|

Norme de venit 2017 pentru activitati independente

Normele anuale de venit pe anul 2017, stabilite pentru activități independente,  conform art. 69 din Codul fiscal 2016 pentru PFA, II sau IF

Ministerul Finanţelor Publice elaborează nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

 

Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2017/Norme_venit_2017.htm

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa.

19 comentarii

 1. Buna ziua, am o intrebare: dupa depasirea sumei de 100.000 euro se platesc taxe in sistem real si pentru anul in care s-a depasit acest prag? Multumesc.

 2. Buna ziua! In anul trecut 2017 a fost obligatoriu plata pensiei la cei cu PFA cu norma de venit?

  1. Buna ziua! V-am raspuns pe larg si pe Facebook. Inchideti pfa la registrul comertului si apoi la ANAF. Trebuie sa mergeti personal sau sa delegati pe cineva cu procura notariala/avocatiala.

 3. Nu gasesc normele de venit publicate pentru 2018. S_a produs vreo schimbare de care eu nu am aflat?
  Nu trebuiau publicate pana la 31 decembrie?

  Multumesc

 4. Am PFA norma de venit si am plafon 17400 ce inseamna asta ? pe luna sa nu depasesc 17400 lei incasari sau pe an? ce e plafonul acesta? De ce se da plafon ? Ca PFA LA NORMA DE VENIT la ce trebuie sa fiu atent cand vad acest plafon de 17400? Ce sa nu depaesc sau ce e cu aceasta suma ?

  1. Buna ziua. Ati intrat in afaceri cu prea multe necunoscute pe partea de fiscalitate si reglementari juridice. Nu va pot raspunde aici avand in vedere amploarea necunoscutelor dvs. Va rog sa cititi acest blog sau sa cumparati acest produs https://contapp.ro/ghid-pfa-complet/ pentru o intelegere completa a ceea ce inseamna sa desfasurati o activitate economica ca perosoana fizica (PFA-PFI-IF-AF).

 5. Daca sunt PFA la norma de venit , ce declaratie trebuie sa depun la inceput de an? Si trebuie sa imi pun cheltuieli , etc ca si la PFA la real ? Sau nu mai conteaza la norma de venit sa imi calculez profitul si cheltuielile?

  1. Buna ziua! Singura declaratie depusa e cea de la inceputul activitatii. Alte declaratii nu mai depuneti. Nu sunteti obligat sa inregistrati platile ci sa compmetati doar partea de incasari a registrului de incasari si plati. Daca depasiti 220.000 lei facturati va inregistrati ca platitor de TVA si de la 100.000 incasati va inregistrati in sistem real si platiti impozit de 16% la venitul net.

   1. Buna ziua , nici acum nu stiu de fapt ce inseamna plafonul de 17400 lei la PFA norma de venit.
    Nu trebuie sa depasesc suma aceasta ? Daca o depasesc trebuie sa ma inregistrez la PFA REAL? La finante mi-au spus ca pot sa o depasesc suma de 17400 lei doar sa nu depasesc 100.000. euro? Altii mi-au spus ca nu e asa.SUNT BULVERSAT. nu stiu unde sa ma documentez.
    Ce e cu plafonul ?
    Multumesc de raspuns.

   2. AM O MARE NELAMURIRE VA ROG SA MA AJUTATI CU ACEASTA INFORMATIE.
    Plafonul de 17400 lei la PFA norma de venit e pe LUNA sau pe AN?
    Adica nu trebuie sa depasesc incasari mai mult de 17400 lei pe LUNA? sau pe an?

 6. Buna , Am PFA cu norma de venit , impozit fix pe an , am vazut ca plafonul e de 17400 lei in cazut in care fac 30000 pe an mi se mareste impozitul? De ce imi trebuie casa de marcat?

 7. buna seara daca am pfa cu norma de venit fixa.eu am declarati 50 mil din care profit 20,nu platesc CAS,platesc decat impozit anul in patru semestre.intrebarea este: POT SA ANGAJEZ O PERSOANA SAI PLATESC TOATE IMPOZITELE,TAXELE ,CAS,ETC LA STAT DAR SISTEMUL DE IMPOZITARE SA RAMANA LA FEL?

 8. Buna ziua! Am si eu 2 intrebari:
  1. Daca un II la norma de venit poate angaja 2 persoane dar sa-si pastreze modul de impozitare
  2. II este infiintat din 2011, am RJIP, nu am achizitionat Registrul de evidenta. Fiind la norma de venit sunt obligata sa-l achizitionez?

  1. Buna seara! Puteti angaja 2 salariati si sa pastrati modul de impozitare.
   Nu s-a publicat inca registrul de evidenta fiscala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *