Punct de vedere înaintat Ministerului de Finanțe

Actualizare 27.09.2023

Modificările propuse la Codul fiscal in ceea ce privește veniturile din activități independente au fost aprobate, fără a tine cont de solicitările de mai jos si de alte solicitări transmise Ministerului de Finante de către cei vizați.

Pe aceasta pagina voi actualiza periodic cu datele statistice publicate de instituțiile publice impactul modificărilor aprobate.

LunaPFA activePFA infiintatePFA radiate
Septembrie 2023
Octombrie 2023
Noiembrie 2023
Decembrie 2023
Ianuarie 2024
Februarie 2024
Martie 2024
Aprilie 2024
Mai 2024
Iunie 2024
Iulie 2024
August 2024
Septembrie 2024
Octombrie 2024

Actualizare 21.09.2023

Propunerile au fost înregistrate în cadrul Ministerului Finanţelor, biroul de informare publică cu nr. 660.112/2023, conform procedurii standard.

Punct de vedere transmis în data de 20.09.2023

Dle Ministru, stimați decidenți,

Va scriu din partea unei comunități formate din 15.000 de persoane care desfasoara activitati independente organizate ca PFA, II, IF  si Profesii Liberale. 

Prin acest mesaj doresc sa va fac cunoscut impactul dezastruos al propunerilor de modificare la Codului Fiscal, care vor conduce la radierea a sute de mii de activități independente, dacă vor fi aprobate.

Proiectul de lege pentru modificarea Codul fiscal, din 19.09.2023, propune măsuri foarte dure si disproportionate pentru PFA și Profesiile Liberale:

  • se impune un plafon de 6 salarii minime brute si un plafon de maxim 60 de salarii minime brute pentru plata CASS,
  • a doua măsura cu impact negativ – veniturile din activități independente pentru calculul CASS nu se mai cumulează cu celelalte venituri, astfel, dacă titularul PFA obține si venituri din dividende/dobânzi/chirii se plătește separat CASS la aceste venituri. In final, un titular de PFA poate ajunge sa plateasca CASS la nivelul a 84 de salarii.
  • reprezinta o masura disproportionata, pentru ca, spre exemplu, la microîntreprinderi care obțin venituri sub plafonul de 60.000 euro nu s-a schimbat nimic cu excepția unor activități care trec la impozitul de 3%.

Consecințe ale măsurilor propuse:

  • se vor radia sute de mii de PFA-uri si Profesii Liberale, si mai ales acelea care obtin venituri peste plafonul de 12 de salarii si mai ales acele activitati platesc CAS si CASS la nivelul a 24 de salarii, cat este in prezent. Cu atât mai mult, daca obțin si venituri din alte surse: chirii/dividende/investiții;
  • se vor pierde sute de mii de contribuții sociale plătite de aceasta categorie de antreprenori;
  • Bugetul de stat va pierde contribuabilii cei mai corecți și cei mai buni platitori,  (acești contribuabili răspund cu bunurile proprii);
  • obiectivul de a încasa mai mulți bani la bugetul de stat nu se va realiza, ba chiar se va încasa mai puțin în 2024 decât în 2023 de la aceasta categorie de antreprenori, pentru ca opțiunea acestora este optimizarea fiscală in noile conditii;
  • sunt pedepsiți tocmai antreprenorii care au plătit mai mult în ultimii 6 ani, de cand sunt “facilități fiscale”, spre deosebire de alte forme de organizare, (PFA a plătit impozit de 10% din venitul net și CAS/CASS la plafonul de cel puțin 12 salarii);
  • creste inutil complexitatea declaratiei unice si se da peste cap toata logica si viziunea acestei declarații, care avea rolul de a cumula/globaliza veniturile realizate și astfel fiecare contribuabil sa plătească impozit si contributii sociale în mod echitabil;

În concluzie, măsurile propuse sunt măsuri inutile și anti liberale, care nu vor aduce beneficii niciunei părți.
Va rugam sa evaluati revenirea la modul de calcul al contribuțiilor sociale din prezent, care este optim pentru aceasta categorie de antreprenori și pentru interesul public. 

Va multumim!

Constantin Cozma
Economist si Antreprenor
––––––––––––-                                         
Tel: 0724 331 977; 
[email protected]

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

5 comentarii

Vorbeste lumea ca cica Mistretul, am mancat niste carnati de Plescoi pe adresa nr. 660.112/2023, conform procedurii standard. Dupa urmele de zacusca, ar parea ca a avizat negativ si vrea sa mearga mai departe cu biciul pe pfa/ii/if/pfi dar a ragait ceva de genul „da ca mah, pfa astia nu pot sa mute profitul lor pe drepturi de autor? asa prosti sunt, pe drepturi de autor au marja 40% si intra la pragurile mici, ha, ha, ha.

Povestea zice ca asa ar fi, cei cu pfa isi vor factura pe pf drepturi de autor (texte scrise de ei pe Facebook pt. a face reclama la PFA) si asa muta tot profitul PFA pe drepturi de autor. E bine! Mai bine ca inainte. Sunt bune masurile.

gigi kent
-

25 septembrie 2023 at 14:06

Excelent. Multumim! Urmaresc pe FB „evolutia” proiectului de lege, multumim pentru informarea la zi.
Multi fac lobby in interesul firmelor, dar nimeni pentru cei cu activitati independente, in afara de Dvs.
Unde se poate semna acordul nostru? Un link?

Emese
-

22 septembrie 2023 at 7:41

As adauga o diferentiere intre cei care sunt si salariati so contribuie din plin cu taxele pe salariu ar trebui sa beneficieze de niste plafoane reduse de impozitare la PFA (pe aceeasi logica mentuinata de dvs ca in acest moment se cumuleaza taxarea din PFA cu taxarea din chirii/investitii/dividende, etc).

Cosmin
-

21 septembrie 2023 at 20:28

    Plafonul de 60 de salarii trebuie se fie pe toate veniturile nu numai la PFA.

    Constantin
    -

    22 septembrie 2023 at 5:56

Multumim pt. actiune!

Radu
-

21 septembrie 2023 at 17:18