Terminal POS la PFA: e obligatoriu să accepți plata cu cardul în 2026?

Ultima actualizare: 26 septembrie 2026

Din 1 ianuarie 2026, dacă ești PFA, întreprindere individuală sau întreprindere familială, trebuie să le dai clienților posibilitatea să plătească și altfel decât cu numerar: cu cardul, printr-un link de plată, prin cod QR sau direct din aplicația băncii. Obligația vine din Legea 239/2025, care a modificat OUG 193/2002 privind sistemele moderne de plată.

Mai jos găsești cine are obligația, ce înseamnă concret un „mijloc modern de plată”, excepția pentru cei care lucrează doar prin bancă, amenzile și legătura cu casa de marcat.

Pe scurt

Situația taTrebuie să accepți plata cu cardul sau alt mijloc modern?
PFA, ÎI sau ÎF care încasează și cu numerarDa. Amendă de la 20.000 la 50.000 lei dacă nu ai niciun mijloc modern de plată
PFA, ÎI sau ÎF care face toate plățile și încasările exclusiv prin conturi bancareNu. Ești în excepție, dar o singură plată în numerar o anulează
Profesie liberală înregistrată la ANAF (PFI, cabinet individual)Nu. Obligația privește doar entitățile din registrul comerțului
Societate (SRL, SA)Da, indiferent de nivelul încasărilor în numerar; pragul de 50.000 lei a fost abrogat

Cine are obligația

Obligația privește persoanele fizice și juridice care se înregistrează la registrul comerțului: persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și societățile.

OUG 193/2002, art. 1 alin. (1^2): „Persoanele fizice sau juridice prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului […] au obligația să accepte plăți efectuate și prin intermediul mijloacelor moderne de plată.”

Legea cere să accepți plata cu mijloace moderne, nu să ai neapărat un terminal POS. Dacă un client vrea să plătească cu cardul și nu ai cum să primești banii, nu îndeplinești obligația.

Ce s-a schimbat față de 2024

Din iunie 2024, după Legea 406/2023, PFA-urile trebuiau să accepte „cel puțin un instrument de plată fără numerar”, iar un cont bancar pentru plata facturilor era suficient. Obligația de a accepta cardul, prin POS, era legată de persoanele juridice cu încasări în numerar de peste 50.000 lei pe an.

De la 1 ianuarie 2026, Legea 239/2025 a schimbat textul: obligația e acum de a accepta mijloace moderne de plată, iar pragul de 50.000 lei a fost abrogat. Un cont bancar în care primești transferuri nu mai e suficient dacă încasezi și cu numerar.

Ce înseamnă „mijloc modern de plată”

Mijlocul modern de plată este un instrument de plată care include cardurile de debit, de credit sau preplătite, precum și soluțiile bazate pe aplicații care inițiază plăți de tip cont la cont. Definiția e în Codul de procedură fiscală, art. 1 pct. 41, la care trimite OUG 193/2002.

Ghidul ANAF din 31 iulie 2026 enumeră formele acceptate:

  • terminal POS sau softPOS (telefonul folosit ca terminal), pentru plata cu cardul și plata contactless;
  • plata cont la cont prin cod QR;
  • link de plată;
  • plata prin numărul de telefon mobil.

Toate presupun un cont bancar în care intră banii.

Excepția: lucrezi exclusiv prin bancă

OUG 193/2002, art. 1 alin. (1^3): „Prin excepție de la dispozițiile alin. (1^2), entitățile care efectuează toate operațiunile de plată și încasare exclusiv prin conturi deschise la instituții de credit nu au obligația să accepte plăți efectuate și prin intermediul mijloacelor moderne de plată.”

Dacă emiți facturi, iar clienții îți plătesc prin transfer bancar și tu îți plătești furnizorii tot din cont, ești în excepție. Nu ai nevoie de POS, softPOS sau link de plată.

Excepția se pierde ușor. Ghidul ANAF precizează că efectuarea, fie și ocazională, a unor plăți în numerar pentru cheltuieli curente — birotică, combustibil — anulează excepția. Același efect îl are orice încasare în numerar de la un client.

Mai există o excepție, de nișă: punctele de încasare din zone fără acoperire cu rețele de comunicații electronice. Acestea au la dispoziție 12 luni de la data la care zona e acoperită ca să se conformeze.

Profesiile liberale

Dacă exerciți o profesie liberală și ești înregistrat doar la ANAF, ca persoană fizică independentă, nu ai obligația de a accepta plata cu cardul. Obligația din OUG 193/2002 privește doar PFA, ÎI, ÎF și societățile din registrul comerțului. Vezi lista profesiilor liberale.

Plafoanele de numerar din Legea 70/2015 ți se aplică însă, ca oricărui operator economic: de exemplu, maximum 10.000 lei pe zi de la aceeași persoană fizică. Detaliile sunt în articolul despre plafoanele de plăți și încasări în numerar.

Contul bancar

Legea nu spune explicit că un PFA trebuie să aibă cont bancar. Obligația expresă de cont e doar pentru persoanele juridice. În practică însă nu te poți conforma fără el: plata cu cardul, codul QR și linkul de plată presupun un cont în care intră banii, iar excepția de mai sus cere ca toate plățile să treacă prin conturi bancare.

Recomandarea noastră e ca acest cont să fie deschis pe CUI-ul PFA-ului. Contractul de acceptare a cardurilor se încheie de regulă pe numele activității, iar extrasele ei rămân separate de cele personale. Argumentele complete sunt în articolul despre contul bancar al activității.

Amenzi

FaptăAmendă
Nu accepți plăți prin mijloace moderne de plată20.000 – 50.000 lei
Refuzi să accepți un mijloc modern de plată, deși îl ai5.000 – 7.500 lei

Temeiul: OUG 193/2002, art. 3 alin. (1) lit. d) și e), sancționate prin alin. (2) lit. c) și a). Controlul îl face ANAF. În plus, utilizarea mijloacelor moderne de plată este unul dintre criteriile după care ANAF stabilește clasa de risc fiscal a contribuabilului.

POS-ul și casa de marcat

POS-ul nu înlocuiește casa de marcat. Dacă vinzi cu amănuntul sau prestezi servicii direct către persoane fizice, iar activitatea ta nu e pe lista de excepții, ai nevoie de casă de marcat și pentru încasările cu cardul, nu doar pentru cele în numerar.

Diferența adusă de Legea 317/2024: la plata cu cardul nu mai ești obligat să tipărești și să înmânezi bonul fiscal, decât dacă clientul ți-l cere. Extrasul de cont ține loc de bon. Când ai nevoie de casă de marcat și care sunt excepțiile afli din ghidul despre casa de marcat.

Dacă încasezi prin transfer bancar, pe factură, documentul este factura. Când o transmiți în e-Factura afli din ghidul e-Factura.

Încasările cu cardul în contabilitate

Procesatorul de plăți îți virează în cont suma încasată minus comisionul lui. În registru nu treci suma netă: înregistrezi încasarea la valoarea integrală, iar comisionul separat, ca plată. Procedura, pe cazuri, e în articolul despre comisionul reținut din încasare.

Cum faci asta în ContApp. Încasările din extras le preiei din Tranzacții bancare, la valoarea integrală a facturii sau a vânzării, iar comisionul procesatorului îl înregistrezi o singură dată, ca plată separată, pentru toată decontarea. Registrul de încasări și plăți și Registrul de evidență fiscală se completează automat în programul de contabilitate ContApp.

Întrebări frecvente

Sunt obligat să am POS ca PFA?

Nu neapărat POS, dar trebuie să accepți cel puțin un mijloc modern de plată: card prin POS sau softPOS, cod QR, link de plată sau plată prin numărul de telefon. Excepția este situația în care faci toate plățile și încasările exclusiv prin conturi bancare.

Lucrez doar pe factură, cu plata prin transfer bancar. Trebuie să accept cardul?

Nu, cât timp toate plățile și încasările trec exclusiv prin conturi bancare. O singură plată sau încasare în numerar, chiar și ocazională, te scoate din excepție.

Sunt profesie liberală înregistrată la ANAF. Trebuie să accept plata cu cardul?

Nu. Obligația din OUG 193/2002 privește doar PFA, ÎI, ÎF și societățile din registrul comerțului. Plafoanele de numerar din Legea 70/2015 ți se aplică însă.

Sunt profesie liberală și clientul mi-a plătit cu cardul. Îi dau chitanță sau factură?

Chitanța se folosește la încasarea în numerar. La plata cu cardul, dovada plății e extrasul de cont, iar documentul pe care îl emiți este factura.

Am POS. Mai am nevoie de casă de marcat?

Da, dacă vinzi cu amănuntul sau prestezi servicii direct către persoane fizice și activitatea ta nu e pe lista de excepții. La plata cu cardul nu mai ești obligat să tipărești bonul, dar casa de marcat rămâne obligatorie.

Mai contează pragul de 50.000 lei încasări în numerar pe an?

Nu. Pragul, care lega obligația de POS de persoanele juridice, a fost abrogat de la 1 ianuarie 2026. Acum obligația de a accepta mijloace moderne de plată nu depinde de valoarea încasărilor.

Surse

  • OUG nr. 193/2002 pentru introducerea sistemelor moderne de plată, forma consolidată în vigoare de la 1 ianuarie 2026, art. 1 și art. 3;
  • Legea nr. 239/2025, art. III, care modifică OUG 193/2002;
  • Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar;
  • OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, art. 1 alin. (2^1), introdus prin Legea nr. 317/2024;
  • ANAF — DGRFP Ploiești, „Disciplina financiară privind operațiunile de încasări și plăți în numerar”, 31 iulie 2026.
Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

4 comentarii

Buna ziua! Pentru un PFA cu activitate handmade, achiziționarea materiei prime se poate face din contul personal de pe shain, temu, etc?
Tila Costina
-

1 aprilie 2025 at 5:14

    Buna ziua! Pentru deducerea cheltuielilor aveti nevoie de factura pe CUI. O solutie este sa folositi borderou de achizitie pentru achizitie de la persoane fizice.
    Constantin
    -

    12 aprilie 2025 at 17:08

Buna ziua, dupa plata la POS, de catre o pers fizica se mai face si chitanta de catre comerciant (eu kinetoterapeut-profesie liberala)?sau factura? Multumesc!
Stefan Minola
-

27 iunie 2024 at 14:06

Multumim,din suflet.De ani de zile va urmaresc cu mult interes si respect.Ne lamuriti si informati despre toate modificarie legislative privind independentii in principal.la timp si pe intelesul tuturor.
MARIA TULBURE
-

18 iunie 2024 at 6:17

Alte articole

Despre autorul articolului

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp – platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Abonează-te acum la newsletter

Informații și noutăți fiscale săptămânal direct la tine pe e-mail.

Peste 20.000 de abonați la buletinul informativ ContApp.