Taxe PFA 2020. Taxe si contribuții sociale datorate de PFA si Profesii liberale in 2020

Taxe PFA 2020. Taxele si contributiile sociale sunt datorate in 2020 de persoanele fizice care obtin:

  • Venituri din activitati independente organizate ca: PFA – Persoana Fizica autorizata, II – Intreprinderi Individuale, PFI – Persoana Fizica Independenta, IF – Intreprinderi Familiale;
  • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale de care apartin;
  • Persoane fizice care obtin venituri din drepturi de autor;
  • Persoane fizice care obtin venituri din: cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, castiguri din investitii, venituri din agricultura silvicultura, piscicultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate;

Calculele pentru 2019 le gasesti aici.

Impozitul pe venitul net realizat in 2020 este de 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda;

Salariul minim brut pe economie in 2020

Pentru calcularea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie in 2020 salariul minim utilizat este de 2.230 lei.

Plafonul de 12 salarii minime = 12 x 2.230 = 26.760 lei

Plafonul este utilizat pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale de sanatate (CASS) si penru pensie (CAS) in 2020.

Important! Salariul minim stabilit pentru angajatii cu studii superioare de 2.350 lei si cel stabilit pentru angajatii din constructii, de 3.000 de lei, nu se aplica titularilor de activitati independente si de profesii liberale. Aceste salarii sunt obligatorii pentru salariati, inclusiv cei angajati de PFA/II sau de Profesiile Liberale. Cele doua salarii minime nu se modifica in 2020, raman la valoarea din 2019.

Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS 2020

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente: PFA-PFI-II-IF-Profesii Liberale-Drepturi de autor.

Daca estimezi sau realizezi in 2020, un venit net mai mare de 26.760 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 26.760 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 26.760 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 25% = 6.690 lei contributie sociala datorata pentru 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, se pot asigura optional la pensie, baza de calcul este aceeasi, minimum 12 salarii minime pe economie.

Important! Nu se datoreaza CAS pentru venituri din: chirii, dividende, agricultura, venituri din alte surse, venituri din investitii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS 2020

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2020 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.230 lei pe luna, respectiv 26.760 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 26.760 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La baza de calcul se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 10% = 2.676 lei, contributie datorata pentru anul 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.338 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata

Baza de calcul lunara maxima = 26. 670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai nelamuriri despre taxe si contributii sociale datoratein 2020, te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

Declaratia Unica 2020

Pana la data de 30 iunie 2020 se depune Declaratia unica cu venitul realizat in 2019 si cu venitul estimat pentru 2020.

  • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2019 este 30 iunie 2020.
  • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2020 este 15 martie 2021.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

185 de comentarii

Va salut,pensionar militar, anticipat partial ce taxe se aplica la un pfa?

Alin
-

27 februarie 2020 at 9:35

Buna ziua,detin un II la norma reala de venit din 2014, plata pe anul 2019 CASS si CAS a fost aleasa la salariul minim, dar nu am facut o cerere de asigurare facultativa cea de 1%, se poate beneficia de indemnizatie crestere copil fara taxa de 1%? Dpresc suspendarea activitatii incepand cu iulie 2020. Multumesc

Mari
-

20 februarie 2020 at 22:11

Buna ziua,
Pentru o persoana care intra in crestere copil pana la varsta de 2 ani din martie 2020- martie 2022, si are un PFA, declaratia unica va cuprinde:
CAS 2230 lei x 12 luni= 26760 lei X 25%= 6690 lei, dar nu stiu daca trebuie si CASS.
CASS se calculeaza pentru 12 luni/ 6 luni / 0 luni pe perioada martie 2020- martie 2022 ?

Multumesc mult!

Cu stima,
Elena

Hretu Elena
-

19 februarie 2020 at 9:51

    Buna ziua! Recalculati contributiile datorate in raport cu lunile de activitate din 2020 – pe 3 luni, apoi PFA se supenda. Nu datorati conitributii pentru perioada de concediu crestere copil.

    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 19:12

Buna ziua ! O persoana autorizata in septembrie 2019 realizeaza venit net 63450 lei . La venitul realizat va plati 10% impozit dar este obligata sa plateasca si cas si cass ?In declaratia unica pe care o va depune cum va declara ?

Harasim Maria
-

4 februarie 2020 at 16:44

    Buna ziua! Aveti de plata impozit, CAS si CASS. Pentru completarea declaratiei unice gasiti aici mai multe solutii: https://contapp.ro/

    Constantin
    -

    17 februarie 2020 at 19:44

Buna ziua !
O persoana fizica, neautorizata in niciun fel, (salariata cu functie de baza prin CIM) poate derula o activitate de comert, prin cumparare de produse din afara tarii (in baza unei facturi) si revinderea acestora in tara, fara factura.
Care este modalitatea de a declara veniturile suplimentare, pentru ca acestea sa fie taxate/impozitate de stat.
Multumesc !

toma Virgil
-

4 februarie 2020 at 14:18

Buna ziua,

in acest moment sunt coasigurat (nu am job, iar sotia lucreaza).
Tocmai am scos adeverinta de la ANAF pentru dosarul de coasigurat (adeverinta in care se precizeaza ca nu sunt asociat la o societate comerciala, asociatie familiala sau PFA).

Intrebare: in cazul in care infiintez o Intreprindere Individuala cu venituri ocazionale (pentru eventuale situatii in care pot oferi unele servicii) mai pot ramane coasigurat?.

Exista, poate, un plafon de venit pana la care pot ramane coasigurat?.

Inteleg ca la pensii pot contribui „linistit” in continuare.

Multumesc anticipat

Mihai
-

3 februarie 2020 at 14:01

Buna ziua,
obtin venituri ca persoana fizica pe langa salarul obisnuit de pe Contractul Individual de Munca, din activitati independente prin PFA, resp. alte venituri. Intrebarea mea este care categorii de venit sunt relevante pentru fiecare obligatie de plata CAS, resp. CASS, ca sa pot determina daca veniturile nete obtinute depasesc limita a 12 salarii minime brute din anul venitului obtinut si, implicit, plata acestor contributii devine obligatorie cel putin dupa suma celor 12 salarii minime brute.
Va multumesc!

Zoltan
-

30 ianuarie 2020 at 11:23

Titularii de II, care realizeaza venituri in sistem real sub 12 salarii minime pe economie, nu sunt obligate la plata CAS si CASS,dar in acest caz nu sunt asigurate (nu au contract de munca in alta arte), decat daca opteaza pentru plata acestora?

Firuta
-

26 ianuarie 2020 at 9:52

Buna seara,sunt pfa impozitata pe baza normei de venit.Intentionez sa angajez o persoana iar in acest caz norma se venit se corecteaza cu 25%.La ce plafon se aplica plata cass si cas la suma corectata sau la cuantumul a 12 salarii minime pe economie(26.760).Va multumesc.

Maria Boldor
-

24 ianuarie 2020 at 20:30

Buna ziua, am o intrebare legata de CAEN 6203, se poate infiinta PFA cu acest CAEN in baza unei diplome de master in Managementul si finantarea proiectelor publice si private?

alexiamirunacretu
-

15 ianuarie 2020 at 12:45

Buna ziua,

Am ramas recent fara job si intentionez sa-mi deschid o „Intreprindere Individuala”, fara sa pot estima cat, cand si daca voi avea venituri (o deschid pentru eventuale oportunitati care ar apare).

In acest caz:
– pana cand pot ramane coasigurat, asa cum sunt in prezent ?
– cat timp ramane valabil si contractul cu Casa de Pensii pe care il am in desfasurare de 2 luni?

Multumesc

Mihai
-

10 ianuarie 2020 at 15:16

    Buna ziua! Daca sunteti coasigurat (pe contributia platita de sotia dvs) nu aveti limita, atat timp cat dansa plateste asigurarea. De asemenea, sunteti asigurat si 3 luni de la data incheierii contractului de munca. Contractul cu casa de pensii ramane in vigoare cat doriti dvs. – au nevoie de bani!

    Constantin
    -

    10 ianuarie 2020 at 19:22

Nu poti sa ai statut de angajat cu norma de venit… Gandim inainte sa scriem?

Shark
-

10 ianuarie 2020 at 5:28

    Buna ziua! Ce vreti sa spuneti? Sunt persoane care au PFA cu norma de venit si sunt si salariate in acelasi timp, la alte entintati. Unde ati gasit textul neclar? Va multumesc.

    Constantin
    -

    10 ianuarie 2020 at 15:06

Buna ziua! Mi-am deschis un PFA, intrebarea este daca pot sa imi deschid un cont pe persoana fizica si nu pe PFA?Mentionez ca acest cont il voi folosi numai pentru incasarile si platile PFA-ului.Va multumesc!

donosa gabriel
-

9 ianuarie 2020 at 14:46

Buna ziua!

Mama mea, notar public, s-a pensionat la inceputul anului 2017, dar isi continua activitatea. Fiind peste plafon, mai are obligatia de plata a CASS?

Va multumesc anticipat!

Ada Tache
-

9 ianuarie 2020 at 14:21

Doresc sa imi fac un IF alaturi de sotie si intentionam sa avem un copil. Exista posibilitatea ca ea sa beneficieze de o indemnizatie mai mare de pe urma IF.ului(mentionez ca ea este si angajata la un alt loc de munca unde are platite toate taxele) si ce ar trebui facut pentru acest lucru? Multumesc.

Alex
-

4 ianuarie 2020 at 19:19

Bună ziua
Am PFA cu norma de venit(stabilita de anaf anual)
Anul acesta doresc sa depun declar unicadoar pentru impozit pe activitate ei 10%
Iar Caș și Cass sa declar(am văzut căsuțele pe declarație ca se bifează opțional)
Este posibil,
Pt ca sunt asigurat în șist private la ambele categorii. Mulțumesc Bogdan

Bogdan Pruna
-

3 ianuarie 2020 at 17:10

    Scuze scrisul întrat mare la neplata caș și cass

    Bogdan Pruna
    -

    3 ianuarie 2020 at 17:12

Daca sunt angajat cu norma intreaga si am o intreprindere individuala, trebuie sa mai platesc taxe catre sistemul de pensii si cel de sanatate ?

Vasilescu dumitru
-

30 decembrie 2019 at 7:12

Buna ziua,
Va rog sa imi comunicati termenul de plata pentru PFA norma de venit aferent anului 2019. Se mai acorda bonificatii?
Multumesc!

PETRUT SANDA
-

26 decembrie 2019 at 19:45

    Buna ziua, desi am citit comentariile de aici, inca am o neclaritate: am un PFA din iulie 2021. Am declarat un estimativ de 40 000 ron (peste plafon) cu plata la CAS si CASS. Daca am activitate doar pe cele ~6 luni, sunt obligata sa achit CAS si CASS pentru toate cele 12 luni? Va multumesc mult!

    Stefania
    -

    4 septembrie 2021 at 4:33

Buna ziua. As dori sa stiu data pana la care se depune declaratia unica si termenul de plata pentru contributiile aferente anului 2019 cat si regularizarea aferenta 2019.
Acestea se platesc in contul acela unic? Parca nu se mai platesc in conturi diferite.
As dori sa fiu contactat si sa achizitionez Ghidul.
Multumesc frumos.

Mihai
-

22 decembrie 2019 at 7:58

    Buna ziua! Cf codului fiscal valabil la aceasta data termenul de depunere a declaratiei unice cu venitul realizat in 2019 si venitul estimat pentru 2020 este data de 15 Martie 2020. Platiti in contul unic. Ghidul, in care veti gasi toate informatiile, il puteti achizitiona de aici: https://contapp.ro/produse/

    Constantin
    -

    22 decembrie 2019 at 22:31

La ce ajuta plata contribuției – Concedii și indemnizații de asig urări sociale de sănătate 1% in cazul unei PFA? Dacă sunt PFA și depășesc plafonul minim dar și salariat in SRL sunt obligatorii CAS și CASS?

Otilia
-

18 decembrie 2019 at 5:55

    Buna ziua! Contributia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate 1% va ajuta pentru concediile medicale. Daca sunteti salariata nu aveti nevoie. Platiti CAS si CASS daca venitul net realizate depaseste 12 salarii minime pe economie. Nu conteaza daca sunteti salariata.

    Constantin
    -

    22 decembrie 2019 at 22:28