Declarația unică. Totul despre declaratia unică 2025.

Facebook
WhatsApp
Email

Modificări la Declarația Unică 2025

Modificările la Codului Fiscal, care privesc Declarația Unică, au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial prin OUG 128 din 07 noiembrie 2024.

Sunt câteva noutăți care schimbă radical modul de raportare a veniturilor realizate de catre persoanele fizice prin declarația unică, începând cu anul 2025.

Să le luăm pe rând:

  1. Se elimină complet obligația de a estima veniturile pentru anul în curs, prin eliminarea capitolului 2 din declarația unică.
    • Astfel, se înlătură o complexitate inutilă a formularului, care a complicat semnificativ declararea veniturilor și a chinuit pe toată lumea timp de șapte ani. Foarte bine!
    • Prin urmare, în 2025 vom declara veniturile realizate în 2024, dar nu vom mai completa veniturile estimate pentru 2025, pe care le vom declara în 2026.
  2. Începând cu 2026, ANAF va trimite declarația unică precompletată cu veniturile realizate de persoanele fizice, acestea fiind extrase din baza de date a ANAF.
    • Sunt sceptic cu privire la această măsură, deoarece este dificil pentru ANAF să stabilească precis veniturile realizate de contribuabil. Prin e-factura nu se transmit suficiente informații.
  3. Se introduce un paragraf care clarifică obligația de a plăti CASS la venituri zero sau la pierderi.
    • Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
    • Eu am susținut aceasta prevedere tot anul 2024, iar acum avem si text de lege, dar pentru veniturile din 2025.
  4. Se reintroduce posibilitatea ca persoanele care realizează venituri din activități independente și obțin pierderi sau un venit anual egal cu zero, să se asigure opțional la sănătate – în 2024, această opțiune nu a fost prevăzută în Codul Fiscal, probabil pentru că legiuitorul a considerat că CASS se va plăti oricum.
  5. Pentru calculul plafoanelor de contribuții sociale, se utilizează salariul minim brut în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile de plată.
  6. Nu se mai poate modifica, prin declarație rectificativă, decizia persoanei fizice de a asigura opțional la sănătate.

Important! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă vor fi aprobate, prevederile de mai sus vor fi valabile pentru veniturile realizate în 2025.

Formular PDF Declarația Unică 2025 (v1.0.1 din 13.02.2025)

.

Important! Plafoanele de contribuții sociale de 6, 12, 24 și de 60 de salarii, se calculează pentru întreg anul 2024 folosind salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, egal cu 3.300 lei. Astfel baza de calcul a contribuțiilor rămâne aceeași chiar daca salariul brut s-a modificat după data de 25 mai 2024.

Taxe și contribuții datorate pentru fiecare an fiscal

Atenție! pentru veniturile obținute în 2024 se aplică prevederile Codului fiscal din 2024. Modificările aduse codului fiscal spre sfârșitul anului 2024 afectează veniturile obținute în cursul anului 2025.

Capitole Declarația Unică

Anul declarației unice este anul în care formularul PDF a fost publicat pe site-ul ANAF (vezi mai sus).

Declarația Unică 2024Capitolul I. Venitul realizat din 2023, definitivare – termen 27 Mai 2024
Capitolul II.Venitul estimat pentru 2024, estimare – termen 27 Mai 2024
Declarația Unică 2025Capitolul I. Venitul realizat din 2024, definitivare – termen 26 Mai 2025
Capitolul II. Asigurare opțională la sănătate pentru anul 2025

Venituri declarate prin Declarația Unică

Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2024 și/sau estimează pentru 2024:

  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
  • h. venituri din alte surse

În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează:

  • la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2024;
  • la capitolul 2, CASS opțional pentru persoanele care nu sunt asigurate în 2025;

Atenție! NU se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite si contribuții sociale de catre platitorul de venit.

În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.

Secțiuni noi în Declarația Unică 2025

CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2024

  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale de catre succesorii unei entitati ca si-a incheiat existenta – radiere. (cf. art.90 alin.(4) din Codul de procedură fiscală)
  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale dupa anularea dreptului de a corecta obligațiile fiscale (anularea rezervei verificării ulterioare, conform Codului de procedură fiscală, cf art 105)
  • s-a eliminat optiunea de a raporta veniturile din cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria de activitati independente;
  • s-a introdus camp pentru compensarea limitata a pierderilor fiscale -70% din venit;
  • la sectiune 3, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru stabilirea:
    • 2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b)
    • 2.2. CASS datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h)
  • la sectiune 4, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru:
    • SUBSECȚIUNEA 4.1: Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile
    • SUBSECȚIUNEA 4.2: Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile
  • s-a introdus SECȚIUNEA 5: Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din drepturi de proprietate intelectuală, impus în sistem real
  • s-a introdus SECȚIUNEA 6: Stabilirea impozitului aferent diferenței de CASS stabilită în minus rezultată în urma recalculării potrivit art.174 alin.(7) din Codul fiscal

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE DATORATĂ DE CĂTRE PERSOANELE FIZICE CARE OPTEAZĂ PENTRU PLATA CONTRIBUȚIEI PENTRU ANUL 2025

Important! Incepand cu anul 2025 nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara dupa inchierea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

A. Încep în cursul anului fiscal să desfășor activități independente, altele decât cele din contracte sportive încheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare

B. Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior

C. Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior

D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) – h) din Codul fiscal

E. Sunt persoană fără venituri

F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS

Baza minima de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie rezulta CASS datorat = 2.430 lei

Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2024

Nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2024. Legea bugetului de stat nu prevede bonificatii.

Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2025

Prin declarația unică 2025 se stabilește obligații de plată aferente veniturilor realizate in 2024.

Pentru 2024 se datoreaza contributii, dupa cum urmeaza:

  • CAS se datoreaza daca venitul net depaseste plafonul de:
    • 12 salarii = 39.600 lei x 25% = 9.900 lei
    • 24 salarii = 79.200 lei x 25% = 19.800 lei
  • CASS se calculeaza diferentiat, in functie de categorie de venit, astfel:
    • pentru veniturile din activitati independente baza de calcul a CASS este venitul realizat dar nu mai mult de 60 de salarii. Prin urmare CASS datorat este intre 1 lei si 19.800 lei;
    • pentru celelalte venituri, de la litera c-h, baza de calcul a CASS se calculeaza la plafonul depasit de venitul net, anume 19.800/39.600/79.200 lei;
    • Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2024.

CASS opțional prin Declarația Unică 2025

Persoanele care se regăsesc într-una din categoriile de mai sus (A-F), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, prin completarea capitolului II din declarația unică.

Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2024, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

  • 4.050 ei x 6 luni = 24.300 lei;
  • 24.300 lei x 10% = 2.430 lei contribuție de plată pentru 2025 (termenul de plata este 25 mai 2026);

Când începe și când încetează calitatea de asigurat.

Calitatea de asigurat începe la momentul depunerii în anul curent a declarației unice cu CASS datorată la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie și încetează la data la care expiră termenul legal de depunere a declaraţiei, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..”. Declaratia trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.

Termen de depunere Declarația Unică 2025

  • Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2025 este 26 mai 2025.

Termen de plata pentru obligațiilor din Declarația Unică 2025

  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2024 este 26 mai 2025.
  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2025 este 25 mai 2026.

Plata se poate realiza si pe ghiseul.ro , cu OP online sau la ghiseul bancar, in contul unic IBAN de la domiciliul fiscal al persoanei fizice – gasiti contul aici.

Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking) – selectati sectiunea dedicata de plati la buget:

  • Beneficiar: Bugetul de stat
  • Cod fiscal: CNP-ul dvs
  • Suma de plata
  • Detalii plata: CAS/CASS/impozit 2024
  • Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic

Puteti plati obligatiile din orice sursa: contul/cardul PFA, contul/cardul personal sau al oricarei alte persoane.

Linkuri utile

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

602 comentarii

Buna ziua. As dori o lamurire in privinta bazei de impozitare a CASS. Am activitate doar pe bursa si in 2023 am facut 50000lei profit dar si 5000lei pierdere. Cind completez formularul, trec toata suma de 50000lei sau scad intii pierderea si atunci baza de calcul este 45000lei? Va multumesc
Teodor Kilaiditis
-

4 martie 2024 at 12:07

Buna ziua, Cu scuzele de rigoare va supun atentiei o speta ,cu rugamintea pentru cei cunoscatori in domeniu sa-si expuna o parere asupra ei: Recent m-am trezit cu o poprire pe cont de la ANAF din cauza unor Contributii de asigurari sociale de sanatate aferente declaratiei unice, aparent neachitate, cu scadenta in Mai 2021. Eu sunt angajata la aceeasi firma din Octombrie 2020, nu am avut niciodata PFA sau alta forma de societate in numele meu si nici nu am avut persoane in ingrijire. Cum pot sa aflu de unde vin aceste contributii neachitate? Am verificat aspectul acesta cu firma la care inca sunt angajata din 2020 si cei de la Resurse umane spun ca nu au legatura cu ei, trebuie sa fie legate de altceva sau, posibil, o eroare din partea celor de la ANAF. Multumesc, Anca P.
Anca Pirva
-

15 februarie 2024 at 13:39

Veniturile din cripto sunt la alte surse nu la venituri din investitii. Vedeti art. 114, 2 , (m) unde la alte surse sunt cele din cripto ... Nu le considera investitii si nici tituri de valoare si nici derivate. Nu aplica pierderi pe ele, la banca iti inchid contul daca ai tranzactii din cripto DAR ... vor sa te impoziteze. Impoziteaza "surprize guma Turbo". Nu recunosc valoarea sau ca ar fi ceva dar vor si ei ceva din ... nici ei nu stiu din ce. Din alea aparute tocmai ca sa nu dai taxe si impozite ;) Genial.
Ciulac
-

3 februarie 2024 at 17:33

Buna ziua! Daca sunt persoana fizica si inchiriez unui chirias persoana juridica mai trebuie sa completez declaratia unica aferenta anului 2024?Pentru anul 2023 am depus declaratia in 2023, acum nu am rectificativa pt 2023 si am platit cei 10% impozit pe venitul din chirii.
iliescu gabriel
-

2 februarie 2024 at 7:18

Buna ziua Am un portofoliu de actiuni pe BVB cu firme strict din Romania. Ne referim la anul fiscal 2023, unde impozitul de 1% sau 3% se retine la vanzarea actiunii. Daca am primit dividende de 30000 lei si am pierdere din vanzari actiuni de 28000 lei, mai platesc CASS? Profit: 30000 – 28000 = 2000 lei Teoretic sunt sub plafon de 6 salarii CASS daca se ia venitul per total si nu pe categorii separat (de exemplu pt dividende separat de tranzactii actiuni). Daca puteti va rog sa ma lamuresti, se plateste CASS in situatia data? Multumesc!
flo
-

11 decembrie 2023 at 12:38

Bună ziua. Sunt o persoana fără venit și vreau sa depun declarația unica pentru asigurare de sănătate. Am înțeles ca suma care trebuie plătită este 1800 de lei. As dori sa știu cât din aceasta suma trebuie sa plătesc când depun declarația.?Pot sa plătesc acum doar 300 de lei? Am înțeles ca suma de 1800 trebuie plătită pana în data de 25.05.2024. Mulțumesc
Ionela
-

21 octombrie 2023 at 14:15

    Buna ziua! Aveti aici raspunsuri la intrebarile dvs – https://contapp.ro/blog/cass-optional-contributia-optionala-la-sanatate/
    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:02

Buna ziua! Sunt persoana fizica (neautorizata) momentan pensionara de invaliditate si incasez niste subventii de la APIA pentru niste terenuri agricole, am primit de la ANAF instiintare ca datorez contributii pentru veniturile de la APIA pentru anul 2018. Sunt impozabile aceste venituri?
Erika
-

28 septembrie 2023 at 10:24

    Buna ziua! Subventiile APIA nu sunt impozabile, dar daca daca încasați subvenții, înseamnă ca aveți o exploatatei agricola care genereza venituri impozabile. Ati depus declaratia unica pentru aceste venituri din agricultura.
    Constantin
    -

    11 octombrie 2023 at 7:36

Buna ziua! Sunteti draguti sa-mi spuneti de unde se obtine o declaratie pe venit pentru persoana fizica angajat? Va multumesc anticipat!
Eugenia
-

2 august 2023 at 11:18

    Buna ziua! Intrati in SPV angajat si la Solicitari cereti Adeverinta de venit.
    Constantin
    -

    2 august 2023 at 11:32

Daca am estimat in anul 2022 venituri mai mici dacat cele estimate prin declaratia unica si astfel sunt sub plafonul de plata al CAS si CASS iar prin Declaratia pe anul 2023 am declarat veniturtile realizate de ce mai figurez cu obligatii de plata la CAS si CASS?
cris
-

30 mai 2023 at 17:11

Stimati Oameni buni, este pentru prima data cand, regasesc in acelasi loc reunite, toate instructiunile clare, pentru descarcarea, completarea si trimiterea Declaratiei unice! Va multumesc! Cinste dumneavoastra, adevarati profesionisti!
Voiculescu Madalina Irena
-

19 mai 2023 at 15:50

Buna ziua, Dupa ce am depus declaratia unica am gasit in contul meu ANAF la creante suma datorata pentru impozit dar nu apare si suma de plata pentru CASS acolo. Imi spuneti va rog cum fac sa platesc CASS?
Bogdan Popescu
-

30 aprilie 2023 at 4:45

Va rog sa imi spuneti daca trebuie depusa declaratia la Anaf pentru venitul obtinut din vanzarea drepturilor succesorale.
Florina
-

1 martie 2023 at 8:31

Am facut Contract de comodat auto, eu, persoana fizica si tot eu Cabinet(echivalent PFA). Chitanta/factura de motorina repatatii, etc (deductibile partial 50%) o inregistrez ca persoana fizica la benzinarie, Service etc. sau direct cu CIF pe Cabinet? Multumesc anticipat!
Cornel
-

28 februarie 2023 at 20:43

Am completat declaratia unica pe acest an si am observat ca la venitul estimativ (pentru chirii) nu se mai poate bifa casuta "Cote forfetare de cheltuieli" si ca urmare impozitul estimat se calculeaza pe tot venitul, in loc de 60% din acesta. Exista o reglementare noua in acest sens, sau este vreo problema cu formularul sau modul in care l-am completat?
Marton
-

8 februarie 2023 at 7:36

Buna ziua, Daca in anul 2023 obtin venituri din salarii, voi mai obtine venituri din drepturi de autor in suma de 400.000 lei (impozit la sursa 10% ) si venituri din strainatate peste 50.000 lei (impozitate in Bulgaria la sursa 10%) , mai platesc CAS si CASS sau TVA in Romania? Va multumesc !
Mihaela
-

14 ianuarie 2023 at 11:52

Buna ziua, Din 2023 se aplica cotele de 1%/3% fara compensarea pierderilor si instrumentelor financiare tranzactionate pe pietele internationale de persoane fizice prin brokeri inregistrati in strainatate? Sau ramane 10% cu compensarea pierderilor ca inainte?
Sebastian
-

4 ianuarie 2023 at 16:23

Buna ziua, In ianuarie 2022 am decis sa investesc in actiuni BVB Ro economii personale PF. Randamentul a fost negativ, aproximativ -2%. In acest caz este necesara depunerea declaratiei fiscale pt anul anterior? Puteti asigura suport contracost cu completarea acestei declaratii?Multumesc anticipat
Stefan Stoica
-

3 ianuarie 2023 at 12:42

Nu se pomeneste nimic, astfel cum se vorbea la inceputul anului, despre posibilitatea de a completa declaratia unica in format electronic nu numai in windows, dar si de pe device cu android, iOS ori macOS. Au ramas doar promisiuni?
Teo
-

25 decembrie 2022 at 18:24

    Nu am auzit pe nimeni sa promita ca declaratia se poate descarca si completa pe telefon, poate niste aplicatii care voiau sa castige clienti. Daca aveti MacOS introduceti incasrile si platile in aplicatia ContApp si puteti descarca declaratia gata completata. Vedeti aici- https://suport.contapp.ro/category/100-tutoriale-video.
    CONSTANTIN COZMA
    -

    25 decembrie 2022 at 19:08

      Daca am depus estimativ pe 2022, apoi in ian 2023 depun rectificativ al estimativului pt 2022 cand in sfarsit apare declaratia din 2023 mai trebuie sa declar si realizatul pe 2022 sau e indeajuns ceea ce am rectificat pe post de rectificativa?
      Letitia
      -

      11 ianuarie 2023 at 0:34

      Am un PFA din 2021 și nu am înregistrat venituri și as vrea sa'l închid. Care sunt pasii care trebuie urmați? Va mulțumesc frumos
      Dumbrava Stefania
      -

      25 ianuarie 2023 at 9:40

Daca sunt la norma pe venit, CASS si CAS se platesc daca norma depaseste plafonul de 12 salarii minime sau daca venitul meu real depaseste?
Stefan
-

8 decembrie 2022 at 11:56

    Buna ziua! Impozitul si contributiile se stabilesc in raport cu norma de venit nu in raport cu venitul realizat, care poate fi mai mic sau mai mare decat norma.
    CONSTANTIN COZMA
    -

    25 decembrie 2022 at 19:04

Am infiintai un PFA in 2009 si nu am activat in nici un fel , pana in prezent . Nu am depus nici o declaratie , nimic la ANAF . Mergand intr-o zi la ANAF pentru o alta problema , am avut surpriza neplacuta sa mi se comunice ca am de plata suma de 14000 de lei , ca si contributie " pentru pensie " ?! Pot face cerere la ANAF pentru anularea debitului ?
Adrian
-

25 noiembrie 2022 at 12:58

    Eu ce sa va spun, faceti cerere, clarificati-va situatia.
    CONSTANTIN COZMA
    -

    28 noiembrie 2022 at 16:04