Utilizarea venitului net la PFA si Profesii Liberale

Restrictii la retragerile de numerar de catre PFA/II si Profesii Liberale sunt enumerate in legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar si Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Ambele acte normative au fost completate la inceputul anului 2019.

Operatiuni cu lichiditati:

  • retragerile de numerar de catre titular din contul bancar,
  • utilizarea numerarului din caserie de catre titular,
  • plati si incasari cu tertii in numerar sau din contul bancar.

Pentru restrictii la incasari si plati in numerar cu tertii, te rog citeste acest articol. In continuare ne vom ocupa de retragerile de numerar sau din banca realizate de titularul PFA – II – IF – Profesie Liberala.

Dupa cum se stie, spre deosebire de societatile comerciale, titularul unei PFA/II sau unei Profesii Liberale poate utiliza imediat venitul net obtinut, fara sa depuna situatii financiare la ANAF si fara sa justifice in vreun fel aceasta operatiune.

Titularul unei activitati independete are dreptul de a utiliza cum doreste lichiditatile aflate in conturi sau numerar, spre deosebire de societatile comerciale (de exemplu o microintreprindere) care raspund in limita patrimoniului, fiind obligate de lege sa justifice operatiunile cu disponibilitatile banesti: intocmesc registrul de casa, balante, situatii financiare anuale, etc.

Cu toate acestea exista cateva recomandari la utilizarea lichiditatilor obtinute din desfasurarea unei activitati independente. Astfel:

Venitul net obtinut in numerar

Sa presupunem ca o activitate are incasari in numerar de la clientii tai, persoane fizice si/sau juridice. Intrebarea este daca exista o prevedere legala care sa restrictioneze retragerile de numerar in folosul personal al titularului activitatii economice?

Ordinul nr. 170 din 17 februarie 2015, pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă, nu prevede obligatia ca utilizarea venitului net (plati efectuate catre titular) sa fie inregistrate in Registrul Jurnal de Incasari si Plati (RJIP), cu exceptia aportului in numerar.

Astfel, restrictiile pentru utilizarea numerarului impuse de legea 70 privind intarirea disciplinei financiare nu se aplica in acest caz. Cf acestei legi, art. 4 aliniat 4, se pot face plati in limita unui plafon maxim de 10.000 lei zilnic, reprezentand drepturi ale persoanei fizice, dar pentru ca platile catre titular nu se noteaza in RJIP, prevederea nu poate fi verificata de catre organul de control.

Restrictia este cu atat mai greu de verificat la activitatile care sunt impuse cu norme de venit; acestea nu sunt obligate sa intocmeasca RJIP.

Desigur, pentru o reprezentare fidela a operatiunilor se pot inregistra in RJIP retragerile de numerar din incasarile PFA (utilizarea venitului net), dar nu este obligatoriu. Nu este obligatorie pentru ca utilizarea venitului de catre titular, nu are  impact asupra calculul ventului net impozabil.

Patrimoniul PFA este acelasi cu patrimoniul persoanei fizice care poate utiliza dupa cum doreste disponibilitatile rezultate din activitatea independenta, in interes propriu sau pentru activitatea economica, cu deosebire ca platile efectuate pentru activitatea economica, se inregistreaza in RJIP daca sunt justificate cu documente.

Observatie! Sunt doua situatii in care operatiunile cu numerar trebuie inregistrate obligatoriu in RJIP:

  • Odata cu noua lege a contabilitatii in partida simpla, aportul in numerar sau in banca si restituirea acestuia trebuie notat in RJIP. In consecinta, din 2015 RJIP nu mai poate avea sold negativ, adica plati mai mari decat incasari.
  • Daca ai casa de marcat si desfasori activitati cu publicul, pentru platile catre titular efectuate in timpul programului trebuie intocmita o dispozitie de plata. La controlul inopinat, soldul numerarului din casa de marcat trebuie sa fie egal cu raportul X de verificare.
Pentru intocmirea corecta a contabilitatii afacerii tale iti recomand GHIDUL DE CONTABILITATE PENTRU PFA SI PROFESII LIBERALE. Nu ai nevoie de studii/cunostinte economice pentru a-l utiliza. Contine informatie si exemple practice pentru
intocmirea contabilitatii in sistem real. Inclusiv cu acordarea si restituirea aportului in numerar.

Utilizarea venitului net din contul bancar

Spre deosebire de operatiunile in numerar din caserie, retragerile de numerar sau transferurile din contul bancar sunt inregistrate si chiar supervizate de catre functionarii bancari.

La inceputul anului 2019 a intrat in vigoare o completare a legii 70/2015:

Art. 11 (3) Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (PFA-IIProfesiiLiberale) (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, în baza
documentelor justificative legale prezentate de plătitori.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul operaţiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la
distanţă, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor în contul persoanelor fizice, cu
condiţia existenţei documentelor justificative legale în evidenţa plătitorilor.
(2) Nerespectarea prevederilor art. 11 alin. (1)-(4) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 4.500 lei.

Cateva recomandari pentru operatiunile cu disponibilitatile din banca:

  • Utilizati un cont bancar dedicat pentru activitatea PFA. Astfel nu e necesar sa arhivati si sa prezentati inspectiei fiscale contul bancar personal.
  • Din contul bancar al activitatii nu faceti plati si nici incasari catre alte persoane fizice sau juridice fara documente justificative. Acestea pot fi: facturi, contracte de creditare, contracte de vanzare cumparare, borderou de achizitie, statul de salarii, alte documente justificative.
  • Daca ati imprumutat activitatea (prin aport in banca sau in numerar) puteti sa justificati transferul catre contul personal ca restituire de aport, dar in acest caz inregistrati operatia in RJIP.
  • Pentru nevoi personale retrageti numerar din contul PFA in limita sumei de 10.000 lei pe zi sau transferati in contul personal, fara limita de suma, iar la explicatii scrieti „utilizare venit net”, ‘utilizare disponibilitati PFA”, „transfer disponibil” etc. Operatiunea NU se inregistreaza in RJIP.

In cazul in care vi se cere justificare la banca sau la inspectia fiscala pentru retragerile de numerar sau transferuri din contul bancar, documentul justificativ este Registrul Jurnal de Incasari si Plati si Registrul de Evidenta Fiscala. Acesta din urma se completeaza dupa inchiderea anului fiscal. Este recomandata si completarea unei situatii distincte a aportului in numerar si in banca, daca a fost cazul sa finantati activitate din banii proprii.

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

25 de comentarii

Bună ziua, dacă am făcut plăti direct cu cardul pfa în interes personal la kaufland, lidl și sunt încadrate ca cheltuieli nedeductibile , exista vreo sancțiune. Mie contabilul mi a spus ca pot face ce doresc cu banii din contul Pfa, mulțumesc

Adrian
-

21 aprilie 2024 at 10:00

Iertati-ma, dar daca in 2013 cand am deschis liber profesionist, am achitat cu 700lei mai mult decat veniturile (acestea fiind fff mici – practic inexistente nefiind inca cunoscuta in domeniu) pt ca am avut de cumparat facturier, stampila, carti de vizita, de facut xeroxuri sa depun documentele la birourile debtraduceri si notariatele cu care am colaborat etc am iesit in pierdere. Deci nu vad de ce un pfa nu poate iesi in pierdere.
Daca mi se strica intr-un an si laptopul si desktopul si printerul si telefonul si masina cu care merg la clienti voi iesi probabil in pierdere nu cu castig in acel an, mai ales daca a fost de ex pandemie iar clientii au fost ffff putini multi neputand calatori.
Le voi cumpara pe toate ca nu pot lucra fara ele, dar din banii pusi deoparte din anii precedenti.
Deci nu vad cum nu as fi cu pierderi daca as avea asa un ghinion. Ar iesi deci acel raport anual pe minus si declaratia unica pe minus.
Sa dea Domnul sa fie doar teoretica discutia.

LM
-

28 mai 2022 at 17:47

    @ LM
    >>>Le voi cumpara pe toate ca nu pot lucra fara ele, dar din banii pusi deoparte din anii precedenti.
    >>>Deci nu vad cum nu as fi cu pierderi daca as avea asa un ghinion.
    >>>Ar iesi deci acel raport anual pe minus si declaratia unica pe minus.

    Mi se pare foarte logic sa existe aceasta situatie in realitate
    As dori sa primesc si eu raspuns la intrebarea aceasta.
    Unde scrie ca in decursul unui an calendaristic cheltuielile unui PFA din registrul jurnal de incasari si plati nu pot fi mai mari decat incasarile ?

    Matei Alexandru
    -

    27 noiembrie 2022 at 17:08

      V-am raspuns. Nu puneti va rog aceeasi intrebare de mai multe ori. Multumesc!

      CONSTANTIN COZMA
      -

      28 noiembrie 2022 at 16:27

Pe 2022 am vazut ca acest lucru iara s-a schimbat si trebuie inclus si cas in cheltuieli deductibile, altfel imi calculeaza un impozit si pe partea care urmeaza sa o achit pe cas

LM
-

28 mai 2022 at 17:40

Buna ziua,
Daca aduc bani inPFA, – adica daca transfer din contul bancar persoanal catre contul PFA – si inregistrez in RJIP, mai trebuie vreun document justificativ? – vreo dispozitie de INCASARE ?
Multumesc

Florina
-

26 mai 2022 at 10:35

Pot face plati in interes personal din contul de PFA la comercianți fara a genera factura (plati făcute la supermarket, alte activități in interes personal) și să nu le înregistrez in RJIP? Tranzacțiile on-line care au legătură cu contul Pfa, se pot plăti din contul personal pentru nu a plăti comisionul către banca(de exemplu impozit , abonament telefon ,etc ) ?

Stoica Nicolae
-

5 aprilie 2022 at 18:12

    Buna ziua! Transferati disponibilul in contul personal si faceti plati in interes personal de acolo.

    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:32

      Si eu doresc sa stiu raspunsul la intrebarea dnei Florina. Nu am bani pe cont pfa pt plata impozitului pe 2016-2017 (inca nu mi-au calculat, dar sper sa imi calculeze in curand inspectorii de la sect 1). Pot fie sa mut din pf in pfa prin op (desigur nu e incasare reala deci banuiesc ca nu se trece in registre) sau sa depun numerar din incasarile facute in numerar (am cred jumatate in numerar) si atunci chitantele ar fi documentele prin care justific de ce ii depun in cont pfa si nu in pf (sau pastrat in numerar ca pana acum)

      LM
      -

      28 mai 2022 at 17:35

Bună ziua,
După deschiderea PFA, am cumpărat (prin aport propriu), tot ce aveam nevoie (materiale renovare spațiu, ștampilă, chitanțier, registre, consumabile…etc.). Dar nu am făcut transfer din contul personal în contul de PFA înainte să fac cheltuielile. Am plătit cu CUI, pe datele PFA, dar cu cardul personal, nu cash. (Deci nu este aport numerar, și nici aport prin transfer bancar în contul de PFA.) Se mai poate înregistra ca aport propriu dacă am plătit cu cardul personal?
Mulțumesc.

Cristina
-

15 noiembrie 2021 at 3:14

Buna ziua, ati spus mai sus ca RJIP nu are voie sa fie pe minus dar daca in 2019 am incasari de 1000 lei si plati de 200 lei (raman 800 venit) iar in 2020 am incasari 300 si plati 500 lei, am un minus de 200 pe anul 2020 dar per total RJIP este pe plus. asa este ok?

Ion Ramona
-

15 aprilie 2021 at 11:43

    Buna ziua! Contabilitatea se face anual la PFA. In fiecare an porniti de la 0, si daca aveti cheltuieli inainte de a obtine venituri, puteti face aport in numerar sau in banca.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:15

    @ Ion Ramona
    As dori sa primesc si eu raspuns la intrebarea aceasta.
    Unde scrie ca in decursul unui an calendaristic cheltuielile unui PFA din registrul jurnal de incasari si plati nu pot fi mai mari decat incasarile ?

    Matei Alexandru
    -

    27 noiembrie 2022 at 17:06

      Buna ziua! Vad ca ati pus intrebarea aceasta in mai multe locuri. Si faceti o confuzie intre RJIP si Registrul de evidenta fiscala. RJIP nu poate fi pe minus pentru ca nu puteti face o plata daca nu aveti disponibilitati. E logic sa fie asa. Pentru a face plati trebuie sa creati un aport in numerar sau in banca. Acest aport este o creditare initiala a activitatii cu bani de la titular, pana cand activitatea va avea venituri si va putea restitui aportul. De accea RJIP nu poate fi cu sold negativ. Sold negativ, adica pierderi, va apare in Registrul de evidenta fiscala. In ContApp am automatizat toate aceste procese: aveti articol de aport, categorie fiscala, dispozitia de incasare a aportului, etc.

      CONSTANTIN COZMA
      -

      28 noiembrie 2022 at 16:25

Buna ziua!
In cazul unui BEJ fara salariati, va rog sa-mi spuneti:
1. aportul in numerar se inregistreaza in baza dispozitiei de incasare sau trebuie emisa o chitanta de catre BEJ, in acest sens?
2. achizitiile efectuate inainte de inregistrarea BEJ, necesare obtinerii aprobarilor in acest sens de la Camera Executorilor, achizitii pentru care se intocmeste BORDEROUL DE ACHIZITIE de la titularul BEJ , cu ce data sunt evidentiate in RJIP, platile efectuate stingand de fapt furnizorii de obiecte de inventar/mijloace fixe?
3. depunerea la banca a numerarului din incasari si efectuarea anumitor plati ce privesc activitatea BEJ se inregistreaza in RJIP? Cum trebuie sa procedez mai exact? Daca nu inregistrez depunerea, soldul la banca fiind zero, trebuie procedat in RJIP?
4. La calculul venitului net, CAS si CASS nu se scad din venitul brut? Care si cum sunt deductibile/nedeductibile.

Sofia
-

19 octombrie 2020 at 10:14

Daca am retras disponibilul din contul PFA prin transfer in cont personal apoi am vrut sa platesc impozit si contributii din cont personal este OK? apoi inregisrez in RJIP plata contributiilor CAS si CASS prima fiind deductibila si a doua nu.Presupun ca nu e interzis sa platesti impozitele din cont personal aceste fiind pe CNP si incluzand toate veniturile din declaratia unica, nu doar cele din PFA. Totusi nu se va reflecta in extrasul de cont dedicat PFA.

Adrian Victor
-

23 august 2020 at 17:57

    Buna ziua! Nu conteaza de unde platiti, important este sa platiti. Atentie la deductibilitatea CAS, se noteaza in RJIP ca orice plata dar nu ca deductibila in Registrul de evidenta fiscala.

    Constantin
    -

    24 august 2020 at 11:09

      Scuze dar sunt derutat. CAS nu e deductibil? Din calculatorul pe care il aveti pe site vad ca la venit impozabil s-a scazut CAS si e nescazut CASS. Adica primul e deductibil.

      adrian victor
      -

      24 august 2020 at 11:35

        Nu am spus ca nu este deductibil. Dar deductibilitatea se inregistreaza doar in declaratia unica, la sectiunea 1.4. CAS nu se considera ca fiind deductibil in cheltuielile activitatii desfasurate. Intrati pe ghid si cititi capitolul despre REF si apoi pe aplicatie.

        Constantin
        -

        24 august 2020 at 12:58

Buna ziua.
Daca folosesc venitul obtinut in numerar in interes personal, si nu inregistrez aceasta retragere in RJIP, pentru ca legea nu ma obliga sa o fac, ce se intampla cu soldul RJIP, care nu corespunde cu realitatea?
Multumesc!

Mihaela
-

5 ianuarie 2020 at 20:53

    Buna ziua! Contabilitatea in partida simpla nu va obliga sa justificati soldul RJIP. Adica nu va intreaba unde sunt banii – realiatea, cum spuneti dvs. Important este ca RJIP sa nu fie pe minus.

    Constantin
    -

    8 ianuarie 2020 at 18:44

Buna seara. Va rog sa-mi dati un sfat legat de deschiderea unui cont bancar pentru un pfa care prestează servicii liberale si este scutit de impozit pe venit, fiind persoana cu dizabilitati. Este necesara deschiderea unui cont avand in vedere ca nu voi face plati, ci doar incasari la 2-3 luni?
Fiind si salariat mai trebuie sa plătesc cas?
Multumesc anticipat.

Nicoleta
-

20 octombrie 2019 at 19:18

    Buna ziua! Pentru o activitate restrans, fara cheltuieli este suficient si contul personal. Plati CAS pentru veniturile din profesii liberale chiar daca sunteti persoana cu dizabilitati si/sau salariata daca venitul net este mai mare de 12 salarii minime pe economie.

    Constantin
    -

    22 octombrie 2019 at 14:59

Din articol inteleg ca daca fac transfer din contul bancar PFA in contul personal, e suficient sa inregistrez in RJIP fara alte documente justificative (factura). E valabil si in sens invers? Daca am realizat transfer din contul personal in contul PFA (aveam nevoie de lichiditati in contul PFA pt alte plati), e suficient sa fac inregistrarea in RJIP?

RoxanaF
-

15 octombrie 2019 at 12:37

    Daca transferati bani din contul persoanal pentru activitate si apoi restituiti acesti bani, trebuie sa inregistrati ambele operatiuni in RJIP. Dar daca vreti sa va folositi venitul obtinut nu trebuie sa notati retragerile (din caserie sau din banca) in RJIP. Factura apare doar in raport cu alte persoane, clienti sau furnizori.

    Constantin
    -

    15 octombrie 2019 at 21:18