Concedii medicale pentru activitati independente

Concedii medicale PFA. Articolul se adreseaza persoanelor fizice si activitatilor independente indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, II, FI, Profesii Liberale.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

  • Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata
  • Baza de calcul lunara maxima = 26.670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, persoanele fizice sunt obligate sa incheie contractul de asigurare cu Casa de asigurari de sanatate.

Important! Cf ordonantei de urgenta nr 30/2020 se suspenda obligatia indeplinirii termenului de de 6 luni pentru urmatoarele situatii.

Art XVI.(1) Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA . Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(2) În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin.(1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare.”

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

62 de comentarii

Am un pfa cu norma de venit, cod caen 6202, consultanta in it. Am încheiat un contract cu casa de asigurări. Pentru concediu medical trebuie sa-mi suspend activitatea?

Laura
-

13 februarie 2023 at 16:48

Buna ziua. Sunt inginer geodez (profesie liberala) si urmeaza sa intru in concediu medical prenatal. Am stagiul de cotizare de 6 luni platit.
Intrebarea mea este daca pot avea venituri (pe perioada concediilor prenatal si postnatal) pana intru in CCC?
Multumesc

cata
-

26 ianuarie 2023 at 14:38

Buna ziua ,detin o II la care platesc contributii sociale / sotul va intra in concediul crestere copil / si am inteles ca sunt obligata sa.mi iau si eu minim 42 de zile de concediul medical postnatal pt ca altfel nu beneficieaza sotul de indemnizatie.Intrebarea e ,unde depun eu acel concediu poatnatal?

Nicoleta
-

3 ianuarie 2023 at 6:09

    Buna ziua! Concediul il acorda medicul de familie sau medicul specialist daca ati avut contract cu casa de sanatate pentru concedii medicale. Daca vi se cere il depuneti la dosarul cu cererea de indemnizatie pentru crestere copil.

    CONSTANTIN COZMA
    -

    8 ianuarie 2023 at 22:35

Am un II activitate suspendata. Fara contract CAS am avut fractura de platou tibial 3 luni imobilizare.
A platit CAS din mina aprox 1500 lei.
Puteam sa beneficiez de ceva?
Multumesc anticipat.

Mihai
-

23 iulie 2022 at 10:33

Bună ziua! ȘI EU DEȚIN UN CABINET PSIHOLOGIC SI SUNT ÎNSĂRCINATĂ IN 6LUNI JUMĂTATE UE AND SA NASC PE LA SF LUNII IULIE-ÎNCEPUTUL LUI AUGUST. SE POATE ÎNTRA ÎN PRENATAL? DACĂ DA, DE CÂND SI UND ETREBUIE SA MA ADRESEZ CU DOCUMENTAȚIA? MENȚIONEZ CA ULTIMII 2 AJI AM. PLĂTIT Cass și Cas. Mulțumesc!

Alina Ioana
-

10 mai 2022 at 6:19

Aceiasi situatie si la mine.Eu nu am reușit…mi-au zis cei de la casa de sănătate ca nu mi-l plătește nimeni

Iulia
-

12 ianuarie 2022 at 18:07

Buna ziua, am pfa și ctr cu casa de sanatate pentru concediu medical .
Momentan sunt însărcinată și medicul mi a recomandat concediu risc maternal in urma pb pe care le am .
Se poate obține acest concediu dacă nu sunt angajata ?
Mulțumesc

Ioana
-

12 ianuarie 2022 at 17:54

    In opinia mea nu se poate obtine, doar daca sunteti salariata ati fi putut. In schimb, puteti obtine concediul prenatal si postnatal. Intrebati si la CNAS.

    Constantin
    -

    13 ianuarie 2022 at 6:34

Doamne poate sa beneficieze de concediu de risc dacă este pfa?

Ioana
-

12 ianuarie 2022 at 17:49

Buna ziua! Am avut PFA urmand a suspenda activitatea in ianuarie 2020 pentru a intra in concediu de cresterea copilului. Acum in februarie urmeaza sa imi reincep activitatea insa am ramas iar insarcinata si urmeaza sa nasc in iunie. Intrebarea mea este: mai exista posibilitatea sa imi mai platesc pe cei 1% ?

Iulia
-

16 decembrie 2021 at 11:17

Bună ziua! Eu am contract de munca, part time, ca si ospatar, iar in acelasi timp am si pfa ca asistent medical, lucrand in tinpul saptamanii cate 8 ore minim pe zi. Fiind asigurata de la locul de munca part time, ca si pfa am ales sa nu ma asigur la casa de pensii si nici la sanatate. Am stat izolata 14 zile din cauza covidului, si acum nu stiu cum se procedeaza. Firma cu care sunt asociata ca si pfa imi poate plati zilele in care nu am fost la munca?

Elena
-

30 septembrie 2021 at 11:49

Bună ziua. Am o intrebare. În luna august am avut concediu medical din data de 16 aug-31 aug. Concediul l-am dus prin 23 aug. Astăzi suntem în 27 sept și nu mi s-a decontat concediul încă. Știți cumva vreo data exacta când se decondeaza concediul? Va mulțumesc.

Bucur Andreea
-

27 septembrie 2021 at 10:40

    Buna ziua Andreea. Ai primit pana la urma banii pt concediu medical? Si pe ce data ti-au decontat?

    Lara
    -

    22 noiembrie 2021 at 10:14

Buna ziua,
Sunt PFA-traducator si am incheiat cu Casa OPSNAJ acum 6 luni contract pentru acordarea indemnizatiei aferente concediului de maternitate. Am incheiat contractul optand sa platesc contributia de 1% la 12 salarii minime brute pe tara lunar, adica 276.00 lei pe luna. Cam care ar urma sa fie cuantumul lunar al indemnizatiei de concediu de maternitate la acest stagiu de cotizare? Calculatoarele de pe internet imi dau ca rezultat niste sume mari si ma tem ca nu cumva sa fie o eroare.
Multumesc.

Roxana Roxana
-

7 septembrie 2021 at 13:29

Buna ziua! Am primut un telefon de la casa de asigurari de sanatate Arges in care mi se cerea sa ma prezint sa ridic /complectez noul contract de concedii medicale si idemnizatii (cotract pe care l-am incheiat cu casa de asigurari in 2019 ) pe motiv ca se schimba toate contractele. Asa este? Se reinnoiesc contractele?
Poate nu stiu eu sa interpretez corect legea dar , am inteles ca doar contractele incheiate incepand cu 31 august 2021 se supun schimbarii legii.
Multumesc pt raspuns!

Florentina
-

17 august 2021 at 9:43

Buna ziua,

Am incheiat contract cu casa de sanatate pentru concedii ( PFA), am certificat medical care urmeaza sa fie decontat ( nu l-am depus inca la CASS), insa in ultimele zile de concediu am fost plecata din tara. Sa atasez o declaratie pe propria raspundere prin care sa motivez plecarea si faptul ca nu as fi indreptatita sa-mi fie platita acea perioada ? Stiti cumva daca se fac verificari in acest sens ? Nu doresc sa fiu nevoita ca ulterior sa trebuiasca sa restitui banii .

Multumesc mult !

Aurora
-

4 august 2021 at 13:01

Buna ziua,

Daca am un SRL la care sunt administrator dar nu am CIM pot sa inchei cu CASMB contract pentru CM si indemnizatii pentru a beneficia pe viitor de plata CM si/sau maternitate?

Alice Radu
-

29 iulie 2021 at 11:22

Buna ziua! ati putea sa imi spuneti si mie de ce? va rog frumos? am o situatie asemanatoare

Andra
-

26 iulie 2021 at 12:34

    Buna ziua! Ce anume sa va spun?

    Constantin
    -

    27 iulie 2021 at 7:22

Buna ziua! Am o Intreprindere Individuala si sunt gravida. EU platesc cas dar asi doresc sa primesc concediu medicala inainte de indemnizatia crestere copil. Ce fel de acte am nevoie? Si este un venit minim lunar pe care trebuie sa am?

Csilla
-

4 iulie 2021 at 18:54

Buna ziua, eu am primit decizie de la Cas sa rambursez tot concediul de risc maternal…luat conform unui contract mai sus amintit…. sunt socata…..

Alina elena
-

8 iunie 2021 at 14:25

    Buna ziua! Concediul de risc maternal nu se acorda pentru activitati independente, doar pentru salariati.

    Constantin
    -

    27 iunie 2021 at 9:41

Buna ziua, detin un pfa , sunt si angajata la o firma insa de 8 luni sunt in somaj tehnic ( nu lucrez, nu beneficiez de concediu de odihna sau de concediu medical) sunt si insarcinata, as dori sa inchei un contract cu casa de asigurari, in acest caz as putea sa beneficiez de plata concediului medical? Am fix 6 luni pentru a putea cotiza inainte de a naste. Nu stiu insa daca somajul tehnic ma incurca in aceasta situatie.

Ana-Maria Oprea
-

13 mai 2021 at 18:55

Buna ziua, angajat cu CIM la o SC, in concediu medical pe perioada lunga de timp, cod 14, detine si un cabinet-profesie liberala. In cadrul SC-ului beneficiaza de concediu medical, in cadrul cabinetului, nu. Poate emite facturi pe cabinet?Mentionez ca are un angajat cu 2 ore/zi.Multumesc!

maria
-

4 mai 2021 at 10:11