CASS – Contribuția de asigurări de sănătate, pentru perioada 2018-2023.

Actualizare 15 Decembrie 2023

Prin Ordonanța de Urgență nr. 115 din 15.12.2023 s-a introdus prevederea prin care la calcularea plafoanele de CAS și CASS se utilizează salariul minim pe economie de 3.000 lei pentru întreg anul 2023.

Contribuabilii care au depus declaratia unica cu venitul estimat, după data de 1 octombrie 2023, si au calculat plafoanele de contribuții la nivelul salariului minim de 3.300 lei trebuie sa depună declaratia rectificativă.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS

CASS este cea mai importanta contribuție pe care un contribuabil o plătește la bugetul de stat. Plata contribuției oferă asigurare de sănătate. deci dreptul la tratamente in spitalele publice in cazul unei afecțiuni care afectează capacitatea de munca.

CASS este mult mai importanta decât contribuția la pensie, pentru ca fără sănătate nu se mai ajunge la pensie.

Din păcate, din punctul de vedere a guvernului, CAS (contribuția le pensie), este contribuția cea mai importantă, pentru ca din plata aceste contribuții guvernul plătește pensiile speciale, încasate de către persoanele care au lucrat in instituțiile de forță, dar si pomeni electorale…

Cine are obligația de a plăti contribuții sociale de sănătate

Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, contributia asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, realizate din urmatoarele categorii de venituri:

  • a. venituri din salarii si asimilate salariilor,
  • a1.venituri din pensii
  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii de titluri, dobanzi);
  • h. venituri din alte surse, insclusiv veniturile din vanzarea de criptomonede;

Observatie! Nu fac obiectul acestui articol veniturile din salarii si asimilate salariilor si nici veniturile din pensii; in acest caz angajatorul este obligat la calculul, declararea si plata contributiei de sanatate.

Important. Persoanele care obțin venituri din salarii (si plătesc CASS la salariu), datorează CASS si pentru veniturile de mai sus daca venitul încasat depășește plafonul minim.

Atenție! În perioada 2018-2023 contribuția obligatorie pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) nu a fost deductibila la calculul venitului net in sistem real de către activitățile independente (PFA, II, IF, Profesii Liberale). Începând cu anul fiscal 2024, CASS redevine cheltuiala deductibila la calculul venitului net in sistem real.

Plafoanele de venituri de la care se datoreaza CASS

Plafoanele de venituri au fost prevăzute in modificarea codului fiscal din 2018 si modificate in 2023, prin adăugarea a două plafoane obligatorii de 6 si de 24 de salarii.

AnulSalariul minim6 salarii12 salarii24 de salarii
20233.00018.00036.00072.000
20222.55015.300*30.600
20212.30013.800*27.600
20202.23013.380*26.760
20192.08012.480*24.960
20181.90011.400*22.800
*Plafonul de 6 salarii a fost optional in perioada 2018-2022, dar este obligatoriu din 2023.

Încadrarea in plafonul anual de cel putin 6/12/24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, se efectueaza prin cumularea veniturilor obtinute din:

  • venitul net sau norma de venit din activitati independente,
  • venitul brut din contractele de activitati sportive,
  • venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat in sistem real;
  • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice,
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor,
  • venitul si/sau castigul din investitii (dividende, dobanzi, etc). In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele distribuite si incasate dupa data 1 Ianuarie 2018;
  • venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse,

Important! – Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor sau venituri din pensii, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Observatie! Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat datoreaza CASS daca obtin venituri peste plafon de categoriile de venituri descrise mai sus, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.

Contribuabilii care estimeaza un venit cumulat mai mare de 6/12 salarii brute sunt obligati la plata CASS. Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta echivalentul a cel putin 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii sau de catre platitorul de venit, prin aplicarea cotei de contributie asupra bazei anuale de calcul.

Procentul de contributie este de 10%

Exemplu CASS 2023.

Pentru 2023 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 3.000 lei brut pe luna, respectiv 36.000 lei anual.

Daca un contribaubil estimeaza un venit net mai mare de 18.000 lei este obligat sa se asigure in sistemul de asigurari de sanatate si datoreaza CASS.

In exemplul nostru contribuabilul estimeaza un venit net de 50.000 lei. Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

36.000 lei x 10% = 3.600 lei pentru venitul estimat din 2023

Pentru anul 2023 termenul de plata a contributiei de sanatate este de 25 mai 2024.  Poti sa platesti oricand contributia pana la acea data, din una sau mai multe plati. In acest termen nu se calculeaza dobanzi si penalitati.

CASS cu retinere la sursa

Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, din contracte de activitate sportiva stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul si retine contributia la sursa.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declaratia unica, pana la data de 25 mai inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Pentru anul 2023, declaratia unica se depune pana la data de 25 Mai 2023.

Obligatia de a depune declaratia unica pentru plata CASS

Contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei unice daca nivelul venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa, estimat a se realiza pe fiecare sursa si/sau categorie de venit, este sub nivelul a 6 salarii  minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, dar  venitul net cumulat din mai multe surse este cel putin egal cu 6 salarii  minime brute  pe tara.

Persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal, sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa), estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 6 salarii  minime brute pe tara, sunt obligate sa depuna  declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care incep o activitate in luna decembrie depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

Contribuabilii al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza peste baza minima de calcul isi pot recalcula contributia datorata pe anul in curs, prin depunerea declaratiei unice, oricand pana la data termenului legal de depunere a acesteia.

Totul despre declaratia unica in acest articol.

Perioada pentru care esti asigurat la sanatate

Persoanele care sunt obligate sa se asigure la sănătate prin declaratia unica sunt asigurate de la data depunerii declaratiei pana la data de 25 mai a anului urmator.

Dovada calitatii de asigurat (cf Ordinului CNAS nr. 1549/ 2018 )

  • actul de identitate valabil la data solicitarii – original+copie
  • declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Indexul de incarcare al acesteia (recipisa), descarcate din mesageria spatiului virtual creat pe site-ul ANAF. Daca nu mai apar mesajele in SPV, atunci se poaye solicita un duplicat al declarației unice – vezi aici cum se procedeaza.

Termenul de plata a CASS 2023

  • Termenul de plata a CASS optional din Declaratia unica 2023 este 25 mai 2024;

Gasesti contul IBAN unic pentru plata CASS 2023 aici.

Serviciile publice de sanatate nu sunt conditionate de plata CASS. Termenul de plata pentru declaratia depusa in cursul anului 2023, este 25 Mai 2024. Pana la acest termen poti plati intr-o singura transa sau in mai multe, CASS datorata.
Atentie! In cele mai multe cazuri Declaratia Unica nu poate fi vizualizata sau editata in programul cu care intri pe internet: Google Chrome sau Mozilla Firefox sau Internet Explorer. Iti va apare o pagina alba cu textul „Please Wait…..” Trebuie salvata pe calculatorul tau. Pentru salvarea declaratiei ai un buton in dreapta sus. Dupa salvare deschide cu Adobe Reader.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

313 comentarii

Buna ziua!Vreau sa va intreb daca am PFI si am venituri ce depasesc pragul de 12 salarii minime pe economie sunt obligat sa platesc CAS si CASS? Sunt angajat si cu norma intreaga la spital ca medic rezident .Multumesc frumos .
Adi
-

21 iulie 2019 at 15:55

    Daca venitul net in 2019 depaseste plafonul de 24.960 lei veti plati CAS si CASS, pe langa impozit. Pentru calcule si simulari va rog intrati aici: venitnet.ro.
    Constantin Cozma
    -

    22 iulie 2019 at 14:52

Buna ziua, In momentul de fata sunt angajat si doresc pe langa deschiderea unui PFA in colaborare cu firma angajatoare in momentul de fata. Estimez ca venitul anual va depasii 25000 RON. Din ce inteleg voi platii pentru PFA contributiile CAS si CASS ? Impozit pe venit 10 % + CASS 25% ( din 2080 RON/lunar - 6240 /an) ? Sunt nou in aceasta bransa si studiez mai multe site-uri . De departe al dumneavoastra este cel mai bine dezvoltat si multe explicatii. Felicitari si multumesc anticipat pentru raspuns.
HRM
-

20 iulie 2019 at 5:47

    Buna ziua! Daca venitul net in 2019 depaseste plafonul de 24.960 lei veti plati CAS si CASS, pe langa impozit. Pentru calcule si simulari va rog intrati aici: venitnet.ro. Va multumim pentru apreciere!
    Constantin Cozma
    -

    22 iulie 2019 at 14:51

BUNA ZIUA !SUNT ANGAJATA SI MI SE RETINE CAS SI CASS . DAR...SUNT SI PFA LA O FIRMA DE COSMETICE .IN DECLARATIA UNICA ANUL ACESTA PT 2018 TREBUIE SA MAI PLATESC CAS SI CASS SAU TREBUIE SA TREC ZERO CA SA MI POATA VALIDA FORMULARUL. VA MULTUMESC
GHITA SILVIA
-

21 iunie 2019 at 9:07

    Buna ziua! Daca in 2018 ati obtinut venituri nete din PFA, mai mari de 22.800 lei nu platiti CAS si CASS. Doar daca v-ati asigurat optional pentru 2018 trebuie sa platiti. Nu puneti 0 daca nu trebuie sa platiti, ci debifati complet subsectiunile de CAS si CASS, de pe prima pagina a declaratiei, capitolul 1.
    Constantin Cozma
    -

    24 iunie 2019 at 8:04

      Buna ziua , o persoana fizica care are venituri din pensie si mai realizeaza venituri din activitati independente este obligata sa mai plateasca si CASS din veniturile independente pe 2018 si 2019 ?
      Dana
      -

      9 iulie 2019 at 7:26

        Buna ziua! Verificati va rog pe aceasta pagina: https://venitnet.ro/obligatia-de-a-plati-cas-si-cass/
        Constantin Cozma
        -

        9 iulie 2019 at 7:37

Buna ziua. In declarația de anul trecut am estimat venituri pt 2018 sub minimul pe economie. Situatia nu s a schimbat, dar am decis anul asta sa achit pe 2018 si asigurarea de sanatate. După ce am depus declarația pentru veniturile din 2018, cu asigurarea de sanatate bifat, cei de la casa de sanatate au spus că este nula, pentru ca anu am bifat si anul trecut. Este adevarat? Pentru ca eu am si plătit suma calculată de contabil pe tru 2018
Cris
-

18 iunie 2019 at 10:20

    Buna ziua! In primul rand este complet inutil sa platiti CASS pentru 2018; nu va ajuta cu nimic. In al doilea rand, logica declaratiei unice nu permite si nici nu a prevazut o asemenea situatie in care sa va asigurati retroactiv. Trebuie sa rectificati declaratia pe 2018 si sa scoateti bifa de la CASS. Daca vreti sa fiti asigurata bifati CASS in capitolul 2, din declaratia pe 2019; va puteti asigura optional daca veniturile nete pe care le obtineti in 2019 sunt sub 12 salarii minime pe economie.
    Constantin Cozma
    -

    18 iunie 2019 at 12:19

Bună ziua! Cer scuze, dar nu am găsit negru pe alb până acum și deci întreb: veniturile obținute din pensii intră în calculul plafonului de 12 salarii minime, pentru stabilirea obligației de a plăti CASS? În cazul care mă interesează, e vorba de venituri din chirii. Vă mulțumesc mult!
Violet
-

7 iunie 2019 at 13:32

    Buna ziua! Veniturile obtinute din pensii, precum si veniturile din salarii (si alte venituri care sunt exceptate la plata CASS, conform art 154 din codul fiscal) nu intra in plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS. In plafon intra veniturile descrise in lista din articol.
    Constantin Cozma
    -

    10 iunie 2019 at 16:46

Foarte bune si pertinente informatiile pe care le-am gasit la d-voastra. Cu siguranta voi reveni ori de cate ori am nevoie de o informatie. Va multumesc!
Camelia
-

5 iunie 2019 at 5:49

    Buna ziua! Ne bucuram ca ati gasit informatiile de care aveati nevoie si va asteptam sa ne vizitati in continuare.
    Constantin Cozma
    -

    10 iunie 2019 at 16:20

Buna ziua, As dori sa stiu daca se acorda bonificatie pentru CASS pentru estimat 2019 si cat este procentul. Multumesc,
Stefania
-

21 mai 2019 at 18:48

    Bună ziua. Nu sunt stabilite bonificații pentru 2019. Termenul de plata a contributiilor și impozitului pe 2019 este 15 martie 2020.
    Constantin Cozma
    -

    21 mai 2019 at 18:53

Buna ziua, daca nu realizez venituri si nu optez pt plata CASS, trebuie sa depun declaratia unica? Sunt avocat, am cabinet, dar fara venituri, abia m-am intors din concesiu de crestere si ingrijire copil.
Alina
-

6 mai 2019 at 13:37

    Buna ziua! Da, trebuie sa depuneti declaratia unica cu venitul estimat pentru 2019, cu 0 venituri daca asa estimati.
    Constantin Cozma
    -

    6 mai 2019 at 15:26

Bună ziua, Dacă am obținut o dobândă la răscumpărarea unor obligatiuni la o firmă de investiții ce depășește 24.960 lei sunt obligat să depun DU pe 2020 până pe 15/03/2020 și să plătesc CASS? Cu mulțumiri.
Stefan Matias
-

24 aprilie 2019 at 11:55

    Buna ziua! Trebuie sa platiti CASS pentru aceste venituri, daca depasesc pragul de 24960 lei, CASS de plata = 2496 lei pentru 2019. Daca nu se retine impozit la sursa trebuie sa platiti si impozitul de 10%. Veniturile se declara dupa incehierea anului fiscal.
    Constantin Cozma
    -

    6 mai 2019 at 15:11

Buna ziua am o nelamurire.Sunt asigurata la sanatate dupa sotul,in calitate de coasigurat,eu neavind venituri..Am primit de la Anaf pe anul 2015 o decizie de impunere in care reiese ca am cistigat 24 ron din dobinzi bancare si trebuie sa platesc contributia de sanatate pe 6 luni in valoare de 348 la o baza de calcul de 6300.Puteti va rog sa imi spuneti ce este de facut?Nu inteleg daca sunt asigurata de ce trebuie sa mai platesc,iar la o suma modica de 24 ron sa trebuiasca de platesc de 15 ori mai mult.Multumesc anticipat pentru raspuns.
Mary
-

23 aprilie 2019 at 13:10

    Buna ziua! Conform codului fiscal din acea perioada trebuie sa platiti CASS. Guvernul a anuntat pentru luna mai un proiect de act normativ cu anularea unor datorii, care s-ar putea sa contina prevederi si pentru acea perioada, dar nu e nimic sigur.
    Constantin Cozma
    -

    6 mai 2019 at 15:04

Buna Ziua, Solicit asistenta pentru evaluarea legalitatii Deciziei de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru un contract derulat in afara tarii (decizia este calculata pentru anul 2015 si primita in 2019). In cazul in care cunoasteti un expert specializat in contabilitate si fiscalitate pentru persoanelor fizice dispus sa ofere asistenta, va rog sa ii transmiteti datele mele de contact. email: [email protected] sau sa imi oferiti datele persoanei. Multumesc anticipat, George
George
-

15 aprilie 2019 at 15:23

Cum se poate achita suma de 1248, in cate transe a cate cat? Inteleg ca scadenta este 15 martie 2020, insa doamnele de la ANAF sustin ca suma trebuie achitata in 6 transe lunare consecutive, a cate 208 lei fiecare. Insa legea lasa loc de interpretare cu aceasta scadenta, nespecificand numarul transelor sau valoarea lor obligatorie.
Mirona
-

11 aprilie 2019 at 16:34

BUNA ZIUA! PENTRU PERSOANELE FARA VENIT CE SA SELECTEZ PENTRU PLATA LA SANATATE
MIHA
-

1 aprilie 2019 at 9:08

    Buna ziua! Cititi cu atentie articolul, vedeti exemplul de acolo. Completati declaratia unica doar cu datele dvs. Descarcati ultimul formular de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
    Constantin Cozma
    -

    1 aprilie 2019 at 21:05

Buna ziua, un cetatean strain cu permis de sedere temporar, care realizeaza venituri din cedarea de bunuri, trebuie sa declare ce venituri obtine in tara de origine (SUA)? (pentru care deja plateste impozit acolo). Cui ar trebui sa adresez intrebarea asta la ANAF?
AnaG
-

12 martie 2019 at 18:36

Buna ziua,sunt persoana fizica care nu optin venituri si m-am asigurat optional la plata CASS pe anul 2018,depunand si declaratia unica in data 30.03.2018,desigur ca am si platit cass pe anul 2018 ,2280 lei (1900 cu 12 luni) ,ultima plata fiind pe 22 octombrie 2018, intrebarea mea este cum recuperez diferenta de bani platita in plus`( 6 salarii minime =1140 lei),deci 2280-1140=1140 lei si cum completez declaratia unica pe anul 2019 scadenta in 15.03.2019,pentru ca in declaratie nu am nici o rubrica care sa cuprinda aceasta reducere......Multumesc, email: [email protected]
annalia
-

5 martie 2019 at 14:22

BUNA ZIUA Pana la urma nu m-am lamurit sa acorda bonificatie la sanatate pentru 2019 si cat este procentul 5% sau 10%?
Savin Rodica
-

28 februarie 2019 at 8:04

Buna ziua, Sunt PFA si am o nelamurire. Venitul realizat in urma deducerilor se incadreaza sub plafonul de 22.800 lei. In acest caz as fi dorit, totusi, sa optez sa platesc CASS dar anul acesta nu voi reusi din cauza altor cheltuieli. Prin urmare- daca aleg ca anul acesta sa nu platesc CASS, pot opta anul viitor sa platesc CASS? Adica pot opta in fiecare an sa platesc sau sa nu platesc? Sau odata optat sa platesc sunt obligata ca in anii ulteriori sa continui sa platesc (chiar daca, poate, vor fi ani in care voi opta sa nu contribui la CASS)? Este nevoie de declaratii suplimentare in fiecare an in cazul in care optez diferit? Multumesc
Ekaterina
-

27 februarie 2019 at 11:15

Buna ziua! Pfa fara statut de salariat, net realizat pe 2018 sub plafon, sunt obligata sa platesc Cass pe 6 luni(daca depun du pana in martie) ?
Ioana
-

27 februarie 2019 at 7:23

Buna ziua, In primul rand, felicitari pentru acest site! Ofera informatii gratuite (si aici cred ca v-ati facut ceva dusmani in breasla) si pertinente care m-au ajutat si pe mine, nu strain de depunerea declaratiilor fiscale, sa iau o decizie referitoare la CASS pe 2019. O lege nu ar trebui sa aiba mai mult de 10-15 pagini, scris mare. Claritate, concizie, fara categorii exceptate sau promovate. Codul fiscal actual este o bataie de joc. Ca o remarca, CASMB ghiseul informatii sustine ca plata CASS pentru persoanele cu venit sub baremul de 12 salarii minime brute este obligatoriu pe 2019, la nivelul de 6 salarii minime brute. 208 RON/luna, a adaugat, ceea ce este evident plata normala de 2.496/an. Ori nu a inteles desi i-am explicat de 3 ori si deja era iritata, ori nu sunt suficient instruiti, ori instruiti sa induca in eroare. Telefonic este imposibil sa fie contactati, am incercat o saptamana zilnic de 5-6 ori. Deci bucuresteni, mergeti personal la iesirea din oras unde este "cazat" CASMB... 15km pentru cei din sud.
Vlad Tepes
-

26 februarie 2019 at 12:50

Buna ziua. Am fost PFA cu activitatea suspendata din 2016 pana in decembrie 2018, cand a avut loc radierea. In aceasta perioada am fost si sunt salariata. Dupa radiere, in decembrie 2018, am depus declaratia unica. Trebuie sa depun in 2019 declaratia unica pentru venitul realizat in 2018 ( adica 0, activitatea fiind supendata)? Daca da, de ce sunt obligata, prin aplicatia de completare a declaratiei unice, la plata CAS si CASS pentru venitul minim (avand in vedere ca deja platesc, in calitate de salariat)? Multumesc.
Daniela
-

25 februarie 2019 at 9:34

1 Trackback or Pingback