Cont bancar dedicat PFA

Cont personal deschis pe CNP sau cont bancar deschis pe CUI/CIF?

Important! Persoanele Fizice Autorizate si Profesiile Liberale NU AU obligatia de a detine POS pentru a incasa veniturile cu cardul, dar au obligatia de a detine un cont bancar.

În data de 16 iunie 2024, a intrat in vigoare „Legea nr. 406 din 18 decembrie 2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare”.

Această lege prevede ca persoanele fizice inregistrate la Registrul Comertului (PFA, II, IF) au obligatia sa ofere clientilor lor posibilitatea de a plati cu alte mijloace de plata decat cu numerar. Detalii complete aici.

Argumente in favoarea contului bancar deschis pe CUI

Mai jos sunt cateva argumente in favoarea aceste rocmandari, argumente care sunt valabile atat pentru activitatile impuse cu norme de venit cat si pentru cele care stabilesc venitul net in sistem real:

  • Extrasul de cont este document justificativ pentru contabilitatea PFA si trebuie pastrat cel putin 5 ani. In cazul in care folosesti un cont personal, extrasele trebuie de asemenea pastrate cel putin 5 ani si prezentate controlului fiscal, daca este cazul. Deci tranzactiile personale sunt automat expuse unor persoane care nu ar trebui sa le vada.
  • Cand ai cont separat pentru activitatea desfasurata, este mai usor sa-ti calculezi rezultatul activitatii. Veniturile incasate, cheltuielile deductibile, partial deductibile, protocol, plati anticipate de taxe si contributii etc, sunt mai usor de urmarit si de evidentiat. Nu amestecam cheltuielile personale, (de la restaurant, de la supermarket sau din vacanta), cu plata serviciilor si altor achiziti necesare pentru desfasurarea activitatii.
  • Cheltuieli cu administrarea  contului bancar si a cardului sunt deductibile cand avem contul deschis pe CUI sau CIF. Aceste cheltuieli nu sunt deductibile pentru conturile deschise pe CNP.
  • Inspectia fiscala poate constata ca o incasare, aparent banala, este un venit impozabil si trebuie impozitat (ne poate chiar acuza de evaziune fiscala), sau poate constata ca toate cheltuielile realizate sunt nedeductibile pentru ca apartin persoanei fizice si nu se poate face diferenta dintre ce este achizitionat in scopul desfasurarii activitatii si care sunt in scop personal.
  • Banca „stie” ca sumele incasate in contul PFA provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Acest lucru te poate ajuta si in cazul unui credit bancar sau a unui leasing.

Argumente contra contului bancar dedicat activității

  • un cost lunar mai mare decât un cont deschis pe CNP;
  • timp consumat cu administrarea contului, dar compensat de claritatea obtinuta;

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

72 de comentarii

Bunâ ziua,
Vă rog ajutați-mă cu o clarificare. Dacă am un cont pe persoană fizică pe care îl folosesc exclusiv pentru a încasa plata facturilor pentru serviciile pe care le prestez, și am emis (primele 5 și singurele din acest an) facturi către un client, facturi pe care este trecut deasemenea acest cont bancar, clientul a făcut plățile către contul meu(de persoană fizică, nu dedicat pfa), este în regulă extrasul bancar al contului de persoană fizică pentru justificarea încasărilor la ANAF? Practic am extrasul(contului pe persoană fizică) pe care apar doar încasările pe baza facturilor. Am făcut asta în baza faptului că nu este nicăieri menționată obligativitatea încasării facturilor pe un cont dedicat PFA, dar poate fi asta o problemă și dacă da cum o pot rectifica?

Alexandru Lecsi
-

28 noiembrie 2023 at 19:19