Concedii medicale pentru activitati independente

Concedii medicale PFA. Articolul se adreseaza persoanelor fizice si activitatilor independente indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, II, FI, Profesii Liberale.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

  • Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata
  • Baza de calcul lunara maxima = 26.670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, persoanele fizice sunt obligate sa incheie contractul de asigurare cu Casa de asigurari de sanatate.

Important! Cf ordonantei de urgenta nr 30/2020 se suspenda obligatia indeplinirii termenului de de 6 luni pentru urmatoarele situatii.

Art XVI.(1) Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA . Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

(2) În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin.(1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare.”

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

62 de comentarii

Buna ziua, daca mam asigurat la plafonul maxim si nu am realizat venitul maxim, dupa terminarea concediului trebuie sa dau banii inapoi? Banuiesc ca toata lumea s-ar asiguta la plafonul maxim , daca nu ar trebui indeplinite anumite conditii si ulterior, nu doar inainte de acordarea concediului? Va multumesc!

Elena
-

28 aprilie 2021 at 13:50

Pentru pfa se calculeaza suma oferita pentru concediu tot ca si la persoanele angajate, adica 85% din salariul brut?

Andreea Vihta
-

22 aprilie 2021 at 13:54

Buna ziua. Am un cabinet de psihologie si urmeaza sa intru in concediu medical pentru sarcina cu risc (cu o luna inainte de concediul prenatal de 126 zile). Am stagiul de cotizare de 6 luni platit.
Intrebarea mea este daca e necesar sa fiu in activitate la data primirii concediului medical, sau pot suspenda activitatea dinainte (eu neproducand venituri in acest timp)?
Multumesc

Ioana
-

21 aprilie 2021 at 8:03

    Buna ziua! Nu trebuie sa suspendati activitatea PFA in concediul de risc maternal/prenatal. Doar pe perioada in care primiti indemnizatie de crestere copil activitatea trebuie suspendata la ONRC.

    Constantin
    -

    26 aprilie 2021 at 12:24

Nu se pot achita sume din urma ci doar incepand cu data semnarii contractului (din experienta personala din Bucuresti)

Leti
-

8 aprilie 2021 at 9:53

Buna ziua!
Un titular de I.I. care are si angajati trebuie sa isi suspende activitatea pe perioada in care este in concediu medical (contract cu Casa de sanatate)? Este vorba de un neoplasm, deci perioada de medical se va intinde pe cateva luni. In aceasta perioada I.I. va obtine venituri, datorita muncii salariatilor.
Nu am gasit in legislatie prevazuta vreo suspendare, decat in cazul persoanelor ce au concediu pentru cresterea copilului.

Cu multumiri,

Marinela Iorga

Marinela Iorga
-

8 aprilie 2021 at 9:38

Buna ziua!
Daca fac acest contract cu CASS acum, pot sa achit si sume din urma? De exemplu sa platesc in 2021 si pentru 2020?
Acest lucru m-ar acoperi in cazul in care as avea nevoie de concediu medical in 2021?
Multumesc!

Mihai Catalin
-

6 aprilie 2021 at 13:02

    Buna ziua! Nu se poate din urma.

    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 11:59

Buna ziua,

Am situatia unei persoane titulara de I.I., asigurata prin optiune la sanatate, desi veniturile sale nete nu depasesc cele 12 salarii minime.
Ca urmare a faptului ca i s-a diagnosticat un neoplasm mamar, intentioneaza sa-si faca contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu Casa de sanatate, pentru a beneficia de concediu medical.
Va rog sa-mi spuneti, daca in contractul de asigurare va trece la suma asigurata valoarea de 10000 lei, avand in vedere faptul ca pentru neoplazii procentul de indemnizatie este 100% si nici nu este necesar stagiul de cotizare de 6 luni, va primi 10000 lei ca indemnizatie lunara, pe toata perioada de concediu medical cat se mentine acest cod de boala?
Din aceasta indemnizatie se fac retineri pentru CAS, impozit, etc,?
Daca da, le retine platitorul, respectiv FNAUSS-ul, la sursa, si bolnavului i se va vira diferenta?

Cu multumiri,

Marinela Iorga

Marinela Iorga
-

13 martie 2021 at 9:49

    Buna ziua! Indemnizatia pentru concediu medical se calculeaza pe zilele lucratoare din luna, deci nu are cum sa fie egala cu baza de calcul. Din indemnizatia bruta calculata, FNAUSS va retine CAS si bolnavului i se va vira diferenta.

    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 8:18

Bună ziua,
se poate solicita indemnizația de sprijin Covid in baza OUG 132/2020 într-o lună în care se beneficiază de concediu medical? Aceste sume sunt luate în calcul la stabilirea indemnizației în baza OUG sus-menționate?
Mulțumesc mult!

Csakay Zoltan
-

9 martie 2021 at 16:08

Buna ziua, am si eu nevoie de o informatie va rog, urmeaza sa intru in concediu pt cresterea copilului, pe baza pfa ului, activitatea va ramane activa si voi avea venituri sub plafonul stabilit de lege( in jur de 6000 lei pe an), pana recent am beneficiat de indemnizatie covid, mai pot sa beneficiez de indemnizatia covid impreuna cu indemnizatia pt crestere copil??Multumesc anticipat

Andrada
-

9 martie 2021 at 12:40

Buna ziua,

Sunt salariat si detin si un PFA. Se poate sa inchei un contract de concediu medical aferent PFA ului sau fiind salariat nu mai am dreptul? Multumesc!

Madalina
-

9 martie 2021 at 8:13

Buna ziua, sunt însărcinată in prima luna am doar pfa activ dar nu am încheiata și acest ctr pe concedii medicale și as dori sa îl închei , unde se face acest ctr? Se poate și online ?
Înțeleg ca dacă plătesc 6 luni pot beneficia de concediu prenatal 126 zile ?

Ioana Marian
-

1 martie 2021 at 10:36

    Buna ziua! Se incheie la Casa nationala de sanatate. Trebuie sa conribuiti 6 luni pentru a beneficia de concediu. Nu trebuie sa fiti si salariata.

    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 8:49

      Buna ziua. Sunt angajata și am și un Pfi. Urmează sa nasc in Martie. Am platit sănătatea și pensia pe Pfi însă nu am știut ca trebuie sa închei și contract cu Casa pentru concediu prenatal. Dacă semnez acum pot sa beneficiez de prenatal pe Pfi? Sau exista vreo posibilitate sa mi se ia in calcul și veniturile obținute pe Pfi pentru concediu Pre si post natal?

      Anda
      -

      16 ianuarie 2023 at 14:55

Daca am intreprindere individuala , am semnat contract la casa de asigurari de sanatate cu data de 25.02.2021 dar valabilitatea contractului este din 01.03. 2021 si data probabila a nasterii este 25 august 2021 , pot sa beneficiez de indemnizatie de maternitate avand in vedere ca nu este stagiu complet de 6 luni ?

Anisoara
-

25 februarie 2021 at 10:16

Buna ziua,
As avea 2 intrebari :
1.Acest contract se poate face indiferent daca încasările din pfi sunt sub plafonul minim? (iar asifurarea de sănătate este pe baza certificatului de handicap).
2.Daca timp de 5 luni ma asigur la suma minima, apoi schimb valoarea asigurarii la suma mai mare sau maxima
, cum se va calcula concediul medical dupa cele minim 6 luni de plata? O medie intre cotizatiile platitw sau se ia ca baza ultima anexa?mulțumesc

Iosep Iulia
-

2 februarie 2021 at 11:55

Bună seara si la multi ani!
Îmi puteți confirma dacă sumele provenite din indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă se notează în RJIP și nu reprezintă cheltuieli impozabile, respectiv deductibile la determinarea venitului din activități independente? Mulțumesc anticipat!

Zoltan Csakay
-

8 ianuarie 2021 at 18:41

    Buna seara! Aceste sume nu se noteaza in RJIP. Venitul nu este impozabil si contributia nu este cheltuiala deductibila.

    Constantin
    -

    8 ianuarie 2021 at 22:25

Buna seara, am formulat azi o cerere pe care o voi depune luni la ei la birou de registratura.
Am sunat azi si la Bucuresti la casa de pensii si mi-au spus ce stiam si din lege, ca pot sa aleg eu suma la care sa ma asigur, bineinteles in acel interval dintre salariul min pe economie si plafonul maxim reprezentat de 12 salarii minime pe economie si mi-au mai spus sa redirectez spre ei raspunsul, zicand si doamna de acolo ca e curioasa ce temei legal au sa ma refuze.
I-am intrebat asta persona azi cand am fost acolo dar nu am primit raspuns, fiind doar poftita sa fac acea solicitare scrisa.

Crina
-

11 decembrie 2020 at 17:17

Buna ziua,
Am deschis in luna noiembrie un pfa cu norma de venit, cod caen 6202, consultanta in it. Am vrut sa imi fac contract cu casa de asigurari si am vrut sa aleg sa ma asigur la suma maxim, dar cei de la casa de asigurari(Bihor) mi-au spus ca pot sa ma asigur doar la venitul realizat conform normei de venit.
Contabila mi-a spus ca in Cluj se poate la maxim si ca nu tine de norma de venit.
Tine de fiecare judet sa limiteze ce scrie in lege sau de ce aceasta lege nu se aplica peste tot ?
Multumesc,
Crina S.

Crina Seiche
-

11 decembrie 2020 at 9:57

    Buna ziua! Cereti baza legala. Legea spune ca persoana care vrea sa se asigure are dreptul sa aleaga baza de calcul.

    Constantin
    -

    11 decembrie 2020 at 16:19

Buna, ati rezolvat ceva, si eu sunt in situatia dvs.

Vitaliy
-

22 noiembrie 2020 at 8:53

Bună ziua , sunt psiholog cu cabinet individual de psihologie autorizat. Am achitat pentru anul 2020 Contribuția de asigurari sociale de sanatate dar nu am contract de asigurare pentru concedii cu CAS.
In miomentiul acesta sunt in carantina pentru contact direct cu un pacient covid.
Am dreptul la indemnizatie de concediu medical pentru perioada carantinei?

Valentin
-

11 noiembrie 2020 at 16:23

Buna ziua,

Ce fel de acte trebuie sa depuna un PFA (coafeza) pentru a beneficia de plata concediului medical? si unde trebuie depuse aceste acte? Multumesc

Szeniko
-

2 noiembrie 2020 at 16:40

    Beneficiati de concediul medical daca aveti contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De regula trebuie sa contribuiti cel putin 6 luni inainte de a cere concediul medical, dar sunt niste exceptii in perioada actuala, cu stare de urgenta/alerta. Pentru plata concediului va adresati medicului, care in functie de problemele medicale pe care le aveti, va elibereaza certificatul medical pe care il depuneti la CNAS pentru plata concediului.

    Constantin
    -

    2 noiembrie 2020 at 17:17

Sunt administratorul unui SRL ce are activitatea pe cod CAEN 9001, nu sunt angajat al societății. Pot depune cerere pentru indemnizația in situația de urgentă la categoria persoane cu activități liberale, sunt pianist? Pot prezenta și conturile societății ?Va mulțumesc.

Lazar
-

6 aprilie 2020 at 15:53

    Buna ziua! Indemnizatia se acorda profesionistilor: PFA, II, IF, PFI, Profesii Liberale. Nu se acorda administratorilor/asociatilor de societati comerciale.

    Constantin
    -

    6 aprilie 2020 at 15:55