CASS – Contribuția de asigurări de sănătate, pentru perioada 2018-2023.

Actualizare 15 Decembrie 2023

Prin Ordonanța de Urgență nr. 115 din 15.12.2023 s-a introdus prevederea prin care la calcularea plafoanele de CAS și CASS se utilizează salariul minim pe economie de 3.000 lei pentru întreg anul 2023.

Contribuabilii care au depus declaratia unica cu venitul estimat, după data de 1 octombrie 2023, si au calculat plafoanele de contribuții la nivelul salariului minim de 3.300 lei trebuie sa depună declaratia rectificativă.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS

CASS este cea mai importanta contribuție pe care un contribuabil o plătește la bugetul de stat. Plata contribuției oferă asigurare de sănătate. deci dreptul la tratamente in spitalele publice in cazul unei afecțiuni care afectează capacitatea de munca.

CASS este mult mai importanta decât contribuția la pensie, pentru ca fără sănătate nu se mai ajunge la pensie.

Din păcate, din punctul de vedere a guvernului, CAS (contribuția le pensie), este contribuția cea mai importantă, pentru ca din plata aceste contribuții guvernul plătește pensiile speciale, încasate de către persoanele care au lucrat in instituțiile de forță, dar si pomeni electorale…

Cine are obligația de a plăti contribuții sociale de sănătate

Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, contributia asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

  • a. venituri din salarii si asimilate salariilor,
  • a1.venituri din pensii
  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii de titluri, dobanzi, criptomonede )
  • h. venituri din alte surse,

Observatie! Nu fac obiectul acestui articol veniturile din salarii si asimilate salariilor si nici veniturile din pensii; in acest caz angajatorul este obligat la calculul, declararea si plata contributiei de sanatate.

Important. Persoanele care obțin venituri din salarii (si plătesc CASS la salariu), datorează CASS si pentru veniturile de mai sus daca venitul încasat depășește plafonul minim.

Atenție! În perioada 2018-2023 contribuția obligatorie pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) nu a fost deductibila la calculul venitului net in sistem real de către activitățile independente (PFA, II, IF, Profesii Liberale). Începând cu anul fiscal 2024, CASS redevine cheltuiala deductibila la calculul venitului net in sistem real.

ContApp- solutia completa pentru PFA si profesii Liberale

Plafoanele de venituri de la care se datoreaza CASS

Plafoanele de venituri au fost prevăzute in modificarea codului fiscal din 2018 si modificate in 2023, prin adăugarea a două plafoane obligatorii de 6 si de 24 de salarii.

AnulSalariul minim6 salarii12 salarii24 de salarii
20233.00018.00036.00072.000
20222.55015.300*30.600
20212.30013.800*27.600
20202.23013.380*26.760
20192.08012.480*24.960
20181.90011.400*22.800
*Plafonul de 6 salarii a fost optional in perioada 2018-2022, dar este obligatoriu din 2023.

Încadrarea in plafonul anual de cel putin 6/12/24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:

  • venitul net sau norma de venit din activitati independente,
  • venitul brut din contractele de activitati sportive,
  • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
  • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
  • venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc). In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele distribuite si incasate dupa data 1 Ianuarie 2018;
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse,

Important! – Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Observatie! Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat datoreaza CASS daca obtin venituri peste plafon de categoriile de venituri descrise mai sus, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.

Contribuabilii care estimeaza un venit cumulat mai mare de 6/12 salarii brute sunt obligati la plata CASS. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a cel putin 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii sau de catre platitorul de venit, prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei anuale de calcul.

Procentul de contributie este de 10%

Exemplu CASS 2023.

Pentru 2023 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 3.000 lei brut pe luna, respectiv 36.000 lei anual.

Daca un contribaubil estimeaza un venit net mai mare de 18.000 lei este obligat sa se asigure in sistemul de asigurari de sanatate si datoreaza CASS.

In exemplul nostru contribuabilul estimeaza un venit net de 50.000 lei. Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

36.000 lei x 10% = 3.600 lei pentru venitul estimat din 2023

Pentru anul 2023 termenul de plata a contributiei de sanatate este de 25 mai 2024.  Poti sa platesti oricand contributia pana la acea data, din una sau mai multe plati. In acest termen nu se calculeaza dobanzi si penalitati.

CASS cu retinere la sursa

Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, din contracte de activitate sportiva stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul si retine contributia la sursa.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declaratia unica, pana la data de 25 mai inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Pentru anul 2023, declaratia unica se depune pana la data de 25 Mai 2023.

Obligatia de a depune declaratia unica pentru plata CASS

Contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei unice daca nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pe fiecare sursa si/sau categorie de venit, este sub nivelul a 6 salarii  minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, dar  venitul net cumulat din mai multe surse este cel putin egal cu 6 salarii  minime brute  pe tara.

Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa), estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii  minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna  declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Contribuabilii al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza peste baza minima de calcul isi pot recalcula contributia datorata pe anul in curs, prin depunerea declaratiei unice, oricand pana la data termenului legal de depunere a acesteia.

Totul despre declaratia unica in acest articol.

Perioada pentru care esti asigurat la sanatate

Persoanele care sunt obligate sa se asigure la sănătate prin declaratia unica sunt asigurate de la data depunerii declaratiei pana la data de 25 mai a anului urmator.

Dovada calitatii de asigurat (cf Ordinului CNAS nr. 1549/ 2018 )

  • actul de identitate valabil la data solicitarii – original+copie
  • declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Indexul de incarcare al acesteia (recipisa), descarcate din mesageria spatiului virtual creat pe site-ul ANAF. Daca nu mai apar mesajele in SPV, atunci se poaye solicita un duplicat al declarației unice – vezi aici cum se procedeaza.

Termenul de plata a CASS 2023

  • Termenul de plata a CASS optional din Declaratia unica 2023 este 25 mai 2024;

Gasesti contul IBAN unic pentru plata CASS 2023 aici.

Serviciile publice de sanatate nu sunt conditionate de plata CASS. Termenul de plata pentru declaratia depusa in cursul anului 2023, este 25 Mai 2024. Pana la acest termen poti plati intr-o singura transa sau in mai multe, CASS datorata.
Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul „Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

309 comentarii

Buna ziua. Sunt pensionar si PFA impozitata la venit real . In 2018 am realizat un venit de 2000 lei iar in anul 2019 nu am avut venit si vreau sa radiez aceasta activitate. Trebuie sa platesc CAS si CASS pentru 2018 ? Cum completez Declaratia Unica ? Multumesc.

Georgeta
-

24 februarie 2019 at 5:42

Buna ziua, vreau sa depun DU pentru 2018(am realizat un venit de 23000 lei) si am estimat in 2019 un venit de 25000 lei. Vreau sa obtez pentru plata CAS si CASS la venitul minim de 24960 lei. Daca platesc anticipat pana la 31.12.2019 toate sumele ce bonificatie trec in declaratie? Anul precedent am platit CAS la Casa de Pensii iar CASS, prin declaratie suma de 1140 in luna mai 2018. Sunt persoana fizica, activitati independente in sistem real. Va multumesc

GABRIELA
-

22 februarie 2019 at 10:39

Am înființat în Mai 2018 PFA când trebuie sa depun declarația unica pentru veniturile obținute pentru anul 2018 ,până la 15 martie? sau trebuia sa depun în 2018 o declarație informativă pentru 2018 în anul 2018 și acum in 2019 depun pentru 2019 având că baza veniturile realizate în 2018? Mulțumesc

Viorel Georgescu
-

16 februarie 2019 at 15:25

    Buna ziua! Pentru 2018 trebuia sa depuneti o declaratie estimativa. In 2019 se depune o definitivare a veniturilor din 2018, dar nu pentru toate veniturile. Pentru PFA in sistem real se depune si estimativ (31 Iulie 2018) si definitivat (15 Martie 2019).

    Constantin Cozma
    -

    18 februarie 2019 at 14:53

1. Pentru anul 2018 am estimat pt. CASS venituri din investitii (dobanzi + dividende) peste plafonul minim (declaratie depusa in 13.07.2018) si am platit CASS aferent. Care este data pana la care mai pot avea calitatea de asigurat, si ce demersuri trebuie sa mai fac pentru a beneficia de aceasta?

2. Pentru anul 2019, in cazul veniturilor din dobanzi, pt. estimarea incadrarii in plafonul minim pt CASS, se iau in calcul doar veniturile estimate a fi incasate in cursul anului 2019 (ian-dec.)? Se calculeaza veniturile brute sau nete (avand in vedere ca bancile retin impozitul)? In cazul in care se declara venituri peste plafonul minim, sau sub plafonul minim, dar cu optiunea platii CASS pt 6 luni, pe ce perioada este posibila obtinerea calitatii de asigurat, ce demersuri mai trebuie facute si in ce termene?

3. Pentru 2019, daca se obtin doar venituri din investitii (dobanzi, dividende), indiferent daca depasesc sau nu plafonul minim de 12 salarii, este obligatorie declararea acestora si plata CAS?

Alexandru
-

8 februarie 2019 at 15:56

Bună ziua avem un PFA din 2009 pe numele lui băiatul meu și în 2018 am primit decizii de impunere cu plata cas pentru 2012–2013–2014–2015 cumulate in valoare de aproximativ 10 000 de lei. Am suspendat pfa-ul in 16oct 2018.va rugăm să ne ajutați este peste puterea noastră să plătim atâția banii. Acum ne-a venit și decizia de penalizări și dobânda o sumă de 1300 de lei deci va rugăm să ne ajutați suntem blocați. Din oamenii fără datorii la stat ne-am pomenit deodată cu aceste datorii foarte mari aveam un PFA cu haine second-hand într-un orășel mic Otelul-Rosu jud CS și aveam un venit foarte mic și am fost la ziua cu toate până în momentul când am primit aceste obligații de plată multumim mult.

Popescu Eugenia
-

6 februarie 2019 at 8:06

Buna seara,am incercat sa trimit declaratiile unice 2018 si 2019 online, pentru o persoana fara venituri, dupa ce am am reusit SPV si am depus nr de inregistrare la ghiseul orasului,insa primesc mail ca declaratiile nu sunt validate sau ca prezinta erori,ce as putea face in acest caz?De ce nici un contabil nu se baga sa ajute chiar si contra cost?Am incercat si am vb cu mai multi contabili,si nu am primit inapoi niciun raspuns,multumesc!

Monica C.
-

5 februarie 2019 at 20:48

    Buna ziua! Nu aveti ce sa depuneti pentru 2018 in acest caz. Pentru CASS optional se depune o declaratie unica pentru 2019. Sunteti asigurata de la data depunerii, 12 luni. Declaratia se depune online in SPV, pe CNP-ul persoanei fizice pentru care se doreste asigurarea. Un model completat al declaratiei gasiti aici:

    Constantin Cozma
    -

    6 februarie 2019 at 13:59

Buna seara!
Sunt medic si sunt pfa ca titular al unui cabinet medical individual si ma incadrez cu veniturile la plata cas si cass in 2018. As dori sa imi spuneti daca se va face o recalculare a cas(pensie), respectiv cass(sanatate) datorat pe 2018 functie de venitul net realizat comparativ cu cel estimat si deci va trebui sa platesc ceva in plus fata de cei 2280 ron platiti pt. cass in decembrie 2018.Va multumesc.
Diana Mihai

mihai diana
-

3 februarie 2019 at 15:35

    Buna ziua! Daca ati obtinut un venit net peste plafon (22.800 in 2018), platiti fix 2.280 lei la sanatate si 5700 lei la CAS. La CAS puteti alege o baza de calcul mai mare decat 12 salarii minime pe economie.

    Constantin Cozma
    -

    11 februarie 2019 at 19:56

Thanks a lot for this information. And for the pdf example of how to complete the declaratia unica for people fara venituri. Could you also do a help page on how to pay for (online) asigurare de sanatate?

Patrick
-

31 ianuarie 2019 at 11:40

    Please find the bank account list for your address here, open the list and do a search (ctrl F) for „5504”. You will find a bank account with 24 digits named „Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire”. You have to send the amount due as CASS in the bank account.
    For example for Bucharest, sector 1 the bank account is RO36TREZ7015504XXXXXXXXX.

    Constantin Cozma
    -

    11 februarie 2019 at 19:37

Buna ziua,

Sunt angajat cu norma intreaga la o companie de IT. In timpul liber prestez servicii de consultata (caen 6202) ca pfa.
Ma lovesc de raspunsuri diferite din surse diferite; trebuie sa platesc cas si cass daca depasesc pragul de 12 salarii?

Multumesc

Claudiu
-

29 ianuarie 2019 at 11:52

    Buna ziua! Daca venitul net depaseste 12 salarii minime pe economie platiti CAS si CASS, chiar daca sunteti salariata pentru veniturile obtinute ca PFA.

    Constantin Cozma
    -

    11 februarie 2019 at 18:46

    Detin ai eu un PFA pe 6202.
    Daca vreti detalii exacte ma puteti suna la 0758.067834 – Robert

    ROBERT - 0758067834
    -

    30 martie 2019 at 12:06

Buna ziua,ma numesc Craciun Mihaela si am o intrebare in legatura cu contributia la asigurarea de sanatate:pentru anul fiscal 2018 am platit lunar suma de 190 ron desi sunt persoana care nu realizeaza venituri.nimeni de la anaf constanta nu m-a informat in legatura cu normele in vigoare.am aflat astazi de la cass constanta ca trebuia sa platesc doar 6 luni pentru a fi asigurata 12 luni,adica doar 1140 ron in loc de 2280 ron.care este modalitatea ca suma de 1140 ron platita in plus sa-mi fie reportata pentru anul 2019 ?va multumesc pentru raspuns.

CRACIUN MIHAELA
-

29 ianuarie 2019 at 10:45

    Buna ziua! Trebuia sa depuneti declaratia unica, in loc de 604, (aceasta a fost depusa la inceputul anului). In declaratia unica alegeati persoana fara venit si vi se calcula automat contributia cu baza de calcul pe 6 luni. Nu stiu ce se mai poate face acum. Mergeti la ANAF si intrebati.

    Constantin Cozma
    -

    11 februarie 2019 at 18:45

Buna ziua. Va rog sa imi dati un sfat. In 2018 singurele mele venituri au fost din pariuri sportive si figurez ca neasigurat neplatind nici o contributie. Daca m-as angaja acum, as fi asigurat automat din momentul angajarii / dupa primul salar / sau cand anume? Nu as vrea sa platesc cei 1248 Ron inutil dar cred ca am nevoie de un consult medical imediat ce nu necesita prea multa asteptare. Ce solutii am? Multumesc anticipat.

Alin
-

22 ianuarie 2019 at 19:07

Nu sunt salariat. Obțin venituri din chirie și arendă, care cumulate sunt sub plafonul de 12 salarii minime brute. Cum plătesc CASS pentru 2019? Depun declaratia unica cu venitul din chirie si mă inregistrez in sistemul de asigurari sociale de sanatate pana la termenul legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara? În cazul acesta, la venitul din arendă se mai reține de către arendaș CASS la sursă?

Adrian
-

21 ianuarie 2019 at 15:03

    Buna ziua! Depuneti declaratia Unica asa cum spuneti dvs. Venitul din arenda se retine de arendas.

    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 18:03

am incasat pe PFA in anul 2018 5000 lei pentru activitate financiara,si sunt salariata.Ce trebuie sa platesc pentru anul 2018.

lidia alexe
-

21 ianuarie 2019 at 15:01

    Buna ziua! Platiti 10% din venitul net realizat, ca PFI sau ca PFA, nu stiu daca si unde sunteti inregistrata. Depuneti declaratia unica pana la data de 15 Martie 2019.

    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 16:54

Buna ziua,
Dupa 25 de ani de locuit in Canada si dupa ce am ramas singur (vaduv, fara copii) ma gandesc sa intorc in Romania, acum cand sunt deja pensonar. Am deja o imagine destul de completa despre ce este necesar sa ma repatriez, insa nu sunt deloc lamurit (nu am gasit nimic on-line) despre asigurarea medicala:
– obligatoriu sa o fac ?
– daca da, aprox. care este costul unei polite de asig. medicala ?
– asigurarea este de stat sau privata ?

Multumesc,
F.Oprea

F.Oprea
-

7 ianuarie 2019 at 2:24

    Buna ziua! In cazul dvs, in care banuiesc ca sunteti asigurat in CANADA si acest lucru nu va ajuta in Romania, deci ati fi persoana fara venituri – puteti sa va asigurati in sistemul public de sanatate din Romania si sa platiti 10% din 6 salarii minime brute pe economie = 1248 lei in 2019; pentru asigurare la stat.

    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 15:42

Buna ziua!
Am revenit cu o precizare,persoana ce urmează a fi asigurata nu arePFA,deci va rog sa ignorați mailul trimis cu câteva minute în urmă. Mulțumesc.
Nicola

AURA NICOLA
-

3 ianuarie 2019 at 8:34

Bună ziua!
Va rog mult indrumati-mă ca sa pot avea asigurare medicala cât de urdent ptr.persoana fără venituri. Nu mă descurc prea bine cu mediul virtual și e vorba de o problema3urgenta de sănătate. Mulțumesc anticipat.
Aura Nicola

AURA NICOLA
-

3 ianuarie 2019 at 8:23

    Buna ziua! O persoana fara venituri se poata asigura in sistemul public de sanatate prin depunerea declaratiei unice si plata contributiei la nivelul de 6 salarii minime pe economie = 1248 lei pe an in 2019. Persoana este asigurata de la data depunerii declaratiei. Plata se poate face pana la data de 15 Martie 2020. Mergeti la ANAF si depuneti declaratia unica daca e urgent. Formularul pe 2018 este aici, (pentru 2019 inca nu a aparut): https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/DU_PF_OPANAF_1155_2018.pdf

    Constantin Cozma
    -

    3 ianuarie 2019 at 9:24

Dacă am venituri doar din dividende… Și le repartizez in 2019…si reoartizez o suma mai mica decât 24960… Deci sub plafonul de 12 sal min brute.. Pana când trebuie sa depun declarația unica?

Andera
-

1 ianuarie 2019 at 8:02

    Pentru dividende depuneti declaratia unica daca incasati peste plafonul de 12 salarii minime pe economie – 24.960 lei in 2019. In situatia descrisa de dvs nu depuneti DU.

    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 15:11

In legatura cu punctul 4 „Bonificatie se acorda doar pentru CASS platit la baza de calcul integrala, de 12 salarii minime pe economie.” Nu gasesc temeiul legal prin care cei care platesc CASS redus la baza de 6 salarii minime nu beneficiaza de bonificatie… Este oare din cauza diferentei ca „pot opta” sa plateasca dar nu sunt obligati?

teo
-

14 decembrie 2018 at 0:06

Bună ziua!
În 2018 am realizat venituri în sumă de 500.000 Lei. Nu sunt PFA, nici SRL, nu am contract de muncă. Sunt doar un cetățean cu obligații. Veniturile sunt exclusiv în categoria ”Alte Venituri” în declarația unică pe care o voi completa luna viitoare (Ianuarie 2019 pentru anul 2018). Vreau să achit zilele acestea toate taxele pentru acest an. Nu sunt asigurat și nu am contract cu casa de pensii. Ca obligații de plată am:
1 – Impozit 10%, adică 50.000 Lei;
2 – Sănătate – nu știu dacă sunt obligat chiar dacă nu vreau și nu știu nici dacă este sau nu plafonat superior;
3 – Pensii – nu știu dacă sunt obligat chiar dacă nu vreau să fiu pensionar și nici dacă este plafonat superior.
4 – Conform ordinul 2937 din 23 Nov. 2018 s-a creat un cont unic, dar eu nu am depus niciodată declarații întrucât sunt tânăr și acesta e primul an în care realizez și urmează să declar venituri și CNP-ul meu nu figurează la ANAF. Este corect să virez toți banii în contul care are codul 5504 și se tremină nu 9 x-uri, sau x-urile se înlocuiesc cu cifre din CNP?

Vă rog să îmi răspundeți la punctele 2, 3 și 4.

Sandu
-

1 decembrie 2018 at 8:38

    Buna ziua! Daca veniturile obtinute sunt in forma continua sunteti obligat sa va inregistrati la Registrul Comertului cu PFA sau SRL. La veniturile realizate de 500.000 lei in opinia mea, trebuie platit si TVA, pe langa CAS si CASS si impozit pe venit (depinde de caz). Daca doriti sa lamuriti aceste aspecte intr-o sedinta de consultanta va rugam sa ne cereti o oferta – [email protected]

    Constantin Cozma
    -

    5 decembrie 2018 at 11:49

Buna ziua. Daca sunt salariat si am un depozit bancar trebuie sa platesc cass dupa venituri din dobanzi? (Nu am alta venituri doar salarul). Multumesc

Lenna
-

27 noiembrie 2018 at 17:18