Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

440 de comentarii

buna ziua. am si eu o intrebare. pot eu pfa sa ofer si alte servici daca sunt calificat „electrician in instalatii energetice” sa fac o reparatie casnica, o revizie la un generator de curent, sau o instalatie termica? si sa ofer factura pe alte servici. este o problema?
Multumesc

adrian
-

3 ianuarie 2018 at 22:00

Buna ziua! Am deschis un I.I. cu cod CAEN 0113-la norma de venit.

Norma stabilita 1710 lei *16%=274 lei de plata in cursul anului 2017.
Am facturi platite a caror valoare nu se va regasi in nici un registru,
dar si facturi emise si incasate in valoare de 7860 lei *16%=1258 lei.

1.Daca am incasari mai mari decat cele declarate (in D221-NORMA DE VENIT 2017)
platesc diferenta (1258realizat-274declarat=984lei) in 2018?

2.In cazul acesta ce declaratie trebuie sa depun la sfarsitul anului?

3. Dar la inceputul anului 2018 ce declaratie trb. sa intocmesc?
Tot 221 si ANAF stabileste norma de venit aferenta zonei si ulterior vor emite decizia de impunere 260 pt. anul 2018?

4.Codul CAEN permite si evidenta in sistem real? E mult mai simplu sistemul real.

O alta problema pt. care imi permit sa va deranjez este urmatoarea: Am accesat fonduri europene nerambursabile. La deschiderea I.I. am in lucru 2,80 ha de pamant, dar in proiect am prevazut cumpararea altor 4ha.

1.In anul 2018, cand voi avea incasari de pe toate cele 6ha emit facturi separat, odata pt. cele
2,80ha si separat pt veniturile realizate din cele 4ha care au fost cumparate cu fd.europene?

2.Pana la aceasta data, oct2017, a aparut model pt. Registru fiscal? Sau evidenta la norma de venit se tine tot pe reg. de incasari si plati, completandu-se doar coloana de incasari?

3.Daca iau fonduri nerambursabile, documentele de intrare conform facturile de cumparare cat si facturile emise cu veniturile realizate trebuiesc intocimte de un contabil angajat si platit de mine?

Va multumesc anticipat! Cu respect Elena A. adresa mail [email protected]

Elena Apostol
-

26 octombrie 2017 at 11:25

    Buna ziua! V-am raspuns si intr-un post anterior. Nu va trebuie contabil.

    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 14:12

Nu mi se pare normal sa platesc CAS de doua oriavand un loc de munca stabil iar pfa-ul sa il practic in timpul liber ca dupa venit oricum platesc inpozit.intrebarea este este legal da sau nu ?va multumesc anticipat

Anonim
-

28 septembrie 2017 at 14:34

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema .
In ultimii 5 ani nu am avut venituri ( casnica) dar nici declaratie depusa (nu am stiut), acum in 2017 vreau sa imi pot infiinta o II in sistem real.
Intrebarea mea este: voi plati CASS retroactiv pe ultimii 5 ani sau ce calcul ar trebui sa am in vedere? 🙁

Mimi
-

6 septembrie 2017 at 15:39

    Buna ziua. Ce declaratie nu ati depus in ultimii 5 ani? Pentru ce sa platiti CASS retroactiv?

    Constantin
    -

    13 septembrie 2017 at 10:44

Buna am si io intrebare ! Am gasit un jobb si angajatorul are PFA care este inregistrat in rural si sediul are in oras si ca sa faca contractul de munca ma obliga sa schimb domiciliul actual (buletinul ) in rural ! Mentionezi ca se ocupa cu reclama publicitara ! Are ceva de castigat la inpozit?

Anonim
-

5 septembrie 2017 at 14:09

La un salariusalariu de 1000 pe luna cat trebuie sa dau pt un an sa cumpar vechime in total

Anonim
-

27 iulie 2017 at 10:59

    Buna ziua. Mergeti la casa de pensii locala pentru „cumpararea de vechime in munca” aveti timp pana la sfarsitul anului. Pentru taxe folositi http://www.calculatorsalariu.ro/

    Constantin
    -

    7 august 2017 at 16:06

    Buna seara sotul meu are un pfa din 2008 despre care noi stim ca e inchis si cu care nu am avut nici o activitate. Azi am primit de la primarie o somatie o ,rugaminte sa ne prezentam in termen de 10 zile de la primirea acesteia la sediul primariei cu codul unic de inregistrare si contractul de comodat . Ar putea cineva sa ma lamureasca ce vor domni in afara de bani ? Daca pfa e inchis pot avea ceva de plata? Sau daca nu am avut nici o activitate cu el ?

    Popa pop
    -

    1 septembrie 2017 at 20:15

      Buna ziua! Imi pare rau dar nu am de unde sa stiu ce vrea primaria. Poate taxe locale mai mari pentru sediul profesional al PFA. Mergeti la primarie va rog.

      Constantin
      -

      5 septembrie 2017 at 14:07

Nu am nici un an de vechime însă am PFA aș dori să știu cum pot să plătesc să mi meargă vechimea și cât

Anonim
-

27 iunie 2017 at 18:24

BUNA,MI-AR REDESCHIS PFA-AUL INCHIS CU CEVA ANI IN URMA,,VREAU SA STIU DACA EU LUCREZ IN AFARA,UNDE SUNT SI ASIGURAT,,,MAI TREBUIE SA PLATESC CAS IN PATRIE,,,MULTUMESC ANTICIPAT,GEORGE

GEORGE MOCANU
-

27 aprilie 2017 at 7:22

Vreau sa deschid un PFA cu sediul social in Sectorul 3 dar am domiciliu in Sectorul 6.Mi s-a comunicat ca impozitele si contributiile vor fi platite in sectorul de domiciliu, in cazul meu 6.
Daca intr-adevar este asa nu inteleg de ce nu se platesc taxele in sectorul in care am sediul social…
Multumesc anticipat pentru raspuns!

Daniel M
-

5 aprilie 2017 at 15:20

    Buna seara. PFA nu are personalitate juridica, de aceea raspunderea revine titularului de PFA sau II. Ca urmare impozitul pe venit si contributiile sunt aferente titularului si se depun pe CNP la domiciliul titularului. Sunt si declaratii care se depun la sediul PFA cum sunt cele aferente TVA (pentru platitorii de TVA) daca sunt salariati angajati la pfa.

    Constantin
    -

    10 aprilie 2017 at 20:08

Buna,

Anul trecut am depus o declaratie estimativa a veniturilor D220 iar acum in ianuarie am depus cea reala si se pare ca am mai mult impozit de platit. Conform deciziei de la Finante pentru transele de anul acesta suma aceea restanta nu apare niciunde. Trebuie sa mai depun ceva? Ideea e ca nu vreau sa ma trezesc ca vin cu penalitati sau alte cele din cauza ca nu am platit.

Multumesc!

Georgiana
-

24 martie 2017 at 2:00

    Buna seara! Depuneti declaratia 200 si o sa vina decizia finala de impunere pentru anul 2016.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:39

Buna ziua! Sunt medic veterinar angajat intr-un cabinet privat! Un week-end sau doua pe luna, as dori sa ofer servicii veterinare in alta localitate ca Persoana fizica independenta inscrisa doar la Anaf! Pot sa fiu si Persoana fizica independenta (pentru servicii inafara cabinetului) si angajat in acelasi timp? Sau trebuie sa renunt la cabinet ca angajat si sa semnez un contract de colaborare cu angajatorul?
Va multumesc!

andrei
-

23 martie 2017 at 4:48

    Buna seara. Puteti ramane angajat, dar nu stiu daca puteti inregistra o PFI ci mai degraba o PFA la registrul comertului.

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:50

Buna seara,
Sunt persoana fizica si realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă. Este singura sursa de venit, fiind o activitate permanenta (traduceri), dar intrucat se lucreaza de acasa, este singura varianta de contract. Motivul de ingrijorare este ca deja am pierdut multi ani la calculul pensiei, contributia platita fiind de 10,5%. Intrebarea mea este: lucrand cu contract de drepturi de autor, ca persoana fizica, exista vreo posibilitate de a plati alta contributie la pensii, pentru a mi se calcula perioada reala de munca? Deoarece in conditiile acestea, se pare ca as putea beneficia de pensie dupa 90 de ani de munca. Este o meserie ca toate celelalte, cu contract legal si taxe platite, insa prost platita in tara asta si chiar si mai prost reglementata. Se pare ca avem doar obligatii, nu si drepturi.
Mi se pare absurd sa platesc contributii si impozite si sa nu am niciun drept. Nu mai spun de concedii medicale, ar fi un intreg calvar sa recuperezi banii in caz de asa ceva, asa ca renunti si stai o perioada neplatit, pentru ca mai mult te-ar costa drumurile si nervii pe la ghiseurile unde functionarele de la Casa de Sanatate se uita chioras si spun sec: e vina ta, nu trebuia sa lucrezi asa. Ma scuzati pentru mesajul lung in care mi-am varsat frustrarile, dar numai in tara asta poti fi tratat asa.
Va multumesc.

Ana
-

13 februarie 2017 at 19:34

    Buna ziua! Puteti face un contract individual cu casa de pensie judeteana. Puteti plati si cu pana la 5 ani in urma. O alta optiune este sa faceti un contract de asigurare cu o societate privata de administrare a fondurilor de pensie.

    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:21

Buna ziua.sunt in belgia si vreau sa imi fac persoana fizica aici. Am avut un IF in tara iar aici mi se cere o hartie de la pensii dar eu nu am depasit niciodata plafonul de 938 lei asta inseamna ca nu am fost obligat sa platesc pt pensie nu? Va multumesc.

Ciobotaru Ervinel
-

13 februarie 2017 at 14:01

    Buna ziua! Nu am suficiente informatii ca sa va raspund. In ultimii ani s-a modificat legea de mai multe ori. Sunt sanse mari ca pe IF din Romania sa nu fi platit CAS vreodata.

    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:16

Buna seara, sunt inregistrata ca PFI, am previzionat un venit de 8000 roni pe anul trecut, insa nu am realizat nimic.Am mers cu declaratia 200 completata cu venit 0, insa mi sa spus ca trebuie sa platesc impozitul chiar si daca nu am realizat nimic, si ca mi se vor intoarce banii prin septembrie. Ce solutie am?ca nici nu am lucrat si inca si impozit trebuie sa platesc pe ceea ce de fapt nu am incasat.

Nadia
-

6 februarie 2017 at 17:29

    Buna seara. Trebuie sa platiti impozitul pe venitul estimat si apoi sa faceti cerere de restituire.

    Constantin
    -

    9 februarie 2017 at 18:15

Buna ziua, Am un Pfa si nu depasesc 938 lei pe luna net, deci nu sunt obligat sa platesc contributiile sociale pentru pensie,dar intrebarea mea este : pot deduce contributie la pensie privata, stiu ca se poate pana in 400 euro/ an , chiar daca nu platesc la stat pensia? Multumesc

Tudor
-

30 ianuarie 2017 at 9:21

    Buna ziua! Puteti deduce contributia la pensie privata.

    Constantin
    -

    30 ianuarie 2017 at 13:14

      Multumesc

      Tudor
      -

      30 ianuarie 2017 at 18:43

Buna ziua!
Tot nu reusesc sa inteleg un lucru. Daca am si PFA si CMI si am si pensie privata achitata lunar, sunt obligata sa platesc si pe PFA pensie?? Atat tp cat optez sa platesc o pensie privata lunara si angajatorul imi plateste catre stat, de ce trebuie sa platesc de 3 ori pensie/? ( o data eu, o data angajatorul si o data pensia privata) Multumesc!

hanes anca
-

26 ianuarie 2017 at 14:54

Buna ziua.
Aveam si eu o intrebare. La un PFA ( in sistem real ) am calculat asa:
exemplu: 25.000 Ron Brut/ an – Baza pentru impozit pe venit (Baza) = Brut – CASS – CAS
3.360 impozit ( 16% ) – Impozit pe venit = Baza * 16%
1.375 CASS ( 5,5 % )
2.625 CAS ( 10,5 % )
–––––––––
17.640 Ron ( net )
Am calculat bine ?
Va multumesc.

Costi
-

25 ianuarie 2017 at 11:08

CE TAXE TREBUE DE PLATIT DACA DESCIZI O ITREPRINDERE I LOC DE PATENTA AM INTELES CA ESTE CEVA NOU ( INTREPINDERE INDEPENDENTA)AS VREA SA AFLU TRBUE DE PLATIT FONDUL SOCIAL, SI POLITA MEDICALA ORI NU , SI CUM TREBUE DE PLATIT ANUAL ORI LUNAR, ORI PE TRIMESTRU ORI DELOC NU TREBUE DE PLATIT, VA MULTUMESK

ALEXEI
-

23 ianuarie 2017 at 12:19

Buna ziua!

Am infiintat un pfa anul trecut si la suma estimata am trecut si cheltuieli deductibile, dar nu am avut activitate si nu am avut ce sa deduc(poate doar costurile infiintari daca se incadreaza si acestea).
Acum ce declaratii sa depun? Vreau sa mai platesc 6 luni, dupa care voi suspenda activitatea.
Dupa suspendare banuiesc ca va trebui sa declar ca nu am dedus si incasat nimic, nu?

Multumesc frumos!

Ana
-

16 ianuarie 2017 at 13:38

Buna ziua!! Sunt pfa din mai 2016 ca si agent de asigurari cu contract de colaborare .Nu am inregistrat profitul pe care l-am estimat pt 2016 si impozitul l-am platit integral asa cum a venit pe decizia de impunere. Rugamintea mea este daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii.
1.Ce declaratii trebuie sa depun la Anaf?
2.Pana cand?
3. Se pot depune online? Daca da cum procedez? Pt ca eu am domiciliu in judetul alba si locuiesc in Timisoara.

Multumesc !!!!!

alina
-

16 ianuarie 2017 at 10:12

    Buna ziua! Ca sa va raspund pe scurt trebuie sa calculati venitul net si sa depuneti declaratia 200 si eventual declaratia 600 si 220 daca vreti sa modificati venitul estimat pt 2017 (altfel veti plati la fel ca in 2016 si in 2017). Pentru o informare completa a gestiunii PFA-ului dvs va recomand https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/
    Se poate depune si online dar e mai greu acum sa va ocupati de procedura. Puteti depune prin posta cu confirmare de primire.

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2017 at 13:30

Buna ziua…am infiintat un pfa in decembrie 2016..nu reusesc sa inteleg unde ma incadrez avand in vedere ca eu functionez pe o perioada scurta din an respectiv o luna de zile in perioada martisorului in targuri special amenajate…as dori sa stiu ce trebuie sa declar sau ce sa am in vedere ca sa fiu in regula ….multumesc!

Popa Gabriela
-

12 ianuarie 2017 at 20:39

    Buna ziua. Depuneti pana pe 31 Ianuarie declaratia 200 cu declaratia 220 si eventual 600. Calculaati venitul net pe 2016.

    Constantin
    -

    13 ianuarie 2017 at 13:28

ce sa fac daca pe un PFA (cabinet psihologie) fara RO am dedus doi ani la rand impozitul si CASSul care mi-au venit in decizia de impunere? fac o corectie si o depun in ian 2017? multumesc.

psy
-

5 ianuarie 2017 at 8:58

    Buna ziua. CASS este deductibil, dar!! doar sumele efectiv platite in cursul anului fiscal. Daca ati gresit depuneti declaratia 200 rectificativa pentru fiecare an in parte.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:32

Ce se intampla daca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile?

Anonim
-

2 ianuarie 2017 at 20:26

Sunt pensionar definitiv,am depus un proiect pentru masura 6.2 pentru infiintarea unei agropensiuni cod caen 5520. Am infiintat un PFA care pana la data acuala nu a avut activitate,si care nu va avea nici in urmatorii 2 ani deoarece trebuie sa construiesc cladirea si sa o dau in functiune. M-am angajat prin planul de afaceri ca voi realiza venituri din cazare de 9000 euro /an adica 40500 lei/an.Voi avea 2 angajati permanent cu salariul minim pe economie.Presupunand ca voi incepe activitatea de la 1 ianuarie 2017, VA ROG sa-mi spune-ti care sunt toate taxele si contributiile pe care trebuie sa le plateasca PFA pentru venitul de 40500 lei /an (3375 lei /luna ) si pentru cei 2 angajati. si cum se calculeaza. Pentru realizarea valorii de 3375 lei/luna estimez ca voi avea nevoie de 1000 lei cheltuieli deductibile/luna .Fac mentiunea ca eu sunt administrator al PFA dar nu sunt salarizat si voi opta pentru determinarea veniturilor in sistem real Multumesc

Adrian
-

31 decembrie 2016 at 12:29

Buna ziua,

Daca am infiintat PFA-ul in anul 2016, sunt obligat sa depun declaratia 600? Avand in vedere in anul precedent, respectiv in 2015 nu am avut venituri prin PFA, trebuie sa cotizez la pensie? Si daca da, cum calculez?

De asemenea, v-as fi recunoascator daca mi-ati oferi cateva ponturi pt PFA-urile nou infiintate: ce declaratii trebuie depuse, cand, la ce sa fac atentie in mod deosebit?!

Va multumesc!

Catalin
-

28 decembrie 2016 at 8:43

    Buna seara. Va rog sa vedeti in ce categorie va incadrati ls punctul 1 din articolul de mai sus. Sunteti la a, b sau c? Nu veti plati CAS daca sunteti impus in sistem real si estimati un venit mai mic decat cel descris la punctul 1 litera b din articol. Pentru a vedea ce declaratii aveti de depus verificati aici va rog https://contapp.ro/declaratii-pfa-si-i-i-in-anul-2016/ va multumesc!

    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:43

Buna seara. Toate taxele si contributiile le platiti la ANAF dupa ce ei va trimit decizie de impunere. deci nu trebuie sa platiti nimic separat. Nu stiu daca am inteles bine intrebarea.

Constantin
-

19 decembrie 2016 at 20:35

Buna seara vreau sa -nfiintez o IF .Pot sa lucrez ca producator .? Ce calificare imi trebui pentru agricultura sau nu este nevoie.(legume animalemail pasari)Va multumesc.

Gruia
-

14 decembrie 2016 at 11:49

    Buna seara. Pentru infiintare trebuie sa aveti o diploma sau o certificare profesionala in orice domeniu. Verificati la camera agricola cand se tin cursuri.

    Constantin
    -

    19 decembrie 2016 at 20:36

Sunt pensionar cu pensie de invaliditate gradul 3 cu drept de munca 4 ore/zi.Pot infiinta un PFA fara sa imi suspende pensia.Informatiile primite de la casa de pensii sunt total neclare.

Stan Ion
-

7 decembrie 2016 at 6:20

Am tot așteptat sa primesc acasă ce taxe am de plătit pt 2015. Sunt PFA din August 2015. Am avut facturat 10800 lei . Unde si CIT trebuie ss plătesc?

Anonim
-

6 decembrie 2016 at 14:50

Dacă ești administrator de firma ,atunci când ieși la pensie ,poți să iei o adeverință de la fisc ca ai fost plătitor de taxe și impozite si primești o pensie suplimentară?

Ilie domnica
-

25 noiembrie 2016 at 0:20

Buna seara!
Am si eu o intrebare relativ simpla.
Datele problemei: sunt angajat full time in mediul privat si platesc de asemenea pensie optionala (privata).
Vreau sa prestez servicii fotografice in timpul liber, avand si o certificare in acest sens.
Desi am primit mai multe sfaturi ca pot „functiona” si asa, prefer sa nu ma incurc.
Venitul estimat este de aprox 800RON/luna

Care ar fi forma cea mai convenabila de lucru: PFA, II, IF sau SRL?

Multumesc anticipat!

Catalin
-

24 noiembrie 2016 at 9:18

Va multumesc. Dar CASS? La fel sunt asigurat intr-un sistem propriu.
Va multumesc.

Mugur
-

23 noiembrie 2016 at 8:01

    Buna seara. CASS este obligatoriu la orice venit obtinut. Baza de calcul este diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut inmultit cu 12 luni. Incepand cu 2017 la stabilirea bazei minime de calcul se va lua in considerare si celelalte venituri la care platiti CASS. Astfel daca pe PFA-II obtineti pierderi sau un venit net lunar mai mic decat salariul minim brut lunar nu veti mai fi obligat sa platiti CASS la salariul minim brut ci la venitul net obtinut sau deloc daca aveti pierderi pe PFA sau II. Conditia este ca sa platiti la celelalte venituri cel putin contributia minima.

    Constantin
    -

    3 decembrie 2016 at 14:56

Buna seara,
Am o nelamurire referitor la CAS. Am citit cu mare interes raspunsurile dvs si la randul meu am o intrebare:
– sunt angajat,legea imi permite sa imi fac un PFA,sunt asigurat intr-un sistem propriu CAS.
Sunt obligat sa platesc CAS? Ce trebuie sa fac?
Va multumesc.

Mugur
-

21 noiembrie 2016 at 14:28

Buna ziua. Doresc sa deschid un Pfa,SRL sau Micro pe domeniul consultanta IT si nu stiu care ar fi mai avantajos si usor de administrat pt mine. Proiectele se vor desfasura cu clienti din afara Romaniei. Detin specializare IT, am varsta peste 35 ani. Venitul lunar va fi in jur de 1500euro. Ce forma e mai avantajoasa?

multumesc!

Natalia
-

17 noiembrie 2016 at 5:03

Buna seara.am pfa pe cod caen 8291 activități ale agențiilor de colectare.am funcționat în perioada 2008-2009 si la vremea respectivă am plătit impozite în termenul legal.intrebare:sunt pensionar si daca nu am avut venituri din activități comerciale sunt obligat să plătesc impozit suspensie calitativă?

Dumitru
-

10 noiembrie 2016 at 15:19

Salut spune- mi te rog pe ce perioada de timp pot sa dețin pfa ? Un minimum dar si un maximum si cum pot renunța in cazul in care de exemplu nu mai am profit? Si ce costuri implica? De exemplu fac profit doar pe o perioada de 3 luni pe an ce opțiuni ar exista in acest caz? Si ca pfa sunt obligat sa dețin casa de marcat,? Sau daca de exemplu fac un contract de colaborator cum trebuie sa procedez? Multumesc astept raspuns

Dan
-

9 noiembrie 2016 at 16:14

Sunt PFA cu norma de venit din 09.2015, cod caen 6202 (IT). Prestez servicii doar pentru o firma din Germania, asa ca m-am inregistrat in VIES – am ales varianta de a genera inca un CUI pe care l-am inregistrat in scopuri de TVA si in ROI. Venitul anual este sub 100.000 EUR (dar peste 65.000 EUR pe an – poate e relevant). Eu pana acum am depus doar 220 la infiintarea PFA-ului (si D600), apoi lunar D390 VIES pentru CUI-ul aditional (VAT ID) pe care il scriu pe facturi. Nu sunt insa convins ca este OK. Trebuie sa depun si D200 ?

Marius
-

28 octombrie 2016 at 4:28

    Buna ziua. Nu trebuie sa depuneti declaratia 200. Daca depasiti valoarea facturata de 65.000 de euro (sau 220.000 lei) trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA in Romania. Va inregistrati in primele 10 zile din luna urmatoare lunii in care ati facturat mai mult de 65.000 de euro.

    Constantin
    -

    2 noiembrie 2016 at 11:24

Buna seara! Sunt invatatoare si vreau sa imi fac PFA pentru a desfasura activitati tip after-school. Intrebarea mea este: pot desfasura aceste activitati intr-un spatiu apartinand Casei de Cultura? Si daca da, inchirierea o fac la infiintarea PFA-ului sau ca si punct de lucru? Va rog mult sa imi dati un raspuns, am tot adresat diferite intrebari pe alte site-uri si nu mi s-a raspuns! Am nevoie cat mai urgent!

izagoran
-

24 octombrie 2016 at 12:47

    Buna ziua. 1.Va rog sa intrebati la conducerea Casei de Cultura daca puteti desfasura activitate. Dansii stiu daca au dreptul si vor sa va acorde in folosinta un spatiu in imobil (cu contract de inchirere sau comodat). 2. Activitatea poate fi autorizata atat la sediul profesionl, daca permite, cat si la punctul de lucru, daca la sediul profesional nu se poate desfasura. 3.La infiintarea PFA se poate autoriza concomitent si sediul secundar-punctul de lucru, unde veti declara activitatea dvs. Trebuie sa prezentati dovada care atesta dreptul de folosinta pentru fiecare spatiu in parte.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2016 at 10:29

Buna ziua,
Sunt PFA din octombrie 2016 si tebuie sa efectuez o lucrare de constructii(un depozit de 20 mp) in Germania (materialele sunt ale clientului).Trebuie incheiat contract de prestari servicii?Ce cheltuieli pot sa deduc?
Multumesc!

PLESA IULIA
-

12 octombrie 2016 at 23:40

buna ziua,
Sunt PFA din din 2014, pot beneficia de indemnizatie ptr. cresterea copilului pana la varsta de 2 ani daca nu am platit contributia de 0.85% concedii si indemnizatii ? Va multumesc!

carmen
-

11 octombrie 2016 at 8:12

    Buna ziua. Puteti beneficia de indemnizatie de crestere copil. Nu are legatura cu contributia de 0.85% concedii si indemnizatii.

    Constantin
    -

    17 octombrie 2016 at 11:00

Buna seara! Am si eu o intrebare: e rentabil sa deschizi un PFA pentru un venit lunar de 400 ron/luna?

Catalin
-

5 octombrie 2016 at 17:36

Buna seara. O întrebare in cazul in care pana la finalul anului nu reușesc sa adun veniturile estimate la început, in condițiile in care eu am achitat impozitul integral. Ce se va întâmpla cu suma achitata in plus de mine catre stat? Se primește ceva inapoi sau cum se procedează ? Mulțumesc frumos !!!

alina
-

26 septembrie 2016 at 16:42

Buna seara.
Sotia mea este agent de asigurari la un broker, inregistrat la ANAF (nu este PFA,cred ca I.I) din ianuarie 2016.
Ma intereseaza daca dupa ce va naste va beneficia de indemnizatie de crestere a copilului dupa veniturile obtinute de I.I.? Este si angajata cu norma intreaga.
Multumesc.

Zoltan
-

26 septembrie 2016 at 15:38

Buna seara. Am o intrebare. Sunt administratorul unui pfa in acelasi timp si angajat si doresc sa intru in concediu de crestere copil. Mentionez k mai am 2 angajati, iar din cate am inteles activitatea pfa-ului trebuie suspendata?ce se intampla cu angajati mei? Multumesc.

Vladu
-

22 septembrie 2016 at 15:20

Buna seara,

In cazul in care nu am incasat si nu am bani suficienti in contul de PFA, pot plati cu cardul de cumparaturi sau din contul personal? Exista vreun act normativ in acest sens?

Va multumesc!

Oana
-

19 septembrie 2016 at 14:56

Salutare tuturor. Am o intrebare. Pentru incasari pe an de 400 mi de lei brut, ce e mai rentabil, PFA norma de venit sau sistem real si as vrea sa stiu valoarea NET pentru ambele si cum se calculeaza cat trebuie platit pe luna sau pe trimestru sau daca aveti cumva un link spre un calculator PFA norma de venit/sistem real, va multumesc!

Andreea Pop
-

1 septembrie 2016 at 1:00

Buna ziua,

As vrea sa infiintez un PFA cu mai multe coduri de activitate.
M-am gandit ca cea principala sa fie – comert cu jucarii, iar cea secundara -curatatorie pt imbracaminte
Deocamdata o sa lucrez pe una singura-cea de comert (impozitarea fiind cu norma de venit), dar pentru orice eventualitate as mai introduce si cealalta, deoarece am vechime de 16 ani in acel domeniu.
Intrebarea mea ar fi- calculul impozitului se va face numai asupra venitului stabilit ca norma de venit la comert cu jucarii(aceasta fiind activitate principala), sau va trebui sa platesc si dupa celalalt cod de activitate indiferent ca este o activitate de care acuma nu ma ocup?
Va multumesc

Dimand Laszlo
-

23 august 2016 at 12:56

    Buna ziua. Veti plati taxe si contributii pentru fiecare activitate in parte. Daca una din activitati nu se afla in nomenclatorul activitatilor impozitate la norme de venit trebuie sa tineti contabilitate in partida simpla si la cealalta activitate.

    Constantin
    -

    29 august 2016 at 14:20

Buna ziua. Din pacate nu conosc reglementarile specifice profesiei. Nu va poate nimeni sa va interzica desfasurarea unei activitati economice, chiar si in domeniul medical. SUnt sigur de acest lucru. Dar o sa aveti nevoie de certificari specifice pe care sa le obtineti de la autoriatatea care reglementeaza domeniul medical si pe care sa le prezentati la Registrul Comertului.

Constantin
-

22 august 2016 at 10:09

momentan sunt angajat asi dori sa prestez ca persoana fizica in termeni legali partaimsi alte activitati dar sa nu ma lovesc de taxe si impozite foarte mari . cum se poate face

Radu Cypryan
-

16 august 2016 at 9:04

    Buna ziua. Puteti suspenda PFA pe o perioada de pana la 3 ani sau, daca vreti sa ramana activ, estimati cat mai putin urmand ca anul viitor sa platiti contributii si impozite la cat ati realizat efectiv. Veti plati totusi, in cursul anului contributia la sanatate de 5,5% din salariul minim brut pe economie 69 de lei pe luna.

    Constantin
    -

    22 august 2016 at 10:05

Buna ziua,

Cheltuielile cu contributiile sotiei/sotului la PFA sunt deductibile?

Oana
-

8 august 2016 at 14:18

    Buna ziua! In cazul sotului/sotiei care participa la activitatea economica, mergand pe principiul prudentei, aceste cheltuieli sunt nedeductibile, fiind voluntare si nu obligatorii. Pe de alta parte aceasta participare genereaza venituri si ca urmare cheltuielile (adica contributia la pensie si sanatate) pot fi deduse din venitul brut. Nu am gasit un text legal clar in aceasta privinta. Va rog sa intrebati si la ANAF.

    Constantin
    -

    9 august 2016 at 9:56

Buna ziua. Doresc sa deschid PFA in domeniul medical si as dori sa pun sediul social la o alta adresa decat cea din buletin. Imi puteti spune va rog ce acte imi trebuie de la proprietar pentru a putea depune dosarul pentru PFA, si cum demonstrez ca activitatea propriu-zisa va fi in alta parte astfel incat sa nu modifice impozitul pe locuinta respectiva?

Andreea
-

1 august 2016 at 9:00

    Buna. intrucat suntem si noi in situatie similara as adauga: depinde care e scopul. Se poate infiinta PFI la ANAF-ul de care apartineti, se poate infiinta PFA la registrul comertului sau se poate infiinta CMI (cabinet medical individual) (care contabil ar fi tot un fel de PFA) prin Colegiul medicilor. Depinde ce doriti, doar PFA care isi desfasoara activitatea la o alta adresa decat cea din buletin …sau Cabinet medical la o alta adresa decat cea din buletin. Va spun din experienta, calea de a deschide cabinet medical este mai anevoioasa dpdv aprobari. Daca doar vreti sa aveti contracte de colaborare cu diverse clinici medicale particulare, PFI e cel mai simplu de infiintat.

    Anonim
    -

    16 august 2016 at 10:34

Buna ziua. Doresc sa devin PFA si as dori sa ma ajutati, daca se poate, sa identific codurile CAEN pentru urmatoarele activitati care as dori sa le practic.
Mentionez ca am absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară , Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală – Management

1/ Activitati handmade si confectii textile – Am terminat Liceul de Industrie usoara 28 din Bucuresti in 1985 (dovada Diploma Bacalaureat si Certificat Calificare ) – cod CAEN…. ?

2/ Activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate în principal întreprinderilor (incluzand organizare de targuri, evenimente, expozitii)- dovada Carnet de munca si Adeverinta de vechime din care reiese ca am profesat neintrerupt in postul de „Secretara” in perioada martie 1999 – ian 2016,. Am urmat cursuri EUROCOR „Protocol si organizarea evenimentelor” dar nu am inca diploma la acestea – cod CAEN 82 cu toate cele 3 grupe 821, 822 si 823

Sunt indeajuns aceste documente pentru a certifica pregatirea mea si a putea deveni PFA?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Ruxandra Bucerzan
-

22 iulie 2016 at 12:03

Buna ziua!

Am un pfa si mi-a venit acum 1-2 luni decizia de impunere. Am platit pe tot anul, inclusiv sanatatea, 5,5% din venitul estima.. Acum am primit din nou decizie de impunere doar pt sanatate,unde mi-au bagat pe tot anul, din ianuarie(desi eu am pfa din martie) raportat la salariul minim,desi eu am declarat mai putin si am si platit deja tot anul. Stiti cumva despre ce este vb?

Multumesc

Ana
-

13 iulie 2016 at 12:48

    Buna ziua. Cf art 170 Cod fiscal 2016, contributia de sanatate se platesti venitul net obtinut. In cazul dvs trebuia sa o platiti la venitul net estimat.
    Probabil este o greseala. Mergeti si lamuriti la adm financiara.

    Constantin
    -

    25 iulie 2016 at 14:54

Gabudean Adela
Buna ziua
Sunt pensionar anticipat si doresc sa infintez un pfa cu obiect de activitate administrarea unei societati comerciale cu un venit net de 2000 E/luna.Imi puteti preciza se impozite voi plati si daca trebuie suspendata pensia anticipata din momentul infiintarii pfa .
Va multumesc.

Adela Gabudean
-

13 iulie 2016 at 12:37

    Buna ziua. La venitul net obtinut (venit net = 2000 euro minus cheltuieli deductibile), veti plati 5,5%, contributie la sanatate si de 10,5% sau 26,3% contributie la pensie. Dupa care veti calcula impozitul pe venit prin aplicarea cotei de 16% din acelasi venit net dar redus cu contributiile platite .

    Constantin
    -

    25 iulie 2016 at 14:50

Buna mi-am deschis recent un pfa(pt agent de asigurari) însemnând undeva prin 23 Iunie. Cand si care ar fi taxele pe care trebuiele sa le plătesc. Precizez ca pana acum 06.07.2016 nu am avut nici un venit din aceasta activitate. Mulțumesc ! Aștept un raspuns

Alina
-

6 iulie 2016 at 13:49

    Buna ziua! Veti plati anticipat pe 25 Septembrie si pe 25 decembrie in functie de venitul net estimat in declaratia 220, pe care trebuie sa o depuneti in 15 zile la ANAF local.

    Constantin
    -

    11 iulie 2016 at 11:03

Buna ziua,sunt angajat la cineva,a avut nevoie de angajati sa fie legal,dar eu nu lucrez pentru el,doar mi-am facut carte de munca urmind sa-mi platesc eu taxele.
Intrebarea mea este,cat trebuie sa platesc eu pentru toate taxele aferente unei carti de munca.
Precizez faptul ca angajatorul este constructor dar pe linga asta face si timplarie pvc,pentru ca am inteles ca este important codul caen in care se incadreaza activitatea pe care o desfasoara angajatorul.Multumesc.

Gabriel
-

6 iulie 2016 at 10:51

Buna ziua, cum trebuie sa procedez ca sa achit cei 0.85% pentru concedii si indemnizatii? Am un pfa in sistem real, recent infiintat. Multumesc anticipat!

Silvana
-

1 iulie 2016 at 16:57

    Buna ziua! Mergeti va rog la Casa Națională de Asigurări de Sănătate locala.

    Constantin
    -

    5 iulie 2016 at 15:44

Buna ziua. Sunt PFA in sistem real, urmeaza sa nasc in luna ianuarie 2016. Nu gasesc nicaieri informatii referitor la contriubutiile CAS si CASS pe perioada concediului de maternitate. Cine le plateste avand in vedere ca indemnizatia reprezinta 85% din venitul net. Multumesc!

Dora
-

23 iunie 2016 at 10:37

    Buna ziua. Nu am inteles bine intrebarea. Va pot spune ca aveti dreptul la indemnizatie de crestere copil. PFA-ul trebuie suspendat pe aceasta perioada. Venitul net obtinut ca PFA, daca ati avut se ia in considerare la indemnizatia de crestere copil. Pe timpul perioadei de crestere a copilului sunteti asigurata la sanatate si se considera vechime in munca.

    Constantin
    -

    29 iunie 2016 at 14:42

Vreau sa stiu cu ce salariu sunt la anaf

Nicoleta
-

21 iunie 2016 at 13:19

Buna ziua. Venitul net obtinut pe PFA se ia in calcul la plata indemnizatiei de crestere copil. Activitatea trebuie suspendata pe aceasta perioada la registrul comertului.

Constantin
-

17 iunie 2016 at 9:55

Daca o lucrare de amenajari interioare a facut 2600€, de cat ar trebui sa fie factura astfel incat cei 2600 sa ramana in mana? Am un PFA. Multumesc

Andreea Mihaela Tudorache
-

10 iunie 2016 at 5:33

Buna ziua, lucrez pentru o firma din alta tara in IT si in momentul acesta imi voi face contractul. Este mai bine sa aleg PFA sau un SRL-D (daca salariul este de 1500 euro)?
Pentru PFA-ul din 2016 care este procentajul pe care trebuie sa il dau ca taxe?

Va multumesc mult pentru ajutor!

alxptr
-

8 iunie 2016 at 14:28

Buna ziua,
baza de calcul pt CAS ati scris ca se refera max 5 salarii medii brute.
Se refera la 5 salarii brute pe luna sau pentru intreg anul fiscal?

„Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5% (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.”

Va multumesc anticipat!

Petrule Adrian
-

3 iunie 2016 at 15:16

    Buna ziua. Se refera la 5 salarii medii brute lunare. Baza minima de calcul ese stabilita lunar.

    Constantin
    -

    6 iunie 2016 at 13:21

Buna ziua ! Lucrez in domeniul handmade .Ce acte mi ar trebui sa pot participa la tirguri ?

Maria Halip
-

30 mai 2016 at 10:28

    Buna ziua. O forma de organizare a activitatii, ca pfa sau II, casa de marcat si eventula autorizatii specifice domeniului de activitate daca sunt sau a targului la care participati.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 14:29

Buna am o Intre ind (II) pe numele meu va rog frumos sa-mi spuneti pot sa fiu angajata pe stat de plata,eu sunt titulara,deoarece am auzit ca nu se poate sa fiu angajata si ca pot sa-mi platesc sanatatea si vechimea care sunt 246lei ori eu platesc 508 lei, čas,som aj etc ,doresc sa specific ca 1an de zile asa am platit iar acum am aflat ca au fost niste bani dati la stat aiurea si ca ar trebui sa fac o cerere de restituire a banilor,va rog sa ma lamuriti,multumesc frumos.

Gherlan ana maria
-

26 mai 2016 at 19:19

    Buna ziua! Va puteti angaja oriunde in alta parte dar nu la propria II, unde sunteti titular. Teoretic contributiile platite va dau dreptul de a primi servicii de sanatate gratuite si pensie. Dar depinde de venitul net obtinut. La sanatate trebuie sa platiti 5,5% din venitul minim brut anual, adica 825 lei. La Pensie trebuie sa contribuiti cu cota integrala de 26,3% din venitul minim brut pe tara de 1250 lei pe luna.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 14:26

Sunt i.i si vreau ca pentru o perioada de timp sa-mi intrerup activitatea. Intrebarea mea este daca pentru perioada in care nu voi functiona va trebuii sa platesc CASS.

Anonim
-

25 mai 2016 at 15:44

    Buna ziua. Platiti taxe si contributii la venitul net realizat. O II cu activitate suspendata nu poate factura deci nu veti avea venituri si ca urmare nu veti plati cass, cas, impozit pe venitul net.

    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 13:39

Buna ziua!

Am infiintat un pfa in urma cu 2 luni,sistem real,am estimat venitul si am platit la anaf si sanatate pe tot anul.Activitatea inca nu mi-am inceput-o insa.In cazul asta trebuie sa mai depun ceva acte/declaraţii trimestrial?sau cand mai depun ceva?

Multumesc!

Ana
-

19 mai 2016 at 4:26

se poate infiinta un PFA cu norma de venit cod CAEN 6201?

corina
-

18 mai 2016 at 22:12

Buna ziua!
Sunt PFA de anul trecut. In 2015 am inregistrat pierdere fiscala. La inceputul anului 2016, mi-am declarat la Serviciul Public de Impozite si Taxe firma cu sediul acasa, pentru calculul impozitului (care s-a dovedit foarte mare, 690 de lei pentru 9mp). In februarie 2016 mi-am suspendat activitatea, avand zero venituri – zero cheltuieli (acest lucru poate fi demonstrat cu casa de marcat). Dupa ce am efectuat suspendarea la ANAF, am revenit cu o declaratie de suspendare a firmei la SPIT. Aceasta a doua declaratie nu mai este luata in considerare, desi a fost depusa pana pe 25 martie 2016, iar veniturile/cheltuielile (cifra de afaceri) a fost 0. Prin ce articole din Noul Cod Fiscal as putea sa le demonstrez celor de la SPIT ca nu am avut activitate economica, in afara de art.7 cu definitia?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Cornelia E.
-

10 mai 2016 at 15:29

    Buna ziua. Nu inteleg situatia dvs. Ati declarat activitate la sediu si apoi ati suspndat activitatea?! Termenul de clarificare este 31 MAi 2016. cei de la taxe locale trebuie sa accepte o rctificativa la declaratia initiala.

    Constantin
    -

    17 mai 2016 at 12:26

      Buna ziua si multumesc pentru raspuns!
      Ati inteles situatia foarte bine, in ianuarie 2016 am declarat la SPIT PFA-ul cu sediul acasa si in februarie am suspendat activitatea, informandu-i pe cei de la SPIT in data de 11 martie 2016 printr-o a doua declaratie (pe propria raspundere). Nu vor sa accepte a doua declaratie si sa recalculeze impozitul pentru ca, spun ei, cele doua declaratii se bat cap in cap, desi eu nu am venituri/cheltuieli in 2016. Dar dumnealor insista ca in baza primei declaratii eu am avut activitate economica in luna ianuarie (desi, prin definitia din Codul fiscal, activitate economica inseamna exact obtinerea de venituri). Iar eu pot dovedi cu casa de marcat ca nu am avut niciun venit.

      Cornelia E.
      -

      17 mai 2016 at 12:45

Buna seara ! Am o nelamurire va rog sa ma faceti sa inteleg sotul meu a deschis un pfa cu norma de venit el lucrează în afara tari ca muncitor sa nu plateasca angajatorul taxele pentru el trebuie sa plătim noi cei de la anaf nu mi au dat nici un raspuns ca trebuie sa astept plicul acasa va rog frumos daca puteti sa mi spuneti care ar fi suma de plata va multumesc

lili
-

9 mai 2016 at 19:49

    Buna ziua. Nu va ajuta PFA-ul in acest caz. Este activitate dependenta si poate fi considerata munca la negru. Taxele le aveti in articolul de mai sus. Aplicati procentele la norma de venit si va rezulta taxele de plata.

    Constantin
    -

    17 mai 2016 at 12:11

Buna ziua, as avea o nelamurire va rog sa ma ajutati, sunt PFA, sistem real, am estimat ca realizez venituri de 2000 de lei pe an, platesc contributia pt sanatate si impozit, as vrea sa cotizez si pentru pensie, cat ar fi de cotizat ?ar trebui sa figurez ca administrator pentru pfa?
Multumesc!

Anonim
-

26 aprilie 2016 at 9:30

buna sint total derutata cu noul cod fiscal. tocmai am obtinut calificarea profesionala ca agent de asigurari.as vrea sa stiu ce taxe si impozite trebuie sa platesc in conditiile in care nu sint angajata nicaieri,iar activitatea de agent este singura sursa de venit ,iar din calculele anterioare nu obtin mai mult de 300-400.ron maxim pe luna din comision va multumesc anticipat daca imi dati raspuns

ioanna
-

20 aprilie 2016 at 18:36

    Buna ziua. Toate informatiile de care aveti nevoie sunt in articolul de mai sus.

    Constantin
    -

    9 mai 2016 at 12:57

Buna ziua!
Sunt angajat cu norma intreaga la institutie de stat si am salriu net de 1850 lei. Detin o Intreprindere Individuala pe apicultura de cativa ani. Sunt incadrat la norma pe venit. Sunt obligat sa platesc pe I.I. pe langa impoziul pe norma de venit si CAS + CASS ?
In momentul cand mi se va naste un copil voi putea beneficia procentual de cuantumul indemnizatiei din ambele parti sau doar 85% din salariu?
Va multumesc anticipat!

Cocea
-

20 aprilie 2016 at 13:29

    Buna ziua. Veti primi indemnizatie doar ca salariata la insitutie de stat.

    Constantin
    -

    9 mai 2016 at 12:55

Buna seara,sunt mama singura,nu muncesc,copilul are 3 ani.Trebuie să plătesc obligatoriu asigurare?Mulțumesc anticipat.

Maria
-

14 aprilie 2016 at 22:40

    Buna ziua. Daca aveti PFA, PFI sau II platiti contributiile si taxele fara scutiri.

    Constantin
    -

    18 aprilie 2016 at 15:55

Buna seara! Sunt angajata ca profesor la o scoala privata cu fractiune de norma si recent am primit autorizatia de traducator! Vreau sa desfasor activitatea de traducere, doar in timpul liber, nu ca activitate principala. Ce ma sfatuiti sa infintez, PFA sau II? Se poate infinta un PFA fara sediu social? Eu pot traduce atat acasa, cat si in alte locuri, daca de exemplu sunt chemata la birouri de traducere sau birouri notariale! Si inca o intrebare: daca mie mi se opresc deja din salariu contributiile ptr asigurari, trebuie sa mai contribui cu o diferenta ca si PFA?
Multumesc!

Andra
-

6 aprilie 2016 at 19:17

    Buna ziua. Nu se poate infiinta PFA fara sediu profesional. Nu exista diferente intre PFA si II. Cu autorizatia de traducator puteti infiinta o PFI direct la administratia financiara in zona in care aveti domiciliul. Aveti nevoie de un contract de comodat. Din punct de vedere fiscal nu sunt diferente intre PFA si PFI. Veniturile din activitatea PFI se taxeaza separat de salariu – aveti mai multe informatii aici – https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/

    Constantin
    -

    11 aprilie 2016 at 15:32

doresc sa fac niste importuri din polonia cu masina de marfa a societatii.firma este neplatitoare de tva.va rog sa-mi spuneti daca in situatia data pot efectua importul.mentionez ca valoarea unei facturi este sub 10000 euro.multumesc

constantinescu delia
-

4 aprilie 2016 at 14:47

Buna ziua. Am un II infiintat anul trecut, cu 5 angajati. Din luna octombrie am devenit platitor de tva. D.p.d.v al taxelor ce-mi recomandati : Sa raman cu I.I. sau sa trec pe un srl-d.

Flo
-

3 aprilie 2016 at 19:54

    Buna ziua. Da, infiintati un Srl-D, aveti multe avantaje fiscale.

    Constantin
    -

    4 aprilie 2016 at 15:46

Buna seara,
Aceleasi taxe pe care le-ai enumerat mai sus se platesc si pentru PFA si pentru II?Atunci care este diferenta (din punct de vedere al taxelor) dintre cele doua?
Poti sa te angajezi pe propria firma, indiferent daca este PFA sau II?Si daca da, platesti de doua ori contributiile la CASS si CAS(o data ca angajat, o data ca angajator?)
Multumesc,

Adela Murgu
-

3 aprilie 2016 at 16:42

Bună. Sunt angajat, dar vreau sa îmi deschid eu o firma de prestari servicii ( curatenie ), ce mă sfătuiți sa aleg PFA, ÎI sau AF, care din ele este mai puțin plătitoare la stat? Pot sa aleg intre plătitor sau neplătit o de tva? Va mulțumesc.

Bellinger Arnold
-

31 martie 2016 at 12:09

Am un PFA dar nu am activitate pe acesta. L-am deschis doar pentru o extensie la bloc pentru sediu. Si am declarat in fiecare an ca nu am activitate si acuma aflu ca am de plata dupa acest PFA. Va rog sa ma lamuriti ce sa platesc daca eu nu produc nimic cu acest PFA. Va multumesc.

Simona Omota
-

28 martie 2016 at 17:38

Sunt medic, angajat la un spital de stat. Pot sa imi deschid un PFA?

Rodica Fall
-

24 martie 2016 at 18:22

buna seara ,am o neintelegere
daca imi deschid un pfa cu norma de venit care este 1050 de lei pe luna eu voi platii taxe si
impozite din aceasta suma ?
ok daca eu o sa am venituri mai mari sa zicem 2-3000 de lei pe luna ce se intampla cu diferenta
pfa cu norma de venit plateste taxe si impozite doar din norma de venit stabilita sa nu ?

alex
-

19 martie 2016 at 19:51

Buna ziua!

Doresc sa infiintez un pfa pt import marfa. Ce ma sfatuiti sa aleg, platitor sau neplatitor de tva?
Casa de marcat intra la cheltuieli deductibile?
Daca declar ca nu doresc sa deduc cheltuielile pt a nu plati impozit mare atunci nici pe casa de marcat nu pot deduce?
In conditiile in care venitul lunar estimez ca ar fi undeva la 100-300lei ,sa fac pfa in sistem real?

Multumesc anticipat.

Ana
-

18 martie 2016 at 8:00

    Buna ziua. Infiintati o intreprindere individuala, neplatitoare de TVA, si impozitata in sistem real.
    Daca importati din Uniunea Europeana trebuie sa va inscrieti in registrul operatorilor intracomunitari si sa deveniti platitor de TVA pentru importuri.
    Aveti mai multe detalii aici https://contapp.ro/blog/operatiuni-intracomunitare-pfa-ii-si-profesii-liberale/

    Constantin
    -

    23 martie 2016 at 16:15

      Buna seara am si eu o rugaminte daca ma puteti sa ma ajutati si pe mine sunt pensionara si sunt administrator de bloc. Inainte era conventia civila, acum am inteles ca trebuie sa inchei Contract de Munca.Spuneti-mi si mie ce pot sa fac? Sunt foarte mari retinerile si toti din bloc sunt pensionari, Care sunt retinerile pentru un contract de munca?

      corina
      -

      23 martie 2016 at 16:49

Buna seara,
Am infiintat pfa-ul meu cu norma de venit pe data de 13 ianuarie, iar pe data de 02 martie l-am inregistrat la anaf in baza declaratiei 220.

Intrebarea mea este, in afara de decl. 220 n-am mai completat nimic care sa evidentieze si sa calculeze taxele pe care le datorez in acest prim trimestru, iar data de 25 martie se apropie repede.

Ce ma sfatuiti sa fac? Sa merg la anaf si sa cer declaratia 600 sa o completez acolo? Mi s-a spus ca ar veni acasa prin posta, dar nu s-a intamplat.

Multumesc!

Ioana
-

17 martie 2016 at 21:33

    Buna ziua. Daca norma de venit este peste baza minima de calcul a contributiei la pensie (=938*12=11.256 lei) atunci veti plati contributie la pensie de 10,5% din 938 de lei pe luna – plata se face trimestrial. Asteptati decizia de impunere acasa sau mergeti la anaf si cereti sa va spuna cat aveti de plata.

    Constantin
    -

    23 martie 2016 at 16:01

Buna seara,
Sunt PFA cu norma redusa de venit si am primit doua decizii de impunere pe anul 2016, una cu impozit si sanatate la norma redusa si cealalta de Cas la norma intrega.Explicatia celor de la ANAF sector 1 a fost ca niciunde in lege nu este prevazut ca, CAS se aplica si la reducere de norma.
Codul Fiscal prevede ca atit CAS cat si CASS fac parte din grupa contributiilor de asigurarii sociale.Nu inteleg de ce Anaf le trateaza separat! Nu inteleg de ce ANAF ILFOV au transmis decizii de impunere corecte,adica toate contributiile calculate la norma redusa, iar cei de la Bucuresti sector 1 altfel! Nu stiu ce demersuri sa fac.
Multumesc.

Emilia
-

14 martie 2016 at 18:37

Sunt PFA SI DORESC SA PLATESC LUNAR CAS IN VALOARE DE 315 LEI . ESTE LEGAL ?

Albu Melania
-

10 martie 2016 at 12:37

Buna ziua! Am un pfa deschis chiar inainte sa plec din tara, cred ca 2011 sau 2012. Nu am avut nici o activitate, si acum sunt in tara pt cateva zile si ma gandeam cam cat dureaza sa il inchid? Oare am si amenzi de plata pt ca in toti anii astia nu am nici o devlaratie? Multimesc

Toncea
-

8 martie 2016 at 13:02

    Buna ziua. La registrul comertului dureaza in 3,4 zile lucratoare si va costa in jur de 50 de lei. Cu actele de radiere mergeti la ANAF si anulati PFA-ul. Acolo aflati si ce datorii aveti.

    Constantin
    -

    8 martie 2016 at 13:34

Buna ziua,
As vrea sa stiu ce coduri CAEN corespund impozitului pe norma de venit (in cazul PFA-urilor).
Multumesc

andra
-

7 martie 2016 at 16:36

Buna ziua, toate informatiile din text le cunosc foarte bine.
Ma intereseaza sa stiu cum considera ANAF ca se efectueaza regularizarea CAS in 2017 pentru 2016???
Daca eu imi platesc la casa de pensii diferenta de CAS pentru un venit lunar mai mare de 938 lei, acea suma de CAS platita la Casa de pensii mi se considera CAS platit pentru 2016, sau ANAF imi pune 16% impozit+ 26,3% CAS pentru diferenta care am platit-o la Casa de pensii???
Peste tot se spune- si in Codul fiscal-art.148 pct.3 si in Legea 263 – ca avem dreptul sa platim CAS pentru un venit de5 ori salariul mediu brut pentru anul respectiv.
ANAF nu vrea sa-mi emita pentru 2016 decizia de impunere pentru venitul lunar la care am dreptul sa platesc CAS ,CI IMI IMPUNE VENITUL LUNAR DE 938 LEI. Daca tot dati explicatii, spuneti-mi cum se face regularizarea CAS pentru 2016???? Se stie foarte clar ca nu poti plati CAS pentru anii din urma!!! Vreau sa vad si eu ce explicatie imi dati. CEI DE LA ANAF O TIN UNA SI BUNA CU REGULARIZAREA.
La casa de pensii nu-ti ia in calcul pentru punctul de pensie decat suma pentru care ai platit CAS!!! Vreau explicatia pentru IMPUNEREA FORTATA a venitului de 938 lei. Multumesc

Anonim
-

7 martie 2016 at 13:58

    Total eronat raspunsul privind cota CAS pentru 2016.
    Cei care vreti sa platiti pentru 5 salarii si nu va da de la finante decizia de impunere,pentru in 2017 veti plati 42,3%.

    Anonim
    -

    9 martie 2016 at 13:46

Bună ziua!

Am pus niște întrebări acum ceva vreme, dar nu am fost ajutat.
În altă ordine de idei:
1. Am primit decizia de impunere.
2. PFA-ul meu are norma de 16.500 lei.
3. Decizia de impunere NU include CAS (pensie).

Aveți idee de ce?

aliluia
-

3 martie 2016 at 14:22

    Buna ziua!Din pacate nu stiu de ce nu ati primit si plata CAS. Intrebati la ANAF.

    Constantin
    -

    8 martie 2016 at 12:48

Buna ziua daca ai incarcare peste 60% ca si PFA de la un singur angajator mai trebuiesc platite alte taxe exceptand pe cele normale (cas. Cass. Impozit 16%) ? Va multumesc

Sebastian
-

2 martie 2016 at 14:47

Buna ziua , va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii !
Mi-am facut PFA , ca si activitate ma ocup de instruirea unor copii , mai exact dansuri populare , sunt platit de primarie , prin contract , primesc 1600 lei lunar insa.nu stiu nimic ce tine se contabilitatea acestui PFA ! Ce taxe obligatorii am de platit , care is la alegere ! Cum declar veniturile la ANAF ?????????????
Ce sfaturi imi dati pt a imi fi.mie mai bine fara saa m probleme cu legile …sa fiu sanctionat si altele ! Va rog lasati com doar cei ce stiti sigur ! 🙂 va multumesc din suflet

Vlad
-

1 martie 2016 at 20:26

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati!
Am un pfa din anul 2010, dar imi doresc sa il inchid sa sa trec la norma de venit. Ce anume trebuie sa fac?

pinkspider0Elena
-

26 februarie 2016 at 10:37

Doresc sa intreb daca o PFA,sistem real nu este obligata sa plateasca contributii la pensii(Venit mai mic de 35%),dar a incheiat contract de asigurari sociale direct cu Casa de pensii ,si plateste integral contributia(26,3%),aceasta contributie este deductibila,pentru PFA?

albu
-

26 februarie 2016 at 8:18

Buna ziua ,am si eu intrebare am o intreprindere individuala si in acelasi timp sunt angajat la o companie de stat .Trebuie sa mai platesc asigurarea de sanatate daca deja sunt asigurat . Va multumesc

Ionel
-

25 februarie 2016 at 7:48

IF magazin piese schimb,3 persoane in procente 1%,49 si respectiv 49% din venitul net ,plateste 16% impozit,pensie si sanatate,lunar ce drepturi isi pot ridica la nivel de ce suma ??? va multumesc.

Ene viorica
-

24 februarie 2016 at 13:51

Buna ziua, am si eu o intrebare. Sotul meu are un pfa, pa anul 2015 a avut un venit brut de 16000 lei, cheltuielile totale au dost de 5600 lei, din care 2718lei au fost cas si cass.Intrebarea mea este : cat va fii de plata la impozit? Va multumesc.

Anonim
-

24 februarie 2016 at 8:34

buna ziua , cartea cu exemple de la a la z cum o pot obtine ?
va multumesc

doina skinner
-

23 februarie 2016 at 18:00

Buna ziua,
Am avut un pfa pe care l-am radiat in februarie 2016. Venitul brut in anul 2017 a fost de 4555 lei, toata suma realizata in luna ianuarie. Venitul din anul 2015 depaseste 12.000 lei. Sunt sau nu obligata sa depun declaratia 600?
Multumesc frumos!

Luiza
-

23 februarie 2016 at 9:15

    rectific, venitul brut din 2016 a fost de 4555 lei, nu in 2017

    Luiza
    -

    23 februarie 2016 at 9:17

Eu nu realizez venituri in Romania , cum pot sa-mi platesc contributia CAS ( pensia ) , ce declaratie trebuie sa depun la ANAF ? cum se calculeaza daca nu realizez venituri in tara/

arina
-

20 februarie 2016 at 6:22

Buna ziua!
Sunt in pensie de invaliditate de gradul III (cu drept de lucru jumatate de norma), vreau sa stiu daca pot sa infiintez PFA sau II?
Conform art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din Legea 263/2010, eu va trebui sa am un venit pe an mai mare de 4 ori salarul mediu brut pentru a indeplini cerinta „venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie”. In caz contrar, nu va mai fi valabil art.118 alin. (1) din Legea 263/2010. Am dreptate?
Deci sa inteleg ca sunt obligat sa platesc CAS?
Ce se intampla daca am un venit mai mic de 35% din salarul mediu brut, nu mai am voie sa functionez ca pfa?

Dan
-

19 februarie 2016 at 14:53

Ma ajutati va rog si pe mine?Am 59 de ani nu lucrez si sa ma pot descurca am cumparat o camioneta de 3,5 tone sa fac transport cu ea!Vreau sa functionez legal,adica sa ma fac PFA si sa platesc taxe,ma intereseaza la ce valoare ma ridic lunar sa platesc taxe ,sa vad daca renteaza s-au nu,pentru ca ,clienti nu gasesc in fiecare zi,asa ca vreau sa vad modalitatea de plata a inpozitari!!Multumesc!

gheorghe
-

16 februarie 2016 at 18:21

Buna ziua.
Puteti sa imi spuneti daca CAS SI CASS sunt cheltuieli deductibile la calculul imozitului pe venit in cazul unui PFA ?
Multumesc

Anonim
-

13 februarie 2016 at 17:57

    Buna seara. Cheltuielile cu contributia la pensie si sanatate este decutibila la calculul venitului net.

    Constantin
    -

    23 februarie 2016 at 19:40

Buna!An si eu o intreprindere individuala cu contract de comodat pe apartamentul unde imi desfasor activitatea.cum aflu cat impozit trebuie platit pe apartament in acest caz?Mentionez ca proprietarul era scutit inainte de plata impozitului pe apartamentul in cauza(persoana cu handicap).

Miha85
-

11 februarie 2016 at 20:48

Buna dimineata. As dori sa stiu in ce masura se deduc cheltuielile cu intretinerea si lumina de ex, in conditiile in care exista un contract de comodat pe o camera cu suprafata de 9,43 mp. Cum ar fi mai convenabil: sa deduc cheltuielile cu intretinerea si sa platesc impozit pe casa mai mare SAU sa nu deduc cheltuielile cu intretinerea si sa platesc impozitul pe profit mai mare? Va multumesc

Roxana
-

11 februarie 2016 at 3:35

Buna seara ,
Sunt agent de asigurare si din 2016 am fost obligati cf.prevederilor codului fiscal sa ne inregistram ca PFI .
Va rog sa imi spuneti la ce cheltuieli deductibile am dreptul? Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului. .Ma refer la cheltuieli cu transportul auto / benzina , ch. cu asigurarea auto ,achizitionare de aparatura IT, alte cheltuieli. etc.
Multumesc anticipat !

Luminita Tomescu
-

10 februarie 2016 at 8:39

    Buna Luminita,

    Te rog ajuta-ma cu pasii pe care i-ai urmat ca sa declari ca n-ai sediu la domiciliu.

    Multumesc,

    Denisa

    Denisa
    -

    21 februarie 2016 at 20:29

      Buna seara. Puteti deduce acele cheltuieli care au legatura cu obtinerea de venituri, cum ar fi: cheltuieli de transport, comunicatie, birotica, vetimentatie daca prin contract este prevazuta tinuta buisiness, alte cheltuieli de functionare, administrative. Deci tot ce tine de activitate si de obtinerea de venituri.

      Constantin
      -

      23 februarie 2016 at 19:19

      Buna seara. Pentru a desfasura activitate la sediu este necesar declararea acestei activitati la Registrul comertului. Fie la infiintare fie ulterior. De regula cele mai multe PFA/II nu declara activitate la sediu sau declara activitati de birou fara implicatii asupra taxelor platite.

      Constantin
      -

      23 februarie 2016 at 19:26

Am înființat un PFA cu norma de venit in Decembrie 2015.
1. Mi s-a cerut sa completez și să depun 392b, cu CA fiind procentul din norma pe luna Decembrie. Nu am însă nicio factura emisă și ar trebui să las necompletate rubricile de client(de unde am încasat)și furnizor(căruia i-am plătit), întrucât nu am vândut/cumpărat nimic!
2. De la AF mi-a zis inspectoarea că nu mai am obligație de jurnal de încasări și cheltuieli.
Am citit însă pe forumuri că e obligatoriu registrul unic de încasări.
Până la urmă este obligatoriu acest registru ?

Radu Brad
-

9 februarie 2016 at 20:57

    Buna seara. Declaratia 392 B nu se depune cu sume pe 0. Dar trebuie sa aveti macar factura de la stampila. Aceasta trebuie trecuta in 392B l achizitii.
    Trebuie sa tineti un registru de incasari si plati; nu se mai inregistreaza la administratia financiara. Va recomand Ghid PFA/II pentru contabilitate ca sa obtineti mai multe informatii despre gestiunea unei pfa: https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/

    Constantin
    -

    23 februarie 2016 at 18:55

Buna seara.Daca imi fac un PFA si eu in cele 4 luni nu am nici un profit,ce se intampla?Ce consecinte sunt?

Cristina
-

9 februarie 2016 at 18:08

    Buna ziua. Depinde de tipul de impozitare. Astfel:
    -daca se poate si alegeti impozitare la norma de venit, veti plati taxe si contributii la valoarea normei de venit chiar daca faceti 0 lei sa 99.999 euro. (de la 100.000 de euro treceti in sistem real)
    -in sistem real veti plati pentru anul in curs taxe la venitul net estimat (depuneti declaratia 220), si anul viitor veti depune declaratia 200 cu veniturile reale obtinute in 2016. se a face o recalculare si eventula puteti primii o parte din taxe inapoi daca venitul obtinut este mai mic decat venitul estimat.

    Constantin
    -

    23 februarie 2016 at 18:26

Buna Ziua!
Am un PFA din 2010.Este in sistem norma de venit. Il pot transforma in Intreprindere familiala ? Se schimba ceva in sistemul de impozitare ? Multumesc mult.

Ifrim Stefan
-

5 februarie 2016 at 8:21

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un raspuns. Taxa de suspendare a PFA poate fi socotita ca cheltuiala deductibila? Multumesc

Laura Marin
-

4 februarie 2016 at 12:56

Buna ziua, detin o Intreprindere Individuala infiintata in 2010 la care am 3 salariati carora le platesc salariul minim pe economie. Din 2010 eu nu am platit pentru mine contributiile la pensie si sanatate pentru ca mi s-a spus ca nu pot sa ma angajez la propria mea firma. Cum pot sa-mi platesc contributiile la pensie si sanatate pana la data actuala ?

Nitura Daniela
-

3 februarie 2016 at 18:40

    Buna seara! Ca titular de II ar fi trebuit sa platiti sanatate la salariul minim brut pe economie. Contributia la pensie era obligatorie daca venitul net anual era mai mare de 35% din salariul mediu brut calculat pe an. Banuiesc ca nu a fost si de aceea fiscul nu v-a trimis decizie de plata pentru pensie. Pentru anul curent depuneti declaratia 600 chiar daca nu sunteti obligata, pentru anii anteriori intrebari la casa de pensii.

    Constantin
    -

    9 februarie 2016 at 16:40

Buna seara! Am PFA cu norma de venit, dar sunt si salariat cu norma intreaga.
Trebuie sa depun declaratia 392B? Nu sunt platitor de TVA.

Dan
-

3 februarie 2016 at 17:42

    Buna seara! Trebuie sa depuneti 392B.

    Constantin
    -

    9 februarie 2016 at 16:35

Buna ziua! Am o întreprindere individuală sistem real si as dori sa știu cât impozit plătesc in total (plus CAS si orice altceva) dacă pe anul precedent am avut un venit net de 18000. Si dacă trebuie sa depun declarația 600? Nu prea înțeleg cum se calculează chiar dacă am citit mai sus

Rose Schuster
-

3 februarie 2016 at 6:43

    Buna ziua. Pentru veniturile net obtinute in 2015 o sa platiti 5,5% sanatate si 16% impozit pe venitul net. O sa vi se scada sumele platite anticipat. Daca ati fost asigurata la pensie in 2015 nu mai platiti nimic in 2016, pentru ca probabil ati fost asigurata la baza de calcul minima de 845 lei, care, pe atunci, era o suma aleasa de dvs. Daca nu ati fost asigurata in 2015 la pensie nu platiti nimic pentru ca nu se face regularizare. Pentru 2016 trebuie sa fi depus declaratia 600 de inregistrare in sistemul public de pensii.

    Constantin
    -

    3 februarie 2016 at 14:32

Buna seara. Contributiile sociale sunt deductibile la calcului impozitului pe venit.

Constantin
-

2 februarie 2016 at 16:28

Buna seara. Pentru a evita complicatiile mai bine va organizati activitatea sub o forma juridica din ITALIA. Cred ca exista persoane fizice autorizate si acolo.

Constantin
-

2 februarie 2016 at 16:07

Buna seara,
Am statutul de angajat cu norma intreaga dar am si un PFA , am depus declaratia 220 in care am estimat un venit net estimat de 1500pe anul 2016,trebuie sa depun si declaratia 600 si ce termen de depunere are? Nu am platit nici o contributie la pensie in afara de cea oprita pe contractul cu norma intreaga ,ar trebui ?Va multumesc.

Bratu Camelia
-

31 ianuarie 2016 at 16:11

    Buna seara. Se va lua in calcul venitul net realizat in 2015. Daca acesta este mai mare de 938*12=11.256 lei sunteti obligata sa va inscrieti in sistemul public de pensii si sa depuneti 600 pana la 31 Ian 2016.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 15:39

    Buna seara. Pentru venitul net obtinut in 2015 nu se face regularizare la plata CAS-pensie. Se va face regularizare la sanatate, 5,5% din venitul net si impozit de 16%.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 15:46

      Buna ziua,

      Multumesc de rapsunsuri.
      Dupa plata impozitului de 16% si 5,5% sanatate la cei 50.000 lei Venit Net in 2015, suma ce ramane se poate retrage din cont, sau se mai impoziteaza cu ceva?

      Multumesc, Nicu

      Nicu
      -

      4 februarie 2016 at 13:16

Buna seara,
Daca in 2015 am obtinut un venit net de 50.000 lei si am platit la inceputul lui 2015 cf declaratii depuse CASS 12 lei si Impozit 33 lei, ce o sa mai am de plata acum?
Multumesc

Nicu
-

29 ianuarie 2016 at 21:59

Buna ziua as dori si eu sa stiu daca infintez un pfa pe numele meu si sunt si angajat. Il folosesc doar ocazional adica am activitate 5 zile pe luna cat as platii pe luna inafara de tva va multumesc

Ionut
-

29 ianuarie 2016 at 14:36

Buna seara! Sunt lanorma de venit si as vrea sa stiu daca sunt angajat cu norma intreaga undeva platesc impozit cu 25%mai putin? Adica impozitul de 16% ca CAS.ul stiu ca este oblugatoriu. Multumesc !

George
-

28 ianuarie 2016 at 18:06

    Buna seara. Verificati aici, in judetul de care apartineti ce reducere aveti la norma de venit pentru ca sunteti angajat full time (la sfarstul fiecrui tabel).https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/
    Trebuie sa depuneti adeveinta la ANAF.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 16:10

Buna seara!
Am un PFA din 2014. Sunt salariata cu norma intreaga. Norma de venit trebuie redusa cu 50%. Trebuie sa depun undeva adeverinta de salariat ca sa-mi fie redusa norma de venit?
In 2014 a fost redusa, in 2015 nu a fost (abia acum am vazut). Ce trebuie sa fac sa mi se reduca in 2016? Multumesc!

Ivascu Luminita
-

28 ianuarie 2016 at 15:38

Buna ziua. Va rog cititi acest articol https://contapp.ro/blog/ghid-infiintare-pfa/ sau aveti aici un produs complet https://contapp.ro/blog/ghid-infiintare-pfa/

Constantin
-

28 ianuarie 2016 at 10:25

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un salariat care este pensionar militar. Doresc sa stiu daca ii mai retin contributia la Cas incepand din ianuarie 2016. Precizez ca firma este Srl. Va multumesc anticipat!

Silvia
-

27 ianuarie 2016 at 18:57

    Buna ziua. Da, veti retine in continuare CAS. Nu veti retine contributia la somaj.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:48

    Buna seara ,
    Sunt agent de asigurare si din 2016 am fost obligati cf.prevederilor codului fiscal sa ne inregistram ca PFI .
    Deoarece trebuie sa depun pentru prima oara maine , declaratia 220 , va rog sa imi spuneti la ce cheltuieli deductibile am dreptul (fara deducerile la spatiul de acasa cu care am facut contract de Comodat ) Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului , astfel nu platesc impozitul marit .Ma refer la cheltuieli cu transportul auto / benzina , ch. cu asigurarea auto , alte cheltuieli. etc.
    Multumesc anticipat !

    Dan
    -

    28 ianuarie 2016 at 19:58

      Buna Dan,

      Imi poti spune ce ai facut ca sa „Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului , astfel nu platesc impozitul marit „. Nu stiu ce acte trebuie depuse si unde ca sa declar ca nu desfasor activitatea acasa. ma poti ajuta?

      Multumesc,

      Denisa

      Denisa
      -

      21 februarie 2016 at 20:27

Va rog sa ma lamuriti daca pe un PFI nou infiintat -agent de asigurare pot deconta benzina sau alte cheltuieli cu masina (asigurarea).Multumesc

Mirela
-

27 ianuarie 2016 at 18:51

Ca si Pfa trebeu sa fac contract de psi? sau care lege vorbeste despre asta (de la primarie mi-au cerut psi si eu stiu ca nu trebue si au cerut un act in care sa reiasa ca nu am nevoie da nu stiu de unde as putea sa obtin asa ceva)Sunt pfa norma fixa de venit fara angajati.am vreo 25m patrati .Multumesc anticipat

coste
-

27 ianuarie 2016 at 17:16

    Buna ziua. Toate activitatile economice desfasurate intr-un spatiu autorizat de registrul comertului, trebuie sa aiba contract PSI.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:43

      Multumesc pt raspuns

      coste
      -

      28 ianuarie 2016 at 16:25

Bună seara am un pfa cu profit anual pe 2015 de 4000 lei.pt acest an estimez la fel Am plătit la pensie la venitul minim, cum fac ca să plătesc în continuare dacă nu corespund declaratiei600 cu venitul mediu

Ana
-

26 ianuarie 2016 at 21:14

    Buna ziua. Va rog sa intrebati la administratie daca va primeste declaratia 600 sau la casa de pensii.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:40

Buna ziua. Am deschis un pfa in data de 1 septembrie 2015, cod caen 9002, contabilitate in partida fixa, sistem real (momentan nu prea le inteleg bine). Ideea este ca nu stiu cum sa completez declaratia 200, deoarece incasarile mele pe anul 2015 sunt de 2060 lei si cheltuielile pe pfa (cumparat echipamente sonorizare) sunt de 2863. Asta inseamna ca sunt pe minus in primul an de cand am deschis acest pfa. Este in regula sa fiu pe minus in primul an, sau trebuie sa fiu in fiecare an pe plus? Totodata sunt confuz cum trebuie completat in declaratia 200 la punctul „2.1. Contributii sociale obligatorii, potrivit legii..”. Tin sa specific ca sunt salariat la o firma, iar de la firma respectiva am dus la finante o declaratie precum ca se platesc lunar taxe si impozite la stat (sanatate, pensie,..). Va multumesc.

Adi
-

26 ianuarie 2016 at 19:13

    Buna ziua. Nu e obligatoriu sa fiti pe plus. Nu stie nimeni daca o activitate este profitabila sau nu. Mai ales in primul an. In declaratii treceti exact ce ati incasat si platit cu documente justificative si care are legatura cu activitatea pfa. La contributii sociale treceti suma platita anticipat, sau puneti 0 daca nu ati platit nimic.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:37

Buna ziua,

1. Doresc sa stiu daca un PFA care nu este nou infiintat si a inregistrat in 2015 un venit net peste 938 lei/luna, in cazul in care estimeaza pentru 2016 un venit net sub 938 lei/luna, mai trebuie sa depuna Declaratia 600. Altfel spus, anul trecut a fost mai bun decat se preconizeaza anul acesta, cand am mai putine contracte in derulare, deci voi avea un venit mai mic.(in legislatie, referire pentru un venit lunar estimat, se face numai pentru PFA-urile care isi incep activitatea in cursul anului fiscal, celelalte PFA-uri nu pot estima un venit mai mic? Stiu ca daca ulterior se depaseste se calculeaza si achita retroactiv CAS).
2. Daca intro luna realizez venituri peste 938 de lei, iar in alta nu realizez deloc venituri, baza de calcul pentru CAS este o medie pe cele 12 luni sau se raporteaza la fiecare luna.
3. Va rog spuneti-mi daca impozitul de 16% pe care l-am achitat in 2015 se scade din venitul brut al anului 2015, in vederea stabilirii venitului net.

Va multumesc!

Carmen,

Anonim
-

25 ianuarie 2016 at 13:09

    Buna ziua. Impozitul nu este deductibil, doar CASS este deductibil. Daca venitul tau net este mai mare decat 938/luna(medie pe cele 12 luni) trebuie sa depui D600. Ai grija la ce cheltuieli deduci: daca ai achizitionat de exemplu un calculator sau orice care se preconizeaza ca durata de functionare este mai mare de 1 an, acestea se deduc cu amortizare pe 3-4 ani sau mai mult. Daca estimezi ca in 2016, vei realiza un venit mai mic, trebuie sa depui declaratia D220 pana pe 31 ian, si odata cu ea declaratia D200. Asa se intampla in cazul pfa in sistem real, nu stiu la norma de venit.

    Serban Nicoleta
    -

    25 ianuarie 2016 at 16:15

    Buna ziua. Deoarece in anul 2015 ati obtinut un venit net mai mare de 938 lei pe luna trebuie sa platiti contributie la pensie in 2016. Venitul net lunar se calculeaza prin impartirea venitului net anual la 12. Nu conteaza ca 1,2 sa 6 luni nu ati incasat. Platile de impozit pe venit nu sunt deductibile, nu diminueaza baza de calcul a impozitului pe venit.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:33

buna ziua ! am un pfa din 22 sept 2015.dar neocamdata nu am niciun domeniu de activitate practic nam inceput activitatea.spunetimi var og ce taxe trebuie sa platesc si pentru ce ..

jinga george
-

23 ianuarie 2016 at 13:35

Buna ziua,

Pt anul 2015 daca am inregistrat profit, in system real, platesc impozit pe profit 16%?, pana la ce data? si un cont daca stie cineva.
Sau depun ceva declaratii si imi calculeaza cineva de la ANAF ce am de plata?
Problema/sau nu, ca am depasit plafonul de 220.000 ron pe 2015.

Nicu Pro

Nicu pro
-

22 ianuarie 2016 at 14:33

    Buna seara. Veti plati 16% impozit pe venitul net care este egal cu total venituri minus cheltuieli deductibile. Trebuie sa depuneti declaratia 200 cu venitul realizat pentru anul 2015 pana pa 25 mai 2016. fiscul va calculeaza impoztul de platit.

    Constantin
    -

    22 ianuarie 2016 at 20:01

Vin si eu cu o intrebare: pentru un pfa norma de venit trebuie depusa vreo declaratie la inceput de an? Sau pentru optiunea aceea la pensii? Norma de anul acesta inca nu o stiu. Imi vine prin februarie decizia de impunere acasa, pe baza careia platesc contributiile.

Francesca
-

22 ianuarie 2016 at 13:53

ACESTE TAXE SE PLARESC INCIFERENT DACA AI REALIZAT SAU NU VENITURi?
EU SUNT UN CONSULTANT DE ASIGURARI SI ABIA AM INCEPUT ACTIVITATEA DE 1 LUNA NU STIU DACA E SAU NU BINE SA FAC PFA DEOARECE NU AM VENITURI SI NICI NU LE PREA VAD IN VIITORUL APROPIAT IN URMA UNUI CONTRACT DE COLABORARE.
MULTUMESC

Viorica Sarbu
-

22 ianuarie 2016 at 9:27

rog lamuriti-ma: am contract de consultanta cu un pfa; cum pot incasa remuneratia stabilita prin acest contract astfel incat acest pfa sa intocmeasca cele mai putine documente si sa se poata scadea din contabilitate cu sumele de bani date catre mine – s-au complicat putin lucrurile din 2016; mentionez ca sunt si salariat, si sunt si pensionar militar (pensie de stat), deci mi se opresc nenumarate taxe/contributii/asigurari, unele dublate……..

Anonim
-

22 ianuarie 2016 at 8:02

Buna ziua.
Am si eu o mare nelamurire, daca ma poate ajuta cineva. Am un PFA in sistem real cu cod caen 6201(realizare soft) si in anul 2015 mi-am cumparat licente si calculator, caci altfel nu aveam cu ce lucra. Dar surpriza, acum cand trebuie sa depun D200 si sa-mi scad cheltuielile, contabila imi spune ca aceste cheltuieli nu le pot deduce integral acum, ci pe o perioada de 3 ani!! Oare asa este?Ca it-ist daca nu-mi cumpar soft-urile care imi trebuiesc, nu pot functiona, deci nu pot realiza venituri. Daca astea nu le pot deduce, atunci ce?

Serban Nicoleta
-

21 ianuarie 2016 at 16:27

    buna seara. Sunt o caruta de acte si trebuie sa ceri de la primarie o lista cu ce anume doresc, deoarece fiecare primarie are legea ei in Romania. Orcim trebuie copie cod fiscal, certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, dovada de sediu( contract de inchiriere sau comodat+extras de carte funciara,) cerificat fiscal de la directia fiscala a primariei. Astea le-au cerut la o firma (deci vorbesc din experienta). Mie m-au cerut inclusiv doua dosare cu sina.
    Precis vor mai vrea si altceva. Cere lista in scris.
    Sper ca am fost de folos.
    O seara frumoasa

    onet
    -

    21 ianuarie 2016 at 16:58

    Buna seara. Sunt o caruta de acte si trebuie sa ceri de la primarie o lista cu ce anume doresc, deoarece fiecare primarie are legea ei in Romania. Orcim trebuie copie cod fiscal, certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, dovada de sediu( contract de inchiriere sau comodat+extras de carte funciara,) cerificat fiscal de la directia fiscala a primariei. Astea le-au cerut la o firma (deci vorbesc din experienta). Mie m-au cerut inclusiv doua dosare cu sina.
    Precis vor mai vrea si altceva. Cere lista in scris.
    Sper ca am fost de folos.
    O seara frumoasa

    onet
    -

    21 ianuarie 2016 at 16:59

    Buna seara Nicoleta Serban. Te rog frumos sa ma scuzi pentru ca din greseala am pus raspunsul de mai sus pentru tine, cand de fapt era destinat pentru Coste.
    Referitor la problema ta cam asa este, cu doua amendamente:
    Daca (virgula) calculatorul are o valoare mai mare de 2500 lei se considera a fi mijloc fix si se amortizeaza pe o perioada intre 3 si 5 ani, daca are valoare de 2490 lei, este considerat obiect de inventar si valoarea sa poate sa fie trecuta integral pe cheltuiala sau se poate trece la cheltuiala pe o perioada de 3 ani, in functie de hotararea pe care o iei prin politicile contabile pe acre le urmezi. Cat despre soft, acesta nu se mai amortizeaza deloc.
    O seara frumoasa.

    onet
    -

    21 ianuarie 2016 at 17:07

      Multumesc pentru raspuns. Calculatorul adica unitatea centrala m-a costat 2300 lei si in plus am luat si o multifuntionala de 500 lei. Contabila mea le-a adunat si astfel i-a dat acea suma mai mare de 2500 lei. E corect asa?Si softul am inteles bine, trebuia sa-l deduca complet?

      Serban Nicoleta
      -

      21 ianuarie 2016 at 17:42

        Buna seara,
        N-as fi neaparat de accord cu dl. „Onet”. E adevarat ca stricto senso – echipamentele cu valoare 1 an – de aceea e recomandat sa se uzeze in 3 ani si nu imediat ce s-au achizitionat. Deasemeni, soft-ul este imobilizare necorporala si se nu se amortizeaza doar daca e vesnic util si actual – adica daca nu se depreciaza temporal. Nu stiu ce soft poate fi utilizat vesnic- pe durata nederminata – stim ca tehnologia avanseaza si in special soft-urile sunt imediat update-ate.

        Serban Nicoleta – si eu as fi de parerea contabilei dumneavoastra.

        ella
        -

        21 ianuarie 2016 at 18:55

          Buna seara ella. Multumesc ptr raspuns. Da soft-urile se updateaza sau nu. Calculatorul, l-am achizitionat pe componente, adica am vreo 5 facturi din care este alcatuit, nu este o singura factura pe care scrie UNITATE sau LAPTOP. In fine, nu m-am lamurit deloc in privinta deductibilitatii Unitatii mele sau a Multifunctionalei(asta de ce trebuie sa o deduc in 3 ani?)

          Serban Nicoleta
          -

          21 ianuarie 2016 at 19:05

    Multumesc la actele astea ma-m gandit si eu doar ca mi-au cerut si acordu vecinilor ce nu mi se pare corect (acum dupa ce am platit si functionez de atatea ani sa vina vecinu sa zica nu-mi place moaca ta si nu primesc incontinuare functionare) si cica contract cu PSI dar un PFA nu are nevoie de contract ca nu am angajati etc. Oricum multumesc frumos pt raspun am sa le aduc actele care au fost si aici precizate si daca nu le convin sa fie sanatosi .

    coste
    -

    23 ianuarie 2016 at 16:05

Buna ziua
Va rog tare frumos sa ma ajutati .De la primaria Ineu jud arad am primit citatie sa platesc taxa de orar .SUNT PFA cu un magazin naturist cam ce acte as fi obligat sa le aduc pt ca mi-au cerut o gramada care nu stiu de unde sa le fac si daca trebue sa le fac (ex. mediu sanitar veterinar , psi,aprobari vecini etc)

coste
-

21 ianuarie 2016 at 16:08

Buna ziua!
Sunt PFA cu sistem real si am o nelamurire cu CAS si sunt foarte curios.
La 10,5% nu voi avea stagiu complet de cotizare ci doar o treime din acesta. Daca vreau pensie completa atunci platesc 26,3% din venitul net realizat de catre mine la finele anului.
Adica, cu un simplu calcul, ipotetic vorbind:
– eu daca am un venit net de pilda: 50.000 lei si optez pt. plata a doar 10.5% CAS, adica 5250 lei o sa am pensie mai mica (o treime din decat cea care cu un venit net de 12.000 lei dar plateste 26.3 %, adica doar 3156.
Va rog sa ma lamuriti ca, eu desi platesc mai mult CAS o sa am mai putine puncte de pensii adica o treime?

Tibor
-

21 ianuarie 2016 at 14:48

    Nu e vorba de pensie mai mică ci stadiul de cotizare incomplet. Nu vei avea vechime integrala, vei munci 9 ani și vei avea doar 3 ani vechime.

    Radu Brad
    -

    9 februarie 2016 at 20:48

Buna ziua. Am semnat un contract de mandat avand ca obiect intermedierea asigurarilor. As dori sa stiu ce formulare trebuie sa depun la fisc si daca se pot deduce 25% din cheltuieli? Mentionez ca lucrez si in alta parte si nu sunt PFA. Va multumesc.

Gabriela
-

21 ianuarie 2016 at 10:34

Buna seara,
Am un PFA cu sediul in apartamentul in care locuiesc, am contract de comodat pe o camera, pana acum nu am decontat decat factura de RCS-RDS pentru ca am internetul si pe telefon si il folosesc.
Cum trebuie sa procedez pentru a plati impozitul pe camera pe care o am in comodat, unde trebuie merg la cine trebuie sa apelez. Sau nu trebuie sa fac nici-un demers, pentru ca nu am dedus utilitatile pentru acea camera.

Va multumesc anticipat !

Traian
-

20 ianuarie 2016 at 22:39

Buna seara,
interesante intrebarile,,
felicitari specialistului care raspunde !
acum – ptr un pfa care in anul 2015 a realizat din activitati independente – ssm – cod 7490 – decat 3000 lei tot anul , nestiind daca in 2016 va avea cel putin acelasi venit net , ce datorii va plati in 2016?
multumesc mul.

preda
-

20 ianuarie 2016 at 19:55

Buna ziua,
Ma intereseaza daca se plateste si impozit pe dividende pentru PFA si II ? Cred ca la PFA nu trebuie platit dar nu stiu sigur.
Multam anticipat.

gabi
-

20 ianuarie 2016 at 16:50

Buna ziua. In cazul unei Profesii liberale – Mediator, care in anul 2015 a realizat un venit net sub pragul de 11.000 lei, mai poate depune D600, sau trebuie sa-si plateasca la pensii in mod obligatoriu contributia integrala – 10,5% si 26,5%, in baza unui contract individual ? Cum ramane cu perioada pierduta la vechimea in munca, intrucat in baza Legii 263/ 2010 actualizata in 2015, vechimea iti merge de la data semnarii contractului, iar obligativitatea depunerii declaratiilor pentru anul 2015, nu este luna ianuarie.2016…….?????

Alice
-

20 ianuarie 2016 at 14:50

Buna ziua,

In pimul rand vreau sa va multumesc pentru informatii, imi sunt de mare ajutor. Anul acesta as dori sa-mi deschid un PFA dar am multe nelamuriri. Activitatea pe care vreau sa o desfasor este de freelancer. Aceasta inseamna ca tot ce am nevoie este un calculator si o conexiune la internet. Marea mea nelamurire este legata de cheltuielile deductibile. Astfel am inchiriat un apartament pe care acum il folosesc ca spatiu rezidential dar as dori sa-mi stabilesc si sediul social aici. Intrebarile mele sunt:
– pot sa-mi decontez cheltuielile cu chiria pe care o platesc lunar?
– pot sa-mi decontez cheltuieli cu utilitatile si administratia?
– pot sa-mi decontez cheltuielile cu abonamentul la internet (chiar daca nu este pe numele meu)?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Mirela
-

19 ianuarie 2016 at 8:40

Buna seara,

Posed un pfa care in 2007 a luat un credit imobilar pt achizitia unei garsoniere cu suma de 34000 euro. Din 2008 am lichidat creditul, si nu am mai avut nici o activitate, angajandu’ma cu contract de munca.

Acum doresc sa vand garsoniera cu suma de 18000 euro.

Trebuie sa achit vreun impozit/ taxa, cass, cas pt aceasta suma?

Multumesc anticipat!

Dragos Constantin
-

18 ianuarie 2016 at 18:42

Buna seara!
Am un PFA in sistem real. Am contract de prestari servicii de 2700 ron/ luna pe toata perioada anului. Cheltuieli deductibile estimate de 7000 ron. Cat trebuie sa platesc eu lunar pentru pensie cu 26,3% ; pentru sanatate si pentru impozit?
O estimare va rog.
Multumesc anticipat!

Rodica
-

17 ianuarie 2016 at 18:15

Buna seara

Rodica
-

17 ianuarie 2016 at 18:05

Buna seara!
As dori sa va intreb ceva legat de declaratia 200. La cheltuieli deductibile am suma 13779.54 lei. Completez suma exacta sau trebuie sa rotunjesc pentru ca suma sa nu aiba zecimale? Multumesc anticipat!

Ana Radu
-

17 ianuarie 2016 at 16:56

In alegerea tipului de organizare economica, are vreo importanta ca platile nu mi se fac lunar? Tot lefter

lefter
-

17 ianuarie 2016 at 16:18

Sunt deja PFA, cred ca in sistem real, in domeniul profesiilor libere ( servicii de restaurare), lucrez doar eu, as vrea sa stiu ce ar trebui sa realeg – sa raman PFA, sa devin intreprindere individuala fara angajati sau intreprindere individuala cu un singur angajat – pentru a avea impozit mai mic de platit, sa pot deduce din cheltuieli si sa pot deduce diurna. La ora actuala, impozitul de 16% mi se pare foarte mare si la sfarsitul anului nu imi prea ramane nimic.

lefter
-

17 ianuarie 2016 at 15:45

Buna seara ,penrtu adapost de animale ,grajdi, este trecut la pfa se mareste impozitu pecladire ,,,v-a multumesc

simon
-

16 ianuarie 2016 at 22:08

n cazul intreprinderii individuale care a depasit venitul in 2015 de 100.000E si are activitatea in productia agricola(cultura mare) cum se face impozitarea ?Ramane tot la norma de venit sau trece in sistem real ?

AGRIS
-

16 ianuarie 2016 at 16:00

Buna ziua,

Am PFA cu norma de venit. Norma de venit pe domeniul IT in Gorj este: 15.760 RON.
Ceea ce am de plata LUNAR e:
– Pensie: 137 RON
– Sanatate: 72.23 RON (am ales 10.5%)
– Impozit: 210.133 RON

Trimestial, sigur ca se inmultesc cu 3, deci un total de ~1258 RON la 3 luni. Este corect?

Va multumesc anticipat,
Mihai

Mihai
-

16 ianuarie 2016 at 14:39

    Buna ziua. Taxele si contributiile dvs sunt.
    – Pensie, calculat anual – 15.760 inmultit cu 10,5% sau 26,3% (dupa cum veti alege pana la 31 Ianuarie 2016) – plata o veti face trimestrial
    – Sanatate, calculat anual – 15.760 inmultit cu 5,5% – plata o veti face trimestrial
    – Impozit pe venit, calculat anual – 15.760 inmultit cu 16% – plata o veti face trimestrial

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 15:25

      Buna seara,

      Acele numere sunt anuale. Deci fiecare calcul se imparte la 12 pentru a putea vedea plata lunara, nu?

      Toate cele bune,
      Mihai

      Mihai
      -

      16 ianuarie 2016 at 17:11

        Da, le impartiti la 12, pentru a obtine valoarea lunara. Numai bine!

        Constantin
        -

        16 ianuarie 2016 at 17:48

Buna ziua

In cazul intreprinderii individuale care a depasit venitul in 2015 de 100.000E si are activitatea in productia agricola cum se face impozitarea ?Ramane tot la norma de venit sau trece in sistem real?

Anonim
-

16 ianuarie 2016 at 10:27

Nu sunteti obligata sa platiti cei 10,5% pt ca ati avut venitul net sub minimul de 35% din salariu mediu brut.

Criss
-

15 ianuarie 2016 at 21:00

    Iarta-ma, dar nu inteleg. In articol scrie ca pot sa platesc 10,5% sau 26,3%. Ce beneficii am daca platesc 10,5% si ce beneficii am daca platesc 26,3%? … Venitul e destul de mare, depaseste salariul mediu si sunt inscris la norma de venit.

    Andrei
    -

    16 ianuarie 2016 at 12:30

      Buna seara. La 10,5% nu aveti stagiu complet de cotizare ci doar o treime din acesta. Daca vreti pensie completa trebuie sa contribuiti cu 26,3% din venitul net.

      Constantin
      -

      16 ianuarie 2016 at 16:13

      Buna seara. Trece in sistem real, contabilitate in partida simpla.

      Constantin
      -

      16 ianuarie 2016 at 16:14

        Intrepinderile Individuale cu venituri din activitati agricole nu raman la norma de venit indiferent de cifra de afaceri ?

        ulici
        -

        17 ianuarie 2016 at 9:07

      Buna seara. Nu va puteti acorda diurna, aceasta se acorda doar salariatilor. Nu sunt modificari majore la deducerea cheltuielilor, s-au stabilit cateva valori maxime.

      Constantin
      -

      16 ianuarie 2016 at 16:49

Buna seara,

De ce as vrea sa platesc 26,3% in loc de 10,5%? Mi s-ar considera vechime pentru pensie?

Andrei
-

15 ianuarie 2016 at 15:38

Va salut,

As dori sa stiu daca in 2016 pentru proprietar de PFA sa introdus posibilitatea deducerii cheltuielilor cu diurna, pentru ca pana acum in 2015 nu a fost posibil. Pentru ca nu mi se pare normal, eu ca proprietar de PFA, care alerg sa fac banul, sa nu-mi pot deduce din cheltuieli diurna.
Deasemnea, puteti sa-mi spune-ti daca sunt modificari in sistemul de deduceri a chelutielilor.

Va multumesc,
Traian

Traian
-

15 ianuarie 2016 at 4:03

Buna seara ,
La o persoana fizica independenta cu impozitare in sistem real impozitul de 16% se aplica venitului net ( brut – chelt-cass-cas ) ? CAss si CAS sunt considerate cheltuieli ?

carmen
-

14 ianuarie 2016 at 21:04

    Buna seara. Cheltuielile cu contributiile sociale sunt deductibile limitat. Legea spune art. 68, punctul 5, ”l) cheltuielile reprezentând contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către contribuabil în limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual şi/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75;”

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 16:58

Buna seara.
Pe anul 2015 sunt obligat sa platesc pensia de 222 de lei pentru PFA daca nu sunt angajat sau este optional.
Va multumesc.

Marius Vasile
-

14 ianuarie 2016 at 16:43

    Ce inseamna deductibile limitat? Cat se deduc si cat nu?

    Roxana Cozubas
    -

    19 ianuarie 2016 at 20:53

am un PFA pe norma de venit,anul acesta ce declaratii trebuie depuse ,obligatorii…va multumesc anticipat

Elena Varzaru
-

14 ianuarie 2016 at 14:27

Buna seara , am o I.I.cu venituri din activitati agricole impozitata pe norma de vent. Trebuie sa depun declaratia 600 in conditiile in care Codul Fiscal nu mentioneaza aceste persoane la plata CAS (ART103) ci doar persoanele prevazute la art 67? Pana acum am platit CAS conform declaratiei 600.In aceste conditii pentru a ma asigura la pensie trebuie sa apelez la Casa de Pensii ?

ulici
-

13 ianuarie 2016 at 16:09

    Buna seara Nu sunteti obligat sa platiti contributie la pensie pentru veniturile din activitati agricole. In opinia mea, cred ca statul nu va refuza banii daca vreti sa va asigurati.

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 17:13

Buna ziua. Am si eu un pfa cu norma fixa de venit si sunt salariata cu norma intreaga la o alta societate (in judetul Hinedoara). Am inteles ca din 2016 in loc de 21,5% voi plati 32% din norma fixa de venit, deoarece se adauga CAS-ul de 10,5%. Corect ? In plus, deoarece eram angajata cu norma intreaga la o alta societate, beneficiam de o reducere de 40% la norma fixa de venit. Aceasta reducere mai este valabila in 2016 ?

Lavinia
-

13 ianuarie 2016 at 14:38

    Buna seara. 1. Taxele si contributiile pe care le datorati le aveti in articolul de mai sus. 2. Verificati la sfarsitul tabelului cu normele de venit din judetul dvs daca mai aveti reducere la norma de venit. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 17:20

Buna seara ,sunt angajat la o inteprindere de stat ,am un pfa cod caen,cresterea vacilor a trebuit sa fac pfa deoarece am accesat fonduri europene masura 141 ,,1500e,ferma de semi subsistenta,pana acuma la anaf plateam dupa suprafata de teren cultivata cu ceriale ,,circa 10,,12 hectara si in jur de8 vaci ,,,,,,ASA pfa MICI in tara sant foarte multe ,,,–-V-a rog sa -mi spuneti ce obligati avem acuma fata de anaf ,,,,

simon
-

12 ianuarie 2016 at 22:52

    Buna seara. Veti plati impozit la norma de venit. Nu platiti contributie la pensie.

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 17:44

Bună seara.
Tin un pfa pentru un client care ii facturez 150 lei pe luna.sunt salariata la o alta societate.Am si cheltuieli cu consumabile pe luna.Ce datorez la stat? Efectiv imi iau campii.

Magda
-

12 ianuarie 2016 at 22:44

Buna seara! Sunt cu totul de acord cu dvs. Asa vreau sa traiesc si eu. Fiecare responsabil cu viata lui. Generozitatea trebuie sa fie individuala nu politica de stat. Pentru ca astfel apar parazitii.

Constantin
-

12 ianuarie 2016 at 19:28

Am o nelamurire referitor la plata CAS in cazul unui PFA, si anume daca baza de calcul se refera la venitul brut (incasari) sau la venitul net (venit brut – cheltuieli deductibile). Pe scurt, de 5 ori salariul mediu brut pe economie in valoare 2681 lei este egal cu 11260,2 lei, dar aceasta suma se refera la venitul brut sau la venitul net ???

Teo
-

11 ianuarie 2016 at 18:02

    Buna seara. Baza de calcul se refera la venitul net. 5*2681= 13.405 lei reprezinta venit net lunar maxim la care platiti CAS.

    Constantin
    -

    12 ianuarie 2016 at 19:30

Buna ziua!
Am o nelamurire. Cu declaratia 201 (dedicata veniturilor din strainatate), pentru venituri din drepturi intelectuale, ce impozite voi plati statului? (inclusiv contributia de pensie) ?

Marius Predoiu
-

11 ianuarie 2016 at 17:39

Buna ziua

Anonim
-

11 ianuarie 2016 at 7:02

Is mai greu de cap. Dar vreau sa ma lamuresc.

CITEZ:
„Contribuția CAS obligatorie în cazul PFA-urilor care țin contabilitatea în sistem real este de 10,5% din baza minimă de calcul, care este de minim 35% din câștigul salarial mediu brut.
Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii medii brute.
Și PFA impozitate în sistem real, și cele impozitate la norma de venit pot opta pentru plata contribuției integrale la pensii de 26,3%.”

Salariul mediu brut 2016= 2681 RON

PLATA ANTICIPATA

Baza: 2681*35%=938 RON
La care: 10.5% = 98 RON/luna
sau 26.3% = 247 RON/luna

REGULARIZARE

Indiferent cat de mari sunt veniturile nete la sfarsitul lui 2016, daca sunt mai mari de 2681*5=13405RON, baza de calcul pentru regularizare este BATUTA IN CUIE la 13405 RON.

Deci 10.5%*13405 RON =1407 ron/AN – 117 RON/LUNA
sau 26.3%*13405 RON =3526 ron/AN – 294 RON/LUNA (in plus cu 72 RON fata de cei 222 platiti pana acum)

Corect sau nu?

Laurentiu
-

10 ianuarie 2016 at 21:40

Buna seara,

Am un PFA si sunt si angajat full-time. Pana in acest an, depuneam doar adeverinta de salariat la ANAF si nu mai plateam CAS – nici nu am fost la Casa de Pensii pana acum.
Ce trebuie sa fac anul acesta? Trebuie sa ma duc la Casa de Pensii? Sau sa depun doar declaratia 600 la ANAF – e obligatorie?

Multumesc!

Adi
-

10 ianuarie 2016 at 18:11

Buna ziua,

Am un PFA si sunt angajat la alta firma, astfel pt activitatea pe PFA trebuie sa platesc din 2016 urmatoarele taxe:
1. Pensie 2415 lei x 35% x 10,5% = 89 lei luna, minim;
2. CASS 5,5% din venit net(profit in sistemul real), sa zicem 2500 lei profit x 5,5% = 138 lei/luna;
3. Impozit pe profit trimestrial: 2500 x 3 luni x 16% = 1200 lei /trimestru.
e correct?

Multumesc
Nicu

Nicu pro
-

10 ianuarie 2016 at 12:26

buna seara . spuneti/mi va rog , in anii precedenti contributia la sanatate facea parte din cheltuielile deductibile ? dar in 2016 ? va multumesc

Anonim
-

9 ianuarie 2016 at 22:11

Buna ziua! In cazul in care un pfa cu norma de venit – activitati suport pentru interpretare artistica- isi desfasoara activitatea in mai multe locatii( acolo unde au loc evenimentele) cum se va calcula norma de venit? cum trebuie procedat? Avand in vedere ca este specificat faptul Ca norma de venit aplicabila este cea de la locul desfasurarii activitatii. Multumesc!

Utilizator7
-

8 ianuarie 2016 at 21:55

    Buna seara. Activitati in mai multe locatii inseamna sa aveti puncte de lucru stabile, inregitrate la Reagistrul Comertului. Banuiesc ca aveti o singura activitate pe care o desfasurati in diverse locuri, la solicitarea clientilor dvs. Puteti justifica prezenta dvs intr-un anumit loc printr-un contract de prestari servicii.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:37

Buna ziua
Va rog, care este articolul din care s-a putut mentiona exceptia invocata in cadrul articolului , respectiv: „Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru: Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat „

Va multumesc

glavan gabriela
-

8 ianuarie 2016 at 9:12

    Buna seara. Art 148 alin 4 Cod fiscal 2016. (4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:

    a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:38

Buna ziua,Am un PFA pentru activitati in domeniul Situatiilor de Urgenta.Acord asistenta de specialitate la terti in conformitate cu cod unic de inregistrare 7490.(alte activitati stiintifice si tehnice) cu sediul profesionnal intr-o camera din apartamentul de resedinta).Sunt pensionat din MAI.Nu desfasor activitati in locuinta.Ce dari noi trebuie sa platesc fata de cele platite pana in prezent.Multumesc.

PIRCIU IULIAN
-

8 ianuarie 2016 at 8:22

    Buna seara. Nu sunt dari noi pentru dvs. La fel ca anii anteriori.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:47

Am receptionat de la un post de radio, informatia ca impozitul pe venit pentru 2016 va fi(?) / ar putea fi(?) marit la 50%. E real sau e… „S.F.”?

Git Emil Marius
-

7 ianuarie 2016 at 21:24

Daca sunt pfi si am si un pfa platesc cas la ambele.multumesc.

Ricky
-

7 ianuarie 2016 at 16:00

    Buna seara. Veti plati taxe si contributii la toate veniturile pe care le obtineti indiferent ca sunt pe pfi sau pfa.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:46

Buna ziua,
Va rog foarte mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Sunt PFA – profesii libere- educatie – sistem real, din 2014.
Va rog sa-mi spuneti daca in conditiile in care nu sunt angajata la PFA-ul meu pot deduce la cheltuieli, cheltuielile realizate cu pilonul 3 de pensii incheiat pe CNP-ul meu in limita celor 400euro anual? Multumesc!

Tatiana S.
-

7 ianuarie 2016 at 9:24

    Sunt deductibile în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro,
    într-un an fiscal, pentru fiecare participant, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul
    fiscal, cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii
    facultative, potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi
    completările ulterioare, precum şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative
    calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de
    Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale
    Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor de către angajator. Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Vrancea/Preciz-pensii-facult.pdf

    Daniel B
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:39

Buna ziua ,am un pfa din 2011 frizerie coafor am platit pina acum 222ron la cas si 58 la cass si 16% impozit sunt la venit real cit trebuie sa platesc din 2016 dupa noul cod fiscal nu sunt salariata am platit la pensie si sanatate pina acum pentru continuitate iar acum mai platesc de doua ori cass si ce declaratii trebuiesc trimise la finante si pina la ce data .Multumesc mult

camelia
-

7 ianuarie 2016 at 8:34

Multumesc pentru raspun domnule Horea Oros.
Am acest certificat constatator. Ce fac cu el? Cum pot fi scutita de plata impozitului pe camera din apartament? Va multumesc

Ciobica
-

7 ianuarie 2016 at 7:50

    Impozitul marit pentru sediile sociale din apartament se plateste doar de catre pfa, pfi, samd care isi deconteaza in contabilitate cheltuielile cu intretinerea si utilitatile, conform art. 459 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal si doar ca urmare a depunerii unei declaratii de catre proprietarul apartamentului in care aveti declarat sediul. Daca in schimb, nu decontati nimic din ce inseamna utilitati, asigurare apartament, internet, etc atunci se considera a fi spatiu rezidential si se plateste impozit normal (adica nu se depune celebra declaratie in acest sens).

    Daniel B
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:35

Buna ziua,
Sunt PFA cu sediul social declarat intr-un apartamnet pe o camera.
Eu imi desfasor activitatea la beneficiar. Ce cerere tb sa completez pentru a fi scutita de plata impozitului pe camera din apartament si unde trebuie sa o depun?
Va multumesc.

Ciobica
-

6 ianuarie 2016 at 13:26

    Cand ai infiintat PFA-ul trebuia sa declari la Registrul Comertului ca la sediul profesional (ca PFA nu ai sediu social) nu desfasori activitate si ai fi primit un certificat constatator in acest sens. Probabil ca declaratia poate fi data si ulterior.

    Horea Oros
    -

    6 ianuarie 2016 at 14:47

Am putea cumva sa simulam o situatie cat de cat reala? Adica: PFA cu norma de venit, 25.000 pe an, salariat la o firma. Cat va fi impozitul, sanatatea si mai ales cat va fi pensia? Pe luna, sau trimestru… Multumesc, anticipat.

Lorand
-

6 ianuarie 2016 at 12:28

    Buna seara. Veti plati :
    – contributie la pensie de 10,5% sau 26,3 % din norma de venit (procentul este la alegerea dvs)
    – contributie la sanatate de 5,5% din norma de venit,
    – impozit pe venit de 16% din norma de venit,
    Platile se fac trimestrial pana pe 25 ale ultimei luni din fiecare trimestru conform deciziei de impunere emisa de fisc.
    Faptul ca sunteti salariat nu mai conteaza din 2016.
    De retinut! Norma de venit reprezinta dpdv al fiscului un venit/profit net al activitatii desfasurate de pfa/ii.

    Constantin
    -

    6 ianuarie 2016 at 21:22

      Buna ziua,

      1. Ca si PFA cu norma de venit, trebuie sa platesc contributia CAS din 2016. Inteleg ca este decizia mea de a plati 10.5% sau 26.3%, iar acest lucru trebuie sa il mentionez completand, obligatoriu, formularul 600 pana la data de 31 Ianuarie 2016. Este corect ?
      2. In 2015 am platit impozitul de 16% si CASS de 5.5% prin Internet Banking in doua conturi separate ale Trezeroriei Sector 6 de care apartin. Aveti idee unde pot gasi contul unde trebuie sa platesc CAS-ul ?

      Multumesc anticipat,
      Marius.

      Marius
      -

      13 ianuarie 2016 at 14:33

      Buna ziua,

      1. Ca si PFA cu norma de venit, trebuie sa platesc contributia CAS din 2016. Inteleg ca este decizia mea de a plati 10.5% sau 26.3%, iar acest lucru trebuie sa il mentionez completand, obligatoriu, formularul 600 pana la data de 31 Ianuarie 2016. Este corect ?
      2. In 2015 am platit impozitul de 16% si CASS de 5.5% prin Internet Banking in doua conturi separate ale Trezeroriei Sector 6 de care apartin. Aveti idee unde pot gasi contul IBAN unde trebuie sa platesc CAS-ul ?

      Multumesc anticipat,
      Marius.

      Marius
      -

      13 ianuarie 2016 at 16:29

    Buna dimineata,

    am un PFA pe amenajari interioare in sistem norma de venit. paralel sunt si angajat cu 8 ore la o firma. in acest an am platit 50 % din impozit, fiind ca sunt si angajat. intrebare mare , cum o sa fie impozitarea din 2016. ramane 50% sau 100%.

    in afara de declaratia 600 trebuie sa depun ceva declaratie , daca platesc dupa norma de venit?

    cat o sa fie plafonul de facturare?

    va multumesc

    Szakal Andras
    -

    14 ianuarie 2016 at 4:09

Buna,
Cei cu norme de venit pana la urma mai au si de platit si mpozitul pe venitul net sau n am inteles eu?

alex
-

6 ianuarie 2016 at 8:58

Buna ziua. In ultimii ani am figurat ca salariat, complementar detinand si PFA. Inteleg ca de la 1 ianuarie 2016 voi cotiza la pensie si cu PFA-ul. Imi poate spune cineva in aceasta situatie (cotizand din doua locuri, 100% ca salariat si 33% sau 100% ca PFA functie de nivelul de cotizare) la ce varsta se va iesi la pensie (cumulam perioadele?) sau pastram limita de varsta insa se va lua in calcul si cotizarea din PFA? Si daca da valoarea va fi in conformitate cu cea cotizata? Multumesc.

adrian
-

6 ianuarie 2016 at 8:52

Da Aura 21,5+10,5=32%

Radu
-

5 ianuarie 2016 at 19:38

Salut, cum se plateste anticipat pensia pt pfa in sistem real in 2016 ca in Declaratia 600 noua nu mai apare venitul estimat? Unde sau prin ce declaratie se estimeaza venitul la care se aplica 10,5 sau 26.3% ca plati anticipate? In calculul acelui venit de la pensie se scade impozitul care e nedeductibil la profitul la care se calculeaza impozitul? Ca formularea e neclara (venit brut – cheltuielile desfasurarii activitatii exclusiv placa CAS). Impozitul si sanatatea sunt cheltuieli in vederea desfasurarii activitatii. Dar amenzile primite? Se scad? Ca si alea se platesc tot in vederea desfasurarii activitatii firmei? Multumesc.

Racul
-

5 ianuarie 2016 at 12:04

daca am norma de venit de 24500 pe an , pana acum la pensii plateam la 845 ron – aproximativ 250 ron pe luna…nu am inteles cat o sa platesc de acum inainte

Anonim
-

5 ianuarie 2016 at 10:31

Eu am pfa pe care îl folosesc doar 2 săptămâni pe an de mărișor și nu știu dacă sa mai ies și anul acesta pentru ca nu cunosc bine legile și nu știu dacă este obligatorie casa de marcat…Mulțumesc

oros mihaela
-

5 ianuarie 2016 at 7:07

Buna ziua. 1. Care este venitul minim de la care trebuie platit si contributii la pensie? (in lei). Deci daca am venituri aproape de zero, nu se schimba cu nimic fata de anul trecut?
2. Daca de exemplu am de primit bani de pe un contract, si m-am judecat cu cel care trebuie sa imi dea banii….deci am si taxe 1500 pentru avocati si altele….sa zicem ca per total am mai multe cheltuieli decat incasari. Ar fi ok sa depun cu MINUS declaratiile mele? sau mai bine nu? Va multumesc mult.

pfa B
-

4 ianuarie 2016 at 17:33

Daca cas este obligatoriu pentru pfa.se poate beneficia de adeverinte de salariat?

balaru
-

4 ianuarie 2016 at 11:37

Salutare,

Eu am un I.I. si anul trecut a fost unul foarte bun, adica am incasat si facturat mult mai mult decat am preconizat, in jur de 50.000 lei. Precizez ca eu sunt angajat la o alta societate comerciala si nu am angajati pe I.I..
In acest caz cat ar trebui sa platesc eu impozit pentru 2015?
In 2016 care sunt cotele care trebuie sa le achit?
Multumesc!

Adrian
-

4 ianuarie 2016 at 8:14

    Cititi comentariile de la inceput, aveti si un link cu o prezentare a unui expert contabil ! Foarte multe intrebari isi gasesc raspunsul deja, insa „cineva” trebuie sa le si citeasca, desi se vede ca e foarte greu !

    Adrian P.
    -

    4 ianuarie 2016 at 8:28

Buna ziua,
Sunt medic si mi-am deschis in iulie 2015 asa zisa ‘firma’ adica persoana juridica (activitati liberale), inregistrata la ANAF, cu numele de ‘Nume Initiala Prenume-medic colaborator’. De la ANAF mi s-a emis CIF. Mentionez ca la registrul comertului mi s-a spus ca nu se inregistreaza profesia de medic ca PFA. De atunci am avut in fiecare luna, mai putin in decembrie 2015, activitate pe firma prin contract de colaborare cu un spital (facturi emise lunar). La deschiderea firmei am depus declaratia 220 unde am estimat veniturile si pentru care mi s-a emis impunerea de plata (impozit ai CAS) pe care le-am achitat pana la 25 sept si 25 dec. In 2016 voi intra in concediu de crestere copil si nu prevad a avea activitate pe firma. Este mai avantajos sa suspend activitatea? Ma incadrez si eu la cota minima impusa daca nu am activitate? Va rog sa ma lamuriti pentru ca mereu pentru profesiile liberale nu prea sunt clar specificate normele de aplicare (eu fiind la inceput as vrea sa stiu ce sa fac, adica ce taxe sunt obligata sa platesc de la 1 ian 2016). Multumesc anticipat!

Alina P
-

4 ianuarie 2016 at 7:51

    Buna Alina, intrucat si eu sunt in situatie oarecum similara, cred ca e important sa spui cand anume urmeaza sa intri in concediu de maternitate, respectiv de crestere copil? vrei sa folosesti veniturile din PFA ca sa sustii dosarul de indemnizatie sau nu? pentru a beneficia de indemnizatie una din conditii este de a suspenda activitatea PFA dupa nasterea copilului si totodata sa faci dovada veniturilor platitoare de impozit la stat pt perioada de 1 an inainte de nasterea copilului; Despre indemnizatie tre sa intrebi la primaria de care apartii; legat de PFA acum in 2016 tre sa depui 220 cu estimarea pt 2016 si 200 cu realizatul pe 2015, plus declaratia 600 acum pana la 31 ian pt optiunea CAS (daca ti se aplica, din ce spui nu e clar…mai detaliaza) si in feb 392B presupunand ca esti neplatit de tva; cunosc alti medici care nu au suspendat act PFA si au luat indemnizatie pe baza salariului pe care il aveau in paralel cu PFA (e si cazul tau?); oricum e vorba de hartzogaraie multa si drumuri pe la anaf si primarie 🙂 – sa te pregatesti

    Raluca Rotaru
    -

    4 ianuarie 2016 at 14:59

      In primul rand multumesc pentru raspuns. Intr-adevar am uitat sa precizez ca sunt si angajat cu norma intreaga iar veniturile pe 1 an inainte de nasterea copilului pe contractul de munca ma fac sa ma incadrez la plafonul maxim de indemnizatie, asa ca nu mai conteaza veniturile de pe PFA (ca sa nu.ma complic cred ca nu voi apela la ele la stabilirea indemnizatiei, mai ales ca am facturat doar in lunile august-noiembrie iar copilul se va naste in feb.2016). Avand in vedere ca multi m-au speriat ca voi plati dari chiar daca am venituri zero pe PFA in 2016, vroiam sa stiu daca se aplica si in cazul profesiilor liberale (sunt neplatitoare de tva) si platesc contributiile sociale prin contractul de munca cu durata nedeterminata. Pe scurt, la venituri zero pe 2016, merita sa mai mentin deschisa ‘firma’ in caz ca se iveste ceva, sau mai degraba ii suapend activitatea? Multumesc!

      Alina P
      -

      4 ianuarie 2016 at 15:54

Buna!
Am so EU o intrebare, am auzit ceva zvonuri can de LA 1 ianuarie 2016 s-ar desfiinta pfa-urile si cei care au asa ceva trebuie sa treaca la SRL sau II , din CE am citit mai sus reiese ca sunt doar povesti aiurea , dar daca se plate sa imi zica si mie cineva care este adevarul, va multumesc

Angela
-

30 decembrie 2015 at 12:50

Buna ziua , am o „intrebare de baraj” -va rog sa ma ajutati cu o parere competenta ,opiniile in jurul meu sunt impartite si sunt „in ceata”

-Sunt PFA infiintata la sf.anului 2014 in sistem real, fara alte venituri de natura salariala ,fara a fi asigurata in alte sisteme de pensii..Deci pe lege trebuie sa platesc contrib.CAS .
Dar In 2014 media lunara a venitului realizat a fost sub limita impusa de lege ( aprox 850 lei) asa incit in 2015 nu am depus D600 si nu am avut contrib.CAS .
Desi inca nu este inchis anul 2015 mi-am dat seama ca Venitul total/ si implicit venitul/luna va depasi limita impusa de lege pt CAS.,
Pentru ca norma de venit este ( era) mult mai favorabila decit venitul net total realizat in 2015 pe real , vreau sa depun in ianuarie 2016 cerere de trecere la norma de venit .

Intrebarea 1 – Desi nu au trecut 2 ani calendaristici , au trecut 2 ani fiscali (2014 si 2015) de cind functionez , deci pot in ianuarie 2016 sa trec la norma de venit , corect ?

Intrebarea 2 -Aici e „buba” : Ce venit trebuie sa trec pe D600 pe care o voi depune in 2016 DUPA ce am depus cererea si D220 de trecere la norma de venit ? Venitul net realizat in 2015 pe real sau venitul de la norma de venit , la care vreau sa trec incepind cu 2016 ( aceasta situatie din urma fiind mai favorabila pt. mine) ? Este corect/legal sa declar pe D600 venitul net de pe norma de venit sau trebuie sa declar venitul de la sf.2015 cind eram pe real ?

Parerile sunt impartie :eu zic ca in 2015 nu aveam obligatia sa platesc CAS pt ca in 2014 am fost sub limita , iar in 2016 daca trec la norma trebuie sa declar si sa platesc plati antcipate CAS la norma de venit , dar amicii mei contabili- finantisti zic ca nu e asa , ei zic ca trebuie sa declar pe D600 venitul net de pe real din 2015 chiar daca voi fi la norma de venit in 2016 . Eu zic eu ca am dreptate , ei ( amicii ) zic ca nu .
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns ( o opinie avizata) .Multumesc

cecilia
-

27 decembrie 2015 at 14:37

Buna ziua,

Daca vreau ca PFA sa platesc CAS 26,3%, il platesc la venitul estimat pe 2016 si in 2017 platesc regularizarea sau cota de 26,3% se aplica la suma pe care o doresc. Precizez ca nu sunt angajat.

Va multumesc.

Oana
-

21 decembrie 2015 at 7:23

Buna ziua, este buna observatia in legatura cu plata de 15.8% la pensii?
Intreprindere Individuala in sistem real, cu angajati.

Cifra afaceri 100000 lei
Chelt deductibile 70000 lei

Daca platesc la pensii 10.5%
Baza calcul 30000 lei
30000 lei x 5.5 % sanatate = 1650 lei
30000 lei x 10.5 % pensie = 3150 lei
Baza calcul impozit profit
30000 lei – 1650 lei – 3150 lei = 25200 lei
Astfel avem
25200 lei x 16% = 4032 lei de plata la impozit
Profit net
25200 lei – 4032 lei = 21168 lei

Daca platesc la pensii si cei 15.8%, in total 26.3%
30000 lei x 5.5% sanatate = 1650 lei
30000 lei x 26.3% pensii = 7890 lei
Baza calcul impozit profit
30000 lei – 1650 lei – 7890 lei = 20460 lei
Astfel avem
20460 lei x 16% = 3273 lei
Profit net
20460 – 3273 lei = 17187 lei

Profitul net a scazut cu 21168 -17187 = 3981 lei, bani care merg la pensia mea pentru stagiu de cotizare intreg si punctul mai mare la pensie. Oricum platesc 3150 pentru 1/3 stagiu cotizare

Impozit pe profit mai putin cu 759 lei ( 4032 lei – 3273 lei).

Iudita Maris
-

19 decembrie 2015 at 8:22

Buna seara, PFA declaratia 200 privind venitul net 2014: venitul lunar net este de 3.506 lei, respectiv venitul anual de 42.076.
In fisa financiara, emisa de CNPP, reiese/ este declarat pe CNP meu, in anul 2014 un venit lunar de 804 lei, respectiv un venit anual de 9.648 lei.
Este normal ca venitul lunar respectiv anual net declarat prin declaratia 200 /anul 2014 sa nu fie acelasi cu cel regasit in fisa financiara emisa de CNPP ?

Iti multumesc anticipat.

Simona
-

18 decembrie 2015 at 17:37

Buna seara,
Sunt profesor, angajat cu contract de munca si doresc sa lucrez cu jumatate de norma la o Fundatie. Vreau sa-mi fac un PFA pentru ca cheltuielile fundatiei pentru mine sa fie cat mai mici.
Va rog, daca se poate, sa-mi scrieti detaliat care sunt taxele pe care trebuie sa le achit eu la stat( toate tipurile de impozite si cheltuieli) avand in vedere ca suma care urmeaza s-o primesc pentru munca la Fundatie este de 1000 de lei/net/luna.
Care este sistemul mai avantajos pentru PFA in cazul meu: in sistem real sau la norma de venit?
Stiu ca de anul viitor se mareste si impozitul pe cladiri si intentionez sa pun sediul PFA-ului acasa. Ma intereseaza toate costurile. Locuiesc in mediul rural!

Va multumesc si astept mesajul dumneavoastra detaliat sa vad daca merita sa-mi fac PFA sau nu.

yrygreen
-

15 decembrie 2015 at 18:23

Deci, pentru un PFA in sistem REAL:
SALARIU MEDIU BRUT : 2681
35%: 938

10.5%: 99
SAU
26.3%: 247

fata de 222 cat plateam pana acum.
Intrebarea este in ce conditii platesc norma de 10.5% sau norma intreaga de 26.3%?
Daca sunt numai PFA platesc numai 10.5%? Si doar daca sunt SI salariat platesc norma intreaga de 26.3%?

Multumesc

Laurentiu Bratu
-

15 decembrie 2015 at 11:48

Chiar sunt curios de unde scoate INS datele astea: Auzi, 2.681 lei venitul mediu brut pe tara ! Adica in 2016 venitul net mediu va fi undeva la aproape ~1900 de lei.Inafara de Bucuresti, si cateva orasele mai mari din tara, aproape tot angajatii ramasi nu iau mai mult de 1000-1200 de lei pe luna (net!) Fata de 2015, e o crestere de 266 de lei la salariu brut ! Vreau sa stiu cati romani in ultimul an au avut creteri salariale -sau muncesc pe aceasi bani de ani de zile.

Am si eu o intrebare…Inafara de aceste taxe mai trebuie ceva pe PFA?Sau le platesti si restul banilor ii poti cheltuii cum doresti ?Cu alte cuvinte, exista impozit „dividente” ca pe firma?

dumimihail
-

13 decembrie 2015 at 11:49

Buna ziua,
Sunt PFA din 30 martie 2015 cu norma de venit .Pana acum nu am platit niciun impozit deoarece am lucrat in strainatate. Care este termenul limita de a achita toate platile pentru anul 2015? Ce declaratii trebuie sa mai depun si care este termenul limita de depunere ale acestora in cazul in care trebuiesc depuse ? Daca se poate va rog sa imi spuneti care este perioada minima de suspendare a PFA-ului,eu lucrez 2-3 luni in strainate si revin in tara alte 2-3,ma intereseaza sa stiu daca se poate suspenda pe timpul verii si in cazul in care se poate daca se platesc taxele si impozitele pe perioada suspendarii.

Va multumesc !!

Aurel
-

13 decembrie 2015 at 7:01

Desi s-au clarificat cat de cat anumite situatii, chiar si prin cateva simulari, pentru toti cei care mai au intrebari puteti asculta discursul unui expert contabil pentru taxele PFA, II, etc. incepand din ianuarie 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=eLvT2cK_6yU
Sunetul e putin prost la inceput, dar isi revine !
Sper sa fiti toti lamuriti din acest discurs avizat 🙂
Succes !

Adrian P.
-

10 decembrie 2015 at 18:44

Buna ziua.Sunt PFA in sistem real dar si angajat in acelasi timp. Am citit articolul dumneavoastra si toate comentariile si am tras urmatoarele concluzii:
1. Daca in 2015, venitul meu net lunar a fost sub 35% din salariu mediu pe economie(aproximativ 850lei), atunci in 2016 nu voi plati CASS de 10,5%. Adica daca netul meu este undeva sub 10 000 lei pe anul 2015, statul nu ma obliga sa platesc pensie in 2016.
2. Daca in 2015, venitul meu net lunar a depasit acei 850 lei, in 2016 pot opta pentru plata pensiei de 10,5% din 35%*salariu mediu, indiferent daca eu am realizat lunar 900 lei sau 2000 lei.
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles corect sau nu.Ca daca n-am inteles bine, asta ar insemna sa fiu nevoita sa platesc in 2016 o contributie la pensie de aprox 90 lei*12 luni=1080 lei, cand eu am avut un venit net de 1500 lei pentru tot anul 2015.
Multumesc.

Serban
-

10 decembrie 2015 at 12:19

    Buna seara. 1. Daca venitul net este sub baza minima de calcul din 2015 nu sunteti obligata sa va asigurati in sistemul public de pensii.
    Daca venitul net in 2015 depaseste baza minima de calcul trebuie sa va asigurati in 2016 si puteti alege cota de 10,5%.
    2.Anul urmator dupa declararea venitului net se va recalcula contributia la nivelul venitului net realizat, daca e mai mare decat baza minima de calcul.
    Daca venitul obtinut este mai mic decat baza minima de calcul veti plati totusi contributia la baza minima de calcul, 90 lei pe luna. Contributia nu se restituie in acest caz.

    Constantin
    -

    11 decembrie 2015 at 21:10

      Buna seara, PFA declaratia 200 privind venitul net 2014: venitul lunar net este de 3.506 lei, respectiv venitul anual de 42.076.
      In fisa financiara, emisa de CNPP, reiese/ este declarat pe CNP meu, in anul 2014 un venit lunar de 804 lei, respectiv un venit anual de 9.648 lei.
      Este normal ca venitul lunar respectiv anual net declarat prin declaratia 200 /anul 2014 sa nu fie acelasi cu cel regasit in fisa financiara emisa de CNPP ?

      Iti multumesc anticipat.

      Simona
      -

      18 decembrie 2015 at 17:35

Buna ziua.Ma numesc Marian si va rog sa ma ajutati sa inteleg ce riscuri exista in cazul in care lucrez in strainatate,cu pfa cu norma de venit ,pentru o firma din Romania Am auzit ca persoane aflate in aceeasi situatie, au fost nevoite sa plateasca, la sfarsit de an, impozit pe veniturile ce au depasit suma stabilita in norma de venit

Marian
-

10 decembrie 2015 at 11:35

Ca persoană fizică fără PFA, II sau vreo formă juridică, vreau să-mi fac contracte de asigurare la CAS și sănătate din ianuarie 2016, apoi din aprilie 2016 voi primi ocazional venituri de la Google Adsense pentru publicitate pe site (circa 100 euro, dar nu în fiecare lună). Neavând nicio altă sursă de venit, vreau să mă asigur chiar dacă suma primită nu va depăși pragul de 35%.
Cota de 15,8% am văzut că este opțională, dar nu știu ce înseamnă faptul că prima cotă, cea de 10,5% nu asigură stagiul întreg de cotizare, ci doar o treime din acesta. Adică pentru a face un stagiu de cotizare de 30 de ani de exemplu, trebuie să cotizezi timp de 90 de ani cu 10,5%? Pentru că în acest caz voi opta pentru stagiul complet de 26,3%.
La sănătate e clar, 5,5% la minim pe economie.
Declarațiile pe care le voi depune pentru impozit și CAS:
In ianuarie 2016 – persoană fără venituri
– declarația 600 CAS (la minim pe economie)
Din aprilie 2016 – venituri AdSense
– chitanța de plata pentru fiecare sumă primită (nu există contract cu Google)
– declarația 201 (proprietate intelectuală, din Irlanda)
– declarația 600 CAS
– formularul 095 ROI
– declarația 220 pentru estimarea venitului
Vă rog să mă corectați unde greșesc și dacă mai trebuie să știu ceva. Vă mulțumesc.

Souad
-

10 decembrie 2015 at 7:07

Buna ziua as vrea sa ma lamuriti ce se intampla cu impozitul pe locuinta in cazul in care sediul social il am acasa iar punctul de lucru e in alta parte

Cadar cecilia
-

7 decembrie 2015 at 14:23

Buna seara!

Oricat citesc nu inteleg cum se calculeaza taxele si impozitele la o II . As vrea sa ma ajutati prin exemplul urmator …

venituri 100.000 lei
cheltuieli deductibile 50.000 lei

–––––––––
venitul impozabil = 100.000-50.000 = 50.000 lei

din acest venit cum se calculeaza impozitul pe profit , CAS respectiv CASS ?
cu cati bani raman din 50.000 lei ?

multumesc!

anonim
-

5 decembrie 2015 at 23:12

Nu inteleg un lucru, referitor la pensie. Eu sunt la norma de venit. In articol scrie astfel:
„in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit, contributia este de 10.5% […] nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut.”
Sa zicem ca norma de venit la care sunt incadrat este 26.000 (atat a fost in 2015), adica aprox. 2160 lei pe luna. 10.5% din aceasta suma inseamna 216 lei. Dar totodata scrie ca aceasta contributie la pensie nu poate fi mai mica decat 35% din salariul mediu brut. Pai… din ce am gasit la o cautare pe net, salariul mediu brut pe economie in 2015 a fost 2415 lei. 35% din aceasta suma inseamna 845 lei. 845 !!! Chiar si daca am vorbi de 35% din salariul minim brut (1300) – asta inseamna 455, mai mult decat dublu fata de 216 lei, tot mi se pare enorm de mult.
E ceva ce nu am inteles eu din acest articol, ceva ce nu am interpretat corect? Sau este o greseala in articol?… Nu pot sa cred ca trebuie sa platesc 845 lei lunar in loc de 216 (car ar insemna 10.5% din norma mea de venit), doar pentru pensie… pe bune?

Marian Stoica
-

4 decembrie 2015 at 17:59

    Buna, 35% se refera la baza de calcul. Deci cei 845 de lei e baza, din care se calculeaza cel 10,5%, care e 88,75 de lei. Asta e cel minim.

    baralilla
    -

    8 decembrie 2015 at 12:18

Buna seara! Nu prea am inteles…la un PFI, incepand cu 2016, CAS si CASS nu mai sunt cheltuieli deductibile? Nu se mai scad din baza decalcul pt impozit? Multumesc!

Adriana
-

30 noiembrie 2015 at 16:13

Buna seara! Am un Pfa (apicultura) pentru care in 2015 nu am platit nimic. Impunereaa mi-a venit pe zero atat la impozit, cat si la cass (sanatate). Sunt la norma de venit, dar nu am fost impozitat pentru ca m-am incadrat in limita venitului neimpozabil (http://agrointel.ro/28858/impozitul-pe-venit-agricol-in-2015-cum-se-calculeaza-si-care-sunt-suprafetele-pana-la-care-fermierii-sunt-scutiti-de-plata/). Nu sunt salariat, platesc cass din venituri cedare bunuri. Ce se va intampla in 2016? E posbil sa platesc Cas, cu toate ca nu voi plati impozitul si sanatatea. Ma incadrez in continuare in limita veniturilor neimpozabile? Multumesc.

talex
-

29 noiembrie 2015 at 16:55

Am venituri din drepturi de autor si din activitate PFA. In prezent, in baza contractelor pe care le am cu organismele de gestiune colectiva, al caror membru sunt, acestea retin si platesc impozitul(16%), contributia la CAS(10,5%), contributia la CASS(5,5%) in functie de venitul pe care il realizez. La PFA platesc impozitul si contributia la sanatate, dar nu platesc pentru pensii, deoarece, cf. Legii 263/2010, neavand venituri exclusiv din activitatea PFA, nu sunt obligat sa platesc pentru aceasta sursa de venit, ci doar pentru veniturile din drepturi de autor. In baza noului Cod Fiscal, care intra in vigoare de la 01.01.2016:
1) Lucrurile raman neschimbate, platesc doar pentru veniturile din drepturi de autor? 2) Voi plati si pentru venitul din drepturi de autor si pentru venitul din activitatea PFA( cel putin 10,5%)?
2) 10,5% din ce?
3) Daca platesc 10,5% X 35% X salariul mediu, iar acestei sume i se adauga contributia platita din dreptul de autor, cum mi se va considera contributia la pensii,
a) completa, chiar daca suma celor doua contributii este mai mare decat echivalent 26,5% X salariul mediu,
b) incompleta, desi suma celor doua contributii este mai mare decat minimum de 10,5% X salariul mediu,

Va multumesc!

Dorian Enescu
-

27 noiembrie 2015 at 22:56

Buna seara

Sunteti absolut siguri ca la PFA cu norma de venit, CAS-ul se calculeaza 10,5% din acea norma? Am citit pe diferite site-uri ca doar CASS e calculat din norma de venit, iar CAS-ul se va calcula din venitul declarat.

Va multumesc,

Flavius
-

26 noiembrie 2015 at 22:12

nicu-sant pensionar si am un ii cu activitate service funerari-ce trebuie sa platesc-am 71 ani

Anonim
-

26 noiembrie 2015 at 11:00

    Buna seara
    Platiti sanatate 5,5% si impozit de 16%; la venitul net sau la norma de venit. Depinde de situatia II-ului dvs.

    Constantin
    -

    26 noiembrie 2015 at 15:36

Bună ziua!

Am un PFA la normă (8559).
Presupunând că norma anuală va rămâne tot 16.200 de lei și în 2016, ce voi avea de plătit?

Vă mulțumesc!

profesorul
-

25 noiembrie 2015 at 8:58

pfa 68 ani cotizatii 5 ani pana la ce varsta mai cotizez?

Anonim
-

24 noiembrie 2015 at 17:41

Buna ziua! deci daca eu sunt pensionar in sistemul public de pensii si am si PFA, nu mai platesc noul impozit CAS 10,5%? platesc in continuare doar cas 5,5 si impozit 16%?
Daca da, puteti sa imi indicati va rog art din noul cod fiscal cu privire la scutirea de impozit pentru pensionari? Multumesc!

VASILE
-

24 noiembrie 2015 at 6:51

    Articolul 150

    anonim
    -

    2 decembrie 2015 at 15:02

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: un PFA cu norma de venit 100.000 EURO are contract de prestari servicii de consultanta in tehnologia informatiei cu un client extern X din UE. In baza contractului, PFA se deplaseaza un anumit numar de zile in tara unde isi are sediul clientul. Cheltuielile de transport si cazare catre locatia unde isi are sediul clientul sunt suportate de PFA. In contractul incheiat cu firma X este prevazuta refacturarea lunara a cheltuielilor de transport si cazare ocazionate de aceste deplasari (cheltuieli cu taxi, de inchiriere masina+combustibil aferent, cazare hotel).
Astfel, la sfarsitul lunii PFA emite factura catre firma X cu 2 pozitii:
1. servicii de consultanta in tehnologia informatiei;
2. refacturare cheltuieli cu transportul si cazarea.

Intrebarea este daca aceste cheltuieli de transport si cazare refacturate trebuie incluse la calculul normei de venit de 100.000 de euro.

Va multumesc anticipat!

Roxana
-

23 noiembrie 2015 at 13:42

PFA IN VARSTA DE 68 ANI NU ESTE PENSIONARA PLATESTE CAS?.DACA DA LA CATI ANI IESE LA PENSIE.A FOST OBLIGATA SA PLATEASCA RETROACTIV PE CINCI ANI

Anonim
-

23 noiembrie 2015 at 8:37

    Buna seara.
    Daca aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani va puteti pensiona. Verificati la casa de pensii locala.

    Constantin
    -

    23 noiembrie 2015 at 14:33

Am citit toate comentariile si inca nu mi- e clar: dc am venituri lunare din activitate PFI si sunt si angajata ( unde mi se plateste contributia la pensie) mai trebuie sa platec si din veniturile realizate ca PFI 10,5% pt pensie?

Camelia P
-

20 noiembrie 2015 at 13:47

    Da, indiferent daca sunteti salariata sau nu, se va achita pensie si pe PFA, II, etc… incepand cu ianuarie 2016. Formula de calcul este explicata si exemplificata mai sus.

    Adrian P.
    -

    20 noiembrie 2015 at 14:11

Buna seara . As avea si eu o intrebare 🙂
Daca lunar se realizeaza un profit de 5200 RON -> anual 62.400 eu voi trebui sa platesc urmatoarele?
– 16% impozit din norma de venit = impozit = 9984 lei
– 10.5 % CAS din norma de venit = pensie = 6552 lei
– 5.5 % CASS din norma de venit = sanatate = 3432 lei

Total simulare anul 2016 = 19968 lei indiferent daca PFA-ul este salariat cu CIM la o societate?

Va multumesc pentru un eventual raspuns!

Claudia N
-

29 octombrie 2015 at 1:29

    Gresit la CAS: (35% x 2415 lei x 10,50%) = ~90 lei/ luna (contr. minima)

    Bogdan
    -

    29 octombrie 2015 at 12:12

      Buna seara si multumesc pentru raspuns . Cas nu se calculeaza ca fiind 10.5% din venit? Ce am inteles eu gresit atunci?

      Claudia N
      -

      29 octombrie 2015 at 15:55

        Am citit mai exact acum si aveti dreptate …. Totusi , se precizeaza ca ” Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut. ” , De aici inteleg cum ca calculul ar fi in felul urmator :
        35% x 5200 lei x 10,50% = 191.1Ron / luna -> 2293.2 / an . Corectati-ma va rog daca gresesc.

        De asemenea , in 2016 se vor plati aceste contributii pentru venitul realizat in 2015? Sau doar din 2017 se realizeaza aceasta trecere?

        Multumesc

        Claudia N
        -

        29 octombrie 2015 at 16:04

          Gresesti cand pui 5200 lei in acest calcul.

          Contributia minima la CAS: (35% x 2415 lei x 10,50%) = ~90 lei/ luna.

          2415 lei reprezinta salariul mediu brut pe tara.

          Ce spuneai tu se referea la faptul ca nu poate fi mai mare de 2415 lei x 5 = 12075 lei.

          Bogdan
          -

          17 noiembrie 2015 at 16:35

Buna ziua.
Daca ma puteti lamuri: sub ce suma lunara realizata (profitul) nu se plateste 10,5% pensia? Adica, daca profitul meu lunar este aprox.500 lei, platesc cotizatia la pensie din 2016?
Multumesc

Anonim
-

27 octombrie 2015 at 6:31

Buna ziua,
Aveam si eu o intrebare. Daca la PFA, se vor plati taxe de CAS in anul 2016, la un II(intreprindere individuala) se va plati tot CAS de 10.5% sau nu? Mentionez ca am un pfa, si nu as fi de acord sa platesc contributii de 10.5% deoarece mi se par foarte mari si atunci m-as gandi sa il inchid, si sa deschid un II, in conditiile in care nu se vor plati.
Si vroiam sa mai intreb daca eu platesc contributii la pensie la un sistem public mai sunt obligata sa platesc si la PFA?
Multumesc!

Andra Dinca
-

16 octombrie 2015 at 8:37

Pentru veniturile realizate in 2015 se aplica legislatia din 2015!

Ionut
-

13 octombrie 2015 at 7:33

Salut Ionut,
Incerc sa inteleg mai exact cele mentionate foarte bine de tine mai sus si te rog sa imi confirmi pentru situatia unui PFA cu norma de venit de 18000 lei, ca va avea de achitat :
– 16% impozit din norma de venit = impozit = 2880 lei
– 10.5 % CAS din norma de venit = pensie = 1890 lei
– 5.5 % CASS din norma de venit = sanatate = 990 lei

Total simulare anul 2016 = 5760 lei indiferent daca PFA-ul este salariat cu CIM la o societate.

Multumesc mult pentru un raspuns.

Adrian P.
-

12 octombrie 2015 at 13:18

    ‘@Adrian P.
    Intocmai!

    Ionut
    -

    12 octombrie 2015 at 20:11

      ‘@Ionut si @ Adrian…asta dupa ce vom fi optat in declaratia care va aparea in ianuarie 2016 ca optam pt CAS 10.5% si nu cota completa, corect?

      Si deci vom plati CAS in 2016 pentru veniturile realizate in 2015, corect? Si nu cu efect din 2017 pt veniturile din 2016?

      Raluca Rotaru
      -

      13 octombrie 2015 at 5:18

    ‘@Ema
    Rectificare:
    Persoanele fizice care determină venitul net anual în sistem real și care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (35% din câștigul salarial mediu brut) nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.

    Ionut
    -

    12 octombrie 2015 at 21:41

Buna, am una pfa si am fost pana in septembrie angajat. Cand trebuie sa depun formularul 600. Multumesc

Ovidiu
-

11 octombrie 2015 at 18:09

ce taxe vor plati pensionarii care au pfa

adrian
-

2 octombrie 2015 at 14:24

Mai bine imi inchid PFA-ul pt ca eu inteleg ca voi plati CAS chiar daca in 2016 nu am venituri.

Ema
-

2 octombrie 2015 at 7:51

O intrebare aberanta:PFA care in anul 2015 nu a avut venituri va plati CAS in anul 2016?O PFA care a avut in anul 2015 venituri anuale sub 845 lei va achita in anul 2016 CAS?

Ema
-

1 octombrie 2015 at 12:38

    ‘@Ema
    Pentru 2015 nu datoreaza CAS! Nu va plati nici in 2016 CAS aferent anului 2015! In 2016 va efectua plati anticipate cu titlu de CAS (35% din castigul salarial mediu brut), urmand ca baza lunara de calcul al CAS sa fie recalculata in 2017 in baza declaratiei privind venitul realizat.

    Ionut
    -

    1 octombrie 2015 at 21:41

Se considera cheltuiala deductibila plata pensiei si sănătății la calculul impozitului? Multumesc

Dana Trifa
-

26 septembrie 2015 at 13:47

    ‘@Dana Trifa
    Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal actual:
    „38. Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:
    – cheltuielile reprezentând contribuţiile pentru asigurările sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, pentru asigurările sociale de sănătate, pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii obligatorii pentru contribuabil şi angajaţii acestuia.”

    Ionut
    -

    26 septembrie 2015 at 16:33

    ‘@ Raluca Rotaru

    La a doua intrebare, raspunsul este evident: Baza lunara de calcul al CAS nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

    La prima intrebare, raspunsul nu este evident. Am formulat oarecum si eu aceasta intrebare in cadrul celui de-al doilea comentariu: “Sa intelegem ca sintagma „cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente” se refera si la cheltuielile nedeductibile?” N-am primit raspuns!
    Incerc sa raspund tot eu. Din pacate, sintagma „cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente” nu este clara. La art. 68 (4) sunt prevazute condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, pentru a putea fi deduse, în funcţie de natura acestora. Ar rezulta de aici ca nu toate cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente pot fi deduse, ci doar cele care indeplinesc acele conditii generale. Altfel spus, cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente ar fi de doua feluri: care pot fi deduse si care nu pot fi deduse la determinarea baza de calcul al impozitului. Astfel, s-ar putea intelege ca pentru recalcularea bazei de calcul al CAS s-ar scadea din venitul brut realizat toate cheltuielile exclusiv CAS (atat cele care pot fi deduse, cat si cele care nu pot fi deduse la determinarea baza de calcul a impozitului).
    TOTUSI, logica ne spune ca nu este normal ca la determinarea bazei de calcul al CAS sa scadem cheltuieli care nu pot fi deduse la determinarea bazei de calcul al impozitului. Prin urmare, logic este ca la determinarea bazei de calcul al CAS sa scadem doar cheltuielile deductibile, exclusiv CAS.
    In legislatia actuala, intalnim sintagmele “cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri” si “cheltuieli aferente veniturilor”, care sunt si ele neclare.

    Ionut
    -

    26 septembrie 2015 at 18:03

buna Ionut, legat de baza de calcul CAS in 2016: venit brut – cheltuieli …100% cheltuieli, sau doar cele deductibitile?
Apoi baza de calcul tre sa fie comparata cu plafonul maxim, corect? (sunt in situatia de pe langa plafon si de aceea)

Raluca Rotaru
-

26 septembrie 2015 at 5:20

Baza recalculata CAS = Venitul brut realizat – Cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv CAS
Baza CASS = Venitul brut – Cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independent, exclusiv CASS

Ionut
-

17 septembrie 2015 at 5:54

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este diferenţa pozitivă dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea.

Ionut
-

16 septembrie 2015 at 19:53

La art. 68 (4) sunt prevazute condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, pentru a putea fi deduse, în funcţie de natura acestora. Sa intelegem ca sintagma „cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente” se refera si la cheltuielile nedeductibile?

Ionut
-

15 septembrie 2015 at 9:34

Important: Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declaraţiei privind venitul realizat, şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea.

Ionut
-

15 septembrie 2015 at 8:56

    Sunt PFA din 2006 cu determiarea veniturilor in sistem real si vreau sa stiu ce contributii trebuie sa platesc in 2016 eu fiind pensionar cu pensie pentru munca prestata stagiu complet. Deasemenea vreau sa mai stiu si ce impozit va trebui sa platesc pentru ap. cu trei camere in care locuiesc si care este si sediul social al PFA dar in care nu desfasor activitati si pentru care nu deduc cheltuieli. Va multumesc !

    CHICULITA OVIDIU
    -

    3 ianuarie 2016 at 17:58