezentate controlului fiscal, daca este cazul. Deci tranzactiile personale sunt automat expuse unor persoane care nu ar trebui sa le vada.
  • Cand ai cont separat pentru activitatea desfasurata, este mai usor sa-ti calculezi rezultatul activitatii. Veniturile incasate, cheltuielile deductibile, partial deductibile, protocol, plati anticipate de taxe si contributii etc, sunt mai usor de urmarit si de evidentiat. Nu amestecam cheltuielile personale, (de la restaurant, de la supermarket sau din vacanta), cu plata serviciilor si altor achiziti necesare pentru desfasurarea activitatii.
  • Cheltuieli cu administrarea  contului bancar si a cardului sunt deductibile cand avem contul deschis pe CUI sau CIF. Aceste cheltuieli nu sunt deductibile pentru conturile deschise pe CNP.
  • Inspectia fiscala poate constata ca o incasare, aparent banala, este un venit impozabil si trebuie impozitat (ne poate chiar acuza de evaziune fiscala), sau poate constata ca toate cheltuielile realizate sunt nedeductibile pentru ca apartin persoanei fizice si nu se poate face diferenta dintre ce este achizitionat in scopul desfasurarii activitatii si care sunt in scop personal.
  • Banca „stie” ca sumele incasate in contul PFA provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Acest lucru te poate ajuta si in cazul unui credit bancar sau a unui leasing.

Argumente impotriva contului bancar dedicat activitatii

  • un cost lunar mai mare decat cel pe persoane fizica;
  • timp consumat cu administrarea contului, dar compensat de claritatea obtinuta;
Inregistreaza automat in contabilitate e-actura de la furnizori

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

72 de comentarii

Buna ziua,
Am înființat de curând un cabinet individual de psihologie.
Pentru că nu mă pricep la probleme de contabilitate, întreb dacă pot transfera bani din contul cabinetului in contul personal și cum ii justific?
Mulțumesc!
Ilinca.

Ilinca
-

21 septembrie 2023 at 5:11

Buna ziua,
Am deschis de curând cont pe cabinet individual de psihologie.
Am de făcut o plată din acest cont. Deoarece nu am încasări deocamdată trebuie sa-l alimentez din contul personal. Cum înregistrez aceasta depunere in contabilitate?
Mulțumesc!

Margareta
-

19 septembrie 2023 at 8:21

    Buna ziua! Aport in banca, inregistrati pe venituri neimpozabile daca folositi ContApp.

    Constantin
    -

    19 septembrie 2023 at 13:10

Buna!
Este in regula daca imi depun bani in contul de PFI din contul personal?
Trebuie sa ii declar cumva?

Alexandra
-

12 septembrie 2023 at 11:13

    Buna! Da, este in regula, se numeste aport din banca.

    Constantin
    -

    14 septembrie 2023 at 13:19

Buna ziua, Sunt detectiv particular, PFA, am lucrat pe contul personal, pe care l-am folosit numai pentru PFA, dar un client extern din SUA, a refuzat sa-mi plateasca intr-un cont de persoana fizica, dupa ce semnasem contractul si a emis factura. A cerut insitent sa faca plata intr-un cont de persoana juridica. Am mai lucrat cu firme externe dar nu am avut aceasta problema. Precizez ca, desi am lucrat cu cei de la ING mai bine de 14 ani pe contul de persoana fizica, acestia mi-au refuzat deschiderea de cont pe motiv ca regulamentul lor intern cere pentru activitatea, codul caen specific profesiei mele, sa fiu societate cu raspundere limitata, ceea ce ar presupune 6 luni de asteptare pentru diferite avize de specialitate, ceea ce refuz sa ma gandesc. Am incercat la Libra Bank, acelasi raspuns…. Am incercat la Alpha Bank, nu stiu ce sa facă, acelasi lucru și la Garanti Bank, singuri care nu m-au refuzat au fost cei de la Raiffeisen Bank, dar in schimb au comisioanele lunare cam mari. Aș fi mers la BRD dar si ei au comisioane mari. Voi incerca si la Banca Transilvania si OTP Bank. Consider ca ar trebui sa facem o lista cu bancile care deschid cont de PFA si comisioanele pe care le au. Un lucuru este cert, daca va deschideti PFA, deschideti si cont-ul aferent PFA la o banca cu comisioane mici, altfel patiti ca mine.

Vladimir
-

6 februarie 2023 at 22:31

Desfasor activitatea in Romania, dar am cont bancar PFA in Bulgaria. Este în regula?

Mihai
-

27 decembrie 2022 at 13:04

    Da, este in regula daca va platiti taxele acolo unde aveti rezidenta fiscala.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    30 decembrie 2022 at 13:30

Buna ziua, sunt PFA – agent de asigurari si doresc sa-mi deschid un cont bancar pentru aceasta activitate. Am CIF-ul de la ANAF, iar banca imi cere Certificat constatator de la Recom dar eu am obtinut CIF-ul in baza contractului pe care-l am cu compania de asigurari, plus certificatului de atestare de la ISF.
In aceasta situatie, cum pot deschide un cont pe persoana juridica?
Mentionez ca mai am un job, iar in contul pe persoana fizica primesc salariul, iar eu doresc ca incasarile din asigurari sa se deruleze in alt cont.

Codruta
-

28 octombrie 2022 at 15:35

    Buna ziua! Functionarul bancar nu cunoaste legislatia. Schimbati agentia sau schimbati banca daca au o procedura rigida. Evitati vechiele banci de stat: BRD, BCR, CEC.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    3 noiembrie 2022 at 20:48

Salut Adrian, ai aflat ceva legat de asta? As fi si eu interesat. Multumesc!

Catalin C
-

28 iulie 2021 at 14:27

Buna seara!

Afecteaza cu ceva impozitarea in caz ca imi fac cont business TransferWise (am inteles ca post-Brexit ar fi licentiati de Banca Nationala a Belgiei)?

Adrian C
-

11 februarie 2021 at 16:04

Buna ziua,

Ma confrunt cu situatia in care banca poate refuza un credit datorita faptului ca incasarile PFA au fost facute in cont personal si nu intr-un cont separat asociat CUI-ului.

In ce masura pot argumenta cu legea care nu specifica sau specifica obligativitatea unui cont dedicat PFA? Aveti vreo referinta la lege?

Eventual poate legea specifica obligativitatea contului dedicat doar in cazul SRL-urilor.

Multumesc frumos

Constantin
-

11 decembrie 2020 at 12:26

    Buna ziua! Nu exista o obligatie legala pentru a avea un cont bancar dedicat. Dar, de ani buni, eu am recomandat un cont bancar dedicat activitatii, deschis pe numele PFA/II…, din multiple motive. Acum, dvs mai veniti cu un motiv in plus, anume ca o banca ofera credite doar celor care a cont bancar dedicat. Ceea ce este corect, banca are proceduri clare.

    Constantin
    -

    11 decembrie 2020 at 16:15

      Bună ziua
      Sunt obligat să-mi fac cont pentru PFA, sau se poate folosi și contul personal,mulțumesc

      Marian Nica
      -

      5 noiembrie 2023 at 7:44

Buna. Sunt PFI, ma ocup de asigurari. Am un venit mic lunar, intre 100-300 ron pe luna. Clientii imi trimit banii pe polita in cont de cele mai multe ori( rar cash) iar eu ii trimit mai departe in contul firmei. Este in regula? Pentru aceste tranzactii trebuie sa deschid cont dedicat PFI ? Multumesc

Mihaela
-

3 noiembrie 2020 at 23:52

Aviz celor interesați! Făcând cercetări la diverse bănci privind deschiderea unui cont de PFA, am găsit că la BT se poate deschide online. Este nevoie să ai conexiune la internet in vederea unui video call și semnătură electronică. Extrem de simplu!

Andrei Albu
-

16 octombrie 2020 at 11:33

Bună ziua,
Pentru PFA e nevoie de cont bancar romanesc sau se poate folosi și un cont din străinătate?
Multumesc

Daniel
-

29 septembrie 2020 at 18:58

Buna , am folosit contul de pfa si pentru a face plati si cheltuieli zilnice ,fara a avea legatura cu activitatea desfasurata de acel pfa . Cat de grav este si cum pot remedia

petrus
-

12 septembrie 2020 at 15:35

    Buna ziua! Nu le inregistrati In RJIP, sau daca le inregistrati le considerati ca utilizari ale venitului net de catre titular. Pe viitor nu mai folositi contul de PFA pentru operatiuni personale.

    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:57

Detin un PFA cu cod CAEN pentru comerț online. De ceva timp încasezez zilnic sume de la firmele de curierat si alte marketplaceuri. Nu am cont bancar dedicat PFA. Zilele trecute m-au sunat de la banca si m-au întrebat ce reprezinta încasările de pe cont si cine sunt firmele care imi vireaza banii.

Andrei
-

3 iulie 2020 at 15:24

Buna ziua!
Un PFA daca nu are lichiditati si face o plata, trebuie neaparat sa faca aport de numerar si aceasta operatiune sa apara in Registrul de incasari si plati? Va multumesc!

Oana
-

25 iunie 2020 at 10:28

Un cont bancar pe II/PFA va costa, la Banca Transilvania, 5 lei/luna (comision de administrare). Nu cred ca e o avere.

Die
-

28 aprilie 2020 at 18:32

Buna ziua!

Imi puteti spune daca pot deschide un cont bancar in baza PFA ului, in conditiile in care acesta a fost suspendat in urma cu o zi ?

Madalina
-

28 aprilie 2020 at 14:33

Buna ziua.Am un cont pe pfa și sunt la norma de venit. Pot efectua cumpărături dintr un magazin alimentar din contul de pfa, deoarece banca nu îmi mai percepe comision de administrare dacă fac minim 5 cumpărături lunare indiferent de valoarea acestora.. Mulțumesc

Cristi
-

10 aprilie 2020 at 6:57

Buna seara
Am un pfa si cont bancar pe persoana fizica.Am solicitat un ajutor de somaj tehnic dela agentia de plati si inspectie sociala pentru aceasta perioada in care datorita situatiei cu covidul mi s-a intrerupt activitatea. Am fost refuzata pe motivul ca extrasul de cont bancar nu este trecut pe PFA. Legal nu sunt obligata sa am cont bancar strict pe PFA. Ce pot face in aceasta situatie ca sa pot beneficia si eu de acest sprijin financiar oferIt de catre stat PFA ?

Adriana
-

8 aprilie 2020 at 20:00

Buna ziua,

imi puteti spune legea care face referire la contul PFA?

Multumesc.

Vlad
-

7 aprilie 2020 at 14:25

    Buna ziua! Nu exista o reglementare legala expresa. Nici societatile comerciale nu au obligatia de a deschide un cont. Se poate lucra doar cu numerar, limitat. Sau se poate face troc (barter). De ce sa fie obligatoriu? Bineinteles, sunt alte argumente pentru a avea un cont bancar dedicat activitatii. O parte din motive le-am scris mai sus.

    Constantin
    -

    8 aprilie 2020 at 12:25