Taxe PFA 2019. Taxe si contributii sociale datorate de PFA si Profesii liberale in 2019.

Taxele si contributille descrise in acest articol sunt datorate de activitatile independente organizate ca:

  • PFA – Persoana Fizica autorizata,
  • II – Intreprinderi Individuale,
  • PFI – Persoana Fizica Independenta,
  • IF – Intreprinderi Familiale,
  • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale din care fac parte;

Impozitul pe venituri din activitati independente – 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% in 2019 se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand Pachetul de contabilitate pentru activitati Independente.

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit sau a normelor de venit daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

Contributia de asigurari sociale (pensie) CAS – 25% in 2019

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Daca estimezi sau realizezi in declaratia unica un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie lunar respectiv mai mic decat plafonul anual de 24.960 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima baza de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 24.960 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 25% = 6.240 lei contributie sociala de plata in 2019

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional la pensie, iar baza de calcul este de minimum 12 salarii minime pe economie, ca mai sus.

Contributia de asigurari sociale de sanatate CASS – 10% in 2019

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2019 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.080 lei pe luna, respectiv 24.960 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 24.960 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

24.960 lei x 10% = 2.496 lei de plata pe an

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul de 6 salarii si platesc o contributie de 1.248 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii, si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de asigurari de Sanatate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai intreabari te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

48 de comentarii

Buna ziua, Am urmatoarele intrebari:
1. Un Pfa, cu venituri din activitati independende plus venituri din chirii in lei. Reprezentantul legal nu este salariat, el realizeaza din activitati independende un venit net peste plafon. Cum se inregistreaza la PFA cheltuielile privind CAS si CASS? Aceste contributii sunt achitate lunar de catre reprezentantul legal al PFA-ului, la nivelul unui salariu minim pe economie, in anul 2019 a achitat CAS in suma de 6240 de lei si CASS in suma de 2496 de lei

2. Daca in anul 2019 nu s-a depus DU estimata (este vorba intr-un caz de venituri de chirii in lei si intr-un caz de dividende pese plafon, pentru care exista obligativitatea CASS-ului) , in anul 2020, cand se depune DU pentru venitul realizat in 2019, contribuabilul nu are dreptul la bonificatia de 10% (precizez ca ambii contribuabili au SPV) pentru ca nu a depus DU estimata aferenta anului 2019? Daca da, ce solutii exista pentru a putea beneficia de bonificatie, achitand impozitul/cass pana la data de 30 iunie 2020?

Mirela
-

23 iunie 2020 at 14:51

Buna ziua! Numele meu este Amalia. Sotul meu are un PFA(contributiile se calculeaza in sistem real) .Venitul net realizait in 2019 este de 80 000 lei.Din martie 2020 lucreaza la o firma cu CIM cu norma intreaga. Intrebarea mea este daca mai plateste cas si cass pentru venitul net realizat in 2019. Va multumesc.

Banu Amalia Mihaela
-

5 mai 2020 at 17:16

Buna ziua! Pentru realizatul din 2019 pe care il voi depune prin Declaratia unica in 2020 ce cote de contriutii oligatorii se iau in calcul? Precizez ca este vorba de un PFI in domeniul prestarii serviciilor medicale pentru medicina de familie. Multumesc anticipat!

Turcu Ileana
-

17 februarie 2020 at 10:13

Buna seara! Pana la ce data trebuie platite aceste taxe?

Cosmin
-

6 februarie 2020 at 19:28

Buna ziua,

am un Pfa cu norma de venit deschis din februarie 2019.Intre timp am ramas insarcinata si voi intra in prenatal undeva prin luna mai 2020.As avea cateva nelamuriri in privinta asta :

– pe perioada CO-lui de crestere copil am inteles ca se suspenda activitatea?Stiti cumva cateva detalii legat de lucrul asta?
– legat de indemnizatia de crestere copil: am aflat ca se calculeaza cei 85% din veniturile din declaratie (dupa taxe).Ce nu mi-i mie foarte clar aici ii legat de acea contributie pt Indemnizatii si CO medicale…care la Pfa-ri ii facultativ, asadar am inceput sa-l platesc ulterior din noiembrie (sper ca acest lucru nu-mi va afecta Co-ul de crestere copil).

M-as bucura tare mult daca aveti ceva cunostinte pe tema asta sau imi puteti da ceva surse de unde ma pot documenta.

Multumesc!!!

Geana Alina
-

4 februarie 2020 at 15:22

Buna ziua,
Am un PFA, facut cu norma de venit, dar pentru care in 2019 am depasit cu foarte putin plafonul. Cu aproximativ 2000 euro. Imi este clar ca din pentru 2020 trebuie sa platesc in sistem real, dar trebuie sa fac asta si pentru ce ceea s-a incasat in 2019 ?
Altfel spus impozitul in sistem real se plateste doar din urmatorul an celui in care s-a depasit plafonul? Adica daca in 2019 au fost incasari de 102k, voi plati impozit petru norma de venit, iar in 2020 daca sunt incasari de 80k voi plati 10% + restul contributiilor.
Va multumesc mult pentru raspuns

Mihai Enache
-

29 ianuarie 2020 at 16:44

ceau. am un pfa cu norma de venit si de vreo 2 luni sunt angajat cu norma intreaga si partiala de 6 luni (am 2 job-uri ;)). stiu ca se da o reducere la impozitare pt norma intreaga dar nu gasesc claificari cum se calculeaza. La cele 2-3 luni de cand lucrez nu norma intreaga se aplica reducerea de 50% sau la norma anuala? care apropos este sub nimevul minim dar platesc cass pt ca am venituri din chirii. Acum vreau sa depun cerere de radiere. Pot depune o declarative rectificativa daca sunt in proces de radiere sau dupa radiere? Si cum anume se face calculul evident, Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cristina
-

18 decembrie 2019 at 10:06