Declarația unică. Totul despre declaratia unică 2025.

Facebook
WhatsApp
Email

Modificări la Declarația Unică 2025

Modificările la Codului Fiscal, care privesc Declarația Unică, au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial prin OUG 128 din 07 noiembrie 2024.

Sunt câteva noutăți care schimbă radical modul de raportare a veniturilor realizate de catre persoanele fizice prin declarația unică, începând cu anul 2025.

Să le luăm pe rând:

  1. Se elimină complet obligația de a estima veniturile pentru anul în curs, prin eliminarea capitolului 2 din declarația unică.
    • Astfel, se înlătură o complexitate inutilă a formularului, care a complicat semnificativ declararea veniturilor și a chinuit pe toată lumea timp de șapte ani. Foarte bine!
    • Prin urmare, în 2025 vom declara veniturile realizate în 2024, dar nu vom mai completa veniturile estimate pentru 2025, pe care le vom declara în 2026.
  2. Începând cu 2026, ANAF va trimite declarația unică precompletată cu veniturile realizate de persoanele fizice, acestea fiind extrase din baza de date a ANAF.
    • Sunt sceptic cu privire la această măsură, deoarece este dificil pentru ANAF să stabilească precis veniturile realizate de contribuabil. Prin e-factura nu se transmit suficiente informații.
  3. Se introduce un paragraf care clarifică obligația de a plăti CASS la venituri zero sau la pierderi.
    • Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
    • Eu am susținut aceasta prevedere tot anul 2024, iar acum avem si text de lege, dar pentru veniturile din 2025.
  4. Se reintroduce posibilitatea ca persoanele care realizează venituri din activități independente și obțin pierderi sau un venit anual egal cu zero, să se asigure opțional la sănătate – în 2024, această opțiune nu a fost prevăzută în Codul Fiscal, probabil pentru că legiuitorul a considerat că CASS se va plăti oricum.
  5. Pentru calculul plafoanelor de contribuții sociale, se utilizează salariul minim brut în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile de plată.
  6. Nu se mai poate modifica, prin declarație rectificativă, decizia persoanei fizice de a asigura opțional la sănătate.

Important! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă vor fi aprobate, prevederile de mai sus vor fi valabile pentru veniturile realizate în 2025.

Formular PDF Declarația Unică 2025 (v1.0.1 din 13.02.2025)

.

Important! Plafoanele de contribuții sociale de 6, 12, 24 și de 60 de salarii, se calculează pentru întreg anul 2024 folosind salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, egal cu 3.300 lei. Astfel baza de calcul a contribuțiilor rămâne aceeași chiar daca salariul brut s-a modificat după data de 25 mai 2024.

Taxe și contribuții datorate pentru fiecare an fiscal

Atenție! pentru veniturile obținute în 2024 se aplică prevederile Codului fiscal din 2024. Modificările aduse codului fiscal spre sfârșitul anului 2024 afectează veniturile obținute în cursul anului 2025.

Capitole Declarația Unică

Anul declarației unice este anul în care formularul PDF a fost publicat pe site-ul ANAF (vezi mai sus).

Declarația Unică 2024Capitolul I. Venitul realizat din 2023, definitivare – termen 27 Mai 2024
Capitolul II.Venitul estimat pentru 2024, estimare – termen 27 Mai 2024
Declarația Unică 2025Capitolul I. Venitul realizat din 2024, definitivare – termen 26 Mai 2025
Capitolul II. Asigurare opțională la sănătate pentru anul 2025

Venituri declarate prin Declarația Unică

Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2024 și/sau estimează pentru 2024:

  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
  • h. venituri din alte surse

În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează:

  • la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2024;
  • la capitolul 2, CASS opțional pentru persoanele care nu sunt asigurate în 2025;

Atenție! NU se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite si contribuții sociale de catre platitorul de venit.

În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.

Secțiuni noi în Declarația Unică 2025

CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2024

  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale de catre succesorii unei entitati ca si-a incheiat existenta – radiere. (cf. art.90 alin.(4) din Codul de procedură fiscală)
  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale dupa anularea dreptului de a corecta obligațiile fiscale (anularea rezervei verificării ulterioare, conform Codului de procedură fiscală, cf art 105)
  • s-a eliminat optiunea de a raporta veniturile din cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria de activitati independente;
  • s-a introdus camp pentru compensarea limitata a pierderilor fiscale -70% din venit;
  • la sectiune 3, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru stabilirea:
    • 2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b)
    • 2.2. CASS datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h)
  • la sectiune 4, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru:
    • SUBSECȚIUNEA 4.1: Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile
    • SUBSECȚIUNEA 4.2: Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile
  • s-a introdus SECȚIUNEA 5: Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din drepturi de proprietate intelectuală, impus în sistem real
  • s-a introdus SECȚIUNEA 6: Stabilirea impozitului aferent diferenței de CASS stabilită în minus rezultată în urma recalculării potrivit art.174 alin.(7) din Codul fiscal

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE DATORATĂ DE CĂTRE PERSOANELE FIZICE CARE OPTEAZĂ PENTRU PLATA CONTRIBUȚIEI PENTRU ANUL 2025

Important! Incepand cu anul 2025 nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara dupa inchierea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

A. Încep în cursul anului fiscal să desfășor activități independente, altele decât cele din contracte sportive încheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare

B. Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior

C. Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior

D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) – h) din Codul fiscal

E. Sunt persoană fără venituri

F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS

Baza minima de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie rezulta CASS datorat = 2.430 lei

Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2024

Nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2024. Legea bugetului de stat nu prevede bonificatii.

Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2025

Prin declarația unică 2025 se stabilește obligații de plată aferente veniturilor realizate in 2024.

Pentru 2024 se datoreaza contributii, dupa cum urmeaza:

  • CAS se datoreaza daca venitul net depaseste plafonul de:
    • 12 salarii = 39.600 lei x 25% = 9.900 lei
    • 24 salarii = 79.200 lei x 25% = 19.800 lei
  • CASS se calculeaza diferentiat, in functie de categorie de venit, astfel:
    • pentru veniturile din activitati independente baza de calcul a CASS este venitul realizat dar nu mai mult de 60 de salarii. Prin urmare CASS datorat este intre 1 lei si 19.800 lei;
    • pentru celelalte venituri, de la litera c-h, baza de calcul a CASS se calculeaza la plafonul depasit de venitul net, anume 19.800/39.600/79.200 lei;
    • Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2024.

CASS opțional prin Declarația Unică 2025

Persoanele care se regăsesc într-una din categoriile de mai sus (A-F), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, prin completarea capitolului II din declarația unică.

Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2024, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

  • 4.050 ei x 6 luni = 24.300 lei;
  • 24.300 lei x 10% = 2.430 lei contribuție de plată pentru 2025 (termenul de plata este 25 mai 2026);

Când începe și când încetează calitatea de asigurat.

Calitatea de asigurat începe la momentul depunerii în anul curent a declarației unice cu CASS datorată la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie și încetează la data la care expiră termenul legal de depunere a declaraţiei, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..”. Declaratia trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.

Termen de depunere Declarația Unică 2025

  • Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2025 este 26 mai 2025.

Termen de plata pentru obligațiilor din Declarația Unică 2025

  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2024 este 26 mai 2025.
  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2025 este 25 mai 2026.

Plata se poate realiza si pe ghiseul.ro , cu OP online sau la ghiseul bancar, in contul unic IBAN de la domiciliul fiscal al persoanei fizice – gasiti contul aici.

Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking) – selectati sectiunea dedicata de plati la buget:

  • Beneficiar: Bugetul de stat
  • Cod fiscal: CNP-ul dvs
  • Suma de plata
  • Detalii plata: CAS/CASS/impozit 2024
  • Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic

Puteti plati obligatiile din orice sursa: contul/cardul PFA, contul/cardul personal sau al oricarei alte persoane.

Linkuri utile

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

603 comentarii

Buna ziua!As dori daca se poate sa mă ajutați cu un sfat pt.situatia mea. M-am infiintat ca PFA in luna iulie2018,am depus declaratia unică în luna august 2018 cu o estimarea a începerii activității si a veniturilor pe anul 2018 si a CAS si CASS.Datorita lucrărilor de amenajare pe care le-am efectuat si faptului că procurarea casei de marcat a durat mai mult decât am estimat,mi-am putut începe activitatea de abia la data de 01.10.2018.Intrebarea mea este daca mai pot depune o declarație rectificativa pe anul 2018 pt.a nu plati CAS si CASS pt.lunile în care nu am funcționat?
Dragu Ina
-

22 ianuarie 2019 at 15:07

Buna ziua. Dacă o persoană a depus în 2018 declaratia unica pentru plata CASS fiind persoana fara venit, iar de la 3 ianuarie 2019 a devenit salariat, mai trebuie sa depuna declaratia unica in 2019 pentru partea aferenta anului 2018. Multumesc.
Mogos Elena
-

18 ianuarie 2019 at 6:52

În decembrie s- au repartizat ,impozitat și incasat dividende aferente anului 2017 în sumă de 130.000 lei .Se datorează contribuția de asigurări de sănătate pentru suma de 22800 lei (12 x 1900 ) e corect?. Mulțumesc
Viorel Georgescu
-

18 ianuarie 2019 at 6:00

buna ziua, am citit instructiunile de completare a declaratiei unice 2019 puse la dispozitie de anaf si am ajuns la concluzia ca pfa pe norme venit nu va beneficia de bonificatia pt depunerea online a declaratiei din 2018 - bonificatia se calculeaza in sectiunea care trebuie completata doar de pfa in sistem real sau pfa norma venit care si-au inceput activitatea in decembrie 2018. Am inteles eu gresit? (sper ca da). Multumesc!
Maria
-

17 ianuarie 2019 at 20:20

buna ziua,pentru un PFA, care a incheiat activitatea in martie 2018, si care trebuie sa depuna declaratie pentru cele 3 luni de activitate, ce declaratie poate sa depuna? Ramane tot 200? Nu are semnatura electronica si nici parola pentru SPV.Multumesc
georgescu c.
-

17 ianuarie 2019 at 13:59

    https://contapp.ro/declaratia-unica-pentru-activitati-independente/ -----> "Declaratia unica comaseaza mai multe declaratii in una singura. Declaratiile eliminate sunt: 200 – veniturile realizate din Romania in anul anterior"
    SMP
    -

    17 ianuarie 2019 at 21:06

Buna ziua! Am o nelamurire: cine este scutit de la plata CASS? Persoanele salariate in anul 2018 care au realizat suplimentar venituri din activitati independente peste plafonul celor 12 salarii minime datoreaza CASS? Multumesc!
Elena
-

17 ianuarie 2019 at 12:19

    Buna ziua! In cazul expius de dvs se datoreaza CAS si CASS. Nu datoreaza daca veniturile sunt din drepturi de autor.
    Constantin Cozma
    -

    21 ianuarie 2019 at 13:00

Buna seara, anul trecut am completat declaratia 604 pentru parintii mei care nu au venit si doreau asigurare de sanatate. Anul acesta am vazut ca nu mai exista 604, ci aceasta declaratie unica. Am intrat in conturile parintilor de pe SPV, am dat click pe linkul care ma duce catre declaratia unica, dar observ ca este cea veche, din 2018. Aveti ideie cand va fi publicata declaratia unica pe 2019? La final de luna le expira asigurare de sanatate si au nevoie de ea... Multumesc!
TB
-

16 ianuarie 2019 at 19:38

    Buna seara! In cateva zile se va publica.
    Constantin Cozma
    -

    16 ianuarie 2019 at 19:55

      Asta este bine! Va multumesc frumos pentru informatie! Seara buna :)
      TB
      -

      16 ianuarie 2019 at 19:59

Buna ziua. O persoana fara venit care a platit pana la 15 decembrie 2018 CASS la nivelul a 6 salarii minime, are dreptul la bonificatie? Multumesc.
Mogos Elena
-

16 ianuarie 2019 at 9:30

    Buna ziua. In acest caz nu se acorda bonificatii. Doar pentru plata integrala a CAS si CASS, la baza de calcul de 12 salarii, se calculeaza bonificatii.
    Constantin Cozma
    -

    16 ianuarie 2019 at 11:47

Buna ziua, Intrebare: Cum pot accesa pagina mea de declaratie unica A1.0.0 Nu am printat formularul validat (gresala mea) si acum am nevoie de el. Multumesc
Andrei Reich
-

3 ianuarie 2019 at 11:35

    Buna ziua! Intrati in SPV si la rubrica solicitari documente solicitati un exemplar al Dclaratiei Unice.
    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 15:31

buna ziua, am depus online prin spv decl unica pe 2017, altii au depus pe hartie, teoretic aveam 5% bonificatie suplimentara, dar pe decizii de da amandurora 10% daca platim pana la 15.12.18...practic a fost o ameteala treaba cu spv
cristi
-

22 noiembrie 2018 at 10:06

    Buna ziua! Platiti cu 10% mai putin daca va incadrati in termenele de plata anticipata - https://contapp.ro/bonificatii-acordate-2014-2018/
    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 11:32

Buna seara. Am o intrebare: sant salariat( platesc contributii retinute la sursa) si am un PFA cu venit net sub plafonul de 22800 lei.Cum platesc contributii?trebuie sa adun salariul cu venitul ca si PFA sau separat? Multumesc
Monica P
-

16 noiembrie 2018 at 17:07

    Buna seara! Nu se cumuleaza venitul din salarii cu veniturile din activitati independente. Daca doriti sa platiti contributii, chiar daca venitul net obtinut este sub plafon, puteti opta pentru acest lucru. Completati corespunzator declaratia unica.
    Constantin Cozma
    -

    21 noiembrie 2018 at 20:18

Buna ziua, Mi-am infiintat un PFA la norma in luna 09.2018 si am inceput activitatea pe data de 01.10.2018. Am depus in luna 09.2018 declaratia unica. Cand ar trebui sa vad pe ghiseul.ro suma de plata pentru impozit, cas si cass? Sau mai bine zis, cum as putea plati online? Pentru bonificatia de 5% la plata anticipata termenul este 12.2018? Va multumesc.
DragosMarius Dudau
-

6 noiembrie 2018 at 15:28

    Buna ziua! Incepand cu 2018 nu se mai trimit decizii de impunere si deci nu mai aveti unde sa vedeti cat aveti de plata. Cf noului Cod Fiscal va calculati singur venitul net, impozitul, contributiile, bonificatiile, platile, etc. Acest Ghid va ajuta sa realizati cu succes calculele necesare: https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/
    Constantin Cozma
    -

    12 noiembrie 2018 at 13:43

Buna ziua, Am si eu cateva intrebari : 1. Poti sa ai un singur PFA pe care sa desfasori atat activitatea de consultant in asigurari (adica sa lucrezi pentru un asigurator) dar si activitate de agent imobiiar ? Sau trebuie sa ai 2 PFA-uri pentru fiecare tip de activitate ? Codurile CAEN presupun ca sunt diferite. 2. In cazul in care ai 2 PFA-uri, unul pentru consultant asigurari si altul pentru agent imobiliar, trebuie sa platesti pentru 2 PFA-uri cota fixa pentru sananate (CASS) si pentru Pensie (CAS) ? Sau se plateste doar pentru 1 PFA ? Ma gandesc ca esti aceeasi persoana, de ce ai plati de 2 ori ? 3. Impozitul presupun ca se plateste ambele PFA-uri 4. Perioada in care ai activitate de PFA se numara la vechimea in munca ? Si daca da cum se considera ? Un an de activitate se considera un an sau mai putin ? (am auzit varianta ca 1 an se considera 1/4 ani la vechime ceea ce nu mi se pare ok. 5. Ce declaratii trebuiesc depuse pentru PFA si cand ? Multumesc
Ionela
-

29 octombrie 2018 at 15:37

    Buna ziua! 1. DA, un singur PFA, mai multe coduri CAEN. 2. Se plateste o singura data indiferent de numarul de surse de venit pe care le aveti. 4. Vechimea este completa, ca si cum ati avea un contract de munca cu salariul minim. Pentru o informare completa, de care aveti nevoie va recomand: Pachet complet pentru activitati Independente
    Constantin Cozma
    -

    5 noiembrie 2018 at 18:07

Buna ziua ! Un PFA-MEDIC COLABORATOR , infiintata in septembrie 2018 , depune declaratia unica pentru cele 3 luni de activitate ?
Liliana
-

19 octombrie 2018 at 8:07

    Buna ziua! Depuneti declaratia unica in termen de 30 de zile de la infiintare (de la data certificatului de la ONRC) daca ati facut PFA.
    Constantin
    -

    22 octombrie 2018 at 17:01

Buna ziua. Dupa depunerea declaratiei mi se raspunde prin e-mail cu urmatoarele cuvinte: Index încărcare: 150129739 din 17.08.2018 Aţi depus o declaratie tip declaratie unica rectificativ(ă) cu numărul de înregistrare INTERNT150129739-2018 din data de 17.08.2018 pentru perioada de raportare 12 2018 pentru CIF: 1831112270839 Au fost identificate următoarele ERORI: E: validari globale eroare regula: R_NO_INIT_DEC: Nu a fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada. Unde este greseala si cum pot sa o rectific
Iulian
-

17 august 2018 at 15:12

    Buna ziua! Ati bifat declaratie rectificativa pe prima pagina.
    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:44

Buna ziua! Eu primesc urmatoarea eroare la incercarea de a-mi depunde Declaratia Unica: "Nu puteti introduce date in acest camp 1.1.B.2 Cheltuieli deductibile, exclusiv contributii sociale obligatorii. A fost introdusa singura valoare acceptata: 0 . " Asta ar fi o rectificativa, pentru ca am depus la termen , dar avand PFA si PFI , le-am depus separat; apoi mi s-a spus ca trebuie sa dau click pe Adaug Venit si sa le depun impreuna. Am incercat, am scapat de eroarea amintita mai sus, dar am primit mail cu "Eroare cautare XML/ZIP in PDF sau XML... Nu stiu cum sa procedez, ma puteti ajuta? Numai bine,
Adriana
-

17 august 2018 at 10:35

Fisierul incarcat de dumneavoastra, corespunzator declaratiei unice, are urmatoarele erori: cif PDF (1850728297309) diferit de cif specificat la depunere (2860504297326) In acest caz trebuie sa corectati datele inscrise, sa validati din nou formularul, sa-l salvati si sa-l retransmiteti CE TREBUIE SA FAC ?
diana
-

31 iulie 2018 at 21:42

Buna seara, Am depus declaratia online si am descarcat recipisa cu urmatorul mesaj: "Aţi depus o declaratie tip declaratie unica cu numărul de înregistrare INTERNT----------2018 din data de 31.07.2018 pentru perioada de raportare 12 2018 pentru CIF: ------------- Nu există erori de validare." Se poate considera aceasta recipisa ca o confirmare a depunerii declaratiei sau mai exista alti pasi de urmat? Multumesc !
George
-

31 iulie 2018 at 17:07

    Buna seara! Declaratia este depusa corect. Nu mai trebuie sa faceti nimic.
    Constantin
    -

    31 iulie 2018 at 17:24

daca sunt angajat deja si realizez din lucru manual venit sub plafonul de 12 salarii, trebuie sa platesc impozit pe profit ?
costache
-

31 iulie 2018 at 15:51

buna seara. cum se incarca declaratia unica in SPV ?
catalin
-

31 iulie 2018 at 15:40