Declaratia 600 – inregistrarea si plata contributiei la pensie in 2016

declaratii pfa 2013

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care sunt si salariate, nu mai sunt scutite de plata contributiei la pensie.

Declaraţia 600 se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, care îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

Declaraţia 600 se completează în două exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

Declaraţia se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevăzute de lege.

Descarca declaratia de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_600_2016.pdf

Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz, dar nu mai tariu de 31 Ianuarie 2016.

Daca iti e ceva neclar lasa-mi un mesaj mai jos. Multumesc!

ContApp trimite automat e-facturi

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

70 de comentarii

Buna ziua! Am fost angajat cu contract de drepturi de autor, am primit adeverinte pt calcularea impozitului in fiecare an si am depus la ANAF si platit diferenta de impozit (formular 200). De curand am primit o notificare de la ANAF ca nu am depus formularul 600 privind pensia. Mentionez ca in adeverintele primite de la angajator se noteaza cu sumele aferente: Brutul pt impozitare, cheltuieli deductibile, impozit retinut la sursa – 10%, CAS retinut, CASS retinut, Venit net. Sunt in situatia de a depune formularul 600 sau nu? Multumesc frumos pt orice raspuns.

Mihai
-

10 decembrie 2017 at 12:52

Buna
in 2013 eram pfa si din semestru 2 pfa + angajat ! Eram obligata sa depun declaratia 600 ? am primit de la anaf acum in 2017 o notificare sa o depun. multumesc

popa carmen
-

14 noiembrie 2017 at 17:00

    Buna ziua! Multa lume a primit si primeste in continuare aceste notificari. Trebuie sa verificati daca erati obligata in anul respectiv la palta CAS. In 2013 daca erati angajata nu trebuia sa platiti CAS, daca nu erati angajata si venitul net nu depasea plafonul de la 778 lei lunar respectiv/ 9336 venit net obtinuti in anul 2012. O sa verific si eu situatia de atunci.
    Fac abuzuri pentru ca sunt presati de la centru sa adune bani la buget.

    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 15:07

Unde este mentionat ca o persona care detine un pfa cu venit lunar peste 938 lei,dar este si angajat cu norma intreaga la o societate care-i plateste cas,va avea reducere la plata cas ?
Cum se procedeaza in acest caz ?

sava dan
-

15 ianuarie 2017 at 18:07

Buna ziua, Anul trecut am depus declaratia 600, eu momentant castig lunar 920 lei pe luna si nu depasesc 938 lei. Cum pot face sa anulez declaratia 600 sa renunt la plata pensiei.

Anonim
-

11 ianuarie 2017 at 8:57

    Buna ziua. E oarecare confuzie aici. Cf codului fiscal cei obligati sa contribuie la pensie trebuie sa depuna declaratia. Cei care nu sunt obligati, ca dvs, nu o mai depuneti. Ca sa fiti sigura depuneti cat mai repede declaratia 200 sa se vada ca aveti un venit net lunar in 2016 sub baza minima de calcul.

    Constantin
    -

    13 ianuarie 2017 at 13:03

Buna ziua, sunt PFA în sistem real, iar venitul meu net lunar estimat este mai mare de 938 Ron. În D600 pot completa venitul meu net lunar estimat, sau trebuie să completez cu 938 si sa aștept regularizarea ? Mulțumesc frumos.

andra but
-

7 ianuarie 2017 at 15:42

    Buna ziua. Platile anticipate sunt la baza minima de calcul – 938 lei pe luna in 2016. Trebuie sa depuneti declaratia 200 si apoi se face regularizare.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:47

Buna ziua as dori sa stiu daca se poate plati si pentru lunile anterioare pentu pensie la finante

Loredana
-

29 noiembrie 2016 at 8:09

    Buna seara. Da puteti plati, mergeti la Casa de pensie locala.

    Constantin
    -

    3 decembrie 2016 at 16:23

Buna ziua. Doresc sa deschid un PFA cod CAEN 7311 in zilele urmatoare. Ce declaratii tb sa completez pt acest an, in afara declaratiei 220? Ce am de plata pana la sf. anului? Inca nu stiu ce venituri vor intra pana la sf. anului, insa ele vor fi de management de proiect. Multumesc.

Monica
-

18 noiembrie 2016 at 8:57

Buna ziua,

Va multumesc pentru informatiile expuse. Am un PFA la norma de venit pe care s-a aplicat o corectiva de reducere impozit de 50% deoarece sunt si salariata cu carte de munca. Urmand sa intru anul viitor in concediu crestere copil, am dorit sa trec la venit real pentru a beneficia de un calcul mai apropiat de incasarile mele reale (care sunt mult peste acea jumatatea de norma la care platesc) – insa mi s-a spus ca acest lucru poate fi facut doar incepand cu 1 ianuarie 2017 (si odata ce fac trecerea spre sistem real, va fi obligatorie pentru minim 2 ani). Ce optiuni am pentru re-evaluarea sumei impozate pentru 2016? Pot opta pentru anularea corectivei de reducere impozit oricand in cursul anului (pentru a plati la norma intreaga de venit si implicit a-mi fi luat in calcul un venit mai apropiat de cel real)? Sau, in cazul in care se realizeaza schimbarea domeniului de activitate in cursul anului (daca se poate?), pot trece la impozitarea pe venit real?

Multumesc anticipat pentru suportul oferit.

Andreea
-

7 septembrie 2016 at 12:03

    Buna ziua. Conform cod fiscal nu puteti modifica in cursul anului. Incercati un contract de drepturi de autor cu o societate comerciala.

    Constantin
    -

    8 septembrie 2016 at 13:42

Buna seara,

Am un contract cu casa de pensii, unde platesc valoarea minima lunara.
Am deschis luna aceasta si un pfa cu norma de venit, unde platesc de asemenea valoarea corespunzatoare de 10.5% din norma de venit.

Este obligatoriu sa reziliez contractul cu casa de pensii? Sau pot merge cu ambele in paralel?

Multumesc anticipat,
Daniel

daniel
-

22 august 2016 at 18:12

    Buna ziua. La 10,5% nu sunteti considerat asigurat in sistemul de pensie cu contributie integrala. Statul nu se supara ca Ii dati bani dar nu este in vantajul dvs. Rezilitati primul contract si platiti 26,3% din minim la al doilea ca sa fiti sigur de ceva.

    Constantin
    -

    29 august 2016 at 14:18

Buna seara,
Am un PFA deschis in martie 2016 dupa ce am completat declaratia 220 , deoarece nu stiam inca ce venit voi avea am pus sub 1000 de lei ..si mi s-a spus ca nu e nevoie sa depun si declaratia 600 , dar ca mi se va recalcula daca depasesc,sa platesc doate contributiile in martie anul viitor. Intrebarea mea este cand mi se va recalcula cotatia pt pensie se va recalculat la 10,5% sau la 26,3%? Sau cum pot face sa mi se recalculeze cu 10,5?
Va multumesc !

Ana
-

13 iunie 2016 at 15:07

    Buna ziua. Prin cum a fost facuta legea se subintelege ca daca nu ati optat pentru 26,3% atunci ei sunt obligati sa calculeze cu 10,5%. Numai prin optiunea dvs pot calcula cu 26,3%, altfel ar fi un abuz.

    Constantin
    -

    17 iunie 2016 at 10:07

Buna seara! Sunt medic dentist, sa zicem sa venitul meu brut pe anul 2016 este 25000 lei. Cat va fi venitul meu net? Va multumesc anticipat!

Dottore
-

2 iunie 2016 at 17:52

    Buna Seara! Din venitul brut (25000 lei) scadeti cheltuielile deductibile (acele ch care va ajuta sa obtineti venitul brut) si obtineti astfel venitul net.
    La venitul net aplicati 5,5% sanatate si, daca venitul net este mai mare de 938 lei pe luna (11256 lei in 2016), sunteti obligat sa platiti si pensie, 10,5 sau 26,3 %, la alegerea dvs. Acum, din venitul brut scadeti ch deductibile plus contributiile, cate sunt si obtineti un venit net impozabil la care aplicati 16% si obtineti castigul dvs net pe un an. Totul depinde de ch deductibile! Mai multe detalii aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2016/ sau informatii complete in ghidul de contabilitate https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/

    Constantin
    -

    2 iunie 2016 at 20:34

Buna ziua, un pfa un pic mai aiurit care a depus D600 si a optat pentru cota integrala pentru 2016, bifand ca se vor obtine in anul 2016 venituri mai mari decat cei 35%xSMB, dar pe 220 a depus ca venitul net va fi de 1000 lei deoarece nici in anul 2015 nu a avut activitate…are sanse sa anuleze D600 depus??? mentionez ca s-au primit doua decizii de impunere una plati anticipate pt impozit si sanatate, avand 0 la rubrica CAS, iar dupa 2 saptamani s-a mai primit una cu plati anticipate de 750 lei/trimestru CAS. Va multumesc!

Dana Madalina
-

30 martie 2016 at 13:23

    Buna ziua! Nu trebuia sa depuna 600 pentru ca nu era obligat sa se inscrie in sistemul public de pensii.In opinia mea este dificil de anulat declaratia 600. Intrebati la administratia financiara locala.

    Constantin
    -

    4 aprilie 2016 at 15:25

Buna ziua,

Din cate inteleg contributia se realizeaza pe baza venitului din anul precedent.

Daca PFA-ul (pe norma de venit) a fost inregistrat in anul curent, trebuie sa depun declaratia 600?

Ana
-

29 martie 2016 at 15:58

    Buna seara. Pentru PFA/II infiintate in anul curent se ia in calcul venitul estimat sau norma de venit. Daca ati estimat sub baza minima de calcul, de 938 lei pe luna, nu platiti pensie (CAS). Altfel veti fi incadrata automat la plata CAS cu 10,5%. In cazul acesta din urma este ideal sa depuneti declaratia 600 si sa specificati clar ce procent alegeti, 10,5 sau 26,3%

    Constantin
    -

    29 martie 2016 at 19:37

Buna seara!
Am venituri din activitate pfa si din drepturi de autor. Conform Legii 263/2010, activitatea pfa nefiind singura sursa de venit, nu eram asigurat obligatoriu, insa organismele de gestiune colectiva retineau si virau casei de pensii 10.5% din venitul meu obtinut din drepturi de autor.
Conform noului cod fiscal, sunt obligat sa platesc (si) pentru activitatea pfa, ori 10,5%( cota incompleta), ori 26,3%( cota integrala). Contributia de 10,5% din drepturi de autor era si este considerata contributie completa, iar azi, 10,5% din venitul activitatii de pfa este o contributie incompleta. Cum se va calcula/ considera contributia mea la pensie in aceasta situatie?
Va multumesc!

Dorian Enescu
-

15 februarie 2016 at 17:03

Am un PFA cu obiect de activitate creatie rtistica – pictura, cu norma de venit in sistem real. Desi am facut cheltuieli cumparndu-mi matetiale , n-am vandut niciun tablou. Am terminat anul 2015 cu un rezultat negativ – de 1336 lei. Mai trebuie sa depun declaratia 600 ? nu am depus nici delaratia 200

Ion Aurelia
-

2 februarie 2016 at 13:24

    Buna seara. Nu inteleg, norma de venit sau sistem real de impunere? Daca e sistem real si aveti pierderi nu trebuie sa depuneti 600.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 15:13

Buna ziua ! Am un pfa cu care nu depasesc limita de 11.256 deci nu trebuie sa depun 600. Dar asta este dupa declaratia estimata ,corectarea inca nu am facut oare care este procedura in cazul asta ?

Zsolt
-

29 ianuarie 2016 at 11:50

Buna ziua, puteti sa explicati consecintele acestei optiuni asupra modului in care urmeaza a imi fi calculata pensia? Ce castig si ce pierd din acest punct de vedere?

Multumesc mult

Dumitrescu
-

28 ianuarie 2016 at 11:34

Buna ziua. Daca norma de venit corectata este sub 11.256 lei NU trebuie sa depuneti declaratia 600.

Constantin
-

28 ianuarie 2016 at 11:16