Taxe si contributii PFA in 2019

Taxele si contributille descrise in acest articol sunt datorate de activitatile independente organizate ca:

 • PFA – Persoana Fizica autorizata,
 • II – Intreprinderi Individuale,
 • PFI – Persoana Fizica Independenta,
 • IF – Intreprinderi Familiale,
 • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale din care fac parte;

Impozitul pe venituri din activitati independente – 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% in 2019 se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand Pachetul de contabilitate pentru activitati Independente.

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit sau a normelor de venit daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS – 25% in 2019

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Daca estimezi sau realizezi in declaratia unica un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie lunar respectiv mai mic decat plafonul anual de 24.960 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima baza de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 24.960 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 25% = 6.240 lei contributie sociala de plata in 2019

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional la pensie, iar baza de calcul este de minimum 12 salarii minime pe economie, ca mai sus.

Contributia de asigurari sociale de sanatate CASS – 10% in 2019

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 10% = 2.496 lei de plata pe an

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul de 6 salarii si platesc o contributie de 1.248 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai intreabari te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

[ratings]

48 comentarii

 1. Buna ziua, Am urmatoarele intrebari:
  1. Un Pfa, cu venituri din activitati independende plus venituri din chirii in lei. Reprezentantul legal nu este salariat, el realizeaza din activitati independende un venit net peste plafon. Cum se inregistreaza la PFA cheltuielile privind CAS si CASS? Aceste contributii sunt achitate lunar de catre reprezentantul legal al PFA-ului, la nivelul unui salariu minim pe economie, in anul 2019 a achitat CAS in suma de 6240 de lei si CASS in suma de 2496 de lei

  2. Daca in anul 2019 nu s-a depus DU estimata (este vorba intr-un caz de venituri de chirii in lei si intr-un caz de dividende pese plafon, pentru care exista obligativitatea CASS-ului) , in anul 2020, cand se depune DU pentru venitul realizat in 2019, contribuabilul nu are dreptul la bonificatia de 10% (precizez ca ambii contribuabili au SPV) pentru ca nu a depus DU estimata aferenta anului 2019? Daca da, ce solutii exista pentru a putea beneficia de bonificatie, achitand impozitul/cass pana la data de 30 iunie 2020?

 2. Buna ziua! Numele meu este Amalia. Sotul meu are un PFA(contributiile se calculeaza in sistem real) .Venitul net realizait in 2019 este de 80 000 lei.Din martie 2020 lucreaza la o firma cu CIM cu norma intreaga. Intrebarea mea este daca mai plateste cas si cass pentru venitul net realizat in 2019. Va multumesc.

 3. Buna ziua! Pentru realizatul din 2019 pe care il voi depune prin Declaratia unica in 2020 ce cote de contriutii oligatorii se iau in calcul? Precizez ca este vorba de un PFI in domeniul prestarii serviciilor medicale pentru medicina de familie. Multumesc anticipat!

 4. Buna ziua,

  am un Pfa cu norma de venit deschis din februarie 2019.Intre timp am ramas insarcinata si voi intra in prenatal undeva prin luna mai 2020.As avea cateva nelamuriri in privinta asta :

  – pe perioada CO-lui de crestere copil am inteles ca se suspenda activitatea?Stiti cumva cateva detalii legat de lucrul asta?
  – legat de indemnizatia de crestere copil: am aflat ca se calculeaza cei 85% din veniturile din declaratie (dupa taxe).Ce nu mi-i mie foarte clar aici ii legat de acea contributie pt Indemnizatii si CO medicale…care la Pfa-ri ii facultativ, asadar am inceput sa-l platesc ulterior din noiembrie (sper ca acest lucru nu-mi va afecta Co-ul de crestere copil).

  M-as bucura tare mult daca aveti ceva cunostinte pe tema asta sau imi puteti da ceva surse de unde ma pot documenta.

  Multumesc!!!

 5. Buna ziua,
  Am un PFA, facut cu norma de venit, dar pentru care in 2019 am depasit cu foarte putin plafonul. Cu aproximativ 2000 euro. Imi este clar ca din pentru 2020 trebuie sa platesc in sistem real, dar trebuie sa fac asta si pentru ce ceea s-a incasat in 2019 ?
  Altfel spus impozitul in sistem real se plateste doar din urmatorul an celui in care s-a depasit plafonul? Adica daca in 2019 au fost incasari de 102k, voi plati impozit petru norma de venit, iar in 2020 daca sunt incasari de 80k voi plati 10% + restul contributiilor.
  Va multumesc mult pentru raspuns

 6. ceau. am un pfa cu norma de venit si de vreo 2 luni sunt angajat cu norma intreaga si partiala de 6 luni (am 2 job-uri ;)). stiu ca se da o reducere la impozitare pt norma intreaga dar nu gasesc claificari cum se calculeaza. La cele 2-3 luni de cand lucrez nu norma intreaga se aplica reducerea de 50% sau la norma anuala? care apropos este sub nimevul minim dar platesc cass pt ca am venituri din chirii. Acum vreau sa depun cerere de radiere. Pot depune o declarative rectificativa daca sunt in proces de radiere sau dupa radiere? Si cum anume se face calculul evident, Multumesc anticipat pentru raspuns.

 7. Buna seara. Titularul unei II a suspendat activitatea acesteia pentru lipsa comenzi in anul 2018.Pentru ca a fost suspendata nu s-a cumparat casa de marcat. Acum titularul doreste sa vanda toate utilajele din dotare deci trebuie sa solicite la Registrul Comertului incetarea suspendarii.Intrebarea mea este : daca face acest lucru – este vorba in luna ianuarie 2020- si va fi vorba numai de cateva zie- respectiv data cand primeste reinceperea activitatii, in aceiasi zi vinde utilajele – nu mai are nimic in contabilitate si doreste sa o inchida cu totul – mai trebuie pentru cateva zile, de achizitionat casa de marcat? Se pot realiza aceste lucruri?si ce impozite va avea de platit in 2020, daca suma incasata va fi de 24.000 lei si se inchide in luna ianuarie 2020? Multumesc. Cu stima,

  1. Buna ziua! Nu va trebuie casa de marcat. Impozitul este de 10% aplicat la diferenta dintre valoarea de vanzare a mijloacelor fixe si valoarea de achizitie diminuata cu amortizarea, daca s-au amortizat. Daca diferenta este mai mare de 12 x 2230 = 26.760 lei se plateste CAS si CASS.

 8. Buna ziua,
  Mi-am radiat pfa-ul incadrat la norma de venit (6203) – 25960lei in data de 2.12.2012.
  In urma radierii trebuie sa depun declaratia rectificativa, valoarea acesteia este 23826 lei(pe 11 luni), sub sub salariul minim brut.
  Eu doresc sa nu platesc contributiia catre CAS si CASS. Cei de la finante imi spun ca trebuie sa o platesc intrucat trebuie sa ma raportez la salariul minim brut inmultit cu 11 luni, exact cum m-am raportat si la calcularea normei de venit.
  Este ok asa?

 9. Bună ziua,
  Am și eu următoarea problema. De 5 ani lucrez pentru o firmă din Slovenia. De semnat nu am semnat nici un contract, am doar un mail de acceptare în firma lor și condițiile de plată. Activitatea mi-o desfășor la bordul navelor, afară din țară. În acel mail este scris că plata este considerată ca si diurnă pe zilele lucrate. La sfârșit de lună primesc de la ei un fluturaș de salariu cu suma încasată. Ca număr de luni însumate sunt plecat 7 luni pe an . Întrebarea mea este dacă trebuie să plătesc ceva impozit pe acești bani?

 10. Buna ziua! Ce contributii trebuie sa plateasca un pfa deschis in iunie 2019 si cu activitate suspendata temporar din noiembrie 2019, care a realizat venit net de 24.000lei in perioada activa? A depasit sau nu plafonul? Precizez ca persoana este si angajata la o alta firma. Multumesc!

  1. Buna ziua! Platiti contributii pe lunile de activitate, pentru ca ati depasit plafonul recalculat pe 5 luni = 5 x 2.080= 10.400 lei. Calculati contributii la aceasta suma.
   Depuneti declaratia unica in 30 de zile de la suspendare cu sumele recalculate.

 11. Multumesc, da am sarit de la luna la an si nu m-am mai intors.

  Gross /an – 6240 = a
  a – 10% x a = b
  b-2496 = venit net

  Cred ca astea sunt taxele obligatorii

  1. Buna ziua! Calculul este corect. Din Gross puteti sa scadeti si cheltuieli deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

 12. Buna ziua! In perioada precedenta o persoana fizicia cu varsta de 30 de ani a avut calitatea de angajat, contribuind la Pilonul 2 de pensii. In prezent persoana respectiva nu mai are calitatea de angajat si isi infiinteaza un PFA pentru care estimeaza sa inregistreze venituri peste nivelul celor 12 salarii minime. Intrebarea este daca exista vreo obligatie privind contributia la Pilonul 2 de pensii pentru perioadele urmatoare in care exista ca PFA, inregistreaza venituri peste prag si nu are calitate de angajat? Trebuie incheiat in mod obligatoriu un contract cu Casa de Asigurari prin care sumele sa fie virate la administratorul fondurilor din Pilonul 2?

 13. Multumesc frumos,

  Calculul arata atunci asa (?) :
  4.7 (curs valutar EUR/RON)
  10000 x 4.7 = 470000 gross/an
  470000-(6240+2496)=461246
  461246 -10% venit net ===> 461246 x .9 = 415137.6 / 4.7 = 7360 . EUR deci asta ar fi net dupa impozitare
  Mai exista si alte cheltuieli de care ar trebui sa tin seama ?
  Pe scurt am de optat intre un PFA platit 10000 gross sau angajare directa pe 5000 gross + cateva alte beneficii ca transport asig medicala etc ….si doresc sa stiu exact ce alte costuri ar mai fi la un PFA.

  Va multumesc.
  Constantin

  1. Buna ziua! Nu stiu daca suma e pe an sau pe luna. Puteti folosi aplicatia de aici: https://venitnet.ro/
   CASS nu este deductibil. La PFA calculele se fac pe an sau pe perioada de in care a fost activ.

 14. Va salut si va felicit pt efortul pe care il faceti raspunzand aici.
  Dores sa stiu la randul meu care ar fi contributiile sociale pe care le-as datora daca lucrez ca PFA in UE la un salariu gros de 10000EUR.
  Multumesc,
  Constantin

  1. Buna ziua! Va multumim pentru apreciere. Daca nu v-ati schimbat rezidenta fiscala din Romania veti plati 10% impozit pe venitul net, 2496 lei asigurare de santate su 6240 lei contributie la pensie. Va rog intrati pe acesata pagina unde gasiti calculatoare pentru contributii si impozit.

 15. Bună. In 2018, pentru cei care plăteau integral sumele datorate până la data de 15 decembrie se acordă o reducere de 5%. Este valabilă reducerea și pentru sumele datorate pentru anul fiscal 2019 pentru plata integrala până la 15.12.2019?
  Mulțumesc.

 16. Buna seara! Am o II pe baza de norma de venit in apicultura si detin 70 familii de albine. Am realizat un venit de 35000 lei anul acesta. Imi puteti spune, va rog, daca trebuie sa platesc CAS si CASS in conditiile in care sunt sub plafonul impozabil de 75 de familii albine?

  1. Buna ziua! Impozitul si contributiile sociale sunt calculate la norma de venit stabilita de ANAF nu la venitul efectiv realizat de dvs. (35.000 lei). in cazul dvs, nu aveti nimic de declarat si nimic de platatit la bugetul de stat – nici CAS sau CASS si nici impozit.

 17. In cazul asigurărilor pt concedii medicale ,realizate pt un pfa pt suma de 24900 ,scade suma pt care pfa-ul s-a asigurat in cazul in care este nevoie de mai multe concedii medicale?

 18. Buna ziua, doresc sa înființez un pfa pt activitatea de ridesharing, sunt obligat sa plătesc cass și cas, nu sunt angajat in alta parte.

 19. daca in 2018 am depasit cele 12 salarii,ca venit net si acum trebuie sa platesc cas si cass,iar in 2019 nu depasesc plafonul ,in 2020 mai trebuie sa platesc tot la fel sau revin la obtional?

  1. Buna ziua! Daca estimati acum ca nu depasiti plafonul (24.96 lei) si nu il veti depasi pana la sf anului 2019, nu aveti de plata CAS si CASS pentru 2019. Completati corespunzator declaratia pe 2019 capitolul 2.

 20. Cum pot plăti ca PFI impozitul de venit și CAS parțiale pt anul 2019 . Se trimit separat pe destinații sau împreuna ?

 21. Spuneți-mi dacă înțeleg bine:
  La un pfa cu norma de venit, care e setata la 22800/an în județul meu, taxele pe care le plătesc eu anual ar fi 10% – impozit pe venit+ 25% CAS + 10% CASS+1% Indemnizație maternitate, deci un total de 46% din 22800/an = 10488 lei/an (nu se aplica corecții).
  Vă mulțumesc!

  1. Buna ziua! Norma de venit de 22.800 lei este mai mica decat plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in 2019 (adica 24.960 lei) si nu se calculeaza CAS si CASS.
   Contributia de 1% pentru concedii medicale se calculeaza diferit, asa cum stabiliti prin contrat cu CASA de Sanatate, care e optional. Deci ati avea de plata doar impozitul de 10% = 2.280 lei.

   1. Deci daca nu calculez CAS si CASS, in mod evident nici nu sunt asigurata medical si nici nu contribuie la anii de pensie, corect?

 22. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu sfatul D-vs in privinta infiintarii unui PFA, ca verificator de proiecte – domeniul Instalatii gaze.
  Concret, nu prea am multe notiuni din domeniul fiscal si nu stiu ce varianta sa aleg, pentru inscriere, legat de taxe : sistem real, norma venit , sistem forfetar, in conditiile in care nu venitul anual s-ar cumula cu mult sub totalul a 12 salarii minime ( 25 000 lei/ an), adica eu estimez ca in primul an as incasa din aceasta activitate maxim 1200 lei/an.
  De asemenea, va intreb daca as putea sa-mi tin singur contabilitatea, ce insemana acest lucru si ce as avea de facut?

  Va multumesc,

 23. buna ziua!
  am observat corect? – nu se mai deduc cheltuielile CAS si CASS?
  citeam undeva ca si conturile de plata au fost contopite intr-un singur cont. exista o sursa online pt a afla acest cont?
  multumesc pt informatii, foarte utile.

 24. Buna ziua,
  sunt salariat cu norma intreaga, am ridicat un didend in 2018 peste plafon si am achitat cass pentru el, am un pfa cu venit brut (52000 lei), venit net (8500 lei) in sistem real, intrebarea mea este : ce sunt obligata sa mai platesc, inafara de impozit pentru pfa ? Multumesc.

 25. Buna. Ce declaratii face o asociatie fmiliala cu 2 membri? Face D unica pentru fiecare membru iar pt. asociatie alta declaratie. Cum depune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *