Normă de venit sau sistem real de impozitare? Cum și când se poate modifica.

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare.

Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate cu norma de venit, exista o lista limitata de activitati staabilita prin lege, vezi lista aici.  

Normele anuale de venit pentru 2023 le găsește aici.

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri activitati care ne obliga la o evidenta contabila specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, activitati de productie etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit, este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza in functie de valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 6202: activitati de consultanta in tehnologia informatiei, norma de venit pentru Bucuresti este 40.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt in 2023 sunt:

  • Impozit pe venit:  40.000 x 10% = 4.000 lei
  • Contributia la pensie, calculata la baza e calcul de 12 salarii: 36.000 x 25%= 9.000 lei
  • Contributia la sanatate: 36.000 x 10%= 3.600 lei

Total taxe si contributii datorate in 2023= 16.600 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 25 Mai a anului urmator.

Sistemul real de impozitare vs norma de venit

Presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica, prin aplicare regulilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale.

Daca la norma de venit  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Venitul net este egal cu diferente dintre venitul incasat din care se scad cheltuielile deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 6202: activitati de consultanta in tehnologia informatiei, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

  • Contributia la pensie CAS, calculata la baza de calcul de 24 salarii: 72.000 x 25%= 18.000 lei
  • Contributia la sanatate: 72.000 x 10%= 7.200 lei

In sistem real CAS este deductibilă la calculul impozitului pe venit:

  • Impozit pe venit = (108.000 -18.000) x 10% = 9.000 lei

Total taxe si contributii platite in sistem real = 34.200 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de sistemul real de impozitare, taxele de 34.200 lei in sistem real sunt mult mai mari decat taxele platite la impozitarea cu norma de venit, de 16.600 lei.

Ghid de contabilitate pfa

Cand nu este avantajoasa norma de venit

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea normei de venit; sau chiar sa rezulte pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii in sistem real:

  • Contributia la pensie – CAS  – nu se datoreaza, venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime
  • Contributia la sanatate:  – nu se datoreaza venitul net fiind sub plafonul de 6 salarii minime
  • Impozitul pe venitul net este: 15.000 x 10%=1.500 lei

Total taxe si contributii datorate in sistem real = 1.500 lei

In acest caz solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit – 16.600 lei.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat si a cheltuielilor deductibile efectuate in cursul anului fiscal.

Astfel, descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

  • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
  • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.
  • In cazul veniturilor realizate din  drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 25 mai, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu.

Un numar mare de coduri CAEN nu te ajuta, mai ales daca sunt din aceeasi categorie. Exemplu: 6201 si 6202 sunt din ramura IT dar 6202 este in lista de norme de venit, iar pentru 6201 se aplica sistemul real, ceea ce obliga contribuabilul sa aplice sistemul real de impozitare.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Optiunea de a aplica sistemul real de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoită pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Atentie! Optiunea de a stabili venitul net in sistem real nu poate fi exercitată prin declaratie rectificativa după depășirea termenelor de mai sus.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

229 de comentarii

Venituri din cedarea folosintei bunurilor. Suma fixa declarata 3,000 eur/luna. Proprietar unic Persoana fizica. Clar, CASS = 24 salarii minime pe economie x10%. Utilitatile le platesc eu dar primesc contravaloarea lor de la chirias in cont cu op specific.
Nu sunt lamurit cum e mai avantajos de calcul/plata a impozitului pe venit : norma de venit sau sistem real ?
Multumesc!

Bogdan Zet
-

29 septembrie 2023 at 12:19

AM CREAT PAGINA SPV CU CNP-ul, DAR CAND IL DESCHID, CU NUME UTILIZATOR SI PAROLA, NU IMI PARE RUBRICA FACTURA ELECTRONICA, PENTRU A MA INREGISTRA IN RO e-Factura SI PENTRU A PUTEA INCARCA FACTURA IN FORMAT XML.

1. CE PASI TREBUIE SA URMEZ PENTRU A REZOLVA ACEASTA SITUTIE?
2. DACA AM EMIS O FACTURA DE PRESTARI SERVICII CATRE O INSTITUTIE PUBLICA E
NECESAR INCARCAREA ACESTEIA IN SPV?
3. FIIND PFA, TREBUIE SA AM CERTIFICAT DIGITAL, PENTRU NOI FIIND SINGURA
COLABORARE CU INSTITUTIA STATULUI?
4. CUM POT SA INCARC FACTURA ELECTRONICA IN SPV, IN FORMAL XML, DACA NU AM
RUBRICA FACTURA ELECTRONICA, IAR EU MA LOGHEZ CU NUME UTILIZATOR SI PAROLA, NU cu certificat digital

Elena Apostol
-

9 ianuarie 2023 at 23:32

Buna ziua !
Am un PFA din sept 2020 in sistem real. Stiu ca se mentine 2 ani fiscali. Pentru a schimba sistemul de impozitare la norma de venit in 2023 se trece optiunea in declaratia unica cap II si termenul e acelasi de 25 mai 2023 sau trebuie depusa mai devreme? Se poate cumva face vreo rectificativa la declaratia unica deja depusa in 25 mai 2022 si sa trec la norma de venit pt 2022? Sau nu se poate in cursul anului si an fiscal inseamna an complet… avand PFA-ul din sept 2020… inseamna ca doar din 2023 pot trece la norma venit.

Codul CAEN principal este 8020 si mai sunt coduri autorizate 4321, 4799, 4791, 7490. Am vazut ca 4791 si 7490 nu fac parte din lista si trebuie sa le elimin la Registrul Comertului, chiar daca nu emit facturi pe acele coduri caen, pt a putea trece la norma de venit.

Am si contract de munca 8 ore/zi si am vazut ca se aplica o reducere cu 25% la norma anuala de venit. Pentru 8020 in Galati e 28500 lei. Deci voi aplica 10% impozit la 21375 lei si voi avea de platit 2137,5 lei. Corect?

Am mai citit undeva ca se insumeaza normele de venit daca ai mai mutle coduri caen. Nu am inteles cand se aplica. Voi aduna normele de venit pt cod caen 8020, pt 4321 si pt 4799 doar atunci cand desfasor activitati pe cele 3 coduri? Ar insemna o suma f mare la care se aplica 10% impozit (84.900 lei – 25% reducere CIM = 63.675 lei) si nu ar mai fi avantajos pt ca se aplica si CAS si CASS. Daca eu facturez servicii privind sistemele de securizare (8020) iau in calcul doar norma de venit pt acest caen cum am dat exemplu mai sus?

Multumesc anticipat pt raspuns si lamuriri !!!

Gabriela
-

4 decembrie 2022 at 17:02

Va multumesc pentru raspuns, speram sa fie asa!

Sipos
-

8 februarie 2022 at 13:30

Buna ziua.

Sunt intr-o situatie despre care nu m-am lamurit nici pe alte forumuri, nici intreband la ANAF.
Am o situatie concreta, dupa cum urmeaza: sunt angajat cu norma intreaga si am pe langa si un PFA pe norma de venit.
In judetul meu in 2022 norma de venit este de 27.600 RON, deci sub plafonul de 12 salarii (30.600 RON). Daca de exemplu am incasari reale nete pe PFA in valoare de 40.000 RON sunt obligat sa platesc CAS si CASS dupa PFA, sau se ia in considerare numai norma de venit ca baza de calcul pentru obligativitatea platii CAS si CASS? Problema mea nu este cu impozitul de 10%, intreb pentru ca platesc deja CAS si CASS dupa contractul individual de munca si daca nu este obligatoriu, nu le-as mai plati inca o data.

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.

Sipos
-

18 ianuarie 2022 at 13:22

    Buna ziua! Pentru stabilirea obligatiilor fiscale va raportati la valoarea normei de venit. Aceasta poate fi corectata, adica redusa sau majorata in functie de anumite criterii, pe care le puteti consulta la sfarsitul tabelului cu norme de venit din judetul dvs – https://contapp.ro/norme-de-venit-2022/. Din ce ati scris nu datorati CAS si CASS, iar norma de venit se reduce cu 50%.

    Constantin
    -

    7 februarie 2022 at 17:41

Buna ziua!
Am un PFA infiintat in anul 2015 si pana in 2019 am platit impozitele la norma de venit.
In 2019 am optat pentru impozitare in sistem real, iar in septembrie 2019 am suspendat activitatea.
In luna noiembrie 2021 urmeaza sa reiau activitatea.
In 2022 pot opta din nou pentru norma de venit? Nu imi dau seama cum se calculeaza cei 2 ani fiscali in situatia mea.
Multumesc anticipat!

Ioana Patrascu
-

13 octombrie 2021 at 14:37

Buna ziua,
Va multumesc tare mult pentru informatii si lamuriri. Sper sa se rezolve cat mai repede la ONRC cu eliminarea CAEN-urilor de care nu am nevoie si sa ma incadrez in cele 30 de zile de la deschidere, pentru depunerea declaratiei unice estimative, pe norma de venit.
Toate cele bune si multumiri!

Veronica
-

25 august 2021 at 11:15

Buna ziua. Tocmai mi-au iesit actele de la registrul comertului pentru un PFA, cod principal de activitate 6202. Ideea este ca avocatul care s-a ocupat de documente si ONRC, mi-a trecut in certificatul constatator si 6201, 6203 si 6209. In aceasta situatie, mai pot sa aplic norma de venit? Mentionez ca pe contractul de prestari servicii ce urmeaza sa il semnez, voi factura catre Serbia servicii de consultanta IT si doar atat. Inca nu am depus declaratia estimativa pentru 2021 si vreau sa stiu daca pot bifa norma de venit sau din cauza incurcaturii cu mai multe coduri CAEN, sunt obligata la sistemul real de impozitare. Daca inca nu am inceput activitatea, mai pot elimina de la ONRC codurile 6201 si 6209, daca ma incurca si sa raman totusi pe norma de venit?
Cu multumiri!

Veronica
-

24 august 2021 at 22:12

    Buna ziua! In situatia descrisa nu puteti aplica norma de venit, deoarece aveti si alte coduri CAEN care pot fi impuse doar in sistem real si atunci codul fiscal va obliga s aplicati global sistemul real. Mergeti la Registrul Comertului si eliminati codurile CAEN nenecesare si apoi depuneti declaratia unica pe norma de venit.

    Constantin
    -

    25 august 2021 at 9:31

Avand in vedere ca trebuie sa estimez ce fac anul asta fiscal … intrebarea e … cand se termina anul fiscal? Pe 31 Decembrie 2021 sau pe 25 Mai 2022 … Idea e ca termenul de depunere al declaratiei unice si a impozitelor este 25 Mai 2022. Eu credeam ca e sfarsitul anului fiscal dar cand am sunat azi la ANAF mi-au zis ca trebuie sa fac estimarea pana la 25 Mai 2022 si nu pana la 31 Decembrie 2021 deci daca ar fi sa ma iau dupa ce mi-a zis la telefon, ar trebui sa fac estimarea pana pe 25 Mai 2022. Va Multumesc

Mihai Zanfir
-

19 iulie 2021 at 14:36

Buna ziua. Mi-am facut un PFA in sistem norma din Iulie si o sa incep sa-l folosesc.
Am depus deja declaratia unica dar acolo am pus toata norma de venit.
Un prieten mi-a zis totusi ca nu trebuia sa declar toata norma ci o norma proportionala cu perioada pana la sfarsitul anului adica aproximativ jumatate din norma.
Prima intrebare ar fi, trebuia sa declar toata norma sau o norma proportionala cu lunile care au ramas (adica jumatate de an)?
Daca norma declarata trebuia sa fi fost mai mica, care e procedura acum? Cum pot sa refac declaratia astfel incat sa reflecte faptul ca ar trebui sa platesc doar jumatate din acele impozite?
Va multumesc

Mihai Zanfir
-

16 iulie 2021 at 17:15

Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: O intreprindere individuala are codul CAEN 4771 „Comert cu amanuntul al imbracamintei in magazine specializate”. Este cumva obligata sa aplice sistemul cu norma de venit ? Din 2019, cand a fost infiintata, a calculat si declarat numai in sistemul real, in fiecare an veniturile fiind mai mici decat cheltuielile.

Va multumesc frumos!

dorian
-

24 mai 2021 at 8:31

Buna ziua am o intrebare: o intreprindere individuala cu codul 6202 pe norma de venit poate deduce chieltuieli efectuate in scop profesional din impozitul anual? sau impozitul este fix stabilit si nu se modifica indiferent de chieltuielile firmei?

Multumesc.

Pal Elod
-

10 mai 2021 at 21:02

Buna ziua, am un pfa la norma fixa cu cod caen 9002. Din luna martie 2020 noi am fost inchisi din cauza restrictiilor, deci am facturat doar in ianuarie-februarie-martie. Din aprilie am primit indemnizatie de la stat lunar. Intrebarea mea este cum platesc taxele? Se plateste si taxa anuala aferenta pfa cota fixa si taxele pe indemnizatie ( impozit, cas, cass ) ? Daca da, atunci platesc de aproape 3 ori mai mult decat intr-un an normal, cand s-a lucrat.
Multumesc.

RB
-

10 mai 2021 at 8:04

Buna ziua,

Detin un PFA in sistem real de 2 ani (anul acesta ar fi anul 3) si am depus deja declaratia unica in care am ales tot sistem real.
Intrebarea este – as putea depunde anul acesta o rectificativa pentru a trece in sistemul norma de venit?
Daca da, este o data limita (25 mai de exemplu) sau pot sa modific DU si pe parcursul anului?

Multumesc!

Rotaru Madalina-Elena
-

4 mai 2021 at 16:54

Buna ziua!

Ma ocup de fotografiere de evenimente. COD CAEN 7420. Norma de venit pt aceasta activitate este de 24980 lei. Sunt pe norma de venit, si mai lucrez si in alta parte. Deci activitatea mea de fotografiere este pe jumatate de norma. Intrebarea mea este: daca anul trecut din cauza pandemiei nu am putut avea activitati, am avut doar una, si am obtinut o suma mai mica decat norma de venit, 8000 de lei, atunci platesc impozit pentru 8000 de lei sau pentru jumatatea normei de venit, 12490?

Va multumesc!

Veress Csaba
-

30 aprilie 2021 at 7:40

Multumesc pentru raspuns. Deci chiar daca este in sistem real si precizarea de 50% reducere este specificat la tabelul de norma de venit?!

LEVENTE ATTILA VARO
-

15 aprilie 2021 at 12:17

    Am modificat raspunsul. Fiind impozitat in sistem real nu are nicio reducere, chiar daca este salariat cu norma intreaga.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:21

buna ziua,
un PFA inregistrat cu norma de venit, schimba sediul activitatii profesionale dintr-un judet in alt judet in 07 martie 2021, cum stabilesc norma de venit pentru 2021 in declaratie, avand in vedere ca primelel doua luni sunt calculate la o anumita norma iar restul la alta norma de venit?

simona secara
-

15 aprilie 2021 at 8:21

    Buna ziua! Ca sa fie simplu, folositi norma de la noul sediu profesional.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:13

Buna ziua. Un PFA in sistem real care este si angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi pe perioada nedeteminata beneficiaza la impozitul platit de PFA cu 50%. Multumesc.

Levente Attila Varo
-

6 aprilie 2021 at 15:47

    Buna ziua! Scuze, nu am citit bine. Daca nu este la norma de venit, nu are nicio reducere, chiar daca este salariat.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:01

Bună ziua! Un Pfa ce are cod Caen 0150 sau 0140 este obligat sa fie plătitor pe normă de venit? Mulțumesc!

Loredana Vasiu
-

6 aprilie 2021 at 15:10

    Buna ziua! Cele mai multe activitati agricole (culturi si crestere de animale pentru carne si lapte) se impun cu norme de venit.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:00

Am un pfa transport taxi pina în anul 2020 am fost la norma iar acum am vrut sa trec la real dar mi s-a spus de la finanțe ca este prea tirziu sa mai trec deoarece trebuia sa depun cererea pana în noiembrie 2020. Care este perioada de depunere a cererilor de venit real

Velici
-

25 martie 2021 at 15:18

    Buna ziua! Puteti modifica sistemul de impozitare prin declaratia unice, incepand cu anul 2021. Termenul de depunere este 25 mai 2021.

    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 7:54

Salutare,

1. Daca ai 6202 si 6203 se platesc ambele norme, deci aduni norma de la 6202 + 6203.

2. Corect, daca ai orice cod CAEN care e in sistem real, atunci treci cu totul in sistem real, deci nu mai e relevant ce am zis pt intrebarea 1. Platesti totul la sistem real.

Astea sunt informatiile care le am eu de la contabila mea, si asa am achitat primii 2 ani de activitate. Daca afli alte informatii cu siguranta, atunci te rog sa-mi spui si mie.

O zi frumoasa iti doresc!

Claudiu
-

3 decembrie 2020 at 11:24

Salut,

In primul tand vreau sa te felicit pentru raspunsurile oferite.

Vin si eu cu urmatoarele intrebari, asta pentru ca greu am gasit pe cineva care sa imi raspunda fluent la toate.

Am un PFA cu 3 CAENuri (6202, 6203 si 0149), ceea ce imi ridica anumite intrebari (la ANAF greu dau de cineva).

1. Daca norma de venit difera (6202 difera de 6203), ce norma platesc? Asta pentru ca in 227/2015 Cod Fiscal, Capitol II, Sectiunea 3-a, pct 3 zice ca „daca exista mai multe activitati, atunci venitul net anual egal suma nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice”. Asta inseamna ca platesc taxe pentru suma celor doua CAEN-uri?

2. Dat fiind ca 0149 nu se incadreaza la norma, ci e in sistem real, la punctul 12 din aceesi sectiune e un text care imi vine greu de a-l descifra (cumva ma duce la gandul ca avand un CAEN cu norma reala, ma obliga sa fiu in totalitate cu norma reala, dar nu sunt sigur).

Va multumesc!

salutta
-

3 decembrie 2020 at 10:33

Buna ziua Pot trece din sistem real la norma in timpul anului?

Piseu Adriana
-

13 august 2020 at 15:11

Buna ziua! Obtin venituri din agricultura ( vanzare struguri) ca si persoana fizica. Sunt inregistrata la ANAF cu norma de venit ( pl;atesc impozit pe suprafata). Pot trece pe sistem real de impozitare ca sa platesc impozit, cass si veniturile obitnute in 2020 sa imi fie luate in calcul in 2021? Multumesc!

Iulia
-

15 iulie 2020 at 8:38

    Buna ziua! Veniturile din agricultura, cu exceptia celor din silvicultura si piscicultura se impoziteaza exclusiv prin norme de venit. Deci nu puteti aplica sistemul real de impozitare pentru cultura agricola – vita de vie.

    Constantin
    -

    3 august 2020 at 13:15

Angela.Intreprindere familială cod caen 7420 la norma de venit,Soțul cu 99% cu varsta 68 ani si băiatul cu 1%. Cum se calculează impozitul la norma de venit de 26760 sau la (26760 + 26760). Soțul are coeficient de reducere de 40% pentru vârsta.

Rogojeanu Angelica
-

2 iulie 2020 at 11:09

Buna ziua!
O persoana fizica a avut pana in martie 2019 o activitate independenta-comert cu amanuntul, unde a realizat venituri in suma de 109.256 lei ( platitor de TVA), aceasta activitate fiind inchisa si II radiat. La sfarsitul lunii martie 2019 deschide o alta activitate independenta- comert cu amanuntul, unde realizeaza in anul 2019 – 259.870 lei( neplatitor TVA) si primeste subventii AJOFM =15.636 lei.
Mentionez ca fiecare activitate desfasurata a fost inregistratala ONRC si are CIF separat-distinct.
La intocmirea declaratiei unice se constata ca veniturile realizate ( care se regasesc si in jurnalele de vanzare a fiecarei activitati in parte) in anul 2019, adunate din cele 2 activitati, depasesc plafonul de 300.000 lei pentru inregistrare platitor de TVA. Aceste venituri se insumeaza si pentru a calcula cifra de afaceri pentru plafonul de TVA sau doar pentru impozitarea veniturilor? Pentru plafonul de TVA, cifra de afaceri realizata se calculeaza pentru fiecare activitate in parte, distinct?
Multumesc!

LILIANA ROMAN
-

18 iunie 2020 at 12:06

Bună ziua,
Raportarile contabile și declarațiile cum se depun în cazul normei de venit și în sistem real de impozitare?
Mulțumesc

Vic Mac
-

17 iunie 2020 at 19:43

O alta metoda ar fi, sa iti muti sediul social al pfa-ului, intr-uinul din judetele unde normele sunt mult mai mici, eg . Pascani! Ai nevoie de cineva de pe acolo, sa iti permita sa te inregistrezi pe adresa lui:)

LR
-

16 iunie 2020 at 22:54

Daca o PFA cu norma de venit are salariati angajati cu norma intreaga pe tot parcursul anului mai trebuie sa plateasca CAS si CASS la valoarea a 12 salarii minime pe economie, in procentele corespunzatoare?

Beatrice Florea
-

12 iunie 2020 at 18:49

Buna ziua, pentru un PFA pe care doresc sa-l infiintez cu 2 CAEN: 8559 (Alte forme de invatamant) si 7022 (Consultanta) va fi automat inscris ca platitor de TVA, din cauza CAEN-ului de consultanta? Am gasit aceasta informatie pe net si as vrea sa stiu daca este adevarata. Va multumesc mult!

Liana Tolea
-

12 iunie 2020 at 7:13

Bună ziua!
Pentru un PFA, cu norma de venit se pot adăuga alta activitate cu impozitare in sistem real. Adică să plătească impozit și la norma și în sistem real?
Mulțumesc!

Elena
-

11 iunie 2020 at 10:51

Buna! Am un PFA de mai multi ani care a fost la norma de venit 6202. Pentru 2020 trebuie sa estimez la sistem real, ca sa imi creasca indemnizatia pt concediul de cresterea a copilului, care urmeaza. Intrebarile ar fi:
1. In declaratie, pe langa faptul ca bifez sistem real, trebuie sa bifez si „Modificarea formei de organizare”?
2. Mai trebuie sa fac alt demers in afara de modificarea din declaratia unica?

Oana
-

9 iunie 2020 at 11:01

ok. o sa depun declaratia. Dar eu caut raspunsul la intrebarea: As ramane cu mai multi bani daca as cere angajatorului sa ma plateasca pe PFA cu cei 4500 lei pe care el ii cheltuie acum cu mine ca angajat? Sau, varianta a doua, daca as ramane angajat cu salariul minim pe economie, iar diferenta pana la 4500 lei sa mi-o dea pe PFA?. Care ar fi varianta mai profitabila pentru mine? In varianta a doua, as plati 50% din impozit pe PFA?. Multumesc

Pedro
-

4 iunie 2020 at 5:30

Situatia mea fiscala….Sa vin cu precizari. Am un PFA infiintat din oct. 2019, adica este foarte proaspat. Nu am activitate pe PFA, Fac tot felul de planuri de afaceri deocamdata. Statutul meu este si de angajat, la o firma.

Pedro
-

3 iunie 2020 at 6:04

    Depuneti declaratia unica, daca nu ati depus-o deja, cu venitul realizat in 2019 si estimat pe 2020, oricare ar fi el – 0 lei sau mai care e.

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:38

Buna seara! Am infiintat o Intreprindere Individuala in decembrie 2019. Daca in luna iunie 2020, am depus documentele necesare pentru inregistrarea prin optiune in sfera TVA, am obligatia de a trece si la impozitarea in sistem real?
Multumesc

Ana
-

2 iunie 2020 at 20:27

    Buna ziua! Nu sunteti oblitata sa aplicati sistemul real de impozitare, ramaneti pe norma de venit, daca codul/codurile CAEN va permit.

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:36

Buna ziua. Pentru codul Caen 6831 . Pot aplica doar la sistemul real de impozitare? In 2019 am avut doar cheltuieli dar in declararia unica mi s-au declarat venituri de 8000 lei si cheltuieli de 2000 lei. Din care rezulta ca am un impozit de 600 lei de plata. Cum pot sa rectific si cum este corect sa depun in anul 2020?

BACIU ROXANA
-

2 iunie 2020 at 8:38

Am un PFA cu activitate secundara 7022 – Consultanta in afaceri si management. Nu am inca activitate cu PFA, Sunt insa angajat ca inspector SSM-SU-MEDIU la o firma, unde as propune sa fiu platit nu ca angajat, ci ca PFA, gandindu-ma ca as ramane cu mai multi bani. Practic angajatorul plateste ptr mine lunar 4500 lei iar eu primesc net 2500 lei. Ar fi o afacere buna pentru mine sa trec pe PFA? Cati bani mi-ar ramane net pe luna in aceasta situatie? Multumesc

Nichitean Laurentiu Petru
-

30 mai 2020 at 8:38

Buna ziua!

Am un PFA infiintat in noiembrie 2019 (CAEN 7420). A fost inregistrat la ANAF in sistem real si am platit anticipat impozitul estimat in luna decembrie (pentru anul 2019). Intrebarea mea este daca e posibil ca acum din 2020 sa trec la sistemul de impozitare pe norma de venit? Deoarece mi se pare ca este mai usoara gestiunea si e mai convenabil.

Mihai Barsan
-

27 mai 2020 at 17:31

    Buna ziua! Verificati daca activtiatea se gaseste in nomeclatorul activitatilor impuse cu norme de venit. Sau direct aici. Daca o gasiti in lista, puteti schimba sistemul din 2021.

    Constantin
    -

    2 iunie 2020 at 12:13

Buna ziua! Daca am infiintat un PFA in aprilie 2019 si in declaratia unica am selectat sistemul real pe venit realizat, in declaratia unica depusa in 2020 se poate selecta rectificare pe 2019 la sistemul normei de venit? Cod CAEN 6202, care este inclus in normele de venit. Sau ar fi o alta modalitate de rectificare pentru 2019? Multumesc

Alina
-

22 mai 2020 at 14:18

BUNA ZIUA
Am un PFA infiintat in 2007 ,pana acum am fost tot pe norma de venit.
de anul asta am trecut pe sistem real.
cand mai pot sa revin pe norma de venit?
MULTUMESC

BEJAN ALEXANDRU IULIAN
-

15 mai 2020 at 17:08

    Buna ziua! Puteti reveni cu anul fiscal 2022; 2020 si 2021 ramaneti pe sistem real.

    Constantin
    -

    25 mai 2020 at 8:35

Termenul de depunere e declaratiei unice a fost prelungit până la 30 iunie 2020

Ciprian Munteanu
-

14 mai 2020 at 8:33

Multumesc pentru raspunsul dvs.
Exact aici intervine dificultatea: daca reduc norma de venit cu 50%,cum scrie pe site-ul ANAF, atunci ajung la 16600. Aceasta suma este mai mica decat plafonul salarial minim. Logic ar fi sa nu platesc decat 10% din 16600, adica impozitul, fara sa mai platesc CAS si CASS. Sa fiu sincera, aici aveam nevoie de confirmarea dvs. E corect cum am gandit, platesc doar 10% din 16600?
Multumesc mult pentru timpul dvs !

Raluca
-

6 mai 2020 at 8:17

Buna ziua. Pentru un PFA cod 6202, cu norma de venit, pt localitatea de apartenenta fiscala, norma e de 33 200 lei pe an. In acelasi timp, am lucrat si cu CIM.
In mod normal, e simplu cu taxele de plata, 10% din norma de venit + sanatate 10% din 12 salarii minime+ pensie 25% din 12 salarii minime, cum ati prezenta mai sus.
Tinand cont ca exista si CIM si PFA, inteleg ca impozitul se reduce la jumatate. Déci, aprox, 1600 lei. Intrebarea mea este: mai platesc sanatate si pensie, in àceste conditii ? Ma puteti ajuta cu o formula de calcul desfasurata, ca cea din articol ul dvs de mai sus ?
Multumesc anticipat

Raluca
-

4 mai 2020 at 17:07

    Buna ziua! Se reduce norma de venit, pe perioada in care CIM este activ. Platiti impozit la norma corectata, si daca aceasta este peste plafonul de 12 salarii, platiti si CAS si CASS.

    Constantin
    -

    5 mai 2020 at 17:03

Buna ziua!
Multumesc pentru timpul acordat.
As mai avea o intrebare:
Trec la sistem real, platesc impozit(10% din venitul net realizat), venitul net depaseste plafonul a 12 salarii, platesc cas si cass raportat la venitul net realizat, sau am optiunea sa aleg plata contributiilor(cas si cass), la nivelul salariului minim?
Multumesc!

CRISTEA
-

12 martie 2020 at 19:42

Buna ziua!
Sunt intreprindere individuala cu cod caen 6202 la norma de venit.
Incepand cu anul acesta, 2020, vreau sa trec in sistem real, dar am depus declaratia unica.
Pot sa depun rectificativa, si la sectiunea pentru 2020 sa declar estimat, este de ajuns, sau trebuie sa inregistrez modificarea si la registrul comertului?
Multumesc!

CRISTEA
-

10 martie 2020 at 15:10

Buna seara! Ce demersuri sunt necesare pentru a trece de la norma de venit la impozitare in sistem real? Daca fac demersurile necesare acum, declaratia pe 2019 o voi completa cu norma de venit si de abia de la anul pe sistem real? Multumesc!

Nicoleta
-

8 martie 2020 at 19:33

    Buna ziua! Pentru 2019 ramaneti la norma de venit si nu aveti nimic de completat. Pentru 2020 alegeti sistemul de impozitare la norma de venit, la capitolul 2 din declaratie. Sistemul de impunere se mentine cel putin 2 ani.

    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 20:07

Buna ziua,

Doresc sa-mi deschid un PFA cu activitati consultanta in domeniul IT. Voi lucra pe baza de contract cu facturi externe, si nu sunt sigur ce tip de impozitare sa aleg. In principiu, voi depasi cu putin norma de venit deoarece activitatea va fi de doar cateva luni. Daca aleg impozitarea in sistem real, si achizitionez un laptop (necesar desfasurarii activitatii) pot deduce integral valoarea acestuia? Exista o limita pentru a evita amortizarea? (pentru 2020). Aceasta singura cheltuiala ma poate duce sub plafonul celor 12 salarii minime de la care este obligatorie plata CAS / CASS. Daca deschid PFA in aprilie, cum se aplica acest plafon (adica ramane limita de 12 salarii minime sau venitul nu trebuie sa depaseasca 9 salarii minime?)

Multumesc si felicitari pentru acest site.

Inginer
-

5 martie 2020 at 12:17

Buna ziua,

„Ceea ce este specific normei de venit este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza la valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.”

Din ce am inteles eu doar impozitul se calculeaza pe baza normei de venit, contributiile nu (elese calculeaza procentual din salariul mediu brut). Gresesc?

Intrebarea mea ar fi urmatoarea:

Daca eu am un pfa cu norma de venit si nu ajung la pragul celor 12 salarii medii brute pe tara, voi plati Obligatoriu contributiile de CAS si CASS? Sau voi plati doar impozitul raportat la norma de venit, iar contributiile vor fi optionale?

Multumesc anticipat.

Horatiu
-

18 februarie 2020 at 13:50

    Buna ziua! Am modificat exprimarea neclara – textul e mai vechi. Calculati impozitul la norma de venit, oricare ar fi valoarea normei. Pentru CAS si CASS raportati norma de venit la plafonul de 12 salarii. Daca norma este mai mare decat plafonul, platiti CAS si CASS. Daca incepeti activitatea in cursul anului, norma de venit si plafonul se recalculeaza in raport cu lunile de activitate.

    Constantin
    -

    18 februarie 2020 at 19:15

Buna seara,

Imi cer scuze ca va deranjez.

Am avut azi un soc in urma unei vizite la Anaf.

Povestea este ca la infintarea PFA ului cei de la Registrul Comertului din Brasov au incurajat inregistrarea mai multor coduri CAEN.

Astazi la ANAF am avut surpriza ca dupa sute de intrebari sa primesc informatia ca taxele aferente unui an fiscal trebuie platite pentru toate codurile CAEN inregistrate.

Eu desfasor activitati informatice, respectiv CAEN 6202 si 6203.

Aveti idee daca taxele trebuie platite la norma de venit pentru activitatea principala:

Servicii executate in domeniul informaticii… Activitate care inglobeaza 6202 si 6203.

Sau

Pentru fiecare activitate propriuzisa descrisa dupa codul CAEN.

Imi cer scuze pentru deranj. Azi am stat 6 ore la Anaf si nu au stiut sa ma lamureasca.

Pavel Draganuta
-

10 februarie 2020 at 17:19

    Buna ziua! Cf art 69 din codul fiscal: (6) Dacă un contribuabil desfășoară două sau mai multe activități care generează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale, definite la art. 67 alin. (2), venitul net din aceste activități se stabilește de către contribuabil prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități.

    Constantin
    -

    17 februarie 2020 at 19:55

      Buna ziua, Daca exista un cod caen principal si un cod caen secundar iar veniturile au fost generate pe codul caen secundar in prima parte a anului si pe codul caen principal in a doua parte a anului, pentru determinarea venitului net se poate face insumarea normelor de venit proportional cu activitatea desfasurata in cursul anului? Adica 50% norma aferenta codului secundar + 50% norma aferenta codului principal? Multumesc.

      Corina
      -

      6 octombrie 2020 at 9:24

Buna seara, in cazul in care o intreprindere individuala are mai multe coduri CAEN, este obligatoriu ca toate codurile CAEN sa fie incluse in nomenclatorul activitatilor pentru norme de venit sau doar codul principal?
Veniturlle se obtin doar din codul principal.
Daca intreprinderea este infiintata in anul 2019 si s-a depus declaratia unica estimativa in 2019 cu venit in sistem real se poate ca in 2020 sa se depuna declaratia unica cu norma de venit pentru 2019 si pentru 2020?
Multumesc.

Stefania
-

23 ianuarie 2020 at 21:01

    Buna ziua! Daca aveti activitati (coduri CAEN) autorizate la ONRC care nu sunt in nomenclator, atunci trebuie sa calculati venitul net in sistem real pentru toate codurile CAEN autorizate.

    Constantin
    -

    24 ianuarie 2020 at 11:14

Bună seara. Nu am schimbat niciodată sistemul real.
2 ani nu pot fi 2018 și 2019? Și sa modific în 2020?

Oana
-

12 decembrie 2019 at 18:19

Bună seara! Dacă pentru 2019 am optat pt venituri în sistem real (sistem real am avut de la înființarea Pfa-ului din 2012) pot depune rectificativa pt a trece pe norma de venit(ma încadrez în condiții) pe 2019? Mulțumesc!

Oana
-

12 decembrie 2019 at 17:52

Buna seara
O Intreprindere individuala – CAEN 0111-Cultura cerealelor… – impozitare pe norma de venit, realizeaza intr-un an fiscal un venit din vanzari mai mare 100000 euro.
Intrebare:
1. are obligatia de a trece din anul fiscal urmator la impozitare in sistem real?
Multumesc

Olimpia
-

31 octombrie 2019 at 18:00

    Buna ziua! Pentru ca sunteti inregistrata ca activitate independenta vi se aplica art. 69 aliniat (9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

    Constantin
    -

    5 noiembrie 2019 at 10:25

Buna ziua,

Anul acesta am depus declaratie unica conform careia mi-am schimbat PFA-ul din norma de venit in sistem real. Lucrurile nu s-au intamplat asa cum imi planuisem pe plan personal 🙂

Exista vreo sansa ca la momentul acesta sa imi schimb inapoi pfa-ul la norma de venit? Se mai poate depunde o declaratie rectificativa pentru acest lucru?

Thanks,

Madalina Rotaru
-

24 septembrie 2019 at 13:56

    Buna ziua! Nu mai puteti schimba forma de impozitare. Termenul permis pentru optiune a fost 31 Iulie 2019. Trebuie sa mentineti sistemul de impozitare cel putin 2 ani.

    (2) Opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 15 martie 31 Iulie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019.

    Constantin
    -

    26 septembrie 2019 at 12:52

Buna seara , va rog sa-mi dati un raspuns la urm. intrebare : am infiintat un PFA in 18.12.2018 cu CAEN 6202, impozitat la norma de venit ,domiciliat in Romania ,am obtinut cod de TVA prin obtiune , prestez servicii in Irlanda . La 25.06.2019 , am atins plafonul de 300000 lei ,comunicat in D 390 VIES, In continuare cum procedez?

Mihail
-

24 iunie 2019 at 18:55

    Buna ziua! Va inregistrati ca platitor de TVA in RO. Aveti termen data de 10 Iulie 2019. Contactati ANAF de la sediul profesional, pentru documentatie. Sau un contabil.
    Cf art 316 din codul fiscal, trebuie solicitata înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent:
    b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon;

    Constantin Cozma
    -

    25 iunie 2019 at 6:21

Bună ziua,
Va rog ,ce trebuie făcut pentru a închide definitiv (radia ,dizolva…) o PFA.
Informațiile primite de la ANAF sunt contradictorii ,evazive (mai multe persoane angajate au dat răspunsuri diferite).
Mulțumesc mult!

Robert
-

12 iunie 2019 at 8:24

    Buna ziua! Inchideti PFA la registrul comertului, ulterior depuneti declaratia unica completata corespunzator (cu I.1.1.A.8.Data încetării activității). Obligatiile fiscale raman in sarcina dvs pana la achitarea lor.

    Constantin Cozma
    -

    13 iunie 2019 at 7:21

      Mulțumesc!

      Robert
      -

      13 iunie 2019 at 11:45

Ce se intampla daca am avut cativa ani pfa sistem real, iar din 2019 am trecut pe norma de venit? Cand trebuie platite cas/cass/imp pe venit pt 2019?

Liviu
-

11 iunie 2019 at 17:41

Buna ziua. Doresc să îmi înființez un PFA fix pe codul caen 6202. Sunt foarte nehotărâtă daca sa aleg norma de venit sau sistemul real. Norma de venit pe localitatea in care locuiesc este 38000 lei pe an. Care metoda ar fi mai avantajoasa sa o aleg? Practic sa plătesc o sumă cat mai mica și să rămân cu o suma neta cat mai mare? E foarte derutant pt că pe diferite site-uri găsesc informații contradictorii. va mulțumesc.

Sonia Jimborean
-

7 mai 2019 at 20:28

    Buna ziua! Alegeti sistemul de impozitare in functie de venitul net pe care il estimati. Daca venitul net, egal cu diferenta dintre venit incasat si plati efectuate este mai mare de 38.000 lei alegeti norma de venit, daca e mai mic alegeti sistmul real. Daca nu stiti ce venituri veti avea alegeti sistemul real si puteti trece, dupa 2 ani, la norma de venit.

    Constantin Cozma
    -

    14 mai 2019 at 13:28

Am raportat greșit veniturile realizate, în sensul ca mai mari decât au fost în realitate, pentru ca am inteles gresit Cum se calculează. Am plătit impozitul și am închis pfa-ul. Nu vreau banii înapoi de la stat. Ce pot păți dacă sunt controlat și se constata ca nu am făcut rectificativa. Repet: nu vreau banii înapoi vreau doar sa închei ca nu-mi mai trebuie afaceri în statul român.

Lil
-

22 februarie 2019 at 14:11

Buna, am si eu nevoie de ajutor, realizez produse handmade:accesorii de par pt mirese, brauri, brose; pe care le vand mai apoi pe internet prin intermediul facebook, instagram; nu reusesc sa gasesc un cod caen potrivit; si activitatea aceasta la ce fel de pfa ar intra la norma de venit sau la venit real? Va multumesc

Arfgatic06
-

28 noiembrie 2018 at 3:03

    Buna ziua! As vrea sa va ajut dar nu cunosc deloc acest domeniu de activitate. Vedeti va rog concurenții dvs ce coduri CAEN au. Verificati si aici http://coduricaen.info/sectiunea-C.html

    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 12:08

Buna ziua,
am un cabinet individual de arhitectura, va rog sa imi spuneti pe ce venit ar trebui sa aplic real sau noreme de venit.
La 2017 am bifat real si am avut venit net 165.000 lei.
Am procedat corect ??

2) Un coleg a infiintat tot un B.I.A in 25.10.2018. trebuie sa depunem declaratia unica pentru 2018 si aceeasi intrebare o am ,venit real sau norma de venit ????
Vrea sa declare 20.000 lei venit net ????

Multumesc

EDIMOH CARMEN
-

4 octombrie 2018 at 10:24

    Buana ziua! Verificati daca activitatea poate fi impusa la norma de venit – https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/
    Se depune declaratia in termen de 30 zile de la infiintare.

    Constantin
    -

    8 octombrie 2018 at 19:52

      Buna ziua,

      Ma puteti ajuta va rog cu un sfat la urmatoarea speta? sunt persoana fizica si pe langa venituri din chirii, anul acesta am obtinut venituri si din vanzarea masei lemnoase la padurea aflata in proprietate. In declaratia unica la capitolul venituri din silvicultura , trebuie mentionat si un cod caen al activitatii desfasurate. Aceste venituri obtinute ocazional de catre persoane fizice atrag cumva obligativitatea organizarii intr-un mod contabil ca la societati sau cum ma sfatuiti dvs sa completez declaratia intr-un mod cat mai simplu?
      multumesc mult

      andrei
      -

      1 noiembrie 2018 at 17:29

        Buna ziua! Incadrati la venituri din alte surse veniturile din exploatarea masei lemnoase. Cumulati cu veniturile din chirii si stabiliti daca platiti CASS.

        Constantin Cozma
        -

        5 noiembrie 2018 at 20:10

Buna ziua,

Doresc sa fac un pfa (instructor fitness)care urmeaza sa colaboreze cu un srl(sala sport), salariu nu este fix si poate varia in fiecare luna, cum trebuie sa procedez?pfa in sistem real sau norma de venit?
Multumesc mult.

Andrei C
-

21 septembrie 2018 at 9:41

    Buna ziua! Estimati cat mai precis veniturile si cheltuielile ca sa vedeti daca rezultatul net realizat este mai mic decat norma de venit. In functie de rezultatul net faceti alegerea sistemului de impozitare. Nu toate codurile CAEN pot fi supuse impozitate la norma de venit, exista o lista stabilita de ANAF.  Mai intai trebuie sa verificati daca activitatea se afla in lista din judetul tau. Vedeti aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/

    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:38

buna ziua! daca nu am inceput inca activitatea pina acum si nu stiu cum va merge vinzarea ,deci nu stiu inca ce sa aleg(sistem real sau norma de venit) mai pot modifica dupa ce vad cum ma incadrez? MULTUMESC!

gabriela
-

9 septembrie 2018 at 8:55

    Buna ziua! Puteti modifica sistemul de impozitare anul viitor, prin depunerea declaratiei unice, pana la data de 15 Martie. Dupa modificare sunteti obligata sa mentineti sistemul de impozitare cel putin 2 ani.

    Constantin
    -

    10 septembrie 2018 at 18:47

Buna ziua,

Daca am un PFA pe norma de venit si doresc sa angajat 1 persoana.. pot pastra pe norma de venit sau trebuie sa trec la sistem real?
Multumesc

Andreea
-

7 august 2018 at 10:07

As dori sa infintez un PFA si nu stiu pe ce sistme sa ma duc real sau venit
as avea un venit anual de 7200 ron Caen 6832
Stie cineva care este suma de la ANAF pt CAEN 6832 dupa care se plateste impozitul ca si norma de venit.
Sau ar fi mai avantajos real-ul? unde as putea adauga si ceva cheltuieli

Multumesc

Bona Zsolt
-

11 iulie 2018 at 9:26

Dacă am un apartament de 2 camere închiriat pentru anul 2018, în declarația 212, capitolul II, secțiunea 1, ce bifez: subsecțiunea 1 (impunere în sistem real) sau subsecțiunea 2 (impunere pe bază de norme de venit)?
Mulțumesc!

stefan
-

17 iunie 2018 at 15:38

    Buna ziua! Selectati 5.Cedarea folosinţei bunurilor, sub 5 contracte de închiriere si la sistem de impozitare alegeti cheltuieli forfetare.

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:56

Sant o persoana fizica nu am firma nu am pfa vreau sa iau o scara de bloc sa o zugravesc acu cei din comitet sau rasculat ca vrea factura .as dori sa va intreb care este suma care o platesc la stat la 25000de ron.va multumesc.

Hera Virgil
-

7 iunie 2018 at 3:41

Buna ziua

Am un apartament cu 2 camere in Ilfov, il inchiriez cu 1160 de lei lunar
Va rog spuneti-mi daca platesc impozit in sistem real sau pe norma de venit.
Multumesc

Dimulescu Radu Petre
-

6 iunie 2018 at 12:06

    Depinde cum v-ati integistrat la ANAF…

    mirella628
    -

    6 iunie 2018 at 17:39

      Buna ziua! Daca am depus declaratia unica in luna mai ca persoana fizica si am bifat “norma de venit”, pot acum sa schimb in sistem real?
      Sau credeti ca as putea sa depun o declaratie rectificativa prin care incetez activitatea pe norma de venit in luna iunie si sa depun o noua declaratie cu reinceperea activitatii in sistem real?

      Alexandra
      -

      7 iunie 2018 at 6:46

Buna ziua.
Sunt interpret instrumentist (cant la clape). Am nevoie de o forma legala pt a putea canta la evenimente. Inca sunt elev la Scoala populara de arta desi am 47 de ani, deci nu am inca diploma de studii muzicale.
Pot infiinta un PFA fara aceasta diploma? Sau doar cu o adeverinta de la scoala ca sunt inca in perioada de studii? Locuiesc in Sibiu.
Ce cod caen credeti ca se potriveste 9001 sau 9002? Precizez ca la evenimente nu cant singur. Deci daca un coleg instrumentist nu are Pfa pot sa il angajez eu pe pfa-ul meu doar pt ziua respectiva (ziua in care avem de cantat la nunta)? Asta daca aleg 9001.
Codul 9001 nu este in lista pt impozitare pe norma de venit, in schimb 9002 este. Le pot combina?
Multumesc frumos

Yanis
-

4 iunie 2018 at 12:39

    Buna ziua! Puteti incerca si cu adeverinta de la scoala la registrul comertului din judetul SIbiu. Codul 9001 este mai potrivit si nu va recomand sa adaugati mai multe coduri CAEN. Pentru ca se tine evidenta pe fiecare cod in parte si e mai complicat. Oricum daca le folositi pe amandoua veti fi impozitat in sistem real (nu la norma de venit). Mai greu de anagajat pentru o zi, cel mai bine este ca si colegul dvs sa-si faca o PFA si faceti un contract cu dansul.

    Constantin
    -

    4 iunie 2018 at 15:47

      In opinia mea, ar fi suficint sa se inregistreze un singur PFA, iar participarea colegului sa se realizeze printr-un contract de prestari servicii cu impozitare prin retinere la sursa, incheiat intre PFA si cealalta persoana nautorizata. A nu se uita de CREDIDAM!

      Fehervari Attila
      -

      5 iunie 2018 at 4:18

      Daca ati ales sa fiti impozitat in sistem real si trebuie sa asteptati muuult pana sa puteti schimba modul de impozitare pe baza de norma de venit, de ce nu radiati entitatea si va inregistrati din nou la ORC?

      Fehervari Attila
      -

      5 iunie 2018 at 4:28

Buna ziua,

Managementul sistemelor de calcul la distanta (nu la sediul clientului), suport tehnic, administrarea proiectelor IT, instalarea si configurarea sistemelor de calcul – astea se pot „inghesui” sub codul caen 6202?

Multumesc.

Claudiu
-

9 mai 2018 at 20:58

    Buna ziua! Codul CAEN 6202 este pentru consultanta. Cum or sa fie mult mai multe controale, o data cu autoimpunerea, este foarte important ce servicii prestati. Acestea trebuie descrise in contractul de prestari servicii si trebuie sa corespunda cu codul CAEN. Altfel inspectorul fiscal poate interpreta ca evitati plata taxelor prin alegerea unui CAEN avantajos.

    Constantin
    -

    22 mai 2018 at 7:54

      Multumesc pentru raspuns. Tot nu stiu insa ce cod CAEN se potriveste pt gestiunea sistemelor de calcul la distanta. 6203 s-ar potrivi, dar este specificat „in locatie”.
      Orice sfat m-ar ajuta mult.

      Claudiu
      -

      22 mai 2018 at 15:38

        In opinia mea 6203 este potrivit.

        Constantin
        -

        22 mai 2018 at 20:23

      Buna ziua,
      Va rog sa imi spuneti daca pentru norma de venit exista vreun cod CAEN in domeniul arta,pictura tablouri icoane,decoratii,pictura murala ,etc.
      Va multumesc!
      Cu stima ,
      Paul

      Paul
      -

      16 iulie 2019 at 12:21

Buna ziua. O intrebare am si eu.Doresc sa-mi fac un pfa cod CAEN 4321(lucrari instalatii electrice).Ptr. aceasta activitate am nevoie de casa de marcat?
Multumesc

Olaru
-

9 mai 2018 at 7:33

    Buna ziua. Nu aveti nevoie de casa de marcat. Va incadrati aici:
    i) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
    Mai multe detalii aici: https://contapp.ro/casa-de-marcat-pentru-pfa/

    Constantin
    -

    9 mai 2018 at 17:13

Buna ziua! Am o casuta de vacanta cu 5 camere si vreau sa le inchiriez sezonier. Trebuie obligatoriu sa imi fac un PFA sau o Intreprindere individuala? Sau pot sa ma duc sa declar la fisc veniturile ca si persoana fizica (cum fac cei care inchrCare este forma in care as putea sa desfasor activitatea de “inchiriere camere in scop turistic”? Va multumesc !

Alexandra
-

7 mai 2018 at 5:09

    Persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor proprietate personala, având o capacitate cuprinsă inter 1-5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit. Normă determinata de direcțiile generale regionale a finanțelor publice. Impozitul anual se determina prin aplicarea unei cote de 10%, asupra normei anuale de venit. Aveți obligația să depuneți formularul 212(pana acum 220), bifând căsuța ”cedarea folosinței bunurilor”., menționând numărul de camere. In momentul depunerii formularului 212, trebuie să aveți asupra dvs., actul de proprietate respectiv schița acestuia și C.I.

    mirella628
    -

    7 mai 2018 at 13:31

Buna ziua,
Am un PFA in sistem Real (6201) – mare greseala am facut – si abia acum au trecut 2 ani pentru a putea trece pe norma de venit, dar trebuie sa schimb codul CAEN si sa raman doar cu 6202 din ce am citit.
1. Se poate face schimbarea de la real/norma de venit oricand sau doar la sfarsitul anului fiscal?
2. Daca se poate face si in timpul anului ce se intampla cu taxele? Cum le voi plati?
Va multumesc!

Liviu
-

4 aprilie 2018 at 21:19

    Buna ziua! Se poate schimba numai la inceputul anului fiscal. De regula se facea prin depunerea declaratiei 220 si avea termen 31 Ianuarie. Acum o puteti face prin depunerea declaratiei unice care are termen 15 iulie 2018 Anul acesta nu mai puteti schimba sistemul de impunere. Doar din 2019. Codul 6201 nu este la norma de venit doar 6202. Trebuie sa aveti grija ce scrie in contract, pentru ca daca faceti software la comanda 6202 nu e potrivit. Vor fi controale mult mai dese la activitatile independente decat pana acum.

    Constantin
    -

    11 aprilie 2018 at 9:51

Buna ziua . Am un pfa cu cod caen 0149 – cresterea altor animale si sunt impozitat conform normei de venit . Vreau sa desfasor si alta activitate in anul 2018, tot pe acest pfa, comert cu zahar si produse alimentare . Cum voi proceda la impozitare, voi depune declaratia 200 pentru fiecare activitate : o declaratie pentru norma de venit si o declaratie pentru sistem real, pentru comertul cuzahar si alimente ? sau imi va atrage impozitarea in sistem real si impozitatrea la norma de venit si voi fi impozitat in sistem real ? Multumesc

Marin Alexandru
-

29 ianuarie 2018 at 13:53

    Verificati daca codul caen pentru activitatea pe care vreti sa o desfasurati este in nomenclatorul codurilor pentru norme de venit. In caz contrar o sa fiti nevoit sa treceti la impozitare in sistem real.

    mirella628
    -

    29 ianuarie 2018 at 16:12

      Din ce am studiat eu in norme scrie ca daca pun ora sau societate desfășoară mai multe activități comerciale cu mai multe moduri de impozitare depune cate o declarație pentru fiecare activitate in parte .

      Marin Alexandru
      -

      29 ianuarie 2018 at 16:17

        Impozitarea veniturilor ale unei persoane fizice autorizate (PFA) se poate face in doua moduri: in sistem real sau la norma de venit. Intreprinzatorul poate opta pentru un mod sau altul cu respectarea anumitor restrictii. Sistemul real presupune ca aplicarea cotelor de impozit si contributii se va face asupra venitului net total, iar norma de venit presupune ca aplicarea cotelor de impozit si contributii la asigurarile de sanatate se va face asupra unei sume fixe stabilita anual de catre ANAF.

        mirella628
        -

        29 ianuarie 2018 at 16:42

    Buna ziua! Daca activitatea de comert nu este impusa la norma de venit si trebuie sa aplicati sistemul de contabilitate in partida simpla, atunci si celelalte activitati (0149) pe care le desfasurati pe PFA se impun in sistem real. Ori toate la norma de venit ori toate in sistem real. Nu se poate sistem mixt.

    Constantin
    -

    13 februarie 2018 at 14:25

Buna seara,
Am si eu o intrebare daca detin un PFA (impozitat in sistem real) si am taiat o factura in 2017, factura o trec la impozitare pe 2017 sau in 2018 cand va fi incasata?
Va multumesc.

Sebastian
-

21 ianuarie 2018 at 20:18

    Veniturile se impoziteaza in momentul incasarii lor. La PFA, I.I., si asemenea contabilitatea este de trezorerie nu de angajamente..

    mirella
    -

    21 ianuarie 2018 at 20:40

Buna seara,sunt angajata la un salon de infrumusetare,pe post de manichiura,mi s-a propus sa imi inchiriez postul de lucru ,pentru asta va trebui sa imi deschid o firma:nu stiu ce firma ma avantajeaza si nici cat trebuie sa platesc lunar la sta..am inteles ca cas si cass ar fi de 665 de lei lunar ..ce nu stiu este cat trebuie sa platesc si impozitul pe venit..10 %lunar?
Help !!

Georgiana
-

16 ianuarie 2018 at 16:29

    Bua ziua. Deschideti o PFA sau II, in sistem real. Estimati un venit net sub 22.800 lei si nu platiti CAS sau CASS daca nu doriti ci doar 10% din venitul net obtinut (venit net=venit incasat- cheltuieli deductibile). Aveti toul aici https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2018 at 14:14

Buna seara. Am tot cautat un raspuns cu privire la dec. 600. 40 de ani vechime si in noiembrie 2018 ies la pensie. Am un pfa din iunie 2017 iar anul acesta numai primul trimestru contract de consulenza tehnica .
Este obligatorie dec.600?
Va multumesc.

Danila Maria
-

13 ianuarie 2018 at 21:39

    Danila Maria, dacă în anul 2017 ați avut venituri nete în suma de 22800, sunteți obligată să depuneți dec. 600, chiar dacă veți avea dreptul la pensionare la sfărșitul anului 2018. Dacă, în 2017 nu ați avut activitate pe toată perioada se calculează, 22800:12 x X luni.

    mirella628
    -

    14 ianuarie 2018 at 16:01

      Buna ziua. Aici trebuie subliniat ca venitul realizat in 2017 se imparte la numarul de luni in care a fost activ PFA. Activ insemnand periaoda de cand a fost inregistrat si pana la sfarsitul anului. Daca s-a infiintat PFA in Iulie perioada activa este de 6 luni. Se Imparte venitul net din 2017 la 6 luni si se compara cu 1.900 lei.

      Constantin
      -

      17 ianuarie 2018 at 13:54

    Buna ziua. Daca venitul net din 2017 este sub 1900 de lei pe luna nu depuneti declaratia 600.

    Constantin
    -

    17 ianuarie 2018 at 13:31

Am un ii cu cod caen 8230 care a fost inregistrat la infiintare fara norma de venit si am platit ultimii 2 ani in sistem real. Insa acum mi-ar conveni sa trec pe norma de venit care e 12600 ron, fata de estimatul meu de 77000 ron pe an. Pot cere sa trec la norma de venit odata cu estimarea din ianuarie 2018? Multumesc!

Alina Neica
-

10 noiembrie 2017 at 18:36

Buna ziua,
As avea cateva intrebari de lamurire,daca ma puteti ajuta!
1.) Am un PFA infiintat in 2015 cu codul caen 0125: Cultivarea fructelor, arbustilor fructiferi etc.(deci in domeniul agricol). toate terenuri detinute de mine sunt declarate la APIA pe cod fiscal. Pentru anul 2015 si 2016 am depus declaratie pe norma de venit, insa de anul acesta cand m-am dus la finante sa depun declaratia mi-au spus ca de fapt eu sunt pe sistem real, deoarece terenuri imi sunt pe cod fiscal, bun, am depus retroactiv declaratia pe venit(eu tinandu-mi contabilitatea), acum insa mergand la finante din nou,deoarece nu am primit decizie de impunere pentru a plati contributiile, mi-au spus ca de fapt as fi totusi pe norma de venit, dar inca nici ei nu stiu sigur, m-ai trebuie sa se intereseze. Acum eu sunt in ceata, nestiind ca de fapt sunt sau nu norma de venit sau pot sa optez pentru sistem real??
2.) De anul viitor din mai voi intra in concediu de crestere a copilului, si problema mea este daca venitul din activitatea de PFA se calculeaza la indemnizatie? eu fiind si angajata in alta parte, si daca as putea pastra PFA-ul fara sa-l suspend?(deoarece am accesat un proiect european care ma obliga sa-l pastrez activ inca 2 ani de zile). Am citit ca pot sa am venituri din activitati independente pana la o anumita suma,in timpul concediului de crestere a copilului, si din cauza aceasta pentru mine ar fi mult mai rentabila varianta cu sistem real/

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Annamaria
-

6 noiembrie 2017 at 13:49

Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este procedura pentru înființarea unui PFA. Veniturile provenite de aici sunt calculate la indemnizația pentru creșterea copil?? Menționez că activitatea va fi meditații. Se merita înființarea unui PFA?

Marij
-

22 septembrie 2017 at 14:12

    Buna ziua! Venitul obtinut se ia in calcul al indemnizatia de crestere copil. Inregistrarea se face la registrul comertului sau ca profesie liberala. Daca se merita sau nu, depinde de activitatea dvs, de veniturile si cheltuielile prognozate si alte multe variabile. Am scris un ghid complet aici – https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/

    Constantin
    -

    25 septembrie 2017 at 10:38

Buna ziua,

urmeaza sa deschid un PFA pe zone IT. Voi executa servicii atat pentru 6202 care este la norma de venit dar si 6201 care nu este la norma de venit. Pe mine m-ar avantaja foarte mult sa trec la norma de venit. Ce ma sfatuiti?

Macaret
-

18 septembrie 2017 at 6:48

Buna ziua! Pt activitatea de meditatii am depus dec 220 , in sistem real si va rog sa imi spuneti daca trebuie sa mai fac ceva declaratii pt sanatate si pensii?

Monica Pop
-

13 septembrie 2017 at 6:10

buna seara.ma scz de deranj,as vrea sa va intreb la un pfa pe coafura si alte servicii de infrumusetare cu norma de venit de 15000 lei pe an,veniturile incasate inregistrate in jurnalul de incasari si plati pot fii la fel pana la 100000 mii euro,este sigur?va rog frumos sa ma ajutati,f nesigura sunt,multumesc frumos

ioana
-

5 septembrie 2017 at 16:54

    Buna ziua. Fiind impozitata la norma de venit veti plati taxele si contributiile la valoarea normei de venit de 15.000 lei, indiferent de nivelul venitului real obtinut. Abia cand venitul real depaseste in cursul anului valoarea de 100.000 euro, la cursul BNR de la sf anului, veti calcula incepand cu anul urmator venitul net cf contabilitatii in partida simpla.

    Constantin
    -

    13 septembrie 2017 at 10:36

Vă mulțumesc! Îmi sunt extrem de utile informațiile.

Raluca
-

8 august 2017 at 9:40

Asa cum s-a mentionat mai sus, veti avea nevoie obligatoriu de casa de marcat fiscala, asa ca veti emite bon fiscal, nu chitanta, la fiecare plata.
DAR banuiesc ca dvs. aveti si contract de munca ca profesor, cu norma intreaga. Daca asa este, aveti si o reducere substantiala a normei de venit, asa cum apare in tabelul de norme, la corectii.

Grosswardeiner Dreams
-

8 august 2017 at 8:09

Apartament 3 camere ( 2 dormitoare 1 camera de zi 1 bucatarie) intentionez sa il inchiriere apartament in regim hotelier.

Norma de venit este 15.000 lei/camera. Inteleg ca voi plati un impozit annual de 15.000*3=45,000, 00 *16%=7.200 lei/an???????

Daca optez pentru varianta de impozitare in sistem real, care este forma juridica de constituire? Orice precizare este bine venita!!

maria
-

4 august 2017 at 12:57

Bună pentru ziua,
Sunt profesor și fac meditații. Cum ar trebui sa procedez pentru a intra în legalitate? Dacă devin PFA cu norma de venit cât trebuie sa declar pentru Brașov? Trebuie sa dau chitanțe?
Va mulțumesc!

Raluca
-

26 iulie 2017 at 14:06

    Buna ziua. Pentru a intra in legalitate trebuie sa va organizati ca persoana fizica autorizata si sa declarati veniturile. Pentru incasarile in numerar aveti nevoie de casa de marcat. Norma de venit pentru Brasov o gasiti aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2017-pentru-activitati-independente/

    Constantin
    -

    7 august 2017 at 16:04

      Vă mulțumesc! Dacă suma din tabel este 15.000, asta înseamnă ca atât declar eu ca voi incasa intr-un an din meditații? Cat voi plăti pentru aceasta suma? Trebuie sa dau chitanțe?

      Raluca
      -

      7 august 2017 at 18:05

Buna ziua,

Daca am activitate de agricultura (doar cultura mare – cereale si oleaginoase) impusa pe norma de venit, se aplica pragul de 100.000 eur? sau pot ramane pe norma de venit si daca depasesc acest prag? Sunt obligat sa tin registrul de incasari si plati (pentru partea de venituri) si pentru aceasta activitate?

Va multumesc,

Cristi
-

14 iunie 2017 at 14:09

Buna ziua, daca doresc sa inchiriez un imobil la valoarea de 1300 lei lunar, ce impozit anual voi plati? Si cum este mai bine ca norma de venit sau sistem real? Am cateva neclaritati referitoare la formularul 220

Ana
-

2 iunie 2017 at 6:55

Buna ziua,
Am II din anul 2013, pana in acest moment am ales sa fiu impozitat in sistem real. Activitatea desfasurata este comertul cu amanuntul al imbracaminte si incaltamintei. De anul urmator as dori sa trec, daca este posibil, la norma de venit. Daca o sa folosesc 2 coduri Caen 4771 si 4772, mentionez ca amandoua sunt trecute la aceeasi activitate „Comert cu imbracaminte si incaltaminte noua si uzata”(in lista cu Normele anuale de venit stabilite de DGRFP Iasi), o sa fiu impozitat la o norma de venit dubla, chiar daca este aceeasi activitate?
Multumesc anticipat!

Alin
-

13 mai 2017 at 14:57

    Da, dacă aveti activitate pe doua coduri normele se însumează.

    Mirella
    -

    9 ianuarie 2018 at 16:23

Buna ziua!
Avem un pfa cu un singur cod caen pe norma de venit, acum acesam fonduri si am mai adaugat inca 3 coduri , se poate sa mergem dintre care unu intra la norma de venit, se poate sa mergem cu doua coduri norma de venit doua mod real ? Pentru ca 3 ani nu voi folisi aceste coduri suplimentare doar dupa finalizarea proiectuluu .Daca anul acesta nu se aproba proiectul anul viitor as fi platitor de tva .

Ioana
-

11 mai 2017 at 11:07

    Buna ziua! Trebuie sa treceti in sistem real dupa adaugarea celor doua coduri CAEN. Pentru a merge pe norma de venit, toate codurile trebuie sa fie in nomenclatorul de activitati impuse la norma. Sistemul real s-ar putea sa va ajute deoarece platiti la cat obtineti si nu la valoarea insumata a normelor de venit.

    Constantin
    -

    25 mai 2017 at 12:13

buna ziua, as dori sa infiintez un pfa pentru realizarea de produse handmade ( accesorii si gablonturi lucrate manual). norma de venit anuala este 14.4oo pentru aceasta activitate dar este enorm deci cred ca ar trebui sa ma orientez spre impozitarea in sistem real. daca venitul net anual va fi sub 4000 lei sau chiar mai putin, trebuie sa platesc si procent de pensie sau doar 16% plus contributia la sanatate? deducerea cheltuielilor inseamna ca trebuie sa inregistrez facturile de la furnizorii de unde cumpar materialele si practic sa scad din incasari aceste cheltuieli ? exista pe undeva o specificatie a cheltuielilor in functie de activitate ? as vrea sa vand cateva produse si intr-un magazin, cu tva cum procedez. multumesc anticipat pentru lamuriri la avalansa de intrebari si pentru timpul dvs

cristina a.
-

11 mai 2017 at 11:00

    Buna ziua. Aveti multe intrebari si nelamuriri. Va rog descarcati materialul gratuit si va rog sa cititi articolele de pe site referitoare la TVA, norme de venit si sistem real, casa de marcat, etc. Si daca va hotarati se incepeti activitatea cumparati ghidul PFA, va ajuta sigur sa intelegeti fiscalitatea si organizarea PFA. Oricum, ati inceput bine, nu va trebuie norma de venit si nici nu platiti CAS la 4.000 de lei. Si ca antreprenor la randul meu, va recomand mai intai sa vindeti cateva produse inainte de a infiinta PFA sau SRL.

    Constantin
    -

    25 mai 2017 at 12:10

Buna ziua,

Eu am PFA in sistem real si am o intrebare. Pt sistem real, se platesc taxele lunar sau 1 data la 3 luni?

Alexandra
-

22 aprilie 2017 at 11:11

    Buna ziua. Platiti trimestrial, pana pe data de 25 a fiecarei luni – martie, iunie, septembrie, decembrie; conform deciziei de impunere emisa de ANAF.

    Constantin
    -

    25 aprilie 2017 at 11:29

Vreau sa modific statutul pfa de la mai multe activitati, deci sistem real, la o singură activitate cu norma de venit, si nu stiu când si dacă pot face acest lucru.
Numai la sfarsitul anului, sau e posibil si între trimestre?
Multumesc, Gigi Papuc.

Gigi Papuc
-

17 aprilie 2017 at 23:54

Salutare! Nu am găsit norma de venit pe codul caen 900 – Activități de creație și interpretare artistică, din județul Vrancea! Mulțumesc!

Frățilă Sorin
-

15 aprilie 2017 at 7:12

Buna ziua,

Am un PFA din 2011 cu norma de venit, anul acesta vreau sa acesez fonduri europene si sunt obligata sa trec mai multe coduri caen, dintre care unul singur intra la norma de venit, ce pot face in cazul acesta?se poate merge si pe norma de venit si pe mod real?
Si daca am 4 coduri caen trecute pe PFA pentru fiecare in parte trebuie sa fac estimare anuala de venit?(mod real)

Multumesc aticipat!

ioana
-

6 aprilie 2017 at 1:17

    Buna seara! Daca un cod CAEN nu este in lista de norme de venit veti tine contabilitatea in sistem real pt toate activitatile.
    Dar, daca toate activitatile au norme de venit atunci impozitarea se poate face la norma de venit si impozitele se calculeaza la valoarea insumata a normelor.

    Constantin
    -

    10 aprilie 2017 at 20:11

Buna ziua. Am o nedumerire, pentru ca am primit raspunsuri contradictorii de la angajatii ANAF. Pentru cod caen 6202, (norma de venit) se va face regularizarea sau ramane platit numai ce a venit prin decizie (platile trimestriale, impozit, cass si cas)? Multumesc.

Eliza
-

21 martie 2017 at 3:57

    Buna seara! Nu se face regulariare la norma de venit.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:51

Daca prin activitatile liberale desfasurate castig lunar mai putin de 1500 lei si uneori nimic, pentru ce forma legala pot opta ?

Anonim
-

13 martie 2017 at 13:31

buna ziua sunt timplar si doresc sa ma autorizez pfa la domicilul clientului,am inteles ca este forma cea mai simpla fara batai prea multe pe cap,contabil lipsa pt.lucrari de timplarie si dulgherie mentionez ca nu am spatiu pt.atelier decit 10m patrati,pt confectionare de usi mobila pe comanda din lemn masiv etc.iar impozitul sa fie la real adica ce faci.pt.mine cred ca m ar dezavantaja cel forfetar,la camera de munca respectiv casa de asig.sanatate oare se poate plati cartea de munca si la 2ore,4ore sau obligatoriu 8orenorma intreaga.pe mine m ar avantaja in prima faza si la 2 ore iar pe viitor osa revin chiar la norma intreaga,si oare cum este mai bine platitor de tva sau lipsa.va multumesc astept raspuns o zi buna……

Anonim
-

9 martie 2017 at 17:32

Buna Ziua! Am inteles ca la norma de venit plafonul este 100 000 eoro, dar in alta parte legea scrie ca la neplatitor tva plafonul este 65 ooo euro. Deci daca venit brut anual va fii intre 65 si 100 mii euro voi fii trecut la platitor tva dar raman la norma de venit?

Zsolt
-

9 martie 2017 at 17:04

buna ziua,
desfasor mai multe activitati , xerox, vanzare cartele preplatite, loterie, vanzare produse nonalimentare(jucarii, scule pescuit,articole biciclete, artilcole uz casnic), dar nu vand mai mult de 100000 euro pe an? pot opta pt norma de venit? cum imi calculez norma? doar la 12600 se aplica impozitul de 32%? sau se insumeaza toate codurile caen si pt fiecare in parte platesc 32% din 12600?
multumesc!

daniel
-

9 martie 2017 at 16:16

    Buna seara. Daca aveti mai multe coduri CAEN active si ele se gasesc in nomenclatorul activitatilor impozitate la norma de venit, veti calcula contributiile si impzitul la fiecare valoare a normei de venit aferente fiecarui cod CAEN activ. Daca un singur cod nu se afla in nomenclator sunteti obligat sa tineti contabilitate in partida simpla la toate codurile CAEN.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 14:58

Buna ziua,
Un medic veterinar care are un Cabinet Medical Veterinar Individual poate opta pentru impozitarea la norma de venit ? In lista ANAF pentru 2017 la pozitia 96 apare codul CAEN 7500 (Activitati veterinare) dar ca „Servicii executate de tehnicieni veterinari” .
Multumesc.

Ursula Vasile
-

7 martie 2017 at 5:37

Buna ziua,
Un medic veterinar care are un Cabinet Medical Veterinar Individual poate opta pentru impozitarea la norma de venit ? In lista publicata de ANAF pentru 2017, pozitia 96 apare codul CAEN 7500 (Activitati veterinare) dar ca ” Servicii executate de tehnicieni veterinari”).
Multumesc.

Ursula Vasile
-

7 martie 2017 at 5:28

Buna ziua! In functie de veniturile si cheltuielile pe care le puteti avea in 3 luni. Daca venitul lunar obtinut este mai mare decat norma de venit lunara, alegeti norma de venit, altfel alegeti sistem real.

Constantin
-

27 februarie 2017 at 11:37

Buna ziua. Am o întreprinde individuală cu o activitate la norma de venit și as vrea sa mai incep o activitate impozitată tot la norma de venit dar peste câțiva ani în funcție de cum o să meargă as vrea că cea de-a 2 a activitate sa o trec în sistem real. Se poate sa am 2 coduri caen diferite la care sa fiu impozitat la norma de venit la unul din ele și la celalt în sistem real?

Adrian
-

12 februarie 2017 at 10:49

Constantin, esti minunat ! Ma bucur mult ca ti-am descoperit pagina. cu aceasta ocazie azi am achizitionat ghidul pt PFA si cu ajutorul acesteia si cu acest articol mi-ai facut lumina …Felicitari !

roxana
-

9 februarie 2017 at 21:18

    Multumesc mult!

    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:05

buna as dori un cod cen la norma de venit pt comert cu cereale mati putea ajuta mai am un cod caen 4711 si vreau sa raman tot la norma

dana
-

6 februarie 2017 at 15:28

Bună dimineața.am și eu o maaaare nelămurire și va rog sa ma ajutați ptr.a ști ce am de făcut!sunt marinar cu contract de munca in statul Luxemburg de aproape 7 ani de unde de altfel îmi primesc și salariul cu toate celelalte contribuții aferente în țară respectivă! Între timp am fost nevoit să deschid și un PFA ptr.o altă colaborare cu o altă firmă olandeză de crewing care îmi va factura activitatea pe o anumită sumă de bani!întrebarea mea este;ce obligații am fata de statul român ca impozitare;ce pot deduce și ce nu si daca exista o varianta in care pot plati mai puțin taxe si impozit.PFA tocmai înființat și o colaborare doar temporara cu firma respectivă!va multumesc-astept detalii la tel:0741402183 ; [email protected] firma colaboratoare este și în Luxemburg !

Tînjală Petrica
-

27 ianuarie 2017 at 4:41

Buna Ziua! Pe lista norma anuala 2017 publicata de ANAF pt jud Satu Mare la pozitia 3 apare codul Cean 4776 la 23000 ron, la pozitia 14 tot codul 4776 la 15000 ron. DE ce?
Daca in certificat constatator sunt tracute mai multe coduri cean, si nu toti apari in lista cu narma de venit, pot alege acest mod de impozitare ? Adica norma de venit se alege pt un singur Cean?

Zsolt
-

16 ianuarie 2017 at 14:44

    Buna ziua! Daca desfasurati mai multe activitati toate trebuie sa fie impuse la norma de venit pentru a fi impozitat in acest sistem. In acest caz veti plati taxe si contributii la valoarea insumata a normelor de venit.

    Constantin
    -

    22 ianuarie 2017 at 9:47

Buna ziua! Daca sotul are un pfa si plateste impozit la norma de venit si vrea sa intre in concediu de crestere copil cum se calculeaza indemnizatia? El are lunar un venit constant, se calculeaza 85% la media veniturilor lunare pe ultimele 12 luni sau cum? Multumesc!

Vio
-

6 ianuarie 2017 at 11:05

Buna ziua! Am.o intreb

Anonim
-

6 ianuarie 2017 at 10:51

Buna ziua,
Am o Intreprindere ind. din octombrie 2015. Pana acum am fost in sistemul real.
Din 2017 as putea opta pentru sistemul pe norma de venit cu cod CAEN 4799?
Multumesc

Eva
-

5 ianuarie 2017 at 11:26

    Buna ziua. Da, depuneti declaratia 220 pana la 31 ian 2017.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:32

Daca am un pfa cat am voie sa deduc ca si cheltuieli?

Deduceri?
-

21 decembrie 2016 at 18:42

    Buna seara. Puteti deduce plati efectuate cu scopul de a obtine venituri. Nu orice plata poate fi deductibila ci doar aceea facuta cu scopul de a obtine veinturi in activitatea dvs. Nu exista limita daca indepliniti acest criteriu.

    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:34

      PAi am citit undeva cum ca CAS-ul il platesti la minim 35 % din brut.Chiar daca eu am cheltuieli de ,sa zicem 70% din brut degeaba cas- platesc la 35% din brut …minim.
      Pe mine m-am interesa sa stiu cat pot plati cel mai putin la stat:)

      contributii
      -

      29 decembrie 2016 at 7:21

        Baza minima de calcul este 35% din castigul mediu brut pe economie. Daca sunteti obligat sa contribuiti la pensie, platile anticipate sunt la acest nivel. Dupa ce se inchide anul fiscal daca venitul net lunar este mai mic decat baza minima de calcul nu mai platiti in plus iar contributia platita anticipat se considera vechime in munca. Pe anul ce urmeaza nu mai sunteti obligat sa contribuiti la pensie. Vedeti aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-sociale-pentru-activitati-independente-in-2017/

        Constantin
        -

        9 ianuarie 2017 at 19:48

      Buna,la un salon de înfrumusețare,dotările precum scaune,scafa,mobila ,aparatura…se incadreaza toate la cheltuieli deductibile??

      Ioana
      -

      23 aprilie 2017 at 19:53

Buna seara in aceasta luna am deschis un pfa cu ,cod caen 8742am optat pt mpozitare in sistem real la indrumarea contabilei(desi eu am vrut la norma de venit)Sunt ingrijorata, deoarece fiind sfarsit de an si vanzarile merg bine , v-a trebuii sa platesc impozit mai mult decat as putea permite, evident din ianuarie nu vor mai fi asemenea vanzari.Banii investiti sunt in valoare de 30000 de lei,desi nu cred ca incasarile vor fi mai mari pana la sfarsitul anului, deci s-ar putea sa ies in pierdere cum se va calcula impozitul pe 2017.Sper ca nu dupa incasari!!! Multumesc.

maria
-

29 noiembrie 2016 at 12:19

    Buna seara. Impozitele si contributiile se vor calcula la diferenta dintre venitul incasat si platile (cheltuielile deductibile) efectuate in anul 2016.

    Constantin
    -

    3 decembrie 2016 at 16:25

Venit brut anual pt PFA cu norma de venit ( pentru calculul celor 100.000 euro) este venitul facturat sau cel incasat in perioada 1 ian-31decembrie?

Goga Monica
-

13 octombrie 2016 at 11:17

Buna,
1. Pot alege codurile 6311 + 4791 pentru un PFA? (fac web design / mentenanta siteuri + doresc sa vand in viitorul apropiat templateuri pentru siteuri) Banuiesc ca aceste coduri nu sunt cu norma fix de venit…
2. Sau ar fi mai bine sa ma reorientez catre II?
Multumesc frumos

Natalia
-

10 octombrie 2016 at 11:15

Buna ziua,
Pentru prestari servicii web, care cod caen e mai potrivit? 6202 sau 6203?

Florin
-

13 septembrie 2016 at 20:15

    Pardon, 6201 sau 6202?

    Florin
    -

    13 septembrie 2016 at 20:16