Normă de venit sau sistem real de impozitare? Cum și când se poate modifica.

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare.

Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate cu norma de venit, exista o lista limitata de activitati staabilita prin lege, vezi lista aici.  

Normele anuale de venit pentru 2024 le găsește aici.

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri activitati care ne obliga la o evidenta contabila specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, activitati de productie etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit, este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza in functie de valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, norma de venit pentru Bucuresti este 40.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt in 2024 sunt:

  • Impozit pe venit:  41.000 x 10% = 4.000 lei
  • Contributia la pensie, calculata la baza e calcul de 12 salarii: 39.600 x 25%= 9.900 lei
  • Contributia la sanatate: 41.000 x 10%= 4.100 lei

Total taxe si contributii datorate in 2024= 18.000 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 25 Mai a anului urmator.

Sistemul real de impozitare vs norma de venit

Presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica, prin aplicare regulilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale.

Daca la norma de venit  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Venitul net este egal cu diferente dintre venitul incasat din care se scad cheltuielile deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

  • Contributia la pensie CAS, calculata la baza de calcul de 24 salarii: 79.200 x 25%= 19.800 lei
  • Contributia la sanatate: 108.000 x 10%= 10.800 lei

In sistem real CAS este deductibilă la calculul impozitului pe venit:

  • Impozit pe venit = (108.000 -19.800 – 10.800) x 10% = 7.740 lei

Total taxe si contributii platite in sistem real = 38.340 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de sistemul real de impozitare, taxele de 38.340 lei in sistem real sunt mult mai mari decat taxele platite la impozitarea cu norma de venit, de 18.000 lei.

Cand nu este avantajoasa norma de venit

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea normei de venit; sau chiar sa rezulte pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii in sistem real:

  • Contributia la pensie – CAS  – nu se datoreaza, venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime
  • Contributia la sanatate:  15.000 x 10%=1.500 lei
  • Impozitul pe venitul net este: (15.000-1.500) x 10%=1.350 lei

Total taxe si contributii datorate in sistem real = 2.850 lei

In acest caz solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit – 18.000 lei.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat si a cheltuielilor deductibile efectuate in cursul anului fiscal.

Astfel, descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

  • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
  • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.
  • In cazul veniturilor realizate din  drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 25 mai, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Optiunea de a aplica sistemul real de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoită pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Atentie! Optiunea de a stabili venitul net in sistem real nu poate fi exercitată prin declaratie rectificativa după depășirea termenelor de mai sus.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

234 de comentarii

Am un ii cu cod caen 8230 care a fost inregistrat la infiintare fara norma de venit si am platit ultimii 2 ani in sistem real. Insa acum mi-ar conveni sa trec pe norma de venit care e 12600 ron, fata de estimatul meu de 77000 ron pe an. Pot cere sa trec la norma de venit odata cu estimarea din ianuarie 2018? Multumesc!

Alina Neica
-

10 noiembrie 2017 at 18:36

Buna ziua,
As avea cateva intrebari de lamurire,daca ma puteti ajuta!
1.) Am un PFA infiintat in 2015 cu codul caen 0125: Cultivarea fructelor, arbustilor fructiferi etc.(deci in domeniul agricol). toate terenuri detinute de mine sunt declarate la APIA pe cod fiscal. Pentru anul 2015 si 2016 am depus declaratie pe norma de venit, insa de anul acesta cand m-am dus la finante sa depun declaratia mi-au spus ca de fapt eu sunt pe sistem real, deoarece terenuri imi sunt pe cod fiscal, bun, am depus retroactiv declaratia pe venit(eu tinandu-mi contabilitatea), acum insa mergand la finante din nou,deoarece nu am primit decizie de impunere pentru a plati contributiile, mi-au spus ca de fapt as fi totusi pe norma de venit, dar inca nici ei nu stiu sigur, m-ai trebuie sa se intereseze. Acum eu sunt in ceata, nestiind ca de fapt sunt sau nu norma de venit sau pot sa optez pentru sistem real??
2.) De anul viitor din mai voi intra in concediu de crestere a copilului, si problema mea este daca venitul din activitatea de PFA se calculeaza la indemnizatie? eu fiind si angajata in alta parte, si daca as putea pastra PFA-ul fara sa-l suspend?(deoarece am accesat un proiect european care ma obliga sa-l pastrez activ inca 2 ani de zile). Am citit ca pot sa am venituri din activitati independente pana la o anumita suma,in timpul concediului de crestere a copilului, si din cauza aceasta pentru mine ar fi mult mai rentabila varianta cu sistem real/

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Annamaria
-

6 noiembrie 2017 at 13:49

Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este procedura pentru înființarea unui PFA. Veniturile provenite de aici sunt calculate la indemnizația pentru creșterea copil?? Menționez că activitatea va fi meditații. Se merita înființarea unui PFA?

Marij
-

22 septembrie 2017 at 14:12

    Buna ziua! Venitul obtinut se ia in calcul al indemnizatia de crestere copil. Inregistrarea se face la registrul comertului sau ca profesie liberala. Daca se merita sau nu, depinde de activitatea dvs, de veniturile si cheltuielile prognozate si alte multe variabile. Am scris un ghid complet aici – https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/

    Constantin
    -

    25 septembrie 2017 at 10:38

Buna ziua,

urmeaza sa deschid un PFA pe zone IT. Voi executa servicii atat pentru 6202 care este la norma de venit dar si 6201 care nu este la norma de venit. Pe mine m-ar avantaja foarte mult sa trec la norma de venit. Ce ma sfatuiti?

Macaret
-

18 septembrie 2017 at 6:48

Buna ziua! Pt activitatea de meditatii am depus dec 220 , in sistem real si va rog sa imi spuneti daca trebuie sa mai fac ceva declaratii pt sanatate si pensii?

Monica Pop
-

13 septembrie 2017 at 6:10

buna seara.ma scz de deranj,as vrea sa va intreb la un pfa pe coafura si alte servicii de infrumusetare cu norma de venit de 15000 lei pe an,veniturile incasate inregistrate in jurnalul de incasari si plati pot fii la fel pana la 100000 mii euro,este sigur?va rog frumos sa ma ajutati,f nesigura sunt,multumesc frumos

ioana
-

5 septembrie 2017 at 16:54

    Buna ziua. Fiind impozitata la norma de venit veti plati taxele si contributiile la valoarea normei de venit de 15.000 lei, indiferent de nivelul venitului real obtinut. Abia cand venitul real depaseste in cursul anului valoarea de 100.000 euro, la cursul BNR de la sf anului, veti calcula incepand cu anul urmator venitul net cf contabilitatii in partida simpla.

    Constantin
    -

    13 septembrie 2017 at 10:36

Vă mulțumesc! Îmi sunt extrem de utile informațiile.

Raluca
-

8 august 2017 at 9:40

Asa cum s-a mentionat mai sus, veti avea nevoie obligatoriu de casa de marcat fiscala, asa ca veti emite bon fiscal, nu chitanta, la fiecare plata.
DAR banuiesc ca dvs. aveti si contract de munca ca profesor, cu norma intreaga. Daca asa este, aveti si o reducere substantiala a normei de venit, asa cum apare in tabelul de norme, la corectii.

Grosswardeiner Dreams
-

8 august 2017 at 8:09

Apartament 3 camere ( 2 dormitoare 1 camera de zi 1 bucatarie) intentionez sa il inchiriere apartament in regim hotelier.

Norma de venit este 15.000 lei/camera. Inteleg ca voi plati un impozit annual de 15.000*3=45,000, 00 *16%=7.200 lei/an???????

Daca optez pentru varianta de impozitare in sistem real, care este forma juridica de constituire? Orice precizare este bine venita!!

maria
-

4 august 2017 at 12:57

Bună pentru ziua,
Sunt profesor și fac meditații. Cum ar trebui sa procedez pentru a intra în legalitate? Dacă devin PFA cu norma de venit cât trebuie sa declar pentru Brașov? Trebuie sa dau chitanțe?
Va mulțumesc!

Raluca
-

26 iulie 2017 at 14:06

    Buna ziua. Pentru a intra in legalitate trebuie sa va organizati ca persoana fizica autorizata si sa declarati veniturile. Pentru incasarile in numerar aveti nevoie de casa de marcat. Norma de venit pentru Brasov o gasiti aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2017-pentru-activitati-independente/

    Constantin
    -

    7 august 2017 at 16:04

      Vă mulțumesc! Dacă suma din tabel este 15.000, asta înseamnă ca atât declar eu ca voi incasa intr-un an din meditații? Cat voi plăti pentru aceasta suma? Trebuie sa dau chitanțe?

      Raluca
      -

      7 august 2017 at 18:05

Buna ziua,

Daca am activitate de agricultura (doar cultura mare – cereale si oleaginoase) impusa pe norma de venit, se aplica pragul de 100.000 eur? sau pot ramane pe norma de venit si daca depasesc acest prag? Sunt obligat sa tin registrul de incasari si plati (pentru partea de venituri) si pentru aceasta activitate?

Va multumesc,

Cristi
-

14 iunie 2017 at 14:09

Buna ziua, daca doresc sa inchiriez un imobil la valoarea de 1300 lei lunar, ce impozit anual voi plati? Si cum este mai bine ca norma de venit sau sistem real? Am cateva neclaritati referitoare la formularul 220

Ana
-

2 iunie 2017 at 6:55

Buna ziua,
Am II din anul 2013, pana in acest moment am ales sa fiu impozitat in sistem real. Activitatea desfasurata este comertul cu amanuntul al imbracaminte si incaltamintei. De anul urmator as dori sa trec, daca este posibil, la norma de venit. Daca o sa folosesc 2 coduri Caen 4771 si 4772, mentionez ca amandoua sunt trecute la aceeasi activitate „Comert cu imbracaminte si incaltaminte noua si uzata”(in lista cu Normele anuale de venit stabilite de DGRFP Iasi), o sa fiu impozitat la o norma de venit dubla, chiar daca este aceeasi activitate?
Multumesc anticipat!

Alin
-

13 mai 2017 at 14:57

    Da, dacă aveti activitate pe doua coduri normele se însumează.

    Mirella
    -

    9 ianuarie 2018 at 16:23

Buna ziua!
Avem un pfa cu un singur cod caen pe norma de venit, acum acesam fonduri si am mai adaugat inca 3 coduri , se poate sa mergem dintre care unu intra la norma de venit, se poate sa mergem cu doua coduri norma de venit doua mod real ? Pentru ca 3 ani nu voi folisi aceste coduri suplimentare doar dupa finalizarea proiectuluu .Daca anul acesta nu se aproba proiectul anul viitor as fi platitor de tva .

Ioana
-

11 mai 2017 at 11:07

    Buna ziua! Trebuie sa treceti in sistem real dupa adaugarea celor doua coduri CAEN. Pentru a merge pe norma de venit, toate codurile trebuie sa fie in nomenclatorul de activitati impuse la norma. Sistemul real s-ar putea sa va ajute deoarece platiti la cat obtineti si nu la valoarea insumata a normelor de venit.

    Constantin
    -

    25 mai 2017 at 12:13

buna ziua, as dori sa infiintez un pfa pentru realizarea de produse handmade ( accesorii si gablonturi lucrate manual). norma de venit anuala este 14.4oo pentru aceasta activitate dar este enorm deci cred ca ar trebui sa ma orientez spre impozitarea in sistem real. daca venitul net anual va fi sub 4000 lei sau chiar mai putin, trebuie sa platesc si procent de pensie sau doar 16% plus contributia la sanatate? deducerea cheltuielilor inseamna ca trebuie sa inregistrez facturile de la furnizorii de unde cumpar materialele si practic sa scad din incasari aceste cheltuieli ? exista pe undeva o specificatie a cheltuielilor in functie de activitate ? as vrea sa vand cateva produse si intr-un magazin, cu tva cum procedez. multumesc anticipat pentru lamuriri la avalansa de intrebari si pentru timpul dvs

cristina a.
-

11 mai 2017 at 11:00

    Buna ziua. Aveti multe intrebari si nelamuriri. Va rog descarcati materialul gratuit si va rog sa cititi articolele de pe site referitoare la TVA, norme de venit si sistem real, casa de marcat, etc. Si daca va hotarati se incepeti activitatea cumparati ghidul PFA, va ajuta sigur sa intelegeti fiscalitatea si organizarea PFA. Oricum, ati inceput bine, nu va trebuie norma de venit si nici nu platiti CAS la 4.000 de lei. Si ca antreprenor la randul meu, va recomand mai intai sa vindeti cateva produse inainte de a infiinta PFA sau SRL.

    Constantin
    -

    25 mai 2017 at 12:10

Buna ziua,

Eu am PFA in sistem real si am o intrebare. Pt sistem real, se platesc taxele lunar sau 1 data la 3 luni?

Alexandra
-

22 aprilie 2017 at 11:11

    Buna ziua. Platiti trimestrial, pana pe data de 25 a fiecarei luni – martie, iunie, septembrie, decembrie; conform deciziei de impunere emisa de ANAF.

    Constantin
    -

    25 aprilie 2017 at 11:29

Vreau sa modific statutul pfa de la mai multe activitati, deci sistem real, la o singură activitate cu norma de venit, si nu stiu când si dacă pot face acest lucru.
Numai la sfarsitul anului, sau e posibil si între trimestre?
Multumesc, Gigi Papuc.

Gigi Papuc
-

17 aprilie 2017 at 23:54

Salutare! Nu am găsit norma de venit pe codul caen 900 – Activități de creație și interpretare artistică, din județul Vrancea! Mulțumesc!

Frățilă Sorin
-

15 aprilie 2017 at 7:12

Buna ziua,

Am un PFA din 2011 cu norma de venit, anul acesta vreau sa acesez fonduri europene si sunt obligata sa trec mai multe coduri caen, dintre care unul singur intra la norma de venit, ce pot face in cazul acesta?se poate merge si pe norma de venit si pe mod real?
Si daca am 4 coduri caen trecute pe PFA pentru fiecare in parte trebuie sa fac estimare anuala de venit?(mod real)

Multumesc aticipat!

ioana
-

6 aprilie 2017 at 1:17

    Buna seara! Daca un cod CAEN nu este in lista de norme de venit veti tine contabilitatea in sistem real pt toate activitatile.
    Dar, daca toate activitatile au norme de venit atunci impozitarea se poate face la norma de venit si impozitele se calculeaza la valoarea insumata a normelor.

    Constantin
    -

    10 aprilie 2017 at 20:11

Buna ziua. Am o nedumerire, pentru ca am primit raspunsuri contradictorii de la angajatii ANAF. Pentru cod caen 6202, (norma de venit) se va face regularizarea sau ramane platit numai ce a venit prin decizie (platile trimestriale, impozit, cass si cas)? Multumesc.

Eliza
-

21 martie 2017 at 3:57

    Buna seara! Nu se face regulariare la norma de venit.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:51