Taxe si contributii sociale pentru activitati independente in 2017

Taxe si contributii sociale platite de activitatile independente  in 2017

Articolul se refera la  venituri obtinute in cursul anului 2017 de catre:

  • PFA – Persoană fizică autorizată,
  • II – Întreprindere individuală,
  • IF- Întreprindere Familială,
  • PFI – Persoane Fizice Independente, 
  • Persoane care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
  • Persoane care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • Persoane care obtin venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Pentru fiscalitatea aplicata veniturile obtinute in cursul anului 2018 citeste acest articol.

Dupa cum stii in aceste zile se formeaza noua majoritate guvernamentala care  va stabili bugetul de stat pentru anul urmator. Si asa cum se intampla de fiecare data, nu vom cunoaste pana la sfarsitul anului care sunt principalii indicatori ce stau la baza fiscalitatii pentru anul 2017. In consecinta nu putem deocamdata sa ne facem un calcul precis cu taxele din 2017.

Din ce se vehiculeaza in mass-media, programul de guvernare al castigatorilor in alegeri prevede o crestere abrupta a salariului minim brut si a castigului mediu brut pe tara, care va conduce fireste, la cresterea povarei fiscale, desi ei spun ca vor sa o reduca…Nu stim inca ce o sa fie.

Totusi, pana la aceasta data, cu referire la activitatile independente stim sigur urmatoarele (daca nu se revine asupra lor):

  • Nu mai este obligatorie inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari, (in continuare este nevoie de obtinerea unui cod special de TVA),
  • Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B) se suspenda pana la 31 decembrie 2019,
  • Plafonarea bazei de calcul lunară pentru contributia la sanatate care nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori a câștigului salarial mediu brut pe tara în vigoare în anul 2017, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017.
  • Consolidarea bazei de calcul minime la care se aplica procentul de contributie la sanatate. Astfel daca in activitatea independenta ai un venit net mai mic decat salariul minim brut pe tara dar platesti sanatate la alte venituri (egale sau mai mari decat salariul minim brut) nu vei mai fi obligat sa  platesti 5,5% la cel putin salariul minim brut, ci la venitul net obtinut (sau deloc daca inregistrezi pierdere), in activitatea independenta desfasurata. Ca exemplu daca platesti contributie la sanatate ca salariat cu norma intreaga si ai pierdere ca PFA sau II sau PFI nu mai esti obligat sa platesti contributie la sanatate.
  • Salariul minim brut pe economie  de 1450 de lei de la 1 Februarie 2017
  • Castigul salarial mediu brut pe economie in 2017 este de 3.131 lei 
  • Cursul euro la sfarsitul anului 2016 este 4,5411 lei 

Începând cu 1 Ianuarie 2017 o persoana fizica care desfasoara activitati independente  plateste  următoarele taxe și contributii:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

In 2016 baza minima de calcul a fost de 938 de lei.  Daca in 2016 ai obtinut un venit net lunar mai mic decat 938 de lei pe luna (sau mai mic decat 938*12=11.256 de lei pe an),  atunci nu esti obligat sa platesti pensie anticipat in 2017.

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

In 2017 salariul mediu brut este stabilit la 3.131 lei. Astfel, baza minima de calcul este 1.096 lei (3131*35%). Baza maxima de calcul este plafonata lunar la 5 salarii medii brute – 15.655.

Pentru 2017 baza minima lunara de calcul este de 1096 de lei. Daca in 2017 estimezi un venit net lunar mai mic decat 1096 de lei pe luna (sau mai mic decat 1.096*12=13.152 de lei pe an),  atunci nu esti obligat sa platesti anticipat pensie in 2017.

Important. Chiar daca nu se fac plati anticipate in cursul anului deoarece contribuabilul nu este obligat sa se inscrie in sistemul public de pensii (pentru ca venitul net din anul anterior a fost sub baza minima de calcul sau estimarea facuta a fost deasemenea sub baza minima de calcul), dar la finalul anului venitul net lunar obtinut este mai mare decat baza minima de calcul lunara, ANAF va calcula, dupa depunerea declaratiei 200, contributii de plata la pensie pentru anul fiscal incheiat.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Pentru 2017 baza anuala de calcul este de 1.096*12=13.152 de lei pe an. Daca norma de venit pentru 2017 este mai mica decat 13.152 de lei  atunci nu esti obligat sa platesti contributii la pensie in 2017. (Pentru un calcul exact obtineti aceste valori lunar – raportati norma de venit lunara la baza minima de 1.096 lei).

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (optional 26,3%) din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.
  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5% (optional 26,3%). Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.
Cu contapp ai controlul afacerii tale

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.
  • Baza de calcul lunară pentru contributia la sanatate nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori a câștigului salarial mediu brut pe tara în vigoare în anul 2017, pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017.

3. Contribuții opționale pentru activitati independente

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul obtinut din activitati independente

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se stabilește prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

125 de comentarii

Buna ziua,
Din greseala am depus declaratia 600, desi veniturile mele pe 2016 nu depasesc suma impusa. Mai pot face ceva sa anulez asta?
Multumesc!

MihaiM
-

27 martie 2017 at 10:00

    Buna seara. Nu exista declaratie rectificativa la 600. Intrebati la ANAF (depuneti si declaratia 200) si va rog sa scrieti si aici. Va multumesc!

    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:33

Buna
Aveti o metoda de contact personal?
Mersi

Paul
-

7 martie 2017 at 21:02

Buna ziua
Am situatia urmatoare, un PFA care este si angajat in alta societate. Pe PFA plateste contributie la sanatate si impozit , in momentul pensionarii ca modificari apar in calitatea de PFA? Trebuie depusa vreo declaratie?
O continuare a situatiei este ca dupa pensionare, persoana care este si PFA doreste sa se reangajeze? Ce modificari apar in cazul acesta?
(modificarile la care ma refer, sunt aparitia/disparitia platii unor contributii)

Andrada
-

7 martie 2017 at 4:24

Va salut!

Doresc sa imi deschid un PFA pe norma de venit, folosind codul CAEN 6201

1) In prezent lucrez in domeniul IT si am o diploma de facultate care certifica acest lucru – deci voi putea fi scutit de plata a 16% impozit pe profit?

2) Avand in vedere ca in prezent sunt angajat pe termen nedeterminat, norma de venit se calculeaza la 50% ?

3) Daca deschid acest pfa si il folosesc 2 luni, voi plati taxele aferente pentru trimestrele peste care se suprapun cele doua luni? Ori pentru intreg anul, indiferent de perioda de activitate?

Va multumesc anticipat

Silviu
-

6 martie 2017 at 9:34

Buna ziua!
Ca PFI cum sunt considerat persoana fizica sau juridica? Trebuie sa am facturier ca PFI si sa eliberez factura pentru incasare de comisioane din asigurari? In anul urmator ce declaratii sunt obligat sa depun la ANAF?
Va multumesc.

Robert
-

3 martie 2017 at 6:44

In cazul unei PFI ce obtine venituri din activitati independente si in acelasi timp este pensionar cum poate beneficia de deducere fiscala pentru contributia la fondul de pensii private pion III?Deducerea se face si pentru plata CASS?

Nicu
-

25 februarie 2017 at 16:04

    Buna ziua. Platile facute in contul pensiei private sau in contul unei asigurari de sanatate sunt cheltuieli deductibile in limita a 400 euro anual. Considerati aceste plati, facute in cursul anului, ca fiind deductiblie din venitul brut obtinut.

    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 12:42

      Buna ziua!
      Va rog, sa-mi răspundeți la ce curs euro ma raportez pentru deducerea celor 400€?

      Buimistru Daniela
      -

      3 ianuarie 2018 at 10:23

Buna seara,
In 2016 nu am fost angajat, nu am pfa, am vandut ceva produse pe internet si as dori sa stiu daca acesta se poate incadra la activitati independente? Trebuie sa platesc impozit pe venit pentru aceasta? estimativ ar fi cam 5000 lei cat ar trebui sa plastec si ce declaratie sa completez, unde se depune? Multumesc

Andrei
-

24 februarie 2017 at 17:01

Regularizaarile la CASS pentru anii anteriori, platite in cursul anului 2016, le exclud din cheltuielile deductibile sau nu, cand completez declaratia 200/2016?
Am inteles ca doar platile anticipate pe 2016 le exclud din cheltuielile deductibile.

Sava
-

22 februarie 2017 at 2:45

Buna ziua.Daca platesc la un p.f.a.10’5% ce sanse am la pensie.Am pfa de 9 ani.Eu avnd varsta de57 ani
Cartea de munca o am de la 18 ani multumesc

zantir mariana
-

14 februarie 2017 at 11:55

Am completat recent declaratia 200 pentru anul 2016 si am vazut ca scria asa:

1. Venit brut…………. [valoarea lui]
2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contributii sociale obligatorii…………….. [valoarea lor].
3. Venit net anual (rd.1- rd.2)……… [valoarea lui].
Asta nu inseamna ca CAS si CASS nu se mai scad din venitul brut si ca venitul net din care se calculeaza impozitul e mult mai mare, si deci impozitul e mult mai mare?!

Inainte sectiunea asta era asa:
1. Venit brut………… [valoarea lui]
2.Cheltuieli deductibile, din care….. [valoarea lor]
2.1 Contributii sociale obligatorii… [valoarea lor]
3. Venit net anual (rd.1 – rd.2)…….. [valoarea lui].

Pe declaratia 220 nu mai specifica, scrie doar: „Cheltuieli deductibile estimate”.

Ana C
-

2 februarie 2017 at 5:52

    exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, deci e bine fara ele

    maria
    -

    8 februarie 2017 at 8:08

Buna seara
Sunt agent de asigurare si mi-e neclara situatia. Mi s-a spus de la fisc ca nu trebuie sa platesc pensia daca veniturile mele anuale nu depasesc 112000 lei pe an, adica salariul minim pe economie. Dar daca intr-o luna eu fac, de exemplu, 2000 lei intr-o luna si in alta luna doar 200 lei? E per total, nu? Mentionez ca sunt angajata cu carte de munca la alt angajator.
Multumesc!

Andreea
-

23 ianuarie 2017 at 20:45

    Buna ziua. La PFA/PFI/II venitul se stabileste anual. Daca venitul net (venit brut – cheltuilei deductibile) din 2016 este mai mare de 11.256 lei trebuie sa platiti pensie, daca e mai mic decat 11.256 lei atunci nu se platesti CAS-pensie.

    Constantin
    -

    27 ianuarie 2017 at 10:02

Buna seara,
Titularul unui CMI este grav bolnav. As dori sa stiu daca poate lua concediu medical si daca se poate pensiona pe caz de boala. Multumesc

cristina
-

15 ianuarie 2017 at 18:35

    Buna ziua. In opinia mea Un titular de PFA nu este salariat si atunci nu primeste concedii de odihna sau medicale. Si le ia singur cand are nevoie. Va rog sa cereti si alta opinie la Casa de sanatate si de pensie.

    Constantin
    -

    16 ianuarie 2017 at 13:21

      Multumesc si eu am aceeasi parere dar am zis ca opinia unui specialist este binevenita.

      cristina
      -

      16 ianuarie 2017 at 13:25

      De concediu medical beficiezi numai daca platesti 0,85% din venit.

      Luca
      -

      24 ianuarie 2017 at 15:32

        Buna ziua. Asa este corect in cazul in care esti salariat. Angajatorul plateste concediu medical salariatului si apoi recupereaza acest concediu de la Casa de sanantate. Dar in cazul PFA cine plateste concediul? la ce valoare? – nu am avut cazuri pe acesasta speta.

        Constantin
        -

        27 ianuarie 2017 at 10:17

Am o intrebare cu privire la codul CAEN 6202 (norma de venit) pentru „Activitati de Consultanta in Tehnologia Informatiei”. Referitor la generarea de drepturi de autor daca puteti sa imi clarificati la ce se refera?

Din cate inteleg generarea de drepturi de autor se refera la scrierea de cod (care ulterior este vandut). Solutia ar fi codul CAEN 6201 (Activitati de Realizare a Softwareului la Comanda) pentru care insa nu exista norma de venit.

Orice tip de consultanta in tehnologia informatiei implica (printre altele) si scrierea de cod. Fiind in Uniunea Europeana din cate cunosc trebuie sa fim compatibili cu clasificarea ocupatiilor (independente sau nu) din UE. Codul CAEN 6202 este compatibil in NACE v2 cu urmatoarea descriere: „This class includes the planning and designing of computer systems which integrate computer hardware, software and communication technologies. Services may include related users training”. Orice aplicatie reprezinta o integrare intre hardware (platforma pe care il gandesti sa ruleze, aplicatia in sine si protocoalele de comunicatie folosite intre clienti si server).

Un administrator de sistem / baze de date scrie scripturi, un consultant / proiectant de sisteme informatice sau arhitect nu se ocupa de implementarea propriu-zisa a unei aplicatii software, dar se ocupa de dezvoltarea scheletului ei (care este tot cod). De asemenea cum se aplica acest lucru la scrierea de cod open source (care prin licentierea sa este specificat ca nu poate fi vandut, eg: GPL v3)?

Ma intereseaza sa stiu la ce riscuri m-as expune daca mi-as deschide un PFA pe norma de venit cu cod CAEN 6202 tinand cont ca activitatea mea (consider ca) este de proiectant sisteme informatice / arhitect software, insa ca orice om din industrie scriu si cod. Nu exista activitate de consultanta in IT care sa nu presupuna scrierea de cod.

Va multumesc pentru rabdare 🙂

Adrian
-

13 ianuarie 2017 at 11:49

    Buna ziua. Sunteti prea minutios in raport cu alegerea obiectului de activitate. Din punctul meu de vedere ca specialist in fiscalitatea si contabilitatea PFA, nu sunt probleme in a alege codul CAEN 6202 sau 6201. Insa, daca urmariti protectia codului scris sub o marca/brevet nu are legatura cu codul CAEN si trebuie sa consultati un avocat specializat in brevete si marci.

    Constantin
    -

    13 ianuarie 2017 at 12:53

      Urmaresc doar sa nu am probleme cu cei de la ANAF daca imi aleg codul CAEN 6202 (implicit imi aleg norma de venit in loc de sistem real ca si regim de impozitate) si mi se imputa ca nu am ales codul CAEN corespunzator deoarece activitatea mea implica, printre altele, si scrierea de cod.

      Adrian
      -

      17 ianuarie 2017 at 11:26

Buna ziua,
Daca infiintez un PFA,in conditiile in care eu sunt militar(legea imi permite sa desfasor o anumita activitate) si sunt asigurat intr-un sistem propriu de asigurare,trebuie sa mai platesc CAS?
Multumesc

Mugur
-

11 ianuarie 2017 at 6:05

Buna ziua! Sotul are pfa cu norma de venit si ar vrea sa untre un concediu crestere copil, cum se calculeaza cei 85%: din norma de venit anuala sau din veniturile lunare care sunt mai mari? De la Anaf am solicitat o decizie de impunere in care imi apare doar norma de venit fix care pt Turda este de 14.060 lei anual si pt care platesc taxele aferente, dar eu incasez lunar mai mult si cum pot demonstra ca venitul meu este mai mare daca eu patesc impozite la norma de venit si nu in sistem real ca si pfa? Cei de la finante mi au spus ca doar la norma de venit se calculeaza cei 85% si nu la veniturile lunare ca doar pt aia 14.060 lei am platit inpozit. Sotul are pfa cu norma de venit fix si nu in sistem real unde plateste estimat si ulterior declara cat a realizat efectiv. La norma de venit nu este obligat sa declare veniturile decat daca depaseste 100.000 euro anual. Multumesc mult!

Vio
-

10 ianuarie 2017 at 8:19

    Buna Vio , asa este daca s-a inreg. la norma de venit , nu ai ce sa faci :((

    MIha
    -

    16 ianuarie 2017 at 10:30

      Multumesc pt raspuns!

      Vio
      -

      17 ianuarie 2017 at 5:41

Buna ziua. CAS si CASS sunt deductibile in calculul venitului net la PFA ? la suma provenita din regularizari , se aplica procentul aferent CAS si CASS si se poate deduce , atata timp cat nu e purtatoare de penalitati?am inteles ca PFA nu mai pot deconta diurna pe 2016 , este adevarat?multumesc

danciu camelia
-

5 ianuarie 2017 at 7:53

Buna seara. Am depus declaratia 600 in 2016 optand pentru 26,3%. Din cate inteleg din respunsul dat mai sus in 2017 nu mai este nevoie sa depun? Va multumesc!

Roxana Stoica
-

3 ianuarie 2017 at 15:34

Buna ziua.

Se plateste CAS pt un PFA cu cod 6202, avand si calitatea
de salariat, angajat cu contract de munca cu norma intreaga pt care i se opreste contributia CAS?
Adica Cas-ul este platit de 2 ori? Si ca angajat si ca PFA?

multumesc

Mara Iacob
-

30 decembrie 2016 at 17:39

buna, daca eu am depus decl 600 la inceputul 2016 si am zis ca optez pt CAS 10.5%…in 2017 tre sa redepun sau se aplica tot 10,5 % pana cand o sa zic eu altfel?. multumesc

Raluca
-

20 decembrie 2016 at 13:13

Pentru activitățile independente nu trebuie plătit cas-ul în cazul în care acesta se plătește la alt angajator? Mulțumesc!

Oana
-

20 decembrie 2016 at 5:03

    Buna seara. Din 2016 platiti CAS (pensie) si la venitul net obtinut ca persoana fizica independenta chiar daca aveti contract de munca.

    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:11