Concediul medical la PFA și la Profesiile liberale

Concediul medical pentru titularii de PFA si de Profesii Liberale

Persoanele fizice care NU obțin venituri din salarii și care desfășoară activități independente, sunt îndreptățite să primească indemnizația de concediu medical pe perioada de incapacitate temporară de muncă cauzată de boală sau accidente, dacă se asigură pentru această situație.

Conform OUG 158/2005 concediul pentru incapacitate temporară de muncă este cauzat de o boală obișnuită sau accident din afara muncii și care împiedică persoana fizică să își desfășoare activitatea o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente au opțiunea (nu și obligația) de a se asigura pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Trebuie să facem distincție între:

  • Contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS – care dă dreptul persoanei la servicii medicale în sistemul public și
  • Contribuția pentru indemnizații medicale (concediul medical PFA) care oferă dreptul persoanei fizice să primească o indemnizație în cazul în care suferă un accident sau intră în incapacitate temporară de muncă din cauza unei boli, conform certificatului medical emis de medicul autorizat;

Cum obtinem dreptul de a primi concediul medical ca PFA

Pentru a beneficia de indemnizație de concediu medical, persoana fizică încheie contractul de asigurare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Un model de contract de concediu medical pentru PFA gasiti aici.

În contract se stabilește perioada de asigurare, baza de calcul și contribuția lunară datorată. De asemenea, casa de sănătate oferă detalii cu privire la plata contribuției – contul bancar și date cu privire la modalitatea de obținere a indemnizației de concediu medical.

Procentul de asigurare este de 1%, iar baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară, stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 3 a acestuia, după caz.

Important! Începând cu 15 martie 2023 baza de calcul a indemnizațiilor și a contribuțiilor de plată este „…este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declaraţia fiscală depusă în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, (declarația unică), care nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nu poate depăşi valoarea a de 3 ori a acestuia.

“(2)Salariul de bază minim brut pe ţară utilizat la stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, aferent lunii pentru care se optează plata contribuţiei.”

Important! Începând cu 15 martie 2023 baza de calcul a indemnizațiilor și a contribuțiilor de plată este „…este venitul lunar sau, după caz, media lunară a venitului înscris în declaraţia fiscală depusă în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, (declarația unică), care nu poate fi mai mic decât valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi nu poate depăşi valoarea a de 3 ori a acestuia.“

(2)Salariul de bază minim brut pe ţară utilizat la stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, aferent lunii pentru care se optează plata contribuţiei.”

Contributia de plata si stagiul minim de cotizare

La  data de 1 octombrie 2024, baza de calcul pentru concedii medicale:
– Baza de calcul lunară minimă = 3.700 x 1% = 37 de lei, contribuție datorată pe lună;
– Baza de calcul maximă 3 luni = 11.100 x 1% = 111 de lei, contribuție datorată pe lună;

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizației este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Contribuția datorată se calculează lunar și se plătește în contul CNAS deschis la trezorerie, până la data de 25 a lunii următoare, (în contract se va specifica contul IBAN). Plata contribuției se poate efectua și anticipată pe o perioadă de maxim 12 luni. Neplata la termen a contribuției conduce la calcularea de dobânzi și penalități.

Contractul de asigurare încetează la cererea persoanei asigurate sau dacă contribuția nu este plătită timp de 2 luni, consecutiv.

Persoanele care au calitatea de salariat, de pensionar sau de șomer nu se pot asigura conform prevederilor de mai sus.

Important! Contribuția plătită nu este deductibilă la calculul venitului net a activității desfășurate, dacă persoana fizică desfășoară activitate economică (ca PFI, PFA, II, IF, Profesie Liberală). Contribuția nu este deductibilă pentru că nu este realizată în scopul activității, nu este obligatorie și este făcută în scopul personal al titularului activității economice. De asemenea, indemnizația de concediu medical nu este impozabilă și nu se înregistrează în Registrul Jurnal de Încasări și Plăți.

Încasarea indemnizației de concedii medicale

Pentru obținerea indemnizației, persoana fizică asigurată trebuie să prezinte la Casa de Sănătate, următoarele documente:

  • Concediul medical emis de medicul autorizat de CNAS;
  • Copie CI;
  • Extras de cont bancar deschis pe numele persoanei fizice;
  • Copie contract de asigurare;

Indemnizația brută calculată NU este impozabilă dar se reține contribuția de asigurări sociale – CAS, în procent de 25%.

CNAS calculează indemnizatia de concedii medicale, reține obligațiile conform legii și virează indemnizatia netă în contul persoanei fizice.

Indemnizația brută se calculează în funcție de diagnostic și de baza de calcul a contribuției stabilită în contract raportată la numărul de zile lucrătoare. Conform Ordonanței de urgență 158/200 sunt mai multe categorii de diagnostic, fiecărei categorii îi corespunde un procent care se aplică la baza de calcul și se obține îndemnizația brută:

  • 01 – Boală obișnuită – 75%
  • 02 – Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă – 100%/80%
  • 03 – Accident de muncă – 100%/80%
  • 04 – Boală profesională – 100%/80%
  • 05 – Boală infectocontagioasă din grupa A – 100%
  • 06 – Urgență medico-chirurgicală – 100%
  • 07 – Carantină – 75%
  • 08 – Sarcină și lauzie – 85%
  • 09 – Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la șapte ani sau copil cu handicap pentru afecțiuni, până la împlinirea vârstei de 18 ani – 85%
  • 10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru – Fără a depăși 25% din baza de calcul
  • 11 – Trecerea temporară în altă muncă – Fără a depăși 25% din baza de calcul
  • 12 – Tuberculoză – 100%
  • 13 – Boală cardiovasculară – 75%
  • 14 – Neoplazii, SIDA – 100%
  • 15 – Risc maternal – 75%

Indemnizația se calculează prin aplicarea procentului asupra bazei de calcul determinată ca media veniturilor brute lunare realizate în ultimele 6 luni din ultimele 12 anterioare solicitării concediului și în raport cu numărul de zile lucrătoare din perioada de indisponibilitate a persoanei asigurate.

Exemplu: O persoană fizică, cu domiciliul și reședința în România, care desfășoară o activitate independentă impusă cu normă de venit, încheie un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în data de 1 martie 2024. 

  • Pentru anul 2024 persoana fizica estimează un venit mediu lunar de 6.000 lei
  • Conform contractului încheiat, persoana se asigură pe o perioadă nedeterminată, la baza de calcul lunară de 6.000 lei.
  • Contribuția lunară de plată este egală cu: 6.000  x  1% = 60 lei
  • Persoana plătește anticipat contribuția până la sfârșitul anului 2024. 60 * 10 luni = 600 lei
  • La data de 1 noiembrie 2024 persoana intră în concediu de sarcină și lăuzie.
  • În baza certificatului medical emis de medicul specialist persoana depune actele la Casa Națională de asigurări de sănătate pentru acordarea indemnizației de sarcină și lăuzie.
  • Conform reglementărilor legale concediul de sarcină și lăuzie poate fi acordat pe o perioadă de maxim 126 de zile.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

62 de comentarii

Buna ziua
Lucrez ca PFA. Platesc CAS si am contract si pentru indemnizatii de concediu cu CAS. Din indemnizatia de concediu medical se retine CASS si impozit? Va multumesc

loredana
-

11 octombrie 2023 at 11:49

Buna ziua.Detin un PFA, ca asistenta medicala.Am luat în sept concediu medical de la specialist, pt hernie discală, și totuși mă cheamă și la lucru, că nu are cine….colaborez cu medic de familie.E legal să îmi declar venituri pe perioada CM? Pot emite factura pe orele lucrate? Nu am găsit în legislație ceva clar și concret.Multumesc!

Ruja
-

18 septembrie 2023 at 13:50

    Buna ziua! Pai nu puteti lucra in concediul medical… ca nu este concediu, deci nu puteti factura.

    Constantin
    -

    18 septembrie 2023 at 20:30

Prin luna februarie a anului curent am incheiat ca PFA un contract de asigurare pentru concedii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari Alba si am platit contributia pentru tot anul 2023. Insa incepand cu luna asta m-am angajat cu CIM si va trebui sa reziliez contractul pentru concedii medicale. Doamna de acolo nu a stiut sa-mi spuna daca suma platita in avans imi va fi restituita si nici pe internet nu am gasit informatii despre asta. Mai am o sansa sa vad banii dati in avans?

Sergiu Turus
-

23 aprilie 2023 at 7:38