Normă de venit sau sistem real de impozitare? Cum și când se poate modifica.

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare.

Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate cu norma de venit, exista o lista limitata de activitati staabilita prin lege, vezi lista aici.  

Normele anuale de venit pentru 2024 le găsește aici.

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri activitati care ne obliga la o evidenta contabila specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, activitati de productie etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit, este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza in functie de valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, norma de venit pentru Bucuresti este 40.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt in 2024 sunt:

  • Impozit pe venit:  41.000 x 10% = 4.000 lei
  • Contributia la pensie, calculata la baza e calcul de 12 salarii: 39.600 x 25%= 9.900 lei
  • Contributia la sanatate: 41.000 x 10%= 4.100 lei

Total taxe si contributii datorate in 2024= 18.000 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 25 Mai a anului urmator.

Sistemul real de impozitare vs norma de venit

Presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica, prin aplicare regulilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale.

Daca la norma de venit  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Venitul net este egal cu diferente dintre venitul incasat din care se scad cheltuielile deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

  • Contributia la pensie CAS, calculata la baza de calcul de 24 salarii: 79.200 x 25%= 19.800 lei
  • Contributia la sanatate: 108.000 x 10%= 10.800 lei

In sistem real CAS este deductibilă la calculul impozitului pe venit:

  • Impozit pe venit = (108.000 -19.800 – 10.800) x 10% = 7.740 lei

Total taxe si contributii platite in sistem real = 38.340 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de sistemul real de impozitare, taxele de 38.340 lei in sistem real sunt mult mai mari decat taxele platite la impozitarea cu norma de venit, de 18.000 lei.

Cand nu este avantajoasa norma de venit

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea normei de venit; sau chiar sa rezulte pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii in sistem real:

  • Contributia la pensie – CAS  – nu se datoreaza, venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime
  • Contributia la sanatate:  15.000 x 10%=1.500 lei
  • Impozitul pe venitul net este: (15.000-1.500) x 10%=1.350 lei

Total taxe si contributii datorate in sistem real = 2.850 lei

In acest caz solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit – 18.000 lei.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat si a cheltuielilor deductibile efectuate in cursul anului fiscal.

Astfel, descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

  • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
  • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.
  • In cazul veniturilor realizate din  drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 25 mai, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Optiunea de a aplica sistemul real de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoită pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Atentie! Optiunea de a stabili venitul net in sistem real nu poate fi exercitată prin declaratie rectificativa după depășirea termenelor de mai sus.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

234 de comentarii

Buna ziua. Doresc să îmi înființez un PFA fix pe codul caen 6202. Sunt foarte nehotărâtă daca sa aleg norma de venit sau sistemul real. Norma de venit pe localitatea in care locuiesc este 38000 lei pe an. Care metoda ar fi mai avantajoasa sa o aleg? Practic sa plătesc o sumă cat mai mica și să rămân cu o suma neta cat mai mare? E foarte derutant pt că pe diferite site-uri găsesc informații contradictorii. va mulțumesc.

Sonia Jimborean
-

7 mai 2019 at 20:28

    Buna ziua! Alegeti sistemul de impozitare in functie de venitul net pe care il estimati. Daca venitul net, egal cu diferenta dintre venit incasat si plati efectuate este mai mare de 38.000 lei alegeti norma de venit, daca e mai mic alegeti sistmul real. Daca nu stiti ce venituri veti avea alegeti sistemul real si puteti trece, dupa 2 ani, la norma de venit.

    Constantin Cozma
    -

    14 mai 2019 at 13:28

Am raportat greșit veniturile realizate, în sensul ca mai mari decât au fost în realitate, pentru ca am inteles gresit Cum se calculează. Am plătit impozitul și am închis pfa-ul. Nu vreau banii înapoi de la stat. Ce pot păți dacă sunt controlat și se constata ca nu am făcut rectificativa. Repet: nu vreau banii înapoi vreau doar sa închei ca nu-mi mai trebuie afaceri în statul român.

Lil
-

22 februarie 2019 at 14:11

Buna, am si eu nevoie de ajutor, realizez produse handmade:accesorii de par pt mirese, brauri, brose; pe care le vand mai apoi pe internet prin intermediul facebook, instagram; nu reusesc sa gasesc un cod caen potrivit; si activitatea aceasta la ce fel de pfa ar intra la norma de venit sau la venit real? Va multumesc

Arfgatic06
-

28 noiembrie 2018 at 3:03

    Buna ziua! As vrea sa va ajut dar nu cunosc deloc acest domeniu de activitate. Vedeti va rog concurenții dvs ce coduri CAEN au. Verificati si aici http://coduricaen.info/sectiunea-C.html

    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 12:08

Buna ziua,
am un cabinet individual de arhitectura, va rog sa imi spuneti pe ce venit ar trebui sa aplic real sau noreme de venit.
La 2017 am bifat real si am avut venit net 165.000 lei.
Am procedat corect ??

2) Un coleg a infiintat tot un B.I.A in 25.10.2018. trebuie sa depunem declaratia unica pentru 2018 si aceeasi intrebare o am ,venit real sau norma de venit ????
Vrea sa declare 20.000 lei venit net ????

Multumesc

EDIMOH CARMEN
-

4 octombrie 2018 at 10:24

    Buana ziua! Verificati daca activitatea poate fi impusa la norma de venit – https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/
    Se depune declaratia in termen de 30 zile de la infiintare.

    Constantin
    -

    8 octombrie 2018 at 19:52

      Buna ziua,

      Ma puteti ajuta va rog cu un sfat la urmatoarea speta? sunt persoana fizica si pe langa venituri din chirii, anul acesta am obtinut venituri si din vanzarea masei lemnoase la padurea aflata in proprietate. In declaratia unica la capitolul venituri din silvicultura , trebuie mentionat si un cod caen al activitatii desfasurate. Aceste venituri obtinute ocazional de catre persoane fizice atrag cumva obligativitatea organizarii intr-un mod contabil ca la societati sau cum ma sfatuiti dvs sa completez declaratia intr-un mod cat mai simplu?
      multumesc mult

      andrei
      -

      1 noiembrie 2018 at 17:29

        Buna ziua! Incadrati la venituri din alte surse veniturile din exploatarea masei lemnoase. Cumulati cu veniturile din chirii si stabiliti daca platiti CASS.

        Constantin Cozma
        -

        5 noiembrie 2018 at 20:10

Buna ziua,

Doresc sa fac un pfa (instructor fitness)care urmeaza sa colaboreze cu un srl(sala sport), salariu nu este fix si poate varia in fiecare luna, cum trebuie sa procedez?pfa in sistem real sau norma de venit?
Multumesc mult.

Andrei C
-

21 septembrie 2018 at 9:41

    Buna ziua! Estimati cat mai precis veniturile si cheltuielile ca sa vedeti daca rezultatul net realizat este mai mic decat norma de venit. In functie de rezultatul net faceti alegerea sistemului de impozitare. Nu toate codurile CAEN pot fi supuse impozitate la norma de venit, exista o lista stabilita de ANAF.  Mai intai trebuie sa verificati daca activitatea se afla in lista din judetul tau. Vedeti aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/

    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:38

buna ziua! daca nu am inceput inca activitatea pina acum si nu stiu cum va merge vinzarea ,deci nu stiu inca ce sa aleg(sistem real sau norma de venit) mai pot modifica dupa ce vad cum ma incadrez? MULTUMESC!

gabriela
-

9 septembrie 2018 at 8:55

    Buna ziua! Puteti modifica sistemul de impozitare anul viitor, prin depunerea declaratiei unice, pana la data de 15 Martie. Dupa modificare sunteti obligata sa mentineti sistemul de impozitare cel putin 2 ani.

    Constantin
    -

    10 septembrie 2018 at 18:47

Buna ziua,

Daca am un PFA pe norma de venit si doresc sa angajat 1 persoana.. pot pastra pe norma de venit sau trebuie sa trec la sistem real?
Multumesc

Andreea
-

7 august 2018 at 10:07

As dori sa infintez un PFA si nu stiu pe ce sistme sa ma duc real sau venit
as avea un venit anual de 7200 ron Caen 6832
Stie cineva care este suma de la ANAF pt CAEN 6832 dupa care se plateste impozitul ca si norma de venit.
Sau ar fi mai avantajos real-ul? unde as putea adauga si ceva cheltuieli

Multumesc

Bona Zsolt
-

11 iulie 2018 at 9:26

Dacă am un apartament de 2 camere închiriat pentru anul 2018, în declarația 212, capitolul II, secțiunea 1, ce bifez: subsecțiunea 1 (impunere în sistem real) sau subsecțiunea 2 (impunere pe bază de norme de venit)?
Mulțumesc!

stefan
-

17 iunie 2018 at 15:38

    Buna ziua! Selectati 5.Cedarea folosinţei bunurilor, sub 5 contracte de închiriere si la sistem de impozitare alegeti cheltuieli forfetare.

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:56

Sant o persoana fizica nu am firma nu am pfa vreau sa iau o scara de bloc sa o zugravesc acu cei din comitet sau rasculat ca vrea factura .as dori sa va intreb care este suma care o platesc la stat la 25000de ron.va multumesc.

Hera Virgil
-

7 iunie 2018 at 3:41

Buna ziua

Am un apartament cu 2 camere in Ilfov, il inchiriez cu 1160 de lei lunar
Va rog spuneti-mi daca platesc impozit in sistem real sau pe norma de venit.
Multumesc

Dimulescu Radu Petre
-

6 iunie 2018 at 12:06

    Depinde cum v-ati integistrat la ANAF…

    mirella628
    -

    6 iunie 2018 at 17:39

      Buna ziua! Daca am depus declaratia unica in luna mai ca persoana fizica si am bifat “norma de venit”, pot acum sa schimb in sistem real?
      Sau credeti ca as putea sa depun o declaratie rectificativa prin care incetez activitatea pe norma de venit in luna iunie si sa depun o noua declaratie cu reinceperea activitatii in sistem real?

      Alexandra
      -

      7 iunie 2018 at 6:46

Buna ziua.
Sunt interpret instrumentist (cant la clape). Am nevoie de o forma legala pt a putea canta la evenimente. Inca sunt elev la Scoala populara de arta desi am 47 de ani, deci nu am inca diploma de studii muzicale.
Pot infiinta un PFA fara aceasta diploma? Sau doar cu o adeverinta de la scoala ca sunt inca in perioada de studii? Locuiesc in Sibiu.
Ce cod caen credeti ca se potriveste 9001 sau 9002? Precizez ca la evenimente nu cant singur. Deci daca un coleg instrumentist nu are Pfa pot sa il angajez eu pe pfa-ul meu doar pt ziua respectiva (ziua in care avem de cantat la nunta)? Asta daca aleg 9001.
Codul 9001 nu este in lista pt impozitare pe norma de venit, in schimb 9002 este. Le pot combina?
Multumesc frumos

Yanis
-

4 iunie 2018 at 12:39

    Buna ziua! Puteti incerca si cu adeverinta de la scoala la registrul comertului din judetul SIbiu. Codul 9001 este mai potrivit si nu va recomand sa adaugati mai multe coduri CAEN. Pentru ca se tine evidenta pe fiecare cod in parte si e mai complicat. Oricum daca le folositi pe amandoua veti fi impozitat in sistem real (nu la norma de venit). Mai greu de anagajat pentru o zi, cel mai bine este ca si colegul dvs sa-si faca o PFA si faceti un contract cu dansul.

    Constantin
    -

    4 iunie 2018 at 15:47

      In opinia mea, ar fi suficint sa se inregistreze un singur PFA, iar participarea colegului sa se realizeze printr-un contract de prestari servicii cu impozitare prin retinere la sursa, incheiat intre PFA si cealalta persoana nautorizata. A nu se uita de CREDIDAM!

      Fehervari Attila
      -

      5 iunie 2018 at 4:18

      Daca ati ales sa fiti impozitat in sistem real si trebuie sa asteptati muuult pana sa puteti schimba modul de impozitare pe baza de norma de venit, de ce nu radiati entitatea si va inregistrati din nou la ORC?

      Fehervari Attila
      -

      5 iunie 2018 at 4:28

Buna ziua,

Managementul sistemelor de calcul la distanta (nu la sediul clientului), suport tehnic, administrarea proiectelor IT, instalarea si configurarea sistemelor de calcul – astea se pot „inghesui” sub codul caen 6202?

Multumesc.

Claudiu
-

9 mai 2018 at 20:58

    Buna ziua! Codul CAEN 6202 este pentru consultanta. Cum or sa fie mult mai multe controale, o data cu autoimpunerea, este foarte important ce servicii prestati. Acestea trebuie descrise in contractul de prestari servicii si trebuie sa corespunda cu codul CAEN. Altfel inspectorul fiscal poate interpreta ca evitati plata taxelor prin alegerea unui CAEN avantajos.

    Constantin
    -

    22 mai 2018 at 7:54

      Multumesc pentru raspuns. Tot nu stiu insa ce cod CAEN se potriveste pt gestiunea sistemelor de calcul la distanta. 6203 s-ar potrivi, dar este specificat „in locatie”.
      Orice sfat m-ar ajuta mult.

      Claudiu
      -

      22 mai 2018 at 15:38

        In opinia mea 6203 este potrivit.

        Constantin
        -

        22 mai 2018 at 20:23

      Buna ziua,
      Va rog sa imi spuneti daca pentru norma de venit exista vreun cod CAEN in domeniul arta,pictura tablouri icoane,decoratii,pictura murala ,etc.
      Va multumesc!
      Cu stima ,
      Paul

      Paul
      -

      16 iulie 2019 at 12:21

Buna ziua. O intrebare am si eu.Doresc sa-mi fac un pfa cod CAEN 4321(lucrari instalatii electrice).Ptr. aceasta activitate am nevoie de casa de marcat?
Multumesc

Olaru
-

9 mai 2018 at 7:33

    Buna ziua. Nu aveti nevoie de casa de marcat. Va incadrati aici:
    i) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
    Mai multe detalii aici: https://contapp.ro/casa-de-marcat-pentru-pfa/

    Constantin
    -

    9 mai 2018 at 17:13

Buna ziua! Am o casuta de vacanta cu 5 camere si vreau sa le inchiriez sezonier. Trebuie obligatoriu sa imi fac un PFA sau o Intreprindere individuala? Sau pot sa ma duc sa declar la fisc veniturile ca si persoana fizica (cum fac cei care inchrCare este forma in care as putea sa desfasor activitatea de “inchiriere camere in scop turistic”? Va multumesc !

Alexandra
-

7 mai 2018 at 5:09

    Persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor proprietate personala, având o capacitate cuprinsă inter 1-5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit. Normă determinata de direcțiile generale regionale a finanțelor publice. Impozitul anual se determina prin aplicarea unei cote de 10%, asupra normei anuale de venit. Aveți obligația să depuneți formularul 212(pana acum 220), bifând căsuța ”cedarea folosinței bunurilor”., menționând numărul de camere. In momentul depunerii formularului 212, trebuie să aveți asupra dvs., actul de proprietate respectiv schița acestuia și C.I.

    mirella628
    -

    7 mai 2018 at 13:31

Buna ziua,
Am un PFA in sistem Real (6201) – mare greseala am facut – si abia acum au trecut 2 ani pentru a putea trece pe norma de venit, dar trebuie sa schimb codul CAEN si sa raman doar cu 6202 din ce am citit.
1. Se poate face schimbarea de la real/norma de venit oricand sau doar la sfarsitul anului fiscal?
2. Daca se poate face si in timpul anului ce se intampla cu taxele? Cum le voi plati?
Va multumesc!

Liviu
-

4 aprilie 2018 at 21:19

    Buna ziua! Se poate schimba numai la inceputul anului fiscal. De regula se facea prin depunerea declaratiei 220 si avea termen 31 Ianuarie. Acum o puteti face prin depunerea declaratiei unice care are termen 15 iulie 2018 Anul acesta nu mai puteti schimba sistemul de impunere. Doar din 2019. Codul 6201 nu este la norma de venit doar 6202. Trebuie sa aveti grija ce scrie in contract, pentru ca daca faceti software la comanda 6202 nu e potrivit. Vor fi controale mult mai dese la activitatile independente decat pana acum.

    Constantin
    -

    11 aprilie 2018 at 9:51

Buna ziua . Am un pfa cu cod caen 0149 – cresterea altor animale si sunt impozitat conform normei de venit . Vreau sa desfasor si alta activitate in anul 2018, tot pe acest pfa, comert cu zahar si produse alimentare . Cum voi proceda la impozitare, voi depune declaratia 200 pentru fiecare activitate : o declaratie pentru norma de venit si o declaratie pentru sistem real, pentru comertul cuzahar si alimente ? sau imi va atrage impozitarea in sistem real si impozitatrea la norma de venit si voi fi impozitat in sistem real ? Multumesc

Marin Alexandru
-

29 ianuarie 2018 at 13:53

    Verificati daca codul caen pentru activitatea pe care vreti sa o desfasurati este in nomenclatorul codurilor pentru norme de venit. In caz contrar o sa fiti nevoit sa treceti la impozitare in sistem real.

    mirella628
    -

    29 ianuarie 2018 at 16:12

      Din ce am studiat eu in norme scrie ca daca pun ora sau societate desfășoară mai multe activități comerciale cu mai multe moduri de impozitare depune cate o declarație pentru fiecare activitate in parte .

      Marin Alexandru
      -

      29 ianuarie 2018 at 16:17

        Impozitarea veniturilor ale unei persoane fizice autorizate (PFA) se poate face in doua moduri: in sistem real sau la norma de venit. Intreprinzatorul poate opta pentru un mod sau altul cu respectarea anumitor restrictii. Sistemul real presupune ca aplicarea cotelor de impozit si contributii se va face asupra venitului net total, iar norma de venit presupune ca aplicarea cotelor de impozit si contributii la asigurarile de sanatate se va face asupra unei sume fixe stabilita anual de catre ANAF.

        mirella628
        -

        29 ianuarie 2018 at 16:42

    Buna ziua! Daca activitatea de comert nu este impusa la norma de venit si trebuie sa aplicati sistemul de contabilitate in partida simpla, atunci si celelalte activitati (0149) pe care le desfasurati pe PFA se impun in sistem real. Ori toate la norma de venit ori toate in sistem real. Nu se poate sistem mixt.

    Constantin
    -

    13 februarie 2018 at 14:25

Buna seara,
Am si eu o intrebare daca detin un PFA (impozitat in sistem real) si am taiat o factura in 2017, factura o trec la impozitare pe 2017 sau in 2018 cand va fi incasata?
Va multumesc.

Sebastian
-

21 ianuarie 2018 at 20:18

    Veniturile se impoziteaza in momentul incasarii lor. La PFA, I.I., si asemenea contabilitatea este de trezorerie nu de angajamente..

    mirella
    -

    21 ianuarie 2018 at 20:40

Buna seara,sunt angajata la un salon de infrumusetare,pe post de manichiura,mi s-a propus sa imi inchiriez postul de lucru ,pentru asta va trebui sa imi deschid o firma:nu stiu ce firma ma avantajeaza si nici cat trebuie sa platesc lunar la sta..am inteles ca cas si cass ar fi de 665 de lei lunar ..ce nu stiu este cat trebuie sa platesc si impozitul pe venit..10 %lunar?
Help !!

Georgiana
-

16 ianuarie 2018 at 16:29

    Bua ziua. Deschideti o PFA sau II, in sistem real. Estimati un venit net sub 22.800 lei si nu platiti CAS sau CASS daca nu doriti ci doar 10% din venitul net obtinut (venit net=venit incasat- cheltuieli deductibile). Aveti toul aici https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2018 at 14:14

Buna seara. Am tot cautat un raspuns cu privire la dec. 600. 40 de ani vechime si in noiembrie 2018 ies la pensie. Am un pfa din iunie 2017 iar anul acesta numai primul trimestru contract de consulenza tehnica .
Este obligatorie dec.600?
Va multumesc.

Danila Maria
-

13 ianuarie 2018 at 21:39

    Danila Maria, dacă în anul 2017 ați avut venituri nete în suma de 22800, sunteți obligată să depuneți dec. 600, chiar dacă veți avea dreptul la pensionare la sfărșitul anului 2018. Dacă, în 2017 nu ați avut activitate pe toată perioada se calculează, 22800:12 x X luni.

    mirella628
    -

    14 ianuarie 2018 at 16:01

      Buna ziua. Aici trebuie subliniat ca venitul realizat in 2017 se imparte la numarul de luni in care a fost activ PFA. Activ insemnand periaoda de cand a fost inregistrat si pana la sfarsitul anului. Daca s-a infiintat PFA in Iulie perioada activa este de 6 luni. Se Imparte venitul net din 2017 la 6 luni si se compara cu 1.900 lei.

      Constantin
      -

      17 ianuarie 2018 at 13:54

    Buna ziua. Daca venitul net din 2017 este sub 1900 de lei pe luna nu depuneti declaratia 600.

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2018 at 13:31