Normă de venit sau sistem real de impozitare? Cum și când se poate modifica.

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare.

Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate cu norma de venit, exista o lista limitata de activitati staabilita prin lege, vezi lista aici.  

Normele anuale de venit pentru 2024 le găsește aici.

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri activitati care ne obliga la o evidenta contabila specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, activitati de productie etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit, este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza in functie de valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, norma de venit pentru Bucuresti este 40.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt in 2024 sunt:

  • Impozit pe venit:  41.000 x 10% = 4.000 lei
  • Contributia la pensie, calculata la baza e calcul de 12 salarii: 39.600 x 25%= 9.900 lei
  • Contributia la sanatate: 41.000 x 10%= 4.100 lei

Total taxe si contributii datorate in 2024= 18.000 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 25 Mai a anului urmator.

Sistemul real de impozitare vs norma de venit

Presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica, prin aplicare regulilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale.

Daca la norma de venit  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Venitul net este egal cu diferente dintre venitul incasat din care se scad cheltuielile deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

  • Contributia la pensie CAS, calculata la baza de calcul de 24 salarii: 79.200 x 25%= 19.800 lei
  • Contributia la sanatate: 108.000 x 10%= 10.800 lei

In sistem real CAS este deductibilă la calculul impozitului pe venit:

  • Impozit pe venit = (108.000 -19.800 – 10.800) x 10% = 7.740 lei

Total taxe si contributii platite in sistem real = 38.340 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de sistemul real de impozitare, taxele de 38.340 lei in sistem real sunt mult mai mari decat taxele platite la impozitarea cu norma de venit, de 18.000 lei.

Cand nu este avantajoasa norma de venit

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea normei de venit; sau chiar sa rezulte pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii in sistem real:

  • Contributia la pensie – CAS  – nu se datoreaza, venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime
  • Contributia la sanatate:  15.000 x 10%=1.500 lei
  • Impozitul pe venitul net este: (15.000-1.500) x 10%=1.350 lei

Total taxe si contributii datorate in sistem real = 2.850 lei

In acest caz solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit – 18.000 lei.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat si a cheltuielilor deductibile efectuate in cursul anului fiscal.

Astfel, descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

  • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
  • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.
  • In cazul veniturilor realizate din  drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 25 mai, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Optiunea de a aplica sistemul real de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoită pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Atentie! Optiunea de a stabili venitul net in sistem real nu poate fi exercitată prin declaratie rectificativa după depășirea termenelor de mai sus.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

234 de comentarii

Buna ziua. Un PFA in sistem real care este si angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi pe perioada nedeteminata beneficiaza la impozitul platit de PFA cu 50%. Multumesc.
Levente Attila Varo
-

6 aprilie 2021 at 15:47

    Buna ziua! Scuze, nu am citit bine. Daca nu este la norma de venit, nu are nicio reducere, chiar daca este salariat.
    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:01

Bună ziua! Un Pfa ce are cod Caen 0150 sau 0140 este obligat sa fie plătitor pe normă de venit? Mulțumesc!
Loredana Vasiu
-

6 aprilie 2021 at 15:10

    Buna ziua! Cele mai multe activitati agricole (culturi si crestere de animale pentru carne si lapte) se impun cu norme de venit.
    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:00

Am un pfa transport taxi pina în anul 2020 am fost la norma iar acum am vrut sa trec la real dar mi s-a spus de la finanțe ca este prea tirziu sa mai trec deoarece trebuia sa depun cererea pana în noiembrie 2020. Care este perioada de depunere a cererilor de venit real
Velici
-

25 martie 2021 at 15:18

    Buna ziua! Puteti modifica sistemul de impozitare prin declaratia unice, incepand cu anul 2021. Termenul de depunere este 25 mai 2021.
    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 7:54

Salutare, 1. Daca ai 6202 si 6203 se platesc ambele norme, deci aduni norma de la 6202 + 6203. 2. Corect, daca ai orice cod CAEN care e in sistem real, atunci treci cu totul in sistem real, deci nu mai e relevant ce am zis pt intrebarea 1. Platesti totul la sistem real. Astea sunt informatiile care le am eu de la contabila mea, si asa am achitat primii 2 ani de activitate. Daca afli alte informatii cu siguranta, atunci te rog sa-mi spui si mie. O zi frumoasa iti doresc!
Claudiu
-

3 decembrie 2020 at 11:24

Salut, In primul tand vreau sa te felicit pentru raspunsurile oferite. Vin si eu cu urmatoarele intrebari, asta pentru ca greu am gasit pe cineva care sa imi raspunda fluent la toate. Am un PFA cu 3 CAENuri (6202, 6203 si 0149), ceea ce imi ridica anumite intrebari (la ANAF greu dau de cineva). 1. Daca norma de venit difera (6202 difera de 6203), ce norma platesc? Asta pentru ca in 227/2015 Cod Fiscal, Capitol II, Sectiunea 3-a, pct 3 zice ca "daca exista mai multe activitati, atunci venitul net anual egal suma nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice". Asta inseamna ca platesc taxe pentru suma celor doua CAEN-uri? 2. Dat fiind ca 0149 nu se incadreaza la norma, ci e in sistem real, la punctul 12 din aceesi sectiune e un text care imi vine greu de a-l descifra (cumva ma duce la gandul ca avand un CAEN cu norma reala, ma obliga sa fiu in totalitate cu norma reala, dar nu sunt sigur). Va multumesc!
salutta
-

3 decembrie 2020 at 10:33

Buna ziua Pot trece din sistem real la norma in timpul anului?
Piseu Adriana
-

13 august 2020 at 15:11

Buna ziua! Obtin venituri din agricultura ( vanzare struguri) ca si persoana fizica. Sunt inregistrata la ANAF cu norma de venit ( pl;atesc impozit pe suprafata). Pot trece pe sistem real de impozitare ca sa platesc impozit, cass si veniturile obitnute in 2020 sa imi fie luate in calcul in 2021? Multumesc!
Iulia
-

15 iulie 2020 at 8:38

    Buna ziua! Veniturile din agricultura, cu exceptia celor din silvicultura si piscicultura se impoziteaza exclusiv prin norme de venit. Deci nu puteti aplica sistemul real de impozitare pentru cultura agricola - vita de vie.
    Constantin
    -

    3 august 2020 at 13:15

Angela.Intreprindere familială cod caen 7420 la norma de venit,Soțul cu 99% cu varsta 68 ani si băiatul cu 1%. Cum se calculează impozitul la norma de venit de 26760 sau la (26760 + 26760). Soțul are coeficient de reducere de 40% pentru vârsta.
Rogojeanu Angelica
-

2 iulie 2020 at 11:09

Buna ziua! O persoana fizica a avut pana in martie 2019 o activitate independenta-comert cu amanuntul, unde a realizat venituri in suma de 109.256 lei ( platitor de TVA), aceasta activitate fiind inchisa si II radiat. La sfarsitul lunii martie 2019 deschide o alta activitate independenta- comert cu amanuntul, unde realizeaza in anul 2019 - 259.870 lei( neplatitor TVA) si primeste subventii AJOFM =15.636 lei. Mentionez ca fiecare activitate desfasurata a fost inregistratala ONRC si are CIF separat-distinct. La intocmirea declaratiei unice se constata ca veniturile realizate ( care se regasesc si in jurnalele de vanzare a fiecarei activitati in parte) in anul 2019, adunate din cele 2 activitati, depasesc plafonul de 300.000 lei pentru inregistrare platitor de TVA. Aceste venituri se insumeaza si pentru a calcula cifra de afaceri pentru plafonul de TVA sau doar pentru impozitarea veniturilor? Pentru plafonul de TVA, cifra de afaceri realizata se calculeaza pentru fiecare activitate in parte, distinct? Multumesc!
LILIANA ROMAN
-

18 iunie 2020 at 12:06

Bună ziua, Raportarile contabile și declarațiile cum se depun în cazul normei de venit și în sistem real de impozitare? Mulțumesc
Vic Mac
-

17 iunie 2020 at 19:43

O alta metoda ar fi, sa iti muti sediul social al pfa-ului, intr-uinul din judetele unde normele sunt mult mai mici, eg . Pascani! Ai nevoie de cineva de pe acolo, sa iti permita sa te inregistrezi pe adresa lui:)
LR
-

16 iunie 2020 at 22:54

Daca o PFA cu norma de venit are salariati angajati cu norma intreaga pe tot parcursul anului mai trebuie sa plateasca CAS si CASS la valoarea a 12 salarii minime pe economie, in procentele corespunzatoare?
Beatrice Florea
-

12 iunie 2020 at 18:49

Buna ziua, pentru un PFA pe care doresc sa-l infiintez cu 2 CAEN: 8559 (Alte forme de invatamant) si 7022 (Consultanta) va fi automat inscris ca platitor de TVA, din cauza CAEN-ului de consultanta? Am gasit aceasta informatie pe net si as vrea sa stiu daca este adevarata. Va multumesc mult!
Liana Tolea
-

12 iunie 2020 at 7:13

Bună ziua! Pentru un PFA, cu norma de venit se pot adăuga alta activitate cu impozitare in sistem real. Adică să plătească impozit și la norma și în sistem real? Mulțumesc!
Elena
-

11 iunie 2020 at 10:51

Buna! Am un PFA de mai multi ani care a fost la norma de venit 6202. Pentru 2020 trebuie sa estimez la sistem real, ca sa imi creasca indemnizatia pt concediul de cresterea a copilului, care urmeaza. Intrebarile ar fi: 1. In declaratie, pe langa faptul ca bifez sistem real, trebuie sa bifez si "Modificarea formei de organizare"? 2. Mai trebuie sa fac alt demers in afara de modificarea din declaratia unica?
Oana
-

9 iunie 2020 at 11:01

ok. o sa depun declaratia. Dar eu caut raspunsul la intrebarea: As ramane cu mai multi bani daca as cere angajatorului sa ma plateasca pe PFA cu cei 4500 lei pe care el ii cheltuie acum cu mine ca angajat? Sau, varianta a doua, daca as ramane angajat cu salariul minim pe economie, iar diferenta pana la 4500 lei sa mi-o dea pe PFA?. Care ar fi varianta mai profitabila pentru mine? In varianta a doua, as plati 50% din impozit pe PFA?. Multumesc
Pedro
-

4 iunie 2020 at 5:30

    Buna ziua! Faceti simulari folosind aplicatia de aici: https://venitnet.ro/
    Constantin
    -

    4 iunie 2020 at 9:13

Situatia mea fiscala....Sa vin cu precizari. Am un PFA infiintat din oct. 2019, adica este foarte proaspat. Nu am activitate pe PFA, Fac tot felul de planuri de afaceri deocamdata. Statutul meu este si de angajat, la o firma.
Pedro
-

3 iunie 2020 at 6:04

    Depuneti declaratia unica, daca nu ati depus-o deja, cu venitul realizat in 2019 si estimat pe 2020, oricare ar fi el - 0 lei sau mai care e.
    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:38

Buna seara! Am infiintat o Intreprindere Individuala in decembrie 2019. Daca in luna iunie 2020, am depus documentele necesare pentru inregistrarea prin optiune in sfera TVA, am obligatia de a trece si la impozitarea in sistem real? Multumesc
Ana
-

2 iunie 2020 at 20:27

    Buna ziua! Nu sunteti oblitata sa aplicati sistemul real de impozitare, ramaneti pe norma de venit, daca codul/codurile CAEN va permit.
    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:36

Buna ziua. Pentru codul Caen 6831 . Pot aplica doar la sistemul real de impozitare? In 2019 am avut doar cheltuieli dar in declararia unica mi s-au declarat venituri de 8000 lei si cheltuieli de 2000 lei. Din care rezulta ca am un impozit de 600 lei de plata. Cum pot sa rectific si cum este corect sa depun in anul 2020?
BACIU ROXANA
-

2 iunie 2020 at 8:38

Am un PFA cu activitate secundara 7022 - Consultanta in afaceri si management. Nu am inca activitate cu PFA, Sunt insa angajat ca inspector SSM-SU-MEDIU la o firma, unde as propune sa fiu platit nu ca angajat, ci ca PFA, gandindu-ma ca as ramane cu mai multi bani. Practic angajatorul plateste ptr mine lunar 4500 lei iar eu primesc net 2500 lei. Ar fi o afacere buna pentru mine sa trec pe PFA? Cati bani mi-ar ramane net pe luna in aceasta situatie? Multumesc
Nichitean Laurentiu Petru
-

30 mai 2020 at 8:38