Declaratia Unica. Excepții de la plata CAS și CASS

Astazi tratam un subiect care are nevoie intotdeauna de clarificari:

Cine plateste si cine NU plateste contributia la sanatate (CASS) si contributia la pensie (CAS), pentru urmatoarele venituri:

  • a. venituri din salarii si asimilate salariilor,
  • a1.venituri din pensii
  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii de titluri, dobanzi)
  • h. venituri din alte surse, (insclusiv veniturile din vanzarea de criptomonede)

Important! In acest articol stabilim daca esti exceptat, sau nu, la plata CAS sau CASS. Odata ce ai stabilit ca datorezi CAS și/sau CASS citeste si urmatoarele articole ca sa vezi cum se calculeaza contributiile:

Persoane care au calitatea de salariat

  • Sunt exceptate la plata CAS si CASS pentru veniturile drepturi de proprietate intelectuala.
  • Datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente (lit b), daca acestea depasesc plafonul de 12 salarii, chiar daca platesc CAS la venitul din salarii.
  • Pentru 2024, daca venitul realizat din activitati independente (lit b) este sub plafonul de 6 salarii, datoreaza CASS la venitul realizat oricare ar fi el, deci nu datoreaza CASS minim, calculat la nivelul a 6 salarii minime pe economie, pentru acest tip de venit (Exemplu: daca venitul este 1.000 lei CASS datorat este egal cu 100 lei);
  • Datoreaza CASS pentru celelalte venituri (lit c-h), daca acestea, cumulat, depășesc plafonul de 6 salarii, chiar daca plătesc CASS la venitul din salarii sau la venitul din activitati independente.

Persoane care au calitatea de pensionar

  • Sunt exceptate la plata CAS si CASS pentru veniturile drepturi de proprietate intelectuala.
  • Nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente.
  • Pentru 2024, daca venitul realizat din activități independente (lit b) este sub plafonul de 6 salarii, datoreaza CASS calculat la plafonul minim de 6 salarii minime pe economie pentru aceasta categorie de venit. (Exemplu: daca venitul este 1.000 lei CASS datorat este egal cu 1.980 lei).
  • Datoreaza CASS pentru celelalte venituri (lit c-h), daca acestea, cumulat, depasesc plafonul de 6 salarii. In aceasta situatie nu mai datoreaza CASS la nivelul a 6 salarii minime pentru activitati independente;

Persoane asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale (avocati, notari, clerici)

  • sunt exceptate de la plata CAS pentru veniturile din activități independente si pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
  • datoreaza CASS pentru veniturile de mai sus, conform prevederilor legale;

Persoane cu handicap

  • Sunt scutite de plata impozitului pentru anumite categorii de venit;
  • Nu sunt scutite de plata CAS si CASS pentru veniturile de mai sus;
  • Pentru 2024, daca venitul realizat din activitati independente (lit b) este sub plafonul de 6 salarii, datoreaza CASS la venitul realizat oricare ar fi el, deci nu datoreaza CASS minim, calculat la nivelul a 6 salarii minime pe economie, pentru acest tip de venit.

Elevi, studenti, doctoranzi cu varsta de pana la 26 de ani, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.

  • Nu sunt scutiti de plata CAS pentru veniturile din lista de ma sus;
  • Datoreaza CASS pentru veniturile de la literele a), b) si f) din lista de mai sus, pentru restul veniturilor sunt exceptati;
  • Pentru 2024, daca venitul realizat din activitati independente (lit b) este sub plafonul de 6 salarii, datoreaza CASS la venitul realizat oricare ar fi el, deci nu datoreaza CASS minim, calculat la nivelul a 6 salarii minime pe economie, pentru acest tip de venit.

Alte categorii de persoane – enumerate la art 154 din codul fiscal

c) soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; 

e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

f) bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni;

g) femeile însărcinate și lăuzele;

  • Aceste persoane datoreaza CAS si CASS pentru veniturile de mai sus, conform prevederilor legale;
  • Pentru 2024, daca venitul realizat din activitati independente (lit b) este sub plafonul de 6 salarii, datoreaza CASS la venitul realizat oricare ar fi el, deci nu datoreaza CASS minim, calculat la nivelul a 6 salarii minime pe economie, pentru acest tip de venit.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

9 comentarii

Buna, dvs spuneti in articol asa -Persoane cu handicap
Sunt scutite de plata impozitului pentru anumite categorii de venit;
Nu sunt scutite de plata CAS si CASS pentru veniturile de mai sus;
Pentru 2024, daca venitul realizat din activitati independente (lit b) este sub plafonul de 6 salarii, datoreaza CASS la venitul realizat oricare ar fi el, deci nu datoreaza CASS minim, calculat la nivelul a 6 salarii minime pe economie, pentru acest tip de venit.

Asa este? Persoana cu handicap care are PFA ( eu sunt cu grad accentuat permanent) si are venitul anual mai mic de 6 salarii minime cat plateste CASS? 10% din venitul net sub 19800? Scrie undeva in codul fiscal? Apare ceva specificat in DU pt 2024? Eu n-am vazut buton decat pt Impozit scutire

paun iuliana
-

1 septembrie 2024 at 15:05

    Buna ziua! Este corect cum scrie in articol – 10% din venitul realizat. O sa declarati si o sa platiti in 2025.

    Constantin
    -

    2 septembrie 2024 at 18:18

Buna ziua!
Ce obligatii am , daca sunt titular I.I. , Pensionar de incapacitate temporara de munca, caruia i-a fost sistata/taiata plata pensiei incepand cu luna octombrie?
Pana acum , fiind pensionar eram exceptat de la plata CAS.
Din ce am citit pe site-ul dvs., recalcularea CAS se face doar pentru cei care devin pensionari in cursul anului. Trebuie sa depun rectificativa la decl. unica pentru estimat CAS si sa platesc la plafoanele de minim 12 sau 24 salarii?
Multumesc!

Lucia
-

9 august 2024 at 7:30

Va multumesc pentru munca dvs. in a ne lamuri noile prevederi legate de Declaratia Unica.

Margareta S
-

15 mai 2024 at 20:49

Sunt exceptate la plata CAS si CASS pentru veniturile drepturi de proprietate intelectuala salariatii care au lucrat doar 1/2 din an? Dar cei cu jumatate de norma?

Maria
-

14 mai 2024 at 15:28

Felicitari pentru munca pe care o faci si pentru clarificarile pe care le aduci referitor la aceasta legislatie complexa si intortocheata!

Cristi B
-

14 mai 2024 at 6:29

Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. in urmatoarea speta: un salariat cu timp partial si cu PFA la real cu venituri sub 6 salarii minime, plateste pentru PFA: CASS de 10% din venitul net, sau, plateste CASS la baza de 6 salarii minime? Multumesc.

Larisa Morozan
-

14 mai 2024 at 6:10

    Daca se plateste contributia la sanatate pentru salarii sau alte venituri la nivelul de minim 6 salarii, atunci pentru PFA se va achita CASS 10% la Venitul Net realizat.

    Cristi B
    -

    15 mai 2024 at 19:26

    10% din venit, chiar daca este sub 6 salarii minime 19800

    pi
    -

    1 septembrie 2024 at 15:09