Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
Cu contapp ai controlul afacerii tale

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

440 de comentarii

Va multumesc. Dar CASS? La fel sunt asigurat intr-un sistem propriu.
Va multumesc.

Mugur
-

23 noiembrie 2016 at 8:01

    Buna seara. CASS este obligatoriu la orice venit obtinut. Baza de calcul este diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut inmultit cu 12 luni. Incepand cu 2017 la stabilirea bazei minime de calcul se va lua in considerare si celelalte venituri la care platiti CASS. Astfel daca pe PFA-II obtineti pierderi sau un venit net lunar mai mic decat salariul minim brut lunar nu veti mai fi obligat sa platiti CASS la salariul minim brut ci la venitul net obtinut sau deloc daca aveti pierderi pe PFA sau II. Conditia este ca sa platiti la celelalte venituri cel putin contributia minima.

    Constantin
    -

    3 decembrie 2016 at 14:56

Buna seara,
Am o nelamurire referitor la CAS. Am citit cu mare interes raspunsurile dvs si la randul meu am o intrebare:
– sunt angajat,legea imi permite sa imi fac un PFA,sunt asigurat intr-un sistem propriu CAS.
Sunt obligat sa platesc CAS? Ce trebuie sa fac?
Va multumesc.

Mugur
-

21 noiembrie 2016 at 14:28

Buna ziua. Doresc sa deschid un Pfa,SRL sau Micro pe domeniul consultanta IT si nu stiu care ar fi mai avantajos si usor de administrat pt mine. Proiectele se vor desfasura cu clienti din afara Romaniei. Detin specializare IT, am varsta peste 35 ani. Venitul lunar va fi in jur de 1500euro. Ce forma e mai avantajoasa?

multumesc!

Natalia
-

17 noiembrie 2016 at 5:03

Buna seara.am pfa pe cod caen 8291 activități ale agențiilor de colectare.am funcționat în perioada 2008-2009 si la vremea respectivă am plătit impozite în termenul legal.intrebare:sunt pensionar si daca nu am avut venituri din activități comerciale sunt obligat să plătesc impozit suspensie calitativă?

Dumitru
-

10 noiembrie 2016 at 15:19

Salut spune- mi te rog pe ce perioada de timp pot sa dețin pfa ? Un minimum dar si un maximum si cum pot renunța in cazul in care de exemplu nu mai am profit? Si ce costuri implica? De exemplu fac profit doar pe o perioada de 3 luni pe an ce opțiuni ar exista in acest caz? Si ca pfa sunt obligat sa dețin casa de marcat,? Sau daca de exemplu fac un contract de colaborator cum trebuie sa procedez? Multumesc astept raspuns

Dan
-

9 noiembrie 2016 at 16:14

Sunt PFA cu norma de venit din 09.2015, cod caen 6202 (IT). Prestez servicii doar pentru o firma din Germania, asa ca m-am inregistrat in VIES – am ales varianta de a genera inca un CUI pe care l-am inregistrat in scopuri de TVA si in ROI. Venitul anual este sub 100.000 EUR (dar peste 65.000 EUR pe an – poate e relevant). Eu pana acum am depus doar 220 la infiintarea PFA-ului (si D600), apoi lunar D390 VIES pentru CUI-ul aditional (VAT ID) pe care il scriu pe facturi. Nu sunt insa convins ca este OK. Trebuie sa depun si D200 ?

Marius
-

28 octombrie 2016 at 4:28

    Buna ziua. Nu trebuie sa depuneti declaratia 200. Daca depasiti valoarea facturata de 65.000 de euro (sau 220.000 lei) trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA in Romania. Va inregistrati in primele 10 zile din luna urmatoare lunii in care ati facturat mai mult de 65.000 de euro.

    Constantin
    -

    2 noiembrie 2016 at 11:24

Buna seara! Sunt invatatoare si vreau sa imi fac PFA pentru a desfasura activitati tip after-school. Intrebarea mea este: pot desfasura aceste activitati intr-un spatiu apartinand Casei de Cultura? Si daca da, inchirierea o fac la infiintarea PFA-ului sau ca si punct de lucru? Va rog mult sa imi dati un raspuns, am tot adresat diferite intrebari pe alte site-uri si nu mi s-a raspuns! Am nevoie cat mai urgent!

izagoran
-

24 octombrie 2016 at 12:47

    Buna ziua. 1.Va rog sa intrebati la conducerea Casei de Cultura daca puteti desfasura activitate. Dansii stiu daca au dreptul si vor sa va acorde in folosinta un spatiu in imobil (cu contract de inchirere sau comodat). 2. Activitatea poate fi autorizata atat la sediul profesionl, daca permite, cat si la punctul de lucru, daca la sediul profesional nu se poate desfasura. 3.La infiintarea PFA se poate autoriza concomitent si sediul secundar-punctul de lucru, unde veti declara activitatea dvs. Trebuie sa prezentati dovada care atesta dreptul de folosinta pentru fiecare spatiu in parte.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2016 at 10:29

Buna ziua,
Sunt PFA din octombrie 2016 si tebuie sa efectuez o lucrare de constructii(un depozit de 20 mp) in Germania (materialele sunt ale clientului).Trebuie incheiat contract de prestari servicii?Ce cheltuieli pot sa deduc?
Multumesc!

PLESA IULIA
-

12 octombrie 2016 at 23:40

buna ziua,
Sunt PFA din din 2014, pot beneficia de indemnizatie ptr. cresterea copilului pana la varsta de 2 ani daca nu am platit contributia de 0.85% concedii si indemnizatii ? Va multumesc!

carmen
-

11 octombrie 2016 at 8:12

    Buna ziua. Puteti beneficia de indemnizatie de crestere copil. Nu are legatura cu contributia de 0.85% concedii si indemnizatii.

    Constantin
    -

    17 octombrie 2016 at 11:00

Buna seara! Am si eu o intrebare: e rentabil sa deschizi un PFA pentru un venit lunar de 400 ron/luna?

Catalin
-

5 octombrie 2016 at 17:36

Buna seara. O întrebare in cazul in care pana la finalul anului nu reușesc sa adun veniturile estimate la început, in condițiile in care eu am achitat impozitul integral. Ce se va întâmpla cu suma achitata in plus de mine catre stat? Se primește ceva inapoi sau cum se procedează ? Mulțumesc frumos !!!

alina
-

26 septembrie 2016 at 16:42

Buna seara.
Sotia mea este agent de asigurari la un broker, inregistrat la ANAF (nu este PFA,cred ca I.I) din ianuarie 2016.
Ma intereseaza daca dupa ce va naste va beneficia de indemnizatie de crestere a copilului dupa veniturile obtinute de I.I.? Este si angajata cu norma intreaga.
Multumesc.

Zoltan
-

26 septembrie 2016 at 15:38

Buna seara. Am o intrebare. Sunt administratorul unui pfa in acelasi timp si angajat si doresc sa intru in concediu de crestere copil. Mentionez k mai am 2 angajati, iar din cate am inteles activitatea pfa-ului trebuie suspendata?ce se intampla cu angajati mei? Multumesc.

Vladu
-

22 septembrie 2016 at 15:20

Buna seara,

In cazul in care nu am incasat si nu am bani suficienti in contul de PFA, pot plati cu cardul de cumparaturi sau din contul personal? Exista vreun act normativ in acest sens?

Va multumesc!

Oana
-

19 septembrie 2016 at 14:56

Salutare tuturor. Am o intrebare. Pentru incasari pe an de 400 mi de lei brut, ce e mai rentabil, PFA norma de venit sau sistem real si as vrea sa stiu valoarea NET pentru ambele si cum se calculeaza cat trebuie platit pe luna sau pe trimestru sau daca aveti cumva un link spre un calculator PFA norma de venit/sistem real, va multumesc!

Andreea Pop
-

1 septembrie 2016 at 1:00

Buna ziua,

As vrea sa infiintez un PFA cu mai multe coduri de activitate.
M-am gandit ca cea principala sa fie – comert cu jucarii, iar cea secundara -curatatorie pt imbracaminte
Deocamdata o sa lucrez pe una singura-cea de comert (impozitarea fiind cu norma de venit), dar pentru orice eventualitate as mai introduce si cealalta, deoarece am vechime de 16 ani in acel domeniu.
Intrebarea mea ar fi- calculul impozitului se va face numai asupra venitului stabilit ca norma de venit la comert cu jucarii(aceasta fiind activitate principala), sau va trebui sa platesc si dupa celalalt cod de activitate indiferent ca este o activitate de care acuma nu ma ocup?
Va multumesc

Dimand Laszlo
-

23 august 2016 at 12:56

    Buna ziua. Veti plati taxe si contributii pentru fiecare activitate in parte. Daca una din activitati nu se afla in nomenclatorul activitatilor impozitate la norme de venit trebuie sa tineti contabilitate in partida simpla si la cealalta activitate.

    Constantin
    -

    29 august 2016 at 14:20

Buna ziua. Din pacate nu conosc reglementarile specifice profesiei. Nu va poate nimeni sa va interzica desfasurarea unei activitati economice, chiar si in domeniul medical. SUnt sigur de acest lucru. Dar o sa aveti nevoie de certificari specifice pe care sa le obtineti de la autoriatatea care reglementeaza domeniul medical si pe care sa le prezentati la Registrul Comertului.

Constantin
-

22 august 2016 at 10:09

momentan sunt angajat asi dori sa prestez ca persoana fizica in termeni legali partaimsi alte activitati dar sa nu ma lovesc de taxe si impozite foarte mari . cum se poate face

Radu Cypryan
-

16 august 2016 at 9:04

    Buna ziua. Puteti suspenda PFA pe o perioada de pana la 3 ani sau, daca vreti sa ramana activ, estimati cat mai putin urmand ca anul viitor sa platiti contributii si impozite la cat ati realizat efectiv. Veti plati totusi, in cursul anului contributia la sanatate de 5,5% din salariul minim brut pe economie 69 de lei pe luna.

    Constantin
    -

    22 august 2016 at 10:05

Buna ziua,

Cheltuielile cu contributiile sotiei/sotului la PFA sunt deductibile?

Oana
-

8 august 2016 at 14:18

    Buna ziua! In cazul sotului/sotiei care participa la activitatea economica, mergand pe principiul prudentei, aceste cheltuieli sunt nedeductibile, fiind voluntare si nu obligatorii. Pe de alta parte aceasta participare genereaza venituri si ca urmare cheltuielile (adica contributia la pensie si sanatate) pot fi deduse din venitul brut. Nu am gasit un text legal clar in aceasta privinta. Va rog sa intrebati si la ANAF.

    Constantin
    -

    9 august 2016 at 9:56

Buna ziua. Doresc sa deschid PFA in domeniul medical si as dori sa pun sediul social la o alta adresa decat cea din buletin. Imi puteti spune va rog ce acte imi trebuie de la proprietar pentru a putea depune dosarul pentru PFA, si cum demonstrez ca activitatea propriu-zisa va fi in alta parte astfel incat sa nu modifice impozitul pe locuinta respectiva?

Andreea
-

1 august 2016 at 9:00

    Buna. intrucat suntem si noi in situatie similara as adauga: depinde care e scopul. Se poate infiinta PFI la ANAF-ul de care apartineti, se poate infiinta PFA la registrul comertului sau se poate infiinta CMI (cabinet medical individual) (care contabil ar fi tot un fel de PFA) prin Colegiul medicilor. Depinde ce doriti, doar PFA care isi desfasoara activitatea la o alta adresa decat cea din buletin …sau Cabinet medical la o alta adresa decat cea din buletin. Va spun din experienta, calea de a deschide cabinet medical este mai anevoioasa dpdv aprobari. Daca doar vreti sa aveti contracte de colaborare cu diverse clinici medicale particulare, PFI e cel mai simplu de infiintat.

    Anonim
    -

    16 august 2016 at 10:34