Normă de venit sau sistem real de impozitare? Cum și când se poate modifica.

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare.

Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate cu norma de venit, exista o lista limitata de activitati staabilita prin lege, vezi lista aici.  

Normele anuale de venit pentru 2024 le găsește aici.

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri activitati care ne obliga la o evidenta contabila specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, activitati de productie etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit, este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza in functie de valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, norma de venit pentru Bucuresti este 40.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt in 2024 sunt:

  • Impozit pe venit:  41.000 x 10% = 4.000 lei
  • Contributia la pensie, calculata la baza e calcul de 12 salarii: 39.600 x 25%= 9.900 lei
  • Contributia la sanatate: 41.000 x 10%= 4.100 lei

Total taxe si contributii datorate in 2024= 18.000 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 25 Mai a anului urmator.

Sistemul real de impozitare vs norma de venit

Presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica, prin aplicare regulilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale.

Daca la norma de venit  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Venitul net este egal cu diferente dintre venitul incasat din care se scad cheltuielile deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

  • Contributia la pensie CAS, calculata la baza de calcul de 24 salarii: 79.200 x 25%= 19.800 lei
  • Contributia la sanatate: 108.000 x 10%= 10.800 lei

In sistem real CAS este deductibilă la calculul impozitului pe venit:

  • Impozit pe venit = (108.000 -19.800 – 10.800) x 10% = 7.740 lei

Total taxe si contributii platite in sistem real = 38.340 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de sistemul real de impozitare, taxele de 38.340 lei in sistem real sunt mult mai mari decat taxele platite la impozitarea cu norma de venit, de 18.000 lei.

Cand nu este avantajoasa norma de venit

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea normei de venit; sau chiar sa rezulte pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii in sistem real:

  • Contributia la pensie – CAS  – nu se datoreaza, venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime
  • Contributia la sanatate:  15.000 x 10%=1.500 lei
  • Impozitul pe venitul net este: (15.000-1.500) x 10%=1.350 lei

Total taxe si contributii datorate in sistem real = 2.850 lei

In acest caz solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit – 18.000 lei.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat si a cheltuielilor deductibile efectuate in cursul anului fiscal.

Astfel, descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

  • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
  • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.
  • In cazul veniturilor realizate din  drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 25 mai, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Optiunea de a aplica sistemul real de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoită pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Atentie! Optiunea de a stabili venitul net in sistem real nu poate fi exercitată prin declaratie rectificativa după depășirea termenelor de mai sus.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

234 de comentarii

Daca prin activitatile liberale desfasurate castig lunar mai putin de 1500 lei si uneori nimic, pentru ce forma legala pot opta ?

Anonim
-

13 martie 2017 at 13:31

buna ziua sunt timplar si doresc sa ma autorizez pfa la domicilul clientului,am inteles ca este forma cea mai simpla fara batai prea multe pe cap,contabil lipsa pt.lucrari de timplarie si dulgherie mentionez ca nu am spatiu pt.atelier decit 10m patrati,pt confectionare de usi mobila pe comanda din lemn masiv etc.iar impozitul sa fie la real adica ce faci.pt.mine cred ca m ar dezavantaja cel forfetar,la camera de munca respectiv casa de asig.sanatate oare se poate plati cartea de munca si la 2ore,4ore sau obligatoriu 8orenorma intreaga.pe mine m ar avantaja in prima faza si la 2 ore iar pe viitor osa revin chiar la norma intreaga,si oare cum este mai bine platitor de tva sau lipsa.va multumesc astept raspuns o zi buna……

Anonim
-

9 martie 2017 at 17:32

Buna Ziua! Am inteles ca la norma de venit plafonul este 100 000 eoro, dar in alta parte legea scrie ca la neplatitor tva plafonul este 65 ooo euro. Deci daca venit brut anual va fii intre 65 si 100 mii euro voi fii trecut la platitor tva dar raman la norma de venit?

Zsolt
-

9 martie 2017 at 17:04

buna ziua,
desfasor mai multe activitati , xerox, vanzare cartele preplatite, loterie, vanzare produse nonalimentare(jucarii, scule pescuit,articole biciclete, artilcole uz casnic), dar nu vand mai mult de 100000 euro pe an? pot opta pt norma de venit? cum imi calculez norma? doar la 12600 se aplica impozitul de 32%? sau se insumeaza toate codurile caen si pt fiecare in parte platesc 32% din 12600?
multumesc!

daniel
-

9 martie 2017 at 16:16

    Buna seara. Daca aveti mai multe coduri CAEN active si ele se gasesc in nomenclatorul activitatilor impozitate la norma de venit, veti calcula contributiile si impzitul la fiecare valoare a normei de venit aferente fiecarui cod CAEN activ. Daca un singur cod nu se afla in nomenclator sunteti obligat sa tineti contabilitate in partida simpla la toate codurile CAEN.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 14:58

Buna ziua,
Un medic veterinar care are un Cabinet Medical Veterinar Individual poate opta pentru impozitarea la norma de venit ? In lista ANAF pentru 2017 la pozitia 96 apare codul CAEN 7500 (Activitati veterinare) dar ca „Servicii executate de tehnicieni veterinari” .
Multumesc.

Ursula Vasile
-

7 martie 2017 at 5:37

Buna ziua,
Un medic veterinar care are un Cabinet Medical Veterinar Individual poate opta pentru impozitarea la norma de venit ? In lista publicata de ANAF pentru 2017, pozitia 96 apare codul CAEN 7500 (Activitati veterinare) dar ca ” Servicii executate de tehnicieni veterinari”).
Multumesc.

Ursula Vasile
-

7 martie 2017 at 5:28

Buna ziua! In functie de veniturile si cheltuielile pe care le puteti avea in 3 luni. Daca venitul lunar obtinut este mai mare decat norma de venit lunara, alegeti norma de venit, altfel alegeti sistem real.

Constantin
-

27 februarie 2017 at 11:37

Buna ziua. Am o întreprinde individuală cu o activitate la norma de venit și as vrea sa mai incep o activitate impozitată tot la norma de venit dar peste câțiva ani în funcție de cum o să meargă as vrea că cea de-a 2 a activitate sa o trec în sistem real. Se poate sa am 2 coduri caen diferite la care sa fiu impozitat la norma de venit la unul din ele și la celalt în sistem real?

Adrian
-

12 februarie 2017 at 10:49

Constantin, esti minunat ! Ma bucur mult ca ti-am descoperit pagina. cu aceasta ocazie azi am achizitionat ghidul pt PFA si cu ajutorul acesteia si cu acest articol mi-ai facut lumina …Felicitari !

roxana
-

9 februarie 2017 at 21:18

    Multumesc mult!

    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:05

buna as dori un cod cen la norma de venit pt comert cu cereale mati putea ajuta mai am un cod caen 4711 si vreau sa raman tot la norma

dana
-

6 februarie 2017 at 15:28

Bună dimineața.am și eu o maaaare nelămurire și va rog sa ma ajutați ptr.a ști ce am de făcut!sunt marinar cu contract de munca in statul Luxemburg de aproape 7 ani de unde de altfel îmi primesc și salariul cu toate celelalte contribuții aferente în țară respectivă! Între timp am fost nevoit să deschid și un PFA ptr.o altă colaborare cu o altă firmă olandeză de crewing care îmi va factura activitatea pe o anumită sumă de bani!întrebarea mea este;ce obligații am fata de statul român ca impozitare;ce pot deduce și ce nu si daca exista o varianta in care pot plati mai puțin taxe si impozit.PFA tocmai înființat și o colaborare doar temporara cu firma respectivă!va multumesc-astept detalii la tel:0741402183 ; [email protected] firma colaboratoare este și în Luxemburg !

Tînjală Petrica
-

27 ianuarie 2017 at 4:41

Buna Ziua! Pe lista norma anuala 2017 publicata de ANAF pt jud Satu Mare la pozitia 3 apare codul Cean 4776 la 23000 ron, la pozitia 14 tot codul 4776 la 15000 ron. DE ce?
Daca in certificat constatator sunt tracute mai multe coduri cean, si nu toti apari in lista cu narma de venit, pot alege acest mod de impozitare ? Adica norma de venit se alege pt un singur Cean?

Zsolt
-

16 ianuarie 2017 at 14:44

    Buna ziua! Daca desfasurati mai multe activitati toate trebuie sa fie impuse la norma de venit pentru a fi impozitat in acest sistem. In acest caz veti plati taxe si contributii la valoarea insumata a normelor de venit.

    Constantin
    -

    22 ianuarie 2017 at 9:47

Buna ziua! Daca sotul are un pfa si plateste impozit la norma de venit si vrea sa intre in concediu de crestere copil cum se calculeaza indemnizatia? El are lunar un venit constant, se calculeaza 85% la media veniturilor lunare pe ultimele 12 luni sau cum? Multumesc!

Vio
-

6 ianuarie 2017 at 11:05

Buna ziua! Am.o intreb

Anonim
-

6 ianuarie 2017 at 10:51

Buna ziua,
Am o Intreprindere ind. din octombrie 2015. Pana acum am fost in sistemul real.
Din 2017 as putea opta pentru sistemul pe norma de venit cu cod CAEN 4799?
Multumesc

Eva
-

5 ianuarie 2017 at 11:26

    Buna ziua. Da, depuneti declaratia 220 pana la 31 ian 2017.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:32

Daca am un pfa cat am voie sa deduc ca si cheltuieli?

Deduceri?
-

21 decembrie 2016 at 18:42

    Buna seara. Puteti deduce plati efectuate cu scopul de a obtine venituri. Nu orice plata poate fi deductibila ci doar aceea facuta cu scopul de a obtine veinturi in activitatea dvs. Nu exista limita daca indepliniti acest criteriu.

    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:34

      PAi am citit undeva cum ca CAS-ul il platesti la minim 35 % din brut.Chiar daca eu am cheltuieli de ,sa zicem 70% din brut degeaba cas- platesc la 35% din brut …minim.
      Pe mine m-am interesa sa stiu cat pot plati cel mai putin la stat:)

      contributii
      -

      29 decembrie 2016 at 7:21

        Baza minima de calcul este 35% din castigul mediu brut pe economie. Daca sunteti obligat sa contribuiti la pensie, platile anticipate sunt la acest nivel. Dupa ce se inchide anul fiscal daca venitul net lunar este mai mic decat baza minima de calcul nu mai platiti in plus iar contributia platita anticipat se considera vechime in munca. Pe anul ce urmeaza nu mai sunteti obligat sa contribuiti la pensie. Vedeti aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-sociale-pentru-activitati-independente-in-2017/

        Constantin
        -

        9 ianuarie 2017 at 19:48

      Buna,la un salon de înfrumusețare,dotările precum scaune,scafa,mobila ,aparatura…se incadreaza toate la cheltuieli deductibile??

      Ioana
      -

      23 aprilie 2017 at 19:53

Buna seara in aceasta luna am deschis un pfa cu ,cod caen 8742am optat pt mpozitare in sistem real la indrumarea contabilei(desi eu am vrut la norma de venit)Sunt ingrijorata, deoarece fiind sfarsit de an si vanzarile merg bine , v-a trebuii sa platesc impozit mai mult decat as putea permite, evident din ianuarie nu vor mai fi asemenea vanzari.Banii investiti sunt in valoare de 30000 de lei,desi nu cred ca incasarile vor fi mai mari pana la sfarsitul anului, deci s-ar putea sa ies in pierdere cum se va calcula impozitul pe 2017.Sper ca nu dupa incasari!!! Multumesc.

maria
-

29 noiembrie 2016 at 12:19

    Buna seara. Impozitele si contributiile se vor calcula la diferenta dintre venitul incasat si platile (cheltuielile deductibile) efectuate in anul 2016.

    Constantin
    -

    3 decembrie 2016 at 16:25

Venit brut anual pt PFA cu norma de venit ( pentru calculul celor 100.000 euro) este venitul facturat sau cel incasat in perioada 1 ian-31decembrie?

Goga Monica
-

13 octombrie 2016 at 11:17

Buna,
1. Pot alege codurile 6311 + 4791 pentru un PFA? (fac web design / mentenanta siteuri + doresc sa vand in viitorul apropiat templateuri pentru siteuri) Banuiesc ca aceste coduri nu sunt cu norma fix de venit…
2. Sau ar fi mai bine sa ma reorientez catre II?
Multumesc frumos

Natalia
-

10 octombrie 2016 at 11:15

Buna ziua,
Pentru prestari servicii web, care cod caen e mai potrivit? 6202 sau 6203?

Florin
-

13 septembrie 2016 at 20:15

    Pardon, 6201 sau 6202?

    Florin
    -

    13 septembrie 2016 at 20:16