Declarația unică. Totul despre declaratia unică 2025.

Facebook
WhatsApp
Email

Modificări la Declarația Unică 2025

Modificările la Codului Fiscal, care privesc Declarația Unică, au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial prin OUG 128 din 07 noiembrie 2024.

Sunt câteva noutăți care schimbă radical modul de raportare a veniturilor realizate de catre persoanele fizice prin declarația unică, începând cu anul 2025.

Să le luăm pe rând:

  1. Se elimină complet obligația de a estima veniturile pentru anul în curs, prin eliminarea capitolului 2 din declarația unică.
    • Astfel, se înlătură o complexitate inutilă a formularului, care a complicat semnificativ declararea veniturilor și a chinuit pe toată lumea timp de șapte ani. Foarte bine!
    • Prin urmare, în 2025 vom declara veniturile realizate în 2024, dar nu vom mai completa veniturile estimate pentru 2025, pe care le vom declara în 2026.
  2. Începând cu 2026, ANAF va trimite declarația unică precompletată cu veniturile realizate de persoanele fizice, acestea fiind extrase din baza de date a ANAF.
    • Sunt sceptic cu privire la această măsură, deoarece este dificil pentru ANAF să stabilească precis veniturile realizate de contribuabil. Prin e-factura nu se transmit suficiente informații.
  3. Se introduce un paragraf care clarifică obligația de a plăti CASS la venituri zero sau la pierderi.
    • Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
    • Eu am susținut aceasta prevedere tot anul 2024, iar acum avem si text de lege, dar pentru veniturile din 2025.
  4. Se reintroduce posibilitatea ca persoanele care realizează venituri din activități independente și obțin pierderi sau un venit anual egal cu zero, să se asigure opțional la sănătate – în 2024, această opțiune nu a fost prevăzută în Codul Fiscal, probabil pentru că legiuitorul a considerat că CASS se va plăti oricum.
  5. Pentru calculul plafoanelor de contribuții sociale, se utilizează salariul minim brut în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile de plată.
  6. Nu se mai poate modifica, prin declarație rectificativă, decizia persoanei fizice de a asigura opțional la sănătate.

Important! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă vor fi aprobate, prevederile de mai sus vor fi valabile pentru veniturile realizate în 2025.

Formular PDF Declarația Unică 2025 (v1.0.1 din 13.02.2025)

.

Important! Plafoanele de contribuții sociale de 6, 12, 24 și de 60 de salarii, se calculează pentru întreg anul 2024 folosind salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, egal cu 3.300 lei. Astfel baza de calcul a contribuțiilor rămâne aceeași chiar daca salariul brut s-a modificat după data de 25 mai 2024.

Taxe și contribuții datorate pentru fiecare an fiscal

Atenție! pentru veniturile obținute în 2024 se aplică prevederile Codului fiscal din 2024. Modificările aduse codului fiscal spre sfârșitul anului 2024 afectează veniturile obținute în cursul anului 2025.

Capitole Declarația Unică

Anul declarației unice este anul în care formularul PDF a fost publicat pe site-ul ANAF (vezi mai sus).

Declarația Unică 2024Capitolul I. Venitul realizat din 2023, definitivare – termen 27 Mai 2024
Capitolul II.Venitul estimat pentru 2024, estimare – termen 27 Mai 2024
Declarația Unică 2025Capitolul I. Venitul realizat din 2024, definitivare – termen 26 Mai 2025
Capitolul II. Asigurare opțională la sănătate pentru anul 2025

Venituri declarate prin Declarația Unică

Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2024 și/sau estimează pentru 2024:

  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
  • h. venituri din alte surse

În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează:

  • la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2024;
  • la capitolul 2, CASS opțional pentru persoanele care nu sunt asigurate în 2025;

Atenție! NU se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite si contribuții sociale de catre platitorul de venit.

În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.

Secțiuni noi în Declarația Unică 2025

CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2024

  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale de catre succesorii unei entitati ca si-a incheiat existenta – radiere. (cf. art.90 alin.(4) din Codul de procedură fiscală)
  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale dupa anularea dreptului de a corecta obligațiile fiscale (anularea rezervei verificării ulterioare, conform Codului de procedură fiscală, cf art 105)
  • s-a eliminat optiunea de a raporta veniturile din cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria de activitati independente;
  • s-a introdus camp pentru compensarea limitata a pierderilor fiscale -70% din venit;
  • la sectiune 3, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru stabilirea:
    • 2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b)
    • 2.2. CASS datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h)
  • la sectiune 4, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru:
    • SUBSECȚIUNEA 4.1: Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile
    • SUBSECȚIUNEA 4.2: Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile
  • s-a introdus SECȚIUNEA 5: Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din drepturi de proprietate intelectuală, impus în sistem real
  • s-a introdus SECȚIUNEA 6: Stabilirea impozitului aferent diferenței de CASS stabilită în minus rezultată în urma recalculării potrivit art.174 alin.(7) din Codul fiscal

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE DATORATĂ DE CĂTRE PERSOANELE FIZICE CARE OPTEAZĂ PENTRU PLATA CONTRIBUȚIEI PENTRU ANUL 2025

Important! Incepand cu anul 2025 nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara dupa inchierea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

A. Încep în cursul anului fiscal să desfășor activități independente, altele decât cele din contracte sportive încheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare

B. Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior

C. Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior

D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) – h) din Codul fiscal

E. Sunt persoană fără venituri

F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS

Baza minima de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie rezulta CASS datorat = 2.430 lei

Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2024

Nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2024. Legea bugetului de stat nu prevede bonificatii.

Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2025

Prin declarația unică 2025 se stabilește obligații de plată aferente veniturilor realizate in 2024.

Pentru 2024 se datoreaza contributii, dupa cum urmeaza:

  • CAS se datoreaza daca venitul net depaseste plafonul de:
    • 12 salarii = 39.600 lei x 25% = 9.900 lei
    • 24 salarii = 79.200 lei x 25% = 19.800 lei
  • CASS se calculeaza diferentiat, in functie de categorie de venit, astfel:
    • pentru veniturile din activitati independente baza de calcul a CASS este venitul realizat dar nu mai mult de 60 de salarii. Prin urmare CASS datorat este intre 1 lei si 19.800 lei;
    • pentru celelalte venituri, de la litera c-h, baza de calcul a CASS se calculeaza la plafonul depasit de venitul net, anume 19.800/39.600/79.200 lei;
    • Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2024.

CASS opțional prin Declarația Unică 2025

Persoanele care se regăsesc într-una din categoriile de mai sus (A-F), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, prin completarea capitolului II din declarația unică.

Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2024, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

  • 4.050 ei x 6 luni = 24.300 lei;
  • 24.300 lei x 10% = 2.430 lei contribuție de plată pentru 2025 (termenul de plata este 25 mai 2026);

Când începe și când încetează calitatea de asigurat.

Calitatea de asigurat începe la momentul depunerii în anul curent a declarației unice cu CASS datorată la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie și încetează la data la care expiră termenul legal de depunere a declaraţiei, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..”. Declaratia trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.

Termen de depunere Declarația Unică 2025

  • Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2025 este 26 mai 2025.

Termen de plata pentru obligațiilor din Declarația Unică 2025

  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2024 este 26 mai 2025.
  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2025 este 25 mai 2026.

Plata se poate realiza si pe ghiseul.ro , cu OP online sau la ghiseul bancar, in contul unic IBAN de la domiciliul fiscal al persoanei fizice – gasiti contul aici.

Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking) – selectati sectiunea dedicata de plati la buget:

  • Beneficiar: Bugetul de stat
  • Cod fiscal: CNP-ul dvs
  • Suma de plata
  • Detalii plata: CAS/CASS/impozit 2024
  • Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic

Puteti plati obligatiile din orice sursa: contul/cardul PFA, contul/cardul personal sau al oricarei alte persoane.

Linkuri utile

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

603 comentarii

Va multumesc din suflet! Am stat 5 ore sa ma dumiresc unde am gresit si nu am reusit. Bifam 2 si 3, nu 1 si 3. Mi-ati fost de un infinit ajutor! Va trimit ganduri bune si apreciere!
Oana Andreea Stoe
-

20 iunie 2020 at 11:41

Ati aflat raspuns? eu nu am reusit...
Viorel
-

19 iunie 2020 at 14:55

Apostol: Cand spui ca nu apare nimic la impozit, CAS si CASS, te referi la rubrica I.5.2? Daca apar doar in I.5.1, poate fi corect, daca nu ai avut nimic de adaugat/schimbat fata de estimarea din DU depusa pentru 2019 (in 2019). Fara erori am reusit si eu sa depun nu mai putin de 23 de declaratii, dar tot nu erau bune, din pacate. Din ce am inteles azi dupa convorbirea cu un domn de la ANAF, si de pe facebook-ul anaf-ului, rubrica ce corespunde bifei nr 3 de pe prima pagina (cea cu persoanele fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art.120 din Codul fiscal) trebuie bifata in cazul pfa-urilor la norma intrucat prin aceste rubrici ce se completeaza la I.5.2, se definitiveaza anul 2019, in sensul ca prima oara noi am depus un estimat pe 2019, iar acuma confirmam (eventual completam) ce e acolo. Asta e ce am inteles eu, ca metodologie. Sper sa ajute!
Cristi B
-

19 iunie 2020 at 11:43

Adica bifa la "Declaratie rectificativa privind Capitolul I" si la "Declaratie pentru aplicarea bonficatiei... art.120 din CF", completare Sectiunea I.5.2. cu impozit, contributii din 2019 si calculul bonificatiilor. Si in plus completarea destinatiei a 3,5% din impozit daca este cazul. Duplicatul solicitat este ok.
Maria Grosu
-

19 iunie 2020 at 14:37

Si eu confirm ca este corect acest mod de completare pt rectificativa PFA la norma de venit si, evident, DU 2020 deja depusa! Multam!
Maria Grosu
-

19 iunie 2020 at 14:28

Mersi pentru lamuriri. La mine in duplicatul depus nu apare nimic la Impozit, CAS si CASS, dar apar la I.5.1. bonificatiile si sumele de plata corecte. Nu am primit erori in recipisa. E vorba de un PFA cu norma de venit la care dupa multe declaratii cu erori am reusit sa depun fara erori.
Silviu Apostol
-

19 iunie 2020 at 9:55

'@Lia Daniluc: Confirm ca acest mod de depunere e cel corect, pentru cei la norma. Am reusit sa dau si de un domn foarte amabil de la call-center de la Anaf, si exact asa mi-a spus si dumnealui sa fac. Concluzie pentru cei cu norma de venit pe 2019, cum trebuie sa apara in duplicat DUNICA 2020 din SPV: - La Sectiunea I.5.1 - trebuie sa va apara doar impozitele (cu bonificatiile aferente) pentru venituri definitivate dupa 2019 (cum ar fi venituri din investitii, titluri de valori, etc), si NU trebuie sa apara aici impozitul estimat (declarat) in DUnica in anul 2019, nici CAS si nici CASS (aceste campuri trebuie sa fie goale, nu pe zero!). - La Sectiuniea I.5.2 (care corespunde bifei nr 3 de pe prima pagina, cea cu persoanele fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art.120 din Codul fiscal, trebuie sa apara: - impozitul estimat/declarat in DUnica in 2019 pentru norma de venit, cu bonificatiile aferente, fara altele suplimentare. - Valorile CAS si CASS declarate in DUnica in 2019, daca ati bifat atunci ca va incadrati la plata CASS si/sau CAS (adica ati considerat ca obtineti venituri peste prag). Bineinteles, tebuie sa apara si aici si bonificatiile aferente pentru CAS si CASS. Sper sa va ajute aceste informatii!
Cristi B
-

19 iunie 2020 at 7:41

Procedura la rectificativa pt PFA la norma de venit aplicata de mine cu succes: -bifati casuta 1(rectificativa privind cap.I) si casuta 3 (aia cu obligatia cf.art.120 CF).Completati subsectiunea 1.5.2 cu datele declarate in DU depusa in 2019(la cap.II).Deoarece apare mesaj ca prin bifarea casutei 1 se pierd datele din cap.I(din DU 2020 initiala),cei care doriti completati din nou sectiunea I.6 (destinatia a 3,5% din impozitul datorat),altfel datele se pierd. Formularul s-a validat si l-am depus fara erori.Am solicitat duplicat DU 2020 si datele apar foarte corect. Nu cred ca trebuie sa ne asteptam sa fie generate alte obligatii de plata.Cei de la ANAF vor trebui sa verifice cele doua conditii de acordare a bonificatiilor,adica depunerea on-line si plata pana in 30.06.La plati,se plateste suma totala(impozit+cas+cass) din care se scad bonificatiile aferente.ANAF are o procedura de compensare pt.bonificatii,asa ca intr-un final indepartat,anul viitor se va inchide 2019. V-am urmarit pe toti cu interes, mi s-a parut ca toate mesajele au o logica si incercam si eu diverse variante.Suportul tehnic ANAF =ZERO,comentariile pe pagina de FB a specialistilor ANAF=citate din O1707/2020 si multe aiurea.
Lia Daniluc
-

18 iunie 2020 at 19:45

'@Laci - Am reusit si eu sa depun DU fara erori, dupa ce am vazut ca ai bifat B1 si B3. Eu am modficat si la Capitolul I, ca mai aveam un impozit din strainatate. Mi-a acordat si acolo bonificatia, 5% + 5%. S-a validat in PDF, si am primit si recipisa fara erori. Bonificatiile si toate datele sunt evidentiate in duplicatul declaratiei pe 2020. Eu o ceream pe cea din 2019 si acolo nu se schimba nimic.
Florian Georgescu
-

18 iunie 2020 at 19:32

Mersi pentru ajutor. Asa am facut si eu si mi-a validat-o. Apoi in duplicat au aparut bonificatiile. Obligatiile de plata presupun ca inca nu s-au generat...
Bogdan
-

18 iunie 2020 at 17:13

Multumesc pentru ajutor si pentru timp! Am analizat toate posibilitatile si combinatiile de bife/declaratii si ...nimic!(nu pot include acesti 135 de RON intr-o rectificativa pe model PDF2019), si nu am cum sa fac sa fie bine, in conditiile in care actuala versiune de decl unica are erori. Trist. Nu stiu cum sa fac. Frustrant e ca acuma apar cu datorii desi eu eram pe zero, si mai trebuia sa se aplice si bonificatiile, in plus.
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 10:20

Din pacate situatia ta depaseste nivelul meu de cunostinte privind declaratia unica, nu stiu care este varianta corecta de incadrare a impozitului de 135 RON si ce ar trebui sa adaugi la Capitolul 1 in rectificativa. La mine a fost mai simplu, doar cu norma de venit. Poate reusesti sa dai de cineva de la ANAF intr-un final, sau sa gasesti informatii suplimentare in sesiunea de intrebari & raspunsuri de pe Facebook.
Laurentiu
-

18 iunie 2020 at 10:15

Multumesc! E cum spui tu, eu am inchis PFA-ul (deschis in 2017) in dec. 2019, iar impozitul calculat la depunerea decl. unice atunci la inchidere (dupa cea initiala estimativa) a ramas 4088 RON pe 2019. In cursul lui 2019 am mai avut niste mici venituri din fonduri mutuale, dar informarea despre ele a venit abia in martie 2020, si deci, trebuia sa le trec si pe astea intr-o rectificativa pe 2019 (135 RON impozit -> De aici 4223 = 4088 + 135). Problema majora e urmatoarea: acum, cu bonificatiile astea, vazand ca nu ma lasa sa corectez impozitul pe 2019 nicicum, am ales un compromis: am bifat sectiunea 1 (Declaraţie rectificativă privind Capitolul I pt 2019), am ales data de inceput activitate 01.12.2019 (desi eu incepusem in 2017 activitatea), am editat manual impozitul pe venit pe tot anul 2019, pana la inchiderea PFA-ului survenita in dec.2019. dupa cum am spus mai sus. Apoi, am completat CAS si CASS pe tot anul 2019, cum le completasem si la inchidere, in dec.2019, (calculate la minumul pe economie pe 2019, depasire de prag). Am mai adaugat si venitul acela din investitii, si impozitul de 135 RON, bifand SUBSECȚIUNEA I.1.1 Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real. AM depus aceasta declaratie, totul a fost OK. Apoi, am depus inca o DUnica pe 2019, dar bifand doar bifa nr 2: Declaraţie rectificativă privind Capitolul I , pentru aplicarea bonificatiei. Aici la impozit am trecut 4223 RON, cum reisea din prima rectificativa, si CAS si CASS au ramas neschimbate (calculate la minumul pe economie, depasire de prag). Ai vreo idee cum mai pot da "undo" la faza asta cu alegerea gresita a inceputului activitatii pe 01.12.2019, si recalcularea impozitului pe 2019 de la 4088 la 4223, sa cuprind si cei 135 din investitii si sa fie corect?
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 9:56

Buna ziua. Stie cineva, daca am depus declaratia cu bonificatii si e valida, valorile de plata aferente anului 2019 se vor actualiza automat pe ghiseul.ro sau platim cat sunt ele in prezent si bonificatia se va deduce din viitoarele obligatii de plata? Multumesc mult!
Pocan Dan
-

18 iunie 2020 at 12:40

situatia ta pare ceva mai complicata din cauza rectificarii 4088 -> 4223. Tind sa cred ca nu poti face aceasta rectificare strict din sectiunea de bonificatie I.5.2 si va fi nevoie de depunerea unei rectificative suplimentara pe model PDF 2019 inainte de aplicarea bonificatiei. Poti verifica in duplicatul din SPV pentru 2019 ce apare la impozit, daca e 4088 cred ca va fi necesara rectificarea suplimentara pe care o pomenesc mai sus.
Laurentiu
-

18 iunie 2020 at 9:39

Am redepus declaratia (a nu stiu cata oara...), cum ai spus tu ultima data: zero la impozit in sectiunea I.5.1 la toate cele 4 rubrici pt impozit, CAS si CASS lasate goale (necompletate) in I.5.1. La I.5.2 am trecut valorile corecte, la impozit, CAS si CASS. Primesc in recipisa aceeasi eroare ca la pasul precedent: E: oblig_realizat (1) eroare regula: R_OBLIMPOZ_EST_TOTAL: Oblimpoz_real_120 declarat (4223) trebuie sa fie mai mic decat oblimpoz_est_total an precedent (4088) Mentionez ca impozitul de 4223 RON ar fi fost cel corect pe 2019, din ultima decl. rectificativa depusa in SPV, iar 4088 a fost impozitul estimat pe 2019, in DUnica depusa in 2019 cand am estimat veniturile pe 2019. Ai idee ce ar putea fi? De cei de la ANAF nu dau deloc...
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 9:26

Scuze ca tot insist. Am depus I.5.1 cu valori 0 doar la impozit (cum am inteles initial, si pt ca nu ma lasa sa trec zero la CASS), si am pus la I.5.2 valorile corecte de impozit, CAS si CASS. Deci, CAS si CASS sunt completate identic atat la I.5.1 cat si la I.5.2. Primesc in recipisa de depubdere urmatoarea eroare: E: oblig_realizat (1) eroare regula: R_OBLIMPOZ_EST_TOTAL: Oblimpoz_real_120 declarat (4223) trebuie sa fie mai mic decat oblimpoz_est_total an precedent (4088) Mentionez ca impozitul de 4223 RON ar fi fost cel corect pe 2019, din ultima decl. rectificativa depusa in SPV, iar 4088 a fost impozitul estimat pe 2019, in DUnica depusa in 2019 cand am estimat veniturile pe 2019. Efectiv disper cu magaria ast de declaratie. Si brusc m-am trezit si cu datorii pe care nu le am sau nu ar trebui sa le am. Asta in loc de bonificatii...
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 9:21

Multumesc! Asta nu inseamna ca ai dublat valorile pentru CAS si CASS, adica le-ai trecut si la I.5.1 si la I.5.2 (penteu CAS si CASS, plus impozit real (diferit de zero) doar la I.5.2)? Adica, nu apar de 2 ori in Duplicat DUNica 2020 din SPV? Apropo, tie pe ce an iti apar aceste sume in SPV, cand alegi sa vezi duplicatul decl. unice? In cazul meu, pare grav, vad acuma, intrucat sapt. trecuta aveam datorii zero in pagina de plata obligatii fiscale din SPV (cea integrata cu ghiseul.ro), si acum am de plata pana pe 30.06.2020 4198 RON. Din "obligatii de plata" (Solicitari informatii din SPV), la 31.05.2020 nu aveam nicio datorie de plata restanta. Nu mai inteleg nimic, sincer sa fiu. O rectificativa ar trebui sa iti permita sa corectezi orice s-a depus in trecut (in cazul meu, completarea din greseala fortata a unei DU cu data de incepere 01.01.2019, ca sa imi fie permisa editarea impozitului corect pe 2019).
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 9:04

Incerc si eu sa fac acum ca si tine, dar ajung la un blocaj la completare (o eroare). Context: initial am depus gresit Dunica rectificativa pe 2019 (fortand inceperea act. in 01.01.2019, ca sa pot modifica impozitul pe 2019), si apar acuma cu datorii de 4198 RON pe 2019, in SVP, conform datelor de pe ghiseul.ro (in Obligatii de plata, din SPV, nu apar cu nicio datorie restanta la 31.05.2020!). Intrebare: in forma in care ai depus tu, la subsectiunea I.5.1 ai pus zero la toate rubricile (Impozit, CAS, CASS)? EU daca incerc sa pun zero la CASS la subsectiunea I.5.1, primesc eroare si nu o pot ignora. Mersi anticpat!
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 8:32

Exact la fel am patit si eu. Initial am primit eroarea „R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada” (dupa ce am bifat casuta 3 si valorile in I.5.2). Apoi am bifat casutele 2 si 3 si am pus valoarea 0 la I.5.1 si valorile corecte in I.5.2 insa am primit eroarea E: oblig_realizat (1) eroare regula: R_NO_DATA_oblimpoz_real_total: Nu exista declaratie depusa cu oblimpoz_real_total! Am incercat cred toate variantele de depunere, insa chiar nu mai inteleg care e cea corecta si pentru care nu as mai primi erori. *Norma de venit cu venituri peste plafon
Raluca
-

18 iunie 2020 at 8:04