Norme de venit 2016

De la 1 Octombrie 2022 conținutul site-ului Ghid PFA s-a mutat pe Contapp.ro Mai multe detalii gasesti aici.

norme de venit 2016Conform articol 69 Cod Fiscal 2016. În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.

Ministerul Finanţelor Publice elaborează nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice, în conformitate cu activităţile din Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.

 

Alba Caraş-Severin Harghita Prahova
Arad Călăraşi Hunedoara Satu Mare
Argeş Cluj Ialomiţa Sălaj
Bacău Constanţa Iaşi Sibiu
Bihor Covasna Ilfov Suceava
Bistriţa-Năsăud Dâmboviţa Maramureş Teleorman
Botoşani Dolj Mehedinţi Timiş
Braşov Galaţi Mureş Tulcea
Brăila Giurgiu Neamţ Vaslui
Buzău Gorj Olt Vâlcea
Bucureşti Vrancea

Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2016/Norme_venit_2016.htm

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa.

 

149 comentarii

 1. Buna seara. Am un PFA cu caen 6202 -platitor de impozit la norma de venit. Prestarea serviciului conform noului contracului incheiat se va desfasura in Germania. Sunt obligata sa depun o declartie rectificativa si sa trec la plata impozitului in sistem real sau voi fi obligat sa platesc impozit asupra venitului in Germani?

 2. Buna ziua. Am un pfa cu codul Caen 8299. Voi factura 1-2 facturi/luna la un client din străinătate. Azi am fost sa îmi fac ștampila si am fost întrebata daca sunt plătitor de TVA sau nu. Asta e singurul lucru pe care nu il stiu. In ce condiții se plătește TVA sau nu?! Multumesc frumos

  1. Buna ziua! Veniturile obtinute din SUA se vor impozita la fel ca si cele din Romania sau din UE. Daca sunteti in sistem real veti calcula venitul net daca sunteti la norma de venit veti plati la norma de venit.

 3. Buna zua/seara! Un PFA poate fi actionar intr-un LLC extracomunitar, conform legislatiei din tara respectiva. Daca in legislatia respectiva firma in care PFA-ul in norma de venit este actionar NU este impozitat, existand si un tratat de evitare al dublei impuneri cu Romania, ce se plateste in Romania? Norma de venit corespunzatoare carei activitati? Totul se desfasoara Online, pe internet.
  Daca activitatea firmei care este detinuta de PFA-ul din Romania se gaseste in lista nomenclatorului, impozitarea din Romania se face conform acestuia sau se incadreaza la altceva? Multumesc

 4. Buna ziua, am PFA la norma de venit, am peste 60 de ani. As dori sa stiu daca se poate beneficia de reducere la impozitul pe care trebuie sa il platesc . Daca exista lege, care Art. imi da dreptul la reduceri ..Va multumesc !!

 5. am PFA electrician auto si sunt cu 4 ore am pensie invaliditate gr.III,sunt cu norma de venit,norma de venit nu se reduce cf,tabelului de la sf.normelor de venit din judetul meu? va multumesc

 6. Bună ziua. Doresc să-mi deschid un pfa sau i.i, pe cod caen 900 – Activități de creație și interpretare artistica. Care ar fi mai avantajos din pct. de vedere al taxelor… cu plafon, fără?
  Mulțumesc!

  1. Buna seara,
   Puteti da mai multe detalii despre cum se poate radia un PFA(din pacate am ajuns si acolo), in sistem real, cu TVA la incasare, si medie lunara venit 2016 realizata mult mai mica decat acel prag de 938lei(sau cat era). Va rog sa tineti cont ca nu mai locuiesc in localitatea in care PFA-ul are sediul social si nici nu pot pierde atatea zile cu acest lucru. Se pot trimite actele prin posta sau curier?Raspunsul lor il primesc la adresa de la care am trimis sau il trimit la sediul social al firmei? Ce taxe se platesc? Ce registre trebuie sa-mi completeze contabila? Se depun undeva? Pot lasa actele tatalui meu si sa umble el pe la ONRC, ANAF si pe unde o mai trebui? Sau trebuie sa-i fac imputernicire notariala?
   Multumesc foarte mult.

 7. Buna ziua,
  Am un pfa pe norme de venit. cresterea altor animale 0149. (albine). Am nevoie de casa de marcat pt a vinde mierea la persoane fizice?

 8. Buna ziua,

  care ar fi cea mai avantajoasa forma de organizare (PFA, SRL, etc..) in cazul in care as dori sa facturez pentru tari din afara UE (Elvetia), iar suma ar ajunge la aproximativ 50.000 de euro pe an? Imi puteti spune si care ar fi taxele care ar trebui platitie in ambele cazuri?

  Va multumesc!

 9. Buna ziua. Am si eu o nelamurire …daca am un pfa cod caen 9602 pot face si comert cu amanuntul? Si care ar fi norma de venit la cel din urma? Va multumesc

  1. Buna ziua! Nu se poate sa aveti doua sisteme de impunere in acelasi timp. Trebuie sa alegeti, ori norma de venit ori sistem real.

  2. Buna ziua. CAS este deductibil doar daca este obligatoriu de platit. In cazul acesta administratia financiara va tine cont de CAS platit in cursul anului 2016, dvs nu veti introduce platile cu CAS-ul in calculul cheltuilelilor deductibile din 2016 si nu le veti declara in formularul 200.

 10. Buna ziua. Am infintat un Pfa acum doi ani am o frizerie si sint la norma de venit. Acum doresc sa deschid si o alta activitate ,comert cu amanuntul..vinzare de alimente tig si bautura…am o diploma de lucrator comercial. Punctul de lucru este acelasi…ce ma sfatuiti sa fac? Cut as plati la norma de venit ? Si daca ar fi mai avantajos in sistem real…sanatatea si pensia se platesc numai odata sau la ambele activitati? Habar nu am cum e mai bine…sa fac un Srl? Cel care se ocupa de acte spune ca i mai bine pfa norma de venit si ca se poate face si comert cu amanuntul…va multumesc!

  1. Buna seara! Pentru alegerea dintre norme de venit sau sistem real vedeti aici http://contapp.ro/norma-de-venit-sau-sistem-real/.
   Daca mergeti pe norma de venit veti plati taxele si contributiile cumulate. Altfel trebuie sa alegeti sistem real pentru ambele activitati si veti plati taxele la venitul net obtinut. Estimati cat mai corect venitul net si alegeti ceea ce va avantajeaza. La servicii v-ar fi ajutat microintreprinderea dar la comert va ajuta sistemul real pentru ca aveti cheltuieli cu marfa.

 11. Va salut. Sunt angajat cu norma intreaga si doresc sa infiintez o Intreprindere individuala intr-un spatiu inchiriat. Beneficiez de ambele reduceri in acelasi timp de la norma de venit? Adica reducere de 40% pentru ca sunt angajat cu norma intreaga in alta parte , si reducere de 25% pentru ca imi desfasor activitatea intr-un spatiu inchiriat, sau doar una din ele? Va multumesc.

 12. Anul trecut in luna Iunie am infiintat un PFA la nirma de venit. Mentionez ca nu am depasit plafonul de incasari pentru care trebuie sa trec la sistem real sau la plata tva-ului. Ce declaratii trebuie sa depun la inceputul acestui an?

  Multumesc

  1. Buna ziua. CASS- sanatate e olbigatoriu. Baza minima de calcul este salariul minim brut pe economie.

  2. Buna ziua. Infiintarea unei PFI este rezervata pentru activitati profesionale reglmentate de legi speciale. Totusi daca nu este o lege in cazul dvs puteti incerca sa inregistrati un PFI daca aveti un contract cu un club de fotbal si il prezentati al ANAF.

  3. Buna ziua. Declaratia 600 daca va incadrati cu norma de venit lunara mai mare de 938 de lei. Norma de venit se poate reduce cu 50% daca sunteti angajat.

   1. Cum se procedeaza pentru reducerea normei de venit in cazul persoanelor angajate?
    Ce declaratii, cereti, acte, etc. se depun?

    1. Buna ziua. In cele mai multe cazuri se cere adeverinta de salariat care se depune la ANAF.

 13. Buna ziua,am o întrebare: PFA cu norme de venit la sfârșitul anului 2016 are încasări de 94.000 euro.Ce se întâmpla in 2017,deoarece va depăși plafonul de 100.000 ?

  1. Normal se trece la sistemul REAL de impunere care se pare a fi mai avantajos ,dar cu noile prevederi din codul fiscal nu pot da un raspuns mai clar..

 14. Buna ziua,
  Sunt pensionar pe caz de boala si am un PFA, impozitat cu norma de venit, CAEN 9521.
  Imi puteti sune va rog ce contributii si impozt trebuie sa platesc (se aplica reduceri in cazul meu)?
  Pot suspenda activitatea pentru cateva luni si daca da, cum?

  Va multumesc anticipat!

  1. Sau se poate da o declaratie cum ca din cele 12 luni ale anului am lucrat/voi lucra doar 5 luni de exemplu?

 15. Buna ziua,

  Nu am regasit codul caen 4791: Comerţ cu amănuntul prin intermediul
  caselor de comenzi sau prin Internet in tabelul cu norme de venit pentru 2016.

  Acest cod caen nu este eligibil pentru norma de venit?

  In cazul unui magazin online, exista vreun cod caen ptr PFA cu norma de venit?

  PS: Faceti o treaba minunata oferind aceste informatii in mod gratuit. Voi apela la serviciile dvs remunerate financiar cand voi avea nevoie.

  Multumesc,
  Alexandru

  1. Buna ziua! Da, 85% din venitul net din ultimile 12 luni. Venitul net nu brut. Altfel se calculeaza la salariul minim brut daca este mai mare decat venitul net.

 16. Buna ziua,

  Inteleg de la dumneavoastra ca daca sunt pe norma de venit si depasesc plafonul de 100.000 de EUR in anul in curs, de anul viitor voi plati taxe in sistem real. Dar pentru veniturile care depasesc cei 100.000 nu se percepe nicio taxa in anul in curs sau o regularizare anul viitor? Deci daca sunt pe normal de venit si facturez sa zicem 1 milion EUR, de anul viitor trec pe sitem real dar cei 1 milion de euro raman impoitati la normal de venit?

  Multumesc,
  Sorin

 17. Buna ziua,

  Mi-am deschis un PFA pe norma de venit in IT si urmeaza sa lucrez in Spania. Din comentariile anterioare am vazut ca de a 1 ianuarie 2017 inregistrarea ROI nu mai este obligatiorie. Din pacate nu am gasit vreun document in care se fie specificat acest lucru. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii?

  Multumesc mult!

 18. Buna ziua,
  Se pot plati contributiile de CAS si CASS pentru PFA in avans (inainte de regularizare) la valoarea reala (mai mare decat cea estimata)? Multumesc!

 19. Buna ziua, am un Pfa cod caen 9602servicii de coafor, functionez pe sistem real si as vrea sa ma mut pe norma de venit, ma puteti ajuta sa imi spuneti care este suma de plata anuala si ce anume platesc, daca este inclus si pensiile in suma respectiva? Multumesc !

  1. Buna seara. Din pacate nu cunosc conditiile de pensionare in cazul dvs si nu vreau sa luati o decizie gresita.

 20. Buna ziua
  Mi-am infiintat un PFA cu norma in domeniul informaticii si urmeaza sa am clienti din UE. Inteleg ca inainte sa ma pot inregistra in ROI (cu formularul 095 din cate am inteles) va trebui sa ma inregistrez ca platitor de TVA. Imi va trebui un numar TVA si venitul va depasi plafonul pentru plata TVA-ului.
  Ce formular trebuie depus pentru inscrirea ca platitor TVA? Am gasit mai multe raspunsuri (098 sau 070 sau 088)…

 21. Buna ziua!

  Un PFA cu cod CAEN 6202 poate avea angajati doar in acest domeniu? Sau poate angaja de exemplu personal pt curatenie sediu?

  Multumesc!

 22. Buna seara! Am un PFA prin care prestez servicii de turism. Este inregistrat la fisc cu norma de venit. Am depasit cei 220000 anuali. Am inteles ca trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA. Intrebarea mea este…. trebuie sa platesc TVA daca facturez o firma din Elvetia? Va multumesc anticipat.

  1. Buna ziua! Veti factura in Elevetia fara a calcula TVA pe factura. Asadar nu facturati TVA, nu colectati TVA deci nu platiti TVA.

   1. Buna ziua! Daca sunteti doar angajat nu mai sunteti scutit de plata CAS din 2016. Doar daca achitati si CAS catre sisteme profesionale de pensii aceasta nu este obligatorie pentru dvs.

 23. Buna ziua,
  Mi-am deschis PFA cu cod CAEN 6202 in luna iulie si am inceput activitatea in luna august. Veniturile mele pana la sfarsitul anului vor trece de 220 000 lei. Precizez ca prestez servicii pentru o firma in afara UE. (Emirate) Contabila mi-a spus ca devin platitoare de TVA,chiar si dupa ce i-am explicat ca toate serviciile mele sunt in afara UE. Cat TVA voi plati pentru facturi emise de 100 000 EURO/an?(presupunand ca anul viitor o sa ajung la 100 000 EURO) Momentan platesc la norma de venit.

  1. Multumesc pentru raspuns. Eu facturez dar cu CUI-ul inregistrat in scopuri tva pentru operatiuni intracomunitare, pentru ca in Romania nu prestez nimic. Deci cu toate acestea este nevoie sa devin platitor de TVA in Romania ?

  2. Buna seara! Trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA chiar daca in continuare facturile dvs nu vor purta TVA. Deci nu inregistrati TVA la vanzari si nu veti plati TVA. Insa, aveti posibilitatea sa recuperati TVA la achizitiile efectuate in Romania – intrebati contabila. Daca depasiti 100.000 euro in cursul anului sunteti obligata ca de anul urmator sa platiti taxe si impozite in sistem real.

 24. Buna ziua! Pentru următoarele 5 luni nu voi mai avea activitate pe un PFA cu normă venit cu codul CAEN 6202. Cunoașteți vreo măsură pe care să o pot lua astfel încât să nu mai fie nevoie să plătesc cei 1000Ron/3 luni în taxe si CASS până când reiau activitatea? Mulțumesc anticipat!

  1. Buna seara! Codul fiscal va permite sa cereti o reducere a normei de venit in raport cu perioada nelucrata. Astfel: Art 69. (5) În cazul în care un contribuabil desfășoară o activitate independentă, care generează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activități se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfășurată activitatea respectivă.
   Iar in normele de aplicare:

   (8) Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, datorate unor accidente, spitalizării sau altor cauze obiective, inclusiv cele de forță majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proporțional cu perioada nelucrată, la cererea contribuabililor. În situația încetării activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, persoanele fizice autorizate și asociațiile fără personalitate juridică sunt obligate să înștiințeze în scris, în termen de 5 zile, organele fiscale în a căror rază teritorială aceștia își desfășoară activitatea.

   (9) Pentru contribuabilii impuși pe bază de norme de venit, care își exercită activitatea o parte din an, în situațiile prevăzute la alin. (7) și (8) din prezenta secțiune, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulțește cu numărul zilelor de activitate.

   În acest scop organul fiscal întocmește o notă de constatare care va cuprinde date și informații privind:

   a) situația care a generat corectarea normei de venit, cum ar fi: începutul/sfârșitul activității, întreruperea temporară, conform alin. (8) din prezenta secțiune și altele asemenea;

   b) perioada în care nu s-a desfășurat activitate;

   c) documentele justificative depuse de contribuabil;

   d) recalcularea normei, conform prezentului alineat.

   Mergeti va rog la administratia financiara locala!

 25. Buna ziua,
  Am un PFA CAEN 6202 la norma de venit cu activitate in tara. Ma aflu acum in pragul negocierii unui contract cu o firma din SUA (probabil va deveni efectiv in anul urmator), Veniturile estimate de mine depasesc pragul de 220 000 dupa primele 3 luni.
  Inteleg din raspunsurile anterioare ca raman la norma de venit, dar voi deveni platitor de TVA

  Ce declaratii si taxe suplimentare voi avea de depus/platit fata de acum?
  Asa cum schimbare modului de impozitare se poate face la cerere dupa cel putin doi ani, se poate ca ulterior sa redevin neplatitor de TVA? (contractul va fi pe durata determinata)

  Multumesc anticipat

  1. Buna ziua. Daca depasiti plafonul trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA. Pentru livrarile de servicii catre entitati in afara UE nu colectati TVA si deci nu platiti TVA. Practic factura dvs ramane la fel si inainte si dupa ce deveniti platitor. Faptul ca deveniti platior va permite sa deduceti TVA la cheltuileile efectuate in Romania pe care il puteti cere ulterior sa fie rambursat de la buget. Exemplu: achizitionati autoturism de 100.000 lei cu TVA inclus. Valoarea tva este de 16.667 lei care poate fi ceruta de la buget. Dar daca cereti rambursarea TVA acest lucru va afecteza pe termen lung – pentru ca daca reveniti la claitatea de neplatior (se poate deci) fiscul va calcula un TVA de plata catre buget – din cel restituit.
   Ca platitor de TVA apar cateva declaratii in plus – 300, 394.

 26. Buna ziua,am si eu o mare rugaminte sunt Pfa cu cod caen 9602 va rog din suflet sa imi spuneti si mie ce registre trebuiesc intocmite pentru pfa meu.Va multumesc

  1. Buna ziua. Daca sunteti la norma de venit trebuie sa completati registrul de evidenta fiscala partea de venituri (care e obligatorie de 2 ani dar ANAF a uitat sa-l piblice si sa-l scoata la vanzare). Daca sunteti in sistem real trebuie sa completati si registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar.

 27. Buna ziua

  Intentionez sa deschid un PFA cu activitate principala cod caen 6202 ( norma de venit ) si activitate secundara codul CAEN 7112 care nu il gasesc in „norme de venit”.
  Venitul anual va depasii norma de venit a codului caen 6202 si m-ar aventaja aceasta forma de impozitare, dar ce se intampla cand incasez sume legate de codul 7112 care nu are norma de venit?
  Cum se va calcula impozitul pentru 7112?
  Multumesc anticipat.

  1. Buna ziua. Atunci cand aveti mai multe activitati si una dintre acestea nu poate fi impozitata la norma de venit, atunci toate activitatile, inclusiv cele care pot fi impozitate la norma de venit, se vor impozita in sistem real.

 28. Buna seara . Am o dilema: pfa norma de venit sAu microintreprindere ? Voi presta servicii cod caen 6202 si 6203 intr un stat din ue. Activitatea se va desfasura acolo sau prin distanta adica aici in tara.Ce ar fi mai convenabil? Tin sa mentionez ca ar fi o cifra de afaceri marisoara si nu mar ajuta sa devin plAtitor de tva.

  Multumesc

 29. Bună ziua. Intenționez sa înființez un pfa reparații articole textile ( îmbrăcăminte) , cod caen 9529 . Nu am mai făcut niciodată asta și as avea nevoie de câteva sfaturi în ceea ce privește plata contribuțiilor către stat și documentele ce se întocmesc lunar . Va mulțumesc.

 30. Buna ziua! Am un PFA cu norma de venit si sunt aproape de 220000 lei. In momentul il care devin platitor tva voi plati tva-ul pe tot ce am incasat in acest an sau numai ce am incasat din momentul in care am devenit platitor tva?
  Daca sunt pe norma de venit voi plati tva-ul plus impozitul trimestrial sau doar tva-ul?
  Va multumesc!

 31. buna ziua! vreau sa deschid un PFA cu activitate video (filmari diverse). care este codul caen? pt bucuresti se poate face PFA cu norma de venit? sau e mai avantajos un SRL? multumesc!

 32. Buna ziua ,

  Vreau sa imi deschid un Pfa langa Vaslui , cu norma de venit si cod CAEN 6202. Domiciliul meu e in Bucuresti . Taxele se aplica la norma de venit din Bucuresti sau din Vaslui ?

  Multumesc

 33. Buna seara ! Am o interrprindere individuala . cu codurile caen pt legume si animale, infiintata in 2015. sunt impozitat la norma de venit. PROBLEMA e ca nu stiu ce documente imi trebuie pt contabilitate , si cum trebuiesc facute documentele. puteti sa ma ajutati.

 34. Buna ziua,

  Am un PFA la norma de venit (CAEN 6202) si furnizez servicii exclusiv catre clienti extracomunitari. La depasirea plafonului echivalent 220000RON fiind obligat sa ma inregistrez in scopuri de TVA voi deveni si platitor de TVA?
  Spun asta deoarece momentan facturile le emit fara TVA si nu imi este clar daca ar trebui sa schimb si formatul facurilor dupa inscrierea in scop de TVA si trebuiesc alte acte contabile in afara de Registrul de incasari si plati care este obligatoriu la norma de venit.
  Ce acte se depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA?
  Multumesc!

  1. Buna ziua. Dupa ce depasiti plafonul de 220.000 de ron ( venituri facturate) sunteti obligat ca in primele 10 zile din luna urmatoare depasirii sa depuneti formularul 088 la administratia financiara. Trebuie sa schimbati si modelul facturii. Pentru livrari intracomunitare nu veti colecta TVA, ci doar pentru livrari nationale. Totodata veti deduce TVA la achizitiile nationale pe care-i puteti cere inapoi de la bugetul de stat.

   1. Buna ziua,

    Multumesc pentru raspuns! Dar in cazul meu am specificat ca nu am treaba cu achizitii sau livrari intracomunitare ci exclusiv livrari extracomunitare. Pentru acest caz pe langa taxele platite aferente normei de venit dupa inregistrarea in scopuri de TVA voi fi nevoit sa platesc alte sume aferente TVA?

    In formularul 088 vad ca foarte multe informatii sunt specifice societatilor comerciale…administratori, contracte inregistrate (contractele extracomunitare nu trebuiesc inregistrate), etc. Eu ar trebui sa las necompletate spatiile respective?

 35. buna ziua . doresc sa deschid o firma de costructii in care sotia sa fie titular si eu angajat .care este forma cea mai avantajoasa . mentinenez ca nu stiu ce venituri vor fi.

 36. Buna ziua,

  Daca imi deschid PFA cu norma de venit (30 000 RON), dar incasez mai mult de 30 000 RON pe an, anul urmator voi fi trecut la PFA cu venit real?
  Voi plati impozit (retroactiv) taxe pentru anul trecut, pentru venitul brut incasat?

  Multumesc!

  1. Buna ziua. Pentru activitatea 1) codul caen 3299 Fabricarea altor produse manufacturiere Diploma de bacalaureat este suficienta. La intrebarea 2 trebuie sa stabiliti mult mai clar ce activitate doriti. Si diploma EUROCOR este acceptata. Recomand totusi sa va focusati pe o singura activitate.

  2. Buna ziua. Orice cheltuila tine de activitatea dvs si care e facuta cu scopul de a genera venituri: ch cu transport, comunicatii, birotica, cursuri de agent, chiar si haine fara a exagera.

 37. buna ziua, ma puteti lamuri va rog frumos cu urmatorul text ,de ex. inchiriez 2 luni.

  Pentru locuinţele situate în localităţile de pe litoralul Mării Negre, norma de venit transmisă de Autoritatea Naţională pentru Turism se consideră normă de venit corespunzătoare sezonului turistic estival şi se va reduce proporţional astfel încât să reflecte perioada din sezonul turistic estival pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată.
  Se refera la inchirieri de camere in scop turistic pina-n 5 camere.Au stab. norma de 12,600/cam/an, cum se reduce norma proportional?ei se refera la perioada sezonului estival in acest caz 6 luni deci norma creste nu scade din moment ce se : la 6.

  Va multumesc!

  1. Buna ziua! Norma de venit se reduce. Daca sezonul dureaza 6 luni, norma de venit este de 6300 lei.

   1. deci, sezonul estival conf. Udrea este de 5 luni,mai-septembrie, asadar 1050×12=12600, acum 12600_5=2520/luna/camera.Cu toate ca ei spun ca norma se reduce prop.ca sa reflecte perioada de inchiriere si constati cu stupoare ca ea creste; numai pe litoral avem o asemenea situatie in restul tatii,la munte nu exista asa ceva,

    1. Buna ziua! Trebuie mai intai sa infiintati PFA-ul la adresa pe care o doriti si sa declarati la infiintare ca nu desfasurati activitate la sediu. Va trebuie contractul de inchiriere sau de comodat. Ulterior sau concomitent (nu stiu daca se poate) trebuie sa infiintati un punct de lucru unde sa autorizati la registrul comertului activitstea de cabinet medical. Aveti nevoie si aici de contact de comodat sau inchiriere si o lista de documente ca re sa contina pe langa contract: dosar cu sina, copie CI, cerere de inregistrare, declaratie tipizat, rezervare denumire PFA, acordul vecinilor de la sediul profesional/punctul de lucru, certificare profesionala conforma cu codul CAEN solicitati. Aveti aici mai multe detalii: http://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa

 38. Buna ziua
  Am deschis un pfa pe sistem real si as vrea sa stiu daca il pot inchide si sa deschid unul pe norma de venit pe 6202. Si daca da, un curs pe atestare excel ar fi de ajuns?
  Sau ce anume as putea sa fac sa ma cerific a.i sa pot trece pe norma de venit?
  Precizez ca am facultate si master dar pe economie.
  Multumesc

  1. Buan ziua. Puteti sa deschideti alt PFA dupa ce il inchideti pe primul. Atentie, veti plati impozit la norma de venit, indiferent daca obtineti profit sau nu din activitate. Ca sa fie avantajoasa norma de venit profitul real obtinut (venitul net) din activitate trebuie sa fie mai mare decat norma de venit.

   1. Buna ziua.
    Am un I.I. sistem real CAEN 0111 si are multe alte activitati
    Pt. 2016 , am contrcte de arenda facute pe I.I. , Cerere de plata la APIA tot pe I.I. iar la Finante i-mi cere sa depun D.221 ( norma de venit ).
    Activitatea , cheltuielile , veniturile , sunt contabilizate . Daca ar fi dupa Fisc , as plati o data impozit pe norma de venit apoi, la inchiderea anului sa mai platesc impozit si pe profit .
    Ilogic , si mai mult decat mi-ar baga mana in buzunar.
    In codul fiscal nu am gasit nici un articol care sa oblige pe cei in sistem real sa plateasca pe norma de venit.
    Ma puteti ajuta daca sunteti in cunostinta ?
    Va Multumesc.

    1. Buna ziua! Cf art 104 din Codul fiscal 2016 veniturile din agricultura sunt impozitate la norma de venit, (doar cele din sivicultura si piscicultura sunt impozitatea in sistem real). Pe de alta parte, doarece aveti mai multe activitati pe II, acelasi cod fiscal spune:
     – Art 69 alin (6) Dacă un contribuabil desfășoară două sau mai multe activități care generează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, definite la art. 67, venitul net din aceste activități se stabilește prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activități.
     – Art 69 alin (7) În cazul în care un contribuabil desfășoară o activitate inclusă în nomenclatorul prevăzut la alin. (2) (cu norme de venit) și o altă activitate independentă, venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

     Deci, daca din celelelate coduri CAEN, aveti unul care nu este in lista cu activitati impuse la norma de venit, atunci toate activitatile dvs vor fi impozitate in sistem real. Verificati fiecare activitate in lista din judetul dvs aici http://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

 39. Buna seara , va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Am deschis un PFA cu cod CAEN 4762.Care impunere este mai avantajoasa ?la norma sau la realizari ? Am inteles ca la norma nu se intocmesc acte contabile,nici macar primare ! E adevarat ?Va multumesc anticipat !

  1. Bunaa ziua. Aproximativ 3700 de euro, fara sa iau i calcul cheltuieli deductibile si in conditiile in care platiti: 5,5% sanatate si 10,5% pensie si 16% impozit pe venit.

  2. Buna ziua. Depinde de venitul net pe care il estimati. Daca venitul net estimat de dvs (castigul dvs dupa un an de activitate ) este mai mare decat norma de venit alegeti impozitarea la norma de venit. Daca estimati ca este mai mic (sau nu stiti cat o sa fie) atunci mergeti pe sistemul real. Puteti schimba ulterior. E adevarat sunt mai putine documente de intocmit la sistemul cu norma de venit.

 40. Buna ziua,
  am un PFa inregistrat la norma de venit. in cazul in carevreau sa mai adaug un cod caen care nu se regseste pe lista caen inregistrate la norma de veni t cum pot proceda din punct de vedere fiscal.

  1. Buna ziua. Puteti adauga codul CAEN, mergeti la registrul comertului. A doua activitate nefiind in nomenclatorul de norme de venit, veti tine contabilitatea, pentru ambele coduri CAEN, in sistem real.

 41. Buna seara!
  Se pot emite facturi de catre acest tip de PFA ? (Facturi care ar fi folosite pentru decont de catre eventualii clienti)
  Multumesc!

  1. Buna ziua. Nu inteleg ce tip de PFA aveti in vedere. O PFA indiferent de cum este impozitata,sistem real sau norma de venit, este obligata sa emita factura pentru serviciile prestate sau vanzarea de marfa, etc. Factura emisa este deductibila pentru clientul dvs.

 42. Buna seara ,mi sa comunicat de la APIA ca trebuie sa mi deschid PFA ,ca sa pot vinde recolta de cereale este de ajuns doar codul caen 0111 , ce documente ar trebui sa am cand duc productia in baza ?
  Sunt incepator si din ce am citit pe internet nu prea inteleg mare lucu.
  Multumesc anticipat.

 43. As vrea sa deschid un PFA pentru inchiriere spatiu si vesela pentru diverse ocazii pentru maxim 50 persoane ce norma de venit sa aleg?
  Al aspect este ca as vrea sa ma pensionez anticipat partial pe perioada de un an pina la limita de virsta ce impozite si taxe platesc si daca pot sa deschid acest PFA.

  1. Buna ziua. Verificati in lista din localitatea dvs daca gasiti un cod CAEN care se potriveste atat cu activitatea pe care vreti sa o desfasurati cat si cu pregatirea profesionala, de care aveti nevoie la infiintarea unui PFA sau Intrerpinderi individuale. Ca pensionar nu veti plati contributie la pensie.

 44. Buna ziua.
  Daca sunt pfa pe norma de venit dar si angajat pe 2 ore la o societate, contributiile pentru pfa sunt cu 50% reduse?
  Adica: Norma venit: 27000. 32%*27000/12=720/2=360? lei taxe lunare pentru pfa
  Este corect acest calcul?

 45. Din punct de vedere al evidentei contabile, ce registre (acte contabile) sunt obligatoriu de intocmit( complectat) de catre o PFA la norma de venit ? este adevarat ca nu se mai complecteaza Registrul de incasari si plati si registrul inventar la PFA impozitate la norma de venit ?

  1. Buna ziua. Trebuie sa completati registrul de evidenta fiscala. Dar cum acesta nu a foat publicat/tiparit, nu aveti ce sa completati.

 46. Buna ziua!!

  As vrea sa imi deschid un PFA si ma gandeam ca ar fi mai profitabil sa aleg norma de venit.

  Norma de venit anuala este de 21900 lei => ~1850 de lei lunar.
  As vrea sa stiu daca 5.5% , 10.5 % si impozitul de 16% se aplica la venitul lunar de 1850 rezultat din norma de venit. In aces caz calcul meu ar fi in jurul sumei de 550 de lei.
  De asemenea mi-ar fi de folos daca mi-ati preciza daca pot sa aleg cota de 10.5% in loc de 26.5 pentru contributia de pensie si pentru cazul pfa-ului cu norma de venit.

  1. Buna ziua. Verificati daca codul CAEN este in lista cu norme de venit: http://contapp.ro/norme-de-venit-2016/
   Veti plati toate taxele si contributiile la norma de venit (in patru transe anuale), de aceea asigurati-va ca profitul net obtinut este mai mare decat norma de venit. Daca nu e mai mare alegeti impozitare in sistem real.
   Contributiile nu sunt taxe. Acestea va pot fi de folos la spital, daca e nevoie si la calculul pensiei. Asigurati-va ca aveti un flux de venituri suficient de mare care sa acopere aceste cheltuieli. Altfel mergeti pe varianta prudenta – PFA sai II in sistem real cu estimare minima de venit net – spre 0 lei castig in primul an.
   Citi va rog acest ghid http://contapp.ro/ghid-pfa-complet/. Va costa 81 de lei dar va poate economisi multi bani pe termen lung .

   1. Mulțumesc pentru raspuns.

    Având in vedere faptul ca norma de venit anuală este 21900. Din calculele mele ar trebui sa dau ca si taxe la stat 584 de lei. Am calculat bine?

    1. Buna ziua. Veti plati in 4 transe trimestriale din norma de venit urmatoarele:
     – contributie sanatate – 5,5% din norma,
     – contributie pensie – 10,5% sau 26,3% din norma,
     – impozit pe venit 16% din norma de venit.

 47. Buna ziua,
  Pentru un magazin online cu hainute second de copii, as putea sa am PFA cu norma de venit? In acest caz, nu conteaza ce venituri as avea, as plati taxele calculate la norma de venit? Ar trebui sa am documente de provenienta a hainutelor, respectiv sa tin o evidenta a vanzarilor?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  1. Buna ziua. Verificati daca codul CAEN este in lista cu norme de venit: http://contapp.ro/norme-de-venit-2016/
   Veti plati toate taxele si contributiile la norma de venit, de aceea asigurati-va ca profitul net obtinut este mai mare decat norma de venit. Daca nu e mai mare alegeti impozitare in sistem real. Trebuie sa aveti documente de provenienta a marfii. Se tine evidenta vanzarilor in registrul de evidenta fiscala (care nu a aparut inca). Daca vreti mai multe raspunsuri va rog accesati si http://contapp.ro/ghid-pfa-complet/ . Va multumesc!

 48. buna ziua , vreau sa deschind un magazin de haine second-hand, ce forma fiscala sa aleg avand in vedere ca beneficiez de legea 448( handicap II)

 49. Buna ziua! Sunt medic veterinar si lucrez prin contract de colaborare cu un medic de circumscriptie. Ma puteti lamuri si pe mine ce acte trebuie sa mai depun la Anaf pe trimestru pe langa plata impozitului si Cas? Ce registre si ce contabilitate trebuie sa tin? Mentionez ca m.am inregistrat la Anaf ca medic veterinar, profesie de libera practica si am obtinut un CIF.Va multumesc

 50. buna seara ,as avea nevoie de putin ajutor pentru a intelege ,daca imi deschid un pfa cu norma de venit care este de 1050 pe luna ,platesc taxe si impozite din suma respectiva ?
  dar daca eu am un venit de 2000-3000 de lei pe luna ce se intampla ?
  as vrea sa inteleg , platesc taxe si impozite din suma de 1050 de lei indiferent de suma realizata pe luna ?
  va rog daca puteti sa ma ajutati cu aceasta nelamurire cu un exemplu de calcul
  multumesc

  1. Buna ziua. Da, platiti taxe la norma de venit, indiferent care este venitul real obtinut din activitate. Daca norma este de 12.000 de lei pe an si obtineti 80.000 de lei platiti taxe la 12.000 de lei.

 51. Buna ziua, am un pfa si codul caen figureaza in nomenclator sunt angajat intr-o companie cu contrct pe 8ore /zi voi beneficia de 60% reducere (12.600 norma de venit ) voi plati taxe doar la diferente ?
  Ce se intampla in cazul in care eu realizez venituri anuale mai mari de ex 21.000 ron
  ce registre si ce evidenta contabila trebuie sa tin pentru a nu avea surprize la un eventual control de la ANAF
  multumesc

 52. Buna ziua,

  Doresc sa infiintez un PFA pe norma de venit, si doresc sa activez pe doua coduri CAEN: 8559 si 8211 (ambele coduri se regasesc in lista cu Normele anuale de venit pe anul 2016, stabilite pentru activităţi independente, conform art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal).
  Unul din aceste doua coduri CAEN va fi principal, intrebarea mea este: pot fi PFA pe norma de venit cu doua coduri CAEN active? Sau trebuie sa am doar 1 singur cod CAEN?

  Va multumesc!

  1. Buna ziua! Puteti avea doua coduri CAEN active. La infiintare trebuie sa dovediti pregatirea profesionala pt cele doua coduri. Norma de venit se insumeaza deasemnea si veti plati taxe si contributii pentru valoarea insumata. Daca activitatile economice sunt inrudite este ideal sa aveti un singur cod CAEN.

   1. Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns. Am creat PFA-ul intre timp si am ales intr-adevar un singur cod CAEN pentru a plati norma de venit pentru o singura activitate. Daca va merge bine, o sa adaug in timp si al doilea cod CAEN. As mai avea o intrebare: este obligatoriu deschiderea unui cont la banca pe pfa? sau pot folosi contul personal pe care il am deja deschis? De asemenea nu am inteles cum voi tine evidenta facturilor emise, din cate stiu ar trebui sa am Registru de Evidenta Fiscala, insa la ANAF mi s-a spus ca nu exista/nu a aparut pt pfa-uri…Va multumesc!

    1. Buna ziua. Trebuie sa deschideti cont bancar pe numele PFA, daca aveti plati si incasari prin banca. Altfel puteti renunta complet la contul bancar.
     Asteptam Registrul de evidenta fiscala. Puteti face un jurnal de vanzari ca sa aveti o situiatie. Nu este obligatoriu dar va este util.

     1. Buna ziua, Imi puteti justifica va rog afirmatia „Trebuie sa deschideti cont bancar pe numele PFA, daca aveti plati si incasari prin banca”? Daca am PFA cu norma de venit, fara obligatia declararii incasarilor si platilor, de ce as avea nevoie de un un cont de persoana juridica, cu costurile aferente, cand PFA nu este 100% persoana juridica, ci Persoana Fizica Autorizata (cum ii zice clar numele)?
      Bancille nu ofera nici un cont pt PFA, deci nu are sens… Dar in Romania multe nu au sens…
      Multumesc!

     2. Buna seara. Primiti pensie suplimentara daca ati platit contributie suplimentara la bugetul de asigurari social. DDaca ati avut indemnizatie de administrator in plus fata de salariu si vi s-a retinut contributie la pensie puteti cere pensie suplimentara.

     3. Buna seara! Ca PFA impusa la norma de venit exista obligatia evidentei fiscale a incasarilor in Registrul de evidenta fiscala (nepublicat inca…). In plus depuneti declaratia 392A sau 392B. Eu recomand sa operati cu un cont special dedicat PFA (mai ales in cazul in care se tine contabilitate in partida simpla) tocmai pentru a delimita clar activitatea PFA de cheltuielile si veniturile persoanei fizice. Ca exemplu ce faceti daca nu va platiti impozitele la timp si ANAF insituie proprire pe conturi? Ar fi mai indicat ca ANAF sa asocieze activitatea dvs cu un cont bancar specific si sa nu va bloche toate conturile bancare de persoana fizica, de pe care sa va ia din fiecare suma datorata. Un alt aspect este ca banca sa stie ca sumele incasate in acel cont de persoana fizica provin dintr-o activitate economica declarata si nu sunt bani negri. Mai sunt si alte aspecte.

 53. Buna ziua, Eu sunt la inceput de drum in lumea pfa/srl. Dilema mea este legata de pfa cu norma de venit, si anume, daca se platesc ulterior taxe pe diferenta dintre norma de venit si venitul real realizat. Adica pt o norma de venit 23.000 lei, cu venit real 44.000, voi fi obligata sa platesc ulterior statului impozit pe ce am faczut in plus? Exista o regularizare?
  Va multumesc mult pt raspuns

 54. Buna,ziua
  As avea o nelamurire…pt pFA-URI platesc asa
  -cota de 26,3(eu am ales-o integral) pt pensii;
  -cota de 5,5 aplicata la venitul net annual
  -impozit 16%
  Iar daca am angajati cu minim pe economie vine undeva in jur de 550 de lei/luna(angajati cu norma intreaga)
  Mai sunt si alte cote obligatorii de plata?CASS de 5,5 il platesc odata,impartit pe trimestre?
  Daca am un venit net annual de 29.900lei cum se calculeaza cei 26,3%,cat vine lunar?
  Va multumesc mult si astept o lamurire cat de repede

  1. Buna seara. Daca sunteti in sitem real, in cursul anului platiti CASS la venitul net estimat in 4 rate egale. In ceea ce priveste CAS-pensie in cursul anului platiti anticipat trimestrial o suma care se calculeaza: 26,3% * 938 lei= 247 lei inmultit cu 3 luni = 741 lei. In anul 2017 se face regularizare si veti plati difenrenta intre anticipat si 29.900 *26,3%.
   Daca sunteti la norma de venit platiti calculati procentele la norma de venit.

 55. Buna ziua ! Am un I.I. pe norma de venit activitati de cultivarea cerealeler (agricultura ) norma de venit pt.2015 cereale = 221 lei / hectar. De asemenea sunt angajata cu contract de munca 8 ore/zi la o societate comerciala, iar in prezent sunt in ingrijire copil 2 ani pt.ca am nascut. Intrebare : Ce declaratii depun pt I.I. in afara de declaratia 221 cu termen 31.05.2015? Va multumesc.

 56. Buna ziua, vreau sa-mi deschid un atelier de reparatii biciclete si nu stiu ce forma fiscala sa aleg. Ma poate ajuta cineva? Pfa, srl, ii?

  1. Buna ziua. Fiind o activitate care nu va genera venituri mari pe luna si va avea si cheltuieli va sugerez intreprindere individuala impozitata in sistem real. Veti plati doar sanatate de 5,5% la salariul minim brut pe tara (si e bine sa aveti asigurare de sanatate) si 16% din venitul net care nu va fi mare in cazul activitatii dvs.

 57. Buna seara..Am o Intr.Individuala,in activitate de 3ani in sistem real.As dori ca din acest an sa o trec pe norme de venit..Din informatiile tabel norme de venit pe 20016,din josul paginii,inteleg ca aceasta norma se poate reduce cu 50% daca persoana este incadrata pe termen nederminat,cu norma intreaga.Intrebarea este daca pot fi angajat la propia Intr.Individ ,daca pot benificia de aceasta reducere si ince fel.

  1. Buna ziua, sunt angajata cu 4 ore/zi intr-o companie dar am si un PFA incadrat la norma de venit, ce declaratii trebuie sa depun mai exact? Declaratia cu venitul realizat (formularul 200) si mai nou declaratia 600? Multumesc!

   1. Buna ziua. La infiintarea PFA o sa aveti nevoie de contract de inchiriere sau de comodat pentru definirea sediului profesional. In acel contract specificati clar ca cheltuielile de intretinere si administrare sunt in totalitate a PFA, si vor fi deductibile. Puteti sa deduceti si cheltuiala cu internetul si chiria. Este posibil ca proprietarul sa plateasca un impozit pe imobil marit, deoarece in apartament se desfasoara activitati economice. Aveti informatii pe larg in ghidul de infiintare pentru PFA.

   2. Buna ziua. Nu va puteti angaja la propria II. Ca sa puteti trece la norma de venit trebuie sa va asigurati ca codul Caen activitatii dvs figureaza in nomenclatorul activitatilor impuse la norme de venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *