Normă de venit sau sistem real de impozitare? Cum și când se poate modifica.

Primesc foarte des aceasta intrebare – ce este mai avantajos, norma de venit sau sistemul real de impozitare?

Mai intai sa facem o distinctie clara intre cele doua sisteme de impozitare.

Norma de venit este specifica anumitor categorii de activitati

Nu toate activitatile pot fi impozitate cu norma de venit. Ca exemplu: profesii liberale nu pot aplica sistemul de impozitare cu norma de venit.  De asemenea, nu toate codurile CAEN pot fi impozitate cu norma de venit, exista o lista limitata de activitati staabilita prin lege, vezi lista aici.  

Normele anuale de venit pentru 2024 le găsește aici.

Chiar daca norma de venit presupune o evidenta contabila destul de redusa (se completeaza partea de venituri a registrului de evidenta fiscala), sunt coduri activitati care ne obliga la o evidenta contabila specifica:  comertul, vanzarile cu amanuntul, activitati de productie etc.

De asememenea, contribuabilii care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal)  au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;

Ceea ce este specific normei de venit, este dat faptul ca impozitul si contributiile se calculeaza in functie de valoarea normei de venit, indiferent de valoarea veniturilor si cheltuielilor inregistrate in cursul anului.

Spre exemplu, pentru codul CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, norma de venit pentru Bucuresti este 40.000 de lei. Impozitele pe care un contribuabil le va plati pentru aceasta activitate sunt in 2024 sunt:

  • Impozit pe venit:  41.000 x 10% = 4.000 lei
  • Contributia la pensie, calculata la baza e calcul de 12 salarii: 39.600 x 25%= 9.900 lei
  • Contributia la sanatate: 41.000 x 10%= 4.100 lei

Total taxe si contributii datorate in 2024= 18.000 lei

Taxele si contributiile sunt definitive si se platesc pana la data de 25 Mai a anului urmator.

Sistemul real de impozitare vs norma de venit

Presupune inregistrarea tuturor operatiunilor economice ce rezulta din activitatea economica, prin aplicare regulilor contabilitatii in partida simpla.

Diferenta esentiala dintre impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real, consta in modul de calcul a venitului asupra caruia se aplica procentul de impozit si se stabileste obligatia de a plati contributii sociale.

Daca la norma de venit  baza de calcul este stabilita de ANAF, in sistem real contribuabilul trebuie sa calculeze si sa declare venitul net obtinut in cursul unui an fiscal.

Venitul net este egal cu diferente dintre venitul incasat din care se scad cheltuielile deductibile, efectuate in scopul obtinerii de venituri.

Sa presupunem aceeasi activitate cu cod CAEN 4932 Transporturi cu taxiuri, unde am incasat (nu facturat) venituri de 156.000 lei. Pentru obtinerea acestor venituri am avut cheltuieli deductibile de 48.000 de lei. Ca urmare, venitul net obtinut este de 156.000 -48.000= 108.000 lei.

Vom calcula urmatoarele taxe si contributii:

  • Contributia la pensie CAS, calculata la baza de calcul de 24 salarii: 79.200 x 25%= 19.800 lei
  • Contributia la sanatate: 108.000 x 10%= 10.800 lei

In sistem real CAS este deductibilă la calculul impozitului pe venit:

  • Impozit pe venit = (108.000 -19.800 – 10.800) x 10% = 7.740 lei

Total taxe si contributii platite in sistem real = 38.340 lei

Prin comparatie, se observa ca acest contribuabil nu este avantajat de sistemul real de impozitare, taxele de 38.340 lei in sistem real sunt mult mai mari decat taxele platite la impozitarea cu norma de venit, de 18.000 lei.

Cand nu este avantajoasa norma de venit

Situatia inversa este atunci cand veniturile efectiv realizate sunt mult mai mici decat cele estimate (sau cheltuielile sunt mult mai mari), ceea ce face ca venitul net obtinut  sa fie sub valoarea normei de venit; sau chiar sa rezulte pierdere.

In continuarea exemplului de mai sus, contribuabilul incaseaza doar 75.000 de lei iar cheltuielile deductibile cresc la 60.000 de lei.

Venitul net este de 75.000-60.000=15.000 lei

Calculam urmatoarele taxe si contributii in sistem real:

  • Contributia la pensie – CAS  – nu se datoreaza, venitul net fiind sub plafonul de 12 salarii minime
  • Contributia la sanatate:  15.000 x 10%=1.500 lei
  • Impozitul pe venitul net este: (15.000-1.500) x 10%=1.350 lei

Total taxe si contributii datorate in sistem real = 2.850 lei

In acest caz solutia optima este sistemul real de impozitare, diferenta de plata la bugetul de stat fiind mult mai mare la norma de venit – 18.000 lei.

Recomandari pentru alegerea corecta a sistemului de impozitare

Important! Cheia alegerii sistemului de impozitare consta in estimarea cat mai precisa a venitului incasat si a cheltuielilor deductibile efectuate in cursul anului fiscal.

Astfel, descoperim principiul prin care alegem forma optima de impozitare:

  • Daca venitul net estimat este mai mare decat norma de venit, alegem impozitare la norma de venit si vom plati taxe si contributii la valoarea normei de venit. 
  • Daca venitul net estimat este mai mic decat norma de venit, alegem impozitare in sitem real, pentru a plati mai putin catre bugetul de stat.
  • In cazul veniturilor realizate din  drepturi de autor, daca cheltuielile deductibile sunt mai mari de 40% alege sistemul real de impozitare.

Deoarece Declaratia Unica se depune destul de tarziu in cursul anului – 25 mai, poti stabili cu o precizie mai mare venitul net incasat pana la sfarsitul anului si poti alege sistemul care te avantajeaza.

Verifica nomenclatorul de nome de venit si stabileste daca activitatea ta/activitatile pot fi impozitate la norma de venit si care nu.

Limiteaza numarul de coduri CAEN. Am intalnit aceasta greseala  la multe PFA-uri care platesc inutil mii de lei la bugetul de stat. In cele mai multe cazuri un cod CAEN, maxim 2, sunt suficiente pentru o activitate independenta.

Optiunea de a aplica sistemul real de impozitare

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reînnoită pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. 

Atentie! Optiunea de a stabili venitul net in sistem real nu poate fi exercitată prin declaratie rectificativa după depășirea termenelor de mai sus.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

234 de comentarii

Bună seara . Am 2 camere care vreau sa le închiriez în regim hotelier. Nu am PFA sau Srl. Vreau sa ma ajutați sa decid cum este mai bine pt mine. Sa rămân asa ,sau sa fac un pfa sau srl. Din câte am înțeles trebuie sa ma înregistrez cu declarația 020 deoarece intenționez sa lucrez cu Booking.
Andreea k.
-

16 noiembrie 2023 at 18:56

Bună ziua. am deschis I.F. în luna iulie 2022, cu 2 asociati soț și soție, respectiv 50% și 50%, am optat la norma de venit codul 7420, suntem angajați la terțe cu CIM în Galați . Care este calculul de impozitare pt acest IF ? si tot nu am înțeles de ce trebuie să achităm la dublu, amândoi, pentru aceeasi IF. Vă mulțumesc !
Stelian M.
-

26 octombrie 2023 at 7:55

Buna ziua. Am vandut animale (porumbei) in America si Belgia ca si persoana fizica, suma totala fiind in jur de 15 mii de euro. Intrebarea mea este care sunt taxele pe care sunt obligat sa le platesc? Multumesc!
Bartos Istvan
-

25 octombrie 2023 at 9:30

Venituri din cedarea folosintei bunurilor. Suma fixa declarata 3,000 eur/luna. Proprietar unic Persoana fizica. Clar, CASS = 24 salarii minime pe economie x10%. Utilitatile le platesc eu dar primesc contravaloarea lor de la chirias in cont cu op specific. Nu sunt lamurit cum e mai avantajos de calcul/plata a impozitului pe venit : norma de venit sau sistem real ? Multumesc!
Bogdan Zet
-

29 septembrie 2023 at 12:19

    Buna ziua! Nu se aplica norma ve venit la veniturile din chirii. Puteti alege intre sistem real de impozitare sau impozit la venitul brut.
    Constantin
    -

    11 octombrie 2023 at 8:05

AM CREAT PAGINA SPV CU CNP-ul, DAR CAND IL DESCHID, CU NUME UTILIZATOR SI PAROLA, NU IMI PARE RUBRICA FACTURA ELECTRONICA, PENTRU A MA INREGISTRA IN RO e-Factura SI PENTRU A PUTEA INCARCA FACTURA IN FORMAT XML. 1. CE PASI TREBUIE SA URMEZ PENTRU A REZOLVA ACEASTA SITUTIE? 2. DACA AM EMIS O FACTURA DE PRESTARI SERVICII CATRE O INSTITUTIE PUBLICA E NECESAR INCARCAREA ACESTEIA IN SPV? 3. FIIND PFA, TREBUIE SA AM CERTIFICAT DIGITAL, PENTRU NOI FIIND SINGURA COLABORARE CU INSTITUTIA STATULUI? 4. CUM POT SA INCARC FACTURA ELECTRONICA IN SPV, IN FORMAL XML, DACA NU AM RUBRICA FACTURA ELECTRONICA, IAR EU MA LOGHEZ CU NUME UTILIZATOR SI PAROLA, NU cu certificat digital
Elena Apostol
-

9 ianuarie 2023 at 23:32

    Buna ziua! Si eu m-am lovit de aceeasi problema si cu greu am gasit raspunsuri pe internet. 1. Pentru RO eFactura trebuie facut un alt SPV, la care trebuie sa te loghezi cu certificat digital. De aici si raspunsul la punctul 3, care este DA, trebuie certificat digital indiferent ca aveti doar o factura de emis. Pe Anaf.ro alege Servicii online > Inregistrare utilizatori Aici alegi: Spatiul Privat Virtual (Inregistrare / Inrolare persoane fizice/juridice si alte entitati fara personalitate juridica in SPV) Apoi: Inregistrare utilizatori persoane juridice si alte entitati fara personalitate juridica Apoi: Inregistrare utilizatori cu certificat digital Aici completezi formularul la primul camp cu CUI (nu CNP-ul), apoi cu CNP, Nume, prenume, etc... La calitate am selectat Reprezentant legal. Aici e putin mai dificil. Descarci documentul de confirmare (e putin mai jos, pe acelasi formular) si il completezi cu datele tale si il semnezi cu certificatul digital, apoi il trimiti pe emal la firma de la care ai cumparat certificatul, sa il semneze si ei (sa confirme ca semnatura ta este oficiala). Apoi atasezi documentul de confirmare pe care il primesti de la firma de care ai cumparat cerfificatul digital. Pana aici am facut fara probleme dar nu stiam ce documente sa trimit mai departe, la urmatorul rand "Selectati arhiva ZIP cu documentele justificative" Aici trebuie sa ai in PC imagini cu cartea de identitate, Certificatul de inregistrare (cel albastru, de la ONRC) si Rezolutia (tot primita de la ONRC). Le faci arhiva zip si le atasezi la formular. Dupa ce am trimis acestea m-au acceptat in SPV si a aparut si meniul RO eFactura, la autentificarea cu certificatul digital. Meniurile sunt diferite atunci cand te autentifici cu certificat sau cu username si password. Dupa ce ai acces la meniul cu RO eFactura poti sa trimiti facturile in SPV din programul de facturare.
    Florian Georgescu
    -

    29 ianuarie 2024 at 16:38

Buna ziua ! Am un PFA din sept 2020 in sistem real. Stiu ca se mentine 2 ani fiscali. Pentru a schimba sistemul de impozitare la norma de venit in 2023 se trece optiunea in declaratia unica cap II si termenul e acelasi de 25 mai 2023 sau trebuie depusa mai devreme? Se poate cumva face vreo rectificativa la declaratia unica deja depusa in 25 mai 2022 si sa trec la norma de venit pt 2022? Sau nu se poate in cursul anului si an fiscal inseamna an complet... avand PFA-ul din sept 2020... inseamna ca doar din 2023 pot trece la norma venit. Codul CAEN principal este 8020 si mai sunt coduri autorizate 4321, 4799, 4791, 7490. Am vazut ca 4791 si 7490 nu fac parte din lista si trebuie sa le elimin la Registrul Comertului, chiar daca nu emit facturi pe acele coduri caen, pt a putea trece la norma de venit. Am si contract de munca 8 ore/zi si am vazut ca se aplica o reducere cu 25% la norma anuala de venit. Pentru 8020 in Galati e 28500 lei. Deci voi aplica 10% impozit la 21375 lei si voi avea de platit 2137,5 lei. Corect? Am mai citit undeva ca se insumeaza normele de venit daca ai mai mutle coduri caen. Nu am inteles cand se aplica. Voi aduna normele de venit pt cod caen 8020, pt 4321 si pt 4799 doar atunci cand desfasor activitati pe cele 3 coduri? Ar insemna o suma f mare la care se aplica 10% impozit (84.900 lei - 25% reducere CIM = 63.675 lei) si nu ar mai fi avantajos pt ca se aplica si CAS si CASS. Daca eu facturez servicii privind sistemele de securizare (8020) iau in calcul doar norma de venit pt acest caen cum am dat exemplu mai sus? Multumesc anticipat pt raspuns si lamuriri !!!
Gabriela
-

4 decembrie 2022 at 17:02

Va multumesc pentru raspuns, speram sa fie asa!
Sipos
-

8 februarie 2022 at 13:30

Buna ziua. Sunt intr-o situatie despre care nu m-am lamurit nici pe alte forumuri, nici intreband la ANAF. Am o situatie concreta, dupa cum urmeaza: sunt angajat cu norma intreaga si am pe langa si un PFA pe norma de venit. In judetul meu in 2022 norma de venit este de 27.600 RON, deci sub plafonul de 12 salarii (30.600 RON). Daca de exemplu am incasari reale nete pe PFA in valoare de 40.000 RON sunt obligat sa platesc CAS si CASS dupa PFA, sau se ia in considerare numai norma de venit ca baza de calcul pentru obligativitatea platii CAS si CASS? Problema mea nu este cu impozitul de 10%, intreb pentru ca platesc deja CAS si CASS dupa contractul individual de munca si daca nu este obligatoriu, nu le-as mai plati inca o data. Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Sipos
-

18 ianuarie 2022 at 13:22

    Buna ziua! Pentru stabilirea obligatiilor fiscale va raportati la valoarea normei de venit. Aceasta poate fi corectata, adica redusa sau majorata in functie de anumite criterii, pe care le puteti consulta la sfarsitul tabelului cu norme de venit din judetul dvs - https://contapp.ro/norme-de-venit-2022/. Din ce ati scris nu datorati CAS si CASS, iar norma de venit se reduce cu 50%.
    Constantin
    -

    7 februarie 2022 at 17:41

Buna ziua! Am un PFA infiintat in anul 2015 si pana in 2019 am platit impozitele la norma de venit. In 2019 am optat pentru impozitare in sistem real, iar in septembrie 2019 am suspendat activitatea. In luna noiembrie 2021 urmeaza sa reiau activitatea. In 2022 pot opta din nou pentru norma de venit? Nu imi dau seama cum se calculeaza cei 2 ani fiscali in situatia mea. Multumesc anticipat!
Ioana Patrascu
-

13 octombrie 2021 at 14:37

Buna ziua, Va multumesc tare mult pentru informatii si lamuriri. Sper sa se rezolve cat mai repede la ONRC cu eliminarea CAEN-urilor de care nu am nevoie si sa ma incadrez in cele 30 de zile de la deschidere, pentru depunerea declaratiei unice estimative, pe norma de venit. Toate cele bune si multumiri!
Veronica
-

25 august 2021 at 11:15

Buna ziua. Tocmai mi-au iesit actele de la registrul comertului pentru un PFA, cod principal de activitate 6202. Ideea este ca avocatul care s-a ocupat de documente si ONRC, mi-a trecut in certificatul constatator si 6201, 6203 si 6209. In aceasta situatie, mai pot sa aplic norma de venit? Mentionez ca pe contractul de prestari servicii ce urmeaza sa il semnez, voi factura catre Serbia servicii de consultanta IT si doar atat. Inca nu am depus declaratia estimativa pentru 2021 si vreau sa stiu daca pot bifa norma de venit sau din cauza incurcaturii cu mai multe coduri CAEN, sunt obligata la sistemul real de impozitare. Daca inca nu am inceput activitatea, mai pot elimina de la ONRC codurile 6201 si 6209, daca ma incurca si sa raman totusi pe norma de venit? Cu multumiri!
Veronica
-

24 august 2021 at 22:12

    Buna ziua! In situatia descrisa nu puteti aplica norma de venit, deoarece aveti si alte coduri CAEN care pot fi impuse doar in sistem real si atunci codul fiscal va obliga s aplicati global sistemul real. Mergeti la Registrul Comertului si eliminati codurile CAEN nenecesare si apoi depuneti declaratia unica pe norma de venit.
    Constantin
    -

    25 august 2021 at 9:31

Avand in vedere ca trebuie sa estimez ce fac anul asta fiscal ... intrebarea e ... cand se termina anul fiscal? Pe 31 Decembrie 2021 sau pe 25 Mai 2022 ... Idea e ca termenul de depunere al declaratiei unice si a impozitelor este 25 Mai 2022. Eu credeam ca e sfarsitul anului fiscal dar cand am sunat azi la ANAF mi-au zis ca trebuie sa fac estimarea pana la 25 Mai 2022 si nu pana la 31 Decembrie 2021 deci daca ar fi sa ma iau dupa ce mi-a zis la telefon, ar trebui sa fac estimarea pana pe 25 Mai 2022. Va Multumesc
Mihai Zanfir
-

19 iulie 2021 at 14:36

Buna ziua. Mi-am facut un PFA in sistem norma din Iulie si o sa incep sa-l folosesc. Am depus deja declaratia unica dar acolo am pus toata norma de venit. Un prieten mi-a zis totusi ca nu trebuia sa declar toata norma ci o norma proportionala cu perioada pana la sfarsitul anului adica aproximativ jumatate din norma. Prima intrebare ar fi, trebuia sa declar toata norma sau o norma proportionala cu lunile care au ramas (adica jumatate de an)? Daca norma declarata trebuia sa fi fost mai mica, care e procedura acum? Cum pot sa refac declaratia astfel incat sa reflecte faptul ca ar trebui sa platesc doar jumatate din acele impozite? Va multumesc
Mihai Zanfir
-

16 iulie 2021 at 17:15

    Trebuie sa depuneți declarație rectificativa și să recalculati jorma pe perioada de activitate. Va putem ajuta cu https://contapp.ro/produs/completare-declaratia-unica/
    Constantin
    -

    16 iulie 2021 at 17:48

Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: O intreprindere individuala are codul CAEN 4771 "Comert cu amanuntul al imbracamintei in magazine specializate". Este cumva obligata sa aplice sistemul cu norma de venit ? Din 2019, cand a fost infiintata, a calculat si declarat numai in sistemul real, in fiecare an veniturile fiind mai mici decat cheltuielile. Va multumesc frumos!
dorian
-

24 mai 2021 at 8:31

Buna ziua am o intrebare: o intreprindere individuala cu codul 6202 pe norma de venit poate deduce chieltuieli efectuate in scop profesional din impozitul anual? sau impozitul este fix stabilit si nu se modifica indiferent de chieltuielile firmei? Multumesc.
Pal Elod
-

10 mai 2021 at 21:02

Buna ziua, am un pfa la norma fixa cu cod caen 9002. Din luna martie 2020 noi am fost inchisi din cauza restrictiilor, deci am facturat doar in ianuarie-februarie-martie. Din aprilie am primit indemnizatie de la stat lunar. Intrebarea mea este cum platesc taxele? Se plateste si taxa anuala aferenta pfa cota fixa si taxele pe indemnizatie ( impozit, cas, cass ) ? Daca da, atunci platesc de aproape 3 ori mai mult decat intr-un an normal, cand s-a lucrat. Multumesc.
RB
-

10 mai 2021 at 8:04

Buna ziua, Detin un PFA in sistem real de 2 ani (anul acesta ar fi anul 3) si am depus deja declaratia unica in care am ales tot sistem real. Intrebarea este - as putea depunde anul acesta o rectificativa pentru a trece in sistemul norma de venit? Daca da, este o data limita (25 mai de exemplu) sau pot sa modific DU si pe parcursul anului? Multumesc!
Rotaru Madalina-Elena
-

4 mai 2021 at 16:54

Buna ziua! Ma ocup de fotografiere de evenimente. COD CAEN 7420. Norma de venit pt aceasta activitate este de 24980 lei. Sunt pe norma de venit, si mai lucrez si in alta parte. Deci activitatea mea de fotografiere este pe jumatate de norma. Intrebarea mea este: daca anul trecut din cauza pandemiei nu am putut avea activitati, am avut doar una, si am obtinut o suma mai mica decat norma de venit, 8000 de lei, atunci platesc impozit pentru 8000 de lei sau pentru jumatatea normei de venit, 12490? Va multumesc!
Veress Csaba
-

30 aprilie 2021 at 7:40

Multumesc pentru raspuns. Deci chiar daca este in sistem real si precizarea de 50% reducere este specificat la tabelul de norma de venit?!
LEVENTE ATTILA VARO
-

15 aprilie 2021 at 12:17

    Am modificat raspunsul. Fiind impozitat in sistem real nu are nicio reducere, chiar daca este salariat cu norma intreaga.
    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:21

buna ziua, un PFA inregistrat cu norma de venit, schimba sediul activitatii profesionale dintr-un judet in alt judet in 07 martie 2021, cum stabilesc norma de venit pentru 2021 in declaratie, avand in vedere ca primelel doua luni sunt calculate la o anumita norma iar restul la alta norma de venit?
simona secara
-

15 aprilie 2021 at 8:21

    Buna ziua! Ca sa fie simplu, folositi norma de la noul sediu profesional.
    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:13