Concedii medicale pentru activitati independente

Concedii medicale PFA. Articolul se adreseaza persoanelor fizice si activitatilor independente indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, II, FI, Profesii Liberale.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

  • Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata
  • Baza de calcul lunara maxima = 26.670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, persoanele fizice sunt obligate sa incheie contractul de asigurare cu Casa de asigurari de sanatate.

Important! Cf ordonantei de urgenta nr 30/2020 se suspenda obligatia indeplinirii termenului de de 6 luni pentru urmatoarele situatii.

Art XVI.(1) Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA . Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(2) În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin.(1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare.”

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

62 de comentarii

Buna ziua
Lucrez ca PFA. Platesc CAS si am contract si pentru indemnizatii de concediu cu CAS. Din indemnizatia de concediu medical se retine CASS si impozit? Va multumesc

loredana
-

11 octombrie 2023 at 11:49

Buna ziua.Detin un PFA, ca asistenta medicala.Am luat în sept concediu medical de la specialist, pt hernie discală, și totuși mă cheamă și la lucru, că nu are cine….colaborez cu medic de familie.E legal să îmi declar venituri pe perioada CM? Pot emite factura pe orele lucrate? Nu am găsit în legislație ceva clar și concret.Multumesc!

Ruja
-

18 septembrie 2023 at 13:50

    Buna ziua! Pai nu puteti lucra in concediul medical… ca nu este concediu, deci nu puteti factura.

    Constantin
    -

    18 septembrie 2023 at 20:30

Prin luna februarie a anului curent am incheiat ca PFA un contract de asigurare pentru concedii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari Alba si am platit contributia pentru tot anul 2023. Insa incepand cu luna asta m-am angajat cu CIM si va trebui sa reziliez contractul pentru concedii medicale. Doamna de acolo nu a stiut sa-mi spuna daca suma platita in avans imi va fi restituita si nici pe internet nu am gasit informatii despre asta. Mai am o sansa sa vad banii dati in avans?

Sergiu Turus
-

23 aprilie 2023 at 7:38