Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

440 de comentarii

Buna ziua. Doresc sa devin PFA si as dori sa ma ajutati, daca se poate, sa identific codurile CAEN pentru urmatoarele activitati care as dori sa le practic.
Mentionez ca am absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară , Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Management

1/ Activitati handmade si confectii textile – Am terminat Liceul de Industrie usoara 28 din Bucuresti in 1985 (dovada Diploma Bacalaureat si Certificat Calificare ) – cod CAEN…. ?

2/ Activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate în principal întreprinderilor (incluzand organizare de targuri, evenimente, expozitii)- dovada Carnet de munca si Adeverinta de vechime din care reiese ca am profesat neintrerupt in postul de „Secretara” in perioada martie 1999 – ian 2016,. Am urmat cursuri EUROCOR „Protocol si organizarea evenimentelor” dar nu am inca diploma la acestea – cod CAEN 82 cu toate cele 3 grupe 821, 822 si 823

Sunt indeajuns aceste documente pentru a certifica pregatirea mea si a putea deveni PFA?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Ruxandra Bucerzan
-

22 iulie 2016 at 12:03

Buna ziua!

Am un pfa si mi-a venit acum 1-2 luni decizia de impunere. Am platit pe tot anul, inclusiv sanatatea, 5,5% din venitul estima.. Acum am primit din nou decizie de impunere doar pt sanatate,unde mi-au bagat pe tot anul, din ianuarie(desi eu am pfa din martie) raportat la salariul minim,desi eu am declarat mai putin si am si platit deja tot anul. Stiti cumva despre ce este vb?

Multumesc

Ana
-

13 iulie 2016 at 12:48

    Buna ziua. Cf art 170 Cod fiscal 2016, contributia de sanatate se platesti venitul net obtinut. In cazul dvs trebuia sa o platiti la venitul net estimat.
    Probabil este o greseala. Mergeti si lamuriti la adm financiara.

    Constantin
    -

    25 iulie 2016 at 14:54

Gabudean Adela
Buna ziua
Sunt pensionar anticipat si doresc sa infintez un pfa cu obiect de activitate administrarea unei societati comerciale cu un venit net de 2000 E/luna.Imi puteti preciza se impozite voi plati si daca trebuie suspendata pensia anticipata din momentul infiintarii pfa .
Va multumesc.

Adela Gabudean
-

13 iulie 2016 at 12:37

    Buna ziua. La venitul net obtinut (venit net = 2000 euro minus cheltuieli deductibile), veti plati 5,5%, contributie la sanatate si de 10,5% sau 26,3% contributie la pensie. Dupa care veti calcula impozitul pe venit prin aplicarea cotei de 16% din acelasi venit net dar redus cu contributiile platite .

    Constantin
    -

    25 iulie 2016 at 14:50

Buna mi-am deschis recent un pfa(pt agent de asigurari) însemnând undeva prin 23 Iunie. Cand si care ar fi taxele pe care trebuiele sa le plătesc. Precizez ca pana acum 06.07.2016 nu am avut nici un venit din aceasta activitate. Mulțumesc ! Aștept un raspuns

Alina
-

6 iulie 2016 at 13:49

    Buna ziua! Veti plati anticipat pe 25 Septembrie si pe 25 decembrie in functie de venitul net estimat in declaratia 220, pe care trebuie sa o depuneti in 15 zile la ANAF local.

    Constantin
    -

    11 iulie 2016 at 11:03

Buna ziua,sunt angajat la cineva,a avut nevoie de angajati sa fie legal,dar eu nu lucrez pentru el,doar mi-am facut carte de munca urmind sa-mi platesc eu taxele.
Intrebarea mea este,cat trebuie sa platesc eu pentru toate taxele aferente unei carti de munca.
Precizez faptul ca angajatorul este constructor dar pe linga asta face si timplarie pvc,pentru ca am inteles ca este important codul caen in care se incadreaza activitatea pe care o desfasoara angajatorul.Multumesc.

Gabriel
-

6 iulie 2016 at 10:51

Buna ziua, cum trebuie sa procedez ca sa achit cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii? Am un pfa in sistem real, recent infiintat. Multumesc anticipat!

Silvana
-

1 iulie 2016 at 16:57

    Buna ziua! Mergeti va rog la Casa Națională de Asigurări de Sănătate locala.

    Constantin
    -

    5 iulie 2016 at 15:44

Buna ziua. Sunt PFA in sistem real, urmeaza sa nasc in luna ianuarie 2016. Nu gasesc nicaieri informatii referitor la contriubutiile CAS si CASS pe perioada concediului de maternitate. Cine le plateste avand in vedere ca indemnizatia reprezinta 85% din venitul net. Multumesc!

Dora
-

23 iunie 2016 at 10:37

    Buna ziua. Nu am inteles bine intrebarea. Va pot spune ca aveti dreptul la indemnizatie de crestere copil. PFA-ul trebuie suspendat pe aceasta perioada. Venitul net obtinut ca PFA, daca ati avut se ia in considerare la indemnizatia de crestere copil. Pe timpul perioadei de crestere a copilului sunteti asigurata la sanatate si se considera vechime in munca.

    Constantin
    -

    29 iunie 2016 at 14:42

Vreau sa stiu cu ce salariu sunt la anaf

Nicoleta
-

21 iunie 2016 at 13:19

Buna ziua. Venitul net obtinut pe PFA se ia in calcul la plata indemnizatiei de crestere copil. Activitatea trebuie suspendata pe aceasta perioada la registrul comertului.

Constantin
-

17 iunie 2016 at 9:55

Daca o lucrare de amenajari interioare a facut 2600€, de cat ar trebui sa fie factura astfel incat cei 2600 sa ramana in mana? Am un PFA. Multumesc

Andreea Mihaela Tudorache
-

10 iunie 2016 at 5:33

Buna ziua, lucrez pentru o firma din alta tara in IT si in momentul acesta imi voi face contractul. Este mai bine sa aleg PFA sau un SRL-D (daca salariul este de 1500 euro)?
Pentru PFA-ul din 2016 care este procentajul pe care trebuie sa il dau ca taxe?

Va multumesc mult pentru ajutor!

alxptr
-

8 iunie 2016 at 14:28

Buna ziua,
baza de calcul pt CAS ati scris ca se refera max 5 salarii medii brute.
Se refera la 5 salarii brute pe luna sau pentru intreg anul fiscal?

„Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5% (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.”

Va multumesc anticipat!

Petrule Adrian
-

3 iunie 2016 at 15:16

    Buna ziua. Se refera la 5 salarii medii brute lunare. Baza minima de calcul ese stabilita lunar.

    Constantin
    -

    6 iunie 2016 at 13:21

Buna ziua ! Lucrez in domeniul handmade .Ce acte mi ar trebui sa pot participa la tirguri ?

Maria Halip
-

30 mai 2016 at 10:28

    Buna ziua. O forma de organizare a activitatii, ca pfa sau II, casa de marcat si eventula autorizatii specifice domeniului de activitate daca sunt sau a targului la care participati.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 14:29

Buna am o Intre ind (II) pe numele meu va rog frumos sa-mi spuneti pot sa fiu angajata pe stat de plata,eu sunt titulara,deoarece am auzit ca nu se poate sa fiu angajata si ca pot sa-mi platesc sanatatea si vechimea care sunt 246lei ori eu platesc 508 lei, čas,som aj etc ,doresc sa specific ca 1an de zile asa am platit iar acum am aflat ca au fost niste bani dati la stat aiurea si ca ar trebui sa fac o cerere de restituire a banilor,va rog sa ma lamuriti,multumesc frumos.

Gherlan ana maria
-

26 mai 2016 at 19:19

    Buna ziua! Va puteti angaja oriunde in alta parte dar nu la propria II, unde sunteti titular. Teoretic contributiile platite va dau dreptul de a primi servicii de sanatate gratuite si pensie. Dar depinde de venitul net obtinut. La sanatate trebuie sa platiti 5,5% din venitul minim brut anual, adica 825 lei. La Pensie trebuie sa contribuiti cu cota integrala de 26,3% din venitul minim brut pe tara de 1250 lei pe luna.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 14:26

Sunt i.i si vreau ca pentru o perioada de timp sa-mi intrerup activitatea. Intrebarea mea este daca pentru perioada in care nu voi functiona va trebuii sa platesc CASS.

Anonim
-

25 mai 2016 at 15:44

    Buna ziua. Platiti taxe si contributii la venitul net realizat. O II cu activitate suspendata nu poate factura deci nu veti avea venituri si ca urmare nu veti plati cass, cas, impozit pe venitul net.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 13:39

Buna ziua!

Am infiintat un pfa in urma cu 2 luni,sistem real,am estimat venitul si am platit la anaf si sanatate pe tot anul.Activitatea inca nu mi-am inceput-o insa.In cazul asta trebuie sa mai depun ceva acte/declaraţii trimestrial?sau cand mai depun ceva?

Multumesc!

Ana
-

19 mai 2016 at 4:26

se poate infiinta un PFA cu norma de venit cod CAEN 6201?

corina
-

18 mai 2016 at 22:12

Buna ziua!
Sunt PFA de anul trecut. In 2015 am inregistrat pierdere fiscala. La inceputul anului 2016, mi-am declarat la Serviciul Public de Impozite si Taxe firma cu sediul acasa, pentru calculul impozitului (care s-a dovedit foarte mare, 690 de lei pentru 9mp). In februarie 2016 mi-am suspendat activitatea, avand zero venituri – zero cheltuieli (acest lucru poate fi demonstrat cu casa de marcat). Dupa ce am efectuat suspendarea la ANAF, am revenit cu o declaratie de suspendare a firmei la SPIT. Aceasta a doua declaratie nu mai este luata in considerare, desi a fost depusa pana pe 25 martie 2016, iar veniturile/cheltuielile (cifra de afaceri) a fost 0. Prin ce articole din Noul Cod Fiscal as putea sa le demonstrez celor de la SPIT ca nu am avut activitate economica, in afara de art.7 cu definitia?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Cornelia E.
-

10 mai 2016 at 15:29

    Buna ziua. Nu inteleg situatia dvs. Ati declarat activitate la sediu si apoi ati suspndat activitatea?! Termenul de clarificare este 31 MAi 2016. cei de la taxe locale trebuie sa accepte o rctificativa la declaratia initiala.

    Constantin
    -

    17 mai 2016 at 12:26

      Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
      Ati inteles situatia foarte bine, in ianuarie 2016 am declarat la SPIT PFA-ul cu sediul acasa si in februarie am suspendat activitatea, informandu-i pe cei de la SPIT in data de 11 martie 2016 printr-o a doua declaratie (pe propria raspundere). Nu vor sa accepte a doua declaratie si sa recalculeze impozitul pentru ca, spun ei, cele doua declaratii se bat cap in cap, desi eu nu am venituri/cheltuieli in 2016. Dar dumnealor insista ca in baza primei declaratii eu am avut activitate economica in luna ianuarie (desi, prin definitia din Codul fiscal, activitate economica inseamna exact obtinerea de venituri). Iar eu pot dovedi cu casa de marcat ca nu am avut niciun venit.

      Cornelia E.
      -

      17 mai 2016 at 12:45

Buna seara ! Am o nelamurire va rog sa ma faceti sa inteleg sotul meu a deschis un pfa cu norma de venit el lucrează în afara tari ca muncitor sa nu plateasca angajatorul taxele pentru el trebuie sa plătim noi cei de la anaf nu mi au dat nici un raspuns ca trebuie sa astept plicul acasa va rog frumos daca puteti sa mi spuneti care ar fi suma de plata va multumesc

lili
-

9 mai 2016 at 19:49

    Buna ziua. Nu va ajuta PFA-ul in acest caz. Este activitate dependenta si poate fi considerata munca la negru. Taxele le aveti in articolul de mai sus. Aplicati procentele la norma de venit si va rezulta taxele de plata.

    Constantin
    -

    17 mai 2016 at 12:11

Buna ziua, as avea o nelamurire va rog sa ma ajutati, sunt PFA, sistem real, am estimat ca realizez venituri de 2000 de lei pe an, platesc contributia pt sanatate si impozit, as vrea sa cotizez si pentru pensie, cat ar fi de cotizat ?ar trebui sa figurez ca administrator pentru pfa?
Multumesc!

Anonim
-

26 aprilie 2016 at 9:30